Oktober 04, 2010

Film Review : Twilight Saga - Eclipse

Sepanjang filem ini,aku terfikir,bitchy sangat ke Bella sampai sanggup menyerahkan dara dia dekat Edward walaupun Edward dah buat segentleman mungkin tolak pelawaan bela untuk merebut takhta dara Bella?Adakah ini sebab wujudnya gerakan yang ingin memperkuatkan semangat wanita,ingin menjadikan wanita itu mampu mempunyai keinginan sendiri jadi dijadikan Bella satu wanita yang punya keinginan semulajadi untuk menikmati seks yang diminta nya sendiri,bukan atas desakan lelaki itu seperti yang lazim berlaku?

Penulis buku Twilight ni agak berusaha keras untuk menaikkan taraf wanita ke satu tahap yang lebih tinggi tapi sayangnya,Bella akhirnya bertukar menjadi seorang bohsia murahan yang menawarkan cintanya kepada kepada dua orang lelaki serentak.Cubaannya untuk woman empowerment menjadikan karakter Bella...jadi perempuan low class.Tapi aku tak berapa peduli pasal Bella.

Bella masih seorang perempuan yang mulutnya masih lagi setiap masa terketar2 menggigil tah kenapa.Aku masih lagi tidak nampak kenapa perlunya aku jatuh cinta kepada Bella kerana...dia seorang yang boring.Cantik,tapi sangat membosankan.Mungkin aku bukan target filem ini kerana jelas kelihatan dalam filem ini skripnya ditulis untuk mencairkan hati gadis2 mentah melihat dua orang mamat,seorang vampire yang sparkling dan seorang werewolf yang tak berapa gemar berbaju.

Dan masalahnya,entah kenapa gadis kecil dalam diri aku meronta-ronta setiap kali melihat Edward.Apatah lagi bila Edward menunjukkan belangnya bergaduh dengan vampire2 tak matured itu.Renungan Edward,senyuman Edward,seolah2 terus berkata2 kepada hati aku untuk terus menonton filem ni sampai habis.Perasaan kecewa aku memuncak apabila Edward melamar Bella.WHAT THE HELL?Kau adalah seorang vampire yang cool.Bella?Gadis biasa yang bapak dia jauh lebih cool karakternya.

Bella..kau tak ada expression lain ke selain daripada wajah kesejukan dan wajah blur?

Cukuplah mengutuk Bella (sehingga filem seterunya).Filem dia,biasa aje sebenarnya.Tapi sebab aku agak taksub dengan benda2 mistik macam zombie,werewolf dan vampire ni,aku secara jujurnya mengaku siri Twilight setakat ni memberikan aku hiburan yang jauh lagi berbaloi dari cerita2 merepek macam Van Hellsing.Jika dibandingkan dengan siri Underworld,Twilight tidaklah berada dalam level yang sama.Twilight agak ringan dan terlalu berat tema cintanya.Scene2 romantik yang melampau2 banyaknya membuatkan kadang2 aku tak senang duduk...agak geli geleman sebab dalam siri ni setakat ni,watak Bella ditunjukkan jauh lagi desperate dari Edward.

Mungkin dari situ datangnya kesitimewaan Edward di mana dia yang betindak rasional berbanding Bella.Dari situ otak2 para gadis mula mencipta imej lelaki yang mereka ingini.Habis gadis2 meleleh air liur melihat Edward,agak2 akula.

Tapi...jika pengaruh filem ini jadi terlalu kuat kepada masyarakat dunia,adakah akan ada lebih ramai lelaki yang akan cuba menjadi seperti Edward yang tidak terlalu menurut nafsu atau lebih mencenderungkan gadis2 muda supaya jadi seorang bitch seperti Bella?Aku seorang lelaki dan sepatutnya aku jatuh cinta dengan Bella tapi sayangnya lama kelamaan nilai moral Bella makin hilang.

Mungkin sebenarnya aku bukan target audience sebenar filem ini.Filem ini sebenarnya memang HANYA untuk gadis2 memasang impian untuk mendapat suami seorang vampire?Adakah sebab itu Bella dijadikan terlalu bland,boring,takde attraction untuk menaikkan lagi imej dan value Edward dan Jacob? Selepas 3 filem,aku dah nampak tak perlunya 3 filem untuk menceritakan cerita dia setakat ni.Cukup sebenarnya nak muatkan semua dalam satu filem yang di extend kan sedikit durasinya.Tapi,hilanglah pulak keuntungan kutipan tiket dan jualan DVD yang bakal diterima nanti daripada pengikut2 hardcore Twilight.

