Februari 22, 2011

Gunakanlah Gay Tanpa Was-Was

Ada satu hari dalam minggu lepas sambil aku duduk tengok TV dengan isteri aku,aku tanya dia,"buruk benar montage Star World (ch 711) yang baru ni." Isteri aku menyahut,"Ak aah..macam target audience dia golongan gay.."

"Ye,apa punya design pink lepas tu ada kelip-kelip glittering camni.Nak kata target dia perempuan,ni bukan design yang fokus untuk pempuan.Kalau channel DIVA tu memang nampak market dia untuk perempuan.Content Star World pun banyak masuk unsur-unsur gay." Anda tak sedar ke benda tu?Makin lama makin banyak unsur2 gay dimasukkan senyap-senyap dalam TV supaya anda dapat accept "gay is okay?"

Ambil contoh cerita Glee.Aku bukan minat pun cuma mcm biasa aku suka tengok sebab ada awek pakai baju cheerleader 24 jam,cute awek tu.Sapa2 gi tengok "I Am Number Four" ada la awek Glee tu dalam tu.

Dalam Glee,ada satu watak lelaki lembut yang baru saja diberikan pasangan nya apabila mula season baru ni.Perhatikan selling point Glee pada waktu Valentine's Day...Glee is celebrating these couple...yang main character tu...yang cheerleader tu dgn boifren baru...yang gay dua orang...dan yang Asian tu.."

Walaupun aku against Valentine tapi bila gay menyambut Valentine dan dipromo besar-besar di TV,senyap2 bukan minda akan slowly adapt yang gay is part of our normal life?Apa yang normal pasal gay?Penis masuk dekat vagina dan tidak ada apa2 yang patut masuk ke lubang anus selain benda keluar daripada dia.

Dan semalam,aku tengok Astro Ria.Cerita "1,2,3 Tukar.." macam mana Sarimah nak bagi makeover dekat seorang pastry chef.Aku tak kata Pastry Chef Melayu itu gay atau lembut (nampak mcm lembut) tetapi aku nak mempersoalkan kenapa dalam rancangan tu...mamat tu dimakeover supaya lagi terserlah ke-gay-an nya.

"Apa yang saya patut pakai ni bang?" tanya Chef tu.Lalu pengacara lelaki itupun membawa dia ke butik lalu dibelikan sehelai kemeja yang agak body fit.Lalu ditanyakan kepada chef itu,"Suka tak baju ni?" Jawab dia,"SUKAAA!"

"Cantik la baju ni,tapi yang paling cantik sekali adalah ni.." sambil tangan dia point dekat lipatan baju kat lengan dia."Ada BUNGAA!Suka!"Kemudian dia pun dibawak balik ke bakery dia.Sarimah dengan pengacara lelaki tu pun suruh dia menyanyi,dia pun nyanyi la lagu artis kegemaran dia.."Bintang-bintang berkelipan,hanya satu menusuk pandang..."WTF nyanyi lagu "Amy Mastura" dengan gaya "Amy Mastura." Sesuatu yang lelaki maskulin macam aku dan Remy Ishak takkan buat.

Aku suka jugak gubah bunga.
Aku suka memasak.
Aku suka kemas rumah.
Tak semestinya aku kena jadi gay.

Cuba lihat betul-betul,ada peningkatan dalam wujudnya golongan gay dalam media sekarang ni.Kalau golongan pondan...pada aku,walaupun menyampah tengok tapi kita tau diorang jujur...tapi GAY yang aku maksudkan ni adalah lelaki yang nampak normal tapi sebenarnya main belakang.

Semenjak Ricky Martin mengaku dia gay,adakah akan wujud fenomena lebih ramai lelaki mengaku dia gay dan adakah selepas ni lebih banyak rancangan berunsurkan gay akan wujud di media massa. Astro Ria dah start.Bila sampai satu tahap ada Ustaz berceramah kat Astro Oasis tapi dia ada unsur gay,maka terpotonglah subscription Astro aku.

