Oktober 20, 2010

Kedah Lawan Kelantan,

Aku tak pasti dari mana datangnya perangai2 orang Malaysia yang lain suka kutuk orang Kelantan.Adakah benda tu datangnya dari pengaruh politik?Atau datangnya daripada pengaruh media?Atau datangnya kutukan2 tu dari perangai orang Kelantan tu sendiri?
Entahlah.

Member aku ramai aje orang Kelantan.Member baik aku masa aku mula2 masuk U dulu pun orang Kelantan.Kerja dia setiap hari,mengorat awek,dengan gaya dia yang seakan-akan seksi.Hahaha.Tapi dia baik.Tak tinggal semayang,perangai baik,cakap pun lembut aje.Cuma dia gatal.Aku pun.Semua lelaki gatal.Waktu sekolah aku dulu,member aku ramai orang Kelantan.Seorang serius aje memanjang,sorang lagi suka tengok muscle masa berak.Ok aje.Takde masalah pun.

Cuma satu aje benda yang aku tak suka pasal orang Kelantan.Diorang ramai jadi kaki pau kat Central Market.Tapi bukannya semua rakyat Kelantan turun CM tiap2 minggu kerja mengepau duit.Aku sure ramai lagi orang negeri lain yang kaki pau tapi kenapa orang Kelantan jugak yang kena?Sebab apa?

Sebab campaklah orang Kelantan kat mana-mana pun pelat dan loghat dia takkan bertukar.Jadi orang senang nak tau dia dari mana.Aku rasa diorang bangga dia orang Kelantan sebab pada aku,Kelantan ni unik.

Adik aku cerita minggu lepas,pernah penyokong Selangor campak ular tedung dalam bas penyokong Kedah.Adakah perlu aku stereotaipkan ORANG SELANGOR SEMUA SUKA CAMPAK ULAR TEDUNG DALAM BAS?

Stereotyping.Ini masalah orang Melayu.Kerana nila setitik,rosak susu sebelanga.Kerana sekor dua mamat Kelantan yang fuck up,habis semua orang Kelantan dipanggilnya kaki gaduh.Dah mamat tu ada akal,tak nak guna,takde kaitannya dengan negeri mana asal dia.Boleh aje aku kata semua orang Pahang berlagak tak kena tempat sebab ada seorang mamat dari Pekan berlagak nak bina menara 100 tingkat padahal banyak lagi orang takde rumah,KLCC pun tak berpakai sepenuhnya.Nak aje aku claim semua gadis Negeri Sembilan kaki shopping,boros dan nak bergaya aje lebih.Tapi marah pulak isteri aku.

Kesimpulannya,negeri adalah tempat kelahiran.Kalau perangai buruk,itu bukan salah negeri.Itu salah diri sendiri.Cuba tanya diri sendiri,kenapa kau benci orang Kelantan?Mesti takde sebab kan?Tapi,kenapa kau nak benci jugak aa?Adakah pernah seorang mamat Kelantan datang kat kau dan tampar kau tanpa sebab?

Kesimpulan kedua,gadis2 Kelantan memang hot.Entahlah mana datang kulit diorang yang kemerah-merahan tu.

Malam ni,Stadium Darulaman akan bergegar.Harap-harap bergegar sebab Kedah belasah Kelantan 5-0.Hehehehe.Harap jangan ada yang campak ular tedung dalam stadium.

54 ulasan:

Nerzhul berkata...

setuju pasal makwe kelantan memang comel lote.hihih

Ari berkata...

Saya bukan tak suka orang Kelantan, cuma ada kawan-kawan Kelantan saya gemar bercakap dalam loghat Kelantan bila bersama-sama dengan rakan negeri lain. Macam perbualan itu melibatkan sesama mereka sahaja.Apa-apa pun kawan-kawan Kelantan saya baik-baik belaka. :)

Ieda Al-Habsyi berkata...

hehhehehhe, aku suka entri ni :)

thunbs up bro :)

citahrudin berkata...

mamat dari Pekan?
makwe dari N9?
keh3..terbaek lu punya contoh..

mcjust.lol berkata...

