Oktober 07, 2010

Pendidikan Seks Matured : Bayangkan,Jika Anda Berada Dalam Situasi Ini

Seorang rakan wanita anda datang kepada anda mengadu mengenai masalah dia dan suaminya.Mungkin kerana sudah tidak tahu nak cerita kat sapa dia pun cerita kat anda.(tak kira anda lelaki atau wanita)

Soalan dia berbunyi begini;

Aku satu masa dulu dah ter-romen dengan boifren aku masa zaman aku menggatal dulu.Nasib baik aku tak mengandung walaupun aku ngan ex aku takde  protection apa2 pun.Lepas tu aku kahwin lah dengan hubby aku sekarang ni.Aku tak cerita la dekat husband aku pasal zaman muda aku dulu jadi lepas kenal dia aku berubah jadi baik la jugak.

Lepas hampir setahun kitorang kahwin,husband aku tanya aku,"Apsal awak tak berdarah ye masa first time kita buat tu?" Husband aku nampak la ada muka2 curiga tapi dia berusaha la jugak pendam ingin tahu dia tu.Aku tepis2 je la soalan dia,selalunya aku kata mungkin awak punya tak kena kat situ ke,nanti2 koyak la,aku dulu sprinter sekolah,suka lompat2.Sekarang ni aku dah habis alasan nak cakap kat dia.

Ada orang kata kat aku,suami tak perlu tahu masa silam kita sebelum kahwin tapi...camne lagi aku nak buang rasa curiga dia?Dia dah selalu tanya dan kadang2 nampak dia agak pushy nak suruh aku mengaku aje.Masalahnya,sebelum kahwin dulu,aku dah tertipu dia kata aku dara jadi expectation dia agak tak terkawal la.Aku takut nak admit dulu sebab aku nak kahwin dengan dia..aku sayang gila kat dia.

Jadi,perkahwinan aku sekarang ni dapat didirikan atas satu pembohongan yang aku buat dulu.Rasa bersalah aku kat dia sekarang ni makin teruk.Berdosa ke aku kalau aku terus tipu husband aku?Ada ke dalam agama yang membolehkan seorang isteri menipu suami untuk memastikan rumah tangga tu kekal?

Boleh ke aku masuk syurga kalau aku terus menipu husband aku?Boleh ke dia maafkan aku kalau dia tau benda ni?Aku duk hope jugak kalau aku admit aku tak dara masa kahwin,dia akan mengaku dia pernah tidur jugak dengan perempuan lain sebelum tu.Senang.Walaupun sakit nak dengar. Aku nak admit kat dia tapi aku takut kena cerai kalau dia tak dapat accept....

Apa yang aku perlu buat?

........................

Jadi,dengan kebebasan melakukan hubungan seks masa kini,sudah pastilah anda akan berhadapan dengan persoalan sebegini daripada salah seorang member anda atau lebih teruk,anda yang mengalami masalah itu.

Tapi,jangan letakkan diri anda sebagai isteri itu,sila letakkan diri anda ditempat orang yang diminta jadi pemberi nasihat ituApa yang akan anda beritahu dia?Ingat,persoalan ini adalah berasaskan sebuah kisah benar.Jika anda merasakan susah untuk menjawab persoalan rakan anda itu,bayangkan..jika anda di tempat dia.

55 ulasan:

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

"Hendaklah kalian tetap berkata benar sekalipun menghadapi bahaya. Sebab di dalam kata-kata yang benar terdapat keselamatan. (Hadis riwayat Ibnu Abi Ad-Dunya"

:)

alinac lover berkata...

alamak..kalo saya kena soalan mcm ni..tergamam..~

Naqib Mohamad berkata...

bagi aku, cakap je dekat husband, tp bukan bila dia tanya, bila mood dia ok dan tak buat ape ape time tu. dia mungkin akan marah dan kecewa sangat. tapi siapa tak sayang bini@awek. insyallah dia akan terima kisah silam tu. tapi kalau dia ceraikan jangan salahkan aku. kalau si isteri tu dah jadi baik, mesti si suami tu baik, insyallah hati dia akan tenang balik, give him time untuk terima kisah silam tu.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku, baik takpayah beritahu. biar masa lalu sebagai masa lalu. benda tu tak perlu dikenang n diungkit. kebahagiaan boleh goyah kalo bagitau kebenaran masa silam. lelaki yang teruna mungkin susah terima wife yang takde dara dah. tp kalo die berpegang teguh pada jodoh die tu.. lain citer kot. tapi sikit sebanyak mesti die kecewa n kadangkala mungkin gak kalau bertengkar akan terkeluar benda yang menyakitkan hati pasangan..bagi aku la.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku pun seelok2nya xperlu bgtau pd husbd.tapi isteri tu kenelah bertaubat dan xmgulangi lagi kesilapan itu.saya percaya sebaik mana pun lelaki itu dia pasti akan kecewa bile dia tahu dirinya ditipu..dan bile bertengkar mmg akan mengungkit..susah nk kekalkan perhubungan tu macam biasa.pasti rumahtangga akan penuh dengan prasangka..jd kalo si isteri nk bgtau kene siap sedia terima dirinya bakal menjanda..

