April 25, 2012

Pemberitahuan : Rancangan Melodi Akan Mula Ke Udara Setiap Malam Jam 8:30 di TV3


Dah lebih kurang macam Melodi pun ada Buletin Utama sekarang ni. Borak pasal gosip dan bukak cerita perbincangan siapa romen siapa.

Wahai rakyat Malaysia, bersyukurlah dan pangkah Barisan Nasional.Biarkanlah orang-orang gila yang tak suka dengan berita-berita macam ni keluar dekat TV pergi berhimpun kat Dataran Merdeka Sabtu ni. Mereka semua bukan tau apa itu semangat Melayu. Video di atas tu? Pejuang Melayu Tulen. Kalau BN jatuh, berita-berita macam ni tentu takkan ada lagi. Sayang!

Kita mesti mempertahankan kerajaan yang membekalkan berita macam ni; kerana pembangunan minda masyarakat adalah berasaskan gosip-gosip dan tuduhan pemimpin pembangkang mana yang gemar berzina.

84 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hah..sape lagi nak ckp 1st..mcm haram..

LS berkata...

apa nama makwe cermin mata tu?
cantik. aum. :))

true anon berkata...

Mantot, aku rasa hang ni sangat emotional dalam perkara2 politik ni la. benda2 mcm ni tak yah la kau perbesarkan. BTW, kenapa kau menyampah sangat dgn kerajaan BN dan sangat pro AI? Ce cite sikit...nak gak tau..

AKu sebenarnya menyampah ngan BN, tapi aku lagi menyampah dgn Pakatan Rakyat dan DSAI. Tapi aku masih waras dalam membuat pilihan. Aku tengok majoriti org Melayu Islam Malaysia ni ada satu penyakit, yakni mereka sebenarnya tak tahu situasi yg mereka benar2 involved with. Contohnya, disebabkan benci dgn BN sbb kes lembuh Sharizat, berdondong2 org Melayu sokong PKR. Its like , "Sebab aku benci si polan X, jadi aku nak vote parti lawan si polan X supaya si polan X kalah". This is so chilidsh and too stupid.

APA la..cuba2 satu hari kau dok diam2, bebaskan diri kau dari kekangan politik dan barrier2 lain. Fikir dengan hati yg non bias. Tengok betul2 apa yg sedang berlaku.

Peace yo.

Tanpa Nama berkata...

"Buletin Utama"?
rancangan ape tu?

haha

-315-

OgysiJemariSeni berkata...

Menunjukkan BETHAPA PENTHINGNYA (baca ala-ala Nyonya Mansur) Dunia hiburan kat Malaysia....

mr edz berkata...

terima kasih kepada BN kerana memperkenalkan matapelajaran seks di buletin utama

Mantot berkata...

kah kah kah kah.
anon anon...
aku pulak yang membesarkan cerita?

true anon berkata...

ler...takpe la..aku tak suka perla perli org dgn sarcasm untuk win satu perkara. Sbb nabi aku tak ajar mcm gitu lah. Dia ajar aku supaya berbhasa baik2 dengan semua, tak kira dgn pembangkang ke, BN, Mr mantat, Mr mantot, hatta Mr mantit sekali pun. Aku suggest aje...Anyway aku tak sokong mana2 partay pun sebab aku menyampah dgn permainan depa..for once, let go your ego and look with your very eyes ok mantot.
Smeoga maju jaya selalu.

Mantot berkata...

Nabi ajar pilih pemimpin yang baik dan sokonglah dia..jadi kalau kau tak sokong mana2 parti, itu maknanya kau tak peduli siapa yang pimpin kau.

kalau kau duduk atas pagar..kau takkan komen mcm kau komen tu. orang atas pagar ni selalunya diam aje dan buat tak peduli.

tapi kau peduli.

Tanpa Nama berkata...

aduhai true anon..nak tergelak den baca komen kau...ermm xpela..kesian..

esok2 nanti kalau anak akak tu yang dituduh anak haram....akak tu kena faham sndri lah ye....fitnah dan masyarakat kat Malaysia ni dah sebati ke?heran aku...

TumpangLalu berkata...

:). TV3 dah terdesak tu, BN periuk nasi diorg. :)

true anon berkata...

Mantot, bukan begitu. Aku dah pergi ke banyak tmpt dalam dunia ini. Yg jauh lebih baik dari Malaysia, yg ada bagi pendidikan free, yg bagi elaun pada rakyat, yg sistem pengangkutannya sangat baik dan mcm2 lagi. Tapi, aku tak pernah rasa sebertuah dan seaman di negara ini. Kita berbahas ttg isu PTPTN, isu nak buat hudud etc, tapi apakah kita benar2 dibela nanti? Kau tengok kt penang tu, aku rasa sedih la. Aku baru je balik dr Penang kelmarin. Semua isu ni hanya satu cara untuk lekakan kita. While the other puak semakin menghampiri matlamat dengan mereka semua bersatu.
Jgn la tuduh aku tak care. AKu sangat care, aku sangat ah sayang pada bangsa aku dan pada org Islam.Cuma aku sedih sbb org melayu berpecah dalam banyak hal (dan ana baru aje melakukannya dgn mensitemnken clip dari Buleti Utama tu) . Mmg la minah dalam Buletin tu melampau, tapi kalau satu org dok bakar2, satu puak lagi tak layan respons, tak akan menjadi hal benci membenci dan berpecah belah kan.One more thing, I don't need sarcasm to win la. kalau kau ak menang in thia argument , no problem. Aku kasi kau menang OK. Cuma, aku nak semua org rational dan tidal terlalu terbuai dgn isu semasa.

onlajer berkata...

Apa punya bangang betul dgn tv3/4 ni macam dah tadak cerita lain jer.baik gua layan sctv dng suria.

true anon berkata...

What we need to do now, see the bigger picture. Don't see the issues they bring, but see the GAME they play. It is very tactical situation.

Pasal fitnah, mmg lah, siapa tak marah kena fitnah.

Dia mcm gini lah, kt sekolah ada sorang makhluk ni gelar2 kau dgn nama tak senonoh. Makin lama makin galak. Kau pulak rasa mcm nak lempang aje beruk matyeh tu...tapi kau cool kan diri dan buat dunno. Dan semua org sekeliling nampak betapa coolnya kau dan betapa beruk nya si beruk mat yeh tu. You have chosen to be a bigger peson by then. And the beruk mat yeh..? no longer important to you nor have any effect on you.

