Februari 27, 2011

Satu Lagi Berita Buruk Yang Menyelinap Masuk Tanpa Sedar Jika Anda Hanya Tengok RTM

Under the new motor insurance framework, the Malaysian government plans to gradually increase insurance premiums from 2012 onwards, says a source.Vehicle owners may have to pay more for their motor insurance premiums from next year as the government plans to remove motor insurance tariffs in 2016.Bank Negara Malaysia (BNM), tasked to prepare the new motor insurance framework, informed this at a recent meeting with various stakeholders involved in the new scheme recently.

"Under the new motor insurance framework, the government plans to gradually increase insurance premiums from 2012 onwards," a source who attended the meeting told Business Times.He said the government has agreed to do away with tariffs for the motor insurance business in 2016, in line with the liberalisation objectives of the Financial Sector Masterplan.

"Gradual annual premiums adjustment for bodily injury portion will start next year, in tandem with the enforcement of The Competition Act 2010. Hence, fixed motor premiums are considered anti-competitive agreements and will be lifted," he said.

For motorists already grappling with rising fuel prices over the years, the premium hike would not be welcome news.Depending on the class and overall claims history, motorcyclists and car owners may see premiums rise by about 250 per cent and 450 per cent respectively, the source said.It is understood that a joint working committee will be formed, consisting the police, hospitals, the Bar Council, legal aid bureau and the judiciary, to work on the broader framework.

BNM was to submit the final proposal for a new  basic third-party motor cover scheme framework to the government in December after receiving feedback from all parties, including the public.It is learnt that the current level of coverage for bodily injury will be maintained with no caps on compensation.Business Times reported in April last year that the government was looking at limiting liability of motor insurers to third-party claimants to RM2 million, with insurers and the government acting as co-owners of a new company (newco) that would underwrite third-party injury risks.

The idea was blasted by the Bar Council who claimed that the legal fraternity was being sidelined by the regulator.The current motor insurance rating structure dates way back to the 1950s and has remained unchanged since it was last reviewed in 1978.But insurance companies have long lamented the unprofitable nature of underwriting third-party motor insurance covers, pointing out that the low premiums do not commensurate with surging vehicle theft and escalating claims costs, including those of repairs and court awards. - By Rupinder Singh of Business Times

................

Bank negara naik lagi insurans premium kenderaan

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia akan menaikkan premium insurans kenderaan secara berperingkat dalam tempoh empat tahun mulai tahun depan pada kadar minimum yang tidak membebankan pengguna khususnya golongan berpendapatan rendah.

Penolong Gabenornya, Abu Hassan Alshari, berkata ia antara langkah yang akan dilaksanakan menerusi cadangan Rangka Kerja Baru Perlindungan Pemotoran dengan matlamat memudahkan pengguna kenderaan mendapatkan perlindungan serta meningkatkan kecekapan proses tuntutan insurans.

“Kadar kenaikan premium itu masih belum dimuktamadkan, bagaimanapun ia tidak akan membebankan pengguna selepas mengambil kira maklum balas dan input pelbagai pemegang kepentingan,” katanya pada taklimat media mengenai perkembangan terkini cadangan Rangka Kerja Baru Perlindungan Pemotoran di sini, semalam.

Hadir sama Pengarah Jabatan Kewangan Sektor Kewangannya, Abdul Rasheed Ghafur. Abu Hassan berkata, sebagai contoh, bagi perlindungan pihak ketiga motosikal 100cc dan ke bawah, cadangan kenaikan adalah antara RM1 hingga RM3.50 setahun dan RM1 hingga RM2 untuk perlindungan komprehensif.
Untuk perlindungan pihak ketiga kereta persendirian 1,400cc, kenaikan adalah antara RM6 hingga RM34 setahun untuk empat tahun dan RM7 hingga RM19 untuk perlindungan komprehensif.

Abu Hassan berkata, pihaknya sudah pun mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pemegang kepentingan serta pandangan majlis ekonomi mengenai perkara berkenaan.

..............................

KENAPA BILA KAU NAK BUAT ROAD TAX KAU MESTI BUAT INSURANS?SALAH KE KALAU KAU NAK BAYAR ROAD TAX TAPI TAK NAK AMBIK INSURANS KALAU KERETA KAU DAH HABIS BAYAR?

