Jun 05, 2012

Hantaran Perkahwinan Ikut Taraf Pendidikan


Kalau ada yang nak kahwin tapi tengok bakal isteri kening tu bercukur, 
boleh mintak diskaun 75%.

61 ulasan:

iZ berkata...

like =)

Prince of Noob berkata...

patutla ramai perempuan yg ada master dan phd tak kawin dan jadik andartu. dahla belajar tinggi2 dan gaji lebih besar daripada ramai org lelaki bujang, mintak hantaran pun mahal2. bagus malaysia... syabas malaysia... ini pun disebabkan oleh dasar yang telah diterapkan oleh BN kepada masyarakat melayu selama ni ke mantot? kalau ye, marilah beramai2 pangkah PR agar hantaran gadis2 melayu suci ni dapat diturunkan

kuku berkata...

slowpoke la lu mantot hahaha
kau diam boleh x noob?skali skala jadilah anon sebab aku menyampah tgk id kau

Sang Merah berkata...

mantot...
lau nk tambah madu cr la anak dara sunti lpsan skolah...ok la 2 2k-4k ja kih3 ;p

Super Nia Hana berkata...

aku kening tak cukur tade 15k above
gilo ko..
nak hidup sesama org yg kita sayang
nak susahkan dia plak.

tp depend jugak..kenkadang bakal pengantin ok.mak ayah plak.
jadi cam aku ,mak ayah aku pesan siap siap,nak lebih berkat,jgn susahkan sebelah lelaki

Nurul Syuhada berkata...

uuu..seb bek tak penah cukur kening...huhuhuhu...

Tanpa Nama berkata...

tapi kalau x cukur bulu ketiak pun kena bagi diskaun 25%

onlajer berkata...

2k to 4k mana cukup bro,satu kepala nasik minyak paling murah RM7.5 l,abis tu takkan kau kahwin tak nak jemput saudara mara suku sakat kau,bab hantaran tingi2 tu aku tak tahu sapa yg tetapkan mak abah dia orang nak jual anak atau memang diaorang nak tunjuk dekat fb aku lah yang paling tinggi.

Laici berkata...

ni tahun bila punya nilai hantaran? sekarang ni sijil dah dekat rm10000, diploma dah rm15000

yang anak spm,akademik biasa2 je pun, gagah family dia nak demand sebab jeles tgok majlis jiran sedara besar meriah..

tmbah lagi dengan keinginan perempuan, tengok kenduri org lain ada pintu gerbang,pelamin cantik luas,karaoke dan pelbagai...dia pun nak jgak

tu blum lagi demand nak ada kereta besar 2 biji kalau boleh,rumah sendiri,taknak rumah flat/apartment...dah disediakan sebelum kahwin


ps: in be4, price of noob mangkuk ayun

mr edz berkata...

anak rosmah berapa hantaran?

Tanpa Nama berkata...

errr..kenapa aku ade master (taun 2011 abes blaja, taun ni baru je kawen), hantaran aku bawah RM10000?;p

Ni bukan isu pendidikan la. Ni isu bersaing. Kebanyakan org melayu kan tak leh tgok org lain lebih sket. Tambah2 duduk dlm kelompok Melayu dlm satu kwsn eg: felda, kampung ataupun bersaing sedara mara..Sebabnya ade je aku tgok budak lulus SPM pun hantaran RM10000.

Bagi aku, bkn setakat kursus kawin je org wajib join..kursus perancangan kewangan pun kena wajibkan jugak. Kitorg yg baru kawin ni, gaji berdua pun hampir Rm5000, duduk luar KL pun mcm semput nak bina hidup..Ni klu org duduk KL, gaji RM3000 (kategori miskin bandar)...huuu mcm mana la agaknye eh?

Ni klu ade org yg belum kawin tgok komen aku ni, nasihat aku, tak payah buat grand. aku buat separa grand pun..pas kawin tak rasa mende dah ape moment mase kawin, akad nikah tu..yg best, bercinta pas kawin. walawehhhh..

