Februari 23, 2011

Bagaimana Sebenarnya "Taktik Menghalau Melayu Daripada Bandar" Yang Dicanangkan UMNO?

Semalam (ke 2 hari lepas),ada keluar berita pasal projek2 perumahan kat Selangor nak dilupuskan kuota bumiputeranya,tah betul ke auta TV3 aku tak sure sebab kerajaan Selangor kata lain,TV3 kata lain...tapi sebab TV3 adalah mass media,TV3 punya kuasa untuk menyebarkan apa yang diorang percaya betul.

First sekali,dalam tahun 1950-an,bandar adalah kawasan yang diduduki oleh orang Cina kerana dasar pecah dan perintah yang dilaksanakan oleh British.Sampai sekarang kita boleh nampak kesan dia,Cina duk bandar,Melayu ramai duduk kampung dan orang India ramai terpencil kat estet.Tak percaya?Gi estet tengok keadaan orang India kat sana,macam takde perubahan sebelum merdeka dan selepas merdeka.

Dalam laporan TV3 tu menyebut,aku ingat lebih kurang "ini adalah salah satu bentuk gerakan terancang untuk mengusir golongan bumiputera daripada menetap di bandar." Persoalan aku kepada TV3,kalau dah alang2 nak buat statement kurang akal macam tu,kenapa tak cakap aje "ini adalah satu bentuk gerakan terancang kaum Cina dalam DAP untuk mengusir golongan bumiputera daripada menetap di bandar."Takkanlah gerakan terancang tu dipelopori oleh orang bumiputera pulak?

Bagitaulah jelas2 barulah makcik pakcik kat ceruk2 Selangor yang takde internet percaya bulat2,barulah BN boleh senang takeover balik.Jika difikirkan balik; apa maksud TV3 bila diorang kata ada rancangan nak mengusir orang Melayu dari kawasan bandar?

Aku tak pernah faham maksud dia.Kau borak dengan penyokong hardcore UMNO dia akan kata benda yang sama....UMNO selalu membangkitkan sentimen tu; ada gerakan tertentu yang ingin orang Melayu keluar dari bandar dan hanya UMNO saja yang mampu mempertahankan Melayu agar dapat terus duduk di bandar.

Tapi sayangnya,UMNO tak pernah berfikir ;

a. Kenapa orang Melayu ramai tak mampu beli rumah di bandar?
b. Siapa kawal harga tanah dan rumah sehingga orang Melayu tak mampu beli rumah di bandar?
c. Rumah di Putrajaya...adakah itu projek mampu milik untuk orang Melayu?
d. Majoriti Melayu di bandar duduk di flat bandaraya,kenapa?
e. Yang paling penting,jika orang Melayu tu ada duit,adakah ada apa2 yang menghalang dia daripada membeli rumah di bandar?

Untuk point yang last sekali tu...jawapan dia TAKDE SIAPA HALANG.

Tapi majoriti orang kita tak mampu.Sebab apa tak mampu?Sebab harga rumah dan tanah mahal!Sebab apa harga dia mahal? Entah.Kalau nak kata mahal sebab orang Cina develop kan tempat tu apsal Putrajaya dan sekitarnya mahal dan tak berapa affordable?Majoirit orang yang duduk Putrajaya duduk flat jugak...sama aje kan?

Dah lebih 50 tahun diorang memerintah.
Asyik-asyik sentimen sama,asyik2 cara pemikiran bodoh nak menakutkan orang Melayu kononnya hanya UMNO penyelamat bangsa Melayu.

Ada banyak lagi masalah kat luar sana;projek rumah murah yang majoriti nya orang Melayu beli banyak terbengkalai.Kalau dah siap pun ada yang retak-retak.Daripada diorang memikirkan masalah "gerakan halau bumiputera daripada bandar" lagi baik diorang fikirkan kenapa orang Melayu lebih ramai hanya mampu menyewa flat daripada membeli flat sendiri.