FishBonez berkata...

كُلُّ أُمَّتِي مُعَافًى إِلَّا الْمُجَاهِرِينَ، وَإِنَّ مِنَ الْإِجْهَارِ أَنْ يَعْمَلَ الرَّجُلُ فِي اللَّيْلِ عَمَلًا ثُمَّ يُصْبِحُ وَقَدْ سَتَرَهُ رَبُّهُ، فَيَقُولُ: يَا فُلَانٌ، عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ كَذَا كَذَا، وَقَدْ بَاتَ يَسْتُرُهُ رَبُّهُ يَبِيتُ فِي سِتْرِ رَبِّهِ وَيُصْبِحُ يَكْشِفُ سِتْرَ اللهِ عَنْهُ

Artinya : "Semua umatku diampuni kecuali orang yang terang-terangan (dalam kemaksiatan). dan termasuk terang-terangan adalah ketika seorang melakukan (maksiat) pada malam hari, dan Allah telah menutupinya. kemudian orang itu berkata : wahai fulan, tadi malam aku telah melakukan begini dan begini. Allah telah menutupi (aib)nya tadi malam akan tetapi dia membuka (aibnya) sendiri pada pagi harinya." (HR Muslim)

budak hijau berkata...

sekali menipu akan terpaksa wujudkan 1 lg penipuan...tamat

Kazaztan Team berkata...

setuju dgn fishbonez...tdk perlu diwar-warkan...

mr edz berkata...

sila jumpa najib tun razak... mungkin dia boleh bantu

Tanpa Nama berkata...

ni termasuk dlm salah satu penipuan yg sunat dilakukan. tak perlu bgtau kalau dah betul2 bertaubat. mintak ampun kt Allah memadai.

AREku berkata...

pendapat aku plak, elok bgtau suami..jgn simpan2 coz if satu hari nanti suami dpt tau dari mulut org lain, kan lagi parah..so,tnggu mood suami ok,cerita kat die leklok..maybe pas dapat tau,suami jadi frust tapi lame2 nnt ok la ;)

Tanpa Nama berkata...

lagi bagus kalo dia tanya kita...
mintak dia jumpa ustaz mana2...
sbb ada jadi kt opes lama aku...
1 pompuan 30an datang ngendeng kt 1lelaki 20anmeluahkan masalah...
masalah lebih kurang sama camtu la...lelaki kasi nasihat, pempuan dgr...rasa lelaki tu bgs...mula rapat, dan sbb laki pmpuan tu dah tertipu skali...ape salahnya buat affair baru...tp cara makin advance..kondom sentiasa ada dalam beg/wallet...
tak la aku ckp suma lelaki / pmpuan camtu...cuma kalo dah mula rapat2, konon2nya memahami...mula la nk rasa sayang dan amik berat...kesimpulan nye kgn kasi peluang kt benda yg menghampiri perbuatan salah...sbg lelaki, kalo di hulur2 tiap2 ari...mgkn satu ari aku tibai jugak...dah ras sekali..org nak kasi lagi...aku tibai lagi...aku takut sbb aku sedar iman aku tak kuat...aku tak cukup ilmu...tp mcm aku ckp tadi bukan suma org camtu...mgkin aku sorang aje...

gary berkata...

Virgin is overrated.

Orang melayu kahwin kerana virgin comes first bukan tgk keperibadian dan budi pekerti.

Para lelaki, tell yourself its okay if she is not a virgin or what ever. Let by gone be by gone. Bimbing dia untuk jadi muslimah solehah.

Be ready untuk memaafkan.

