Oktober 15, 2010

Gosip-Gosip Cinta : Cinta atau Sayang atau Mari Berzina Sajalah!

Bulan ini adalah bulan perkahwinan.Tiap2 minggu dalam bulan ni aku ada jemputan perkahwinan sama ada saudara aku atau member aku,tapi bulan ni adalah bulan yang agak special pada aku sebab penantian aku selama ni berhasil.Sepupu aku,seorang lelaki dah pun selamat berkahwin dengan isteri dia.

Apa yang menariknya mengenai isteri dia ni adalah diorang ni adalah best friend dari dulu sampai sekarang.Tak pernah pun dia terasa ada cinta ke hape ke,hatta apa2 perasaan yang hangat sekalipun dekat best friend dia ni sebelum2 ni dah berbelas2 tahun (agak aku la,sebab sepupu aku ni merasakan diri dia hot stuff di kalangan gadis2 genit masa kat universiti dulu,hahahah).Mungkin best friend dia ni lah yang menjadi tukang dengar masa dia frust bercinta dulu,best friend dia ni jugaklah yang tolong dia masa dia down dulu.

Tapi takde pun wujud bibit2 cinta sehingga membuatkan aku risau "adakah sepupu aku itu tidak lurus?" sebab nampak benar dia frust dengan perempuan satu masa dulu.

Mungkin dari situ kita boleh nampak sebenarnya bercinta ni over rated.Hanya sekadar bercinta sebenarnya langsung tidak akan membawa kepada gerbang perkahwinan.

Apa yang perlu sebenarnya dalam mencari pasangan?Kesetiaan.

Tidak perlu pun rasa cinta itu wujud,kerana cinta tidaklah penting.Cinta hanyalah satu perasaan yang dilahirkan untuk membolehkan orang ramai bercouple."Ohhh,we are so in love!" "Oh,kami memang sedang hangat bercinta.."......Bodoh benar mereka yang berkata begitu.Mana mungkin orang yang ikhlas bercinta mempunyai perasaan hangat antara satu sama lain.

Cinta adalah kosong,sekosong hati mereka yang "bercinta."
Tapi sayang....bila kita sayang,sayang akan membuatkan anda peduli pasal dia.Sayang akan buat anda jaga dia.Sayang akan membawa kepada kesetiaan.

Dan dalam dunia yang kebanyakan anak muda lebih mementingkan cinta berbanding kesetiaan,agak payah untuk menjumpai mereka yang akan ada di sisi anda sampai bila-bila.Tak kiralah bila mana sewaktu anda frust bercinta dengan orang lain atau waktu anda sedang sakit bercinta,dia yang ada setiap masa di sisi anda dan sanggup mendengar apa saja yang anda ceritakan walaupun sebenarnya takdelah se-best mana kisah anda tu.

Cuba renungkan.Adakah ada orang lain yang lebih setia kepada anda,berbanding dengan gelfren atau boifren anda sendiri?

Mana tau anda senasib dengan sepupu aku yang sekarang ni sedang belajar memandang seorang perempuan yang dah berapa belas tahun dikenalnya dari satu perspektif yang sangat berbeza, sebagai seorang suami.Mana tau,selama ni anda mengejar yang jauh tapi anda tak nampak yang dah pun ada di depan mata.

30 ulasan:

eykameow berkata...

haha sentap terus lepas baca entry ni..... ehem. boyfren saya skrg adalah bestfren saya . tak tahu lah bila nak jadi suami ni . ppepun, kalau dah jodoh tak ke mana kan? peace.

mamdoh berkata...

.: sepupu mantot Mawi ke? hahaha X-D :.

Kazaztan Team berkata...

suami saya adalah kawan saya dahulu...

de_nataLie berkata...

haha..lwk dowh, ko sedare mawi ke? kem salam kt ekin taw..hahahaha

dizu al kilentani berkata...

~ cinta dalam hati ~

buah berangan berkata...

haha..tu la..cinta tu x payah orang cakap pun..btul x?kata berkawan je..tapi orang bole tau sama ada kamu sedang bercinta dengan nye atau tak..boh la label frens 4eva ke apa pun..kalau dah sayang tu sayang juga.. =) agree with this entry..

J. Abdullah berkata...

word.

Cik Agogo berkata...

ohh... sentap juga bace nih...

sebab aku sendiri da malas nak bercinta... asik gagal ditengah jalan jee...

tapi kalo cakap pasal kawan yang setia nih... hmm...

kalo ade jodoh aku ngan dier... alhamdulillah laa... takyah aku susah2 da nak cari... =)

~eZmALiZa~ berkata...

post ni mmg best! gempak! mmg tak di nafikan..tanpa kesetiaan and kepercayaan, sesebuah perhubungan tidak akan berjaya... :)

zedRadzai berkata...

oh i'm so gonna appreciate someone right now.

pam berkata...

