Jun 25, 2014

Imashima Lola Adalah Wanita Paling Dibenci Pada Hari Ini dan Beliau Patut Diajar!

1. Ada orang tanya aku sarkastik atau tidak semalam. Tak, aku serius.

2. Sebab witch hunt macam itu berlaku setiap masa.

3. Aku pun dulu sama macam tu. Tapi lama kelamaan aku sedar...

4. Kalau aku tak tolong dia selama ni, siapa pulak aku nak kutuk dia tiba2?

5. Adat orang kita, bila benda dah berlaku baru nak concern.

6. Selepas dia disebarkan sebagai "ibu dari neraka" ni, apa yang jadi dekat dia?

7. Korang kutuk dia, korang caci dia, korang maki dia. Persoalannya, kenapa kau rasa kau layak kutuk dia, sedangkan kau tak kenal pun dia selama ni? Motherfucker betol kita semua ni kan?

8. Aku ulang lagi sekali apa aku selalu tulis, masyarakat Melayu suka misery. Masyarakat Melayu zaman sekarang suka orang terbabas.

9. Aku pun banyak kali terasa camtu dulu. Aku pun banyak buat silap camtu.

10. Walaupun begitu. aku sure ada orang kat luar sana yang sentiasa hoping aku tersalah langkah. Mungkin dia wish aku tak bahagia ke, dia wish aku patah kaki ke, kemalangan ke. Masa aku nak kahwin dulu ada yang komen, dia berharap aku kahwin tak lama. Paling lama pun 3 bulan, dia expect.

11. Sebab dia ada berdendam dengan aku mungkin? Dia marah aku kutuk ibu2 yang breastfeed dekat public? Dia marah aku kutuk perempuan yang pakai seksi? Dia marah sebab aku selalu kutuk photographer yang kerjanya shoot perempuan seksi untuk carik rezeki halal?

12. Dengar sini. Kita dah capai satu tahap di mana kita suka tengok orang lain susah untuk jadi bahan bualan kita.

13. Bila seseorang yang kau tak suka ditimpa musibah, kau anggap itu pengajaran untuk dia, atas apa yang dia dah buat selama ni yang kau rasa tak suka pada diri kau.

14. Jadi, apa yang mak budak tu dah buat kat kau selama ni? Dia bukannya PM yang menentukan masa depan negara. Dia bukannya bos kau yang tak bayar gaji kau.

15. Apa yang dia dah lakukan memang silap! Betul! Tapi pengajarannya bukan untuk dia bai! Pengajarannya adalah untuk kita!

16. Tapi apa yang kau dah lakukan dekat dia lagi silap! Kesilapan yang kau dah buat dekat dia jauh lagi besar berbanding apa yang dia dah buat dekat anak dia. Jelas benar kita tak ambik pun pengajaran yang terpampang depan mata kita.

17. KAU TAK KENAL PUN DIA SEBELUM NI!

18. Tapi apa yang korang dah buat kat dia? Hacked akaun Facebook dia. Kutuk dia. Maki dia. Kata dia tak pandai jaga anak. Kata dia nak bunuh anak dia. Siap dedahkan gaji dia nak membuktikan yang dia sebenarnya gaji ok la jugak, bagitau satu Malaysia yang "Hoi, dia ni ibu yang datang dari neraka. Dia ada duit tapi kau tengoklah betapa busuknya hati dia ni sehinggakan anak dia sendiri pun dia biarkan camtu!

19. Kau sure ke semua yang kau katakan tu betul? Kau sure dia memang berniat nak bunuh anak dia? 100% sure? Kau sure?

20. Apa yang dia buat, salah. Memang betul dia tak patut biarkan anak dia camtu.

21. Jadi sekarang ni, kebanyakan warga internet Malaysia menyertai witchhunt untuk membuktikan yang, ya....dia ni memang ibu tak guna. You win! Satu Malaysia sekarang tau dia ni mak tak guna. Yeah!