Maaf, bunyinya agak liberal. Tapi semua orang have a skeleton in their closet, terima pasangan anda seadanya. Jangan menipu!

ejaMaria berkata...

bagi tau akak tu... tak yah cite la... klu hubby dia ragu-ragu... tanya balik 'abg ikhlas ke tak kawen ngan saya'... dlm masa yg sama banyak-banyak la minta ampun dgn Allah + bertaubat... mudah-mudahan tenang hati bahagia rumahtangga...

milo boyd berkata...

aku nak lebih kerap mengomen di sini sebab skang aku dah ade peminat.

awesome wey!!

Tanpa Nama berkata...

dulu aku igt bole accept ppuan camtu sbb ikhlas syg etc. aku slalu cerita isu ni kt awek, dia pun lyn je...'sex is just sex, dara is overrated' awek aku ckp. satu hari mlg tu, aku tnya awek aku btul2...'ya, pernah' dia ckp. time tu bru aku tau rasa frust. lama jgk aku jdi mcm tk btul, tpi try jgk maintain kapel...susah bro. aku imagine dh kawin nti, everytime nk bersama mesti teringt punya. mlm 1st pun tk bole share rasa xcited...mmg tk bes la. aku lelaki bole jga bnda tu...partner aku tk bole. klau aku dh terkawin dgn dia & dpt tau lps kawin, + ank pun tkde lgi...aku mmg lepaskan dia sbb bnda mcm ni bole buat aku mati cpt sbb stress...aku tk rasa ini isu dara...lbh sbb rasa tk fair. laki baik utk ppuan baik... :)

Padin berkata...

xtau plk yg zaman skrg ni menipu pn blh dpt pahala..ade ke tipu sunat?menipu n still dpt pahala lgi..sudah bgs camtu!!!

berbalik kpd soklan,klau husband tanye,jawab jela ape yg dh berlaku..smpai bila nk hidup menipu?menipu plk suami sendri..ketahuilah wanita sekalian bahawa suami mu itu adalah slh satu pintu utk kalian ke syurga..

klau dh berterus terang kt husband tu psl sejarah hitam tu,kne terima jela takdir..klau btl die sygkn kite 4 sure die akan memaafkan n terima smua tu,klau x, nasib la kan..u make the mistake,u must admit it,and furthermore u gotta live with ur mistakes here and now!!sape srh hang liar sgt mase muda,lps tu tipu suami plk tu..

p/s: sorry, truth hurts,it really damn hurts!!

Padin berkata...

speak only the truth, even if it leads to your death babeh!!

mcya ismail berkata...

kawan baik aku lain pulak citer die...bg aku lg dashyat....first meet ng hsband die mase malam die beromen ngan member si hsband ni...pas malam tu,hsband die terus angkat die jd gf..alasannyer,die xnak member aku ni terus kene main ng mber die yg sememangnyer buaya..seb baik 2 sahabat tu xberapa nk rapat..so,aku rase even bnde ni menampakkan si hsband tu bangang,dayus or so watever,for sure mslh tipu2 dara xkan berlaku..coz terang2 laki die dah tau n still can accept her..si hsband pernah ckp,"nak cari yg betul2 suci skrg dah susah,so xkan dah jumpe yg baik nk lepas pulak..coz die pun bukan baik sgt.."

Tanpa Nama berkata...

it's always about trust.
bkn semua org ade pmikiran yg sama.ada yg kisah ada yg x kisah.aku lelaki dan bukan la aku x kisah tapi benda da lepas.at least die admit.semua orang pon buat salah.
bayangkan betapa terseksany dia nak mengaku yang dia x dara da time lepas kahwin.
kalau betul ikhlas rasa sayang 2 bimbing la dia ke jalan yang betul.

mohammad berkata...

x payah beritahu..
sebab ia akan mengundang masalah yang lebih besar nanti..
sebab kalau terpaksa memilih antara dua keburukan,pilihlah keburukan yang lebih kecil..(x salah aku ni sepakat jumhur ulama)..
berbohong:sekurang2nya rumah tangga dia selamat,dan harapnya dia bertaubat la..jangan buat dan buat lagi..
kalau nak berterus terang boleh juga,tapi kalau sampai akhirnya bercerai berai dan membawa aib pada tuan punya badan,lebih baik x payah..sebab talak adalah perkara halal yang paling dibenci ALLAH swt..dan aku rasa macam pilihan kedua tu membawa banyak keburukan lagi je..

kadang2 ALLAH dah tolong sembunyikan aib kita,so better jangan la kita expose sendiri..selagi boleh tutup,tutup la..terpulang la pada tuan punya badan..

so sebenarnya awal2 lagi jaga diri,
sebab mencegah lagi baik dari mengubati..atau dalam konteks ni,memulihkan..