Why can't we focus on more crucial and critical things?

Pasal pemimpin yg baik...? itu kan manusia. Pokok pangkal melakukan kebaikan atau kejahatan masih pada hati2 manusia.Kau fikir kau pilih parti Islam atau Parti pembangkang takde rasuah dan salah laku ke..?

Tanpa Nama berkata...

true anon,
jadi ape pendapat ko, nak bagi BN memerintah lagi untuk 100 tahun akan datang??
kalau BN memerintah lagi...kemungkinan besar lg 10 tahun akan datang berita TV kita hanya cerita gosip & fitnah FULL...bagus untuk memajukan pemikiran rakyat malaysia terutama org melayu..

kita tukar dulu, kalau x bagus kita tukar lagi...jangan bagi depa terlalu selesa....

Cik Siti Fairuz berkata...

satu mesia tahu "Jual bini, untung 200 juta"
dgr berita tiap mlm, and boleh study cara2 meluaskan bisnes. spt jual bini,lembu,pungkuk dsbgnye. tunggu ye 8.30 mlm.

buruh berkata...

aku terfikir jugak, tak ramai Parti Pembangkang yang kena tuduh rasuah/salah laku kat mahkamah melainkan Parti Barisan Nasional.
(kes Isa Samad/Khir Toyo & ahli politik umno yg lain)

Ada sapa sapa nak kasi contoh?

true anon berkata...

Anonymous on April 25, 2012 11:56:00 AM GMT+08:00,

"kita tukar dulu, kalau x bagus kita tukar lagi...jangan bagi depa terlalu selesa"

Phrase kat atas tu la yg menjahanamkan Penang,. Have you been to Penang lately..? See for yourself what happened in there.
BY the time nak tukar balik, puak y satu tu dah terlalu kuat berkubu walaupun hanya dalam masa pemerintahan 5 tahun. Aku cakap berdasarkan apa yg aku tengok, bukan dengar2 ceramah atau baca2 blog yg belum tentu si penulis tu witness sendiri kisah2 yg dia paparkan. Maaf lah kalau tulisan aku kasar.

Pasal berita2 fitnah dalam TV, benda tu semua boleh adadjust lah. Tapi benda crucial dan critical yg melibatkan survival org melayu Islam seperti yg mcm berlaku di Penang, you think you can fix within months..?

Sang Merah berkata...

true anon sounds just like true umno supporters...


Why can't we focus on more crucial and critical things?

such as "aku bersyukur aku hidup dlm negara yg aman walaupn aku hidup dlm susah dan peminpin2 aku telan duit rakyat??"

n u have never been out of the country n never live in penang..(aku pn dgn suke suki tnpa hujah mahu bukti leh ckp cmnie)

owh aku pn kasi kamu menang...

Laici berkata...

true anon,

sikap tak kisah ambil peduli kau tu salah...

Kita berbahas ttg isu PTPTN, isu nak buat hudud etc, tapi apakah kita benar2 dibela nanti?

so,kau tak yakin hukum hudud akan membela islam kat malaysia ni?


bro,kenapa dengan penang, habaq mai kt aku..aku asal penang, tinggal kat penang..apa yang teruk selain yang digembar gemburkan dalam berita tv3 dan surat khabar? aku duduk,tengok ok jer.


kalau kau menyampah pun,tu tak bermakna kau mengalah dan biar je,apa nak jadi,jadi la

dalam Islam sendiri suruh kita pilih pemimpin yang terbaik.kau rasa pemimpin kita ada sekarang ni dah terbaik?

Prince of Noob berkata...

ermm tgh pikir nak join kelab TIBAI ke CIBAI?

Tanpa Nama berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=K5PThRJBEYk&feature=related

video yang akan mem'butthurt'kan orang pro Umno

true anon berkata...

Bro, kau dari Penang? Ler..kau tak nampak condo2 mewah dan rumah mahal2 naik mencanak2..rega satu unit paling cikai rm600k? Bos aku dari Australia beli satu unit kt sana, tapi dia tinggal sana 2-3 bulan je. Tmpt tu dulu tanah tempat tinggal rakyat marhain pemandu teksi yg bawak aku dr Hospital Lam Wah Ee ke airport semalam. Suara hati beliau, buat aku sedih.

Again, aku bukan kaki UMNO atau BN la. I speak for what I have seen before my eyes.

Tanpa Nama berkata...

bercakap ttg DAP rosakkan Penang. Aku tengok sejak dari BN lagi Penang dah teruk. Orang diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jugak....
(nak menyamaratakan sangkaan buruk terhadap semua orang)

true anon berkata...

Sebelum ko dok condemn2 kerajaan skrg, aku rasa ko patut go out and speak to people yg takde kaitan dgn politik.

Semalam dalam menunggu flight return to KL, aku duduk sebelah sorang uncle. AKu ingat dia Cina, rupanya org Indon berbangsa tioghua. Aku tanya apa urusan dia kt Penang. katanta berubat, Aku tanya nape tak gi Singapore. Katanya mahal, di SG kos rawatan SGD7k unt kemoterapi dan ubatan unt kanser. Bapak tu sambung katanya dia mampu kt Malaysia sbb kos perubatan private hospital kt Malaysia masih lagi reasonable. Aku tanya dia kenapa dia cakap mcm tu. Dia pun tak tau,tapi dia tau kos perubatan di Malaysia tak setinggi di SG dan ambil kesempatan ni unt berubat di private hosp di Malaysia.

Aku tak tau nak cakap mcm mana, cuma aku rasa in certain things, kerajaan kita bukan le buruk bebeno. Masih ada tmpt rakyat marhain hatta dari seberang pun datang berpaut.

Again, cerita aku dri pengalaman aku sendiri, bukan dengar2 ..

Syakir Zainol berkata...

terhibur baca komen anon2...

pesan aku, ukur lah pemimpin korang dgn kayu ukurnya al quran & sunnah... kalau rasa najib & rosmah tu paling hampir berbanding anwar dan nik aziz maka sokonglah tanpa berbelah bagi lagi... insyaAllah berjaya lah kita dunia akhirat.

true anon berkata...

