Januari 28, 2011

Awkward Agama : Nombor Satu,Kepentingan! Nombor Dua,Kroni ! Nombor Tiga,Duniawi!

Aku lahir zaman Mahathir.Aku lahir sehari selepas Mahathir naik jadi PM.Majoriti hidup aku,aku hidup zaman Mahathir,setakat ni lah.

Dalam pentadbiran Kerajaan Malaysia,ada satu badan yang menjaga hal ehwal agama,yang menjaga hukum hakam pentadbiran Kerajaan supaya sesuai dengan konsep agama.Malaysia pula adalah sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi.

Kita mempunyai Agung dan Sultan sebagai Ketua Agama Islam dan jelas serta terang,agama Islam adalah agama rasmi negara kita.Perdana Menteri kita semuanya tidak pernah datang daripada mereka yang beragama lain.Semuanya Islam. Jelas benda tu dan aku sure semua orang tau.

Bila menjadi seorang Perdana Menteri,aku tak rasa salah jika aku simpulkan,tanggungjawab seorang Perdana Menteri yang memimpin sebuah negara beragama rasmi Islam tidak lari jauh jika dibandingkan dengan tugas seroang Khalifah atau dalam englishnya,Caliph.

Sayangnya,sepanjang hampir 30 tahun aku hidup,aku tak pernah dengar,lihat atau baca mana-mana statement PM kita yang mengajak kita solat,puasa atau menunaikan haji.Part Islamic yang selalunya ada pada ucapan PM kita hanyalah pada permulaan bila dia bagi salam atau cakap, "Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim.. saya merasmikan (something-something)....."  Mungkin Pak Lah sebelum tu ada dan aku tak perasan.

Bayangkan.....anda sebagai rakyat Malaysia yang beragama rasmi Malaysia bertanyakan perihal agama kepada Najib Razak.Situasi yang sangat awkward bukan?Pasti berbicara soal agama dengan Najib atau Mahathir adalah satu benda yang boleh dikatakan sangat janggal.Pak Lah? Dia ok kot tapi sayang dia tak pandai perang politik.

Pasti akan ada yang berkata,dia PM,agama bukan bidang dia,agama bukan specialty dia,itu semua kerja JAKIM ke mahkamah syariah ke.Tapi aku tanya kau balik....kenapa bila bab agama kita lebih percaya dengan Ustaz kita atau badan-badan tertentu yang menyelia agama?Kenapa dalam bab agama,Perdana Menteri kita bukanlah calon yang paling layak untuk dijadikan rujukan ilmu orang Islam? Kenapa Perdana Menteri kita agama dia sendiri bukan bidang dia? Logik ke?

Jika dikata agama adalah satu benda yang personal,pemimpin adalah satu tugas yang public.Dia mengepalai 15 juta orang Islam. Dia buat salah,langgar hukum agama,kita juga tanggung silap dia.Mungkin di situlah sebenarnya kesilapan kita,memilih pemimpin yang jika ditanya hal agamanya perlu merujuk ke satu badan lain yang lebih layak berbicara mengenai agama Islam,agama dia juga.Dia bukan Hindu,dia bukan Buddhist.Dan kita pilih dia jadi pemimpin kita (technically ahli UMNO pilih dia jadi pemimpin kita,aku tak setuju pun).

Jika seorang pemimpin negara umat Islam perlu dipimpin tangannya,dalam bab agama sendiri,salah siapa di situ?

Salah kita lah..sebab kita dipimpin oleh seorang pemimpin yang jauh hebat berpolitik tapi tak berani nak mengingatkan kita mengenai  kematian.Tapi sayanglah,badan yang ditugaskan menjaga agama tu pun kadang-kadang sesetengah isu tutup mulut,mendiamkan diri. Semua sebab politik dah diletak atas Tuhan.

Takkan nak tunggu rakyat nak pimpin PM kita pasal bab agama?


Gambar hiasan - Perdana Menteri Malaysia berkunjung ke Oman dalam rangka lawatan bershopping

34 ulasan:

dragonajie berkata...

sir, Mahathir seems to be a rather remarkable study of the Quran. tapi sayangnya dalam kebanyakan posting dia dan jugak pengikut dia especially Syed Akbar Ali, diorang ni leaning towards pro-Quran/anti-Hadith. Which is sad. Islam itu mudah dan memudahkan tapi tak boleh la sampai tahap memandai mandai tafsir ikut logik akal sendiri with little regard ulama'.