22. "Jom kita pakat ramai2 meranakan hidup dia kerana dia treat anak dia camtu."

23. At the end of the day, bila benda ni dah reda dan orang dah mula lupa, satu aje persoalan yang tinggal..."siapa nak jaga budak tu kalau mak dia dah ditangkap atau didakwa?"

24. Meh aku tuduh kau tak pandai jaga anak kau sendiri, kau rasa apa? Kalau kau kena perli dengan mertua kau pun (khasnya kaum isteri) yang kau ni tak berapa kompeten jaga anak kau...kau rasa apa? Pedih ulu hati kan?

25. Sekarang cuba bayangkan yang satu Malaysia kata yang kau tak kompeten jaga anak kau sendiri dan kemudian diorang hack akaun Facebook kau, post benda2 karut, kemudian kontek ofis kau, tanya gaji kau berapa, performance kau macam mana, ada masalah disiplin ke tak.

26. Aku bukan bersangka baik dengan mak dia. Dah jelas yang mak dia abandon dia.

27. Tapi aku bersangka buruk dengan korang semua...

28. Sebab aku rasa semua orang yang kutuk mak dia, deserve disangka buruk. Intention kau, mungkin murni.....tapi....macam kita selalu nampak, jika kita dimintak kejar pencuri, ramai yang buat2 tak dengar tapi bila diberi peluang belasah pencuri, berapa ramai yang join?

29. Ada sorang aje yang jawab "sanggup atau tidak kau jaga budak tu" semalam. Ada yang siap tanya aku balik, kalau aku, aku sanggup ke. Aku straight aje jawab, aku tak sanggup. Itu anak dia. Bukan anak aku. Pandai2 dia la jaga anak dia guna cara dia.

66 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pertamax! mana butang share

Tanpa Nama berkata...

ada orang rogol gadis 13 tahun depan mata. kita patut sangka baik. mungkin beliau sedang mengajar pendidikan seks radikal...

Tanpa Nama berkata...

khir toyo terbukti ambil rasuah beli rumah bawah harga market? kita patut sangka baik. kita tak kenal khir toyo. kita tak layak kutuk/caci dia. mungkin dia beli rumah utk diderma kpd anak2 yatim...

Tanpa Nama berkata...

ko kali ni betul2 mengecewakan aku... kita patut cakap guna BUKTI. memang terBUKTI budak tu ditinggalkan/diabaikan. ko cakap adakah kami 100% sure dia nak bunuh anak dia. tak boleh bagi kesimpulan mcm tu. dunia ni bukan hitam putih. pokoknya, aku kenal ke tak kenal ke minah tu, patut ke dia buat mcm tu?

Mantot berkata...

so kalau terbukti, apa jadi dengan kau?

Tanpa Nama berkata...

kalau aku, aku serahkan kpd undang2 la. kita mati sorang2, tapi hidup bermasyarakat. so, minah tu kena tanggung la apa dia dah buat. kena tohmah ke, kena kutuk ke, kena sangka buruk ke, tu dah memang lumrah hidup bermasyarakat Melayu skrg. mmg perit tapi itulah realiti. tapi stigma ni berubah ikut zaman. contoh zaman rom dulu, kalau pakai seluar dikata barbarian, tapi lani ok plak. dulu simpan hamba satu keperluan, lani mmg takleh diterima dek akal org moden. lani org kutuk org abai anak. zaman akan dtg, org celebrate sapa2 yg tinggal anak plak, mana kita tahu..

Tanpa Nama berkata...

Mmg ptt pon org ramai mengutuk mengherdik mengeji pmpn tuh, ap yg die buat tuh x berperikemanusiaan langsung, binatang pon sygkn anak,

Seriously berkata...

wow so far replier ni x fhm langsung apa point encik mantot ni damn... ni semua lari point haha2..

tu sebb ak tak ambik port nak kutuk sebb aku pun tak layak..nak kutuk... tapi ak benci apa mak budk tu buat... yg aku mampu doa kan semoga Allah S.W.T. ampunkan diri mak budak tu , mantot , komentar merapu dan diri saya...

