Mac 29, 2013

19 Langkah Bagaimana Kawasan Orang Malaysia Diambil Alih Orang Asing

1. Terdapat satu kawasan perumahan yang baru naik. Ramai orang kita beli.

2. Tapi tak semua orang mampu beli. Ada jugak orang yang beli sebab dia nak buat duit. Jadi dia sewakan.

3. Margin sewa paling tinggi adalah sewa kepada foreigner, khasnya di kawasan2 kondo ni. Kalau sewa biasanya hanya Rm800-900, tuan rumah boleh sewakan dekat orang Afrika kondo diorang RM1500 sebulan sebab pada orang Afrika yang datang Malaysia ni...RM1500 ni celah gigi aje bayar sebenarnya.

4. Orang Afrika duduk kondo, orang Myanmar atau Indonesia duduk flat.

5. Pada mulanya bilangan diorang ni tak ramai tapi lama kelamaan akan bercambah. Khasnya orang Afrika. Sebab diorang suka carik port duduk setempat ramai-ramai.

6. Daripada satu rumah, jadi dua rumah, bila dah jadi dua rumah, dia nak jadi lima bijik. Lama kelamaan orang Afrika ini sudah boleh bentuk komuniti sendiri di kawasan perumahan yang mereka duduki.

7. Bila diorang dah duduk situ, diorang akan bawak budaya diorang. Satu, bising tak kira tempat. Dua, parti. Ni memang budaya diorang.

8. Orang Malaysia yang masih menetap kat situ lama kelamaan akan jadi annoyed. Bergantung kepada respon komuniti orang Malaysia kat kawasan tu, ada dua aje benda yang akan terjadi. Sama ada diorang pakat ramai-ramai tak sewakan lagi dekat diorang ataupun diorang give up...dan pindah.

9. Golongan yang give up dan pindah ni, dia tak ada choice lain. Kalau dia nak sewakan dekat orang Malaysia, tak nak orang menyewa kat situ, jadi dia pun terpaksa la sewakan dekat geng Afrika jugak.

10 .Last-last, akhirnya, satu kawasan tu penuh lah dengan orang Afrika sehingga membuatkan orang Malaysia jadi minoriti.

11. Impak dia sangat besar sebenarnya kalau benda ni terjadi. Harga rumah turun walaupun harga sewa melambung tinggi. Pengurusan bangunan pun malas nak ambik port dengan maintenance. Local nak menyewa tak ada, yang membeli lagilah tak wujud.

12. Aku dah nampak benda ni jadi depan mata aku sendiri. Dulu aku duduk Puchong dari tahun 2000 sampai 2005. Sampai ke satu tahap, orang tempatan sendiri takut nak pegi kedai sebab geng2 Afrika duduk lepak depan kedai sambil rev-rev kereta Waja bikin.

13. Ada jugak sampai ke satu tahap yang out of control macam kat Cheras kerana tempat tu dah memang jadi "permanent resident" diorang, diorang jadi besar kepala. Guard Bangladesh nak marah mamat Afrika? HAHAHAHAHAHA!Kau rasa berapa orang polis kita diperlukan untuk lawan seorang mamat Afrika kalau ada apa-apa berlaku?

14. Kalau berlaku apa-apa, cuba kau tengok balik mana2 kondo,apartment atau kawasan perumahan...siapa jadi guard? Bukan orang tempatan majoritinya. Kenapa kita mengharapkan dan bergantung benar dengan orang luar untuk jaga keselamatan perumahan kita?

15. Kenapa semua ini berlaku? Sebab ekonomi. Orang tempatan kebanyakannya tidak mampu menyumbang secara besar kepada ekonomi. Tapi orang2 Afrika ni digalakkan datang ke sini untuk hidup dan tinggal di sini dengan satu sebab.....diorang banyak duit dan diorang akan spend duit diorang kat sini. Kita beli Proton pakai loan 9 tahun, diorang beli Proton cash, eksiden beli baru. Spending power kita sangat berbeza.

