November 25, 2013

Tragedi Bertimpa-Timpa Kalau Kau Terlambat Bayar Bil Bulan Itu

1. Ada sesuatu yang tak kena mengenai hak pelanggan bila perkhidmatan kau kena potong.

2. Aku bercakap mengenai bil-bil yang kau bayar as part of a package, bukannya jenis bil pay as you use macam ulitity bill TNB atau bila air anda.

3. Jenis bil camni macam bil Astro, Streamyx dan Unifi. Khasnya Astro dan Unifi.

4. Katakanlah, kau bz dan tak sempat bayar bil. Tak logik ke kau bz sampai tak sempat bayar bil? Logik.

5. Jadi perkhidmatan kau dah dipotong. Kau balik aje rumah, tengok2 servis kau dah kena potong.

6. Memandangkan zaman sekarang ni ekonomi kita dah agak kelam sikit, kau pun bajet nak tunggu hujung bulan baru bayar.

7. Kau pun tunggu hujung bulan bayar bil kau yang dah terpotong, kemudian kau call customer servis Astro dan mintak buat reconnection of servis.

8. Diorang pun inform kat kau, "boleh, kami boleh sambungkan semula tapi abang kenalah bayar RM10 sebagai service untuk reconnection."

9. Itu satu hal. Masalahnya, bila kau bayar tu, mesti kau bayar full amount kan?

10. Ada tak kau dapat rebate bila kau tak dapat siaran yang kau dah bayar tu? Maksud aku, time signal kau kena potong, kau tak dapat la servis kau kan?

11. Tapi mesti kau kena bayar jugak untuk hari2 servis kau dipotong tu kan bulan kemudiannya?

12. Mungkin benda ni adalah untuk protect provider supaya tak ada yang take advantage dengan sistem dan untuk pastikan customer bayar bulan2...tapi...

13. ....Kalau kau fikir2 balik, kau dah la kena bayar reconnection fees, servis kau kena potong DAN kau still kena bayar hari2 servis kau dipotong.

14. Seolah-olah kau dihukum berat semata2 sebab kau tak bayar bil kau on time......

15. ......dan tak ada pulak law yang protect customer yang wajibkan service provider rebate balik amaun hari yang diorang dah potong signal tu.

16. Agak unfair? Malaysia punya consumer law memang bullshit sket.

17. Seolah-olah diorang ni tau, "kau tak ambik dengan aku, kau nak subscribe dengan apa lagi bro? Kau komplen macam mana pun, satu Malaysia ni bergantung dengan kami. Hahaha!"

18. Makin lama kau tangguh bayar bil kau, makin rugi kau. Betul kan? Benda ni semua legal sebab kau dah setuju dan sain nak ambik benda tu sebagai package. Nak tak nak kau kena bayar jugak.....

19. Sebab itulah kita kena ubah minda, jangan jadikan benda yang tidak essential sebagai satu necessity hidup.

20. Aku tak rasa sambung semula connection tu susah benar sehinggakan kena caj RM10. Mesti kena klik mouse dua tiga kali depan monitor aje kan? Bukannya kena hantar pasukan panjat tiang apa pun...

21. Kalau kau kerja KFC, kau kena kerja 2 jam untuk sambung balik perkhidmatan kau yang kena potong.

22. 2 jam kerja hanya untuk bayar balik caj reconnect balik servis!

23. Tak payah lah nak justify yang "sebab itulah kita kena maintain payment bulan2.." Kau berfikir camtu bermaksud kau dah jadi hamba diorang....

24. Ubah sikit pemikiran...sepatutnya provider la yang takut hilang customer tapi kat negara kita, kita pulak yang takut hilang servis....dah terbalik.

25. As long kau ada internet, kita ada opsyen.  Rakyat Malaysia perlu belajar pecahkan monopoli.

26. Monopoli suck ass.

27. Kerajaan yang sokong monopoli dua kali lima suck ass.

26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yes..aku dh mengalami masa unifi aku kne potong.sebulan lebih kne potong sbb xcukup bajet nk byr.so terpaksala tunggu next month.dlm sebulan tu free2 je aku bayo kt tm walaupon aku x gune lgsg unifi.aku ckp kt operator tm tu " senang btol tm buat duit kn?".operator tu jawab "saya xde jawapan utk permasalahan ini cik".my a*s.F**K TM..

Tanpa Nama berkata...

Cas disconnection/reconnection untuk SYABAS RM50. Cas tu ada 2 bahagian iaitu discon RM25, recon RM25. Discon masa kita tak bayar bil, recon masa kita dah bayar bil. Lepas bayar, call derang, cakap dah bayar, cerita sikit, email ke apa ke bukti dah bayar ikut M2U ke, apa ke, nnt derang datang sambung balik.
Policy depa, kalau bayar waktu ofis hour, kena sambung pada hari sama. Kalau terlebih ofis hour, atas belas ehsan derang la kalau boleh dpt hari sama.

hari2 yg tak pakai air tu, ianya tidak dicaskan pasal, cas bil hanya pada penggunaan. cas denda discon/recon tu cerita lain..

