Disember 28, 2011

Turunkan Bendera Najib? Yang Lain-Lain Tu Tak Nak Turunkan Sekali?

Kes Adam Adli jadi heboh satu negara apabila orang ramai (khasnya orang2 UMNO) mengamuk kaw-kaw sebab mamat tu sudah turunkan bendera bergambar Najib.

Kalau kau tengok daripada perpektif morality... benda yang dia buat tu memang kurang ajar. Walaupun bendera tu memang ditegakkan di tempat public dan bukan private space, apa yang dia buat memang tak patut. Sebab kalau kau hias rumah kau, kemudian ada orang pandai2 turunkan gambar kau...kau pun hangin lah kan.

Itu kalau kita assume PWTC tu memang UMNO yang punyalah.

Tapi...tak ramai pulak yang aku tengok pandang benda ni dari segi sudut apa yang UMNO sendiri lakukan.

Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram.

Jadi,kalau PWTC adalah rumah UMNO...meletakkan gambar pemimpin merata-rata seperti apa yang selalu diorang suka buat adalah satu benda yang haram..salah dari segi agama.

Kalaulah ada seorang Ustaz yang selamba pegi turunkan bendera gambar PM-PM kita tu dengan alasan apa yang diorang buat tu adalah haram...kau rasa apa respon Panglima-Panglima Perang kita?

Kau pegi aje mana-mana bangunan yang UMNO oriented...kau akan nampak banyak potret orang-orang kenamaan yang diletak merata-rata. Aku pun minggu lepas pegi satu Dewan mewah dekat Putrajaya..sekeliling dewan penuh gambar pemimpin2 wanita kita yang terpapar megah siap tak bertudung (berapa kerat sangat pemimpin Wanita UMNO yang bertudung?)

Apa guna letak gambar pemimpin besar-besar camtu selain daripada untuk mengagungkan pemimpin tu? Apa guna bendera tu? Function bendera tu mudah aje..nak mengagungkan pemimpin dan bekas Perdana Menteri yang telah berjasa pada negara.Tujuan dia pun dah salah membuatkan pengibaran bendera tu jadi sesuatu yang haram.Benda tu haram tapi mana ada orang berani tegur? Mana orang agama dalam UMNO?

Satu cara untuk UMNO tunjukkan pemimpin yang diorang sanjung tu adalah dengan menggunakan simbol atau metafor. Letakkan gambar pemandangan FELDA untuk bendera Abdul Razak,letak gambar KLCC untuk Mahathir dan letakkan logo 1Malaysia untuk Najib dihiasi dengan berlian dan beg tangan mewah. Letak gambar pemimpin besar2 macam tu.....pada aku la, dah serupa macam berhala.

Kau boleh tengok semua agensi kerajaan mesti ada letak gambar Sultan..gambar PM kat kaunter...Bila kau tengok gambar tu..kau ingat apa? Bila sesebuah gambar tu dah membuatkan orang lain taksub atau mendewakan dia..benda tu dah jadi salah.
 
Pemimpin..pemimpin jugak.
Berjasa memang kita kenang.
Tapi takkan sampai jadi bangang?


39 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bagus Mantot, now aku nak print besau2 and tepek artikel ko kt pwtc, pstu nak tgk video respon Panglima Perang tu cakap apa pulak pasal ni. :D



- Miss Enonimus

Master Yoda berkata...

Bani Melayu takkan lari dgn sifat fanatik yg ekstrim..Tq..

Tak percaya?? Gi check genome map hangpa kat UiTM...(Semlm kat kuar kat TV 3 suku psl genome map ni)..

Gi compare genome map hangpa sume ngan yg ada kat database makmal UiTM tu...kah kah kah...

Kalau sama atau lebih kurang sama, memang tak lari la sifat2 tu...

Kah kah kah, aku pon ahli bani Melayu, so kekdg tu ada la ngan sifat fanatik tutapi fanatik tuk join UMNO, baik aku bakar je duit kat dlm bank aku, sekian...

Panglima Melayu berkata...

Jangan smpai aku ludah blog ni...!

Cik Kamoo berkata...

Kadang2 kita taksub dengan pemimpin dalam keadaan melampau, bukan sahaja UMNO, juga penyokong parti lain.

