Februari 01, 2011

Kalau Ikut Kata Blogger Pro-Kerajaan,Semua Rakyat Malaysia Bengap Sebab Fail SPM

Pada mulanya aku kurang bersetuju dengan tindakan kerajaan yang sekarang ini sedang mengkaji sistem untuk melesen dan mengawal bahan penulisan dan penerbitan dalam internet.Ye lah,satu-satunya tempat di mana anda boleh tidak bersetuju dengan apa-apa langkah kerajaan adalah dalam internet.Dalam TV,dalam radio,jika ada wartawan interview mengenai pandangan orang ramai pasal kerajaan,semuanya menyokong sahaja.

Tapi,kalau setakat lesen atau akta kawalan saja tidak cukup.

Apa yang paling diperlukan dalam mengawal kualiti penulisan adalah memastikan blog-blog ditulis oleh individu-individu yang sekurang-kurangnya mempunyai sedikit akal dalam penulisannya.Banyak faedahnya apabila rakyat mula mengambil berat mengenai politik negara dan berbincang mengenai nya,tapi semuanya mestilah berasas dan mempunyai fakta.

Apabila demam pilihanraya semakin dekat,akan muncullah banyak artikel dan penulisan yang membincangkan mengenai calon,parti dan masa depan negara.Ada yang baik dan ada yang tak baik.Kebanyakannya,macam haram...Contohnya seperti artikel yang dipaparkan oleh sebuah blog yang juga telah dijadikan satu berita penting Utusan Malaysia mengenai perihal MC suami calon PAS Tenang.WTF?Itu pun nak dijadikan isu?

Tapi apa yang kelakar dan menunjukkan kebanyakan penulis Pro Kerajaan ini kurang menggunakan otak adalah mengenai satu artikel mengenai sijil SPM Nurmala Sudirman yang dikeluarkan oleh sebuah blog Pro Kerajaan yang agak popular dan agak top.

Dalam blog tu,ada dipaparkan salinan sijil SPM calon PAS itu yang "konon-kononnya" kantoi SPM sebab ada tulis SAP dekat bawah sijil dia.Cuba tengok sijil SPM anda,lihat ada tak tertulis SAP di bawahnya?Ada.Blog ini kemudiannya bantai gelak kerana menganggap calon PAS tu dapat pangkat SAP dan kantoi SPM tapi dapat jadi cikgu.

What the hell punya level pemikiran hoi bangsa UMNO?Takkan la kau takde sijil SPS sendiri nak cek fakta?Tak ambik SPM ke bang?

Apa yang lebih menyedihkan?Ramai jugak yang membantai Cikgu Mala dengan mengatakan "Calon PAS kantoi SPM!WAKAKAKAKA!" Dah jelas-jelas fitnah...dah jelas penulis tu mangkuk....dan dia adalah antara penulis Pro Kerajaan yang paling rapat dengan Kerajaan...nak spin kata post tu sebab nak tunjuk dia fail English? Kau cuba bagitau berapa orang Menteri kita yang English dia satu?

So,berbalik kepada topik asal aku tadi...kalau nak buat lesen blog,aku mintak kerajaan tolong pastikan buat ujian IQ untuk penulis-penulis blog ni sebelum bagi diorang lesen.Ni lah masalahnya bila Kerajaan buat kempen pakej Streamyx sekali dapat laptop hari tu sebab kempen tu telah membolehkan monyet juga melanggan internet.

Sayangnya,penulis itu juga selalu suruh orang lain bertaubat.
Bagus.Memang UMNO suka dan sayang dengan orang macam ni, Melayu harapan.Hehehe.Ironi..ironi.

Kalau nak implement lesen,implement la.
Lagi baik kritik kerajaan,ada jugak faedahnya.Tapi kalau kerajaan buat sekadar nak kontrol blog yang kritik kerajaan tapi biar blog-blog sampah macam tu boleh lepas,silap besar aku nak apply.

44 ulasan:

mr edz berkata...

aku punya spm pun ada SAP.. bodoh macam ahmad maslan betul...

Marhaen Kacak berkata...

hahha....depa ni cakap mcm diorang jer pandai....bile kene cuit dengan orang asing sket dah menggelabah...

pandai bab duniawi je watpa...

Artikel Panas 'Melayu Pendatang?': Orang Melayu Mesti Baca!!!!

Nerzhul berkata...

takut benor kerajaan bila rakyat bersuara. rakyat yang pilih kerajaan. rakyat berhak nak kata apa pun.

Hikari berkata...

niat tulis tu tak ikhlass.. nawaitu nak mengenakan orang.. cari isu yang bukan2 jadi camtu ler..

stoopid dog!! hahaha..