DRshairah berkata...

yang penting berkat..

betul, realiti lepas kahwin jauh berbeza dgn time kenduri tu..setuju dgn komen Anon June 5, 2012 11:50:00 AM GMT+08:00. hidup lepas kawen memang memerlukan perancangan kewangan yg berhemah..kalau ada kursus persediaan, mmg bagus:)

buat mereka yang still single, tak usahlah berlebih2an dlm merancang hari bahagia.. sederhana, tapi bermakna.. DAN SEMESTINYA DIBERKATI ALLAH!

Mlake berkata...

org melayu nak jaga status punya pasal, anak da kuar 2-3 org hutang kenduri kawen x setel2 lagi. :)

Henzy berkata...

Kalau master dpt dari kolej atas bangunan rumah kedai boleh dapat diskaun tak?

Tapi betul lah, skrg ni sebenarnya pihak pengantin satu hal, pihak yg tawarkan perkhidmatan pun satu hal. Catering harga puluh2 ribu, Kad kahwin, majlis akad dan tunang pun dah jadi melampau. HaHa.

Dunia akhir zaman.

Tanpa Nama berkata...

kesimpulannya kawinla cara islam.

Cik Siti Fairuz berkata...

dulu aku plan nak letak hantaran tinggi... duit tu nak kasi setel utang kredit kad muda2 berjoli. la ni aku da setel utang tu.
jadi?? aku masih nk letak hantaran tinggi sbg ganti "elaun susah hati" tinggalkn alam bujang.. kuikuikui

lelaki ni, tak habis-habis nk timbulkn isu hantaran kn?

adam berkata...

Puih!! dengan dunia kapitalis sekarang.

Zaman paleolitik dulu, aku tengok orang elok je kahwin. Hantaran lesung batu, lembing dengan kulit binatang. Cukuplah buat bekal untuk hidup sampai ke anak cucu.

Syariff Volley berkata...

Pasal kawin kena berbalik pada Islam..
buatlah yang apa yang Islam suruh..
Hantaran/mas kawin ikut kemampuan...lagi murah lagi berkat..
Kenduri..tujuan utamanya ialah untuk mewar-warkan yang ko tu dah berkahwin, tak perlu buat besar2, lagi malang kawin punya pasal terpaksa berhutang.
Lepas tu kalau buat kenduri tak payah mintak angpau, niat bagi sedekah kat orang yang datang majlis tu..insyaallah berkat.

Tanpa Nama berkata...

adam;
org zaman paleolitik ko jgn nk samakan ngn hidup zaman la ni... puuih! bahlul
kalo org mcm ko ni patut nk kawin kena bayar hanntaran tinggi. sbb selalu mengarut. bak kata siti fairuz 'elaun susah hati' sbb anak org nk kena kahwin ngn kau ^^

~nadyahoney~ berkata...

lebih rendah hantaran perkahwinan,lebih berkat perkahwinan itu-UAI

adam berkata...

@Anon June 5, 2012 3:06:00 PM GMT+08:00

Kah kah kah,

Awak ni tak faham sarcasm agaknya sampai emosi betul membahlulkan orang. Tak apa saya anggap awak datang haid sekarang ini.

Belajar tinggi2 mana sekalipun, tapi perangai buruk jenis macam awak ini, jangankan kata hantaran tinggi, kahwin pun tak patut.

Belajar tinggi tak bermaksud si wanita expert dalam hal ehwal rumahtangga naturally, dia pun masih perlu belajar hal ehwal rumahtangga. So tang mane valuenya pendidikan tinggi2 nih?

Bergaji besar? Takat itu tapi tak punya masa untuk keluarga buat apa? Dah tengok statistik kadar penceraian di Malaysia tahap dia macam mana?

Awak bising2 ini periuk kuali pernah sentuh ke? Pernah pegang penyapu,vakum kemas rumah? Pernah cuci mangkuk tandas?