Ya Allah first time aku terasa sangat sangat shukaaaaaa sama entry incik mantot.

hahahahah ore ni ore tino kelate la. loghat kelate tu meme payoh aa nak hiley.


kemerah-merahan?
semulajadi kot. :p

faraulah berkata...

incik Mantot...

orang kelantan yang jadi kaki pau tu...mostly tercicir ...

Cik Ari,

kalau dah jumpa kawan senegeri sendiri tu...mestilah cakap loghat negeri sendiri...nanti jadi kacang lupakan kulit plak. :P

Dean Winchester berkata...

jom p tengok fan club kenari janji tak dak rusuhan... kalu rusuhan habeh uptown kat stadium wakakaka

Cik Agogo berkata...

ahahahh...

sama jugak kalo penang pun... ade je orang jeling2 cakap budak penang sosial abes...

sungguh sadis ok... club pun aku tak penah jejak...

ochs widdle berkata...

setuju sesangat!

Ann berkata...

tp kan mantot, kbyakan member2 perempuan kelantan xsuka lelaki kelantan...

xke pelik?

nak share, kbyakan org2 tua kelantan xsuka anak lelaki diorg kawen ngn org luar.....mesti ngn perempuan kelantan jugak. n benda tjadi kat slh sorg kenalan aku...

keje ok (tutor..tgh wat phd), baik pun baik, peramah..tp satu jer kekurangan...bukan org kelantan..

jd ramai yg pesan, jgn lah bcinta ngn lelaki kelantan.make sure dulu mak ayah diorg camne..leh trima ke x org luar jd menantu

mastura nadzir berkata...

entri best ! :)
boyfriend sy ayah dia org kelantan,
emaknye n.9,tak ada masalah pun terima sy yg kg di kedah,duduk di kl.
terpulang pada pahaman masing2.. :)

pakd0 berkata...

1malaysia.. ngeh3..
saya juga kelate..
tp b0nda asal kelate, ayahanda dari kelate..
b0nda juga sudah fasih berbhasa kelate..

Qaseh Rasheqa berkata...

sy pelik nape org nk bsr2 kn klo hal mbabitkan klate.
politic, perhaps?

hahaha.

p/s : ehem2...sy pn ore klate.

Tanpa Nama berkata...

gaduh gaduh nampak kamera tv suruh tutup. konon gangster. tapi berharap muka kena snap, koman koman masuk surat khabar.

waddehel.

~ Mr Somebody ~ berkata...

5-0?
harap je bolah ar mantot
kita tengok dulu malam ni camne

GOMO KELATE GOMO
vs
PULUN KEDAH PULUN

nadiayaya berkata...

LOL!!!!

AlexiaAqram berkata...

aku benci orang kelantan sebab dulu masa aku kat USM. team bola yang bernama Red Team, di anggotai dari pelajar-pelajar kelantan akan membelasah dan bergaduh dengan pemain lain kalau team diorang kalah. diorang pernah belasah ramai-ramai pelajar indonesia yang berlawan futsal dengan diorang. diorang belasah sebab ketinggalan 2-0. seluruh gelanggang jadi kecoh. tak pasal2 dengan refree pun kena tibai dengan budak2 kelantan tu.

masa aku final year. lawan bola jumpa team kelantan ni jugak. pun sama, bergaduh. ada ke patut time teamate aku tgh gelecek, ada sorang budak kelantan ni pergi terajang direct sebab bengang bola dia kena rampas. terajang ok? bukan tackle. apa lagi, bergaduh lah kami semua.

kesimpulannya, sejak dari aku asrama lagi. aku kurang suka bila bermain bola dengan orang kelantan. banyak yang emo. ada jugak yang baik. tu aku puji. tapi, series. banyak yang emo suka cari gaduh.

Tanpa Nama berkata...

AlexiaAqram,

memang ramai emo, takut apa? terajang je dorang balik.

rozy asrawaldo berkata...

slang kelantan paling best :)

Tanpa Nama berkata...

orang kedah suka outdoor seks . aku pun boleh stereotaiipp..

Jasmin Hassan berkata...

mak orang kelantan. abah orang johor. saya membesar di perak. menuntut ilmu dan cari rezeki di selangor. dah jumpa macam2 jenis manusia. ada org klntn sy suka ada jgk yg sy x suke. ada org johor sy suke, ada jgk yg sy tak suke. org perak n selangor pun sama. So saya setuju dgn mantot...negeri tak penting. Kalau nk suka, suka individu itu...bukan negeri asalnya... Nak benci pun macam tu.

