Oktober 28, 2010

Pengguna Genius : Balik-Balik Kedai Mamak!

Dear Pengguna Genius,

Saya nak story la jugak pasal satu kedai mamak ni. sebenarnya, patut ada pemantauan untuk kedai-kedai mamak ni. Dah la harga melampau, besar kepala pulak tu.

Cerita 1
Ada satu kedai mamak nama dia Baiduri. Dekat-dekat dengan Flat Impian Baiduri, Kg Tunku.  Kalo makan nasi campur situ, maka bersiap2 la korang duit at least rm12. tu pun dgn air sejuk je. Satu hari, kitorang gi makan kat situ. Bila dok memilih lauk tu, saya teringin nak makan sotong. so, amik la sotong tambah nasi, tambah sayur. Baik punya kena charge RM9.60. Mamak tu cakap sotong memang mahal. Saya tak puas hati, tapi tak sempat nak gaduh, sebab ramai yang beratur kat belakang nak amik harga makanan.  Kawan saya yang gi parking keta, datang lambat sket, beratur belakang, pun amik lauk yang sama dengan saya. nasi tambah sotong tambah sayur. Tau dia kena berapa? RM7.50

Ini suda lebey, favoritism! mentang-mentang la kawan saya tu ala-ala Lisa Surihani, bleh plak dia bagi murah. Masa nak gi bayar, akak pun bising la. Apsal harga super lain ni? Mamak tu cakap gini. "Tak payah bising2 la, itu bil kawan u angkat mari." Saya pun tunjuk bil dua-dua.. MasyaAllah, sekali dia potong jumlah bil kawan saya tadi dan tulis RM9.50. Dia tanya saya "Ada puas hati sekarang?"

Oleh sebab kawan-kawan lain malu dengan saya yang dah memaki hamun mamak tadi, diorang bayarkan je dan tarik saya keluar. Kurang ajor punya mamak. Yang tambah saya maki tu, kawan saya tak memasal kena bayar lebih.....cisss

Cerita 2
Ada satu kedai / warung mamak tepi jalan dekat dengan Sek Men (P) Sri Aman, Petaling Jaya. Warung mamak ni, rasanya tak kena bayar sewa kedai pun, dah dia buat tepi longkang je. Oleh sebab tokey dia, bapak sedara kawan pejabat, gi la try. Sekali makan nasi berlauk ayam goreng. RM7.80... memang hangin satu badan. Bukan lah mengharapkan dapat diskaun. diorang tu pun tak tahu saya ni sapa. berkawan dengan anak sedara ke pun, takde sapa peduli nya. tapi, bayangkan lah. memang kaut rapat. diorang tak bayar sewa kedai pun!!!!!

Cerita 3
Ada makcik ni jual nasi lemak dekat dalam warung mamak tepi jalan tadi, kalo orang melayu dia bagi murah contohnya nasi lemak + ayam +telur ada la dalam RM3.60 (khamis) tapi, bila chinese yang makan benda yang sama, (kitorang pegi hari Sabtu) dia kasi terbaik dari ladang RM4.50....    

Macam mana la nak maju kalo asyik cekik orang je. Jangan kata kedai mamak, paling best cekik orang, pemandu teksi. isyk


Kiriman 
Kakak Nur Azwa.

Komen : Aku tak makan kat kedai mamak kecuali sebab2 yang tak dapat dielakkan sebab aku tak pasti diorang mamak ke tak.Mamak kat Malaysia adalah golongan India Muslim,mamak yang kat kedai tu kebanyakannya adalah "mamak" dari selatan India.Masuk kedai diorang penuh dengan ayat Quran kalah kedai minum orang hardcore PAS.

Kirimkan kisah anda kepada pengguna.genius@gmail.com untuk berkongsi2 pengalaman consumerism anda.

26 ulasan:

nurul nadea berkata...

ni betol ke tipu nih? macam gurau pon ada..

muhamad azmeer berkata...

selalunya aku msuk kedai mamak pon sental roti canai jela...
nasik xpernah kot....