Tanpa Nama berkata...

setuju ngn mohammad..
"awal2 lagi, jaga la diri"

kalo nk lagi kuat, ingat..
"lelaki yg baik, utk perempuan yg baik"

walaupun msh bole bertaubat, pencengahan awal adalh lbh baik!
..jaga dara, jaga teruna

nur berkata...

setuju ngan fishbonez & mohammad.
jwpn yg sgt jelas.
Allah telah pn sembunyikan aib kita. Amatlah malang kita nk mengaibkan diri sendiri pula.
Sesungguhnya kuasa Allah tak terbayangkan oleh manusia. sentiasa ada penyelesaian yang tak pernah kita fikirkan selama ini.Berdoalah mohon petunjuk. =)

Tanpa Nama berkata...

juga sangat2 bersetuju dengan mohammad...penjelasan dan nasihat yang jelas dan berhikmah..=)

Ann berkata...

aku pernah dgr psl kes ni..ada ustzah bg pdpt..tak silap ustazah bahiyah (sori klo silp eja), xperlu bgtau suami sbb itu blaku b4 kawen..jd tu hnye dosa kita ngn tuhan.. bukan dosa kita dgn suami..

yg ni mybe kalo suami xtanye

tp kalo suami dh tnyer, xtau lah cmne...

Punk Princess berkata...

Ok aku akan jawab based on my experience..

kwn pompuan aku dah terlanjur & pernah pregnant & gugurkan baby..
1 day dia jumpa lelaki yg btol2 dia suka..dia mintak pendapat, aku ckp "terus terang lah" sbb dorang xkawin lg..Alhamdulillah lelaki tu boleh terima..Ahad nie (10.10.2010) wedding dorang..hehehe..aku jadi pengapit..i'm happy for her nway! :)

lagi 1 cerita, kwn aku jugak..
dia pun terus terang kat lelaki yg bakal dia kahwini, lelaki tu boleh terima..malangnya lelaki tu pun buat benda yg sama dgn kwn aku..dia rasa tertipu..lps hubungan yg ke seterusnya dia dah xcerita hal sebenar sbb fobia..

jadi aku pun setuju dgn Mohammad..benda yg lepas biarlah lepas..sepatutnya cegah benda tu dari awal..menyesal skrg mmg xde guna..disebabkan ramai kwn2 dgn pengalaman mcm nie, sekali gus buat aku sedar & lebih berjaga..alhamdulillah maruah aku masih terjaga :)
jadi, tepuk dada tnya lah selera..sbb xsemua lelaki boleh terima kita seadanya..walaupun kadang2 aku terfikir "perempuan nie senang je org tau ade virgin ke tak..kalau lelaki lak mcm mana??"
hahaha..

adikeica berkata...

klu dalam islam, lebih baik jika aib itu ditutup..

X perlu beritahu pada suami.

Benda ni boleh search kat youtube rasanya

Peringatan buat perempuan2 semua!
Jaga diri dan hati iAllah hidup bahagia..Tiada masalah di kemudian hari..

opicity berkata...

aku rase better gtaw je kat suami perkara sbnr kalo dia dah tnye,
tp kalo x tnye xpe r tp cube cari peluang gtaw gak kalo mndi ni dah menghantui diri si isteri

yg lbey spatutnye kalo dah terlanjur, sblom kawen patut gtaw awl2, kalo xbole trime xyah kawen, setel

pstu suami xbole nk marah ataw sedeh bile dah taw, dia kene paham istri dia tu manusia
sume org pernah bwat slh
so kene trime r
bile dah kawen suami isteri jd satu
hal suami = hal isteri, xde selindung

so better gtaw n si suami kene pk dari perspektif laen
dia berkahwin dgn isteri dia yg dah berubah, bkn kawen dgn isteri dia yg dulu
n kne pk cmni gk, lg bagus dia gtaw skrng drpd isteri dia jd isteri derhaka sbb mnipu smpy bile2, bkn sng wo nk ckp benar, hargai sket effort isteri yg xnak berselindung
n pk gak xkan sbb kisah silam yg buruk dulu2 yg dah xwujud skrng bole deny kasih syg suami isteri y lg bsr dr silap tu??

paling penting, lps isteri dah berterus terang, amek la mase ntuk trime kenyataan n JANGAN UNGKIT kesilapan isteri yg trlanjur ni walaupun tgh btol2 nye marah

Tanpa Nama berkata...

Tahun Depan Lebih Ganas

Hari ini Rahimi Osman mengaku dia diliwat. Sekali lagi isu liwat dimainkan. Rahimi Osman bekas pembantu Anwar.