Nak sewa pun kadang2 terberak nak bayar walaupun sewa RM150.
Itu masalah untuk orang UMNO cuba selesaikan.Toksah duk bakar api perkauman ni...

34 ulasan:

mrsbifa berkata...

setuju sgt..kata nk tolong n boleh tlg org melayu...tapi hrga rumah sume beratus ribu...

Zinedine Zaiddin berkata...

Puak-puak UMNO ni lagi kisahkan tentang jawatan dan kuasa aje. Mana pernah nak bukak sikit minda dan fikiran diorang tu untuk teliti dan fikirkan masalah sebenar orang Melayu.

dan masing-masing duk fikir macam mana nak penuhkan tembolok dan tenggorok sendiri..

khairul hisyam berkata...

sangat setuju.

mr edz berkata...

UMNO takut hilang kuasa kerana:
'takder projek takder duit'

-thethinker- berkata...

mana taknye , depa ali-bangla , ali-vietnam , ali-pakistani , ali-indon kan perumahan kos rendah/sederhana yg disediakan ...
kat penang , berlambak flat kos rendah/sederhana yg sepatutnya diduduki oleh org kita , tapi org kita dapt , depa pii sewa kat orang asing , jadi laa taman pelangi a.k.a little haatyai , jadi laa taman markisah al-indon .

-thethinker- berkata...

lepas tu , org kita dok setinggan/ tanah kerajaan , bila nak dibangunkan , amboi , bukan main garang depa kata , Cina nak halau melayu .. celaka cina babi .. pakai otak laa sikit.

PointBlankShot berkata...

kayakan kroni.

spark racial hatred.

baling kapak sembunyi tangan.

melayu paranoid = daulah bertahan

eszol raar berkata...

real politik dgn bantuan media adalah tactic cliche US tetapi masih lg kick dan mampu memberi kesan kpd si bodoh

Tanpa Nama berkata...

orang melayu di halau makin lama makin jauh dari bandar...harga rumah nak cari yang murahkena cari kat pinggir bandar,melayu makin terpinggir..duduk kat tepi2 hutan,lama2 masuk hutan monyet2 mengamuk keluar hutan sebab habitat mereka dah di rampas,agak2nya ke mana pulak penduduk org asal akan pergi,cerita lama,zaman org2 atasan umno mula mengumpul harta tanpa kira halal haram,tanpa memperdulikan orang2 melayu hanya sibuk jaga tuan2 melayu.
macamana org2 umno kau org sholat tapi boleh kau org sokong org2 zalim,yang tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya..dan kadang2 jelas,terang terbukti perkara2 mungkar yang di lakukan mereka.

aween.

AFIQ! berkata...

rm150? aku belajar uniten ni sewa BILIK je sebulan dah rm280!

Wan berkata...

nak buat cmne...dah habis isu nak dimainkan kt tv tu..
tu yang bangkitkan isu perkauman tu..
ak dengar pun naik muak dah...
cari la isu2 bernas untuk di bangkitkan.

sab berkata...

tah, aku nye apt low cost smpai skrg tak siap2 lg..bln2 gaji dah potong..duk umah dbkl lak kata nk offer jual..still sama gak..dbkl wat keje super slow until now msh lom dpt offer..so kiter melayu ni mmg takde aset la smpai tua..harap duk flat, kuaters, setinggan..umah beso2 kasi la kaum lain beli n duk..

SHAREL berkata...

gambar tu hot.

slay berkata...