~Ati_Hime~ berkata...

mintak maap la yek..klau SAP time form 5 dulu x bermakne lps skolah dia akan gagal dlm hidup..ape la...sbb? sy pun x score time spm dulu..alhamdulillah ade rezeki..hahahha..

Tanpa Nama berkata...

BANGKAI gajah UMNO depan mata,org2 UMNO tak nampak...kuman seberang laut org2 UMNO nampak...

org2 UMNO MEMANG B U L L S H I T !!

*puaih ati aku

Tanpa Nama berkata...

umno menghina bangsa sendiri. itu memang kerja tetap dan berpencen org2 umno. guru lulusan spmlah dan lebih rendah drpitu yg banyak berkorban memperjuangkan kemerdekaan rakyat.itu sejarah umno dan tanah melayu. melayu haprak umno tak baca sejarah? ya, mereka baca projek, duit, projek, duit. guru-guru itu tidak ada kepentingan kroni dan diri. sekarang? pemimpin umno dan kroni macam mana? kaya raya dgn menipu rakyat. blogers umno pula tumpang sekolir. dpt sikit duit, jadilah.

Tanpa Nama berkata...

cuti MC tak jadi masalah. tapi cuti MC sampai 21 hari sebab nak tolong kempen bini, memang tak boleh blah.

klinik/hospital mana yang bagi MC 21 hari tu? terang dah bersuluh itu namanya penyalahgunaan kuasa dan penipuan.

bini bertanding, berhenti jadi cikgu. lakinya yang mc 21 hari, tipu mc, boleh ke nak jadi cikgu lagi ni? sebab politik, kerja terabai, anak murid tergadai.

apa cerita?

Tanpa Nama berkata...

ada pulak langau sekor tesesat kt sini

...mmg tak leh blah

pegi hinggap kat BANGKAI amenooo pegi

LS berkata...

hahahahaha..
yg tulis, sama gelakkan pun bangang la gua ingt bang mantot. lol
terbaikla bro lu punya tulis. diorg kalau baca, mmg butthurt sampai usus.

Tanpa Nama berkata...

Rakyat makin tersempit sebab terlalu byk kawalan. klu blog pun dikawal sebegitu rupa bentuk, tak mustahil bertambah pesakit mental. sbb tiada tempat luahan. mereka ini menahan untuk luahkan diri untuk cakap sesuatu tapi takut disebabkan 'halangan' seolah2 ia satu jenayah yg amat besar. well done..klu aku billionair aku tak kesah psl negara ni tp disebabkan duit aku cukup2 utk makan aku ngn mak aku kat rumah..aku tahan je lah..takut2 aku lak yg sakit mental pasni..Bayangkan klu calon dia menang tv3 tunjuk sampai kena angkat mangkok2 tp klu sebaliknya cukuplah umum dgn tulis kat bahagian 'bottom'.

sekian, terima kasih.

Yang benar
Aku tensen..

Tanpa Nama berkata...

Isu cuti MC 21 hari oleh suami Nurmala jika dilihat dgn teliti mmg menimbulkan masalah.

bila seorang dpt MC maksudnya dia sakit. kalo sakit duk umah diam2. 21 hari beb.. kalo swasta 21 hari bererti tolak annual leave tolak unpaid leave. dh abis dua2 baru dibenarkan pakai MC. (biasanya jika kompeni tahu MC terlalu lama diorang akan siasat betul2 sama ada pkerja tersebut betul2 sakit atau tidak. setakat murung tp bole buat kerja, klinik panel takkan sng2 kasi 21 hari. jika ada unsur menipu cmfirm klinik panel akan diberi amaran, lebih teruk diterminate dari menjadi klinik panel).takrifan MC bagi swasta sgt kritikal..hanya amik bila betul2 terdesak. berbeza dgn GOV.

Aku lagi suka jika PR sendiri mengakui kesilapan dlm isu ini. Didik rakyat utk lebih jujur apabila bekerja.

nabil berkata...

komen aku pasal pilihanraya kecil tenang, sangat tak adil.Cammon la.61% je undi.tempat tu tengah banjir time undi.yang bawak orang pegi undi tu sape lak kalau bukan orang BN? orang PAS nak bawak macam mana?dah tentu duit semua BN yang pegang.dah tentu bomba,polis,sukaRELAwan BN jgk yang pegang.pegi kutip rakyat untuk mengundi pon,semua kawasan dia saja.kawasan yang kuat PAS,harapan la diorang nak tolong angkut.memang menang mudah la fat ass tu.lenkali kalau dah banjir macam tu,kira darurat la.buat la undi time dah surut.tak adil..tak adil..

eszol raar berkata...

dekat parlimen pon pakai bm

manede english

Mantot berkata...

