April 09, 2012

Najib, PTPTN dan Norway

Tergelak aku bila membaca kenyataan PM kita yang dalam dunia ni, hanya 3 negara aje yang support education rakyat dia sampai tertiary level. Keh keh keh, kelako. Dah la dibaginya contoh NORWAY!

Takde negara lebih buruk ke dia boleh ambik nak dijadikan perbandingan dengan Malaysia...sebab kalau nak dibandingkan dengan Norway ni..Malaysia tak jauh ke belakang sebenarnya. Norway nombor satu dalam kadar cukai kenderaan paling tinggi dalam dunia. Nombor satu paling tinggi dalam dunia memastikan rakyat dia membayar cukai semata2 untuk membeli kenderaan.

KIta? Nombor dua! Dalam banyak2 negara, negara kita adalah negara nombor dua cukai kenderaan paling tinggi dalam dunia, selepas Norway.

Ada nampak hasil dia? Hasil dia kepada negara..kita ada Proton, kita ada Perodua. Hasil dia kepada rakyat...ramai antara kita bawak Perodua Viva, kereta canggih, terbaik, terhebat, cukup selesa dan mampu milik.

Fikir sejenak ; makin lama budak makin ramai yang dapat berbelas A dalam SPM. (apa magik diorang buat aku tak nak sentuh hari ni) dan tempat ke IPTA makin lama akan makin berkurangan. Jadi pasti ramai yang terpaksa carik jalan ke IPTS untuk sambung pelajaran. Average kursus IPTS diploma di Malaysia lebih kurang Rm21 ribu dan average course degree adalah RM48 ribu plus...

Persoalan aku adalah ; kenapa kerajaan membenarkan benda ni terjadi? Seolah-olah tertiary education adalah sesuatu yang golongan mampu sahaja akan dapat. Bagaimana pulak dengan golongan kurang mampu? Golongan yang tidak punya wang ringgit akan jadi terpinggir dan dari situlah akan berlaku keciciran.

Dari situ PTPTN datang. Jeng jeng jeng!
Cantik sungguh model bisnes ini. Tak mampu, kita berhutang. Tolong rakyat.

Kalau benarlah PM kita ikhlas nak membantu rakyat , tolong, tolong..break these chain of business. Rakyat tidak sepatutnya jadi pelanggan dan rakyat tidak sepatutnya diajar untuk berhutang. PM kata "cukai kena tinggi kalau nak abolish PTPTN." Masalahnya cukai kita memang dah tinggi. Mungkin kita tak sedar dan kita hanya sedar pasal cukai pendapatan tapi terlalu banyak sebenarnya cukai yang berlegar2 dalam hidup semua rakyat Malaysia.

1. Kau nak jaga warranty kereta kau, kau kena servis dekat authorized service centre...ada 6% cukai.
2. Anak kau nak makan KFC takpun Pizza Hut...6% lagi kau kena.
3. Kau bayar kereta tiap2 bulan..ada jugak cukai bergantung kepada jenis kereta apa kau beli.
4. Beli rumah...ada cukai ikut jenis2 dia.

dan bermacam2 lagilah indirect taxes yang kita main bayar tapi kita tak pernah totalkan berapa sebenarnya yang kita bayar sebab mentaliti kita automatik akan rasa berat bila kena bayar cukai selambak...macam cukai pendapatan..tapi cubalah kira dan totalkan berapa sebenarnya kau bayar dekat kerajaan dalam sebulan.

Itu aku tak masuk lagi tol...toll is a form of taxes.

Nak laksanakan GST, laksanakan lah tapi be fair. Ada sesetengah cukai yang kerajaan dah implement yang diorang kena let go. Benda macam rokok,arak dan kasino nak cukai sampai mampus pengguna dia..cukaikan lah.

Berkaitan dengan PTPTN atau nama glemer dia PTPTipu, hutang is still hutang. Aku tak mintak benda tu nak abolish. Kalau dapat, bagus jugak kalau tak dapat pun aku takde nak pegi riot.

Tapi pernah tak PM kita ni tanya kenapa kalau budak IPTS pinjam RM65 ribu dia kena bayar balik in total dekat RM80 ribu lebih? PTPTN ni ikhlas nak membantu orang yang tak dapat masuk IPTA atau sebenarnya sebuah badan bisnes serupa along nak cekik darah fresh grad? Itu tak termasuk lagi bayaran servis perkhidmatan PTPTN yang agak besar jugak jumlahnya.