@zed
yeah you should

4umyfans berkata...

hah, ada betulnya madahmu itu...

kon berkata...

kasih sayang itu la yang penting antara sesama manusia ini...

fndrocka berkata...

Perspektif yang berlainan..aku suka.cinta is overrated di kalangan remaja yg kononnya pandai bercinta..seharian bckp soal cinta

aNis LeMoN aBu berkata...

rezeki betul dapat best friend jadi spouse!

semoga perkahwinan ko n sepupu ko kekal berzaman2! aamin :)

Ara berkata...

A : How is it that you always get it right with ur wifey?
B : Easy, I married my best friend.

-quoted from the movie 'Valentine's Day' :)

Aku bukan Juliet. berkata...

encik mantot,
sye dlm situasi y sama ngn kazen anda.hehe.sye ad bestfriend(seorg mamat).bek gle.smpi die buleh baca fikiran sy dn sebaliknya.sya syg die.sgt2.tp sumpah cm xde feel cintan cintun.lgpon sy tgh simpan perasaan kt org len.

ap sye nk ckp..klo jodoh sy xsmpai, sy sggh harap ending sy akn jd cm kazen encik mantot.

^_^

noharanutdya berkata...

knape gambar mawi?

suami saya adelah ex-boyfriend saya. Tapi dia tetap selamanya my bestfriend dan soulmate saya..

Tanpa Nama berkata...

CINTA perlu untuk mencari pasangan,tetapi SETIA perlu untuk terus kekal berpasangan.

CINTA tanpa SETIA adalah nafsu,
SETIA tanpa CINTA adalah kasihan, CINTA serta SETIA adalah bahagia.

Cakap Kosong berkata...

untung kalau pengakhiran yg begitu...

mira berkata...

suami saya adalah lelaki yang saya tak pernah dating/borak sebelum kahwin...
sesekali je dia datang rumah untuk bincang hal kahwin atau kalau tak parents saya yang akan 'dating' dengan dia....
sekarang? hmm....entah....sayang tu sayang....
tapi cinta? cinta lah kot....dah suami....
kahwin je lah, dah parents suka, walau saya tak penah kenal dia sebelum kahwin....
mujur pilihan parents best...

fatinmmj berkata...

komen fatin,
spechless...
cinta dri perspektif yg brbeza...
good job!

fatinmmj

fakeplasticlife berkata...

suweettt!!

Tanpa Nama berkata...

my best frend married someone else, yang aku adalah pengapit wife dea tuh (sungguh ironi). After 12 years dea kata he loves me very much (sungguh bangang).

i dont believe in love, its so overated...tapi aku percaya pada chemistry.

suaka

oni berkata...

mantot jadi brader lev la.... phewit!!

saiful berkata...

platonic relationship.. keakraban yang tiada elemen cinta dikedua-dua belah pihak.. tapi sangat akrab.. aku penah alami menda ni.. with several people and for years. sampai satu masa, rasa sayang sebagai sahabat tanpa aku sedari berubah jadi sesuatu yg lebih dari itu, rasa takut kehilangan dia .. and now she is my wife :)

Arni Yusnita Ahmad berkata...

salam mantot,
just nak acknowledge u that i quote entry ni kat blog i.

love this entry so much ;)
keep writing.

zaty hanyut berkata...

aku suke betul entry kau pasal ni, kena dengan aku haha (perasan giler :P), tapi biarlah aku nak perasan pun, benda baik maa..

tunang aku bukan kawan aku, bukan juga kawan kepada kawan aku, dan aku tak pernah terpikir aku akan kenal dia, but now his my fiance, im so happy to have someone who understanding me so well and accept me the way i am.. walaupun dia tak la kaya,tapi aku setia dengan dia tak kira susah atau senang sebab aku percaya ada rezeki untuk kami pada masa akan datang :)

nik berkata...

betul tu..mantop pompuan ape la nak jual mahal sangat..one night stand ok ape..

kahwin dulu...nikah nanti bole kira..

bung berkata...

Biasa la semua orang mcm tu. Dating berkenalan dan kalau kita suka dia, kita harap dia suka kita.

Tapi kalau dah kenal kita dia tak minat sangat kenalah continue the dating game.

Sampai kita jumpa orang yang suka kita dan kita suka dia.

Tapi ada yang desperate..terima je sape yang suka kita walaupun kita tak berapa suka.

Masa dah suntuk. Kalau tolak lelaki ni nanti tak jumpa yang suka kat kita lagi.

Itu kiraan perempuan.

Nak dapat yang kita suka yang suka kita hah itu yang susah.

Lelaki pula kalau boleh postpone..postpone. bunga bukan sekuntum..hehe