'bercakap ttg DAP rosakkan Penang. Aku tengok sejak dari BN lagi Penang dah teruk. Orang diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jugak....
(nak menyamaratakan sangkaan buruk terhadap semua orang)"

April 25, 2012 12:26:00 PM GMT+08:00

--------
bro, kalau kau nak berbincang bagi point silakan. Tapi jgn la emo mcm ni..kita nak dapatkan lebih pemahaman ttg apa yg berlaku, bukan nak gaduh. AKu rasa semua org ada hak untuk tau sama rata benda2 yg berlaku. Kalau kau tak nampak dgn mata kepala jgn la emo bro. I am sharing my points here based from my observation.

true anon berkata...

Bro Syakir, terima kasi atas ingatan itu.

Bro, tapi kita tgh bincang pro and cons. You are just diverting attention to win the debate by quoting Quran dan Sunnah. Sbb tu in politic scenarion in Malaysia, parti agama mendapat tempat sbb kena ugut ala2 mcm ni lah. Hanya kerana ada prg yg tak pro parti islam, kena lebal tak islamik.

Tell me, what can Nik Aziz do for Penang?

Najib dan Rosmah mmg teruk lah. Aku pun tak berkenan dengan diorang. Tapi aku masih dapat cari makan, sembahyang kt surau tiap maghrib, belajar agama tiap minggu. Sebgai org islam, Najib dan Rosmah bertanggungjawab terhadap kelakuan dan tindak tanduk mereka. Sebagai seorang rakyat, aku hanya mahukan kemakmuran dan kesejahteraan unt hidup dengan aman.

Anak Pak Muin berkata...

sarcastic?? haha

Anonnnn berkata...

'bercakap ttg DAP rosakkan Penang. Aku tengok sejak dari BN lagi Penang dah teruk. Orang diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jugak...

betul betul betul..

pembangkang baru je memerintah 5 tahun. dah tu the previous puluh-puluh tahun BN dok memerintah tu cmnr lak?? my observation pon same jer.. btw, this is one of the point.

aku tgk kelantan yg pembangkang memerintah berpuluh2 tahun ok jer.. siap semua kaum merasa. plg penting semua kaum kene ade tulisan jawi kat depan kedai yea. makin membangun slow and steady.. itu baru gune duit negeri, belum campur duit pusat lagi. this is another point.

owh i'm speaking based on my observation jugak yea.since previous 10 years till now.

true anon berkata...

hehhe...mmg PAs dah perintah kelantan lama. Tapi tengok le negerinya dia. Kalau aku, tak mboh dok kelantan la. Kotor dan tak terurus. Maaf ya..sekadar observation aku jugak la. Tapi org kelantan mmg baik2 lah.

Tulian jawi...apa BN tak bagi buat tulisan jawi ka..? Sapa nak buat2 buat aje la..

Aku cuma concern pasal Penang sbb undi umat Islam di sana berpecah belah hingga boleh menyebabkan kaum yg satu tu naik tahta dgn sangat senang. Aku lebih concern ttg survival rakyat marhaen dari tulisan jawi atas signboard.

Dari tadi aku tengok semua org divert attention to other points when talking about Penang. Jadi semua setuju betapa buruknya perpecahan bukan..?

tutup botol berkata...

kalau boleh bagi la pembangkang buat stesen tv sendiri.apamacam ada berani...takdalah main tuduh tampa pembelaan.

Tanpa Nama berkata...

Kasi jatuh itu bn dulu. Yg lain pk kemudian.

Tanpa Nama berkata...

eh ture anon..tu duit kerajaan negeri sahaja..kn kerajaan pusat skang nie klu negeri tu bwh pembangkang depa xmo bg fund?patutnya klu pemimpin pujaan ko tu adil,mustila dier akan agihkn fund pusat ke semua negeri di mesia xkira la negeri tu bwh kuasa kerajaan ke pembangkang..org cmtu ko nk pilih jd ketua?dh sah2 kronism in their blood..klu betul telus,jalankn je hudud..buat apa claim negara Islam tp undang2 Islam pon xberani nk implement..dan mari kita lihat siapa yg kena potong tgn sbb mencuri (especially curik duit rakyat dan g shopping spree kt luar negara dan lavish event utk pertunangan anak dgn guna duit negara)..

Ted berkata...

true anon,

ko kata kelantan kotor dan x membangun? Erm, ko rasa2 kerajaan pusat bg tak benda2 masuk negeri kelantan? Mcm terengganu kene pegang ngan pas sekejap la, semua kene sekat. Terengganu tu lagi takde pembangunan, tp apesal aku bangga aku org ganu dan jiran kelantan? Pemimpin PAS tu bukan calang2 org tau, org alim lagi. Negeri ko ada kena tutup kedai hari jumaat sbb hormat waktu sembahyang?

akupun nak org melayu jadi pemimpin. Dah termaktub jugak dalam perlembagaan kan. Ko jangan takutla, kalau parti pembangkng menang, dalam negara ni memang kena ada con and pro, kalau tak macam mana nak maju asik satu je betul.

Pemimpin yg baik, mesti kena tgk pencapaian die, ko rasa apesal ramai sangat org berpaling tadah dr BN skang?


Akhir kata, malaysia aman ke skang ni?

dan, ko rasa kalau ko g kedai2 makan, atau kedai, tokey dia selain cina, org dr negeri mana plg banyak berniaga?

Aduyai

anon berkata...

One thing lah, aku takkan bercakap pasal bend ayg aku tak dahoir. Semua or melayu kecoh pasal majlis anak najib yg grand. AKu tak berada di sana, tak dapat invite pun, jadi aku berlindung dari sama2 bermain2 dgn fitnah. Kalau ada org yg attend majlis tu kemudian menulisnya di blog beliau, masih juga aki berlinding dari menjadi pemfitnah kerana aku tidak berada di sana.

Masalah di sini adala perpecahan org melayu islam. Parti pakatan terpaksa bersekongkon dgn DAP sbb dan undi org Cina. DAP, wit or without us, mereka masih berdiri teguh munju puncak. Kita...? tepecah2. Kalau semua org bersatu hati nak kan benda yg sama, aakah Najib dan Rosmah akan boleh berbuat sesuka hati? Kerana rakyat sgt kuat bersatu kata dan boleh ubah nasib diorang sekejap.