Kenapa nak berbisnes dengan rakyat?

Tak salah nak tax tinggi tapi masalahnya di Malaysia ni tak nampak hasilnya. Tak payahlah nak compare dengan Norway. Rakyat Norway dicukaikan 36% daripada income diorang tapi 10% daripada tu akan dikembalikan untuk rakyat pergi bercuti. Hari Ahad kedai semua tutup sebab kerajaan dia nak galakkan rakyat spend masa dengan family.

Persoalannya, kalau cukai kita dinaikkan pun, mampu ke kerajaan kita push untuk tingkatkan kualiti hidup kita? Sebab selama ni apa yang aku nampak, kerajaan selalu assume...gaji naik, kualiti hidup naik. Sebab tu diorang push nak dapatkan "gaji negara maju" menjelang 2020.

Gaji besar pun tapi masa untuk spend dengan family tak ada, buat apa? Mana kualitinya? Macam mana nak melahirkan rakyat yang berkualiti?

Aku pastekan sket beberapa kisah mengenai Norway sebab Najib dah buat perbandingan...

Norway has for decades been built up as an open, transparent, informal society with strong egalitarian principles and a regulated social welfare system based on what the Norwegians love to call fellesskap (fellowship). This is a country where the prime minister bicycles to work, where approachable politicians walk freely around town and where the chief executive of the country’s biggest bank can be spotted doing his family’s grocery shopping, all alone, in short-sleeves.

This is a country where it’s not at all unusual to hear its citizens say that they “pay their taxes with joy,” because they’re keen to spread the wealth and know that they can get a lot back in return, from free university tuition to total coverage of all hospitalization costs.


Kalau kerajaan tak ada vision nak achieve sesuatu yang macam ni...sila step down. Bagi peluang kepada orang lain memimpin Malaysia dan nak try sesuatu yang lebih baik. Bad leaders lead to bad things.

Bacaan Lanjut
Norway
Statistik Negara
Kisah menarik mengenai Norway dan kenapa sangat ridiculous statement Najib


65 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bye the way nice entry untuk aku bersarapan pagi, mantot aku hope kau dapat buat satu post pasal pm pangku jawatan menteri wanita.

p/s : weyhh,, kau percayalah cakap aku, kalau takda anon, tak best komen kau nanti. haha so jangan hide untuk anon komen bro.. tak thrill la

Prince of Noob berkata...

free education aku setuju, mansuh sepenuhnya PTPTN aku tak setuju... selanjutnya boleh baca kat sini.

Tanpa Nama berkata...

Agreed with your point of view. Macam aku hutang RM21k, end up kena bayar RM25k. Tu belum masuk servis perkhidmatan yang bagi aku tak masuk akal sebab apa la servis macam nok haram. Surat tak sampai. Website tunggang langgang dan semak. Lepas tu, akak kat kaunter garang macam tak dapat nafkah batin!!

Norway on the other hand memang sedia maklum as one of the wealthiest country in the world. Kaya sampaikan VAT dia boleh diturunkan from previous financial year sebab the government berjaya clearkan segala hutang negara. Bayar tax banyak-banyak pun, sure dapat balik in form of healthcare and fully supported education system.

Kalau kat Malaysia, bayar tax banyak-banyak pun, sure end up dengan projek-projek tak berfaedah seperti melebarkan jalan dan buat bangunan yang lepas tu sure ada problem bumbung senget and so on. What a waste of taxpayer's money!

Pelita berkata...

"Gaji besar pun tapi masa untuk spend dengan family tak ada, buat apa? Mana kualitinya? Macam mana nak melahirkan rakyat yang berkualiti?"

Aku sangat support yang ni. Buat la cara/penyelesaian/kempen/undang2 apa pun. Aku percaya kalau sistem keluarga kukuh, mmg kita takkan havoc la dgn isu2 'kehancuran Islam' tanpa henti. Rakyat kuat, negara pun kuat.

suparjo berkata...

aku hutang 15K je wey, tapi bila buat perkiraan untuk bayar balik, aku kena sampai 18K. wtf??? kalau nak tolong buatlah cara nak tolong, ini macam along "halal" je.

bila minta biasiswa tak lepas, jadi nak tak nak memang kena minta ptptipu juga. yelah nak minta tolong sapa lagi??? bukan orang kaya pun.

then aku pernah dapat anc masa aku diploma, maksudnya aku graduasi dengan kelas pertama, sepatutnya aku patut dapat jadikan biasiswa ptptn aku tu, bila call ptptn dah la lambat gila angkat. bila bincang minta doang biasiswakan pinjaman aku, doang cakap aku tak layak..damn!

makin tak paham aku.at least just kurangkan lah masa bayar balik tu, tak dapat mansuh takpa tapi jangan bebankan student dengan cas yang tak masok akal please.. sakit kot

kelabu berkata...

