Mac 15, 2013

Awkward Agama : Hikmah Penyebaran Ajaran Kristian di Malaysia Kepada Orang Islam

Benda yang aku suka baca adalah mengenai mentaliti orang Melayu di Malaysia dalam bab beragama; khasnya, bab kita takut benar dengan perkembangan agama Kristian. Semalam aku layan video tunjuk mcm mana orang Kristian kat Malaysia buat crusade, pengakuan melayu masuk Kristian, video father ajak jadikan Malaysia negara Kristian dan paling penting, perbandingan antara statistik masjid dan gereja yang ada kat Malaysia.

Isu paling kerap kedengaran ; gereja paling besar di Asia Tenggara bakal terletak di Bukit Jalil. Statistik paling popular dijaja ; penganut Kristian hanya ada 8-9% daripada seluruh penduduk Malaysia, kenapa perlunya pelbagai tempat,peralatan dan gereja semata2 hanya untuk tampung 8-9% penganut Kristian ni?

Tak logik, bukan?
Automatik kita marah sebab orang Melayu mana yang tak terasa, kan?Kita Melayu.
Mengamuk adalah our way of life.

Tapi masalah yang aku rasa paling pelik ;

Kenapa...Kenapa....Kenapa.. Dengan beratus masjid yang ada, dengan azan berkumandang setiap hari, dengan 60% majoriti orang Melayu itu orang Islam, siap ada TV Al-Hijrah, radio IKIM dan pelbagai jenis lagu nasyid yang berkumandang setiap hari....kenapa tak ramai yang bukan Islam mahu peluk Islam di Malaysia? Kalau ada pun tak seramai orang Melayu yang murtad senyap-senyap.

Padahal, di negara Eropah, Islam adalah agama yang paling berkembang bilangan pengikutnya.
Tapi di Malaysia, situasi terbalik pulak yang jadinya.

Aku pelik dengan benda tu.
Bagaimanapun, aku ada baca pasal minah Muslimah dekat UK, dekat Perancis, struggle nak pakai tudung, struggle nak kekalkan imej Islam, berjanggut dan sebagainya. Tapi masyarakat kita, mana yang membukak menayang tu, itulah yang kita syorkan. (Khasnya oleh Kerajaan Barisan Nasional! )

Aku selalu rasa tiap2 benda ada hikmah dia, ada sebab dia.

Jadi, cuba bincangkan...kalau kau berani, cuba bincangkan, apa hikmah penyebaran agama Kristian di Malaysia kepada orang Melayu? Selama ni, kita selalu nampak keburukan , kita mudah salahkan mubaligh Kristian semata-mata. Cuba pandang dari segi lain...kenapa Kristian ni tersebar luas di Malaysia? Apa positifnya benda ni kepada orang Melayu yang Islam?

Semua benda ada hikmah dia, even penyebaran agama Kristian. Kau prefer nak nampak atau tidak hikmah dia...itu terpulang kepada cara pemikiran kau.

Bacaan Lanjut
Telegraph UK
Deutsche Welles



36 ulasan:

jenanese berkata...

'kenapa tak ramai yang bukan Islam mahu peluk Islam di Malaysia? Kalau ada pun tak seramai orang Melayu yang murtad senyap-senyap'

mohon data bro..

Tanpa Nama berkata...

Ni gua punye pandangan..

Pada gua sume nie sbb xramai melayu islam yang sangup buat kerja yang semua nabi Allah buat. kerja dakwah..


Utk lebih lanjut, sila bukak link nie. Kereta mayat.

http://keretamayat.blogspot.com/2013/01/dakwah-cara-nabi-tak-sesuai.html

Semoga memberi manfaat.
Buluh

Khairi berkata...

sebab agama islam ortodoks menjadikan ulamak segan dan orang jahil liar.

orang jahil byk tahu perkara, ulama pun kekal kuno.

dua dua ego, lalu takde penyelesaian.

Aril berkata...