"Aku lagi suka jika PR sendiri mengakui kesilapan dlm isu ini. Didik rakyat utk lebih jujur apabila bekerja."

Kah kah kah.
Buat apa dia nak ngaku?
Kalau ada yang buat silap,bukan PR.
Tapi doktor yang bagi tu la.

Rujuk la balik doktor tu.
Tanya la dia apsal bagi sampai belas2 hari.

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah
kalo bini ko@cikgu amik MC sampai belas2 hari, agak2 sapa yg kena tindakan tatatertib? doktor ke bini ko?
ko boleh refer Peraturan Am Bab C dan Bab D (tanya bini ko kalo ko x tahu pasal Peraturan Am ni, sbb bini ko keje dgn gomen)

Tanpa Nama berkata...

Bangang btl anon February 1, 2011 2:24:00 PM GMT+08:00. ayat dia ada point.bkn ckp kosg.sama gak ngan entri kali ni.ada point.so kita accept la.jgn men hentam org len je sbb ko sokg satu2 pihak.sama je ngan org2 dlm parlimen tu.bn sokg bn.pr sokg pr.klu mane fact btl dan bermanfaat sokg la.mentaliti rendah btl org2 cmni.

khairul hisyam berkata...

aku sokong, kalau blog pun nak buat lesen, itu pukimak namanya. haha.

Mantot berkata...

so?

ambik/beli MC dengan dapat MC dua benda lain.

kalau MC tu betul dan sah sbb sakit,apa salahnya
tapi skrg ni masalah dia,kau kata dia tipu...

aku just nak tau,mana korang dapat bukti fakta dia menipu MC tu?mmg sedap kata dia menipu,tapi apa claim "tipu" tu?

MC tu betol,datang dr Klinik Kerajaan lagi.Apa yhang tipu?

Dia mintak MC ke?Dia beli MC ke?Skrg ni kau mempersoalkan kenapa dia dapat MC 14 hari sbb penyakit kemurungan tapi boleh keluar rumah...

Takleh berdiri ke kalau sakit kemurungan ni?Takleh berjalan?Kau suka anak kau pegi sekolah belajar dengan cikgu yang mental dia tak stabil,tak balance?

DIa tipu sakit?
Mcm mana boleh dapat MC?

azmie berkata...

tu standard org umno la. babi bkn tau befikir. bapak aku dulu pun cikgu, pass darjah lima je. anak murid dia ada yg jadi menteri parti babi tu jugak

Raden berkata...

wei... korang x tau ker... mc lagi bahaya tau... boleh melumpuhkan negara... setakat berbillion duit kerajaan (baca rakyat) ilang... PKFZ... rasuah sana sini... tu suma ciput... x de hal... apa la korang ni...

Biqque berkata...

bodo nyer si blogger tu hahahaha! aku SPM, BM 1 tau! meh nak jaja sijil SAP aku hahahaha!

Tanpa Nama berkata...

Bangang btl anon February 1, 2011 2:24:00 PM GMT+08:00.ayat dia ada point...bla,bla,bla blaahhhh laaa...

eh ko ni sepuluh kali ganda BANGANG ko tau tak

ayat dia tu ayat sape? ko faham ke tak komen tu merujuk kepada ape/SAPE?

BANGANG btul la KO ni...

Tanpa Nama berkata...

murung=mental x stabil. tp dia turun berkempen. agaknya mcm mana dia nk berkempen bila mental x stabil.

lihat dari etika sebagai seorang pekerja. nk berkempen amik cuti tanpa gaji. abis cite.
amik mc gaji jln tp pegi berkempen.

Tanpa Nama berkata...

mmg betul la kata Raden yg bg komen kat atas tu. letup org pakai C4,salah guna amanah rakyat, makan duit rakyat buta2 lagi mulia dari amik MC tp gj jln...ntah2 tapak kaki pun dorang ni sanggup jilat kan...

donia...donia...

chEntA berkata...

like...(^^,)

Tanpa Nama berkata...

tak susah nak dpt MC zaman skrg ni, kalo ada duit buleh beli, kalo x buat2 sakit yg doktor pun susah nak cek, aku percaya ramai rakyat Malaysia yg suka tipu MC, MC ni mmg utk duduk berehat dkt rumah, kalo setakat nak g kedai beli barang@nak makan tu mmg x dok masalah, tp kalo g tgk wayang dgn awek mmg tu masalah besar, dlm bab ni laki dia g berkempen, apa nawaitu dia buat mcm tu hanya dia dan Allah je yg tahu...