"Kalau kat Malaysia, bayar tax banyak-banyak pun, sure end up dengan projek-projek tak berfaedah seperti melebarkan jalan dan buat bangunan yang lepas tu sure ada problem bumbung senget and so on. What a waste of taxpayer's money!"

Hoi mangkuk nak cerita pasal ptptn cerita pasal ptptn je lah... apa benda yg tak berfaedah dgn melebarkan jalan? kalau jalan dah sesak gila babi tu mmg patut la kena lebar. buat bangunan mestila kena buat, yg bumbung senget roboh tu adala kesilapan kat mana2 tapi buat bangunan bukan projek yg tak berfaedah. Bodoh betul la mangkuk ni cakap mcm lembu tak guna otak

Mantot berkata...

"KUALI!BONTOT KAU HITAM" kata belanga.

miss labi berkata...

kalau lebarkan jalan tu okay jugak lah kan. tapi kalau nak buat bangunan tinggi banyak2 tu macam xnampak sangat kelebihannya, unless dia buat rumah-rumah free/kos rendah tapi selesa untuk rakyat dia yang miskin nih.

kelabu berkata...

kakak, tak semua bangunan buat tak berfaedah, klcc tu dulu org cakap tak berfaedah tapi sekarang dah nampak berapa byk faedahnya pada negara, putrajaya dulu org cakap membazir tapi sekarang ada org dok sibuk2 nak tawan, litar sepang tu dulu org kutuk, sekarang mcm2 acara bertaraf dunia diadakan kat situ... tiada bangunan yg dibina yg tiada faedah, yg ada hanya kegagalan urus tadbir dlm suatu projek pembangunan itu

Tanpa Nama berkata...

i dont think the issue is more on not spending time with family or melebarkan jalan kerana itu perlu diimplementasi. dari segi buat bangunan, itu pembangunan malaysia. walaupun begitu, rasanya bangunan lama yg almost rupa nak runtuh tu, baikla di mantain kan, kerana buruk sgt nampak jalan dang wangi, puduraya semua tu. i think everyone should just be together, work hard together. notice the TOGETHER. ni kdg2 buat kerja sambil lewa, lepas tangan, slow, incompetent and inefficient. kerja kita kalau belajar sejauh mana pun, tapi jikalau masih tidak berkualiti, sama je. lagi satu, kalau mentaliti kita pun masih kampung dan kearah tidak mahukan pembangunan, rasanya elokla kalau kita hidup mcm ini je. constant. kalau tak puas hati boleh pindah ke negara lain. and tgk la, mcmana hidup "tanpa" tax ni negara lain.


rasanya itu masalah yg perlu diperbetulkan.

ana berkata...

aku tak kisah sgt ptptn tu pinjaman blh je nk byr blk..pinjam tetap pinjam..hutang tetap hutang..wajib la aku byr kan..dh mmg tak mampu masa nak belajar dulu kan..tapi kalau pinjam 21k byr 21k jugak la..kenapa nak ada bunga2 pulak..

konon caj pengurusan pentadbiran..kalau call 2 3 kali dering dah jawab takpe gak..ni call asyik la tak dapat..kalau dpt pun pas kat org tu pas kat org ni..last2 org mula2 jawab tu gak yg jwb..

tapi bila kita tanya jwb mcm tak tau prosedur mcm taktau sistem jabatan yg dia sendiri keje..

Mael berkata...

cakap macam ptptn tu rm50.
sorang nah amik sorang 1..
kalau rm18,000 sorang tak ke gile bankrup ke der negara..
subsidi yang berlambak + ptptn + lain2 = Greece(goverment over spend) last2 tuduh pulak kerajaan tidak bijak mengawal kewangan.jom sokong anwar...LOLOLOLOLL...

Tanpa Nama berkata...