Aku penah dgr ceramah Dr Asri, dia kata kenyataan pihak gereja yang mengatakan ramai org Islam dh murtad masuk Kristian kemungkinan besar itu adalah satu propaganda sahaja. Kenyataan ini bertujuan utk menimbulkan keraguan pada org non-muslim yang berminat pada Islam. Tp mmg x dapat dinafikan pergerakan dakwah agama Kristian semakin berkembang di Malaysia..

Hikmah penyebaran agama Kristian di Malaysia? Aku x nmpk lg apa hikmahnya tp para agamawan patut sedar pendekatan dakwah menggunakan cerita lawak jenaka, cerita keramat wali2, cerita org kena bala tidak berkesan utk menjadikan org Islam menghayati ajaran Islam, apalagi untuk menarik non-muslim pada Islam. Pendakwah dan kerajaan skrng kene berdakwah menggunakan hujah, tunjukkan akhlak dan keadilan. Bila ramai pendakwah mcm ni, InsyaAllah masyarakat akan berubah jadi lebih baik dan pada masa tu kita x patut rsa bimbang dgn kewujudan byk gereja, sebaliknya kita patut berazam utk menjadikan gereja itu sebagai masjid suatu hari nnti..

"Islam tidak tertegak dgn cerita lawak jenaka, cerita keramat para wali dan cerita bala bencana tetapi Islam tertegak dgn hujah, akhlak dan keadilan."

Tanpa Nama berkata...

Pada saya ini semua atas urusan Allah, apa yang berlaku semua atas izinNYA..bak kata Prof Dr Muhaya, mereka ni semua adalah satu sebab ujian keatas kita...persoalannya masih tak ramai ulama yang berfikir kehadapan...patutlah rasul kita paling risau umatnya yang akhir ni, pasal cabarannya lagi hebat...so adakah ulama sekarang berfikiran sealiran dengan zaman sekarang? masih pondok-pondokkan dan ditakuk lama ke? Contoh : Isu perkahwinan

Ulama A : menurut hadis barangsiapa tak berkahwin nabi tak mengaku umat. Hah! nabi tak mengaku umat..aduh!! tension! negatif!!

Ulama B : Barangsiapa yang tidak berkahwin jangan bersedih hati mungkin itu ujian Allah, bersabar.. kalau takut xdpt doa anak soleh dikemudian hari masih ada amal jariah dan ilmu bermanfaat insyaallah. Yang mendengar pon sejuk hati dan terus positif ok contoh taja anak org susah belajar, buat kelas tusyen free..things like that.

Boleh tengok tak kat sini, cara ulamak B yang pandang kedepan dengan ulama A yang kurang nak pandang depan. Ini sebagai contoh bukan nak galakkan org xpayah kawin tp cara tu yg maju sikitla.

Ulama mana yang kurang kat Malaysia ko rasa?

Tanpa Nama berkata...

lol Soalan ko ni agak kelakar bila ko tanya org Islam sbb automatik Muslim menentang 'dakwah' kafir.

Ia ibarat kau tanya apakah hikmah di sebalik 'insert benda yg kau tentang'..

Apa hikmah di sebalik BN main rasuah?
Apa hikmah di sebalik tonjol gambar bogel di internet?
Apa hikmah di sebalik Melayu amal seks bebas?
Apa hikmah meragut sehingga membunuh?

Sesetengah soalan tak perlu ditanya & tak perlu dijawab.

Tanpa Nama berkata...

jwpn: sbb xramai nk wat keje dakwah.

cth: mcm org tabligh buat, (even org tabligh sesetengahnya pn dilarang dakwah kpd org kafir malaysia. Alasan: belum smpai masa.

kenapa: sbb kt malaysia org islam pn kdg2 lebih teruk dr kafir sendiri. cth, bab minum arak, zina, curi.

so? Kita kena buat keje dakwah

-voltron

KatakBawahTempurung berkata...

sebab.. ramai yg tak sedar, tanggungjawab dakwah terletak kat semua individu islam..

dakwah ada banyak cara.. yang orang selalu lupa, dakwah paling simple adalah tunjukkan akhlak yang baik kat orang lain.. dan setiap perbuatan yang tak elok, sila anggap itu adalah dakwah menjauhkan orang dari islam..

setiap muslim adalah duta kecil islam.. jangan harapkan kat pendakwah/kerajaan.. jangan ingat berdakwah adalah dgn cara tabligh..

selalu la ingat islam boleh ditegakkan dgn simple mengajak ke arah kebaikan, dan melarang ke arah kejahatan..

henti-hentikanlah letak tanggungjawab kat orang lain.. sila letak tanggung jawab kat diri sendiri..