Fitri berkata...

Ahhhh aku benci malaysia punya pemimpin dan sekutunya!! Eh aku kne kuar malaysia ke kalau aku xsuka? Hihihi

Tanpa Nama berkata...

Yeayyyy aku dah tutup a/c astro. Puas hati aku.

Gagak Itam berkata...

Tot, aku macam ble relate ape yang ko rant ni ngan lagu RATM, Wind Below:

And all the shareholders gonna flex and try to annex the truth..
While the new trust is gonna flex and cast their image in you..

And GE is gonna flex and try and annex the truth..
And NBC is gonna flex and cast their image in you..
And Disney bought the fantasies and piles of eyes..
And ABC's new thrill rides of trials and lies..

And while the gut eaters strain to pull the mud from their mouths..
They force our ears to go deaf to the screams in the south..

Nor Adzwaty Rokkafella berkata...

sbb itu aku terminate strmyx dan x melanggan astro...suma tu cekik darah...lmbt byr sikit terus pakai lawyer segala bagai...mengugut pengguna jak keja dorang...

Tanpa Nama berkata...

A-astroke
S-sykt
T-tipu
R-ramai
O-orang
h-he..he..7x

-thethinker- berkata...

satu bil jee yg tak bayar , depa bukan bole buat apa pun...

Bil INDAHWATER .... apa depa bole buat ? sumbat lubang tandas ?

cuma bila nak juall rumah , tuu yg susah ...

Sicher berkata...

#UndilahMantot4SKMMMinister

Tanpa Nama berkata...

syariat monopoli x akan berubah selagi tiada tindakan oleh pihak berwajib.

Tanpa Nama berkata...

Budak Unifi: Abang sekarang pakai streamyxkan? Berapa Abang bayar sebulan.

Abang: Ya pakai streamyx, RM 110 sebulan.

Budak Unifi: Apa kata Abang tukar ke Unifi, akses internet laju, boleh dapat banyak channel tv lagi.

Abang: Tak mahu. Mahal.

Budak Unifi: Tak mahal, cuma tambah RM 35 lagi je. Dapat rebat ??? bulan.

Abang: Kalau tambah RM 35 lagi maknanya mahallah.

(Apa punya bodoh syarikat ni, nak suruh orang ganti perkhidmatan lain, tapi penaik harga. Sepatutnya harganya sama sebagai timbal balas kesetiaan pelanggan. Ini cekik darah.)

ASTRO pun aku tamatkan perkhidmatan lama dulu... bukan tak mampu nak bayar... cuma banyak sangat channel... buang masa je.

antigangumno berkata...

Selagi kamu semua undi umno bn memerintah selagi itulah kamu hidup terseksa jiwa merana padan muka

Tanpa Nama berkata...

aku dah kena streamyx, lambat bayar sbb bz.. alih2 kena potong bila balik dari keje, lepas je bayar, call helpline suruh sambung, hujung2 call baru bgtau "bil bulan depan ada caj penyambungan RM10 ye cik"!!! demnit, streamyx mmg celaka. kalau miss seminggu or sebulan takpe gak, ini 1 hari.. buat duit betul, tekan button je pon nak sambung.. menekan pengguna betul!!!

lkjhgfdsa berkata...

Kesan penjajahan British, diorang dah tinggalkan sistem kapitalis untuk kita semua.

Kalo dalam Islam takde monopoli kalau tak silap aku.

Tanpa Nama berkata...

salam mantot saya ingin berkongsikan sebuah cerita menarik tentang gst yg saya hadapi..mohon tinggalkan email mantot ye, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Couldn't agree more

Nikman berkata...

Terima kasih kerana tolong promote group kitorang.

By the way, siapa2 yang dah muak sangat dengan monopoli Astro, jom la join FB Group kitorang Malaysian Video Streamers https://www.facebook.com/groups/MalaysianVideoStreamers/

Kat situ kitorang ajar banyak step-by-step, tips & tricks macam mana nak tengok TV series & movies online, legally (takde torrent2), dengan harga yang murah (sekurang2nya dapat save RM95 sebulan compared dgn kalau signup Astro Superpack). Syaratnya mesti ada Internet connection yang laju je (at least 5 Mbps Unifi).

Apa tunggu lagi, sila join group & say no to monopolies!

Zinedine Zaiddin berkata...

Itu tak termasuk lagi law yang prohibit kedai-kedai makan dan restoran yang subscribe Astro untuk tayang game bola kat mamak.

Celaka lah sapa-sapa yang undi cap dacing hari tu. Menyusahkan orang lain semata-mata BR1M, dan konon-konon terasa terhutang budi.