Sebagai contoh keadaan realiti saya pernah berhadapan bila saya pernah pergi ke rumah saudara seIslam yang memang sokong PAS. Gambar-gambar Tok Guru (Nik Aziz) pun dorang gantung dekat ruang tamu ... mcm mana cerita pula? Itu memang betul rumahlah. Hukumnya sama juga ke mcm perenggan ini ---

"Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram."


Kalau mcm UMNO tu gantung gambar pemimpin dekat PWTC yang dianggap "rumah (kalau betullah)" memang sah2 semua orang nampak, tapi yang gantung gambar pemimpin di rumah kediaman sendiri tidak kiralah penyokong kerajaan atau sebaliknya ... apa yang patut kita katakan pulak?? Sebab kita tak nampak ....







Kita nie cepat melatah pasal politik, tapi soal agama Islam ... tahap melatah kita kurang. Politikkan boleh hentam sana sini. Tuding jari sana sini, sampai lupa ... kita pun ada buat silap.

Sama-sama kita muhasabah diri .... untuk kebaikan dunia dan akhirat. Mulakan dengan diri kita dahulu ...



Peace!

Tanpa Nama berkata...

aku slalu tengok kat umah orang2 pas...gambar nik aziz ngan org besar2 pas digantung dengan gah kat dalam umah....tu ko tanak bising ke mantot?

Mantot berkata...

aku nak buat IC kena pegi rumah penyokong PAS ke?

Balqis Riza berkata...

aku suka perenggan last tu!! hahaha..

IzyanKaher berkata...

kadang2 bende yang penting macam ni orang terlepas pandang .. sebok tuding jari kat kesalahan orang lain. padahal diri sendiri maseh senget ..

bende kecik yang sepatutnye boleh settle sekejap, jadi besar -.-")

entry : http://supersapienstory.blogspot.com/2011/12/duit-baru-rm20-petanda-harga-barang.html

Tanpa Nama berkata...

Kompius gak pasal gantung2 gambar ni. Ada yg ckp harus bergantung pd niat, ada yg haram terus.

Radin berkata...

"Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram."

Tolong bagi sumber perbuatan HARAM ni.

Cik Siti Fairuz berkata...

"Walaupun bendera tu memang ditegakkan di tempat public dan bukan private space"
skrg mana ada lagi public space?? hehehe sekecil2 tanah jamban pun (public toilet) jadi private tau bila kena caj 30sen. gambo letak dlm galeri udah ler.. tak perlu la gantung kt semua kaunter.
eh lupa, pemimpin terkini blom bole buh dlm galeri lg...heh

Tanpa Nama berkata...

mantot bodo cam bagus nak cakap psal agama..pastu cakap tak serupe bikin..psal la bangang sgt die ni

Cik Siti Fairuz berkata...

ye ke HARAM letak gambo keluarga kt rumah?? biar betol simantot ni..
tapi memang berdosa la ko saja tayang gambo ahli keluarga perempuan yg tidak menutup aurat kpd tetamu yg dtg umah.
letak gambo wedding kt kepala katil pn kira HARAM ke? walaupn ini gambo benda hidup, tp bkn ke bole meningkatkn kasih syg?

Mantot berkata...

Radin,reference...

http://www.youtube.com/watch?v=ICn2P0kvkK8

http://www.ustaznoramin.com/2010/04/hukum-meletakkan-gambar-bernyawa-di.html

http://www.islamituindah.my/hukum-gantung-gambar-bernyawa

http://siputonline.blogspot.com/2008/05/hukum-gantung-gambar-bernyawa.html

Radin berkata...

Mantot, thanks. Baguslah kalau kau tak gantung foto2 kau kat rumah.

Abes, display gambar2 pompuan seksi dlm blog tu HALAL pulak eh? Kau macam steady je buat keje2 ni banyak kali. Boleh bagi sumber post gambar artis separuh bogel tu TAK HARAM, biarkan pun niat kau nak 'menyedarkan' pembaca?

Mantot berkata...

aku share aje la apa saja aset yang diorang nak share...mmg haram,aku tak nafikan

Mohd. Hafidz A. Majid berkata...

"Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram".

Salam, en. mantot, boleh bagitau tak kat mana ko ambik ayat ni?

Maksud aku, source ko?

Yang aku pernah dengar, haram letak patung dalam rumah, tapi tak dengar pulak haram letak gambar hidup...

Tanpa Nama berkata...

Master Yoda,

Genome map tu apa?

Zinedine Zaiddin berkata...