KatakBawahTempurung berkata...

komen di atas dikhususkan utk pengkomen2 seblm nih yg letak tanggungjawab kat orang lain(ulama/pendakwah/kerajaan)..

kerja ulama adalah menyampaikan ilmu..

kerja kerajaan adalah utk memakmurkan negara..

kerja pendakwah adalah kerja kita semua.. cara tabligh bukanlah satu2nya cara nabi s.a.w berdakwah..

cuba hayati cerita nabi s.a.w bagi makan kat org buta.. tak pernah skali pun nabi s.a.w ajak dia masuk islam/ajak solat/bagi ceramah/ajar ilmu.. cukup sekadar memberi makan sehingga baginda wafat.. kan akhirnya org buta tersebut masuk islam?

Tanpa Nama berkata...

"kenapa tak ramai yang bukan Islam mahu peluk Islam di Malaysia?"


Erm.. Islam agama yg sempurna dan adil tanpa mengira bangsa

Hak bumiputra = mengangkat satu bangsa lagi tinggi dari yg lain

do the math...

Tanpa Nama berkata...

kenapa nak marah kalau gereja besar dibuat untuk 10% kristian tu? masjid yg besar banyak2 pun takde orang nak pergi.

Tanpa Nama berkata...

Btolla aku ckp, kte sume kena wat keje dakwah, aku xckp pn cara tabligh tu satu2nye keje dakwah..hoho

Tanpa Nama berkata...

kritian kaya mewah sebab dana mereka besar zakat dalam islam yang seciput pun orang Islam ngelat nak bayar Kristian zakat diaorang lebih dari 20% tau..

Tanpa Nama berkata...

Kebanyakan orang Malaysia pertahankan islam sebab takut hak2 orang melayu dicabuli. Lagipon orang melayu just islam pada nama.Orang cina lebih islamik akhlaknya,orang india lebih islamik tutur katanya. Bila bangsa lain berjaya,mula la menggelabah, walaupon diorg india muslim/cina muslim. Melayuku... Kita mulia kerana islam sahaja. Kalau bukan kerana islam, kita adalah bangsa yang paling hina di dunia ni.

Tanpa Nama berkata...

penjajah bawa cina dan india ke tanah melayu
beberapa tahun berikutnya mereka diberikan kerakyatan
makanya melayu,cina dan india hidup aman damai di malaysia ni.
ataupun spesifiknya, buddha hindu dan islam
kita dah diajar untuk menghormati agama dan budaya orang
memanglah kita hormat apa pegangan diorg
tapi nilah yg buatkan kerja dakwah kita tak berkembang luas (tapi masih ada kerja2 ni)
kalau islam cuba tarik agama lain masuk islam, samalah mereka nk tarik islam keagama mereka
kenapa kita nk tarik diorg msuk islam?sb kita tahu islam tu benar.
samalah mereka,cuma mereka ada pada agama yg salah.jadi jangan salahkan mereka
salahkan diri kita tak buat kerjadakwah
kalau tak pun
kuatkan pegangan akidah masing2
saya tak boleh terima betul berita bible disebarkan masuk tv.betapa ceteknya pemikiran masyarakat kita
kalau org agama lain pandang.mesti diorg ingt kite extremis
kalau betullah kita diberi bible
kalau akidah tu kuat
insyaallah takkan terpesong.
a

Tanpa Nama berkata...

Ada je hikmah POSITIF penyebaran Kristian. Tak payah la terus nak melenting.