Rahimi Osman memang tidak pernah dipercayai dari dahulu lagi. Masakan orang kuat Anwar Ibrahim Club pernah menyerang dia di dalam blognya sendiri.

Kenapa Rahimi Osman tampil untuk tuduhan liwat kali ke-3. Ini kerana tuduhan Saiful terhadap Anwar tidak cukup kuat. Rakyat tidak percaya walaupun ada segelintirnya percaya. Maka Rahimi tampil sekali untuk menyedapkan cerita lagi.

Percayalah Anwar harus masuk penjara. Melalui cara ini, maka Pakatan Rakyat akan musnah. Jangan siapa nafikan. Tahun depan akan wujud lagi pertuduhan tak masuk akal terhadap pimpinan Pakatan Rakyat.

Tahun depan merupakan sweeping pemimpin Pakatan Rakyat. Semua ini kerana mahu menjamin kemenangan Barisan Nasional. Tahun depan jugalah Najib akan bertindak lebih kejam dan ganas.

Buat rakyat Malaysia, bersiap - sedia dengan tindakan ganas Najib.

Siap sedia dengan berita - berita penahanan dan pertuduhan yang tak masuk akal terhadap pemimpin Pakatan Rakyat. Orang - orang penting dalam Pakatan akan dihumbankan dalam penjara. Tujuannya agar Pakatan Rakyat lemah dan musnah.

Buat rakyat Malaysia, apa tindakan kita untuk menghadapi cabaran ini? Bak kata Hishamuddin Rais "Kalau pilihanraya ini dapat menumbangkan BN, sudah lama pilihanraya akan diharamkan!"

macamcilanat berkata...

aku rase...........laki dia tu sebenarnya pun pernah terlanjur gak masa sblm kawen.

sebab, kalo dia lelaki yg baik, dia xkan bertanya cenggitu. kalo dia xpenah buat, dia xkan doubt bini dia sampai mcm tu sekali.

korg ingat, lelaki kalau xpenah buat, dorg tu terer sangat ke nak meneka perempuan tu ada dara lg ke x? dari segi saintifik, xsemestinya pecah dara kali pertama akan keluar darah!

aku percaya, buku dah bertemu dgn ruas! lelaki yg baik untuk perempuan yg baik!

sekian.

damme damiah berkata...

percaya pada takdir. yakin dengan rahmat dan kasih sayang Allah.

Awi berkata...

Aku pernah dengar ceramah radio. Allah akan mengampunkan dosa siang hambanya yang bertaubat di waktu malam, dan mengampunkan dosa malam hambanya yang bertaubat pada siang hari, selagi mana hambanya itu tidak menceritakan dosa itu kepada sesiapa.

Syarat2 taubat + jangan cerita dosa lampau = Taubat sempurna,insyaallah.

Berbalik kepada soalan, aku akan nasihat perempuan tu:
"Tak perlu cerita, dalam masa sama, cari jalan hapuskan rasa ragu2 suami (bukan lah guna ilmu hitam, bla bla)"

Kalau aku rasa perlu, aku tambah:
"Aku takut, kalau ko cerita, satu masa bila lelaki ko ada terjumpa perempuan lain, alasan ni diguna utk tinggalkan ko"

Hehe =)

Tanpa Nama berkata...

ditakuti timbul perasaan riak jika kita beritau kisah silam yang tidak baik kpd orang lain. biarlah rahsia tu terkubur..yg penting berdoa pada Allah agar diampunkan dosa2 lalu..

Tanpa Nama berkata...

soalan kenapa awak tak berdarah masa 1st time kita buat tu.

ape aku boleh cakap: bangang. hahahahahahahahahhahahaahhaha.

sebab itu kita perlukan sex education. sekian, mekasih.

Nobita Sensei berkata...

adehh..susah jgk persoalan macam ni. kene mintak nasihat pada org yang lebih mengetahui macam alim ulamak ke.

mie berkata...

sebab tu Allah kata "laa taqrobuuz zina" (jangan dekati zina)...kalu tak, tak payah susah2 rasa bersalah dan berdosa pada suami/isteri di masa depan...selamat dunia akhirat...kompen virginity terpelihara lelaki dan wanita..

Laici berkata...

Ah,bodoh la..jangan la buat seks sblum kawen..knpa bodoh sangat...Kat skolah blajar pendidikan islam, pergi mengaji, masuk U pn blajar lagi...apsal buat gak...