Raden berkata...

tapi sedih kan... MC yg dijadikan isu... MCA hina hukum islam... pastu lak disokong oleh menteri islam yang lain... x lak jadi isu... hahahahaha... lawak la pulak orang2 BN ni... oppsss... aku lupa... biar kena peras/hina ... janji BN/UMNO yang peras/hina kita... hahahahaha... mengong la wei

Tanpa Nama berkata...

sbb dipolitikkan ianya jd besar. asasnya jujurkah laki normala dgn MC tersebut. mmg ini isu kecik, lebih kecik dari isu C4 tp salah tetap salah.

aku respek dgn malikulsembab bila dia berani sound Soilex psl isu hudud.

nasir berkata...

Aku memang pelik sungguh la dengan tahap pemikiran manusia yang nak pro dengan BN nie . MC pun jadi isu ? Nak dapat MC 21 hari nie bukan takat pengetua ..pegawai JPN pun terlibat . Dah tu mesti dari Klinik Kerajaan yang Doktornya boleh dibuang kerja kalau saja2 bagi MC . Amacam Markom dah mulakan siasatan kes MC nie ka . Hebat2 TPM orang no. 2 negara tiba2 terpaksa bercakap tentang MC - Dikeluarkan KLINIK Kerajaan dan - Ditandatangan oleh DOKTOR kerajaan
- Disahkan oleh PENGETUA kerajaan - Disahkan lagi oleh PEGAWAI JPN kerajaan .

Hampa ingat senang ka nak amik MC 21 hari ... Kalau 1 - 2 hari memang la mudah macam hampa kaki bodek BN dok beli . Kat sekolah aku pun ada Cikgu BN tapi ada masalah mental . Lagi spesel bila2 boleh cuti . Yang herannya boleh pulak dia pegang jawantan AJK pemuda kawasan .

Otak tahap semut la hampa nie ...(yang nak tunjuk pro kerajaan la ) Yang kes hina Islam , Felda melukut di tepi gantang . Hampa cari la mana2 kawasan BN kuat maka sahlah kawasan tu majoriti melayunya melukut .. melutut .

AlexiaAqram berkata...

meminta MC sampai 21 hari sebab sngaja nak tolong kempen bini. berpura-pura tak sakit. memg celaka perangai mcm tu. doktor yang bagi tu pun mmg celaka sebab tak pakai akal sebab member2/separti buat mcm tu. kerajaan atau tak kerajaan. dalam kerajaan pun ada yg sokong pembangkang. skrg ni jgn cerita pasal parti. cerita pasal ketelusan. yang salah tetap salah tak kira lah sapa pon.

semua org dah tau tembelang laki cikgu mala tu mcm mana.

lagi mau cerita.

nasir berkata...

Apa yang otak tak mau pikiaq sikit .. lu nie cikgu ka Alexia dah tengok ka perintah Am bab cuti . Hang tau dak apa sebab yang boleh cuti ? lu google kasi baca Perintah Am dulu la bagi habih ... nak taip banyak kat hang pun ngabihkan streamyx pulak ...

Tanpa Nama berkata...

aku check balik MC tu. tarikh dikeluarkan:
6/1 hingga 7/1
10/1 smpai 23/1.
pastu tambah lagi 24/1 - 28/1

Penamaan calon 22 Jan. Pengundian 30 Jan.

2 MC dari klinik yg sama, 1 MC dari klinik lain. Bukan ke kalo nk MC mesti dari klinik yg sama?

pertanyaan utk kakitgn kerajaan: SUSAH atau SENANG MC korang diluluskan oleh pihak atasan?

bolo berkata...

bodoh la korg org2 tua ni, pasal mc pon nak gadoh! yg aku lagi lawak, berita tu dah la dari PAPAGOMO.COM yang dah jelas seorang PEMFITNAH! (gomo sanggup buat ape je janji masyukk- mcm babi selongkar sampah)

totnam berkata...

mc sebab kemurungan la, so dia kena la tolong bini dia berkempen untuk hilangkan kemurungan. kahkahkahkah mmg politikus betul la. ko sama je la dgn org yg ko kutuk2 tu mantot kahkahkah

Mantot berkata...

http://www.harakahdaily.my/kesihatan-suami-normala-seru-tanya-doktor

buktikan la kemurungan dia tu palsu...itu je aku mintak.kau yang tuduh jadi telefon la doktor tu,tanya dia.

geng2 bangsa UMNO mesti ada simpan salinan MC yang tak censored.mintak la dan telefon.

tuan berkata...

dia MC sebab murung.
takkan nak duk rumah. anak sulung pun tingkatan 1. gi sekolah.

suami dia ikut cg mala gi kempen. bukan suami dia yang kempen.
~wlm

Raden berkata...

onani 10:47 ckp "aku respek dgn malikulsembab bila dia berani sound Soilex psl isu hudud."