Lain cerita pula kalau segelintir org melayu pro pas, some pro PKR, some Pro BN. Kita tak capai apa2, tapi hanya bagi credit untuk puak yg satu tu unt jadi lebih kuat. Either way sama aje kita kena, tapi aku tak rela puak yg satu tu take over secara halus.

Henzy berkata...

Betullah True Anon, dua2 kerajaan dan pembangkang skrg nampak sama jer.

Tapi aku tetap akan undi pembangkang.

Kenapa?

Kita semua ada alasan tersendiri. Waktu dah dekat.

rj berkata...

true anon, ak nk tanye skit.. ape priority ko? ISLAM dulu ke, bangsa dulu ke, or negara dulu ke, or poket dulu ke, or etc...

Tanpa Nama berkata...

true anon, enough with your utter bullshit.

ko nak org tgk dari kaca mata sendiri dan bukan sentimen politik, kemon bro. aku tgk observation ko ni mcm berat sebelah. either ko terlalu naif atau ko ni misinformed.

ko taknak duduk kelantan sbb kotor? well duduk la dkt mana dalam malaysia sama saja. takkan sama mcm singapore. ko nak kata kelantan kotor? datang alor star dlu.

aku rasa ko ni lalang yang nak timbulkan ragu2. tapi malangnya. skrg orang dah boleh surf internet dan google. ko punya pndangan tahun bila?

Tanpa Nama berkata...

true anon ni penyokong BN yg tipikal,membosankan

konon2 cube berfikiran luas dan rasional, padahal taik atas hidung sndiri xnmpak

konon2 seorang pengkaji, padahal mane2 berita yg ckp DAP rosakkan penang, itu jelaaaa yg ko amek, yg len ko tolak, tui la

jgn layan true anon ni, org mcm dia mmg xboleh nk ubah

suke2 ckp kelantan kotor, ko tau x hutang si tajudin yg free cmtu je, lebih bnyk dari kos mentadbir negeri kelantan? bodoh x bodoh la kan, kalau hutang tu dibayar, dpt buat 1 negeri baru mcm kelantan

kalau ko nk cite psl melayu n islam, sila pegi kelantan, tgk banglo2, org kaya kt kelantan tu melayu ke cina? islam ke kafir?

atas pagar konon tp otak sempit mcm lembu

BN = Barang Naik berkata...

True anon : Ko nampak Malaysia ni tak seteruk mana melalui observation ko, sebab ko tak berada di kalangan orang-orang yang susah. Daripada cerita ko, pegi oversea sana sini dgn bos plak warga Ozzie, nampak seperti ko bukan orang yang susah. Ko penah fikir tak berapa ramai orang2 tua yang masih kena bekerja sebagai tukang cuci sebab kesempitan hidup? Gaji kecik, barang mahal. Jangan nak banding dgn Singapore la barang lagi mahal. Ni nak cerita pasal keadaan rakyat yg ramai lagi kesusahan dan kesempitan. Pasal keamanan pulak. Ko rasa cukup aman ke Malaysia ni? Kalau aman, kenapa aku nak jalan sorang-sorang pun takut? Takut kena ragut. Takut kena culik. Takut kena simbah asid. Kalo aman, kenapa umah aku yang berkunci pun perompak boleh masuk? Bukan rumah aku sorang je tau. Masa aku pusblish status kat FB yg aku kena rompak, ramai kawan2 yg komen pun kata pernah kena pecah rumah. Dah berapa lama dah kerajaan yang ko rasa takde la buruk benor tu memerintah?

Apa yang derang dah berjaya buat untuk kurang kan masalah-masalah sosial kes rogol, buang anak ni semua? Sekarang kat pasar malam pun org boleh main kejar2 dgn pisau dan tikam org di khalayak ramai. Itu ke aman yg ko puja-puja tu?

Dan Kelantan, jgn nak pandang kelantan kotor tak membangun apa semua. Aku tgk takde le kotor mana pun. Macam negeri lain jgk. Dan kalau PAS dia kelantan tak bagus, kenapa rakyat kelantan masih memilih mereka sebagai pemimpin? Kat situ ko tak nampak ke? Selangor sendiri, walaupun dalam berita kat tv setiap hari ada je masalah yang kononnya kerajaan Selangor tak cekap, tapi kalau nak berbanding dgn negeri lain, bil air rakyat selangor dapat percuma. Baru je berapa tahun mereka pegang Selangor, dah berapa banyak keuntungan kerajaan Selangor dpt? Ko tak baca Buletin Selangor kan? Masalah pasir la apa la tu semua nak selesaikan berak kerajaan BN dulu je.

Aiman berkata...

benci sial aku ngan true anon...aku xnak pangkah ko...waaaaa....

bab melayu and islam?
-melayu tue kebanyakkan islam kad my kad jek...

malaysia aman?
-camping kat dataran pown kena pukul ape lagi masok utan ada yg kena tanam..waaaa

bab penang?
-kenapa hirau penang yg kecik xnak hiraukan malaysia?lebih 50 tahun merdeka. ape yang ko rasa makin maju? bangunan makin tinggi?jalan makin bagus?orang miskin 0?aper2?cer citer...


tok mantot
bab tv3/4
-nama pon 3/4 ko layan berita luar negara and sukan sudah.

Tanpa Nama berkata...

yang pasir tu betul. pakcik bini aku keje utusan (ya utusan yang ala-ala harian metro versi politik) pun cakap, walau mcm mana diorang attack isu pasir.
kerajaan selangor akan memberi penerangan melalui fakta yang akhirnya terkena kat batang hidung orang BN sendiri.
jadi isu utusan skarang kebanyakan (tak kesemuanya) macam serkap jarang saja. tuduh tanpa bukti.

mungkin kau nak hidup aman damai, membiarkan pemimpin kau hidup dalam rasuah dan mencuri (terang-terangan) macam mana nak sedarkan diorang?

Raden berkata...

ayat "saya tak sokong mana2", "dua2 pon sama jer" adalah ayat standard penyokong BN/UMNO

dal berkata...

True anon,
ko ajak org lain see a bigger picture. tapi, ko see tak a bigger picture?
looking at penang alone tak menggambarkan yg ko see a bigger picture.

