Januari 07, 2009

Kisah Cintakan Seorang Pencinta Keamanan

Ini sebuah cerita lama.

"Encik encik,nak derma tak untuk Malaysian For Peace?"tanya gadis itu,baik aje,sedikit menggoda membuat aku lemah.

"Err..berapa boleh derma ni?"tanya aku balik."RM 5 dapat badge ni,RM10 dapat badge ni ngan buku"(rase aku buku) bagitau dia.

"Okeh,saye memang gemarkan keamanan,jadi saya derma RM5"kata aku dengan penuh bersemangat menunjukkan betapa bencinya aku kepada peperangan.

Lepas aku derma dan aku balik,entah kenapa aku selalu termenungkan melihat badge "Malaysian For Peace" tu.Bukan sbb aku suka badge tu,tapi aku suka tuan yang bagi aku badge tu.Waktu tu aku sorang2 jadi aku berusaha mengacau awek2 tanpa sebarang rasa malu kena reject jadi aku fikir tak le aku salah buat camtu."Takpe2,tunggu 2 3 hari lagi,pasni gi lagi," fikir aku.

3 hari pastu,aku pegi lagi Tesco Puchong,mengharapkan awek tu ada.Aku masuk pasaraya beli barang (sekadar nak cover yang aku mmg nak beli barang) pastu aku lalu tepi gerai tu.Awek tu tegur aku,"Eh!Nak derma lagi ke?"

"Err..tak ah,beli barang sket,"kata aku sambil mengangkat plastik berisi beberapa ketul ayam panggang half price dan donut2 free yang diberikan oleh brader lembut penjaga bakery Tesco Puchong.

"Awak ni,sukarelawan ke full time buat bende ni,"tanya aku memulakan bicara."Volunteer.Mana ada full time,elaun mana ada.Buat ni pun sebab minat,"jawab dia.Kebetulan waktu tu pun orang dah tak ramai,jadi aku selamba je la borak lagi ngan dia.Kakak yang jaga booth tu pun dah jeling2 sengih2 kat aku.

"Sekarang ni buat apa?Belajar ke kerja?"tanya aku."Belajar.Sekarang tengah cuti."

"Belajar kat mana?"tanya aku."UITM" (kat mana aku tak ingat)"Awak?"

"Saya?Saya kerja,buat kartun,"jawab aku."Untuk RTM."

"Ohoho,"mungkin dia pelik kot."Lama ke kat sini?"tanya aku menyambung perbualan."Seminggu lagi kot,"jawab dia."Ohoho,"aku mengangguk-ngangguk.

"Takpelah,saya balik dulu," kata aku.

"Errrrr.......errrrr.......errrrrr......eeeerrrrrrr....siapa nama awak?"tanya aku terketar2,menunjukkan betapa gabranya aku

"Fatihah."

"Uish,sedap nama,"lalu aku ciow kononnya dengan blah begitu saja dapat menimbulkan perasaan misteri dan impak yang berpanjangan dekat Fatihah.

Lepas tu aku pergi la Tesco berborak2 lagi dengan dia.First time aku pegi dia cerita pasal tempat mana yang dia dah pegi.DBanyak dah dia berjalan dalam Malaysia,sebab donation drive ni memang selalu buat.Dia kata nanti kalau ada peluang dia nak pegi jadi volunteer dekat oversea,memane ade perang.Aku jadi asyik pulak dengar cerita sebab aku tak rasa ramai yang sanggup jadi volunteer.

Pastu aku gi jumpa dia 2 hari lepas tu,cerita2 pulak pasal dia nya stadi, seingat aku dia buat Mass Com,bidang journalism.Aku tak berapa paham dengan apa yang dia cakap sebab aku tak minat benda2 teori ni jadi aku hanya tengok dia bercakap sambil otak aku berfikir "cutenye dia ni,"putihnya dia ni,"lawanya dia ni,"sopannya dia ni.."

Jadi aku balik hari tu,dengan perasaan riang gembira.Badge yang dia bagi (dan aku derma tu) aku lekatkan dekat notice board aku.Pastu aku bz dengan kerja.Selang beberapa hari aku pergi balik tengok booth tu,dia takde.

Aku tanya kakak yang sengih2 masa aku duk berborak2 ngan Fatihah tu,kakak tu kata dia dah pegi jaga tempat lain.

Menyesal aku tak mintak nombor telefon.Nak mintak kakak tu bagi nombor telefon dia segan la pulak.Badge tu aku pun simpan la sampai sekarang.Mungkin kalau aku mintak nombor telefon dia,aku ngan dia dah ada kat Palestin sekarang ni tolong mangsa perang.

Susah kan nak carik perempuan camni?Ataupun memang aku lemah melihat perempuan bertudung yang mempunyai gaya manja dan matanya mempunyai sedikit "kekinky-an" sebab setakat ni apa yang aku perasan,semua perempuan yang aku nak tekel mesti mempunyai sifat2 camtu.

Apa-apa hal pun aku doakan ko selamat lah Fatihah.Selamat bervolunteer.Kalau ke Palestin,jangan lupa ajak aku.

Sapa2 nak volunteer silalah register.

6 ulasan:

zamdee berkata...

ekekeke.. setuju dengan 'aku lemah melihat perempuan bertudung yang mempunyai gaya manja dan matanya mempunyai sedikit kekinky-an'..

apa2 pung bro, gud luck..

Tanpa Nama berkata...

Agreed. Those innocent looking ladies are really kryptonite for the good and rational guys.Those are the true value of a lady. ;)

Iskandar Shah berkata...

'semua perempuan yang aku nak tekel mesti mempunyai sifat2 camtu' adakah ini juga bermaksud yang sama untuk kisah cinta monyet ko??? hehehe...

Tanpa Nama berkata...

Good to know that alot of you still value the ladies of this characteristics. Looks like it's never too late to save Malaysia after all.

Tanpa Nama berkata...

aku pon dh jd slh sorg volunteer aman mesia.gahahhaa.bagus kn aku.

Tanpa Nama berkata...

waahhh
pengakuan ikhlas dr seorang lelaki,,,
smoga btemu jodoh dgn fatihah!!!
;p