Bagi aku, bila ada rival macam Kristian, kita boleh nampak terang2 isu AGAMA(religion) dan BERAGAMA(faith). Ramai orang yang ada agama, tapi tak beragama pon. Sebelum ni beragama tu dilambangkan secara langsung dgn agama. Kalau ada banyak masjid, maksudnya ramai la orang beragama. Tengok situasi sekarang, YE KE MACAM TU? Kalau tak ada 'rival' macam Kristian, kita tak akan sedar dan kita terus leka dalam ilusi bahawa kita beragama walhal kita hanya ada agama.

Pendakwah2 pon mula fokus kepada isu BERAGAMA dan bukan agama semata2. Focus on what's important.

Mungin penyebaran Kristian bukan la satu titik tolak pencetus perubahan, tapi konflik yg timbul tu menjadikan ramai pendakwah matang utk lebih kritis dalam menangani masalah umat.

Contohnya kalau dulu terus je label2, dok kutuk and paksa orang berubah, paksa orang masuk Islam. Padahal kita ni sape nak paksa2 orang? I mean macam ni, kita sendiri lagi mudah terima nasihat orang yang rapat dengan kita, orang yang betul2 ambik berat pasal kita. Daripada orang yang ntah daripada tiba2 datang nak paksa2 kita berubah, mana la kita nak trima.
Benda ni banyak dijaja dalam kisah penyebaran Kristian. Diorang bagi duit etc. Memangla from 1 point boleh cakap diorang manipulate, tapi common sense la kan kita kena buat baik dengan orang supaya hati mereka lunak?

Ramai pendakwah2 kontemporari yang tidak melenting dengan isu penyebaran Kristian (for many reason, mungkin Ustz Asri x melenting sbb sumberbeliau mengatakan benda tu propaganda) Yang dok melenting di bahagian komen ni sila la contohi sifat pendakwah2 ni. Itu lah cari yang lebih matang nak menangani.

Tanpa Nama berkata...

sebab Islam sendiri (especially melayu) tak practice Islam sebagai cara hidup. macamana orang non-muslim nak yakin dengan Islam sedangkan yang muslim tu pun acuh tak acuh. amalkan separuh, tinggalkan separuh. dikatakan 60% muslim malaysia tak solat. masjid penuh time solat jumaat, time terawih dan raya je. Islam dah jadi adat, dan dah jadi bermusim.

orang kristian pula yang tekun berdakwah, dapat tembus muslim yang tak teguh Islamnya. of course la kan, bila muslim yang hidup susah, siapa yang tolong? the christians, yang bagi shelter, money, educations semua. itu cara dakwah mereka. and berjaya la juga beberapa yang terus ikut terus agama dorang.

orang islam sendiri tak tolong each other. benci sesama sendiri.

and mcm comment kat atas2 ni ckp, sbb orang islam tak nak jalankan dakwah.

-nur-

Abenawe MacNeil berkata...

macam ko cakap, european or UK banyak org convert kpd islam hari2 (mcm member ak kat Australia ckp muslim kt sana bukan masalah org murtad, tp mcm mana komuniti muslim kt sana nak support newly converted muslims setiap hari)...

bagi aku sebab utama non-muslim sendiri dpt tengok bertapa bersungguh-sungguh diorg berusaha nak follow apa saja yg Islam ajar even baru je mengucap sehari dua..even dlm komuniti yg hidup sgt bebas pun, muallaf kt sana amat amat bersungguh nak jaga aurat, jaga solat & build a muslim community wherever they are..

dan betul laa mcm ko cakap, benda tu terbalik kat malaysia..

org islam sendiri tak jaga sembahyang, org islam sndiri kutuk org islam lain pakai tudung & jaga aurat..

acaner tu?

Tanpa Nama berkata...

Bak kata UAI

Ornag kapir masuk Islam Mualaf
Orang Islam tak belajar Islam MuMalas.

zer berkata...

pusat zakat kat malaysia ni lebih byk buat harta (bangunan,hotel,ladang) daripada bagi bantuan kat org islam.data xde, tp tgk dpn mata.punye ramai islam merempat.nk meniaga x salah,tp bagi la sifar islam merempat dulu..

Tanpa Nama berkata...