Jujur cakap saya geli tengok lelaki melayu sebab saya tahu kebanyakannya pengotor tapi tak tahu macam mana awek2 boleh suka. Kat luar mungkin dia bergaye, kat rumah. Bluweekkk. Bukan saya bercakap semberono tapi boleh dikatakan hampir semua kawan lelaki saya perangai begitu.

Saya rasa saya lebih wanita dari wanita dalam bab memasak,mengemas rumah,bergaya semua jadi tak salah rasenye kalau wang hantaran saya nak demand direndahkan sebab saya tahu lepas kahwin saya memang confirm boleh tolong hal2 rumahtangga,silap2 bab deco jatuh kat tangan saya.

Lepas itu nak demand hantaran tinggi? Puihh!!

Saya mengarut sebab dunia ni yang dikarutkan oleh tangan manusia.

Saya pun berhak untuk demand bagaimana bagus isteri saya dalam hal rumah tangga.

P/s dari komen awak, mesti jenis lelaki/perempuan pengotor. Pinggan mangkuk dah makan jenis tak reti basuh, rumah bersepah, menyapu tak pernah dan sebagainya lagi.

Haha kan dah panjang tulis. Sampai melalut perginya tapi tak apa aku suka mengarut

Cik Siti Fairuz berkata...

kih kih kih

adam, adam.. aku perasan hang ni suke sgt ckp perempuan yg komen kt cursingmalay ni mesti pengotor kat umah kn? mentaliti tahap cimpanzi la kau ni mat

mcm ni la, lelaki pn ada darah kotor mcm wanita. lelaki jgk akan emo bila air naik kepala / darah kotor tak keluar pi bekam... kasihan kau mat

org ckp, selalu jodoh akan berbeza tingkahlaku.memandangkn ko ni hebat sgt bab jg kebersihan..selalunye dpt jodoh ngn pompuan pengotor (patut la hang x kawen2) .. lagi la kasihan kau mat

adam berkata...

@cik siti fairuz

Hik hik hik

Bile pulak saya cakap semua pengomen wanita pengotor kat cursingmalay nih.

Setahu saya anon di atas orang kedua saya cakap pengotor lepas cik siti fairuz. Dan anon tu kemungkinan besarnya lelaki. Jadi makanya hanya cik siti fairuz lah satu2 nya wanita yang saya pernah panggil pengotor.

Hahaha.

Oh jodoh berbeza tingkahlaku? Macam tuh si perogol deserve si gadis sunti? Karut benar percaya cakap orang serupa macam cakap percaya cakap ahli politik. Dalam Alquran dah tulis laki baik untuk pompuan baik,dan begitu sebaliknya dan kriteria pemilihan pun disebut pilih atas sebab yang baik, baiklah segala2nya dari tingkahlaku sampai membawa ke kubur bukan sebab orang cakap.

Laici berkata...

elaun susah hati tinggalkan alam bujang?

apa ke bangang..jangan dok kawen la kalau camtu, p bujang sampai tua..

kadang2 perempuan ni satu, dok baget laki akan buat segala2nya untuk mereka, mintak itu ini, laki siap ! sedia

dah memang soal hantaran sekarang tak masuk akal, siap ada pergi pinjam kt bank buat personal loan semata2 nak cukupkan hantaran dan perbelanjaan

perlu ke padahal lepas kawen beban dgn hutang,gduh laki bini, bini masak nasi lauk ikan bilis..bini nak sofa,tv,set pinggang mangkuk ayun baru yang sepatutnya boleh beli kalau jimat,tapi tak boleh sebab dah pokai

jadi?? aku masih nk letak hantaran tinggi sbg ganti "elaun susah hati" tinggalkn alam bujang.. kuikuikui

laki tsnyen p layan dangdut,gro,p siam dan sebagainya...


sbb laki tak kuat agama? dah tu, masa kahwin pun pada awalnya taknak ikut agama

adam berkata...

