Disember 13, 2011

Pakar Fizik Negara Kita Pasti Tidak Lancar Berbahasa Melayu

Pagi-pagi,layan Malaysia Hari Ini kat TV3 sebab ada Wardina. Segmen pagi ini tunjukkan sekumpulan student Cina dapat peluang pegi tengok ceremony untuk bagi Nobel Prize kat oversea..aku tak sure kat mana.

Student2 ni dipilih kerana mereka adalah antara pemenang gold medal dalam pertandingan fizik international satu masa dulu. Agak kelam kabut jugak mamat2 Cina tu cakap BM..mungkin itu sesuatu yang boleh dipandang berat oleh PM 1Malaysia kita.."macam mana nak buat orang Cina Malaysia cakap BM kat rumah sendiri."

Kemudiannya..tukar segmen lain. Ada lima anak muda berdiri di atas stage bersedia untuk mempersembahkan tarian K-Pop. Mereka menjenamakan diri mereka sebagai "Re-Do Dance Group."

Ahlinya Melayu.

Aku terus bangun sambil demam2 ni cuba ikut step yang diorang tunjukkan.Sebagai usaha untuk support usaha orang Melayu..aku letakkan lah link Facebook diorang kat sini. Sila "Like."

Kita mesti sokong Melayu.

Link Facebook

21 ulasan:

Encik Sood berkata...

"Kenapa sebelum ni tak menyerlah? Awak buat tarian macam mana?"
Cayalah soalan perantara MHI!

Lady Windsor berkata...

Owhh...aku tahu...ko dah makin beransur pulih dari demam..Alhamdulillah!

mr edz berkata...

baik tengok pole dance

Tanpa Nama berkata...

mmg pon...depa xlancaq langsung cakap melayu....haishh....alamat IC kat malaysia...aku sempat tengok MHI pagi sebelum p keja...

quxiena berkata...

Mcm lecturer aku, Pn. Janet Chew penah ckp : "org yg dh lahir n membsr kt sni pun masih x fasih bhs malaysia berbanding PATI yg bru bbrp bln dtg trus leh phm ckp melayu!"

Utk pengetahuan sume lecturer aku ni Cina Baba dh convert islam dia punya bahasa melayu lagi indah sebutannya dr aku tau...huhuuu..segan lorrr

Tanpa Nama berkata...

bila nak ulas pasal kenyataan karpal singh ttg anuar main suka sama suka dengan saipul?

ke ko takleh nak kata apa2? hahaha

biased blog

Tanpa Nama berkata...

"macam mana nak buat orang Cina Malaysia cakap BM kat rumah sendiri."
hahaha, buat la sekolah satu sistem.....masukkan dlm manifesto PR ke takpun BN...

Tanpa Nama berkata...

anuar??or anwar..or anuar zain??konfius...dah spam...macam haram...

SM berkata...

K(imak)-POP.

Edward Khil berkata...

ITULAH SEBAB PPSMI TU PENTING BROOOO

INI TIDAK, SAMPAI JE KAT PENYAMPAIAN HADIAH FIZIK DIA SPEAKING KELATE ENGLISH

'OOO....I TANK YOU PIPEL FO DE PRESENG, AN MAI FRE' ING NEW CASTLE CITY KELATE...DIS FIZIK VERY BEST BEST WE LEARN TOGEDE GEDE DEH'

LAST2 ANAK2 SEMUA JADI KEPOP

Edward Khil berkata...

KEPADA ANONYMOUS YG SPAM DI ATAS

HAHA KAN AKU DAH CAKAP MEMANG DIA BUAT....YANG DALAM VIDEO CINA DOLL TU BUKAN PELAKON. MANTOT TAKNAK DENGAR, ALIH2 TUKAR TOPIC

INI MEMANG BIASED BLOG BRO ANON, TAKKAN TAKTAU LAGI!!! DASAR SAIBERTROOPER SUNGGUH LAA EKAU NI

HORMATI LA PENDAPAT ORANG DAN JANGAN PAKSE ORANG....MESTILA DIA TANAK JAWABBBBB!!!

morovlizki berkata...

gua penah jumper kapel indon kat ERL putrajaya.pakai memang sexy.gua igt diowang cine dr china memule tu.sekali kapel tu duk sbelah gua.gua duk bang dgr hape diowang duk smbang.sekali ngomong indon jakarta da.takde skit pon cakap cine. fully bahasa indon diowang cakap...

Mantot berkata...

tak nak biased,gi baca Utusan Malaysia.Yang tu mmg adil dan saksama

Yard_dean Apple berkata...

sebukk la komen blog ni biased..dah nama blog dia suka dia la nak tulis ape.. kalau nak carik yang adil dan saksama pegi la carik blog kesukaan kau.. kat sini org mmg suka baca yang anti BN.. mana pro BN pi carik blog pro BN.. dah syuh syuh (hehe feling blog sendiri)

javanese DOVE berkata...

1malaysia 1melayu..
katanyaaa.


kelakar.

Tanpa Nama berkata...

Kpd anon- Asik2 anwar/dap...x abes2...korg jelah yg btul sokmo... Muhasabah la sket nape org x undi korg...Jgn asik nk slah ke nuar/dap...byk org da fed-up...

semut berkata...

adoi la hampa (korang) ni, maksud si mantot, bangsa lain sebok ligan (kejar) benda2 berpaedah cam menang gold medal fizik tp "umat terpilih" Meleis ni pulak sebok dok ligan benda hiburan celup

NAfiqahA berkata...

Salah satu ahli re-do tu kawan aku. Buat malu aku je bile orang tanya aku pasal dia.

Tanpa Nama berkata...

http://sozcyili.blogspot.com/2011/12/mari-ramai-ramai-boikot-barangan-melayu.html

Tanpa Nama berkata...

cara saudara bandingkan dua-dua perkara tu... haha~, respek

aku tetap Melayu berkata...

situasi 1: kwn aku perempuan Cina bole ckp Melayu tapi anak2 dia sume htr sek Cina so x pandai ckp Cina. Katanya suami dia nak anak kuasai bahasa Cina nti pandai2 le nak hidup. Lagi pun pergaulan diaorang 90% masyarakat Cina.

situasi 2: aku terdengar perbualan sorang amoi berckp melalui telefon dgn seorg pegawai berhubungan permohonan warganegara mak dia yang dah berusia 60-an. Amoi tu bole le ckp Melayu dengan pelat Cina, katanya mak dia memang tak tau nak ckp Melayu sebab dulu tak berpeluang nak belajar so mcm ne mak dia nak mohon warganegara

situasi 3: Sayed sorang Bangladesh keja basuh keta, boleh bercakap Melayu dengan fasih. Bila tanya sudah berapa lama duduk sini, dia kata sudah 2 tahun

persoalan:nak seribu daya...