Me and ozzy fucked more difficult, trying to show to our god!
FUCK YES!' prior to cumming inside my warm pussy. were still fucking

Here is my homepage - hcg injections

Tanpa Nama berkata...

"I went to the West and saw Islam, but no Muslims;
I got back to the East and saw Muslims, but not Islam.” — Muhammad Abduh

Tanpa Nama berkata...

hikmah dia nk bagi kesedaran kat orang Islam kt Malaysia ni.
Dalam ic islam. Tp x praktik kan.
Bila timbul isu kristian dakwah. semua bukan main marah. tp pernah ke terfikir. apa yg kita dah bagi pada agama kita Islam. benda paling basic 5 kali sehari pon ada cicir, ada yang lengah. "alaa, jap lagi la. ada lagi waktu ni." Waktu dengar azan pon dok sebok makan, time solat jumaat waktu khutbah dok isap okok kt luar masjid. mcm mana org kafir nk tertarik dgn islam kalau orang Islam kt Malaysia sendiri pon tak praktik Islam.

Dunia. sementara je.

Tanpa Nama berkata...

Tulisan kecik tu mcm 't n c apply'.lg kecik lg bagus.haha

Tanpa Nama berkata...

Saudara mantot,
Boleh tak bagi pendapat & kupas sikit pasal Arus Baru.

G

Tanpa Nama berkata...

Muslim murtad bukan hikmah tapi bala...

Mr. Zuhir berkata...

kte tdk blh salahkan mubaligh kristian krn menarik org ke agama kristian krn itu adlh tanggungjwb dia. jd kte sbg yg islam ni la yg perlu dipersalahi. krn kte tdk menarik org beragama lain utk memeluk islam. islam ini mudah. kte hny perlu menunjukkan nilai2 mulia yg ad dlm islam itu sndr. krn stiap umat islam itu adlh penyebar dakwah.

Tanpa Nama berkata...

hikmahnya org Islam di Malaysia akan beramai-ramai ajak org kafir masuk islam tanpa putus asa... mcm zaman nabi dulu, ada yg hari masuk Islam hari yg sama dah berdakwah ajak rakan2 masuk islam.....

Tanpa Nama berkata...

sorry! kami kristian tidak berminat sama agama islam! jangan cuba mengislamkan kami secara paksa!.. sedikit pun kami tidak mau masuk or tidak berminat dengan ceramah kamu! kamu paksa kami masuk islam? kami akan tentang habis habisan! perlu ingat! kami tidak berminat dan kamu harus paham!

Tanpa Nama berkata...

biar saya jelas kan..yesus kristus orang yang dilahirkan suci dari sorg perawan maria yang tahu diri nya akan disalibkan untuk menanggung dosa dunia tetap mengampuni kesalahan orang yang menghukum dirinya atas bukan kesalahan yang dilakukan nya.betapa sucinya..dia mati disalib...hmmmm...tak ada seorg pun yang dengan rela hati mati sebegitu.klu bukan dia anak tuhan..sebab dia percaya dengan apa yang dilakukan nya itu akan memberi pengajaran kepada kita manusia..selalulah buat kebaikan...kita tidak sedar..kadang-kadang apa yang kita lakukan nie bukan dari akal waras kita manusia..kita tidak perlu menunjuk-nunjuk ats apa kebaikan yang kita lakukan..org lain ada mata..mereka sndri boleh nampak dan menilai..teguh lh dengan agama masing2..tak kan mampu digoyah biar seinci pun...utuskan ank mu yesus kristus untuk tetap perteguhkan hati kami mempertahankan agama mu sehingga akhir usia, bapa ku yang kekal.amen...

