Januari 02, 2013

Service Card Center : Anak Haram Scammer Yang Betul-Betul Scam Professionally

Aku selalu diganggu oleh satu panggilan dari nombor ni. 03-23801967. Ingat nombor tu baik-baik sebab nombor itu, adalah nombor talian scam anak haram.

Katanya,dia dari Service Card Center. Aku dah konfem dengan bank, benda ni tak wujud.

Selalunya, yang call kau orang India. Modus operandi dia, senang, dia nak cuba jual kau Kad Platinum VIP haram Jadah, kononnya, kau bertuah sebab kau dapat VIP kad dan dalam Malaysia, setiap tahun hanya 300 orang aje yang dapat kad tu.

Hari tu, sebab aku boring tak ada benda nak buat, aku layan aje la minah ni dan aku "bagi" aje la apa yang dia nak. Dia call cakap aku bertuah la,tahniah la, terbaik lah,tak pernah blacklist lah...kemudian dia tanya aku nak ke tidak kad tu. Bila kau dah setuju dapatkan kad tu, benda-benda yang akan ditanyakan;

1. Nama penuh kau ikut IC
2. Alamat kau dengan niat nak hantar kad tu nanti
3. 16 digit kad credit kad kau
4. 3 digit security number kat belakang kad kau
5. Kad kredit kau VISA atau Mastercard

Trick dia nak mintak security number belakang kau mudah, dia akan tanya kau, "Encik, boleh encik bacakan angka giliran pengeluaran kad kredit encik,  ada 3 digit kat belakang kad encik." Satu trick yang bangang tapi aku sure ada jugak yang super bangang terpedaya.

Lepas aku dah bagi semua yang dia nak (sesuatu yang susah jugak sebab kau kena imagine semua benda on the spot, especially alamat supaya still berbunyi convincing, walhal kau nak tipu dia balik) dia pun ucap la congratulations Cik kerana encik dah jadi seorang VIP. Kemudian dia akan passkan call kau dekat dia punya "manager." Selalunya kalau pass call ni, dia directkan line kau ke fon lain, tapi sistem dia, dia bagi fon tu kat orang lain. Manual sistem bai.

Manager ni akan confirmkan balik segala detail yang kau dah bagi. Motherfucker.Kemudian dia baru inform kau untuk semua benda tu, kau kena bayar Rm699 sahaja. Then dia tanya kau setuju atau tidak.

Kau setuju atau tidak, kau dah pun bagi kad number kau dan security number kad kau. Dia boleh buat apa2 saja transaksi online lepas tu tapi kalau kau dah setuju pulak kena caj RM699, kau akan kena double cilaka.

Aku tak suka betul scammer. Jadi aku mintak tolong korang, sebarkan benda ni, kalau dapat panggilan daripada nombor ni  03-23801967 jangan layan. Kemudian, tolong aku satu benda. Tolong SMS kepada nombor ini 016-6951062 dan pastikan msg anda berbunyi "WOI UMA, KAU SCAMMER!BITCHES! JANGAN SCAM ORANG BOLEH TAK ANAKHARAM!"

Nama orang yang cuba scam aku Uma. Dia msg aku sebab masa nak konfemkan balik tu, aku cakap aku nak kena cepat nak gerak ada meeting.

Bila kau dapat aje apa-apa panggilan yang dari nombor ni atau dari syarikat ni;

a. 03-23801967
b. 016-6951062.
c. Service Card Center.

Ini adalah satu scam.


21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Selalu ntah mana-amana dia dapat rasanya dari syarikat talekomunikasi sebab jarang bagi no kat sesiapa..

Kalau rajin aku layan tapi dah tak bagi la apa-apa info dengar dia bebel la kalau awek kalau balak cakap saya tak berminat..

Kalau bz memang terus terang cakap saya tak berminat.. dia akan terus hang up atau kata sorry then hang up.. hahaha..

Ada juga scam nak bagi advance la apa huh mudahnye ntah along mana aku cakap tak perlu advance duit banyak lebih kalau ko nak aku pon boleh bagi advance loan hahaha.. terus dia hang up..

Memang banyak scammer..