Tanpa Nama berkata...

Tak habis lagi rupanya... move on la mantot... dia pun dah dapat balasannya di dunia ni. anak dia pun dah dpt pembelaan. dah dah, takyah nak menegakkan apa2 pun. kita ni cuma observer je. tak menambah mahupun mengurangkan kesengsaraan org tu..

maybe ko rasa apa yg ko tulis tu betul n ko heran knp ramai yg x sokong. aku fhm sgt ngan penulisan ko ni mantot. tp rileks la, nama pun just opinion. tak semestinya kita sama pendapat.. kesudahannya, ko aku dan lain2 yg komen ni x dpt apa pun. just comment sharing moment jer.. chillex!

Tanpa Nama berkata...

Selama2 ni aku baca blog ni hanya memuji rupanya. Ialah siapalah Mantot ni nak mengutuk2 kan.

Tanpa Nama berkata...

mmg betul if aku pn aku xnak jage, tp kalaulah die mintak tolong cthnye anto ke pendidikan khas kt sekolah, cikgu2 akan jage. kt situ ade ppm. lepas tu if mintak laa budi baik bicare ppm tu, tlg jage anak smpai opis hour pn insyaAllah boleh. aku paham ape ko nk ckp, tp reaction org lelain. munking org tu marah sbb yelah msg2 terfikir ank sendiri. ko paham ke x kenape dan ape yg org duk marahkan mak die ni? if mak die g anto kt sekolah yg ade pendidikan khas tu, insyaAllah xjadi mcm ni. ko pun bukannye bele mak die if ko kate mak die mmg besalah cume ko marah je org ramai duk kutuk mak die. ntahlaa mantot. aku pn cube x carik salah mak die. tp xleh jugak. aku and akak aku cikgu pendidikan khas. setakat ni budak2 cp ni kitorg jage je. unless yg da teruk sgt. siap kene kencing bagai. air liur meleleh. ppm jgn ckp lagila. if rase diri susah mintak tlg. xde org or pihak2 yg berkenaan nk tlg, sebarkan kt fb. mesti dapat justice. ini komen aku lah. semoge aku dll dapat pengajaran dari hal ini.

Tanpa Nama berkata...

ni post konon acah2 pandai, deep tapi bodoh sebenarnya.


Tanpa Nama berkata...

Well bro, im with you. and please human, guna AKAL, sebelum komen.

caci maki bukan ajaran islam.


lagi sekali, GUNA AKAL.

Tanpa Nama berkata...

5. Adat orang kita, bila benda dah berlaku baru nak concern.

rata2 tak tau. ko pun baru tau kan? lagi satu bukan sume yg kutuk die. kamal, blogger tu kan bekap die. tak baik cakap ko sorang je yang bekap die. hahahaha

Tanpa Nama berkata...

Thats ur responsibility on how to use ur brain properly in linking cases randomly. Lembu sama sekali tak sama dengan ayam, if u noticed.

Tanpa Nama berkata...

I heard u mantot. Kekhilafan dia, kita jadikan pengajaran. Masyarakat, even people around them kat flat pun tak berapa nak ambil kisah, inikan pula kita yg langsung x kenal dia. Put blame on her can't change anything.

Tanpa Nama berkata...

ramainya keyboard warrior kat sini... cuba fahamkan apa yang mantot nak sampaikan. dah jelas kesilapan mak dia. kita patut cuba faham kenapa ibu dia tergamak buat mcm tu, bukan terus kutuk/hukum dia. cuba fahami masalah, bukan tambah masalah.