Tanpa Nama berkata...

setiap minggu sembahyang .gereja pastor akan berkata diakhir upacara sembahyang.let us pray for all those in trouble.family.friends.poor.rich. let us pray for our
religions in our neighbourhood.

dan setiap sesi sembahyang ada acara menderma. sambil menyanyi nyanyi lembut memuji tuhan, dalam satu ahad itu ada 4 sesi sembahyang / bermula awal pagi ,versi cina.iban.melayu.dan english.ia mengikut bangsa dan bahasa mereka. dan duit kutipan derma itu mencecah ribuan dan ia untuk yang memerlukan, anak yatim.rumah orang tua.kegunaan gereja itu sendiri.dan banyak lagi. maka semakin kuat lah empayar kristian.kerana reward yang mereka buat dan makin banyaklah pengikut ajaran yesu.dan paderi tidak jemu jemu berkhotbah dan terus berdakwah. langsung tiada niat memurtadkan para islam, hanya yang muslim tidak teguh iman dan tidak kuat pegangan pada agama sendiri yang mudah .memesongkan diri,lalu kristian di salahkan.

Tanpa Nama berkata...

non Christians are attracted to Christianity because Christians do as they say (some anyway) while some Muslims either do practice what they preach or they do but with the wrong intentions.

I like what the previous anonymous poster said.

Churchgoers would give some money during service (collection). I'd also like to add that church members also pay tithe (zakat) every month and it's about 10% of their gross salary as warranted by the Bible.However, we don't force people to pay tithe but only encourage them to do so.

We also don't just talk about saving or helping Christians but basically anyone, including Muslims whereas Muslims usually talk about helping other Muslims only and ever refer to non Muslims as "kafir".

When Christians help those in need, they don't necessarily tell people because they know so long as God knows about it, that's all that matters. But when Muslims help others,most would try to make sure people know about it.

Same goes for fasting, a lot of Muslims don't realise that even Christians fast because we don't "announce" it.

We also don't adopt a special position,sound or tone when praying because we believe that no matter what language you use and how soft you speak and whether you're sitting, lying down or standing, God will still hear your prayer. You have a 'personal' relationship with God.

Basically, there is a "substance over form" approach by Christians that makes non Chistians curious.Islam seems rigid and superficial at times.

Hope this helps.

Tanpa Nama berkata...

Tak payah lah nak mengajak kami masuk islam,dlm kristian kami telah dibaptis dan menerima Yesus sbg juruslamat kami..

Tanpa Nama berkata...

ikut kepercayaan memasing dan keimanan kepada Tuhan masing2 dah cukup utk keamanan dunia..tak perlu nak bising2 paksa kristian masuk islam..kerana paksaan utk memasukkan kristian ke islam tidak aksn sama sekali...siapa sebenarnya yg mencabuli hak2 agama..kita org kristian cuma mendiamkan diri saja wlupun dikutuk,di caci..tapi kami tetap mendoakn yg terbaik sesama manusia sebaiknya..kenapa islam selalu memberontak pasal agama lain..kenapa tidak ada kedamaian..kenapa harus mengutuk agama lain..ni kah ajaran yg telah disampaikan oleh nabi muhammad...kami org kristian,telah diajar dgn kasih syg,dengan kedamaian...menyayangi dan mendoakan org2 yg membenci kami atau musuh kami...Ya Tuhan ampuni lah mereka kerana mereka tidak tahu apa yg mereka perbuat...agamamu adalah agamamu,agamaku adalah agamaku

carrie ann lee jia chin berkata...

Issh betul tu. Jgan pksa kami msuk islam. Knp lh agm islm bnci sgt ngn kristian.? Sdgkn kmi tk pnh pn kcau agma islam. Apa lh nk dibising bisingkn? Kmi tk pnh pn bising ttg penyebran agma islam? Apa yg agma islam tk puas hti ngn kristian nih? Saya bca bku sej..tk pnh pn Nabi Muhammad bnci or pksa kristian msk islam. Beliau sgt menghrmti agma kristian dn beliau lh yg menyatukan org kristian dn org islam.

Tanpa Nama berkata...

Ye, kami tak paksa kamu masuk Islam, tiada paksaan dalam Islam, tunggulah Jesus datang semula untuk menerangkan segalanya, hanya Allah yang bolei beri hidayah, apapun semoga Allah tunjukkan kita semua jalan yg lurus, bukan jalan yg sesat
(Kristian) dan jalan yg Allah murkai (yahudi)