Sadun berkata...

aku dah msg dia. "woi uma . scammer!!!"

june berkata...

aku penah dapat call dari uma ni mintak slip gaji aku 3 bulan.. dia kata dia wakil Maybank. aku janji aku nak fax tp aku xbuat. sib baik.

aliqaliqa berkata...

boleh tgk kat link ni untuk nombor2 yang perlu di avoid kat malaysia.. mungkin kau boleh repot kat dia nombor tu supaya blogger ni boleh update

http://christopherteh.com/blog/2011/10/telemarketer/

e z z ah berkata...

pernah terkena. perempuan india yg call memula aku layan gak, igtkan penting sgt.. tapi sbb aku tanak bagi number 4 digit terakhir kat kad.. padahal debit card je pun.. dia naikkan suara terus nak maki aku. aku letak telepon, dia call balik.. terus dia panggil aku babi sbb kurang ajar.. siek betol~

tp dia call pakai private number. sampai sekarang berbekas di hati!!

Laici berkata...

aku pernah nak kena scam, tapi bukan kad kredit, dia nak aku masukkan duit dalam akaun bank

terus terang, tak convincing langsung, dah la orang indon yang call aku tu, cakap dari celcom service center..

aku time tu bosan,melayan je la,siap aku rekod lgi perbualan tu..


dia cakap aku menang cabutan bertuah dan kena pergi ke mesin atm utk dapat hadiah ,PERLU..aku cakap aku malas,aku nak pg amk kat center,dia cakap perlu gak pergi kt mesin ATM; dgn loghat indon yg cuba buat2 loghat malaysia..aku kata, takper sy akan pergi ke celcom center, sy free ni.. trus dia letak

kalau korang nak dgr lgi scam2, try g kt youtube, search scam indon celcom..ada 2,3 lagi camtu..

Sicher berkata...

Haritu ada orang call aku cemtu. Aku tiru suara Upin dan Ipin cakap "Papa tak ada kat umah. die tertinggal enpon" so dia letak tepon

Ym.Bundle berkata...

aku pon penah dapat call dari yenna camtu gak la mantot..benda yang sama gak dia promote..VIP card..kahkahkah.orang yang sama rasanya.tapi aku memang tak layan la..

Tanpa Nama berkata...

Lagi 1 scam yang orang kena berjaga2 , akan ada agen insuran / takaful promote product dorg. Baru2 ni aku dapat call dari agen prudential takaful promote polisi rm45 sebulan. Ntah mana dia dapat no. tu satu hal gak. Memang kalau dengar benefit dia boleh tergoda tapi pikir balik aku malas nak layan sebab aku dah ada takaful. Lepas tu aku google 'prudential rm45', bersepah dekat google cakap benda ni menipu! Bolok.
Kalau benda2 call ni kita tak nampak hitam putih dia. Muka orang tu pon kita tak tahu, sedangkan face to face pun boleh kena auta. Inikan tak face to face mustahil risiko tak tinggi. Sorry no aku dah padam, kalau tak boleh share dekat sini.

- Z H -

ali berkata...

aku bila kena scam, aku layan sikit, lepas tu buat loudspeaker, letak atas meja.

biar dia cakap sorang2 macam orang bodoh. kah2.

Master Yoda berkata...

Gua buat sejibik mcm ali wat...cuma gua panggil kwn atau buka.lagu "sakaratulmaut", bagi promoter/scammer ni cuak...hahahha,kelakar siot

Tanpa Nama berkata...

Aku dah kena dah. Report bank unit kredit kad. Last2 bank bagitau akan keluar satu kredit kad baru. Memang bahaya sebab harga kad Platinum tu dia bagitau HANYA selepas maklumat nombor kad kredit kita dah bagi.
Siap ancam2 lagi. Nak ke taknak ke dia tetap akan hantar dan caj kad kredit. Tu yang berangin satu badan dan report bank tuh.

Shamsul Fakhar berkata...

Uma Devi?
konon2 dari Credit Card Center Maybank?
AKU DAH PERNAH DAPAT CALL MINAH NI! seb baik aku tak layan.

plain83 berkata...

Aku pon penah hampir nak kena scam insurans via call, kekonon dia dari cimb.. dia mintak no.acc bank, n benda ni kena deal via call saja, tak boleh gi amik/deal kat kaunter bank.. aku mmg syak banda ni scam, so aku refuse terang2, still dia kata kalo x deal via fon x akn dpt full benefit (pulak? whatever).. aku ckp seriously i am not interested.. pstu dia ckp 'eh x nak ke full benefit tu?' aku balas 'x pe, kalo sya nak nnt sya gi bank je deal without that particular benefit whatsoever'.. pstu aku hang up. lol..

lagi satu bnda aku meluat tahap gila babeng - calls from 'withheld number'.. mmg sah2 aku tak akan angkat la, tak pernah angkat.. mcm call berhantu siot, pehal nak sembunyik2/menganonkan diri plak kalo nak berurusan yg bukan scam? mmg bikin spoil gila hari aku kalo naik call from withheld number..panas hati woh

Tanpa Nama berkata...