~Sunshine @niE~ berkata...

rasenye yang perangai suka bergaduh ngn mengepau nih..sebab x bape nak pandai, langsung x guna otak....ayah saya ckp ilmu tuh penting...

tapikan, orang kate kalu nak tgk baik x budak tuh tgk mcm mne mak bapak dia dibesarkan dia...agaknya kalu org selalu cop org kelantan ni x bagus (giler baik ayat)..paham2 sendiri je la..

mira berkata...

aku rase lelaki kelantan pun hot je...sebab semua lelaki kelantan yang aku kenal n jumpa semuanya hot n jambu...
tapi bile die bercakap je...ALAMAK!!!!
hilang hot, jambu n hensem...

Punk Princess berkata...

Betol tu mantot..ramai betol xsuke org kelantan..aku pelik knp..
siap ada club anti bdk kelantan lagi..member aku nie sorang mcm mangkuk..dia dah kwn dgn bdk tu dah lama & dah jd kwn baik dah..tup tup dia dpt tau kwn dia tu org kelantan dia pun ckp "perghh..ko org kelantan ke?selama kita kwn aku xtau pun ko org kelantan sbb ko xde loghat..tp xpela..dah terkawan nk wat cmne..ko tau x?aku benci giler bdk kelantan?"

mmg tersentap la kwn tu..adess..padahal kwn tu lahir je kat kelantan tp sekolah & membesar kat selangor..sbb tu xde loghat..di sebab kan no.i/c 03 terus kena kutuk..

melayu mmg racist..aku benci dowh!

Rynn berkata...

memang betol kita takleh nak stereotaipkan mana2 keturunan or negeri. Tapi dah banyak sgt jumpe dengan org kelantan yang tak berapa nk molek perangainya.

adik saya pernah belajar di kelantan, satu kolej islam swasta, tapi tahan hanya beberapa bulan sebab tak tahan tinggal serumah dengan semua orang kelantan.. dibuli, barang2 dicuri, dan dipukul beramai2.. sorang lagi kawan adik saya budak sarawak terima nasib yang sama. Geng2 budak kelantan die siap laung janji, "aku nok hok sarawok balik sarawok, hok kuantan balik kuantan".. seolah2 negeri kelantan tu bapak die yang punya.. mmg perangai cam bab*.

Tanpa Nama berkata...

aku selalu dengar orang keliling aku cakap, orang kelantan pengotor n pemalas, benarkah?

Tanpa Nama berkata...

alah.benda kecil je ni.jgn nak besar2kan.yang tak suka, lantak ko ah.ada aku kisah?
yg suka.kite terima.
mcm mn tak emo?asyik negeri aku je yg kena kutuk.korang lau nak kutuk lebih2.sila dtg kelantn dulu.jgn bt spekulasi xberalas.kami pon benci juga org luar.cakap kasar giler.tak reti nak hormat org.

*sgt2 emo bila dgr org kata"aku benci giler budak kelantan?"

*aku nak kata aku benci giler2 pd org yg tak reti nak jaga hati org len"

-org kltn

Tanpa Nama berkata...

orang slalu ckp kalo berjalan ngan member kelate, tiba2 dia dgr ada grup lain ckp kelate, tros dia tinggal kita dan sembang ngan geng tu...pernah jd kt aku..tp lagi ramai member kelate aku yg tak buat camtu...
main bola...mmg betol pn camtu...sbb diorang berani suma budak kelate akan tolong diorang bergadoh..sbb geng2 tepi padang akan tolong sesiapa yg bercakap kelate dan bergaduh dlm padang...tapi kalo la suma budak pahang mcm aku bole cam loghat pahang kawan2 yg tak di kenali..mgkn aku pn camtu...aku pn kadang2 tertinggal kan member yg lepak ngan aku kalo aku tau kt meja sebelah tu ada budak pahang tambah lagi kalo asal dari jengka cam aku (kt pahang sape asal dr jengka pn kena pulau..sbb kononnya suma kutu berahak penagih dan penjenayah datang dari sana..dan konon2nya bosia kt pahang tu datang dari jengka)...tapi mcm org kelate la...org jengka pn akan cakap..aku peduli ape...
ada plak masa stadi..satu grup lepak kt tembok bukak enjin moto, pasang balik..suma org akan ckp - tu geng klantan tu...padahal grup lain pn ada tp kita tak ckp sbb takde kedengaran loghat negeri memasing...adik ipar aku kelate..ok aje...
tp..aku tak nafikan masa aku stadi dulu aku akan cuba kurang lepak ngan geng kelate ni sbb mmg keje diorang usya org, pastu tak puas ati ngan org..pastu bergadoh...huhu..