Tanpa Nama berkata...

well..encik mantot..aku faham dengan cara kau berfikir..kau cuba nak melawan arus dari pemikiran tipikal society kat Malaysia ni..but..based on penulisan kau smlm..kau cuba nak back up mak budak tu which is mmg kau tak patut buat pun..mmg kita tak perlu kutuk pun tapi buat apa nak defend benda yang terang2 dah salah..its okay kau nak tegur org kutuk2 mak budak tu..tapi kau pergi defend dia..come on la..aku baca blog ko dari dlu lagi tapi ini paling mengecewakan aku..

Tanpa Nama berkata...

anon kat atas ni still tak faham lagi apa mantot nak sampaikan. mantot mmg salahkan si mak yg abaikan anaknya sampai tahap mcm tu. apa yg mantot salahkan sebenrnya ialah REAKSI masyarakat dalam isu ini. mantot tegur tntg sikap masyarakat especially Melayu la (dah nama blog pon cursingmalay, haha) yg terus kutuk/caci/maki si maknya tanpa cuba nak fahamkan kenapa maknya berperangai mcm tu.

Tanpa Nama berkata...

jom jadi ilmiah skit tntg kenapa ibu dia jadi sampai tahap mcm tu. ada pepatah omputeh yg mnegatakan 'the children are the extension of parents' ego'. sbb tu la parent suka amik gambar baby letak kt FB (walaupun mmg dah langgar etika FB) sbb ego dia naik bila org puji/komen tntg baby dia. ego juga penyebab yg ibu sanggup perabih duit utk tusyen (walaupun sekolah bagi free je) sbb ego naik kalau org puji anak dia pandai. so, dlm kes ni, anak OKU gagal menaikkan ego dia... ni pendapat ilmiah aku je la, haha. ada nak tambah?

Tanpa Nama berkata...

Isi kurang mantip. Cuba lagi.

Tanpa Nama berkata...

aku sokong anon ni. ko dah luahkan ape yg aku nk luahkan. thanks en/cik/tuan/puan/dato'/datin :)

Anonymous Anonymous said...
well..encik mantot..aku faham dengan cara kau berfikir..kau cuba nak melawan arus dari pemikiran tipikal society kat Malaysia ni..but..based on penulisan kau smlm..kau cuba nak back up mak budak tu which is mmg kau tak patut buat pun..mmg kita tak perlu kutuk pun tapi buat apa nak defend benda yang terang2 dah salah..its okay kau nak tegur org kutuk2 mak budak tu..tapi kau pergi defend dia..come on la..aku baca blog ko dari dlu lagi tapi ini paling mengecewakan aku..

June 25, 2014 at 4:53:00 PM GMT+8

Tanpa Nama berkata...

Adik ni CP, maksudnya dia tak bole berdikari, perlu bantuan sepenuh masa. Setakat ni blm ada sekolah khas utk anak2 CP, sekolah pendidikan khas mmg ada utk anak2 istimewa yg bole berdikari.

Lokie Graysean berkata...

Hate the sin,not the sinner...

Laici berkata...

aku still dengan pendapat mak budak tu tetap bersalah atas apa yang jadi...tapi aku tak cakap yang kita perlu memaki hamun mak budak tu, label dia macam2, masuk neraka la, betina %$%# la, bangsat ke apa...kalau dia bersalah, patut dia dihukum mengikut undang2..

Tanpa Nama berkata...

Mak2 yang banyak sangat bunyi ni agak2 penah tak abaikan anak2 sambil mengadap facebook, whatsapp dan social media apps sehingga anak menanges2 nak susu dan pelajaran anak diabaikan? Teringin nak tau samada mak2 camni mmg bagi perhatian sepenuhnya ke kat anak2?? Bukan korg jenis beli ipad tab tv bagi anak mengadap 24jam ke? Takpun suruh bibik layan anak....

Huh. Macam perfect sangat je mak2 keyboard warrior ni. Fahamkan dulu apa mantot tulis dan isi tersirat dia. Use your brain to think BEYOND.

De La Rocha berkata...

Aku masih tak stuju. Kalau sape2 jumpa minah Lola ni kt mn2 cube tanye die paham tak ape maksud TANGGUNGJAWAB. Tq in advance.