24 ulasan:

mr edz berkata...

kenapa dia cuma sebut pihak ketiga? kalau 1st party berapa pulak kenaikan? syarikat insurans rufi.. fucker betul

Tanpa Nama berkata...

Hapuskan cukai kenderaan! Ini minyak mahal, harga kereta mahal, insurans pun mahal. Kerajaan dah nak bangkrap. Kasi kaut cukai2 yang membebankan rakyat. Semua nya silap mahathir. Buat pembangunan sampai berhutang sini sana. Akhirnya, rakyat yang menanggung kesannya.

eszol raar berkata...

aduh...
lambat la ko bro
ni cerita lama ni

Mantot berkata...

cerita lama?
baru bgtau semalam dalam business times...mana aku tau.hehehe

Tanpa Nama berkata...

kerajaan yang menyebabkab harga kereta jadi mahal dan kalau harga kereta dah mahal maka premiym insuran akan jadi mahal,justeru itu kerajaan kena turunkan harga kereta dulu jangan asyik nak pekenakan rakyat aje....

Bung berkata...

kesian sesape yeng sampai sekarang masih baca Utusan dgn tengok RTM/TV3 aje.... informasi bebal untuk rakyat kekal bebal....senang kene tipu dengan kerajaan...

patut la sampai sekarang maasih ramai yang menyokong, sebab masih ramai yang masih bebal

xordy berkata...

aku sokong cukai hapus, tapi part insurans, aku sokong wajib dikekalkan. Gile ape kalau orang langgar aku, sampai kete takley jalan, tapi mamat tu takde duit nak bayar aku. yeah, mamat tu maybe masuk lokap, tapi ape pekdahnye pada aku dia masuk lokap? kereta aku still takley jalan

fhadilah berkata...

my motto.

hapus cukai jalan

hapus saman ekor

hapus bn Barang Naik..keparar.

Tanpa Nama berkata...

tak yah hapus...kita naikan lagi ada.ni sume utk kebajikan rakyat,kesejahteraan rakyat,apa yg KERAjaan buat sumenya mengambil kira kepentingan rakyat.(statemn terbaru sabri ismail).yg penting sume utk rakyat.rakyat dan rakyat..sehingga berlakulah alkisah kejadian yg pelik2 dimerlimo dn juga kerdau.drp yg baby sampailah kpd yg tunggu hari,drp belia sampai kpd makbapak belia.ari ni apa pulak ehhh.......

otaklunyai berkata...

Nak bersunggut apa plak bro. ko yg boddoh sokong kera jaan laknat nih...

damn it tak dapat la beli renault megane RS cmni berkata...

dalam cerita hantu kak limah balik rumah - "kita bakor! kita bakorrr je".

situasi kerajaan bila x cukup duit dan x tau mana lagi nk korek lubang - "kita naikkan harga, kita naikkan je.

Siberkop berkata...

Berita buruk? Berita BEST la ni untuk kayakan sesetengah pihak.

Ok mmg kadang2 takleh sangkal la kita perlu insurance ni utk cover kalau accident ker apa. Tapi kalau tak pernah accident pun bayar byk gak. Bayar bukan sikit2 kekadang makan ribu2.

Boring la cakap pasal duit. Tekanan bila difikirkan.

bass berkata...

Huish, jangan buat gila tak amik insurans kereta.

Silap haribulan terlanggar Pagani Zonda, menangis nak bayar.

Tanpa Nama berkata...

lagi 1 psl saman yg nak kena jelaskan baru2 ni...
aduhh...aku tau salah aku, bawak laju2..cth, kat signboard kate takleh 80 tapi aku terrrrbawak sampai 90...
klu 3-4 saman takpe, aku blh setelkan...ni sampai berbelas2....
adui...mane nak cekau duit...dah lah company tgh takde projek masuk...
nak bayar gaji staff yg makan gaji buta lagi...
nak bayar kwsp yg hari2 dah lalak mcm ah long suh bayar lagi....
nak bayar sewa ofis lagi....
nak bayar kereta, rumah, minyak kereta, keperluan rumah....
kasi can lah sesekali dgn rakyat, diskaun smpi 80% ke...
adooii...dugaan utk aku sekarang...aku redha...
tak macam member aku....senang je dpt projek kerajaan...sekarang kereta dah 5-6 biji...rumah dah berjuta....staff dah 30 org...
aiisshhh kalaulah aku 'ikut cth' kawan, dah kaya dah aku...cume tak selamat akhirat je....
hai lah malaysia....duit...duit...duit...
sorilah luahan perasaan aku sbb aku dah tak tau nak luah kat sape...

