Februari 16, 2011

Rahsia Resipi Coca-Cola Terbongkar!

Resipi Coca-Cola kalau nak buat sendiri:


Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color

The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol: 8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

Sila baca link ni untuk maklumat lanjut.
Sila baca link ni untuk baca reaksi Amerika.

Sapa2 nak Coke 2 tin,email aku.Aku baru dapat semalam masa order pizza.
Rupanya selama ni aku,kaki togak....

38 ulasan:

Robot | Sakti berkata...

Demmm..

rupaya ada alcohol.
macam mana boleh halal.

*pelik

panji alam berkata...

pepsi ada alkohol tak?

Coke sesuai sangat utk cuci mangkuk tandas..

Bagi sesiapa yg suka mcD,coke adalah minumannya..

Haris Khairuddin berkata...

selamat dah lama x minum coke.

Cik Puan Awe berkata...

Panji alam : ko bagi idea. pasni aku nak try cuci toilet bowl pakai coke. payah betol nak sental.

Brader Chacha berkata...

menthol dalam ubat gigi juga sejenis alkohol..jadi macam mana pulak kira tu??

aida berkata...

betul2. dulu nenek aku bila raya n ada coke lebih tak abis, dia curah dalam toilet. katanya boleh ilang lumut n daki2 kat lantai tuh. gas coke mampu buat aku rasa nak luah balik sbb kuat sangat. haiya, tak payah la minum.

muna berkata...

dipetik daripada artikel tu: After Atlanta passed a local prohibition ordinance in the 1890s, the company took the booze out of the formula, and the company has used cocaine-free coca leaves since 1904.

-saya yang tak suka minum coke/pepsi/yang sewaktu dengannya-

afrohead berkata...

celaka selama ni aku minum arak rupanya!

hAdi berkata...

klu mcm tu perfume yg ade alcohol x bley pakai la?

mcm brader chacha cakap, kt ubat gigi ade menthol(alcohol), so x boley pakai jugak la ubat gigi?

alcohol same dgn arak ke?

aku wat eksperimen yg guna ethanol, so ethanol tu najis la klu kene kt tgn aku?
so aku kene cuci la tgn aku klu kene ethanol mse wat eksperimen?

LOL

Hidayah Ismawi berkata...

kalau baca link to original article it states "After Atlanta passed a local prohibition ordinance in the 1890s, the company took the booze out of the formula," which means that after 1890 there was no more alcohol in the formula- the recipe is the ORIGINAL recipe not the one on current market. Wallahua'lam

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Berpengalaman lar juga dlm bidang air Carbo nie....

Tu coca-cola di US daaaaa.... di M'sia, 0 alcohol.....

Cumanyer dia buatan luar negeri esp Amerika. boikot kerana Amerika sekutu Israel.

Berkata benar lar walau pahit...

profwacko berkata...

Coca cola sedapp woo... beruang kutub pun suka minum!!

Tanpa Nama berkata...

ada beza disini,alcohol cuma haram kalau di consume..maksud consume tu campur dalam minuman sampai mabuk!dalam ubat gigi,pakai wat experimen x la haram..pasal bukan nya ko mabuk bila pakai pun..jangan la tanya soalan retorik macam x berfikir..

"setiap yang memabukkan itu haram"..

macam mana utk smpai mabuk pulak??sebab ada dalam air,diminum(setiap jenis arak adalah campuran air dan berapa persen alcohol)...ko wat experimen ngan alcohol,mabuk ke??ko gosok gigi ngan ubat gigi ada alcohol,mabuk ke??yang memabukkan itu haram,maknanya arak tu la yang haram!bukan alcohol yang haram!kalau alcohol yang haram susah la..coke tu plak,kalau diconsume dalam jumlah yg byk,terlalu byk,lama kau mesti rasa effect dia kan??pening2 skit..so??mcm mana??aku x berapa percaya company2 mcm coke ni,lagi tokey nya yahudi..mesti ada yg dicampur nak jahanamkan umat islam..

nana berkata...

tak kisah lah 0 alcohol ke ape ke, kalau org Malaysia yg duduk US baca ni at least diorang taulah, blog ni bukan skop pada org Malaysia je yang baca ;)

BTW, coke memang tak elok pun, either witout alcohol, causing deposition of calcium in our body, lead to osteoporosis, decaying of tooth and etc ;)

hAdi berkata...

cant u see what i wrote at the end?

its LOL

are you human with no sense of humour?

ak nk bgtaw sebenarnye coke tu masih halal klu ade alcohol dlm nye

btw xde kote r letak anonymous

Tanpa Nama berkata...

abis korang igt 100plus tu bagus sgt ke?