Totol berkata...

Slm bro. Tq Mantot for the last two post. Aku sokong ko. Peduli apa yg diorang ni semua cakap... diorang tak sampai tahap pemikiran ko. Diorang tu semua tahap2 bdk darjah dua je. Sebab tu melayu tak boleh maju. Ada silap hukum... Caci.... Bukan nak buat sesuatu yg boleh membangunkan. Kalau ada pun cadangan je tapi mesti orang lain yg buat. They dont take ownership to their own thought and ideas. Contoh... Aku cadangkan kita buat tabung utk bdk OKU tu.. Dari maki2 mak dia kita tlg dia uruskan anak dia. Percayalah takkan ada org yg akan kedepan utk kedepan dan mengusahakannya sampai jadi... Yg ckp byk tadi tukis nama sendiri pun yak berani.... Selindung balik anon... Bro takda telur ke?

De La Rocha berkata...

Aku nk add lg. Penah tgk cite Lorenzo's Oil atau John Q x? Kalau sape2 yg ade anak OKU aku syor kn tgk cite ni. Both movies will teach you how to be a good and responsible parent.

Mantot berkata...

kau jgn,karang ada yang rompak bank sbb nak menangani kos sara hidup yang tinggi woi

Tanpa Nama berkata...

aku dah agak dah, entry sblm ni mesti ada kesinambungannya utk terus mempertahankan diri sendiri lps kena bantai dgn org ramai... seperti biasa, tipikal mantot...

Totol berkata...

Bro... Takda telur?

Tanpa Nama berkata...

tu lah lain kali jangan menegakan benang yang basah... kan dah bau hancing

tak semestinya kita kena kenal dan faham masalah minah lola ni baru boleh kutuk bagai...

kalau aku faham pon masalah dia, aku cukup marah tengok baju yang koyak rabak bagai tu,ada satu shoping complex tu jual baju budak rm5 jer.,..aku pon pernah beli baju 9 ringgit ko tau...najis sepah sepah... kurus kering banding anak dia yang satu lagi...ini nak kena fahamm ker??!!...ok aku tak faham... hebat ko boleh faham..ko memang genius!

ada beratus ratus lagi orang susah kat malaysia ni yang ada anak yang cacat yang masih ada nilai kemanusian kat dalam diri ibu bapa dorang

senang citer ko jadikan lola ni madu ko!!


Tanpa Nama berkata...

"Aku nak try defend mak dia hari ni. Sebelum aku mulakan, aku akui memang tak patut dia biarkan anak dia camtu. Tapi.....sebagai masyarakat; kita kena paham yang dia mak budak tu, bukan kita"

Buarghaaha ketawa sedih aku baca

Aku nak tanya ko

'siapa Tuhan kepada mak budak tu?'

kalau ko pandai sikit cuba ko nilai soalan aku ni... fikir fikir.....

Tanpa Nama berkata...

Tot,

dunia makin tua, manusia makin sakit.

dalam konteks malaysia, agama islam dibentuk ikut acuan kita sepatutnya kita yg ikut acuan islam.

ps: aku sependapat dgn kau peace :)


waiem berkata...

Yang bersalah dalam hal ni ialah syaitonnirrojim sebab telah menghasut Puan Lola supaya mengabaikan anak OKUnya dan Puan Lola telah termakan hasutan itu.

Kita juga pasti pernah termakan hasutan syaiton untuk melakukan perkara di luar batasan.

Saya doakan Puan Lola insaf dan kembali ke pangkal anak OKUnya. Sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka. Dan semoga adik Firdaus sentiasa berada dibawah lindungan Allah swt.

Oh ya terima kasih juga pada PATI. Kalu tak, tak jumpa dengan adik Firdaus ni.

Mia Adlin berkata...

Bodoh giler nk backup mak budak tu. . Tolong lah dah terang lagi bersuluh mmg sah2 dia menganayai anak dia sendri. Itu pun nasib baik panjang umur taw. Kuasa Allah SWT nk tunjukan pda masyarakat betapa kejam manusia akhir zaman. .