Hunting line memang keluar anonymous biasa company atau syarikat perkhidmatan.. kalau aku call dari company memang keluar anynymous atau 1XX yang takleh dial back pon hehe

Aku pernah sekali insurans kemalangan ke apa.. murah je rm10 sebulan.. bagi no kad kredit aku nak buat yearly dia bantai monthly.. hangin betul aku.. pastu dia kata kalau masuk ospital leh claim.. sekali masuk ospital aku talepon dia kata kemalangan saja pulak honestly rasa tertipu gila babeng.. So aku potong kad kredit tu padan muka..

So sekarang aku takda nak bagi info apa melalui talefon.. sedangkan face by face pon boleh menipu ni lagi dalam talian.. hello.. Kalau ada macam menarik aku suruh dia pos aje..


ctfza berkata...

rasanya majority yg pahai handphone semua dah pernah kena..

aku kena last dulu (year 2009) dia ckp nak bagi discount card apa kebenda ntah.. aku sebelum tu mmg dah selalu nak kena scam tapi aku ckp aku sibuk..

tapi kali tu aku layankan je.. aku kata nak.. sekali dia nak buat pengesahan kad kredit la kunun.. dia tanya aku pakai kad kdt maybank apa? aku dah kelakar .. aku cakap takkan encik taktau saya pakai kad apa..encik kan dari maybank (as told by him before)

sekali dia macam nak hilang sabar.. dia kata ini utk pengesahan takut aku tipu..aikk? aku pulak nak tipu..haha

last bila dia dah malas dia cakap "ok cik..kalau cik takmau buat pengesahan dia akan block card aku in24hrs" aku jawab "okeyyy..silakan.." dan dia pissed off terus letak tepon.. kahkahkah.. sampai sekarang card aku hidup elok je..

*sampai saat tu aku berhati2 sungguh dengan panggilan dr scammer ni,.. sampai celcom tepon aku tanya address bertukar ke pun aku taknak sahkan sebab aku kata kat celcom aku akan call balik..and yes aku call balik buat pengesahan dekat line 1111..mana2 yang call aku buat pengesahan itu ini, aku akan call diorang balik kat trusted line or pergi sendiri ke pej diorang..bukan sembrono saja..

Haizam tak berapa nak kacak berkata...

Nombor2 ni kalau dapat pun harap korang jangan layan
- 03 2380 1973
- 016 215 0190
- 014 728 2550

dan ada banyak lagi..aku saja simpan nombor2 asing yang gemar call no fon aku

Honey Lalala berkata...

Saya pon hampir terkena gak. Kononnya terpilih salah seorang yg BERTUAH dapat perlindungan insurans sbb sy ni pemegang kad Bonuslink. Memang ada kad ni tapi tak penah lak rajin guna. Siap cakap RM3 per day insurans tu. Bajet murah la konon cakap tiga hengget. Pastu agak bosan dgr slanga inggeris dia,saya cakap la ade hal ni bla2.. suh kol esok lusa ke.


On the next day,nampak no dia naik tros reject. Sori,tak berminat! Hahaha.

Tapi akan ada Maybankers call utk sahkan data kita,tup2 dapat kad kredit. Tu namanya kad kredit pre-approve. Nak galakkan kita berhutang. Kalo dpt kad tu,cepat2 la potong kad tu within 1 month. Tu bukan penipuan,tp menggalakkan org berhutang!

Sekian!

Kayna berkata...

Penah gak dapat call dari Indian company mcm ni, minta macam nombor kad macam2, siap suruh bacakan expiry card. Rasanya ada dalang dalam Maybank, sebab sejak dapat kad, terus dia call. Pelik. Masa call kebetulan duk depan pc. Search company dia. Tak jumpa. Nih laman web dia yang d beri. http://www.linkclub.com.my. Nombor yang dia call 014-7286188.

Now dia ganggu mak saya plak. Dengar je dia introduce nama, atau dari kampeni marketing mcm ni, terus reply " Tak berminat !"

Tanpa Nama berkata...

Saya br dapat call dr nombor ni. Mmg haram jadah

Munawirah Mohamad berkata...

Saya pn baru dpt cll dri haram jadah ni...so if dh kena tipu plz directly cll bank utk terminate akaun