Fina Fento berkata...

sib baik dah lama banned coke. sebab dulu waktu darjah 5 pernah dengar mitos pasal ada bangla jatuh dalam tong besar air coke pastu ada orang jumpa cebisan kulit manusia dalam tin coke..terus tak minum T_T

Kap berkata...

ye pun nak komen panjang, janganlah ber-anonymous.
kalau perkenalkan diri, bolehlah berkenalan,
boleh kita berbincang sama.

kalau tak kenal, macam mana nak hormat pada Anonymous??
Anonymous semacam takut atau tak yakin dengan poin sendiri.
pendapat salah tak apa, asal kita berdiri berdasarkan apa kita tahu.
untung untung boleh berkongsi ilmu, kurangkan kejahilan.

peace.

Tanpa Nama berkata...

hmm.. dulu ak minum coke. tp, yg ak paham, yg haram tu bkan alkohol. arak sume tu haram sbb memabukkan, n selame ak minum coke dulu, x le mabuk pon.

`segala yg haram tu memabukkan`

bukan

`segala alkohol tu haram`

tp, skrg ak x minum sbb ak boikot n sbb kesihatan,sbb islam menyuruh umatnye memakan mknn yg halal dan baik.

part yg baik ni selalu org lupe, kan?
sekian, wallahualam...

Wani berkata...

nasib baik aku tak pernah suka minum coke ! huishhh.

sesaje. . . . berkata...

well, human do die.. (ni fakta)

tak perlu la kecoh2 nk jage kesihatan, tak nak minum tu, tak boleh gune nih.. sia2 je.. last2 korng dapat same je ngan orang lain.. tak ade beza pon..

1lagi yang korng mybe tak tau.. korang smue hidup dalam ketakutan.. that why tak pernah maju2.. sorry to say.. but it's true

gua pon sesaje berkata...

memangla manusia akan mati. tapi people akan pertain their life span so they can live long enuf to cherish the moment. kalo lu nak bunuh diri sekarang pon gua takde hal sebab lu pon memang akan mati jugak nanti. kenape peduli nak susah-susah cari duit teruskan hidup. mati lagi bagus. tak yah pikir pasal masalah.

by the way, please define the word. MAJU. keh suweet.

Zonkers berkata...

since coke kt malaysia ni ada logo halal jakim (ada ek? aku assume ada), tanya je lebai jakim.

jgn disebabkan satu buku conteng mat salleh kita gaduh seluruh alam.

Mantot berkata...

Persoalan dia;

Kalau Coca-Cola Malaysia ada logo halal,mcm mana boleh dapat sijil halal kalau...resipi Coca-Cola adalah trade secret yang sangat2 dirahsiakan dan yg tau resipi asal hanyalah 2/3 orang aje?

Tanpa Nama berkata...

aku lagi tak suka dan banned kalau remaja, orang dewasa dan orang tua bangsa melayu kita minum air daun ketum, lebih memabukkan. kat kampung aku ramai depa yang dok minum bila polis mai serbu, lari lintang pukang, tak kira sungai ka apa semua depa rhedah saja. pasai apa tak keluaq fatwa taraf air daun ketum ni sama macam arak..kesian anak-anak melayu

Tanpa Nama berkata...

Engko punya tajuk mcm jutawan MLM lah pulak "Rahsia Jutawan Terbongkar!" sabor je lah..

rudy berkata...

tajuk macam tu nak suruh orang baca, macam kata harga kapal lebih dari 870% dari yang biasa, takde special apa pun, cut n paste. senang tu, research assistant tony pua pun dok biasa buat macam tu

Khairi berkata...

Persoalan dia;

Kalau Coca-Cola Malaysia ada logo halal,mcm mana boleh dapat sijil halal kalau...resipi Coca-Cola adalah trade secret yang sangat2 dirahsiakan dan yg tau resipi asal hanyalah 2/3 orang aje?

jawapan dia,
tot, ko leh tanya pak sedara kita yg buat roadblok mat rempit tu mcm mana depa tau dlm kencing tu ada alkohol haha. kali ni air kencing tu tukar guna Coke.















bising ah korang ni haha, kecoh la coke la alkohol la... arak la... kus kus la... hish... mcm bebudak...

rudy berkata...

coke ada alcohol? mana adaaaa.. kalau ada dah lama dah kedai tody kat estet tu dah tutup. sengal.

coke ada alcohol? kau ada nampak budak2 keluar mcdonalds mabuk2 muntah2, nangis2, gelak ketawa tak tentu arah tak hingat dunia? ada ke?

coke takde alcohol. tapi dia ada cocaine + morphine + gula. gula yang amat banyak. LOL.

ko bagi sumbangan la 2 tin coke tu kat prof matematik gunaan ahli OPEC ko tu suruh dia buat research paper analitikal lengkap dengan exec summary nya, key finding nya, main conclusion nya dan lepas tu siarkan kat sinar harapan (ye?).

rudy berkata...

coke secret recipe, secret recipe pun terus ambil nama secret recipe, kfc pun secret recipe ... hmmm ... rendang mak aku pun secret recipe gakk.

secret recipe = branding tactic nak suruh kau beli

emerald berkata...

coke tuh dah mmg x elok...gula banyak giler babi....minum jer la air lain...