@macamcilanat - tak semestinya, lelaki bukan semua pernah terlanjur camtu,,tapi aku leh jamin lelaki kebanyakkan pernah tengok bnda lucah,antara sengaja@tak,sekali@berkali2..dengan lambakan 3gp melayu sekarang nih,tak logik ker kalau aku nak tau bakal isteri aku nih pernah terlanjur atau tak?


sorry to say, but most girls nowdays are turning into sluts and guys are turning into perverts...aaah,aku benci keadaan zaman sekarang nih !!

Tanpa Nama berkata...

tidak perlu bagitaw dan bagi alasan camni
die kn budak olahraga so kmungkinan besar dara die ilang adalah tinggi
it's a common thing bagi budak atlit utk hilang dara diorang dekat sukan.
benda 2 rapuh, sukan plak lasak so pker2 la sndiri

klo suami die bole agak bengap tanya nape x darah masa 1st time aku macam bole kompom je suami die akan bengap jugak terima je alasan 2

Cik Agogo berkata...

bende da lepas kot kan...

dier pun da taubat dan takkan ulang mende terkutuk tu da sebab sayang gile kat laki dier skang...

kdg2 soklan tu bukan stupid pun... aku paham... curiosity kan...

curiosity kills the cat...

entah la kalo laki dier takleh terima alasan dier sprinter skolah dulu... pada aku dats it. sekadar ada alasan sudah. tak kisah la alasan tu tipu ke apa ke... just a reason. he can shut up his mouth then eventho tak puas hati.

kdg2 aku pun tak paham kenapa orang even nak jadik kawan biasa2 pun walaupun kawan dia tu dah berubah pun, still nak ungkit kisah silam kawan tu dulu dan mcm sudi tak sudi kawan je... nobody perfect. semua orang pun penah buat salah kan?

cuma teruk tak teruk je laa...

btw, kenapa perlu nak ungkit dengan provoke tanye banyak2 kali ye? ke husband dier memang nak dier mengaku betul2 penah make love ngan orang lain?? adakah husband dier da cukup kebal nak dengar pengakuan tu? ape implikasi??

maybe husband dier sendiri pernah buat ngan orang lain kot sebelum dier, tu pasal nak jugak dier ngaku... kalo betul husband dier innocent, sekali tanya dah cukup. dapat 1 alasan tu dah satisfied dah.

and i know its really hurt dengan rasa serba salah tu menguasai diri kalo husband dier keep on asking same thing as if nak jugak2 dier mengaku...

then he deserve it la. lelaki baik untuk perempuan baik je...

Tanpa Nama berkata...

Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina itu pula (lazimnya) tidak ingin berkahwin dengannya melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang kepada orang-orang yang beriman. (An-Nuur 24:3)

mamdoh berkata...

.: baek diam je. abang tu kalau dia suka pushy2 gak, buka youtube,atau cari kat google why "women didn' bleed after making love", ala-ala gitu lah. mmg isteri tu dah salah, tp kalau dia nak btaubat, baek dia diamkn. utk kesejahteraan keluarga dia jugak. apatah lg kalau ada anak2, keharmonian keluarga no1. unless, isteri tu betul2 redha dpt terima apa2 aja outcome lps dia buka pekung d dada, yes, bgtau jelah terus terang. suami tak dpt terima dia yg btaubat, Allah terima dia. sapa ckp Allah tak terima isteri yg tak dara? apa? dia Allah ke sukati na ckp "bagi pihak Allah"?

kalau tak berani, biarlah. diam2 la. tapi dah suami pushy2 nih, bgtau la dia knp tak bdarah. kalau tak bdarah tak semestinya satu sbb je geng, ada sbb2 lain. bukan niat nak tipu, tp niat nak selamatkan rumahtgga. (itulah, dulu2 suruh jaga diri, tak jaga sgt. rela dan suka dan gumbira dpt teromencing. skrg nih mmg balasan sendiri lah, jgn pulak marahkan suami yg menagih hak dia, marahkn sendiri yg tak reti2 nak save hak suami dulu2 tuh!) kalau nak dan tgh bertaubat, diamkn lah rahsia mu itu. ckp brg lain, buktikan kaseh dan sayngmu terhadap suami. amik hati dia, jgn stop. skrg dia tgh vulnerable. dia mungkin "terasa" hak dia dh diamik lelaki lain, mmg patut dia hot dan rasa nak cerai. tp dia boleh mngubahnya, provided anda bantu mngubah dan melembutkan hatinya. dah lama kahwin, takkan tak pandai pujuk suami skrg? this is your time to prove your true love to him. give him good time, obey him (as long it is not disobey Allah rules = Islam), treat him the very best treatment him will ever receive = your true Love! :-)

(walau ada mngarut apa yg mamdoh ckp, kesian kat ngko ya si isteri. yg salah tu bukan ngko aje, bf kau yg laknatullah tu ptut lbh dahsyat lg dugaan dia. baek ngko bsyukur sbb ngko punya kesempatan menyelamatkan keadaan. bf ngko yg kurang ajar uh mungkin tgh terbakar terjerit2 dlm tanah nun.) :-) maaf ayat2ku kureng ajar. :.

gary berkata...