Ko ckp pasal harga rumah mahal mencanak2, yg dulunye tempat tinggal rakyat biase yg hidup sederhana.
Masalah yg ko ckp tu, sebelum PR ambil alih mmg dah ade.
I bet if let say PR tak ambil alih, the price of property sane jauh lagi mencanak dari rm600k yg ko ckp tu.
And now, at least they do something untuk kurangkan keperitan rakyat. What they did? Sile google dan observe more.

Aku penah keje kat sabah, aku penah keje kat T'ganu dan aku penah keje kat KL.
The same problem happen yg mane local ditindas, yg kaye tetap kaye dpt beli rumah mahal2 dan kerajaaan negeri together with kerajaan pusat tak buat ape langsung untuk control the price.
Yang aku nmpk, lagi byk projek2 mega yg dorang buat yg hanye mengkayekan org yg mmg dah sedia kaye.

Point aku kat sini, jgn ko generalizekan sesuatu perkare without see a bigger picture.

True anon,
ko ajak org lain untuk berfikiran rasional. tapi, adekah ko berfikiran rasional?
talking about kelantan mcm kat ats2 tu tak menggambarkan yg ko berfikiran rasional.

Ko ckp psl kelantan tak terurus dan kotor.
so, secara rasionalnye, ada tak ko terfikir kenape kelantan still diperintah oleh PAS since 1990 walaupun pada pandangan mata ko negeri tu kotor dan tak terurus?
Walaupun tanpa funding yg cukup,rakyatnye still letak kepercayaan ke atas PAS setelah sekian lame.

In terms of providing the funding from kerajaaan pusat kepada kerajaan negeri, secara rasionalnye ade tak ko terfikir kenape tiap kali kerajaan pusat nak bagi funding kat negeri2..kalo negeri tu bawah BN, dorang akan go through menteri besar negeri tu.
Tapi kalau negeri tu tak bawah BN, dorang akan direct bg kat area yg dorang nak bg, and tukang penyampainye kalau bukan PM, mesti DPM. Kalo bukan DPM mesti menteri2 BN. Tak perasan? Sile observe more.

Point aku kat sini, jgn ko generalizekan sesuatu perkara tanpa berfikiran rasional.

Dan pls...jgn berdiri atas pagar. I respect ur effort untuk observe. Tapi, pls observe more.
So at the end, stance ko ade untuk pilih mane satu yg berhak memimpin negara kita mane satu yg tidak.

Sbb bile waktu mengundi, tapi ko still tak mengundi siapa pilihan ko, automatically ko akan jatuh bawah kategori:
1. Tidak see a bigger picture.
2. Tidak rasional.

Sekian.

Tanpa Nama berkata...

entah...jangan la turun ke dataran merdeka sabtu nie...
nanti habis semua perniaga akan bangkrap...pak man goreng pisang jalan TAR biasenye dapat sehari rm14000 jualannye sehari akan rugi teruk...makcik kerepek tuh sehari dalam rm8 000 income die akan terjejas...
tolong la jangan...
lagi satu...mantoi cakap betul gak...
biar lah kerajaan bn..
sebab nanti bile anak aku nie dah pandai cakap biar die hidup dengan cerita lucah tv3..tolong la...jangan ubah kerajaan nie..
biar la hidup aku mcm skng nie...
biar lah menteri ade duit 1.4juta bagi pada artis...
aku biar susah pakai kereta proton...
biar anak aku pinjam ptptpn...
tolong la...
aku biar susah...
biar anak menteri kaya raya..
kalau aku mati...aku bole wariskan hutang aku pada anak2 aku..
tolong la jgn tukar kerajaan..


puiiiiii

Raden berkata...

suruh dia dtg joho baru, tengok bersih ker koto, walkie talkie polis tak henti2 melaporkan kejadian jenayah yang berlaku, harga hartanah??... hanya sesuai untuk org kaya dan org singapura yang banyak duit, beribu2 warga joho merantau ke singapura setiap pagi mencari rezeki, oppsss... lupa lak... menteri besar joho nik aziz...

Tanpa Nama berkata...

Semua berita di tv telah dikuasai...kita dengar menyampah, tak dengar pun tak rugi, semua fitnah belaka.. internet mendapat berita sahih, dua pihak kita dengar. Kalau nak umat malaysia tengok berita tv, maka cerita pasal perancangan untuk negara maju, BUKAN asyik asyik MENGUTUK aje!@ Banyaknya cakap tak serupa bikin.

Tanpa Nama berkata...

mantot, jgn layan tv3/4, nanti kau jadi 3/4 mcm "true anon"...hahahaahah
-coma-
totally untrue anon...

Tanpa Nama berkata...

true anon,
PRU13 ko nak pangkah yg mane? ke ko belum daftar lagi sebab tak tau nak pangkah yg mane?
eyh...boleh main tanya2 ke?
undi adalah rahsia...

Tanpa Nama berkata...

Apa yg jadi kat penang? Sorry,saya dh lama x gi Penang.What happened?

coccyxache berkata...

sangat terluka bila true anon cakap kelantan kotor tak terurus. dari aku dlm perut mak lagi aku tinggal kat kelantan. kotor tu xyah ckp la kla kt kota bharu mmg la kotor sbb sana sini pasar. tapi pkerja pbndaran selalu je sapu smph kt situ. tak terurus? hewhewhew. hidup je aku. bahagia je . kedai2 hidup je. klntn mgkin slow bab pmbngunan sbb
1. dana terhad. guna duit negeri je beb. kerajaan pusatnye kedekut .
2. segala projek pmbangunan kene tapis dulu tau. tgk ape pro cons nye kla stu2 bnde tu ad.

kla kau stkt duduk dua tiga hari kat kelantan tu baik balik rumah siram pokok.

sorry la aku emosi. bukan ape. hati aku sakit. hina sangat kelantan kan. mundur gila. melampau2 mcm takde tamadun.

kat kelantan kla kau tggu hari jumaat, kul 9pg kt kota bharu, kau boleh dgr dan jumpa sendiri tuan guru/ulama'2 bagi ceramah. bukan politik tapi ilmu. ILMU.

aku terluka. sgt terluka. sampai hati kau. sampi hati kau.