Aku akan terus menonton.Tapi aku akan tetap menyeringai setiap kali sekumpulan lelaki berseluar pendek berperut six-pack berdiri beramai2 tanpa apa2 tujuan selain daripada membuatkan jantung2 gadis berdebar-debar.

Rating : 3/10

Nota : Aku baru tengok sebab lepas New Moon,aku dah tak berapa excited nak follow. 

26 ulasan:

mcjust.lol berkata...

BELLA TAK PATUT JADI REBUTAN!

wuahaha. boringgggg

~ n0ra ~ berkata...

Dari dulu aku mmg berasakan Bella sgtlah boring!!! Keboringan/Kelembaban dia menjadi tarikan kan?

AlpocodelaCruz berkata...

ha ha! ko memang gay!!

austenite berkata...

muvie2 macam ni skali tgk je best...xpikir nak ulang balik...

driedroses berkata...

oh..edward~~!! *sambil berimaginasi untuk mendapat seorang suami seperti beliau* v(^____^)v

ika azani berkata...

new moon pon aku tengok separuh jalan je. 3 kali ulang tengok, tak pernah nak habis. terpaksa tengok dari awal balik sebab dah lupa macam mana start filem tu..haih...
twilight adalah sangat boring. baik aku tengok angelina jolie. boleh jugak buat aku jadi jatuh cinta kat dia wpun aku ni perempuan..at least angelina belakon tak terketar-ketar wpun badan dia lagi kurus dari bella tu.

aku ada cadangan drama yang best. yang boleh buat kau jatuh cinta kat heroi dia. my girlfriend is a gumiho. drama korea. baru habis tayang kat korea minggu lepas. terbaik! aku mula2 nak usha hero dah tertukar pegi usha heroin dia plak. sebab comel sangat!

twilight : 2/10. new moon : 2/10 sebab aku tak tengok habis lg. eclipse : takde rating sbb langsung tak rasa nak tengok.

Norain Ishak berkata...

mantot.aku sependapat dengan kau.aku tengok twilight tu pun sebab ada edward je.kalo tak, jangan harap la.
btw, bagus per wakat edward tu, tak turutkan nafsu. and tak memilih walaupun bella kinda a boring girl en.

Ladynoe™ berkata...

mungkin sebab faktor hormon dan umur, kegilaan aku setakat sampai Twilight je. New Moon boring, Eclipse pun asyik nak bercomolot je. Bosan betul.

Tapi aku tergelak bila baca point ni;
Filem ini sebenarnya memang HANYA untuk gadis2 memasang impian untuk mendapat suami seorang vampire?

hahahahah! aku pernah rasa macam tu kot sebelum kawen dulu!? HAHAHAHAHAHAH tak boleh blah.

azyan azilah berkata...

kalau kau rasa twilight saga bosan dan nak kutuk je, aku rasa satu dunia ada pendapat yang sama. suggestion aku, tengok "Vampire Suck". parody Twilight Saga. kalau kau tengok memang abes abesan tengok la sebab diorang kutuk gile Bella.

Nobita Sensei berkata...

ciss. murahan betul. nasib baik aku tak minat citer ni.

Tanpa Nama berkata...

mongoks. ko xbaca novel dia xyah byk ckp la... ni la comment2 kosong drpd org yg xsiasat dulu. baca la dulu, baru paham apa yg steph meyer nk sampaikan.

Cik Agogo berkata...

new moon? serius cakap aku banyak tertido dari tgk movie...

nasib baik la org blanje.

Tanpa Nama berkata...

anon atas cik agogo ni marah nmpak??
ko suka ko punya pasal la..
ni geng orang x suka cerita-yang-membodohkan-penonton..
the saga just playing with audiences emotion..seawal first film lagi dah stop dah..bosan-bosan!!

