Januari 17, 2009

Made in Somewhere Else,Profits to Israel

Jadi sekarang aku rasa ramai yang dah marah dengan aku kan?Hahaha,bagus2.

Sedarkah anda Persatuan Pengguna Islam Malaysia sudah lama membuat kempen boikot barangan yang berkaitan Israel ni.Tapi berapa ramai yang sedar?Dah bertahun2 aku ikut laman web tu tapi takde pun masyarakat bising pasal apa2 post kat situ.

Diorang lah yang first posting pasal ubat gigi Darlie haram sebab ada bahan kimia bahaya membuatkan aku pakai ubat gigi Safi,lepas Darlie dah disahkan selamat balik oleh JAKIM,aku pakai balik Darlie.Dioranglah yang sepanjang masa dok berkempen pasal produk2 Israel ni tapi kita bukan ambik peduli sangat,itu yang aku nampak.

Jadi,tepuk dada tanya lah selera anda.

Kalau anda sanggup boikot barang2 yang ada kat sini,kita teruskan sampai bila-bila.Tak kiralah apa yang jadi pun,boikot terus.

Jangan hangat2 tahi ayam.Buat separuh jalan bila benda dah tak kecoh semua jadi senyap.

Alternatif lain untuk barang-barang ni :

1) Ambi Pur - Err...Shalden?,Homemade potpourri

2) Bali - Ni jenama apa ni?

3) Banana Republic/Calvin Klein - Baju bundle/Baju pasar malam

4) Biotherm/Clinique - Mustika Ratu

5) CNN - Al-Jazeera (Aku rasa ni ramai dah start buat dah),Berita RTM atau media massa tempatan jangan baca.Baik tengok Harakah TV

6) Coca-Cola/Fanta - Mecca Cola (Pengedar dekat D'sara Perdana,rasa dia LAGI SEDAP dari Coca-Cola pada aku,cuma pengedaran tu kurang)

7) Danone - Munchys,Biskut timbang kati

8) Disney - Baju ke filem ni?Kalau baju,beli baju Indie Shirt yang ada jual kat booth2 tu,filem..tengok cerita kartun Kacang/Geng

9)Donna Karan - Aku tak tau brand baju pempuan jadi aku suggest baju kurung dan tudung labuh,takesahlah apa2 brand pun

10)ICQ - Yang ni aku tak tau nak suggest apa

11)20th Century FOX (Filem) - Grand Brilliance/Skop Production

12)Intel - AMD

13) Wonderbra - Bee Dees,Bra pasar malam

14) Johnson & Johnson - Sabun susu kambing/Sabun gamat

15) Kotex - Stayfree/Pampers (hehe..)

16) Kiwi - Beli brand Bata

17) McDonald - McDota (ada satu kat Jasin,skrg aku tak sure ade lg ke tak),Marrybrown,Burger Ramly,Burger tepi jalan

18) Maggi - Aiseh..ni aku mmg susah nak buat suggestion sbb aku agak ketagih dgn ni..yg lain semua tak sedap

19) Nestle - aku rasa 70% barangan kat pasaraya kita keluaran Nestle...aku suggest pegi Econsave takpun Giant beli produk2 in-house diorang

20) Nokia - M-Mobile (ada lagi ke?) LG,Samsung (sbb ni syarikat Korea)

21) Star World - RTM1,RTM2,TV3,NTV7 (tapi jangan percaya sangat berita,berita sukan OK!)

22) Starbucks - Kopi cap kapal layar,krimer beli krimer Giant (sama aje mcm Coffeemate)

23) TIME Magazine - Siapa sini suka baca majalah The Edge Off?Walaupun majalah tu agak radikal sket tapi apa yang diorang ceritakan dalam tu jujur dan SANGAT2 TELUS,straightforward talk.Al-Islam,Ujang,APO,Misteri Naga,Wira Tunggal,Komikoo!

24) Tommy Hilfiger - Ni aku takyah suggest.Baju dia memang buruk2 belaka dan aku rasa takde orang beli

25 ) Timberland - BATA

26) Colgate - Safi

Kalau anda betul2 prihatin dengan isu boikot memboikot ni,anda tentu sedar yang kopitiam2 seperti Old Town dan apa2 lagi kopi town sebenarnya diragui halal atau tidak,kerana ada premis yang menjual makanan tidak halal.