L berkata...

true anon ni lah org yg minda tertutup.

sori to say.

tapi aku suka bn, ajar anak aku dari tahu, jadi tahu.

dari tak tahu apa tu seks, jadi tahu.

dari tak tahu apa tu liwat, jadi tahu.

terima kasih bn untuk ini.

terima kasih bn.

pejuang melayu, islam.

terima kasih.

satu undi aku bagi pada pembangkang.

your perjuangan, dah jauh terpesong. menangis kalau pmimpin dulu tngok bn skarang.

Laici berkata...

Bro, kau dari Penang? Ler..kau tak nampak condo2 mewah dan rumah mahal2 naik mencanak2..rega satu unit paling cikai rm600k? Bos aku dari Australia beli satu unit kt sana, tapi dia tinggal sana 2-3 bulan je. Tmpt tu dulu tanah tempat tinggal rakyat marhain pemandu teksi yg bawak aku dr Hospital Lam Wah Ee ke airport semalam. Suara hati beliau, buat aku sedih.

bro,point kau harga rumah mahal? sebab tu kau rasa penang teruk? kau ada tengok dari segi kemudahan,pengangkutan awam yang selesa, ada percuma, pastu kau taknak banding harga rumah negeri lain? kl?? jhor? tempat2 membangun..kawasan pulau, tanah memang mahal bro.tapi kat kawasan seberang prai, harga rumah masih paras masuk akal
tak dinafikan harga rumah makin mahal kat kawasan pulau, tapi tu salah siapa? kerajaan negeri ke?

the true true anon berkata...

kerajaan PR ni mmg kotor dan jijik! kelantan dah berapa lama kotor dan tak terurus... sekarang selangor pulak diorg nak kotorkan! sampah sarap tak berkutip... benda paling basic pun tak boleh nak urus dgn betul, mmg FAIL! ada hati lagi nak BERSIH, BERSHIT ada laaa harrkkttuuiiihhhh!

azhar berkata...

heheh. masa keputusan anwar kat mahkamah duta hari tu pun org ada nasihat jangan datang ramai2 pasal cuma keputusan. datang ramai-ramai keputusan tetap sama jugak, cuma takut2 susah orang nak berniaga kalau tak terkawal keadaannya tapi yang terjadik peniaga lak yang untung lagi banyak.
Tukar suasana di atas kepada suasana masa bersih 3.0 or himpun di dataran? sapa kata peniaga rugi? Kalau benda jualan x sesuai mmg rugila kot. hehehe
Aspek keselamatan akan jadi isu kalau peniaga tidak berfikir kehadapan.

Tanpa Nama berkata...

Terhad pembangunan kat kelantan macam mana pun dia berjalan jugak. Elevated road pun dalam proses pembinaan. Pembangunan duniawi setakat mana sangatlah. Yang penting akhirat, yang tu orang kelantan pentingkan (bukan orang tempat lain tak pentingkan akhirat, cuma aspek yang dibincangkan adalah pembangunan negeri kelantan) yg dikatakan kotor, tak membangun dsbnya tu.

Tanpa Nama berkata...

kelantan busuk kelantan busuk... selangor pun busuk... terimalah hakikat weeeii... nak uruskan sampah sarap pun tak pandai...

Aiman berkata...

JB pown busuk dokkk...

Laici berkata...

bodo...dok trolling apa kat sini..takdak akai

Tanpa Nama berkata...

ala jgn la terhina sgt dak kelantan..maafkan la true anon ni ckp kelantan kotor..

touching sungguh ko..hish

btw, ni stail hindustan ke hape neh, bantai true anon ramai2..dia sorg..cis

-voltron-

kristalbiru berkata...

byk benda pelik kuar kt brite skrg... pening wooo... tgk sukan je la...

coccyxache berkata...

Anonymous Anonymous said...

ala jgn la terhina sgt dak kelantan..maafkan la true anon ni ckp kelantan kotor..

touching sungguh ko..hish

btw, ni stail hindustan ke hape neh, bantai true anon ramai2..dia sorg..cis

-voltron-

April 25, 2012 8:57:00 PM GMT+08:00


sedih wooo. takpela. kotor dunia takpe. jangan kotor akhirat nnti. amiin.

Tanpa Nama berkata...

true anon ni ckp mcm orang pandai tp aku rasa hari2 ngadap tv3 & baca utusan...tu sebab pemikirannya sama mcm jer cam lembu2 yang lain..lg 1,dia dah pegi keliling dunia (umno support kot),maknanya orang senang.ape dia peduli nasib orang2 yang tertindas..tp dia lupa,nasib anak cucu dia tak tentu lg senang...moga2 dia sedar

Tanpa Nama berkata...

kat sabah hrga ruma naik gler2..smpai xmmpu nk bli..dlu zmn aku skola xde r mhl sgt..yela sabah kan fix deposit bn..jdi pduli ape ruma naik smpai xmmpu bli..nk ckp sabah ni pulau mmg sah la xkan.. hrga ruma teres kat sini bkn corner lot pun dh bley bli banglo klu kat kelantan(bukti aku tnya kwn aku org klntan)..ape yg bestnye bn memerintah??gaji naik skt..brg naik bnyk..lgi bgs xnaik gaji..jdi brg sma je..

aman ke bn printah??haha..drg yg huru hara mlm2 kat tv3..aku ingt lgi dlu aku blaja kat kedah.bapa aku pesan jgn kuar2 sbb dia dgr brita tv3 suku gtau kedah huru hara..aku tgk aman damai je kedah..slamat je aku blaja n blk sabah..bodoh pnya brita..mnipu mak bapa aku..smpai skg aku xpcaya ape pun brita tv3..tp kuat pngaruh bn ni..bapa aku tetap setia sokong sbb bn slalu ckp kat tv3..lihatla jasa bn slama ini..bnyk yg d lakukan utk rakyat..bodoh pnya statemnt..aku tgh rsa la pmbangunan smpai aku xmmpu bli ruma sndri..rakyat d dahulukan sengsara sbb hutang..pencapaian bn mnaikkn kos hidup d utamakan!!

sokong BN!!
hakkkk tuiiii!!

anon the true berkata...

eeeeyyyy busuknya kelantan gila busuk... korang tak rasa malu ke dok kelantan tu... busuk gila woooii dah... tu belum belen kelantan lagi laaa busuk

Tanpa Nama berkata...

mantot ni, irmanyadi ke? mcm pelik je nama

Tanpa Nama berkata...

tok sah lah cerita pasal kelantan kotor,orang malaysia memang pengotor.. kl ke mane2 kat malaysia ni sume same kotor..org malaysia buang sampah pun sesuka hati aje rs nak buang mane2..pastu kepoh org bandaraya tak urus pembuangan smpah dgn betul etc...
true anon, ko nak ckp kelantan kotor aku nak tanya ko buang sampah betul2 di tmpt yg betul ke?