Orang buta pun, boleh pakai baju bundle...

Kau tgk balik gambar budak masa festime jumpa. . Polistrine bersepah aku rasa budak tu makan. .silap2 baju dia pun dia makan. .


Kau tgk mak dia. .sihat walafiat je ak tgk. . Klu check BMI ak rsa dah dekat nk overweight... kalau mak dia , adik dia pun kerempeng satu rumah bersepah makan taik itu boleh la nk positikan. .


Ada akal pakai , ada mata tgk . .

Tanpa Nama berkata...

Point no 28,mencerminkn komuniti kite sbnrnye (muhasabah diri)...

Tanpa Nama berkata...

mostly yang komen semua sama macam mak yang korang kutuk tu takde beza, mengutuk tapi takde solusi loser terus jadi loser yang malang terus di tonyoh jadi malang kekal... itu la korang mostly punya perangai...

honey bedazzled berkata...

sejuta kali kau nak back up dia ni pun x akan berjaya. kalau dijumpai kurus tapi pakai baju elok. najis dan sampah tak merata-rata sangat aku boleh terima lagi. ni obvious mantot oi. apa yang ko merepek ni!

Tanpa Nama berkata...

dalam 10 org yg baca blog mantot, 7 org against his writing. 2 org suka penulisan dia, and another one sesat masuk blog ni. :)
*came here to read all the comments.

titan berkata...

Haha. Terbaik. Gua faham.

Tapi biasalah..orang kita ni..dia fikir aras bawah lagi. Lom masuk level bawah laut lagi..

Sonok betol depa kutuk ye..

Tanpa Nama berkata...

Maaf kalau terasa..tapi itu tak dapat dielakkan. >> mantot, the way you write shows that awak ni kurang bijak. Tak matured. Defensive dan tak logik. Yang anonymous sokong awak tu mungkin adalah awak sendiri sebagai samaran. Wallahualam. Orang yg ada akal dan hati, takkan suka dan bela ibu macam lola. U need to wake up!!!

Tanpa Nama berkata...

mantot,
bila smua org berfikir A, ko berfikir B.

Aku tahu sebab apa.
Ko rasa ko melayu yg lain dr yg lain, ko taknak pemikiran ko sama dgn melayu yg lain.

masalahnya, pendapat ko stakat ni banyak yg bodoh dr yg cerdik.

ko sama je mcm melayu lain.
typical.

Tanpa Nama berkata...

ops lupa plak nk bagi bukti.

buktinya,
orang cerdik takkan layan porno mcm ko.

org cerdik xkan ada masa utk kutuk org lain.

org cerdik sibuk memajukan diri sendiri. bkn mcam ko. nmpak sgt ko keje entah ape je sbb byk masa free utk update blog.

org cerdik takkan rasa diri dia lebih baik dr yg lain. aku tgok yg sokong ko dlm page ni, smua angkat diri. cth:

diorang xfaham pemikiran ko mantot, diorang xsmpai level kita lg.

oh mantot!

terimalah hakikat ko melayu yg layu.

stakat penulisan ko di sini xkan ubah apa2.

blog ni cuma cerita pemikiran ko yg kacau bilau itu.

cuba ko fikir mantot....mantot...



Tanpa Nama berkata...

loike!

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,
firstly aku kasihan kat mereka yg membaca tetapi tidak dapat memahami ape mantot cuba sampaikan. Secondly, kesian gak mantot tak dpt menyampaikan ape yg cuba disampaikan.

Ibu budak tu sememangnya salah, that's fact. Tetapi adakah 'tanggungjawab' orang lain utk menambah rasa bersalah ibu tu.?
Bkn utk defend, tetapi adakah kamu betul2 kenal ibu itu?
Adakah sistem di Malaysia btl2 menyokong kemudahan parents anak oku?
Adakah kamu yg mengomen tau cara bagaimana dan perasaan menguruskan anak OKU?
Kamu yakin di kejiranan kamu tiada orang memerlukan bantuan?