16. Jadi, kenapa perlu menyokong lagi kerajaan sedia ada , kalau langkah yang kerajaan ambil sekarang ni hanya menganak tirikan rakyat tempatan?

17. Nak menunjukkan betapa pandainya diorang ni, sebab diorang tau spending power mampu membuatkan diorang hidup macam raja kat Malaysia tapi diorang still  berstatus "pendatang"...diorang kahwin dengan gadis local. Aku berharap ada pihak dapat korek statistik berapa kadar penceraian yang berlaku bila gadis local kita kahwin dengan orang Afrika ni.

18. Bila owner asal dah tau rumah dia takde value, dia let go payment. Payment sangkut, bank tarik balik. Rumah kena lelong. Sapa berani halau diorang dari rumah yang dah kena lelong?

19. Sampai bila? Kerajaan, apa cerita? Kenapa benarkan terlalu ramai? Kenapa mahu pangkah BN lagi?

20 ulasan:

Levitra berkata...

Betul apa yang ko cakap mantot. aku sendiri lalui dulu. sebagai contoh, flora damansara kt damansara perdana. bersepah orang Afrika kt situ. rasa macam bukan dekat Malaysia dah.

jenanese berkata...

aku tak faham kenapa owner nak let go payment sedangkan mamat afrika bayar lebih. value rumah dah turun so what? owner masih dapat income dari hasil sewa rumah.

aku rasa point last kau tak valid. kecuali kalau owner memang beli rumah dengan niat untuk jual ketika harga naik. ini dipanggil flipper.

tapi berapa ramai sangat orang melayu yang nak flip? dapat rumah sebiji pun dah bersyukur.

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn saudara Mantot,mereka2 ni dah terlalu ramai dan rasa mcm Msia ni mereka yg punya.parti2 la,bising2 lg,lum kira yang menipu lagi.apa la nak jd dgn kerajaan skrg..

Tanpa Nama berkata...

Betul.. warga iran pun ramai asia tengah ni.. ada gatal2..

Tapi warga Afrika memang melampau diaorang ni.. gila parti..

Ni sebab Tun Mahathir Mohamamd nak jadi wira dunia ketiga.. bagi Visa waived kat diaorang.. Tu ramai Afrika senang masuk Malaysia...

Ahmad Arba'in Ali berkata...

kau tulis pakai point2 form ni sbb menganjing mahathir ke macamana? hahah

eray berkata...

kan malaysia dah taraf2 international, semua jenis makhluk leh datang tinggal. kan kita orang malaysia, semua baik-baik belaka

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/03/rahsia-cara-banyakkan-susu-ibu-memancut2.html

Tanpa Nama berkata...

bahaya bukan ajer orang SULU Afrika pun dah mengamuk.. Esok Indon? Burma? lagi sape.. Iran? huhu..

Lebih 50 ‘Awang Hitam’ Mengamuk, ‘Serang’ Balai Polis Jinjang!
Tidak dapat menerima kenyataan rakan senegara mereka maut dibelasah penduduk tempatan, lebih 50 warga Nigeria mengamuk dan ‘menyerang’ Balai Polis Jinjang di sini, bagi menuntut bela kematian rakan mereka.

Sebahagian mereka yang gagal mengawal kemarahan bertindak menjerit dan mencabar pihak berkuasa dengan mengisytiharkan `perang’ apabila menjerit ‘we want declare war’ gara-gara tidak berpuas hati nasib menimpa rakan senegara mereka.

Tanpa Nama berkata...

Yes, mana berani pak guard Bangladesh nak marah African ni.

Dekat puchong perdana aku pergi rumah member. Park kat luar kawasan kondo. Tiba2 time nak balik tgk keta dah kena blok. Hand brek tarik. Tanya guard dia ckp itu African punya kete. Bila tanya kenapa tak suruh dia park tempat lain, guard tu ckp dia tak berani nk ckp. Tanya rumah mana dia pegi. Guard tu tak tahu.