@Hafidz A.Majid : dia dah bagi link kt komen dia atas tu..jgn scroll laju sangat ke bawah semata-mata nak komen

@Anon Master Yoda:

genome map tu....ko boleh carik kat wiki. kah3

Tanpa Nama berkata...

Kadang2 kita taksub dengan pemimpin dalam keadaan melampau, bukan sahaja UMNO, juga penyokong parti lain.

Sebagai contoh keadaan realiti saya pernah berhadapan bila saya pernah pergi ke rumah saudara seIslam yang memang sokong PAS. Gambar-gambar Tok Guru (Nik Aziz) pun dorang gantung dekat ruang tamu ... mcm mana cerita pula? Itu memang betul rumahlah. Hukumnya sama juga ke mcm perenggan ini ---

"Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram."


Kalau mcm UMNO tu gantung gambar pemimpin dekat PWTC yang dianggap "rumah (kalau betullah)" memang sah2 semua orang nampak, tapi yang gantung gambar pemimpin di rumah kediaman sendiri tidak kiralah penyokong kerajaan atau sebaliknya ... apa yang patut kita katakan pulak?? Sebab kita tak nampak ....







Kita nie cepat melatah pasal politik, tapi soal agama Islam ... tahap melatah kita kurang. Politikkan boleh hentam sana sini. Tuding jari sana sini, sampai lupa ... kita pun ada buat silap.

Sama-sama kita muhasabah diri .... untuk kebaikan dunia dan akhirat. Mulakan dengan diri kita dahulu ...



Peace!

Tanpa Nama berkata...

aku share aje la apa saja aset yang diorang nak share...mmg haram,aku tak nafikan-->dh tau haram tp buat jugak..yg ni serius bangang..ahaha

Sang Merah berkata...

undi parti y terang2 merosak kan negara pn bangang gak kih3...

iamBIG berkata...

ala korang ni sengal lah...makna nya sape2 yg letak gamba nik aziz 2 pun kira haram lah...tapi bkn salah nik aziz...dia x suruh pun orang letak/gantung gambar dia besau2 kat umah, org yg nak letak, itu dosa dorg lah...yg si najib 2, sumer orang dia arah/kerah gantung muka dia kat setiap sudut bangunan msia ni, hahahaha...aku sarcasm, xphm gak, pg mempus..kelaka la budak2 mentah nih...

Tanpa Nama berkata...

salam tuan, pembetulan, untuk kita konsi bersama, gambar yang diletakan dalam rumah yang datang dari kamera digital dan sebagainya tidak haram, sebab itu adalah realiti dan tidak dibuat2 , in case kalau gambar itu di fotoshopkan dan dicantik2 atau diubah-ubah muka bagi cantik, jatuh haram jika diletak dalam rumah, diingatkan gambar dari kamera yang diletakan dalam rumah tidak haram. lagi satu, gambar yang haram dimaksudkan adalah lukisan-lukisan, iaitu dilukis menyerupai manusia, binatang, itu adalah haram, sebab ianya bukan realiti, ianyanya adalah lukisan. lagi satu lukisan dilukis bermotifkan untuk bangga-banggakan objek yang dilukis, tetapi berlaianan dengan lukisan permandangan, itu tidak jatuh haram. harap tuan lebih paham.

SyncRo MEOR berkata...

hahaha. the good ol question (cuz i'm a frequent drawer lotsa things).

i have had researched this issue timesfold over and did my best in understanding the concept of it all within the very limited capacity of my abilities compared to many more.

but honestly, many times benda kabur yg pasal halal haram dlm Islam ni has a lot to do with the MOTIF of the said HARAM ACTION.

that said, i daresay i am keeping my habit of drawing lotsa stuff. but many of the good ol muslims who are well versed in islamic laws would say IT IS HARAM.

yes anon di atas. EVEN PHOTOS are haram. and if you buy into their logic completely, television and well.. ANY other forms of images of living things (inanimate objects) IS HARAM.

DO YOUR RESEARCH EVERYONE !

Though there are some who of course DISAGREE to some extent (due to the somewhat extremity of it all perhaps) and these learned scholars of islam does have a say in our islamic world so there.

nak gambar hubby/wife/kids/kucing/bf/gf/adik/famili/selebriti/college slut/awesome bands dalam rumah korang..

letak ah. not drawing though. GAMBAR. PHOTO. SIMPAN dalam tempat tertutup bila orang didalam gambar tu tak cukup tutupannya.

p/s: maafla kalau ada yg tak paham. i did my best

LINTAHBULAN berkata...