P/S: masa stadi..budak kelate yg tak pernah main state pn lagi terer dari aku yg main tuk pahang smpai ke SUKMA...
P/S: org bestu dlm tengganu tp cakap mcm kelate...diorang tak mengaku anak ganu..tapi diorang anak Republik of Besut...

Tanpa Nama berkata...

ermmmmmm,,sebenarnya memang ada ore kelate suke gadoh,,tp dalam 10%,,tp org x pndg yg 90% lg,,duk sebut yg 10% tu jer,
aku suke kt org kelate coz diorang mudah tolong kan,,nk pinjam pe2 mudah,,dr segi barang or stdy,,

gman berkata...

erm, kejap, aku tanya diri sendiri jap...

yerp 21tahun aku hidup, hampir semua bdk kelantan yg aku jumpa perangai mmg x boleh terima. nak salahkan siapa plak kalau dalam kes aku nih?

mhah berkata...

ak stuju pasal entri ko,tp bab kedah blasah klate 5-0 tu, kawe xstuju alah mano..male nie kije sepak kenari.haaa!

Tanpa Nama berkata...

racism jah seremo tuh.

sak bimbe gak, mano2 ado ore jahak belako.

nabi-nabi majoriti kluargo bani israel, molek2 belako.

ore arab pon ado hok jahat, abu lahab nuh. pokcik nabi.

Che Ahmad B Che Ali

sabri as sobar berkata...

ambe setuju sangat dgn pendapat tuan blog ni.....
kite x leh nk nilai manusia berdasarkan tempat lahir mereka...
kalu nk kire,org arab jahiliah mekah r hok jahat skali,tp nabi jgk dilahirkn d mekah,tp nabi manusia paling baik....
so,kesimpulannya,jahat baik seseorang x dop kaitan ng negeri mereka...tp depend pd fahaman n didikan masing2....

Tanpa Nama berkata...

kalu korang nak tengok..pi la di stadium kelantan masa training bola..
tengok ada berapa puak di situ..
yang kelantan dengan teammate senegri..
yg luar buat latihan dengan budak2 luar..
so aku dngar kabar..team kelantan akan kehilangan tonggak2 dr luar..

kenapa rakyat kelantan ramai?
sebabnya kebanyakkan dr mereka berkahwin lebih dari seorang kdg2 4 org..so ramai lah zuriatnya..
dan mereka ni ada darah dr selatan thailand..suka berdagang...

itu je pendapat aku

acapcs berkata...

belum lg kalo amik kira yang berlagak kat 'bandar metropolitan'..

xpasal2 taman greenwood sesak dgn bas ekspress menghala ke pantai timur. [penyataan umum bukan hanya untuk k-l-t-t-n]

aku ade geng dgn kelantan. kalo yang jenis open, memang best kawan dgn diorang.

karatz berkata...

hahaha.aku org kelantan.dan kawan2 aku kebanyakan rata2 nya bukan dr kelantan.bdk sabah swak pon ada.ngam.ada yang panas baran,kaki gaduh,kaki pompuan,kaki togok,macam2.
tp berkawan tetap baik dan mesra.alhamdulillah tak penah gaduh sesama sendiri.aku kamceng dgn dorg masa belaja kat bintulu.n sampai sekarang.5 tahun dah kot.

sume yang korg cite tu betul.tapi tak boleh nak tuding jari kepada kami org kelantan juga.sebab apa yang aku nampak,semua sama.nampak ngan tidak.tau ngan tak tau je.

haha,tot..0-0 la.repeat di kota bharu.aku harap kelantan menang.haha.nice entry tot!

rozy asrawaldo berkata...

cikgu sekolah saya ramai orang kelantan. tak kira cikgu bm bi agama math dsb. tapi bila tang ustazah je, mesti kami cop dia dari kelantan. memang kebetulan cikgu kelantan banyak posting kat area selangor ke?