Hate the sin is enough not the sinner.

We are not perfect but we need to try make our community perfect.

Assalamualaikum

Tanpa Nama berkata...

ramainye orang bodoh kat sini

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum w.b.t..

mungkin ada yang kata senang je, antar kat skolah ada cikgu ada PPM jaga.. betul ke semua sekolah macam tu?

sy pun guru Pendidikan Khas, pernah tengok pelajar dipukul PPM sebab berak dalam seluar.. sy sendiri terpaksa berkali2 ingatkan pelajar ni supaya bagitau cikgu/PPM kalau nak buang air besar.. sebab sy xnak dia dipukul lagi..

ada jugak kes colleague sy orang Jepun yang diattached ke sekolah2 untuk memantau guru2 dan memberi sokongan dalam pengajaran Pendidikan Khas.. die cerita die menangis bila ada sorang cikgu pukul pelajar dalam kelas sebab cikgu tu tengah bercakap di telefon.. mungkin hakikatnya sebab murid berkeperluan khas (MBK) belum capai tahap nak p report kat Mak Bapak pasal apa yang jadi kat sekolah..

apapun, bagi sy ada hikmah atas semua yang terjadi.. hikmahnya sekarang, masyarakat agak peduli tentang OKU.. pihak berwajib pula mungkin akan lebih tegas dalam memantau perkembangan pendidikan kepada MBK..

ps: sy tumpang gembira melihat perkembangan adik Firdaus dan melihat usahasama pelbagai pihak dalam membantu adik istimewa kita ni.. cuma terdetik dalam diri sy, jika kes adik Firdaus bukan kes berprofil tinggi, adakah mereka akan mencurahkan usaha yang sama? sebab kita tahu berapa ramai OKU di jalanan yang kita tak ambil peduli.. berapa ramai jiran2 kesusahan yang kita tak dapat nak jenguk walaupun sekali.. usah hipokrit dengan diri kita..

Tanpa Nama berkata...

first time reader here.i just need to comment soemthing.mantot,you know why you were getting negative replies?and you know why they dont understand your post?it is because your writing is WEAK. cuba baca balik apa yg you tulis.salah satu contoh:

15. Apa yang dia dah lakukan memang silap! Betul! Tapi pengajarannya bukan untuk dia bai! Pengajarannya adalah untuk kita!

16. Tapi apa yang kau dah lakukan dekat dia lagi silap! Kesilapan yang kau dah buat dekat dia jauh lagi besar berbanding apa yang dia dah buat dekat anak dia. Jelas benar kita tak ambik pun pengajaran yang terpampang depan mata kita.

- How is getting furious at a mother who obviously neglected her disabled son in a very very tragic condition is worse than the mother?HOW? name calling is bad.i agree. but how is that worse than what the mother had done?where is your logic here?


yes i get it that you were also aware of what she did.that what she did was wrong.your main point in this post that you TRIED to tell everyone is maki hamun is wrong.but do you not realize,your points were all over the place?sekejap ckp dia salah sekejap ckp defend dia plak.you cannot blame readers for getting mad at you.your writing is a mess.i dont think you know what you were trying to say either.

maki hamun org mmg tk baik.x maju mana kalau asyik maki org.i dont condone this behaviour.but this is a different case.people are angry at this mother for abandoning her son in such an appalling state.its not a common sight.IT AINT NORMAL.especially in this modern age. this is why the maki hamun hacking fb all the nasty name calling etc happened.the fact that you were more pissed at people calling her a bad mother than the mother herself is worrying. jangan tegakkan benang yg dah basah.sekian.

Hareena Cassandra berkata...

Kawan ,Tun Dr. Mahathir pun ada banyak masa utk tulis blog ... Dia kerja apa eh ?

Tanpa Nama berkata...