Mantot berkata...

study is one thing,applying what you study is another.Mahathir never do that.

dragonajie berkata...

sir, 'never' is a strong word and very judgmental. let's give the old man the benefit of doubt. he may be an ass to common people like us but Heaven and Hell is between him and Him.

Mantot berkata...

hehe,sorry,maybe i shouldnt hv used never there..

what I mean is that...
all Muslim man is a leader,the smallest thing a Muslim man can lead is his wife and his family.

if a man cant lead his family properly,where will the qualification to lead a country comes from?

i dont want to be so blunt with the explainations,so I hope you can catch what Im saying here.

Dakwat Basah! berkata...

i dah bayar jamil khir utk jwb hal agama. jgn tanya i. klu i jwb, nanti u demam. kahkahkah...

dragonajie berkata...

i totally agree to that, Mantot. i'm a father of 3 myself and i understand how hard it is to raise up children in today's highly challenging environment. i worry every day about whether my kids will end up dying a mat rempit, doing drugs, be promiscuousy, all sorts of ills prevalent today.

thats why between a man who successfully raised his wife and children in the Muslim image vs another whose son enjoys partying and dancing around with curious women and daughter who is a prominent feminist, i'm inclined to believe the former. and it baffles me how the latter instead have followers so vehemently claim themselves as the protector of religion; how is that contradiction not obvious to them?

AlexiaAqram berkata...

aku cadangkan Dr Fadzilah Kamsah sebagai next PM.

yang len aku tak berkenan even nik aziz sekalipun, apatah lagi Sultan Lim Guan Eng!

Nazirul berkata...

Aku cadangkan Nik Aziz.nak tau bagaimana dia pimpin tnya rakyat kelantan.Kita yang duk kat luar tak tau macam mana dia pimpin.Insya Allah.

eszol berkata...

even badawi didn't apply what he learnt

yg case dgn michelle yeoh tu

free compass berkata...

kalau nak betul2 islam, lantik mullah muhammad omar atau baitullah mehsud jadi PM. nik ajiz and the gang tak boleh langsung memerintah. tngok ajelah kelantan.

eRaY berkata...

tengok ajelah kelantan? wow are you serious?

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

@free compass..
jangan tengok,dengar je, pi dok sana rasa sendiri...pastu mai smula komen kat sini :D

Azhar Kinta berkata...

dah pergi sana dah pun. kedah dan terengganu more better dari kelantan.

serius. ini pandangan peribadi warga negeri perak.

Kap berkata...

aku janji turun vote ini kali.

saddam berkata...

it is the law n implementation that count. if law pon dah x islamic....how are they going to improve.

edzahid berkata...

tgk lah kelantan?? haha. ko jgn buat aku gelak.

Tuan guru nik aziz salah satu nya MB yang mengajak kita solat,puasa atau menunaikan haji. xcaya? g la dgr ceramah setiap pagi jumaat beliau.

edzahid berkata...

Azhar Kinta : terengganu more better dr kelantan???
hahaha. siyes ko berjaya buat aku gelak. kah kah kah. ko pernah pegi terengganu belah mana tu yg boleh menyebabkn ko boleh compare kelantan yg belah mana tu sampai ko ckp terengganu lg bgs. hahahahahahahahahaha~

Zainal Ad-Din berkata...

Salam,

Kuasa Insan yg hampir luput akibat pertembungan antara aliran pro Ibnu Taimiyah vs Al-Ghazali yg akhirnya agama umpama Badan tanpa jasad..

Kesalahan lalu yang perlu dibetulkan sekarang..

Valossa Vicious berkata...

Bro, I had this question since I was a kid, it's related to the issue. Isn't it a bit illogical and irrelevant when some schools enforce their students to wear hijab when the wives of PMs and well-known women in the government are not wearing hijab properly or not wearing hijab at all?

Raden berkata...

hahahahaha... nmpknya masih ramai lagi rakyat yg takut nak tukar k'jaan... hahahahah... well done UMNO... or shoul i say... BN??... hahahahaha

ibrahim rabani berkata...

by the way geng... we (rakyat) can choose who we want on the voting day but we never can choose who will be the PM. its BN's own decision through internal voting.... PM is not chosen by rakyat...

areripe berkata...

tuan blog tolong baca perutusan ini;
http://ssig.kpkk.gov.my/ssig/kcent/material/PERUTUSAN%20SEMPENA%20BULAN%20RAMADHAN%20AL%20pm47[1].pdf

mungkin tidak semua luahan atau kata tuan blogger adalah benar tapi ada juga isi post tuan blogger yang benar. Ini adalah luahan tuan blogger, harap pembaca memahami apa fungsi blog.....