Jadi,berbalik kepada soalan asal;
Adakah anda dapat menerima seorang lelaki Melayu yang admit diri dia gay tanpa ada rasa was-was?Betul2 accept dia tanpa ada rasa prejudice langsung?Jika jawapan anda ya,ada sesuatu yang tidak normal pada diri anda.

36 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tak leh terima lngsng! 101%

afrohead berkata...

seriously bro. aku pun pernah tulis pasal benda ni. star world memang boleh nampak kekerapan rancangan siri berunsur gay ditayangkan makin lama makin bertambah

ckslmh berkata...

gaylang si paku gaylang.
GAYlang!
gaylang si rama-rama..

Nic berkata...

Tak payah starworld.. tengok jela cerekarama dan drama, program melayu pun dah byk unsur Gay ponen2 ni.
Ngeri nak memikirkannya dan beratnya dugaan nak didik anak2 dan masyarakat.

Btw, sapa pastri chef tu.. tak tengokla cite tu..

Khairul Antasha berkata...

kalo dh ngaku diri gay tu mak aihhh.. kena fikir juta2 kali..hohoho..

xyah tgok Starworld,..btl kata Nic kat atas tu..hehehe
GAYah makin menular...hohoho

dewajiwa berkata...

ada seorang mentor lelaki dalam rancangan realiti kat TV-free-to-air nampak sangat karakternya. tindik telinga dan suara dah tak semaskulin dulu. muka pun dah kategori beautiful male. camne agaknya nasib bakal mentee beliau?

Aslina berkata...

perlu ke??? haishhh...

Encik Sood berkata...

Aku takleh terima. Kawan baik aku jenis lelaki 'ria' ni...Walaupun berapa banyak alasan mamat tu bagi kenapa dia jadi ria. Aku tetap geli.
Tapi aku tetap berkawan dengan dia sebab sebagai sorang kawan, dia mmg baik.
Tak tahulah aku ni ada something wrong ke tak...

free compass berkata...

entry hari ni memang gay. dan golongan gay perlu ditempatkan di satu wad yang sama dengan pesakit mental yang lain. gay adalah tidak normal.

ain hamiza berkata...

aku ada kawan.. kitorang kwn da dlm 3 thun la sejak aku keje kat sebuah restoran mknn segera satu mse dulu.. tp bru thun nie aku dpt taw yg dia nie gay pas kitorang kua ramai2 mse cuti thun bru cina ari tu.. sbb mamat nie bwk 'AWEK' dia.. aku pny terkejut jgn cter la.. mereka brdua nie x menampkkn lgsg ciri2 ke'gay'an mereka.. dua2 bole thn kacak.. maskulin.. mmg jantan abes la dress up diorg.. ble kt public diorg x tunjuk sgt la yg diorg kapel.. tp ble da msuk kete.. dua2 dok blkg.. tgk diorg pgg tgn.. awek mamat tu lentok kepala kt bahu mamat tu.. merengek2 ckp penat.. muntah ijau gua bai!!

.Kiki. berkata...

GAY takpe lagi, yang BISEKUSAL tu apa kes? bini pon dia taji, jantan pon dia sodok?

lagi macam haram!

.Kiki. berkata...

GAY takpe lagi, yang BISEKUSAL tu apa kes? bini pon dia taji, jantan pon dia sodok?

lagi macam haram!

Khairi berkata...

kiki ckp gay takpe lagi.

haha.

Ann berkata...

tak dpt terima...omputih yg gay tu pun aku geli wpun mcm normal jer gay dgn budaya dorg..inikn melayu islam..

aswadz berkata...

gay? stay away...

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

setuju dengan ann.. tak boleh nak terima..

eszol raar berkata...

bila melawan hukum alam maka makin liberallah la dunia

ijlal naim berkata...

'Cinema is the ultimate pervert art. It doesn't give you what you desire - it tells you how to desire' - Slavoj Zizek

Tanpa Nama berkata...

dakyah2 yahudi semua ni~ "gay is okay, so only jews can breed"

N berkata...

hahahahha aku tengok kot pastry chef tuh! time dia melompat2 gedik masa sarimah dtg pon, aku rasa dia tuh pelik gila. cam, laki act camtuh ke weh!

aku pompuan tp xde r excited bila baju ada pattern bunga and lagu pebret ialah lagu amy mastura.

sangat TAKBOLEH terima gay.