@Laici

Hik hik hik

Satu tamparan padu singgah di muka cik siti fairuz. Kasihan tahu dekat dia. Dia wanita yang sempurna segala2nya kecuali bab kebersihan kurang sikit. Harap bahagia laki dia mendapat dia hendaknya.

Cik Siti Fairuz berkata...

Ameen!

Tanpa Nama berkata...

ryn kiss_12

anak jiran aku baru je kawen mgu lepas, dah ler skolah takat tingkatan 2 hantaran pn smpi 8k...aku yg ada degree ni pon baru berangan2 nk letak 7k jek...

punchdrunk lovesick berkata...

HAHAHAHAHAHAH....ssh btol nk kawen ngan perempuan melayu skrg nie!!! kdg2 ckp je xnk hantaran tinggi,tp nk majlis2 grand2 kita yg kn bayor..kira2 balek sama jugak!!!

lelaki melayu yg blom kawen,cr la awek bangsa laen n agama laen..xpyh cr minah saleh..kat malaysia nie bnyk kaum ada..cina,india,iban,kadazan,jakun,laut n mcm2 lagi la.

n korang leh convertkan masok islam..besar pahala..lgpon ikut kajian kawen laen bangsa, nnt anak otak genius..hahahahhaa

setahu gua,kawen ngan kaum laen xpyh modal besar..bakal family mertua gua xmintak 1 sen pon..cm kn la wat kenduri belah pihak lelaki je..tp bg la mas kawen tu tinggi sket..ada gak faedah!!!!

btw kalo xde ape2 halangan wa nk kawen lepas raya nie..ngan kaum IBAN N BERUGAMA KRISTIAN!!!!

n gua mintak pembaca blog ni doakan2 awek gua terbuka pintu hati menerima ISLAM..amen!!!!!

Haizam kawan syakir berkata...

Fuh..sib baik aku dah kawin dan dah beranak 2..

Radin berkata...

Aduyai... Mantot. Masih baca Harian Metro?

Tanpa Nama berkata...

puting hitam ade hati mintak hataran mahal...kalau merah jambu takpe le gak

Tanpa Nama berkata...

hantaran tinggi tak perlu, tapi lelaki patut bagi mas
kawen tinggi. sbb bini yg educated ni nanti yg akan sama2 menyara keluarga mereka. nak
harap laki sorang je keja mmg makan nasik lauk telur
goreng siang malam. berpada2 dalam
meminta dan berhati2 bila berkata2. sekian

korokmu berkata...

hahahahahaha. Nakharoooommm komen anon puting hitam nak mintak hantaran mahal.

Nasib gua duk oversea, awek2 sini duk jatuh cinta ngan gua je. Berdebor jugak hati gua bab awek2 mat saleh nih. Lawa bebenor. Kalo takat cik siti fairuz tuh. Celah bulu hidung je la taruk. Gua rase la.

Prince of Noob berkata...

cam haram je puting hitam... kepala bana kau pun hitam ada hati nak puting pink?

Tanpa Nama berkata...

Noob...terbaik!

Cik Siti Fairuz berkata...

@korokmu
Nk letak kt celah bulu idung mung? Hingin kt ko pn aku xckp..sesuke hati nk ltak aku dlm hidung kembang ko. Aku rase awek pink tu minat ko sbb ko spesis rare: idung kembang dr malaya

korokmu berkata...

Hahaha

Jangan marah cik siti fairuz oiii..

Gua gurau2 jek.

Tapi nak wat cane kalo dah diminati gadis2 sini ape aku leh wat. Aku terima jek. Means that im good looking enough in the eyes of mat saleh..