Mantot berkata...

keh keh keh..

apa2 saja perutusan atau ucapan yang disampaikan adalah datang bukan secara impromptu..yakni satu lakonan semata-mata.

ada tukang tulis skrip,tukang make up,tukang ajar mcm mana intonasi.Najin just tukang baca aje.

Kau cuba baca apa ucapan tu,kau cuba tengok hidup dia.ada dia amalkan apa dia cakap?dia suruh orang berjimat...ada bini dia berjimat?

Semua ucapan dan perutusan Menteri jarang datang dari hati,dari fikiran diorang sendiri.Semuanya disediakan.

Tanpa Nama berkata...

Parti pembangkang KALAH lagi? Why? Tell me why...

Raden berkata...

aku cadangkan lpas ni kalau ada prk kat kubu kuat BN/UMNO... PR x yah la bertanding... wat rugi... ngah sumber yg BN/UMNO ada... kompom diorg menang nyer... masa/tenaga/wang jer... tumpukan PRU jer nnti...

Tanpa Nama berkata...

Raden...saya SETUJU!!

Tanpa Nama berkata...

"aku tak pernah dengar,lihat atau baca mana-mana statement PM kita yang mengajak kita solat,puasa atau menunaikan haji"....samalah jugak dgn blog ko ni, tak pernah pulak aku nampak ko ada buat entry ajak orang solat, puasa dan haji, walaupun bini ko ustazah, kata dulang paku serpih bang oi...

Mantot berkata...

sapa kata bini aku ustazah?

Tanpa Nama berkata...

Anon Jan 31, 10:25 PM: Budus… ni psl kemimpinan.. nak2 pemimpin negara.. nama pon ketua dan beragama islam.. kene la tunjukkan contoh & tauladan yg baik.. bkn nye ketua yg beragama islam tp kaki makan rasuah, aniaya org, meraba, merogol & membunuh org… sbb common sgt budaya rasuah la yg sbb kan Gov sector pon corrupt. Mentaliti bdk2 yg nak kaya cepat pon camni la.. keje nak cari duit atas angin.. sape yg bg contoh xbaik?! pemimpin2 kat ats tu jugak….

-Dude-

shahjiehan berkata...

harut bangkit..dan cari kekuatan diri masing2..
bagaimana harus kuat? http://shahjiehan.blogspot.com/2011/02/ganjaran-solat-subuh-berjemaah.html

tunggu orang berduyun2 solat subuh berjemaah tu macam solat jumaat...kan kan tepuk dada, tanya diri, didik diri dan keluarga..

Tanpa Nama berkata...

kita semua ni pemimpin, kalo bukan pada negara pun, kurang2 pada keluarga & diri sendiri. Kita marah dkt pemimpin negara sebab dia gagal mentadbir negara kita dgn baik, tp kita pun bukanlah pemimpin yg baik pada diri sendiri, semayang pun mcm gigi rongak je, subuh ntah pukul berapa, keta sebelah rem kita maki n tunjuk jari telunjuk, tingkah laku kita je dh membuktikan yg perangai kita ni tak ada beza pun dgn diorang

Tanpa Nama berkata...

Kalo camtu ape guna angkat org yg Xde credibility jd negara??. It sounds like this is the standard set by Malaysian for their leader.. Nak2 org Islam. Buat malu la Oii.. Aku setuju psl each person is a leader at least in the family.. But kalo dah perangai Pon lebih kurang.. Please la sedar diri & letak jawatan.. Ambil la contoh pemimpin2 negara2 maju yg sedar diri bila xmampu Nk pimpin letak jawatan.Dah la diorg tu non Muslim.. Jgn la gila kuasa cam malaysia ni family business dia..

Tanpa Nama berkata...

Tanggungjwb as pemimpin dlm family & tanggungjwb as pemimpin negara mmg berbeza. Jgn la Nk samakan level leader dlm family & negara.. Supposedly, kalo dah kantoi dlm family thn you're not fit to become pemimpin negara. Bknnye the other way.. Itu yg nk di 'emphasis'.. leader suppose to be better thn us (rakyat) bknnye lebih kurang sama.. Kalo lebih kurang sama wat for u become a leader?!

Tanpa Nama berkata...

wow, banyaknya komen yang aku nak 'like' tapi tak ada la pulak button like dekat sini, hehe,

to mantot, syabas, ni la post ko yang aku paling suka , like sgt2 seh!