Cik Ana, setuju sgt. Hutang wajib byr. Jgn ajr bdak2 kita ni x reti nk byr utang. Dpt duit beli enpon mhl2 klh org kje level manager! Even segelintir je mcm tu

Tanpa Nama berkata...

Apa faedah nya dpt kat aku bina klcc nuh. Bukan aku mampu sewa pun. Bina putrajaya x membazir, tp klu ko buat jambatan kos,y 300 juta tp org lain buat hanya 100 juta itu dikira membazir la bai. Dan perlu di ingat,k anwar ckp tawan putrajaya bukan dia dok gila kt putrajaya tp maksud dia secara simbolik,y utk ambik alih kerajaan. Adoi lh...knp org buntut biru x paham2.

apz berkata...

Memang lah nak kena tawan Putrajaya, dah disitunya ditempatkan Pusat Kerajaan Persekutuan.. kalau bukan Putrajaya, mana lagi tempat nak di tawan yang membawa erti perubahan kepada Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Tanpa Nama berkata...

aku bangga jadi rakyat mesia krna hanya di mesia jika sokong pembakang ertinya pengkianat negara walaupon kau pembayar cukai yg byk tapi kalau kau sokong bn kau curi 256j bela lembu kat condo pon tak apa pasai kau anak beranak dah lama keje kuat, lagi satu ialah mesia satu2 dlm dunia kau tak tahu bila pru akan diadakan

kelabu berkata...

anon 1:01:00 PM, apsal la lahabau sangat mmg la klcc tu kau tak mampu sewa... tapi klcc tu byk beri faedah kepada negara, terutama dari sektor pelancongan, berapa ramai pelancong datang utk tgk klcc, berapa byk syarikat asing sewa ofis kat klcc. tau tak sektor pelancongan menyumbang sumber pendapatan negara kedua terbesar? berapa byk hasil keuntungan kita dapat dari klcc? itu belum cerita pasal publisiti lagi, sampai sekarang masih dlm top 10 bangunan tertinggi di dunia. org luar daripada tak kenal malaysia sekarang dah kenal kerana adanya klcc. susahla nak ckp dgn org bebal mcm kau ni. dah kau pergi cerita pasal ptptn je lah jgn sibuk2 nak cerita hal negara.
belajar dulu camana nak bayar balik ptptn tu baru sembang hal negara. ni dah la malas nak bayar, nak mintak mansuh pulak. bodoh yg tak sedar diuntung

Master Yoda berkata...

Sokong Anon April 9, 2012 1:57:00 PM GMT+08:00..

Nak merasai mende2 aneh dlm pentadbiran sesuatu negara, duk la kat Malaysia ni...Kah kah kah

mawar berkata...

PTPTN. Cukai? Perbandingan dengan Norway. NO WAY : jauh beza. Pendapatan orang Norway berapa? Taraf kehidupan mereka macamana, sama dengan orang Malaysia.,,, jauuuuuh beza.Tanya Khaled Nordin tu, dulu dia belajar, berapa dia kena bayar, ada hutang tak bila dah habis belajar. Piem tak apalah, bapa loded.

Kaji balik bila PTPTN ni di buat? semasa Najib jadi Menteri Pelajaran. Mengapa dibuat? Nak membantu kroni-kroni yang buka IPTS sedangkan IPTA yang ada hidup segan mati tak mahu sebab kekurangan dana.Biasiswa dihapuskan kononnya tak menguntungkan. Yang ada di minda pemerintah keuntungan luaran sahaja. Ringgit dan sen.

Bukankah ilmu itu perlu diberi kepada rakyat jika ingin melihat celik ilmu? Sebaiknya secara percuma supaya rakyat dapat menilai kesungguhan pemerintah dalam meneraju negara.

Kak Mah berkata...

aku dpt pinjaman dr MARA masa tu MARA tak sesak lg la. interest free, pahtu pas keje alhamdulillah rezeki pun dgn anak sykt MARA, dapat lagi conversion.. kira bayaran ditukar ganti dgn perkhidmatan dgn MARA..

PTPTN? sape yg ada hutang PTPTN dapat conversion bila keje dgn PTPTN?

tahi kalau ada pun.. jgn mimpi

Tanpa Nama berkata...

yg joli sakan beli hp, etc tu bdk2 uitm kot... bdk2 uitm je dpt lebihan duit ptptn yg byk after tolak yuran pengajian. yg u lain taktau la, kalu aku dulu dkt um, mana ada lebihan sampai blh beli hp. nak beli buku baru pn berkira2, last2 photostat je org pnya, sbb murah. nk beli pakai duit sendiri mmg x mampu.