Tanpa Nama berkata...

aku dah keje dengan umno..dulu aku tak kesah pasal politik ..tapi bila aku kerja dengan umno..(jaga projek2 diaorang..baru aku tau bangsat nya melayu dalam umno ni..sanggup tutup periuk nasi melayu lain untuk anak beranak diaorang ( kes tender la..pasal aku yang disuruh hantar tender dokumen ) aku diam je..pastu makin banyak pulak kes2 lain yang bila aku cerita ngan wife aku ..dia suruh berenti..baru aku kesah pasal politik sebab aku kesian depan dia kata dia bela bangsa..belakang macam2 diaorang buat..ni ikhlasla pengalaman aku..

quxiena berkata...

Suke baca komen2 yg sma waktu dgn aku! Heheee..

Rasa lucu sgt2 dgn 'true anon' yer statement mcm x educate yer org jerr...ni mesti x khatam Quran kn?? kn?? kn???

ketua anon berkata...

lu nak sound org khatam tak khatam quran, lu dah khatam ke? rambut pun terkeluar2 dah mcm rosmah aku tgk, benda paling basic dlm quran pun tak boleh follow nak sound org lain.

Aiman berkata...

ketua anon ko pas sound ko kat ketua girl2 ko gak yer...tanya jambul spray pakai aper...

Tanpa Nama berkata...

kesian true anon.kena bantai ramai2.ko kena faham true anon ni blog pro pembangkang.dpn mata dorg mmg nmpk pembangkang semua baik je.lain dr mata sesetengah org yg masih nmpak mana baik dan mana buruk.aku yg duduk selangor ni naik menyampah dh dgn pakatan ni.konon pandai sgt nk take over masalah sampah dr alam flora.sampai skang xsetel2 lg.xlama lg ada la yg nk bantai aku kunun nya masalah sampah dh ada dr zaman bn lg.

Aiman berkata...

Waw...aku bukan pro saper2 just aku suka membantah...so siapa jadi kerajaan kena la wat sehabis boleh jangan ada isu2 yg membolehkan rakyat berbunyi.

Kalo johor pembangkang yg pegang and ada isu diorang buat salah aku akan ikot membangkang...tapi apakan daya..."Orang JOHOR xde ko**k<-mak member pompuan aku ckp"
takot sangat...
dan paling aku menyesal bila orang tua ckp kalo pembangkang jadi kerajaan saper nak buat jalan?saper nk buat lampu?apekah kebodohan diorang...ITU TANGGUNGJAWAB KERAJAAN berkhidmat untuk rakyat. bukan rakyat kena berkhidmat untuk kerajaan.

Tapi aku masih terpikir kenapa tarif air kat johor antara termahal dimalaysia?kenapa tarif air tak dihandle oleh kerajaan?

pengikut anon berkata...

aiman bodoh, sbb aku tau aku tak baik mana aku tak sound2 org dok khatam quran la apa la... masalahnya betina quxiena tu nak sound2 org pasal agama tapi diri sendiri macam cibai. baik dok ckp pasal benda lain la, jadi macam rosmah bodoh tu, dia tau dia tu rambut tersembul keluar, takde la dia nak sound org pakai agama.

fikirkan semula berkata...

"rj said...
true anon, ak nk tanye skit.. ape priority ko? ISLAM dulu ke, bangsa dulu ke, or negara dulu ke, or poket dulu ke, or etc..."

hmmm.. baca2 lah sikit kat sini ek..

http://umat-akhir.blogspot.com/2012/04/nota-islam-mengangkat-melayu-melayu.html
http://umat-akhir.blogspot.com/2012/04/nota-shahi-islam-lebih-tinggi-daripada.html

"BN = Barang Naik said...
True anon : Ko nampak Malaysia ni tak seteruk mana melalui observation ko, sebab ko tak berada di kalangan orang-orang yang susah."
kemiskinan berpunca daripada kebodohan.. makanya jalan terbaik adalah menerusi pendidikan.. belajarlah.. jangan asyik berguling atas jalan atau sibuk berdemo je..

=)

"Masa aku pusblish status kat FB yg aku kena rompak, ramai kawan2 yg komen pun kata pernah kena pecah rumah. Dah berapa lama dah kerajaan yang ko rasa takde la buruk benor tu memerintah?"
apa kaitan pulak dengan jenayah? kalau jenayah dilakukan atas sebab kemiskinan, maka berusahalah.. orang asing yang datang sehelai sepinggang pun boleh kaya raya.. pendatang bangla, aceh boleh bukak kedai.. kenapa kita tak boleh? sebab sibuk sangat politiking & cerita kedai kopi ke? bantuan dah banyak diberi untuk handicapped.. takkanlah sampai basuh berak pun nak suruh big mama cucikan..

xD

"Raden said...
ayat "saya tak sokong mana2", "dua2 pon sama jer" adalah ayat standard penyokong BN/UMNO"
the same thing happen to ya.. ayat "saya tak sokong mana2", "dua2 pon sama jer" adalah ayat standard penyokong PR/taksubers

xD

"dal said...
The same problem happen yg mane local ditindas, yg kaye tetap kaye dpt beli rumah mahal2 dan kerajaaan negeri together with kerajaan pusat tak buat ape langsung untuk control the price."
tanya REHDA kenapa rumah mahal? sama jugak untuk barang2 lain..