Dean Winchester berkata...

alah, dekat cafe uni aku pun ade jugak sorang bangla ni. muka handsome kasi murah. muka bengis mahal cikit. tak handsome tak payah cakap lah. bangla dengan mamak sama ka?

Mantot berkata...

ni semua bukan aku tulis tapi orang yang hantar kat aku.aku tolong post dan share kat sini.

ko sental roti canai?..isk isk isk...

Tanpa Nama berkata...

uit..gi tu pula..
ak kt mamak xpenah kne lagi r..hrp2 xkne r..huhu.

tp penah kt kedai makan melayu..ermm...ak kne 9 hengget lebih sbb..ak bukan org negeri tokey kedai itu..huhu..

mmg seumo idup ak boikot kedai 2...huhu.

Isa berkata...

gua tak bleh blah, lu letak gambar pedukang pangkoq tu buat apa...???

Cik Agogo berkata...

aku sejak2 kene caj makan nasik campur sampai harga lebih kurang camtu 12 hengget, sumpah serik aku nak makan nasik campur kat kedai mamak...

asal masuk kedai mamak je... aku usya ada sambal ke tidak... kalo ada sambal, baru order roti telur dengan teh ais...

kalo takde... teh ais je la jadik santapan... teh ais kedai2 mamak ni pekat kelat kot... tu je best pun...

The Poyo Me berkata...

Tu la orang suruh belajar masak tak nak...kannnn

p.s. ak pun sama, datang mamak makan roti canai dan teh tarik je. sejak makan nasi lemak lima ringgit ak sakit hati nak datang balik maplay tu.

nadiayaya berkata...

Mamak klo kira main bedal je letak harga...Eeiiiii benci mamak!!!!

miss labi berkata...

kedai mamak Banana kat damansara intan..kawan aku ambik sotong yang potong2 tu letak dalam piring kecik macam piring ko letak sos..dalam tu ada lah 5-7 potongan sotong bulat-bulat kecik tu, masak kari rm4.60/piring tu..dia makan nasi goreng rm4.50 + limau ais 1.50.. aku yg makan nasi lauk sotong tu ambik banyak-banyak campur sayur total baru rm6.4o..kesian kawan aku, nak ambik sotong banyak takut mahal..

Siberkop berkata...

Aku suka mamak punya ayam madu jer. Ntah naper.

Tanpa Nama berkata...

jarang makan nasi di mamak..sebab taw harga dia kdg2 merapu! Yes agree pkerja mamak di kedai mamak pengotor...batang mop di lantai di angkat buat lap meja...meja tebar roti canai (ini kes betul berlaku). Hu3...

Tanpa Nama berkata...

tak suka makanan mamak,
tak suka minuman mamak,
tapi mamak punya 'tuuut' nak ek??

tengok berapa punya ramai perempuan melayu yang kahwin dengan mamak a.k.a. india muslim professional (doktor, lawywer, engineer)..

dari penang, johor, singapore dan termasuk batam..

sebab apa yerk??

daisy berkata...

cekik darah!!

Tanpa Nama berkata...

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak kecewa dengan tindakan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir yang didakwanya masih meneruskan amalan perbuatan khurafat dan syirik ketika merasmikan program Projek Infra Bina Upaya (IBU) di Kampung Guar dalam DUN Manong dua minggu lalu.

Dalam majlis perasmian itu, Dr Zambri didakwa telah meletak ancak ke tiang seri di tapak pembinaan rumah orang kurang upaya. DUN Manong terletak dalam kawasan parlimen Kuala Kangsar.

Ketua pemuda PAS negeri Zawawi Hassan mendakwa upacara tersebut adalah amalan yang diwarisi oleh orang dahulu yang bersifat "karut, syirik dan dan bercanggah dengan akidah Islam".

"Upacara meletakkan tiang seri - tiang tengah rumah - dengan menepung tawar diiringi bacaan doa tertentu adalah amalan karut seperti mahu menjadi rumah itu aman... Kita (orang Islam) hanya diminta untuk bergantung kepada Allah," katanya ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini

nota:
Melayu punya hal. mamak nie yang kena...hmmmmm

Faizah Roslaini berkata...