Tanpa Nama berkata...

pasal tu Allah jadikan berbilang bangsa..ingat melayu tu semua sama ke..mesti ada identiti masing2 nye..kalau orang nogori campak kat sabah pun still nak kekal kan loghat dia,itu pokok pangkal diri sendiri..

Tanpa Nama berkata...

aku bangga aku ore kelate...
apa kurang aku lagi, keje engineer, bini lawa, aku sembah Allah...
so xde ape aku nak rase diri aku hina jd ore kelate....

AA berkata...

Perangai sume lain2.. tak kira dr negeri mana.. tak kira laki ke pompuan. ada yg ok ada yg tak ok.. Alhamdulillah kwn2 aku yg dr kelantan sume baik2.. dr kat Uni smpi lah keje skang! hehe

Tanpa Nama berkata...

kita senang cam org kelantan sbb bahasa dia sng nal cam..tp org ganu pn sama gak..sng nak cam...
sama aje suma negeri...ada prangai cam haram, ada prangai baek2 belaka...pak mertua dan mak mertua aku dari kelantan dah menetap di pahang lebih 30 thn...tp still susah nak bercampur ngan org negeri lain kt felda dia..tp tu dah lumrah...diorang dr muda bersusah payah bersama2 masa mula2 jadi peneroka..besan dia anak jati pahang crite kt kitorang..mmg masa muda2 dulu diorang agak skeptikal kt org klate yg berhijrah ke pahang...so..pada aku bukan salah geng klate nih..diorang bukan tak nak bercampur..tp tak dapat nak bercampur...

Edward berkata...

HAHAHAHH...."Jika tak bersetuju dan nak maki aku,harap jangan pakai Anonymous."

nice one tot...


pasal benci2 org kelantan ni...LU PKIR LA SNIRI! ..yg kita benci org kelantan tu melayu juga...bagi aku jangan sebab slang dorg tu lain kita nak asingkan dorg ....org KL ckp pelat gak...ada E E E...nasib baik bola tak jadi "bole"...mari main bole...tido bole...minum bole...coca cole~

im proud to be kedahan~ ;) kami bahasa baku style keraih2 kasaq2 sket. ada ja org tak suka budak kedah dlm ipt aku. tapi biasa la. org camtu benci org melayu sniri...aneh.

bukan orang kelantan atau kedah berkata...

gman said...
erm, kejap, aku tanya diri sendiri jap...

yerp 21tahun aku hidup, hampir semua bdk kelantan yg aku jumpa perangai mmg x boleh terima. nak salahkan siapa plak kalau dalam kes aku nih?

Jawapan aku:
aku rase perangai dan minda ko yang ada problem.

kedai lalat berkata...

gman..
wah, tak suke betul ko ngan budak kelantan. apsal? ade budak kelantan raba tetek ko ke? hahahahahha

saudara sesama islam berkata...

ak asl klate, rmi gk mmber bkn bdk klate..
tp kurang rapat, skdar knlan, klo jmpe tuh brtgur la..
knpe ak lbh ske kamcing ngn gen2 klate?
1.sbb lbh sng brbual(loghat sme)
2.klo org luar brgrau, ksar sgt
3.org klate ske mmbntu ssame kte
4.org klate x lpe kn member

bab yg ske gdoh tu, ak s'dr pn x ske
tp yg ngri len pn ad.

rmi gk yg bdk klate ni kne culture shock sbb kt ngri kmi prkra2 mksiat spt pusat hbran & sbginya dilarang

ksimpulannya,
jgn sbb nila stitik, rosak susu seblanga. X knl mka x cnta. jgnlah brmusuhan ssma muslim. klo x ske pn jgn lah smpi bnci



PS: SGLA JNIS MEDIA TRLALU BRAT SBLH & PILIH KSIH, ANGKARA FAHAMAN POLITIK MENYEBABKN KLATE DBNCI!!!

myatiqah berkata...