Dorian Gray berkata...

kat ipt aku, terkantoi ade sorang budak ni like Persatuan Gay Kebangsaan kat facebook. maka kantoilah mamat itu sebenarnya gay, sedangkan sebelum ni, dia nampak macam baik2 je, biase2 je lah kirenye. so, hebohlah benda tu kat semua budak batch aku. mula mula, aku kesian jugak walaupun geli. tapi, dia tetibe jadi lagi open and mula post benda geli yang menggambarkan hbungan dia dengan "bf" dia. =___='. sekarang ni dia kene pulau. peliklah. macam tak segan pulak. haih

semah berkata...

syg la..dah la salunya gay2 ne ensem..
tinggal yg mcm cuq keria ja

Kap berkata...

tahniah .Kiki..

wootwoot berkata...

apela agkny yg org2 gay ni pker kn.aku kadang2 heran la.padahal da kompom nisbah pmpuan lg rmai kt dunia ni pn llki jgk die carik.nk kata klo main dgn llki kurang dosa raseny lg besa dosa org 'songsang' ni.haih dunia2...

Tanpa Nama berkata...

Tujuan sebenar media dicipta adalah untuk menjadi alat men-social engineer dan memanipulasi behaviour orang ramai.

Percayalah media ni bukan je boleh buat orang ramai terima gay ni as something yang normal. Nak buat suma orang pakai kasut kat kepala pon boleh.

Kalau harini media start tayang pakai kasut kat kepala tu satu trend, tunggu jela mebe lagi 50 tahun suma orang boleh terima pakai kasut kat kepala tu satu yang normal.

Tanpa Nama berkata...

dah dekat dengan kiamat..

org melayu ni suke sgt ikut negara barat..
dari fesyen, makanan, gaya hidup..sampai ke rancagan TV semua nk tiru negara barat..mungkin melayu ni terlalu tebal sikap "TAK PE" sekarang ni..

p/s:Rancangan GLEE??GEli aku nk tgk..

miss iza

cewek.medusa berkata...

en.mantot bole xplain tak, masih xfaham knp jantan sesame macho boleh saling tertarik?? berapa gauss medan magnet kat lubang anus depa tu???

Tanpa Nama berkata...

ok gak tu gay makin bertambah... pmpuan makin ramai...laki makin kureng... makin bertambah la peluang gua nk pasang makwe ramai2... keh3...

fakeplasticlife berkata...

ramai lelaki dah masuk jail,lagi ramai yang sebok plak nak jadi gay@ pondan..
jadi berapa kerat je lelaki yang masih tinggal untuk menjadi khalifah di muka bumi ni?
pempuan plak semakin ramai dari lelaki..
uwaaaaa...mcmana aku nak cari calon suami ni kalau mcm ni...
realiti hidup zaman sekarang, buat hal-hal yang ternyata salah dalam Islam dah dipandang biasa siap boleh bangga lagi tu..bila ada orang yang sangat taat pada ajaran Islam pulak yang dipandang luar biasa,pelik dan kuno..

weet berkata...

Gay Muslims seek Islamic weddings
www.bbc.co.uk

Zuewairy berkata...

pelik2 skg..

suka ambil gambar.. sahut cabaran ini.. dapat RM5k beb

zzalia berkata...

sangat tak boleh terima gay. tolonglah pegi mati skrg!

Tanpa Nama berkata...

apa yg salah mengikut agama mmg tak sepatutnye diterima pun... itu bukan soalan itu kewajipan... tp yg lagi pelik, ada pulak group kat fb "gay muslim"... pelik2 sungguh dunia akhir zaman ni...

@rep berkata...

the best part. tak minat tapi tengok!!

Tanpa Nama berkata...

kid-petanda kiamat

Tanpa Nama berkata...

I don't think there is a "gay agenda" at Star World. They are just bringing in the most popular programmes, which are the US ones.

If Astro/Star World were to stop showing programmes due to "gay themes", many subscribers would be unhappy. They definitely can't stop airing Glee.