Alhamdulillah, sejak aku berkahwin dan beranak pinak aku telah mengurangkan makan di luar, mamak termasuk.

Banyak sangat dah cerita dan tak puas hati jadi kami lebih senang 'to stay on the safe side'. Apekejadah aku nak bagi anak-anak aku makan kedai pengotor, pakai tangkal tahi itu semua?

Lagipun lebih murah masak sendiri. Mungkinlah tak sama dengan mamak tapi at least belajar juga buat kari, buat dhal. Roti canai pun dah banyak frozen. Anak-anak aku sental aja.

Senang cerita, cari alternatif. Boikot aja mamak tu. Bukannya best sangat pun.

Hardeena Haqeem berkata...

aku mmg tak suke makan kat kedai mamak...eeee....dah macam2 pengalaman yg aku nampak walau aku cume minum air dgn client je...

dizu al kilentani berkata...

nak best amik telur ikan ngn sotong ngn ikan. tgk brapa mamak letak rege dia. haha aku mkn mamak bila warung2 tutup shj. jrg trsangat.

Tanpa Nama berkata...

aku pelik kenapa kedai mamak nie melambak..mahal..tapi org tetap gak pergi makan kt sana..

mis izza

ederq berkata...

ketiak pekerja mamak selalu busuk gila.

Tanpa Nama berkata...

ayoyo...sampai ketiak pon nak bau?

ketiak pekerja indon tak berbau kan?

ketiak pekerja melayu wangi kan?

lain kali nak beli roti canai, cium ketiak mamak tu dulu, kasi approval, baru ok...hehe

Tanpa Nama berkata...

mamak ni freemason

dia ajak orang2 melayu,esp yg dah berfamily ,anak kecik2 keluar lepak malam2

tgk la 20 tahun lagi,anak2 ni semua jadi samseng/mat rempit

md berkata...

hahaha...nih masalah common kan? kalo dh rs tercekik darah wat jer aduan, sng citer.

satu hal lg, bukan mamak je cekik darah, tp dalam bab nih sume bangsa sama jer. ak penah kena beli air kelapa dr gerai chinese, kat ak bg cket jer kelapanya!

Tapi tu la kan, patot niaga mkn nih jgn la berkira..selalu ak duk perhati mrk yg suke bg nasi byk dan xberkira bisnes depa maju.

Tanpa Nama berkata...

setuju dgn md..
gerai org kelantan kat area rumah aku ni, die yg paling laris...bukak kul 7pg...kul 9:30 pg dah hbs...
sebabnye, die x penah brkira..
klu ade yg nak telur rebus lebih, die x caj pun...
klu ade yg beli nasi lemak, die sedekah kuih satu....
klu ade yg beli mee hoon, pastu klu ikut sukatan dah cukup dah tapi sebab dlm bekas tu tinggal sket je lagi, die habiskan bagi kat customer tu....

Tanpa Nama berkata...

Ah poyo ah tak makan kat mamak. Kau orang mesia kot bai, tak makan mamak baik kau mati je. Rugi siot, aku pantang betol orang nak berkira pasal makan. Kau nak makan sedap tapi nak murah, kau makan kat umah ah. Kecoh nasi tu jadi taik kau gak kan. Gelabah taik.

Tanpa Nama berkata...

jgn kata mamak..food court kt sogo lg teruk..last 2 years g soping bj raya dgn kwn..dh masuk waktu bbuka, g beli ns cmpur lauk smbl sotong..saiz sotong tu dlm 2 cm je kot..sbb kecik, amikla dlm 4 ketul..skali nk byr kene rm17 kot..bapak mahal..complaintla kt cashier dier apsl mahal sgt.die kata sotong rege seketul rm4..then bila ckp kecik pon mahal,die pggl supervisor dia..last2 kene byr gak dlm rm8..keji giller..org2 kt blakang yg nk byr pon ckp mmg melampau mahal..aku siap snap gmbo kedai tu..rsnyer kedai mskn minang ke pe tah..klu rs nk kene cekik,tryla g makan sana..hahah