Kami anak kelantan x kesah & x heran ngan kutukan org-org kurang brtamadun mcm tu trhadap ank klate..

Sbb kami tahu, malaikat maut xkan tanye soklan, ko laher negeri mane?oh klate,ok tros masuk neraka.

Baek ato jahat bkn ats kt mane korg laher. wadehel pnya pmikiran ini.

N cube tengok org yang sgt² benci ngan org klate tu prangainye mcm mane?keh3...

peace.

PutraRocker berkata...

semangat kekitaan tinggi sgt der..sob3

Tanpa Nama berkata...

mak aku ore klate..arwah abah aku ore tganu..aku lahir kt KL..skrg pom ak dok KL..jiwa ak tetap klate..

mmber2 ak rmai je ore bukn klate..tp smua ok jew..kt tmpt stdy ak, kitorg yg klate rmai je yg berjaya..rmai pnsyrah suka..rmai stdent yg ngeri lain suka ngn kitorg..xde lak yg xpuas aty..sbnya kitorg mudah mesra..xkira dgn sape2 pom..

tp kt sini ak nak ckp,kita sesama MELAYU dan yg pnting skali kita sesama ISLAM dan menghadap kiblat yg sama arah..wtpe kita nk gaduh2 sesama kita?kenapa kita xbenci kt org kapir dan juga setan yg dok hasut kita supaya sentiasa bergaduh sesama ISLAM????????


pikir2kanlah....


Sokong Bia Bijok , Napok Bijok , Betindok Bijok , Main Bijok , Bijok Sokmo...... Gomo Kelate Gomo

Tanpa Nama berkata...

member aku dulu benci betul dengan orang kedah sebab dia pernah bergaduh dengan orang kedah, tapi akhirnya orang kedah jugaklah(yakni aku)yang jadi best friend dia.

kesimpulannya:

Baik atau Jahat seseorang itu TIDAK ADA KENA MENGENA dengan tempat kelahiran atau tempat tinggalnya.
Jadi buang sifat KENEGERIAN (asabiah) kerana sifat ini menunjukkan kebodohan seseorang.

bakaruddin abu berkata...

tetibe aku rase hot sbb awek aku org kelantan..
nway, aku pn setuju ngan ape yg mantot ckp tu..
kte ni mmg ske sgt cop org..
aku dibesarkan di asrama..
ramai je kwn2 aku bdk kelantan..
sume ok je aku rase xde pn yg pelik2..
psl pelat tu come on la..member2 kedah aku pn xilang lg pelat tu even kt mane pn derang ade..in fact bg aku bgs pe org2 cmni sbb derang berpijak di bumi yg nyata xmcm certain awek2 melayu yg dok pki hot pans pastu bajet omputih..
bab yg begaduh kt stadium shah alam aritu..xyahla bdk2 selangor nk ckp bdk kelantan cm haram ke ape..aku tgk dgn mate aku sendri ade penyokong selangor g sepak pompuan mengandung..ke mmg bdk2 selangor ske sepak pompuan mengandung tu aku xtaula..

Tanpa Nama berkata...

sory pada sesiapa yg marah dgn ape yg aku nak tules nih...tp bace dulu sampai abes.tak berniat ape2..sekadar cerita pengalaman.

dlu aku pun pelik...knape org kelantan tuh mcm high lighted sgt.even among parents aku..family besar aku pn.parents aku bile dgr bf kakak aku org klantan,belum jumpe dah suruh clash.pakngah aku tny aku dah ade bf ke belum..org mane?tp awl2 dah ckp.."tp kalau boleh bukan org klantan sbb family kte dah ramai kena dgn diorg".

so aku xtaw la maybe bkn takdir family aku baek dgn org klantan..aku plak xpnh ade pngalaman just aku kurg gemar dgn smangat negeri diorg yg terlamapu kuat.yg aku rase tak perlu begitu..sbb negeri mane pon kte dtg,still org malaysia..dan kalo org melayu,masih org islam.diorg yg letakkan gept itu sendiri.