@iamBIG
aku tak tau la ngko ni 'BIG' tang kepala yg mana satu...kuikui
semua org paham dosa puja-puja gambar pemimpin ni, yg jadi isu kat sini bila mantot sebut hukum HARAM untuk letak gambar member famili sendiri.. aku tak taula iamBIG ni sj nk menganjing..atau kau la budak mentah hidung beringus. nk sarcasm taik hidung la!

Yang Rasional Bukan Emosi berkata...

Agak2 la klau nk biadap pn, klau bnci sgt la dgn UMNO, tp rspect la ckit sbg pemimpin ngr, jgn jd bodoh buta tuli la bro!

Malaysia negara berdaulat dan tercinta sgt la berada dlm kerugian bla dpt opposition party yg x support untuk pembngunan brsama2, plisz la psl gmbr, sume org taw kot gmbr mcm mn yg kta nk kata haram, stakat gmbr potret islam x menghalng pun utk digntung.Pathetic bla trlmpau obses

panglima cicak berkata...

hakk tuiii kat panglima2 meloyaaa..puii!!

Tanpa Nama berkata...

buat apa nak respek kat pemimpin yang menghalalkan rasuah? kelakar betul la. respect is earned, not requested. kalau dah terang-terangan buat benda salah, kena respek ke? aduhai. tak kisahla barisan ke, pembangkang ke. kalau buat salah tak perlu nak respek. lainla kalau dia sudi berubah. ni sikit2 nak kena penjara la, banned la. ada perkataan reformasi dalam lagu pun menggelabah nak haramkan. kata negara demokrasi. demokrasi pada nama je aku nampak.

Master Yoda berkata...

Nice comment Anon Dec 29, 2011 11:39 AM

Kah kah kah, respek sama kambing kat kandang lagi ada makna psl daging depa leh makan, susu depa leh wat minum..

naqib faiz berkata...

letakkan logo 1Malaysia untuk Najib dihiasi dengan berlian dan beg tangan mewah. LOL

me - layu berkata...

alah.. pasal bendera pon korg nk mengamuk. byk lagi benda teruk yg boleh buat korg jd marah camni, tapi tak marah pulak. adoi, melayu melayu. dah terlalu taksub dan hanyut dgn politik, hal-hal yg lebih penting pulak campak merata-rata cuma pndg sebelah mata je. cuba la ngamuk psl bende-bende lain pulak, psl harga barang mahal ke, psl pemimpin songlap duit rakyat ke.
tu kire ok la tak jadi mcm amarika presiden dorg kena campak ngn kasut tros.. kah kah kah..

Sang Merah berkata...

@me-layu

presiden amerika kena baling ngan kasut....kite kes nk bg surat memorandum kt najib pn die dh cuak kih3

Tanpa Nama berkata...

Komen ustaz azhar idrus haram gantung gambar..
http://www.youtube.com/watch?v=VRPtiJC1Bgw

Tanpa Nama berkata...

Mantot..tlg explain psl sticker kete yg ade lakaran muke tuan guru nik aziz tu plak..nk gak aku tau hukum org yg kuarkan dan tampal sticker je..salu je aku nmpk..

Tanpa Nama berkata...

Anon 30/12 ; 2.15 pm, btol2. Aku pn nak tau jugak. Klu mantot takleh jwb geng2 lain takkan takleh tlg jwbkan kot

mie berkata...

teringat aku kat gambar gergasi najib razak kat batu caves masa deepavali dulu..dah sama besar dengan berhala patung hindu emas depan gua tu..ni halal ke haram? kahkahkah

wargadunia berkata...

aku tak rasa pun dia turunkan 'bendera' Najib tu sebab dia nak tegakkan 'hukum Islam'. Fokusnya adalah adab sopan.

cikkaaranatasha berkata...

aku rasa Mantot dah tulis,

" Jika tak bersetuju dan nak maki aku,harap jangan pakai Anonymous.Letak la nickname apa2 pun supaya senang sket nak komen kau balik. "

tapi asal aku nmpak lagi ANONYMOUS kat ruang komen ni eh?
woaaahhhh~

buat suma org fikir ini adalah pngecut. or bhsa sopannya, penakut. kot?