Disember 30, 2011

Menuju 2020 : 8 Persoalan Mengenai Jalan Raya Di Malaysia

1. Kenapa atas jalan raya Malaysia, bila kau bagi jari hantu dekat orang yang potong queue traffic light, kau yang kena maki balik?

2. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau maki orang yang bawak kereta yang macam cilaka, kau yang kena maki balik?

3. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau bagi jari hantu dekat orang yang hon2 kau suruh laju lagi dekat lane kanan sekali padahal kau bawak kereta ikut had laju 110km/j, kau yang kena maki balik?

4. Kenapa atas jalan raya Malaysia masih lagi ramai yang baghal sebab dia ingatkan motor kena lalu dekat lane kecemasan jadi dia hon motor yang lalu dekat lane yang betul?

5. Kenapa motorsikal besar boleh pegi laju kadang2 lari 180km/j jarang kena saman polis tapi motorsikal Yamaha LC yang lari 120km/j selalu kena tahan?

6. Kenapa ada sesetengah kereta mewah tinted kereta dia gelap gelita tak pernah kena koyak tapi kereta kecik yang buat macam tu sedap aje JPJ koyakkan?

7. Kenapa orang ramai masih lagi memperlahankan kenderaan dekat highway bila nampak ada kereta berhenti nak bagi anak kencing tepi jalan sehingga mengakibatkan traffic jam?

8. Kenapa ada orang gila dan kurang siuman dibenarkan memandu di Malaysia?

9. Seriously....adakah anda menganggap siapa yang bawak ikut had laju hanya menyusahkan diri anda?

...............


WTF?

31 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

1st............!!!!!!!!!

❀ JLaa KiMStER ❀ berkata...

kenapa kenapa kenapa...

soalan 1 - 4 : because one's personality is reflected by his/her driving attitude(s)

EE berkata...

jwpn 5 & 6:wujud unsur darjat....

four? berkata...

apehal pulak aku nombor 4 nih?

xordy berkata...

Kalau ada kereta laju nak potong kat lane kanan, kita tuka la ke lane kiri, tak kisah la kita dah bawak 110kmph pun, dari biarkan kereta tu potong dari lane kiri, lagi bahaya. Lane kanan adalah lane laju, bukan lane 110kmph sahaja.

cik cakula cemekut cekelat berkata...

Gmbr last 2 mmg &^@%*(^#......

SM berkata...

kenapa, kenapa, kenapaaaaa.........! fuck road bastard!

Yard_dean Apple berkata...

lane kanan lane memotong, had laju 110km/j...kalau tak memotong sila duk belah kiri, kalau nak memotong jgn bawak lebih 110.itu kalau ikut undang unda la..kalau org nak ikut undang undang..

Tanpa Nama berkata...

tanggapan yang perlu dibetulkan, lorong paling kanan adalah lorong memotong.
bukan lorong bawak paling laju.

hence kalau bawak 160km/hr sekali pon, jgn lah cruising dekat lorong kanan kalau bukan sedang memotong kenderaan lain. ada kereta kaya nak bayar saman bawak 200km/hr nak potong, susah. kecemasan orang lain, perlu difahami. tak perlu selfish nak memandu di lorong paling kanan sebab itu speed limit.

-nina-

Radin berkata...

Bro, kau tertinggal soalan ni:

Kenapa Pak Menteri tak perlu ikut undang2 sama macam rakyat biasa? Kenapa diorang boleh paksa kita beri laluan sambil di escort polis2 bodyguard & mereka2 boleh je langgar lampu merah traffic light?

kuncisudu berkata...

lorong kanan adalah untuk memotong sahaja.

aku masih tak paham kenapa motorists di malaysia pikir diaorg kene lagi laju dari kenderaan di hadapan mereka.

Tanpa Nama berkata...

nak amik lesen kena masuk SEKOLAH memandu tapi bila dapat lesen, drive macam orang tak pernah masuk SEKOLAH!!! Memandu lah dengan akal fikiran yang waras dan berillmu, jgn pakai kepala lutut!!! TLG la behave di jalanraya, tlg la..

wootwoot berkata...

kenapa ramai sangat yang jawab soalan potong ikut lorong kanan sedangkan soalan lain banyak lagi?

Edward Khil berkata...