Tanpa Nama berkata...

to
anonymous February 28, 2011 1:25:00 PM GMT+08:00

kesian ko.
ko byr je lah dr kerajaan blacklist kereta ko.ko kena igt ko hidup kat malaysia, negara yg sentiasa tlg rakyatnya.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31104%3Asaman-ekor-ketahui-hak-anda&catid=96%3Afokus-khas&Itemid=134

Tanpa Nama berkata...

Bro..harga barang naik ni..Main reason nya kerajaan kasi naik ke? ni nak habaq mai...bukan ke a few barang yang kerajaan kawal (ceiling price) or lowest price..(minyak exclude) tapi ni yg aku observe peniaga2 kat mesia ni yang kaut byk untung..korg tau tak...most of manufacturers kat mesia ni beli raw material dia duti-free...sepatutnya barang lagi murah..tapi dah nama bisnes nak untung besar2..seme kos dia transfer ke pengguna..amik margin profit besar....kerajaan dah bagi diorang beli bahan mentah,mesin,seme mak bapak dalam proses pengeluaran tu..dapt free-duty beb..patot harga murah ..tapi la ni lagi mahal..pasaipa..pasai depa dah mark up margin tinggi2...cuba tanya bisnes mana tak nak untung banyak?

Tanpa Nama berkata...

teruskan lah sokong KERA2 jaan msia

lepas ni anak2 korg nak pakai keta, nak beli rumah kena makan nasi ngn kicap je ari2...

baik dok dlm hutan je cam org asli...wakaka...

din leman berkata...

la ni dah jd topik saman la pule..

wey mantot, depa duk gandakan saman tu klau lgi lmbt byr, bkn bunyi mcm interest ke tu..

dah mcm ah long la pule...

Mantot berkata...

aku tau..

byk betul riba' diorang tibai

Tanpa Nama berkata...

yes akhirnya naik jugak insuran! aku dwet tgh banyak sgt ni xtw nk buat ape da. lps da try nk abeskn dkt barang2 yg naik harga semua pon ade lagi dwet ni. ok jgk aku kayakan kerajaan malaysia ni.alah kerajaan sendiri jugak apa salahnya.korang jangan la komplen. bagi je sume duit korang kt kerajaan.diorang tau nk buat apa dgn duit kita semua ni.AKU PERCAYA KERAJAAN MALAYSIA!

Tanpa Nama berkata...

kenaikan yangf tidak membebankan setelah menerima maklum balas semua pihak! mana ada kenaikan yang tidak membebankan bodoh...bila masa pulak kau ada tanya pendapat, tiba2 keluar berita dah naik...syarikat insurans pun macam haram, dari tahun lepas aku nak buat insurans motor, diorang dah tak nak terima 3rd party... aku bayar duit untuk beli ketakutan bila diorang cakap macam2 pasal eksiden... pastu tahun lepas aku buat 1st party 130 rm, alih2 tahun ni dah 170rm... bodoh punya kerajaan... tu belum kira yang kereta punya...

Ayyman Rahim berkata...

Fuuiii insurans penting oww.

Tanpa Nama berkata...

Psl saman ekor, baca info ni...

http://lhakim-suarahati.blogspot.com/2011/03/isu-saman-ekor-memahami-apa-itu.html

Tanpa Nama berkata...

"BNM was to submit the final proposal for a new basic third-party motor cover scheme framework to the government in December after receiving feedback from all parties, including the public."

DARI MANA BNM DAPAT FEEDBACK DATA NIH?? HANYA DARI ORG2 YG KAYA JER KER?? CAMNER PULAK NGAN ORG YG BERPENDAPATAN RENDAH/SEDERHANA?? FEEDACK YG X BLEY MENGUNTUNGKAN DIABAIKAN JER KER??