Tanpa Nama berkata...

novel sgt lain dari movie...aku kecewa bila tgk movie, dari movie 1st lagi, terus2 kecewa...

tunggu yg ke-4, breaking dawn, eclipse mmg takmo tengok pun. breaking dawn nnti bella pregnant anak vampire dgn perut besar giler2 (dlm novel la).

harmme hami berkata...

twilight sebenarnya movie fan service, lebih-lebih lagi kepada kaum wanita.the story is LAME guys, come on! Except of the cute characters Kristen Stewart & Robert Pattinson, it's just a love story of teenage collage kids, bezanya cuma vampire jelah, nothing more, & sangat boring, i fell like watching tv series haha LOL!
semua elemen yang terdapat pada movie vampire suck, itulah point2 yg sama bila aku tengok movie twilight.
aku rasa, twilight adalah movie vampire paling suck pernah diterbitkan.

hideYUShi nakata berkata...

aku rase part yg paling best adalah time team edward tag-team ngan team jacob blasah vampire hingusan..tang tuh mmg awesome..

yg lain..hahaha..sendiri mau hingat ler..

izulman berkata...

No offense, I still believe that, whoever likes or crazily admire Twilight Movies is a person who enjoy lovey dovey spastic thingy n jus keeps imaginin as u said, wolf yg tak suke berbaju n vampire sparkling thap retard.

ps: entry lawak. tabik spring. haha~

khabar drpd sydney naib presiden "say no to Twilight movie" club,
Izulman

N berkata...

aku baca novel twilight, sangat pembaziran je beli. 2-4 chapter just nk cite psl bella angau kat edward? mengantok.

tp twilight saga ni pembunuh fantasi vampire r. sangat tak macho vampire sparkling bila kena sunlight.

tgk Lost Boys, lagi kacak.

Punk Princess berkata...

Angel the series & Vampire Diaries adalah yg terbaik..vampire's not supposed to sparkling when it exposed to the sunlight..its supposed to be burn..!!! lol XD
agak kelakar lah twilight nie XD

Tanpa Nama berkata...

'Buffy The Vampire Slayer' lg best. X pun 'The Vampire Diaries' yg tgh tayang kat TV...pun dah memadai.

Filem 'Twilight': students aku sebut "twee-like" mmg hampeh!

Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

redgiantlipstick berkata...

im a chick flick addict! aku mmg bese bace buku lovey dovey ni... yes, besernye watak heroin dlm buku chick flick akan agak2 bengong/lembab. rationalnye kalau watak heroin tu serba perfect ia akan menimbulkn rase tk puas hati dikalangan wanita2 yg menjadi "target group" ntok novel2 tersebut, lalu menyebabkn novel2 itu tidak laku dipasaran. lagi satu rational nya mengenai fantasi seorang perempuan itu sendiri, kalau watak bangang (heroin) dlm novel akan dapat lelaki yg perfect, perempuan yg membace mesti akan rase kitorng pon bakal bersame lelaki yg lebih perfect dari watak heroin tu. stended r tu. kalo semua lelaki suke tgk mate besar heliza tk salah kn pompuan suke tgk mate sayu rob/edward atau six pack taylor/jacob?
=D

redgiantlipstick berkata...

story wise, vampire diaries mmg lagi best dari twilight - tidak dinafikn, tapi vampirenye tk hensem, so sng la diabaikn oleh golongan wanita! haha

Master Yoda berkata...

baca novel lagi bgus dr tgk muvi ni...

tgk muvi ni ggu leh bertahan setgh jam...

pastu gua kan mencarut, then, ngantuk, then tido...

vampire ade diamond kat bdn?? what the f

vampire lari laju instead of terbang?? what the h

werewolf pon nak cute miut mcm anjing Lassie?? what the f

Liana Ezzana berkata...

aku tengok cite twilight ni taklah best mana. aku tak faham apa bestnye edward? apa bestnye bella? jacob badan je best. bila tengok cite ni, aku ada satu perasaan yang aku tak tau camana nak luah kan..

aku selalu fikir apa aku nak cakap kat fan twilight kalau diorang cam kena pukau ngan cite ni? kau dah letak jawapan kat sini rupanya.


watak bella menyebabkan aku tak suke ngan kristen stewart.

kurosaki berkata...

mmg xbest pn, bella tu style dia mcm ckp dia je btol, smpi bapak sendiri ckp pn x nk dgr, edward gak btol, tu la remaja zaman skang

deqnamalu berkata...

kalo kau minat citer2 cmni..
cube tgk citer vampire diaries.
aku suke giler citer nie.