JAWAPAN UNTUK SEMUA SOKLAN:

SEBAB KO TU TAK BERSOPAN SANTUN. DIORANG TU MEMANG PERANGAI BURUK, BRO LAGI NAK TAMBAH RASA GERAM PADA HATI DIA ORANG DENGAN BALAS MACAM TU. NANTI DIA BALAS DENDAM PADA ORANG LAIN ATAU BRO SENDIRI, ATAU MENGALAMI KEMALANGAN? HA ITULAH

API SEDANG MARAK, LEPAS TU BRO CUCUH PULAK MINYAK KEPADA API TU. ITULAH ANALOGI SITUASI DI ATAS.

Tanpa Nama berkata...

tak puas ati no.6 ...tinted gelap lebih sikit je bukan sampai gelap gelita pun takbole

Harith Z. berkata...

1.Sabar je lah, watpe bagi jari hantu kat die, sape suruh ko xkuar awal sikit.
2.Xbaik maki, biar je lah die.
3.Lane kanan untuk memotong. Hon adalah satu bentuk teguran?
4.Klu dah laju sgt, elak la motor tu. Sempat lagi nk hon
5.Kebanyakan motor cc besar sangat stabil daripada moto yg cc kecik.
6.klu ade roadblock, turunkan cermin kasi habis, bile dah dah berenti, tutup radio, bukak lampu cockpit, wat2 sopan.
7.Malaysian memang sgt CONCERN terhadap org lain. Tu xmasuk geng2 insunrance lagi.
8.??? sapekah yg dimaksudkan
9.Tidak.

aku jarang ikut speedlimit sbb aku xsuke ade kete yg dekat dgn aku. tp xde lah sampi 200kmph. masih ade byk lagi aunty2, uncle2, serta kanak2 yg tukar lane tarak bagi signal.
kebanyakan yang eksiden bukan sbb bawak laju pon.

Hafiz berkata...

Kalo nk bawak laju2, sila pergi german..kat sana xde speed limit pon kat highway..even lorry pon dok lane paling kanan bawak 100km/h..oh lane kanan lane paling slow kat sana..nk dok lane kiri skali sila drive 190km/h..

Tanpa Nama berkata...

Utk soklan no 3, ada orang kata yg bawak lane kanan tapi bukan memotong (aka bawak santai) tu US or UK educated. Sana kan kete bawak lane kanan :-)

Ape2 jelah tapi jangan flash lampu tinggi cam x nyempat2. terkejut mak. kalau terkejut nak masuk line kiri sb nak bagi laluan then ada kete camne?

Master Yoda berkata...

1. Kenapa atas jalan raya Malaysia, bila kau bagi jari hantu dekat orang yang potong queue traffic light, kau yang kena maki balik?

QISAS

2. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau maki orang yang bawak kereta yang macam cilaka, kau yang kena maki balik?

QISAS

3. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau bagi jari hantu dekat orang yang hon2 kau suruh laju lagi dekat lane kanan sekali padahal kau bawak kereta ikut had laju 110km/j, kau yang kena maki balik?

QISAS

4. Kenapa atas jalan raya Malaysia masih lagi ramai yang baghal sebab dia ingatkan motor kena lalu dekat lane kecemasan jadi dia hon motor yang lalu dekat lane yang betul?

Pasal dia pon bayar road tax

5. Kenapa motorsikal besar boleh pegi laju kadang2 lari 180km/j jarang kena saman polis tapi motorsikal Yamaha LC yang lari 120km/j selalu kena tahan?

Pasal polis tak leh kejar

6. Kenapa ada sesetengah kereta mewah tinted kereta dia gelap gelita tak pernah kena koyak tapi kereta kecik yang buat macam tu sedap aje JPJ koyakkan?

7. Kenapa orang ramai masih lagi memperlahankan kenderaan dekat highway bila nampak ada kereta berhenti nak bagi anak kencing tepi jalan sehingga mengakibatkan traffic jam?

Pasal dah memang mcm tu sikap MOST of Malaysians

8. Kenapa ada orang gila dan kurang siuman dibenarkan memandu di Malaysia?

Sebab wujudnya perkataan RASUAH

9. Seriously....adakah anda menganggap siapa yang bawak ikut had laju hanya menyusahkan diri anda?

Tgk pada keadaan..

apis berkata...

kenapa sekarang ni banyak sangat pompuan bawak slow kat lane kanan....pastu buat bangang je bila kene sound...bukan nak ke kiri pon.. ptuii!