Aku call polis. Polis datang la. Tapi polis tu ckp dia tkleh buat apa. Suruh aku tido kat umah member aku malam tu.

Boleh?Polis pun tak buat apa. Polis keluar surat saman je .

Tanpa Nama berkata...

Ish2 cean kat awak eh

Tanpa Nama berkata...

Ko ckp madey yg bg dorg ni sng2 msk sini, madey da 10 thn da blah dr opis...skrg bnda yg sama masih jd..madey ade power ke skrg?

Ko mmg jaki ngan madey niii...haha

Tanpa Nama berkata...

Jangan jadi tak pandai fikir..kita humbankan sahaja UMNO dan BN kerana kes-kes ni terjadi semakin parah...Orang melayu terutamanya diluar bandar sangat mundur fikirannya dalam hal sebegini.. sebab itulah UMNO BN masih berkuasa..

aida berkata...

benda ni terjadi dekat Balakong. seriously. terjadi kira-kira 5-7 tahun lepas dan sehingga kini (yang africa tu), tapi kalau warga bangladesh, nepal, indonesia, vietnam... dah berlaku sejak awal 2000 sampai sekarang.

Tanpa Nama berkata...

kau ada dengar cerita pasal babi dekat nsk selayang? sebenarnya tu bukan babi. babi sebenar adalah orang2 afrika ni (kerajaan bn - umno jugak).

Tanpa Nama berkata...

kau ada dengar cerita pasal babi dekat nsk selayang? sebenarnya tu bukan babi. babi sebenar adalah orang2 afrika ni (kerajaan bn - umno jugak).

Tanpa Nama berkata...

kerajaan cuma fikir nak untung...buat universiti ..kolej swasta banyak2..macam yang kita tahu kolej ni dimiliki kroni2 dia...yang memenuhi kolej ni tentunya afrika..kalau kolej ni dimiliki parti pembangkang..dah lama dia sabotaj..haramkan afrika...sebab tu dah banyak afrika ni buat masalah pun tetap bagi diaorang masuk jugak..so point kat sini kerajaan x fikir pasal rakyat..

Tanpa Nama berkata...

Anon 9:08pm,

gua rasa lu x sedar realiti m'sia ni. lu kna byk baca n analize, tgk sapa yang sebenarnya yg dipertuan agong m'sia. sapa malaun/hidden hand yang campak pak lah dari kerusi pm? najib jgk bakal terima nasib yg sama.
clue: dia anak kera..la...

Tanpa Nama berkata...

salah anwar..kah3.. kalau rakyat sedar, semua salah kerajaan skg ni..tp masalahnya, rmai lg rakyat yg x bukak mata...ade yg x amek port pon hal2 cmni..nak kata bangang..kang kne tindakan... almaklum la..pmbgkang semua salah, bn je btol dlm dunia ni

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

alah, rumah2 atas tanah kt area selatan pun dah banyak org singapore beli. buat rumah teres, banglo juta2 org malaysia x mampu bli. org luar ajelah yg mampu.

umno selalu takutkan melayu malaysia akan tergadai kat cina. padahal mereka juga yg jual tanah secara pukal bukan saja kt org cina (non malaysian), tp org filipine, indo, vietnam, org putih, org hitam dan sebagainya

mecha_praline berkata...

yup. benda ni berlaku bila tun mahathir hapus visa untuk warga afrika nak masuk malaysia. now we all have to pay what he had been done.
ABU

Tanpa Nama berkata...

omg mantot..

u r sooo righttt!!!!

this thing is happening dekat kondo tempat aku tinggal. buat aku risau nak tinggal rumah sendiri dah sebenarnya.

aku x taulah nak ckp apa. cuma aku harap BN mampus lah kali ni.