Riri Yoorin berkata...

yeap indeed, kita agreed sangat.. pinjam 18k tapi dengan kos yang ntah apa2 end up jadi 25k pastu tak termasuk yang fresh grade lagi..

halo muda2 lagi dah terbeban ngn utang!

Henzy berkata...

Tak perlu mansuh PTPTN pun takper. Cuma kena permudahkan pembayaran balik. Lepas tu tak perlulah charge perkhidmatan tu, kau bukan bank.

AKu mmg nampak sejak PTPTN ada ni berduyun2 kolej swasta muncul. Yang elok, mmg eloklah, tempat timba ilmu tapi kalau yg muncul tu kolej yg sekadar nak kaut duit student tidak ker dah salah?

Dahlah bila byk sgt IPTS ni, jadilah pula kebanjiran tenaga kerja. Masalahnya tak semua akan dpt kerja. Dan dlm kerajaan pula makin lama makin dinaikkan umur bersara.

Patutnya PTPTN ni diberi dgn syarat yg agak ketat. Diberi hanya utk bayar yuran pengajian dan bukan utk dibalun oleh para peminjam atau kolej2/universiti2.

Memang ramai yg malas bayar. Malas bayar bukan tak nak bayar.

Tanpa Nama berkata...

suparjo, awak tak layak untuk tukarkan ptptn kepada biasiswa sebab awak diploma holder. yang layak adalah degree holder. so diploma first class tak layak untuk tukarkan kepada biasiwa. tapi kalau ijazah first class then boleh apply untuk tukarkan kepada biasiswa.

kelabu berkata...

sori semua. aku hati hitam sikit. payah nak dengar pandangan orang lain.

aku la yang paling tahu. aku belajar pun tinggi.

orang lain punya cakap? sori. bn ajar aku jadi bongkak. jadi bodoh sombong.

hidup bn!!

mr_bread berkata...

a little bit info - KLCC is over budget for maintenance.not fully occupied,nearly half.mostly tak mampu byr sewa sbb mahal gila mlainkan kampeni yg byk branches.same problem for avenue k.

shoplot in times square, in 2006 harga around 250k. now market price 1.5m... rent out 5-6k monthly. some shop unit at lower floor already break 10mil price with rental up to 20K/month.

so,what do you expect the rental price?personally,i dont think we need tall buildings just to attract tourists semata2..

ps:pakaila bahasa elok2 sket.janganla cakap macam orang takde akidah.

Tanpa Nama berkata...

ala mmg bongok pon g bt klcc putrajaya litar sepang hape sume tuh, da la pkai duit rakyat kalau sume rakyat jelata org2 susah yg kt ceruk2 tu dpt merasa sama xpe gak, ni siap ade polisi pkaian bagai, nk masuk pun kene byr tiket, xpepasal pakcik felda tu kene bli kasut kulit baju batik bagai semata2 nak melihat bangunan yg dibina pkai duit dia sindri, ksian jer. ape daa

@JLoveAbd berkata...

dari lebarkan jalan, baik banyakkan lrt.

lebarkan jalan banyak tol. ngeng.

the real kelabu berkata...

babi punya fake kelabu kat atas... walaupun aku tak sokong mansuh ptptn dan sokong pembangunan, tapi tak semestinya aku sokong bn haram jadah. babi punya fake kelabu pencacai nuar dok nak fitnah org... babi betul pencacai2 najis najib dan nuar ni dok jilat lubang dubur mereka berdua... mcm shial dan shilake

Mantot berkata...

apa benda la kau ni mat?
kau high ke apa?
f

the real kelabu berkata...

baru lepas kena stone bro.. rileks la der mantot..

kah kah kah.

saje nak meroyan dekat blog ko. nak tunjuk sikap orang melayu tak de budi bahasa. derrr high ni derr.wa cakap lu, pusing2 layan lagu reggae perghh!

grey berkata...

kau ni mesti amenoworld atau tukartiub yg gelak cam babi nokharoommmm

the real kelabu berkata...

kah kah kah.

patut la tak maju. ha ah. memang dekat dunia ni amenoworld dengan tukartiub je yang gelak macam ni. orang lain tak. betul. orang lain takde yang gelak mcm ni.

kah kah kah.

dah. stop. jom bincang pasal tajuk ni. jangan kerja nak memaki. bincang, bincang elok-elok la. ni komen, isi takde, maki lebih. meLAYU betul.