Sebab apa harga rumah kat bandar mahal? sebab harga tanah mahal! sebab apa mahal? sebab tanah limited, tapi demand sentiasa naik setiap masa. bile tanah tu terletak di sekitar kawasan yang membangun, harga pasti naik sebab ramai yang nak tinggal kat situ. sebab tu jugak la sekarang ni hartanah menjadi salah satu medium pelaburan yg cukup menguntungkan kepada para pelabur.

wootwoot berkata...

sepatutnya kerajaan buat banyak lagi bandar macam shah alam ni di mana mejoriti yang membeli rumah adalah melayu.tetapkan had berapa ramai je golongan bukan melayu boleh beli rumah and selebihnya untuk bantu bangsa sendiri.macam mana shah alam ni boleh berjaya? dengan bantuan sultan selangor.da buat rumah lepas tu jangan jual mahal2 pulak.kena fikir jugak kemampuan bangsa sendiri.kerajaan yang macam tu baru orang ramai akan pilih.

kak nina berkata...

setuju sangat dengan harga rumah yang semakin melampau2 ni...
anak akak nak cari rumah area kajang/bangi tapi semuanya atas 300k...
kalau area macam mantin, seremban, sg buluh ke memang masih bawah 300k, tapi kesian dia jauh nak berulang alik ke tempat kerja...

Aslina berkata...

senang cerita... bangunkan kawasan pinggir bandar tu... start laa dengan buat umah dan deal kemudahan pengangkutan strategik... letak harge starting macam kat kulim tu... sebelum ni hartanah kat kulim murah woo... lepas tu buat satu landmark macam universiti atau sbp atau apape yg significant yang membolehkan sesuatu kawasan tu semakin membangun dan maju... so, bila da start camtu... dengan harge yg agak murah tu... bleh laa orang2 start beli umah kat situ... pelaburan beb... bila kawasan tu dah maju, harga tanah ngan aset2 lain makin naik, takde la nak terasa sangat sebab dah ade satu.

bleh ke aku pikir camtu???

Tanpa Nama berkata...

aku bukan penyokong pembangkang,,tapi aku dah muak dengan bn..aku dah keje dengan orang bn sbg site clerk..aku tau tipu helah diaorang dapatkan projek camana..bukan 1 atau dua orang tapi semua buat camtu..penipu..menjahanamkan bangsa sendiri.. banyak lagi tipu duit rakyat..duit zakat pegi mana haa..tiap tiap tahun..xde istiharkan agihannya cam singapore.,.kira la bera juta orang melayu x rm 7=???? kenapa ada org susah lagi kalau duit tu diagihkan betol2..memang tipu..

Tanpa Nama berkata...

umno BUAT PEMBANGUNAN TAPI PAKAI LUTUT....TGK AREA PANTAI DALAM..DAH MACAM SARDIN ..ARI2 PENDUDUK MERANA ...PARKING TAKDER..JEM SANA SINI...MASALAH SOSIAL ...ITU PON ADA PUAK2 HAMPRAK NE ..LULUSKAN LAGI PROJEK NAK MENYADINKAN LAGI KAWASAN KAT CTU...NTAH LAH ..SUSAH DPT PEMIMPIN YANG MCM TOOOTTTTTT!!!!!!!

rudy berkata...

pantai dalam area PKR. karang kata local government tak luluskan projek dikatakan kerajaan memencilkan kawasan pakatan rakyat. beri salah, tak diberi salah. minta RCI, beri RCI, udah beri, boycott pula .. dah kalau pantai dalam jam sesak ke, kau komplen la kat nurul izzah, suruh la dia minta tolong dari bapak dia anugerah tuhan tu.

takdo kojo, cari kojo, udah beri kojo, terpingo pingo ... hampehhh

rudy berkata...

oih, mana kuaci aku ni ...

syara berkata...

totally agree with you. kerajaan mmg x boleh pakai. ni lah 1 Malaysia. "Rakyat dikemudiankan. Poket diutamakan" =.=

Tanpa Nama berkata...

good point! masih takmampu untuk beli rumah, walaupun total gaji husband and wife rm6k/month. rasa mcm terpaksa merempat di negara sendiri *apa nak buat, dah nasib badan*

Raden berkata...

alaaa... dtg JB la... tengok berlambak2 cina spore beli hartanah kat sini... jgn ckp bandar... luar bandar pon diorg dh mula nak conquer... kenapa??.. sbb cina sporean bnyk duit... pastu nak ckp kalau PR perintah... m'sia tergadai... oppsss... lupa... skrg ni PR yg perintah Johor... hahahahahahaha

nasir berkata...

