Februari 21, 2011

Filem Kita Wajah Kita


Jika ada pepatah mengatakan "filem kita,wajah kita"
aku tak tau la nak kata apa wajah kita sebenarnya.
Muka badut,lawak spastik,mat rempit,kaki drift jalan raya,muka hantu,
polis skema atau mat bunga layu bertaburan?

Memang betul dan tepat sekali sebenarnya.
Filem kita memang wajah kita.
Hihihihihihi....(macam gelak hantu dalam Jangan Pandang Belakang)

24 ulasan:

mr edz berkata...

muka muki la.. hahahhaa

nasir berkata...

sebab tu kebanyakkan masyarakat malaysia kalau kita ajak fikir benda2 yang serius mereka mula pening . Cukup setakat meremang bulu roma , gelak pecah perut , terliur melihat minah rempit , berangan nak jadi samseng ...

Sampai kiamat la malaysia nak boleh bikin filem like SHIVAJI THE BOS ...

Masyarakat malaysia semakin berhantu ... dan tugas agamawan dalam filem hanya nak membasmi hantu2 ....

fatan fauzan berkata...

ah,kalau mcm ni mmg kena tunggu aku jadi director ah.haha
baru boleh ada filem mcm 3idiots!
al iz well al iz well.haha
malaysian people nowadays.zzz

aishah na'ai berkata...

ak rase file syukur 21 time ak kecik2 dulu best..
lau la ad filem cm2 skang..
cmner ek penerimaan org..
coz syukur 21 dulu rkyt malaysia still xley trime..

ika~~ berkata...

quite agreed with u..
im waiting 4 filem jenis 'food for thought' dr pembikin filem kita.

Blood Seeker berkata...

Ada pencabar. GENG pengembaraan bermula

yeay upin dan ipin

Nerzhul berkata...

sebab pepatah tu la filem malaysia takleh berkembang..asyik wat filem menggambarkan cara realiti hidup orang malaysia.

Penganggur IPTA berkata...

mne taknya, bila sentuh isu2 yg bermasalah, kata isu sensitif. otak bapak sempit. bila pengarah tonjolkn persoalan dalam sikit dah pening dan cakap filem tu merapu merapik. tp aku plek la asal filem pasal rempit2 bohsia2 ni bleh lepas kt pasaran msia ni?(adakah kerana majoriti pemuda united mesiran nasional organisasion dari kalangan rempit?)

zamtercinta berkata...

aku rase filem xxray balik best.. baik I mahupun II.

mR.sYaH berkata...

bosan dgn tema filem melayu.. seram dan komedi.. xde ke filem yg boleh buat kita berfikir.. suspen... dn klu boleh xde babak2 yg membosankn.. mcm xde peningkatan lgsg...

Tanpa Nama berkata...

filem merapu tunjuk aksi lucah, ganas, tahyul ape sume lepas. mat rempit, bohsia, gangster, hantu sume. tapi cube la klau ade org buat filem realiti kat malaysia nih, kompem x lepas punye. realiti tu maksud aku polis korup, ahli politik main rasuah, penguasa salah guna kuasa, jabatan kerajaan makan gaji buta, rakyat susah, harga barang naik, harga kereta mahal. kompem punye la x lepas. tu pasal cerita macam cerita GADOH tu jadi filem indie je. nk sampai tahap cerita sivaji nk cerita polis korup semua tu mmg x dpt la. panjang pulak aku komen. haha.

Zullism berkata...

Citer P.ramle lagi best...

Kap berkata...

berak...
berak...
berak kerassss..

afrohead berkata...

bila entah majoriti rakyat malaysia ni nak pakai otak dalam menonton filem. haihh

weed something out berkata...

filem 'Kami' - sudirman lagi 'ilmiah'

Raden berkata...

kenapa aku x nmpak filem abang, matinya seorang patriot, kami,or even bukit kepong dll... mana??...

Rahwana berkata...

Namapun industri...paham paham je lah

Farah berkata...

Filem arwah Yasmin Ahmad yang membuat penonton 'berfikir' pun dikecam teruk.

Sila campakkan pepatah crap 'filem kita,wajah kita' dari industri kita.

gary berkata...

sekarang ada 'aku tak bodoh', aku harap akan ada juga 'duit tak cukup'.

dua-dua filem jack neo ni ada kritikan sosial dan sinikal. menyelami permasalahan sang marhaen.

Ara berkata...

Memule aku igt kau nk puji yg konon2 pelem2 Melayu ni makin mendpt tempat di hati peminat moviegoers Malaysia, hence the numbers, figures and kutipan juta2...kire mcm, ok la, drpd org dok tgk 'no strings attached' la, 'inception' la...bla3...aku igt cmtu..

tp bace dr ayat2 ko dah bau sarkastik...

ohh, rupenye ko nk kritik la ni.. ok2...emm, kalo cmtu,pndpt aku sme mcm kebykn komentor di atas...cite melayu bagus ade..tp kebykn msih level2 underground or not rly 'achieving the mass target market'.. (read : yasmin ahmad, afdlin shauki, etc) biasalah, tauke movie pk nk wat duit je...

kalau nk buat unsur ilmiah sket pn, byk sgt pantang larang dr LPF...ops, silap, 'double standard' pantang larang.sekian.


Ohh, yeah, bout dat,

ck slmh berkata...

ni lame punye ni, ade lagi baru.
x silap aku Khurafat dah potong Ngangkung.
but, still, "Filem Hantu, Wajah Kita" jugak.
ahaha..
fikir2kanla ye.

peminat nama Abi Hurairah dlm HKLBR.
heh.

SHAREL berkata...

wondering mane pergi filem the late yasmin ahmad..

Tanpa Nama berkata...

(tumpang lalu)

boss, kalau buat pepatah "drama kita wajah kita" buleh tak?

-rempit2 disko2 minum2
-dato'2 bunuh2 rasuah2 minum2


peace

Md Razis Md Saad berkata...

Takdak ka alim ulamak kat FINAS dan stesen TV kita ??? takde ka lembaga penapis???
apa je yg depa tapis???

Filem dan drama bersiri kita dh makin "advance"!!!

Cerita2 bukan muhrim dok sebumbung la ni makin berleluasa lorr....apa kata anak2 yg baru nak akil baligh dok melayan cerita2 camtu tiap2 petang/hari...nanti depa membesar dan terikut2 dgn lagak pelakon2 pujaan mereka...sapa yg akan tanggung???

MALU dan DOSA adalah pasti mengikut>>>FIKIR2 LORR

tu baru satu isu....lain2 lagi...CAMNA???