Tanpa Nama berkata...

Paham la motor bayar gak road tax, rm2 jer. Bandingkanlah ngan rm 60 kurang2 untuk kerete. Roadtax untuk lori, bas lagi, xkan nak compare gitu. Yg betulnya agak bahaya untuk moto amik satu lane sebab dia kecik dan kurang stabil. Eloknya duduk la paling-paling kiri jalan. Lebih selamat pada pandangan saya sebab mungkin ada driver memotong dari kiri. Buatnya kete tu x sempat brek sebab x prasankan motor tsbt, alamat melambung la jawabnya. Saya bawak kete dan moto so agak faham sentimen bawak kete n moto. Mmg x sama.
Tapi mungkin hanya saya kerana saya kurang suka mengambil risiko.

Tanpa Nama berkata...

ada gak mangkuk yg bawak kete tp masuk lane emergency semata2 xnak queue dlm jammed kt highway. pastu buat bodoh je menyemak kat emergency lane, dgn moto2 lain kena follow kt belakang, baghal pnya driver. ini yg plg sakit hati sekali..

--rider tegar--

SyncRo MEOR berkata...

9. rasenye la kot. rase cam sume kenderaan kat atas jln rye tu out of sync. or maybe sebab dah masak sgt dah kot ngan pemandu2 m'sia yg glebb awesome

Daddy Zuki berkata...

memang dunia ni x adil. JPJ n polis trafik ni melayan rakyat marhain spt kasta pariah. apa2pun kita semua sama di pdg mahsyar kecuali yg membezakannya ialah amal ibadah kita.

http://zukidin.blogspot.com

zach berkata...

lagi soalan:

1- kenapa orang pompuan suka make up/betulkan tudung dan org laki suka korek.cabut bulu hidung masa trafik lite color merah pastu tak sedar yg lampu dah tukar color hijau?

2- kenapa kalau org laki bawak keta sambil ckp kat hphone tak kena maki, tapi kalau org pompuan yg buat mcm tu, mesti kena maki?

3- kenapa bila org laki nmpk drivernya pompuan, die dgn selamba sesuka hati main selit je?

4- kenapa driver tak suka guna signal dan bile kena hon & marah, die hon kat org tu balik?

5- kenapa bila org tua bawak keta slow, die kena hon?

quxiena berkata...

bile ms lak undang2 dlm ngr ni di pakai dgn betul yerr...sume dlm buku jer x penah aku tgk di praktik betul2. Ini plak undang2 atas jln raya...haram ke jadah org nk berhemah yer!! hahahaaa...!!!

whammy berkata...

setuju dgn 'lane kanan sekali adalah untuk memotong'.yang penting pandu dengan selamat, bukan slow tapi tukar lane x bagi signal.

oh aku juga super benci cruiser yang bawak 50-60km/h kat lane tgh di jalan 3 lane.KAU TU LAGI SLOW DARI BAS.DUDUK KIRI SEKALI LA

Hazard Ali berkata...

Aku rasa ramai yang tak paham lagi. Lane kanan bukan lane 110km/j, tapi lorong MEMOTONG. Tak kisahlah ang bawak laju mana pun, tapi kalau tak mampu memotong, silalah ke tepi.

Tak memotong tapi still dok kanan, samalah salahnya dgn yang bawak lebih 110 tu.

Pendek kata, janganla marah kalau ang naik BM tapi taleh makan Gen2.

(haa.. ada bunyi emo kan kan situ? Aku laa org yg nombot 9 tu.. huhuu)

blablabla berkata...

1. tak perlu bagi jari hantu.

2. cilaka tu mcm mana?

3. sebab kanan lane memotong, kalau nk tercirit ke, takkan nak tercirit dalam kete, hatta nissan sunny pun (contoh, bukan diskriminasi)

4. sebab kebiasaannya motor bawak slow gila, had laju 60kmh, dia bawak 30kmh, so sgt subjektif.

5. sebab polis bangang.

6. kenapa perlu tinted gelap2 kereta kecik? nak buat maksiat ke? klu dah kahwin pun buat kat rumah la.

7. sebab diorang pedophilia

8. siapa orang tu?

9. bertimbang rasa sesama pengguna jalan raya. ikut kesesuaian.

J. Abdullah berkata...

lane kanan tu lane memotong. bukan lane 110kmph.

aziziwillcha berkata...

sapa la nie.....oh tuhan....