Dia dah pencen eh? Eh?eh?

Tanpa Nama berkata...

Kdg2 kita kena letak ego di tepi mantot, wpun sakit utk ko mengakuinya...trimalah hakikat yg ko adalah slh sorg dr kaum melayu yg dikatakan mcm2 tu.

Plg penting, ubah sikap ko yg suka guna bahasa kesat tu.

Tanpa Nama berkata...

Marilah kita berdoa je ramai2 agar Lola bertaubat dan kalau keluar jail sok jaga Firdaus baik2... siapalah kita nak judge ibu jenis apa dia tu. Kepada ibu2 yg suka pukul tempik jerit abaikan anak2, ini juga pengajaran buat kalian. Kita semua bukanlah manusia sempurna. Semoga kita semua dilindungi dari kejadian seperti ini..

Tanpa Nama berkata...

saya suka dgn penulisan ni. fikrah dr sisi lain. rupanya byk benda yg kt kena fikirkan kenapa dia bole jadi mcm ni.

Tanpa Nama berkata...

Lumrah orang kita, suka jadi hakim tanpa kelayakan. Balik rumah, hadap cermin dan hakimi diri sendiri dulu la wei baru hakimi orang lain. Prihatin la sangat. Pirahh...

Lokie Graysean berkata...

Maknanya, orang yang cerdik tidak dibenarkan berbloging?dan semua di sini adalah golongan yang tak cerdik?begitu?

Lokie Graysean berkata...

org cerdik xkan ada masa utk kutuk org lain????

Owned!!!hahaha

Lokie Graysean berkata...

Korang nak tau tak?jika korang fikir from the bright side, kalau mak budak ni tak buat macam tu, nescaya, nasib budak ni sama je macam budak2 oku lain.

Hahaha

Tanpa Nama berkata...

orang Malaysia ni malas baca sampai habes pastu nak Tanya soklan provokasi bukan bukan,Aku rasa kalau baca dari point atas sampai bawah dah jelas da apa yang Si tot nak bagitau,bantah sangat hampa ni pasaipa x tau..

26 .Aku bukan bersangka baik dengan mak dia. Dah jelas yang mak dia abandon dia.

27. Tapi aku bersangka buruk dengan korang semua...

tu pun da jelas...

Tanpa Nama berkata...

Dia cursing malay tak pe, kita cursing mak oku tu tak boleh pula.

Tanpa Nama berkata...

Klu aku xknl mak dia pn bkn masalah.jnji aku tau mana btl mana salah.

Tanpa Nama berkata...

Biar aku cuba fahamkn mak dia.ada pkaian lawa tp xmampu nk tkr baju anak dia.xmampu bg mkn kt anak dia dan uruskn dia sbb busy kerja.kerja 24/7 ke?eh.xboleh diterima logik akal la.anon.tlg jwb klu ko dh phm psl mak dia ni.

Tanpa Nama berkata...

Aku xpnah kata aku bijak. Eh eh eh. Ewah. Ok mungkin aku silap ttg point tu, tp tu bkn main point yg aku nak hi lite. Xpayahlah krn silap 1 point ko trus nak butakan mata ttg apa maksud aku mengenai sikap the so called mantot? Ah ah ah bosan dong

Tanpa Nama berkata...

Hoit smua jgn maki mantot, jgn maki lola, bek kita maki mlayu scr ksluruhan krn dlm mlyu tu ada mantot, lola dan diri kita sndiri. Wakaka

Lokie Graysean berkata...

Kalau kau akui yang kau buat silap, so meaning semua orang pun eventually buat silap. Apa yang mantot buat adalah sama yang kau buat kt komen diatas, dia bukan defend lola tuh, tapi jangan satu benda ko silap, ko nk bash dia kaw2, aku bukan sokong mantot, tapi point dia ada benarnya..aku mntak maaf aku bukan apa, komen kau bernas, tapi mungkin kau berlainan pendapat dengan aku.