Hahahaha

Tanpa Nama berkata...

dah aku belek al quran hadith dan sunnah nabi saw tak ada pun sebut hantaran belanja sebegini rupa.aku pun bertanya ramai ustaz serta ustazah tak ada pun mereka kata ada sedemikian.kalaulah adat melayu lebih tinggi nilai dari perintah allah swt.iaitu nilai islam dimana letaknya islam itu sendiri?.hantaran yang mahal mengikut pangkat dan darjat itu bolehkah menjamin kebahagian berumahtangga?.adakah ini yang diajar oleh nabi saw,kekasih allah swt.?.mungkin keadaan begini membuat ramai orang islam memilih hidup andartu atau bujang telajak.

azim~ berkata...

adan vs siti fairuz..
syok baca..
tp acly dari starting adam x de mention sape2..pas anon tu gempar cik siti fairus kite jd keyboard worrior..haha..sian lu beb..
ape2 pun ayat ko 'elaun susah hati tinggalkan alam bujang' paling epic girl..
ape haram ko nak guna lelaki settle card kredit ko..ape ko ingat kami ni tempat ko lepas hutang kau..ape2 pun..first comment ko lagi dah buat issue..ak ade degree ipta..bukan uni rumah kedai..ko nak bagi ak balasan ape lak?kalau perempuan leh dapat hantaran base on edu?ak nak balasan jugak..ak nak hantaran dulang kunci kereta..boleh?
girl..
hantaran tu adat orang melayu je..bersesuaian juga dengan blog ini yang mengutuk keterampilan orang melayu yang mementing kan sesuatu yang bukan kepentingan..
yang wajib tu mas kawin..cheers..

Cik Siti Fairuz berkata...

Ni lg mat emo jakun..stakat ada degree ipta ada hati nk kunci kereta. Aku pn xterlintas nk mtk kereta :-P
X pernah jakun nk jd warior kybod pn.. Sbb aku tahu kemampuan aku..yeah. Watch out

The Follower berkata...

lelaki yang over berkira sgt dgn hantaran, duet xdak tapi gedik nak kawen sgt.

*titik tolak, ikot kemampuan. jgn asyik wat bnda ni sbg isu. lelaki mampu, suke hati dia la nak bagi brapa.
melayu...bese la. hasad dengki penuh bersarang..

adam berkata...

selamat pagi semua especially cik siti fairuz.. :-)

Hamboih bukak blog pagi2 tgk2 dah ramai berdebat sesame sendiri.

Bile bace2 balik, kalau saya ade buat salah minta maaflah yek. Bukan nak sakitkan hati sesape pun, cuma cakap benda yang terlintas dalam kepale je waktu itu.

Lagipun memang dah fakta hantaran kahwin orang melayu itu karut. Si lelaki education tinggi2 tak ada pula nak minta hantaran berbelas puluh ratus ribu.

Betul2 bernilaikah sang wanita itu dengan harga yang terpaksa dibayar? Macam mantot tulis cukur kening tolak 75%

Baru cukur tu, kalau perempuan dah disentuh lelaki lain sebelum2 ni? Bukan bersetubuhlah maksud saya just macam pegang tangan,peluk2 ape sume, lelaki lain dah rasa walau sikit lepas itu demand tinggi2.

Masih berbaloi dan sucikah hak suami itu?

azim~ berkata...

haha..wei ak cam kau jugak..x hingin nak kunci kete..ak pun ade kereta sendiri..hahaha..see sape yang emo..hehe..you..kelakar lah..

enon berkata...

"elaun susah hati tinggalkan alam bujang"??
elaun ape tu aku x pernah dengor pun dalam Islam??

Laici berkata...

sebenarnya trend hantaran tinggi tu yg dipertikaikan..bukannya lelaki taknak majlis yang meriah,bukannya lelaki tak hargai perempuan tu

kau tanya ,rata2 ada ke lelaki yg nak majlis kenduri dy hidang nasi+kuah depan rumah takde khemah apa..ada ke lelaki yg sengaja nk bg hantaran rendah gila?kalau aku ,aku tak setuju kalau rendah sgt2..

yg jdi msalah,cmni la..mentaliti org kita, nak yg tinggi2,alasan mcm2..alasan mcm2, elaun susah hati tinggalkan alam bujang la, aku belajar tinggi2 penat2 la, aku cantik ramai org nk, bertuah kau dpt aku,tu pn tak reti nk bkorban.


kalau camni la pemikiran sebelum kawen,lepas kawen aku taktau la.....