Siapa yang memandai2 kata harga/ kos meningkat .. jangan memandai2 cakap saja . Ingat sikit siapa yang kontrol harga besi / semen / pasir / tanah ?

Dulu besi mahal sampaikan besi buruk pun popular mencecah 90 sen sekilo . Sekarang nie harga besi dah down kalau jual besi buruk pun dapat dalan 40 sen sekilo ja . Tapi harga besi tetap maintain masa naik dulu. Bila aku tanya pekedai cina yang jual ..mereka kata pemborong hantar dengan harga tinggi .. kalau nak murah tukar gov laa .... Kjaan BN nie dok berkapok dengan pemegang2 lesen besi / beras / minyak masak / gula / ayam .... jadi kalau nak duit toke2 ni support la kot.

Kat Aloq Staq pun zaman BN dulu depa asyik ubah status tanah dari rezab melayu kepada pegangan bebas. Itu tak ke nak menghalau melayu ... ?

RABUN berkata...

ehem ehem...siapa yang nak jual tanah kampung baru kat bangsa lain???

UMNO pembela melayu????...50 tahun merdeka memang melayu dah dok kat ceruk rantau, cina dah duk kat bandar dah. pembangkang memerintah 2 3tahun lak dia salahkan.

Tanpa Nama berkata...

di mana UMNO kuat, di situ umat Melayu hidup melarat...

Siberkop berkata...

Rudy, Pantai Dalam dah start mcm tu sebelum PKR amik alih lagi.

Sebentar, lepas PKR amik alih pun, menteri Wilayah Persekutuan tetap orang dacing juga.

Tapi mmg sedihlah tengok. Dulu namanya Kerinchi. Tapi sekarang Bangsar South. Sbb apa? Nak menaikkan harga tanah la kan?

Tanpa Nama berkata...

Punyalah ramai org2 Melayu termasuk melayu umno yg melarat takdak rumah sendiri dan tanah berekar2.

Jgn terkejutlah kalo dpt tau seorg YB UMNO jer boleh ada tanah sampai beratus-ratus ekar. Pastu bila perlu duit dijualnya tanah tu. Agak2 kaum apa yg larat nak beli kecuali org Melayu?

Itulah pengorbanan YB Melayu dari parti ketuanan Melayu. kunun..

Tanpa Nama berkata...

korang semua cakap pasal kat KL. aku nak cakap pasal kelantan. negeri kelantan. tak faham kenapa org luar cakap kelantan ni murah. rumah teres aku sewa dekat machang rm800 sebulan. fully furnished tapi setakat ada katil beli buruk tu, gua tak heran lah. kalau dekat KB, flat pulak berharga rm 1k. tak tercicir ke flat gila punya buruk tahap nak runtuh harga 1k sebulan.

Tanpa Nama berkata...

Anon Feb 25, 8:53 AM

Bercerita psl negeri Kelantan nih, cuba ko tgk rumah2 kedai dan premis2 perniagaan kat sana majoriti org Melayu punya tau.

Bandingkan bandar2 besar negeri yang lain ko tgk sumer si mata sepet yg punya. sampai bila ko nak sedar hakikat nih?

Tanpa Nama berkata...

tingat 1 statement makcik tuan umah sewa aku dulu kt kemaman....

"kalo UMNO perintah peluang kerja banyak kan"

aku diam jek la..cakap lebih kan kena halau pulak...hihihihihi

musleema bergaya berkata...

aku bukanlah arif pasal politik dan tak suka nak layan berita dari mass media utama ni..sebab cerita sejak mula kenal abc sampai dah nak dekat separuh abad hidup..isu sentimen perkauman inilah yang bermain setiap kali pilihanraya..

zulfadli berkata...

jangan kerjasama ngan cina memang kena tipu punya