Nak darah sangat?

Suruh dia ajak laki dia main time period! hahahahahahaha

Gerenti berdarah beb!

ibrahim rabani berkata...

hahaha gary memang xleh blah :)
sure lencun cadar ngan darah period...
nak nak lagi 2 hari pertama period...

kak nina berkata...

laa....anak buah kak nina pun penah mengadu masalah yg sama cuma situasinya lain...
katanya, pd malam pertama mereka bersama, darahnya tak kelluar, so suaminya macam curiga juga la...
sian anak buah akak tu pdhal masa sekolah akak tak nafikan yg die olahragawati di SMKA nye dulu...
akak tanya die terus terang, 'kau ade buat benda tak senonoh tu ke?'
mati-matian dia kata tidak...dan akak percaya ckp nye...mana tak nye...
1- kawan2nya semua perempuan...takde langsung lelaki call atau rumahnye...
2- kalau dia nak keluar, parents nye akan bagi ke pekan atau bandar berdekatan...kalau nak ke midvalley, ou, klcc, mesti dengan keluarga...
3- kalau dia nak keluar, mesti ditemani adik lelaki/abangnya...walaupun masa tu kawan perempuannya 3-4 orang ada bersama...
4- bila keluar, parentsnya kenakan limit masa....cth, keluar 2 ptg, balik mesti sebelum 6 ptg... nak keluar malam dengan kawan? tidak pernah parentsnya izinkan....
5- kawan lelaki di chatroom?myspace?hmm...tiada...sebab semua komputer di rumahnya di letakkn di bilik library di rumahnya...tapi open....semua monitor akan menghadap ke kawasan utama/orang lalu lalang...
6- bilik? hanya dibenarkan tutup pintu balik untuk mandi/salin baju (malu lah kan) dan tidur (untuk keselamatan dari pencuri)....solat, makan, study, lepak semua di luar....
7- tv? pun ada limit masa dan channel pilihan saje....

jadi, akak agak pelik bila suaminya curiga....kasihan die...sampai sekarang tak bahagia...tapi die tetap sabar dan berdoa...dahlah parents pun tak tahu....dengan aka je die mengadu....

Tanpa Nama berkata...

each actions, must have consequences...maka bagi aku itu adalah kesan pada tindakan masa silam dea. Takleh patah balik kalau nak menyesal pun.

Kalau aku jadi org yg nak bagi nasihat : hurm...aku advise dea pro n con bila dea bitau ka husband dea. then dea make decision...aku? takleh buat keputusan utk dea...paling2 aku buat muka kesian

dan ya...seorang perempuan yg baik, utk seorang lelaki yg baik.itu aku percaya :)

tp kalau aku jd laki dea, kalau benda yg macam tuh bini dea sanggup tipu, dah ditanya banyak kali dan masih menipu...sila2 lah paham. Aku mungkin tak ceraikan...tapi aku mungkin cari lain. hahahhahahha...

dan aku, kalau jadi pompuan tuh...hurm,terus terang...sebab husband dah tanya lebih 3 kali, he shld be suspecting something dan redha jelah...mmg salah sendiri kan?

suaka

Gen Fujita berkata...

suka entry ni. personally, saya akan suruh dia cakap benar, sebab suami dia dah tanya. kalau suami dia tak cakap apa2 mungkin tak perlu, tapi memandangkan dia dah tanya, tak boleh nak tipu.

dizu al kilentani berkata...

kerana daraku begitu berharga !!!

N@d0x $i k0d0x berkata...

bagi aku virginity 1 bende yang sgt penting...mungkin sbb aku masih kuat menjaganya....biarlah org pk aku kolot atau kekampungan....tapi bagi aku bende tu sgt penting.
tapi dalam situasi ni ramai jugak ustaz,ustazah gtau untuk menjaga rumahtangga, perkara seperti itu tidak perlu diberitahu dan bertaubat nasuha, tapi sampai bile org tu akan memikul rasa bersalah yang terlalu berat sebegitu...??

tepuk dada tanya selera, seeloknya sebelum kahwin dijelaskan tentang tu. sekurang2nye beban merahsiakan perkara tu takkan kite bwk sampai keakhr hyt.