Komrad J berkata...

Hantaran kawin = duit buat kenduri (makan, baju, duit sagu hati org buat keje). Yang lebih, buat start up nak duduk umah baru (sewa, barang rumah)

Ko ingat kenduri satu kepala makan rm3.50 ke mangkuk?

Komrad J berkata...

Lagi satu, apasal orang kita kena ada kenduri 2 belah hah? Berganda la duit kau kena ada.

Tanpa Nama berkata...

aku pun xpaham apasal pompuan nak letak hantaran tinggi2.dalam islam takde pun.pompuan2 sekalian tolong bagi alasan sikit.kalau sebab edu laki pun edu tggi.dahla pas kawin dosa ditanggung oleh suami pastu kena bayar mahal plak tu.kualiti rumah tangga komfem ada ke.takut bayar harga bmw tapi setakat dapat kete kancil je.

Tanpa Nama berkata...

Pelajaran tinggi, hantaran pun tinggi? Hahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhahahahahahahahaah X sedar diri. Ada orang nak pun cukup baik. Hahahahahahahahahahahahah. Bila dah jadi mayat, hantaran tinggi kau tu langsung xbleh tolong. hahahahahahahahahahahahahahahhahaha.. Puihhh.

Prince of Noob berkata...

dah2 la tu... perempuan hantaran mahal2 pun lepas kahwin nak suruh taat kat suami sikit punya susah. bila time nak main nak suruh hisap aiskrim pun tak sanggup. tapi hantaran nak mahal saja

nadia berkata...

korang sbenarnya paham x apa tu hantaran apa tu mas kahwin? mas kahwin tu yg wajib...
pihak lelaki sedia mas kahwin dah la... kenduri tu mak bpk la yg buat. belah pompuan mak ayah pompuan buat, belah lelaki mak ayah lelaki yg buat... kl duit x de, buat mkn2 jiran tetangga dah... karipap ngan air teh pun ok... kl ko buat kenduri tumbang kerbau pun, kl org nak ngumpat, diumpatnya juga kita nih...
yg aku x paham msykt melayu nih, naper hantaran nak dibebankn pd pihak lelaki???? bkn tanggungjwb dia bayar utk majlis kenduri pihak pompuan...

nadia berkata...

tp mas kawin tu jgn la murah sgt... biarlah dpt beli something yg berharga buat si isteri (sbg tanda kenangan kawin)... lgpun bini ni lah yg akn berbakti pd korang kan??? x payah lah diungkit pasal taat x taat tu... kang pihak pompuan ungkit pulak pasal nafkah yg x cukup tuuu (dlm kes bini yg kena keje, sbb gj suami x cukup. lain la kl korang hidup zmn batu)... smp bila pun x hbs gaduh...

Tanpa Nama berkata...

@noob

ko tak paham konteks..

aku demand tang puting kalo betina berkira tang hantaran..

kalau pompuan btul2 menghayati agamanya takde puting pon aku sapu..

mango berkata...

setuju dgn cik nadia tu..tapi sesetengah mak bapak demand hantaran tinggi2, dan ada yang nak guna duit hantaran tu nak buat majlis meriah2..mcm kawan aku,dia cakap duit hantaran nanti bapak mertua dia nak lebih rm10k sebab nak panggil ramai2,meriah2 buat kenduri, sebab keluarga perempuan tak berada/agak miskin

Cik Siti Fairuz berkata...

mango,
Mmg memalukn bile keluarga perempuan x berada/agak miskin ada hati nk ketuk bakal menantu demi sebuah majlis grand. Takut nnt hilang rasa hormat/kasih menantu kt mertua.