Tanpa Nama berkata...

Mantot...
ini pandangan aku...

PTPTipu tak perlu dimansuhkan...

PTPTipu perlu dikembalikan seperti keadaan Pinjaman MARA dulu. Malah kita tambahbaikkan lagi . Contoh:

Pinjam RM20K
Tak Grad - Sila bayaq penuh RM20K
Grad cukup makan atau Pointer bawah 3.0 - bagilah diskaun 10% ke 25%.
Grad 3.0 ke 3.5 - diskaun 50%.
Grad 3.5 keatas - Kita tukar terus jadi biasiswa.

Tak kiralah diploma ka Degree ka...

Ini akan menjadikan anak2 Melayu bukak mata dan berusaha lebih supaya dapat keistimewaan diatas.

Takmau ka? Aku mau!

Susah sangat ka Kerajaan nak buat?

Tanpa Nama berkata...

hahahha aku sokong anon atas aku, bukan macam sekarang, nak bayar balik makin banyak adalah..

kak ros berkata...

hi. saya seronok melihat anda semua bersembang disini. esok saya akan laporkan kepada suami saya.

bye.

Riochan berkata...

Aku pon agak terkilan jgk statement dia. die xtau agaknya PTPTN memang membebankan dgn interest+admin fees dia...cara dia cakap mcm memperlekehkan sesuatu yg aku rase xsedap. Seolah2 mcm xnak amik tindakan nak betolkan keadaan..

At least kalu dia mengaku PTPTN mmg ada sumthing wrong, student akan rasa lega sket.. da jd mcmni aku yakin ex student & student mesti rasa restless..

Gai berkata...

aku dah abis bayar PTPTN selepas 8 tahun grad, seyesli sangat membebankan sbb pinjam 19k, kena bayar 24k, bayar ansur2 selama 4 tahun dan baki 15k aku buat full setelment, sangat memeritkan.

nak tau pendapat aku pasal isu PTPTN ni, boleh klik link ni http://9kotak.blogspot.com/2012/04/mansuhkan-ptptn.html

Tanpa Nama berkata...

aku terasa sakit hati pasal lepas grad diploma, terus minta bayaran balik. bila minta penangguhan bayaran balik pasal sambung degree, diorang ok tapi caj operkhidmatan terus dikira start daripada situ. cam ntah apa2, daripada 15 k, jadi 18k.. skrang bila nak byar hutang, yg degree nye takleh settlekan, kena settlekan diplomanye dulu, sedangkan degree lagi skit, nak la settlekan dulu. last-last, aku bayar aje RM50 sebulan, pi lantak la walau tu cuma cover caj perkhidmatan aje.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku ada logik nya mansuh ptptn..gunakanlah duit petronas untuk cover pelajar2..dari membazir taja pelumba2 f1..Allah bagi rezeki pada negara dalam bentuk minyak..jangan dijoli , dibuat x tentu pasal..nanti tetiba..kering je minyak tu sebelum waktunya..kalau dikira betul2 duit petronas ni digunakan untuk cover company2 malaysia yang dah nazak..dan dibuat sesuka diaorang je..

mantat berkata...

oi anon bodoh, nak taja org pun pada2 la... sapa ckp kerajaan takde taja org? org2 yg dapat result cemerlang dan org susah mereka bantu dan bagi biasiswa... kalau semua org kerajaan nak taja mmg semakin malas dan bangang la budak2 ni nak belajar... takde la nak berdaya saing, duduk rumah main game goyang telur sambil melancap, bila time periksa dapat meniru keluar result cukup makan takde apa nak risau sbb duit semua kerajaan tanggung... BODOH

penjejak badai berkata...

mantat ni apahal...bahasa tu elok sikit...kau ni spesies2 kurang kasih sayang ni mantat...ke time kecik2 zat kau tak cukup?tak pun kau kena dera time kecik2 pastu gi sekolah kena buli?tak pun cikgu2 kat sekolah benci kau pastu lempang kau 12x kat bhgian rusuk?entah la...tuhan je tahu apa sebenarnya masalah kau smpai jd kurang ajar...

missus vidic berkata...

i never paid a single cent for my ptptn loan...

n i dont fucking care...

