November 26, 2013

Bagaimana Nak Buatkan Orang Melayu Menghargai Gambar Separa Bogel Gadis Melayu Sebagai Suatu Karya Seni?

Aku cukup menyampah dengan dua golongan ;

1. Geng2 fotografer Melayu tangkap gambar awek pakai bikini dan claim apa dia buat tu art...

2. Gadis2 Melayu yang posing separa bogel dan claim apa yang dia buat tu art

Setakat kau tengok lukisan zaman Reinassance banyak posing bogel dan kemudiannya kau emulate tak menjadikan kau itu art cik adik...

Apa bangang benar ke kau wahai gadis, sehinggakan kau pakai bikini, kau kangkang dan kau goyang dan kau claim semua itu sebab seni? Dungu sangat ke kepala hotak kau sampaikan kau tak sedar, kau sebenarnya seorang stripper? Apa bezanya kau dengan stripper professional? Mana ada beza! Sama aje. Cuma bezanya kau tak go all the way.

Mungkin sebab bayaran untuk tanggal habis tak cukup kot?

Lagi satu mangkuk ayun adalah golongan fotografer yang take advantage benda ni. Kononnya buat sesi ramai2, hire seorang model, suruh dia pakai seksi2 dan kemudian tangkap gambar beramai2...kononnya nak hasilkan art. Bullshit la semua tu. Kau menjahanamkan budak Melayu aje. Dah la kebanyakan wannabe model ni desperate benar sehinggakan kau suruh dia buat apa pun dia akan ikut aje...sebab nak letak dalam resume pernah jadi "part time model."

Aku ada la 2-3 orang kawan camni. Yang kerja dia ambik gambar minah Melayu tertonggek, kemudian letak status dalam Facebook, "Feelings Blessed."

What kind of shit mentality tu?

Jika kau feelings blessed, kau suruh minah tu pakai selimut, pakai kelambu, tutup aurat, kemudian kau tangkap gambar dia. Kalau dia still nampak cantik walaupun dia pakai selimut yang hapak, itu art.

Tapi art zaman sekarang ni mudah. Semua orang boleh hasilkan. Pakai bikini? Seni. Tayang bontot? Mahakarya seni.Beli kamera mahal, claim diri sendiri fotgrafer dan join sesi shooting dengan wannabe model berbangsa Melayu..itu juga adalah bikin seni.

Bodoh benar orang Melayu camni. Siapa2 yang buat benda camni yakni ; ajak gadis Melayu posing seksi sebab kau nak ambik gambar dia atau sanggup jadi seksi semata2 nak claim diri dia model adalah dua golongan yang cukup bodoh pada aku. Dah tahap binatang pun ada gak la.

Semua benda nak dikaitkan dengan seni sehinggakan seni pada orang Melayu tak ada nilai.

Orang putih ajar gambar bogel tu adalah satu bentuk seni, orang Melayu pun nak ikut gak.... Habis menjahanamkan budak2 Melayu.

Yang peliknya kadang2 gadis2 Melayu ni, sebab dungu sangat, dengan mamat mana2 pun, asal ada DSLR, dia assume mamat tu pro photographer. Kau nak tau berapa rate biasanya diorang ni cas untuk jadi model dan tayang tubuh diorang?

RM200 ke RM300 untuk sehari punya shooting.
Murah bai nilai gadis Melayu.

Jadi kalau kau nak tengok gadis Melayu punya kulit, kumpul geng kau ramai2, beli DSLR, letak dalam Facebook "mencari model sambilan Melayu untuk photoshoot di Bukit Broga." Pastikan kau dapat 10 orang fotografer amatur ni, seorang baru kena keluar RM30. RM30 untuk tengok gadis Melayu pusing2 depan mata live sambil pakai bikini yang dicover dengan scarf yang diikat di pinggang? Itu adalah harga yang aku rasa semua orang tau value dia sangatlah munasabah.

Cuma perlu diingatkan, model2 wannabe Melayu ni, bila dia kerja dengan fotografer bangsa lain, dia jadi lebih berani nak tayang macam2. Mungkin sebab model2 ni ingat fotografer bangsa lain betul2 menghargai "art" yang diorang sedang usahakan. Jadi, ajak seorang dua member yang wajahnya pan asian sket supaya model tersebut mampu beraksi dengan lebih lincah dan lucah.

Kesimpulannya, siapa yang ambil gambar bogel dan claim benda tu seni adalah seorang douchebag.


32 ulasan:

Ismarvcelo Safuan berkata...

Poyo aje smua ni!

blackflags21 berkata...

gua nak share kat fb bro mantot

Marco Polo berkata...

X payah ckp tot. Melayu sekarang dah abis punah. Dlm 100, 3-7 org je kot boleh pk selayaknya. Yang lain? Huh harap ada degree tp budak tadika lagi boleh pk logik and kritis.

Tanpa Nama berkata...

Sorry for being a grammar nazi but it should be 'feeling blessed' instead of 'feelings blessed'.

Later on someone will say that I totally missed the point if this article...

Tanpa Nama berkata...

Gambar separa bogel gadis melayu satu karya SENI?
S-syaithan
E-empunya
N-neraka
I-ini
he..he.he7x

Zinedine Zaiddin berkata...

Konon seni, padahal budak-budak part time model tu jadi bahan lancap photgrapher tu je...

bodoh piang. hahahaha

From: Bila Karipap Boleh Bercakap

Mantot berkata...

Aku nak tulis macam kau tulis Zinedine..tapi aku takut nanti ada yang tanya aku apa itu "lancap"..

Aku takut nak terangkan dgn ikhlas

Tanpa Nama berkata...

Haha.. Terbalik tu, Tot. Fotografer & model2 tu bijak sebenarnya. Bijak memutarbelit. 'Demi Art' ialah alasan yg paling simple instead of dgn jujurnya ngaku bangga meliurkan mata2 lelaki.