Tanpa Nama berkata...

apa apa pun berbaliklah dengan kehidupan berlandaskan al quran,hadiths serta sunnah nabi saw.apa yang kita lakukan akan menerima persoalan yang kita tak mampu mengadakan jawapan didepan tuhan.kita buat sekadar kemampuan yang allah bagi untok kelangsungan hidup didunia ini.hantaran mahal,hantaran murah,ada ngan tak ada pelajaran,pejam celek pejam celek kekubor jugak akhirnya.apakah kita nak tinggalkan? hutang yang banyak ngan allah swt memang dah tentu kerana kita bukan makhsum pun,janganlah kepulangan kita yang tinggal hutang berbaris yang akan diwarisi oleh keluarga.

mantek berkata...

Ape yg susah2 sgt...
Nanti turn anak perempuan korang nak kawen, korang cakapla kat bakal menantu camni :

Bapak : betul ko suka & nak kawen dgn anak aku?
Menantu : iye bapak, tp saya cuma ade 500 hengget je.
Bapak : eh, cukup la tu utk mas kahwen..

Lepas je nikah kat masjid, korang suruh la anak korang g ikut je suami dia... Yela, nk kenduri bagai duit tak cukup...

Simple kan?! Nak gaduh2 watpe... Just praktis kat diri sendiri...

Tanpa Nama berkata...

asyik2 salahkan org aje.. jgn nnt smp lupa diri, dah habis salahkan orang, nak salahkan tuhan plak

sofia berkata...

Aku hantaran dulu letak beribu gak tapi bukan parents aku yg decide kan, diorang suruh aku dan pasangan yg tetapkan. Tapi bakal laki aku tak marah, pasal duit tu bukan dijadikan duit hangus kenduri, tapi dijadikan tabungan untuk kehidupan lepas kawin (beli perabot rumah, kelengkapan rumah). duit kenduri parents sndiri2 yg bayar. takde plak laki aku marah2. so lagi byk rasa2 nk pakai lepas kawin, lagi byk la dia menyimpan. mungkin kalau duit tu balik semula kat pasangan, hati tak sakit sgt kot, daripada duit yg penat2 lelaki kumpul, sesukati digunakan utk kenduri grand.

p.s tapi yg penting, duit tu masukkan ke akaun perempuan ye :D

Tanpa Nama berkata...

@adam
"Baru cukur tu, kalau perempuan dah disentuh lelaki lain sebelum2 ni? Bukan bersetubuhlah maksud saya just macam pegang tangan,peluk2 ape sume, lelaki lain dah rasa walau sikit lepas itu demand tinggi2.

Masih berbaloi dan sucikah hak suami itu?"

habis, lelaki yg layan porno, fap siang malam, masih segarkah sperma beliau?? ko dapat apa yg layak dapat lah.

amm_xgen berkata...

Adoi hai macam2 pendapat fatwa kenyataan yang keluar. Patut la banyak kes lelaki melayu kawin dengan minah indon. Perempuan melayu pulak lari kawin dengan lelaki lombok. ( maaf org indon bukan niat nak mgata),....
Renung2kan. Kalau rasa dia tak sesuai dengan kita angap la dia bukan jodoh kita. Benda nie sume atas individu jer. Bukan salah lelaki, perempuan , ibu bapa mahupun kerajaan. Tpi nilai la diri kita sendiri apa yang kita nak itu la yang kita dapat. Ukur baju dibadan sendiri. Jangan la guna badan jiran sebelah atau dua belah rumah. Yang lelaki boleh memilih dan yang perempuan pula boleh menetapkan. Masing2 ada haq masing2. Guna la akal yang waras untuk membuat pertimbang. Akhir kata jangan impikan isteri seperti saidatina Khadijah andai diri tidak sehebat Rasullulah. Dan usah berangan untuk mendapatkan suami sehebat Rasullulah andai diri tidak seteguh saidatina khadijah. Peace yoo..