From: Bila Karipap Boleh Bercakap

Tanpa Nama berkata...

fully agreed...

Tanpa Nama berkata...

What about their incompetence in providing stable online customer account so that I can pay the bills online? Nama je ISP tp sistem asyik down, alih2 dah kena potong bil. Baru sebulan tunggakan, xsampai rm100 pun. BS TM service. Padahnya crony monopoly!

Tanpa Nama berkata...

kepada nikman

sama jer. kena juga pakai internet. unifi lak tu.internet malaysia ni mcm semut jer. lagipun x semua tempat boleh pakai unifi. post mantot bukan pasal astro ajer.

Nur Hafizah berkata...

semua berat sebelah. dulu aku kena dgn P1wimax. Yo yo an la internet 4g la apa la, satu broadband tu rm98 ringgit. aku duduk kat penang masa tu full coverage. mmg best. skali aku pindah rumah sewa tak sampai 2km dr situ, dah takde coverage lgsg. setaraf broadband celcom 38 ringgit waktu malam dia punya slow. aku tak puas hati la aku byr 98 rggit.

pastu trus aku tak bayar. n diorg pun potong tenet aku. tp lepas tu bil still naik sampai 400 lebih tak silap aku. aku dh bengkek aku kol la diorg. rupanya tak senang nk terminate. aku kena pegi kat mana ntah aku dh lupa utk mntk potongan kpd jumlah yg betul2 aku guna n tak bayar which is 98 rggit. then peg tmpt lain nk terminate plak.

dua benda aku nk ckp, ko bg la tenet 4g ke 5g ke 10g ke tp klu covergae belum tiptop, sila sedar diri dlm meletakkan harga yer.

klu rasa diri tu baru nak menapak n baru nk memenangi hati org ramai, sila belajar offer something yg IPS lain tk boleh offer, contohnya harga lebih murah.

http://myparentsmybestfriend.blogspot.com/

Nur Hafizah berkata...

satu lagi pasal isu berat sebelah ni. lumrah suami masih lg dlm praktikal (gov) so selagi tak tau kat mana kitorg bakal menetap, selagi tu kitorg menyewa jer.

and kebanyakan penyewa rumah yang aku jumpa, semuanya nak deposit dua bulan + bulan semasa+ deposit api air. maksudnya 3kali sewa bulanan + api air la. memang mahal tp kitorg tak kisah sgt asalkan ada syarat.

syaratnya klu kitorg nk move out, and kitorg bg notis seawal 3 bulan, deposit kitorg msti dipulangkan. and kalau bil api air kitorg takde problem, deposit api air pun mesti pulangkan.

klu kitorg kluar mendadak n manage to find a new tenant utk sambung duduk, pulangkan depositi kitorg.

tp tau tak, kebanyakan org yg menyewakan rumah terutama dekat mudah.com tu taknak pulangkan duit tu. diorang ckp, maaf yer, deposit takkan dipulangkan. dia nak kitorg duduk jer rumah tu another 2 months.

ntah papo. memang dia sorang jela menang,. byk sgt yg aku jumpa macm ni last skali memang berperang ikut sms n aku tak jd sewa rumah dia. rugi mmg rugi sbb aku nak sgt rumah yg kena dgn kawasan yg aku target tp aku taknak idup bertuankan somebody yg tak paham pasal kontrak yg adil. siap tak buat kontrak pun byk. belambak.

sebenarnya diorg paham tak deposit tu sbg security kot2 penyewa lari tinggalkan rumah mcm tu jer, termasuk tempoh kerugian spnjg nk cari penyewa baru?

bukan sedap2 letak harga byk mana sambl bygkn duit tu bakal masuk perut dia. belum tentu yer.

kebnyakan yg buat cmni plak, orang kampung kuat berangan. haa ambikk..

http://myparentsmybestfriend.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Tidak ada benda yang free di dunia ini dari saat anda lahir hinggalah dikapankan.Ada benda atau service yang boleh kita dapat sendiri dan ada yang perlu bantuan lain untuk dapatkannya.memang orang melayu bangang sebab itu ramai orang jadi mat rempit,jadi penagih dadah dan sex,jadi barua cina ,tunjukkan di tv demo sana sini kerja malas lepas cemburu bila orang lain hidup senang itulah orang melayu sekarang ,orang melayu dulu mampu didik anak-anak mereka jadi pandai bukan jadi bangang

Tanpa Nama berkata...

undi pakatan lagi seksa fizikal dan mentel, berhambakan cina kalau berhambakan melayu takpe jugak

Tanpa Nama berkata...

Kalau ko diam orang tak perasan kau bangang. Sekarang dah kantoi. Pegi buat confession dgn ustaz2 astro yang femes2 skrg ni untuk masuk syurga k!