الإنسان berkata...

@mohammad
aku setuju ngan pendapat ko.
tp aku btol2 xphm r mantot ngan bdk2 zaman skrg either boys or girls dua2 sng nk wat bnde2 ni.aku pon ade gak gf dlu,bkn sorg tp 3 4 org gak r tp jujur aku ckp sorg pon aku x pernah sentuh...sbb aku tau tu bkn hak tp batil se-mata2...

Ara berkata...

ade gak pe, gurl yg kuat main tp masih "virgin"?

sebabnye...die men blkg...then claim die msh "virgin"...kreatif budak cmni kan..

l0veyd0veyd00 berkata...

Tak payah bgtau..ada dara ke xde dara, sedap sama gak peginye, terpancut gak, klimaks gak...laki dia tu pun hari2 dah belasah bini dia, lagi nak tanya isu tu. Ntah apa2.

Kalau dara tu penting sangat, xyah la nak melancap time tgk cd blue sbb sah2 la pmpuan dlm cite blue tu dah mengawan berapa puluh orang dah..kan?

Asal dara je keluar darah... bodoh gile.. ni sebab banyak sangat dengar cakap orang2 tua yang zmn dulu kalau isteri xpuas batin pun terpaksa gak diamkan.. malu nak bgtau suami yg dia xpuas... Laki zmn dulu lak ukur kekuatan atas katil diorg ngan bilangan anak.. elok lah tu... zmn dulu narrow minded aku xterkejut la sbb kurg pendedahan.. tp kalau zmn skrg pun nak pk mcm tu jgk, MMG BODOH LAH.

Laki tu tanya sebab nak cari point kot.. dah jemu ngan bini dia kot... xde benda lain ke yg lebih penting dlm rumah tangga dia selain pk bini dia tu dara ke x dulu? Bodo sial..emo lak aku.

Tanpa Nama berkata...

l0veyd0veyd00 dah takda dara dah...tu yang terasa tu...ahaha!

meen berkata...

tolong la komen jgn ikut kepala lutut, ikut la nas2. bab2 lain xpe.

cakap masing2 berapi je, suruh bukak youtube la ape la. ingat, ustaz kazim elias kata (youtube), kehilangan dara melalui bersukan, melalui tangan sendiri atau lain2, dikira janda. dalam islam banyak beza antara janda dan anak dara.
http://www.youtube.com/watch?v=pCwrvGuk_hU&p=F95D44F07540D1FB&playnext=1&index=32

"Perkara halal yang paling dibenci Allah adalah talak"(hadis dhaif/lemah) "talak menggetarkan Arasy"(hadis maudhu'/palsu), sila kemukakan hadis sahih ketika berhujah. http://majalahtantri.wordpress.com/2009/01/21/kritik-hadis-”talak-dibenci-allah”-“talak-menggetarkan-singgasana-tuhan”/

"Jika seorang isteri itu telah menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan ramadhan, dan menjaga kemaluannya drpd melakukan perkara yg haram dan toat pula ia pada suaminya, maka akan dipersilakan ia masuk ke syurga dari mana mana pintu yg ia kehendaki" - HR Ahmad dan Thabrani.
adakah menipu suami itu dikira taat pada suami? percaya la pada jodoh, walaupn dah kahwin kalau jodoh tak panjang tak kemana jgk. sebab tu kita disuruh meminta jodoh yang terbaik untuk kita, untuk kekal selama2nya.

satu lg, pendapat peribadi, kalau si laki dah tak teruna, dia takkan bising kalau isteri dia tak ada dara. sebab dia dah rasa dara dah. yang bising kalau lelaki teruna tapi isteri janda.

Tanpa Nama berkata...

sy dh berkhwin n punya ank...dpt tahu suami pnh tido dgn pompuan lain..in the same time kapel dgn sy...kami bercnta jarak jauh sblm berkhwn..msa mlm 1st dia ckp nervus sbb xpnh...tp dia tipu..sedngkn dia slalu tido dgn pompuan tu...so pe perlu sy buat..sy dlm delima dan tekanan...

Tanpa Nama berkata...

Anon May 10,

Untuk redakan kekusutan, tanya Ustaz, solat dan banyak sabar..

-nani-