Ayyman Rahim berkata...

Thanks untuk entri ni. Macam mana kawan baik Coke tu si Pepsi? Dah tak minum coke dh lepasni. InsyaAllah.


www.ayymanrahim.blogspot.com

sesaje berkata...

@gua pun sesaje

MAJU by any mean, tak berfikiran "sempit", "backward", "backspace" or ape2 yang mundur.. macam sempit sangat cahaya nak lalu.. trcapai akal tak?... belum lagi??

jap.. ak kata awal2 dulu, ak tak nak guna religious card nak deal ngan ko.. are we cool?...

ok, fikir camnih.. tak MAJU tu orang yang "terlampau kisah" dan ade sikap "ade aku kesah"

tak faham lagi?
ak bagi contoh ayat la.. nnti ko senang nak nilai dan faham kan..

"kalo lu nak bunuh diri sekarang pon gua TAKDE HAL sebab lu pon memang akan mati jugak nanti. KENAPE PEDULI nak susah-susah cari duit teruskan hidup. mati lagi bagus. tak yah pikir pasal masalah"

nih contoh ayt yang paling hebat orang tak maju bleh fikir..

erti??..

sebab benda2 yang simple ga yang die kesah sangat.. macam kes coke ni ga la.. kalo dah tak suke, tak minat, tak nak minum/ambik/gne or atas sebab harooomm.. senang, tolak tepi..

product2 orang lain kecoh nak sembang.. kalau buat product sendiri yang korng yakin 100%, huhhh.. macam tunggu bulan nak jatuh ke riba..

ak bukan nak emo2 sesuka hati.. korng kan kaum majoriti, yang ada kuasa nak majukan negara.. kalo cmnih la mentaliti korng.. sampai bila2 pon tak maju..

faham erti maju yang ak maksdkan...

ika~~ berkata...

oh dah lama xminum coke..

Tanpa Nama berkata...

Majulah negara demi Coke.
Drp,
RYSMHP

honey bedazzled berkata...

alcohol is use to dilute chemical. mostly especially in pharmaceutical product will use alcohol to dilute ingredient. is a common practice.as in coke have citric acid etc etc. that is why alcohol is needed to combine all the ingredient together.

PS: quote back alcohol haram bila memabukkan. correct,

paloibinmulau berkata...

semua yang berakhir dgn -ol dlm kimia organik adalah alkohol. ini termasuk la paracetamol, xylitol, sorbitol, ethanol, methanol dan menthol. tapi tolol bukan alkohol ;)kalau kita makan epal pun ada sorbitol. tapi kita tak mabuk mkn epal. makan paracetamol pun kita tak mabuk. ethanol mmg terdapat dlm semua arak/khamar. tapi kalau anda jumpa ethanol 95% dlm makmal kimia anda minum memang anda mampos;)

jadi kalau ada org dapat pastikan apa alkohol dlm coke tu bagus juga. mungkin jabatan kimia boleh test kot. alkohol adalah perkataan asal dari bahasa arab al-kuhl yg kemudiannya di peranciskan latinkan. konsep al-kuhl yg asalnya tiada kena mengena dgn istilah alkohol pada hari ini. alkohol yang digunakan pada masa ini dipanggil al-kuhul. L-ol ;)

Tanpa Nama berkata...

Persoalan dia;

Kalau Coca-Cola Malaysia ada logo halal,mcm mana boleh dapat sijil halal kalau...resipi Coca-Cola adalah trade secret yang sangat2 dirahsiakan dan yg tau resipi asal hanyalah 2/3 orang aje?

jawapan dia,
tot, ko leh tanya pak sedara kita yg buat roadblok mat rempit tu mcm mana depa tau dlm kencing tu ada alkohol haha. kali ni air kencing tu tukar guna Coke.















bising ah korang ni haha, kecoh la coke la alkohol la... arak la... kus kus la... hish... mcm bebudak...

Salah: alcohol dalam darah. takde dalam air kencing. kalau alcohol dlm air kencing orang takkan mabuk. sebab tu urine test tak guna bila nak detect orang mabuk or tak. biasa pak cik 3 paku pakai alcohol test tu yang kau kene hembus nafas kau. aduhhhhhh. balik belajar sains eh ?