Ada awek2 hijab kt sini yg nak jadi model tak? Brp harga? Aku nak hire. Hehee...

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

Tot, yg ko pegi tgk kisah/iklan/ gmbr model melayu sapa suruh?
Dh tgk puas2, lepas tu mau kutuk2.
Ko unfren je la fotographer atau model tu suma. Takdela ko berdosa ye x.

penyapu berkata...

mesej yang baik. Cuma cara penyampaian pun tak ada beza macam mulut manusia murahan yang tiada didikan budi bahasa dari mak bapak.

Sicher berkata...

taim ambik gambar mesti dia guna fanny-pack untuk tutup boner.

Tanpa Nama berkata...

benda2 camtu ada je org sokong. alasan, itu pendapat kau..pendapat dia tidak. itu adjustment kau, adjustment diorang tidak. Bagi diorang itu semua halal je..in the name of art. and ada yg ckp tangkap gambar mcmtu utk private collection je, bkn nak kasi org tgk pun. abis photographer tgk boleh? kalu photographer tu bapak kau sekalipun kau nak ke bagi dia shoot kau separuh bogel? low mentality. both yg support, yg jadi model and photographer. yg photographer akan publish benda tu as artwork utk jadi bhn tatapan photographer wannabe yg xde identiti ni, xpun jadi bahan untuk melancap bak kata kau. photographer2 bangang ni boleh percaya ini semua art and photographer yg tangkap gambar bogel ni dijadikan idola. I've seen those who did it. and percayalah, 1st time aku tgk aku tak percaya ada perempuan especially melayu islam yang sanggup campak maruah diorang dlm lombong untuk jadi model separuh bogel. ada yg x kena dgn mentality masyarakat kita yg boleh terima konsep tu.

fuck the system. fuck the system.



Tanpa Nama berkata...

aku pun menyampah dengan mantot yang guna bahasa rojak...poyo sgt...
sayangi lah bahasa malaysia...

Tanpa Nama berkata...

yg komen maki2 dkt sini jgn poyo sgt.sblm maki2 korg mesti tgk puas2 dulu kn? booooo

Tanpa Nama berkata...

Ko bodoh n bangang ap..die tgr pn xblh k..kalo sume mcm ko rosak dunia ni..bahlol

Tanpa Nama berkata...

Ni satu lg bangang

Unknown berkata...

kenapa melayu? Aku rasa perkara ni berlaku dekat semua negara

Tanpa Nama berkata...

Apa beza model separuh bogel & model hijabi? Bukan dua2 mmg jdk bahan l***ap*n ke?

Loqman Hakim berkata...

Saya photographer perkahwinan... Alhamdulillah.... masih belum mengambil gambar yang sexy2 lagi... ada la sekali fashion show... fashion show nak wat cam na... so jemputlah masuk ke FB saya dan klik like https://www.facebook.com/hakimography , sama2 la kita bantu photographer melayu yang tak amik gambor sexy ni... huhuhuhu

Tanpa Nama berkata...

Satu, sebab melayu kebiasaannya Islam. So sepatutnya dia tahu batas.

Dua, sebab Mantot duduk Malaysia. So dia cerita fenomena ni kat Malaysia. So dia tak ceritalah pasal semua negara.

Like... D'uh!

Tanpa Nama berkata...

bro ini all bcoz influence dari western laaa...mayb niw korea...all these amature model taught them look like they are lije those models or actors...padahal mkn sambal belacan...and those photographer mmg minat took picture...but in this case take advantage laaa...mcmane budak2 skarang x jd camni...open tv astro n see how many channel promote good moral show with good pengacara baik dr segi backgtound or dressing. How many our family members watching tv per day...that will n the answercof what happen 2day

Tanpa Nama berkata...

You totally missed the point of this article.

Tanpa Nama berkata...

Anonymous penyapu said...
mesej yang baik. Cuma cara penyampaian pun tak ada beza macam mulut manusia murahan yang tiada didikan budi bahasa dari mak bapak.


You must be new here...

Tanpa Nama berkata...

Anonymous said...
Anonymous penyapu said...
mesej yang baik. Cuma cara penyampaian pun tak ada beza macam mulut manusia murahan yang tiada didikan budi bahasa dari mak bapak.

You must be new here...

> budak baru..kena masuk orientasi dulu

Tanpa Nama berkata...

Tot, lu tolong komen skit pasal berita ni.
APP apa menda ni yg kerajaan spend sampai 1 billion?
Ni aku kasik link.

http://www.nst.com.my/latest/saveme-999-application-for-disabled-launched-1.352352#ixzz2liEolTkY

Nur Hafizah berkata...

hmm dalam friendlist ada la jugak dua tiga kawan yg ada DSLR siap tulis love photography. tp gmbr2 diorg, besides quality image tu sendiri, aku rasa mcm takde apa2 pun. angle pun mcm aku ambik gambar pakai enset jer..

eh tak paham lah tak paham lah..ke aku yg buta seni..

jemput singgah blog saya
http://myparentsmybestfriend.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

youuuuuuu don't sayy

Tanpa Nama berkata...

Aku pun rela buta seni dari nak faham seni lucah mcm ni

Poklah TG berkata...

Tulisan yg sangat menarik. Benda haram takkan jadi halal biarpun seluruh umat melakukannya...

Poklah TG berkata...

Tulisan yg sangat menarik. Benda haram takkan jadi halal biarpun seluruh umat melakukannya...

Tanpa Nama berkata...

See....no one cares

Tanpa Nama berkata...

Widuri

Ko bukan seorang lelaki konservatif spt label di sebelah.Lelaki konservatif tak tengok porn. Ha..balass.