Tanpa Nama berkata...

aku xbayar ptptn sebab aku tak setuju dgn faedah yg dikenakan.kalau betul nak bantu pelajar patutnya pinjam 10k byrla 10k.ms sign agreement dulu aku trpaksa setuju sebab xde duit dan family susah.stakat xbayar ptptn cuma xboleh keluar negara je.akupun xpenah terfikir nk keluar negara.selagi tiada perubahan dalam sistem ptptn terutama faedah yg dikenakan jgn harap aku nk bayar.

Tanpa Nama berkata...

dah pinjam buat cara pinjam ini tak mau bayar... kontrak agreement apa semua dah sign. ko beli kereta beli rumah yg bunga caj beribu2 tu kau boleh pulak nak bayar bulan2... takde pulak kau tak setuju dgn faedah yg dikenakan... yelah kalau hutang dgn bank kalau tak bayar mau kereta rumah kena tarik, nama kena blacklist. ni yelah pinjam dgn PTPTN, pinjam dgn badan berkanun kerajaan, tak bayar bertahun2 pun takde pun nak kena blacklist atau kena tarik apa2... takkan nak tarik balik degree ye tak. bodoh la korang semua yg tak nak bayar PTPTN, masa nak pinjam dulu tak pikir macam2... time suruh bayar balik liat. takpe korang bawak la hutang korang tu kat akhirat esok2... dan kepada si sundal missus vidic, lu dont fucking care lantak lu... lu jawab la kat akhirat nanti... ooo ini org mesti tak percaya itu akhirat punya...

missus vidic berkata...

apsal kau susah aku tak bayar? duit bapak kau ke?

mak kau pun sundal..haha

Tanpa Nama berkata...

hey perempuan sundal... duit tu mmg bukan duit bapak aku tapi duit rakyat... kau dah pinjam duit rakyat lepas tu takmo bayar... bapak kau ke yg ajar?

kalau takde duit nak bayar apa kata kau pergi menyundal kat kelab2 malam, lepas dapat duit nanti bayar balik duit rakyat yg kau dah pinjam buat belajar... kalau semua org mcm kau ni mmg buruk la masa depan generasi akan datang tak dapat nak buat pinjaman.

pathetic

Mantot berkata...

sayang betul kau dengan kerajaan BN ya? 50 tahun memerintah, makin banyak pulak aku tengok kelab malam baru dibukak...mesti ramai yang menyundal kat situ nak carik duit byr ptptn..

Tanpa Nama berkata...

ni sorang lagi bodoh... kau ingat kalau pr memerintah kelab malam tutup la ye? kat selangor kat pulau pinang tu berapa byk kelab malam tutup? berapa byk lesen baru kelab malam diberi? kilang arak besar gedabak kat shah alam tu bila nak tutup? ko ingat kalau pr memerintah kasino kat genting tu diorg nak tutup ke? nila contoh mangkaq2 yg sikit2 nak salahkan kerajaan sikit2 nak salahkan kerajaan...

ye kalau ko mmg jenis tak sedar diri tak nak sgt bayar ptptn pergi menyundal cari duit utk bayar... jgn nak susahkan org lain... tapi kalau org yg sedar diri yg tahu pinjaman PTPTN mereka adalah duit rakyat yg harus dipulang balik setelah dipinjam utk membantu menggenggam segulung ijazah, tak perlu menyundal atau buat kerja2 kotor utk bayar balik sbb mereka tahu sebahagian dari rezeki dan gaji mereka adalah kepunyaan org lain...

Tanpa Nama berkata...