tp..awl tahun ni batang hidung aku sindri dah kena dgn org kelantan.aku berkawan baek..sgt baek dgn seorg lelaki,aku namekan A.dr kwn bese jadi kwn rapat,wat aku knal hati budi die.org kelantan yg sgt tak berkira,baek,suka menolong member2...malah aku pernah ckp he's the best guy i ever met to make as a friend or as a husband.kwn2 laki aku yg laen yg aku knal pun aku xrase sebaek A nih.but baek ktorg melarat jadik scandal.dia jauh dr awek die yg org kelantan..and lame2 ktorg rapat and lebih ke arah scandal.well,bkn aku yg mulekan.malah aku keep remind die,die dah ade awek yg die sgt syg.but xlme pon,after about 2 or 3 months,die pndh to somewhere,furthering study.and ktorg menjadi kawan semule..bkn lg scandal.ktorg dah sedar diri.jadi spt sebelumnye-kwn abek.

bla,bla,bla...tanpa angin awek die serang aku.awek die yg barely know me ckp aku betina terhegeh2,cakap aku xcantek and sume la.ok lah,things happened..crite2 lame ktorg akher nye terkantoi,membe ktorg sndri gak kantoikan.aku ade salah aku..iaitu melayan boifren org.ok fine.tp si A dgn yakinnye deny 100% kat awek die ttg sume tuh.malah awek die nih mmg yaken 100% yg bf die xmungkin curang dgn dia.al-maklumlah,bf die malaikat..and die pon cantek gler mcm bidadari kayangan.and aku yg die kate xcantek,xattractive nih dimaki hamun tanpa usul periksa.aku bkn jenis nak maki hamun org..esp org yg aku xbape nk knal.so aku just ckp ayt saiko sket je..."hanye Allah yg taw ape yg sebenarnye dah jd.and aku xperlu bersihkan name aku kt org yg xknal aku sbb xpenteng pon".pastu maki2 lagi aku..sampai aku dr bengang jadi kesian.aku call due2..suroh diorg move on,lupekan mende lame.tup2 esok,laki yg aku pnh rase dah menukar perspektif aku terhdp org klantan-call aku-maki2,tenking2,cakap nak bunuh aku.

damn.there it is!the true face org org klantan.bila marah,dah lupe Allah..dah lupe kwn2 yg byk tolg die.yg die igt,nak lepaskan diri die dr sgl salah..biar sume org laen tanggung salah die.yg penting,name die bersih.even kwn2 aku pn ckp,diorg terlampau obses kalau bercouple or bile dah jd husband n wife pon.tak boleh terime bile pasangan diorg buat slh..pastinye org ke3 yg slh,bkn pasangan diorg.diorg xknal pn hati budi org ke3..then teros maki hamun sbb pasti sgt pasangan korg tuh perfect?wut the hell??

dan maaf...lepas kejadian tuh.name utk aku berprasangka baek dgn org kelantan terus takde.not even close.

Tanpa Nama berkata...

kesian kau.
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAH.

eli(male) berkata...

pada yang tulis cerita panjang2 tue....

for me that is called brainwashed and then stereotyping like our blog author stated above.

you said it yourself that your family doesnt like those from kelantan, you've heard it a lot of times (i assumed), and the story of "kuarga kita slalu tekena dgn org kelantan..." just keep ringing in your head. again youve been brainwashed.

i myself have been brainwashed by people for people of negeri 9. but nowadays my bestest pals are from negeri sembilan.

just an advice so that your brain starts ticking. break the barrier that is stereotyping what other people says.

renung renungkan dan selamat beramal....

wanzu berkata...

mcm ni lah, kpd anon yg tulis pjg2 n frustrated dgn org kltn tu kan. kamu harus igt, Allah SWT dah pesan byk kali...jauhi zina, jauhi zina. bila terkena sebegini jgn lah dok asyik tuding jari mencari kesalahan org. kamu sendiri telah melanggar perintah Allah, lalu kamu tak puas hati, kamu slhkan org lain. igtlah.... x kira lah org mn2 pun, org kedah ke, org mekah ke, org indo ke, org london ke.... apa yg yg Allah pandang adalah iman. cari iman dulu.

‎"Janganlah kamu bersikap
lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah
orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang
beriman." [Al-Imran, 3:139]