Ini,aku hanya nak inform.Betul atau tidak,masih diragui.Aku ada try semak dekat direktori halal tapi tak jumpa pengesahan sijil mahupun pendaftarannya.Satu-satunya kopitiam yang ada sijil halal adalah Pak Hailam Kopitiam dan aku tak pernah dengar nama kompeni ni.

Ini dah mcm post untuk Pengguna Genius aku ni.Jadi,selagi aku tak jumpa sijil halal untuk White Cafe Sdn.Bhd,aku boikot ni sekali.

Teruskan.Jangan berhenti dan buat balik perangai biasa.

(Update - Terlupa...jangan lupa boikot BARISAN NASIONAL,yeehaaa!)


14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

jgn pi kdai mamak..dpa pkai sos nestle..jgn pi kdai mkcik joyah sbrang jln tue..dia pkai susu nestle bt kopi o ais..jgn pi umah mkcik timah kmpung sblah tue..dia pkai bedak johnson n johnson..jgn pi kefor..tokey dia zionis..jgn mnum kokola..mnum ja sirap cap bunga ros..huahauhauhaua

-otakpening-

milo boyd berkata...

ko baru je minum milo ais smlm kan tot? 8 gelas plak tuh..ish ish ish..

*adakah aku keluaran nestle?

milo boyd berkata...

eh soalan tuh tade kene-ngene ngan minuman ko yg 8 gelas tuh..ack!

hoya berkata...

bukak www.tvpas.com

wargadunia berkata...

bab boycot memboycot ni memang complicated. kata org, ditelan mati diluah pun mati. tgk KFC sudah la. francaisi dia kat Malaysia org ISlam. secara tak langsung membangun ekonomi orang Islam.

Che underscore Lee berkata...

sibbaek aku pakai LG hehe

Tanpa Nama berkata...

Tot, Mecca Cola tu under Coca-Cola jugak ah...bisnes strategy diorang kat Middle East. aku tau la hal ni sbb aku blaja bisnes

Tanpa Nama berkata...

yg sebenarnya kita boikot perangai org Islam yg dah nak jadi mcm Yahudi.. dh ngalahkan org kafir dah..
Tak caya tgoklah vidoe porno yg Mantot letak kat blog ni..
Pakai je tudung tapi perangai lebih jahat dari pompuan pakai jeans n t shirt lepas rambut tak bertudung..
Sikap kita terhadap Islam yg smbil lewa tu perlu dibetulkan dulu...

adila lalala berkata...

hi,,sy tersinggah ke blog sedara,,nampak mcm best skali,,

erm,,btw,,nak komen la sket ek,,
GIANT tu pon produk amerika gak,,
so sebenarya sama je,,kalo beli dr giant,,

n pasal sijil halal ni,,

sy pon penah gak pusing2 stu kedai kek kat shah alam ni utk cri sijil halal smpi la cashier dia tanya,,

n ,,ada tp dia letak kecik je,dan tersorok.,
dan kesimpulannya,,sy still ragu2 n keep x membeli kat kedai tu lagi..

Tanpa Nama berkata...

tang megi tu..aku pun xbleh ngan jenama len yg tak sedaap langsung..

padehal aku beli megi cume nk melantak jea..takde p0n niat nk bg duit kat israel jahanam ni..entahla, nawaitu penting kot time beli brgan depa ni..

ikhlas,
xinsan besex

Tanpa Nama berkata...

Al Jazeera..? ni x silap orang putih punyer.. pejabat die kat KLCC tu... smue orang putih non-muslim...name je arab..

Tanpa Nama berkata...

arsenal dgr katenye penyokong kuat yahudi gak kan??
hahaha, horray 2 chelsea..!

Tanpa Nama berkata...

Kau ingat kompeni BATA tu local ke? It's a French company, you stupid fuck. Lain kali nak buat post, research la dulu, bangang.

Adnan berkata...

komen nak maki2 tapi pakai anon zzzz potong konek kasi anjing makan or kalau betin umur between 18~35 meh sini aku tarbiyah...

admin, takkan tak nak update pasal boikot israel kot???