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tindakan Presiden MCA Datuk Dr Chua Soi Lek membangkitkan agenda PAS bagi menubuhkan sebuah negara Islam jika Pakatan Rakyat berkuasa adalah baik bagi "mengingatkan masyarakat Cina" berhubung keputusan mereka.



source: http://milosuam.blogspot.com/2011/01/tpm-sokong-chua-soi-lek-tentang-isu.html#ixzz1ClcZNKY8

hahahaha... "sound" la sangat... hahahahaha... sokong punya pasal... hina agama sendiri pon x per la... hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

onani 10:47 salah topik. bukan sound psl hudud tp pasal tudung dan besalam dgn laki.

http://msomelayu.blogspot.com/2011/01/menyimpang-ke-tenang.html

Tanpa Nama berkata...

Psl MC ni aku nk share pgalaman aku:

1.aku keja kilang. time production gila2 nk cuti mmg ssh.jd ramai yg tipu amik mc. bos bengang jd dia jd cerewet bila sapa2 dpt mc.pnh aku ciritbirit dpt mc 2 hari. lusa bila aku naik keja nk mintak sain cuti mc bos aku siap kol klinik tnya knp aku dpt mc 2 hari. cibs.

2. rule kilang kami nk mc msti amik dari klinik sama terutama jika ada mc dari bln yg sama. aku dpt 1 mc awal bulan.tgh bulan time bercuti kat kg aku sakit. aku xdpt pegi klinik yg 1st sbb jauh. aku pegi klinik lain. bila aku naik keja, aku pegi klinik 1st mintak pengesahan dulu. doc klinik 1st siap kol klinik 2nd buat pengesahan. lps tu dia cop dan komen kat mc dari klinik 2nd. bila aku hntar ke HR xde masalah. rule syarikat mesti ikut. pnh mbr aku xtau psl rule ni. bila form cuti dia smpai HR(lps bos dan manager sain),payroll kol dia "u x follow rule kilang ,u mau tolak AL atau unpaid?". last2 dia tolak unpaid sbb mc ke2 mmg dia beli.

aku yakin kerajaan punya Peraturan Am Bab C dan Bab D ada prosedur yg relaven utk mngelakkan penggunaan mc sewenang2nya, mungkin perlaksanaan yg x telus.

bg aku psl mc xperlu nk pusing dari doktor, kpd pengetua atau pegawai JPN. last2 tetap kena batang idung sendiri.sbb ko yg menapak pegi klinik tu. alang2 nk tolak kat org lain len kali jwb camni "tuhan yg kasi sakit kat aku..pegi tanya tuhan"
kah kah kah

sontorian berkata...

hahaha .. tengok . Bukan aku dah kata kalau otak pro UMNO depa boleh pikiaq bab MC ja. Kalau kita tanya bab hina Islam , Minyak Naik , Rosmah tido hotel semalam beratus ribu RM , Minyak masak abih biarpun negara kita buat , PKFZ rugi berbilion sampai sekarang x leh guna , Perwaja rugi berBILION ,

tapi memang otak pro BN ni tak leh sampai tahap tu . Depa ni kira2 setakat 10-20 ringgit ja . kalau BILION-BILION pening nak kira

wrotejak berkata...

nak berblog pun kena ada lesen..? kalau macam tuh baik suruh semua rakyat yang ada internet access buat lesen berinternet. Habisss sume yang guna fon canggih manggih tukar pakai 3310 balik.
Nah!kau sorang boleh guna internet...kau sorang boleh ada akaun fb,ms,friendster and all. then kau buat blog banyak banyak post entry semuaaaaa cerita wangi wangi pasal kau. yang busuk simpan celah pungkok.takda sape tahu.

Tanpa Nama berkata...

dah nak sakit, nak buat mcm mna.. dah sakit pulak g klinik dpt MC lama. siapa kita nk ckp MC tu palsu? geram sungguh aku.

rudy berkata...

pasal MC pun nak bising ke. ok sekarang ni letak diri korang sebagai suami cikgu tu. sure korang ambil mc 30 HARI!!!

er, korang dah baca harakah yang terbaru? korang semua pakar ANALisis kann? Barangan apakah yang menjadi Iklan terbanyak dalam suratkhabar itu? pastinya bukan iklan Victoria Station.

keh keh keh keh