=)

"Semua berita di tv telah dikuasai...kita dengar menyampah, tak dengar pun tak rugi, semua fitnah belaka.."
mental block ya bro? kena tahu bezakan gosip2 politik, fitnah, fakta dengan auta.. setiap berita yang kita dapat kena tapis dulu & kena lihat dari dua2 belah pihak serta rasional.. jangan terjebak dengan pembodohan kedua-dua pihak..

xD

"coccyxache said...
1. dana terhad. guna duit negeri je beb. kerajaan pusatnye kedekut."
di negeri2 pemBANGANG kan ada jabatan persekutuan? macam mana boleh timbul isu kedekut.. ni mesti kes baca sebelah pihak je ni
Tak ada negeri yang kaya dengan Royalti minyak je bro.... Bagi memajukan sesebuah negeri itu memerlukan kombinasi lokasi, kemudahan asas, kurangnya kerenah birokasi, pelaburan luar, kepimpinan yang matang dan ect.. Jangan salahkan kerajaan kalau kepimpinan negeri sendiri yang lemah.... Jangan 24jam nak fikir pasal politik j bros..

xD

"Laici said...
tapi kat kawasan seberang prai, harga rumah masih paras masuk akal
tak dinafikan harga rumah makin mahal kat kawasan pulau, tapi tu salah siapa? kerajaan negeri ke?"
the same thing happen all over the country.. salah siapa? salah BN ke atau salah REHDA?

xD

fikirkan semula berkata...

"Anonymous said...
Pembangunan duniawi setakat mana sangatlah. Yang penting akhirat, yang tu orang kelantan pentingkan "
sangat klise.. jawapan escapisme untuk ketiadaan progress di kelantan & kerajaan yang tak tau buat kerja..

=D

"Anonymous said...
lg 1,dia dah pegi keliling dunia (umno support kot)"
sebab dia waktu belajar dia elajar betul2 keje tinggi.. bukan sibuk dengan politiking macam kebanyakan orang.. orang suruh belajar taknak.. sibuk berguling atas jalan tar.. kalau pandai bagi masa takpa gak..

kahKAHkah!!!

xD

"maknanya orang senang.ape dia peduli nasib orang2 yang tertindas.."
sekali lagi aku cakap.. kemiskinan berpunca daripada kebodohan.. makanya belajarlah.. kalau tak boleh baiki nasib ikut jalan pendidikan, berusahalah dengan berniaga ke, bukak bengkel ke.. bangsa lain kerja rendah2 je tapi boleh hantar anak pi oversi! tanya kenapa? allah takkan ubah nasib sesuatu kaum melainkan kau sendiri yang nak ubah diri kau!

=)

"Anonymous said...
ape yg bestnye bn memerintah??gaji naik skt..brg naik bnyk..lgi bgs xnaik gaji..jdi brg sma je.."

itu salah siapa? salah peniaga atau salah kerajaan?? Malaysia negara yang paling tinggi jumlah subsidi. Berdasarkan persen dan nominal Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), subsidi Malaysia adalah yang tertinggi yaitu 11 persen dibandingkan Indonesia (2.7 persen), Cina (0.7 persen), India (1,6 persen), Filipina (0.2 persen), Swiss (3,5 persen), Prancis (1.4 persen) dan India (1,6 persen).

Budaya subsidi membawa dampak tidak menyenangkan, termasuk tidak sampai ke golongan ditargetkan, salah guna, pasar (perdagangan) berkontraksi, pemborosan dan produksi berlebihan menyusul penggunaan sewenang-wenang.
cuma nak ingatkan saja.. barang2mentah kita (minyak, gas, lpg, gula, dll) dah murah.. tapi kenapa harga makanan siap masih mahal? cuba bayangkan kalau subsidi dikurang atau ditarik balik? berapa pulak harga makanan?
jadi siapa yang bertanggungjawab sebenarnya? aku sangat2 setuju subsidi untuk pendidikan murah (hapus ptptpu) dan kesihatan murah. Subsidi petrol kurang perlu diberikan krn kelas atas banyak yg guna petrol.. yang kita perlukan ialah baiki sistem pengangkutan awam..
xD

"Anonymous said...
bapa aku pesan jgn kuar2 sbb dia dgr brita tv3 suku gtau kedah huru hara..aku tgk aman damai je kedah..slamat je aku blaja n blk sabah..bodoh pnya brita..mnipu mak bapa aku..smpai skg aku xpcaya ape pun brita tv3.."
sebab tuh kena TAPIS MAKLUMAT yang datang dari dua2 pihak!

xD

"Anonymous said...
tok sah lah cerita pasal kelantan kotor,orang malaysia memang pengotor.. kl ke mane2 kat malaysia ni sume same kotor..org malaysia buang sampah pun sesuka hati aje rs nak buang mane2..pastu kepoh org bandaraya tak urus pembuangan smpah dgn betul etc..."
excellent bro! itu semua pasal MENTALITI bukan keraan pas atau bn!

xD

"Aiman said...
Tapi aku masih terpikir kenapa tarif air kat johor antara termahal dimalaysia?kenapa tarif air tak dihandle oleh kerajaan?"
air bawah kuasa negeri.. jadi beza2 lah rega antara negeri.. nak suruh pusat take over pulak? kau belajar ke tak sejarah nih pasal perkongsian & pemisahan kuasa pusat & negeri? time kelas sejarah pergi berguling atas tar ke bro?

xD

Aiman berkata...

Yes sejarah aku D time SPM sebab sejarah dibuat oleh orang yang menang...no point tok aku belajar sejarah...baik aku belajar dari sejarah aku...

Hijau berkata...

Teruskan berguling.

abang anon berkata...

patutla aiman ni nampak bengap dan bodoh semacam je komen2 dia. sbb dia tak mau percaya sejarah. kesian waktu sekolah lagi dah jadik pencacai nuar

Aiman berkata...

kepada anon2 yg berkaitan...aku lebih pentingkan matematik dari sejarah...

iamBIG berkata...

wahahahahahaha.....aku rasa nk sambung je ayat anon April 25, 2012 2:38:00 PM GMT+08:00 ..tp xpa la, cukup lah dia ckp tu...complete lah kira...*thumbs up

Tanpa Nama berkata...

sapa nak masuk syurga kena vote PAS. muaahaha...bodoh antra islam dan politik yg mgunakan islam pun x dpt beza. melayu mmg bodoh

=) berkata...

rehda is the voice of house developers. not the buyer @ rakyat. the voice of rakyat should be heard and spoken by the leader that rakyat hv chosen @ MP @ ministers @ person who can decide @ government. if there is problem or issue, they are the one who should step forward and speak on behalf of rakyat (which now is hardly be seen in the present gov bcoz they are to complacent).