aku tak nk bayar htng ptptn aku bkn sbb aku tak mampu tp aku trkilan+skt hati sbb aku ambil ptptn 2sem je 2 pun sbb tggu biasiswa aku lmbt sgt kna kredit.fmly aku bkn kaya+adk bradik ramai jdi aku trpaksa ambil ptptn jga msa 2 sbb nk blaja dgn hrpn dpt keje bgs aftr abes stdy.dpt je biasiswa aku stop ptptn n apply pnangguhan byrn blk.tp ptptn dh start caj aku dgn servis caj bodoh lps aku stop.mksdnya sem3 aku dh ada htng+bunga+caj bodoh.dh grad aku keje trus sbb aku bkn org kaya yg ada elaun blnn.lgpun aku nk tlng fmly aku.stahun keje aku call ptptn nk byr blk tp aku tkejut mcm2caj ada.lbh krg 9k msa 2 n drg nk aku byr 7k lump sum dlu bru byr balance slow2.ingt aku ank menteri ke nk dpt 7k mcm 2 je nk byr blk.aku tgk statement(online n bkn surat yg smpai guna alamat ruma) ada saman ape ntah.aku tak tau sbb surat aku tak prnh smpai.sbb 2la aku nekad tak nk byr blk smpai caj2 bodoh 2 d mansuhkn.aku kna g luar ngara thn ni sbb reward dri cmpany.tp sbb htng ptptn ni aku rsa tak dpt pegi kot.takpe..mgkn bkn rzki.tp srius aku akn byr blk htng aku klu aku rsa pkara 2 tak mnganiaya aku.sbb htng mmg ttp htng.aku brdoa tiap2 msa..klu aku glngn traniaya aku hrp sgt krajaan akan brtukar.pasal pemansuhan ptptn 2 aku rsa wajib la sbb htng ada unsur riba ni wajib dlupuskn dri muka bumi ni.klu nk bgi htng suru la byr blk prinsipal amaun je.2 baru tlng namanya.klu ada bunga mksdnya mnganiaya.

aku bukan hamba kerajaan

Mantot berkata...

ni sorang lagi bodoh... kau ingat kalau pr memerintah kelab malam tutup la ye? kat selangor kat pulau pinang tu berapa byk kelab malam tutup? berapa byk lesen baru kelab malam diberi? kilang arak besar gedabak kat shah alam tu bila nak tutup? ko ingat kalau pr memerintah kasino kat genting tu diorg nak tutup ke? nila contoh mangkaq2 yg sikit2 nak salahkan kerajaan sikit2 nak salahkan kerajaan...

aku tak pernah dengar pulak pembangkang yang keluarkan lesen untuk kasino Genting tu? ni fakta baru ni

Peraih udang dari Zimbabwe berkata...

Alhamdullilah, aku adalah salah sorang yang dapat pengecualian dari bayar balik pinjaman PTPTN sebab dapat First Class masa study degree dulu, dan ya, ia hanya applicable untuk degree level.

Itu pun, bukan automatik dapat pengecualian, sebab aku still dapat surat suruh bayar. Rupanya kita kena buat sendiri, pergi ke Pendaftar Universiti, kata kita dah tamat dan dapat First Class (bawak sijil berkaitan) dan suruh diaorg maklumkan kepada PTPTN.

Hari tu keluar statistik bilangan pelajar Cina yang dapat pengecualian seramai 8 ribu lebih, sedangkan pelajar Melayu cuma 2 ribu lebih jer.

So, ambillah peluang ni untuk strike the best and so that when you have finished with your studies, you won't end up with educational debts.

Take this chance!

Tanpa Nama berkata...

klau dah tahu ptptn tu ade caj2 bodoh camtu yang kau still nak pinjam juga tu kenapa? sedar pon diri tu susah takde duit nak belajar. nasib baik ade ptptn ye dak. lepas dah pinjam tak payah bayar. lagi senang hidup kau. dasar muka tak malu

Tanpa Nama berkata...

hidup nak serba mudah jek susah lah.. admin kalo nak buat entry pikir la dulu jangan nak main hembus jek.. fakta banyak yang x melalut, entry macam orang x sekolah jek.. buang mase..

Tanpa Nama berkata...

itulah, hidup kalau nak disuapkan aje mmg x kemana la.. xnak merasai kepayahan.. org yang x melalui kepayahan xkan menemui kejayaan... sure makin bangang anak2 bangsa kalau semuanya free.. dapat duit ptptn pon kemana hala dibelanjakan inikan pulak kalau ade tajaan.. mesti x dihargai punye..

Tanpa Nama berkata...

yang ko pinjam buatpe.. sebab itulah diperbaiki dengan ujrah..1% tu dah betul la sebagai upah dan kos pentadbiran.. ko ingat badan yang nak uruskan tu sedara mare ko ke buat keje free jek..

Tanpa Nama berkata...

sbb fmly aku xkaya mcm atok nenek ko..mcm aku ckp aku nk byr blk tp aku xpuas ati..aku nk tukar p 1% tp aku xlyk sbb aku pnjm 2sem je.ko fhm ke x??aku htng sbb brsangka baik dgn krajaan ksayangan ko yg aku rsa xdela nk caj aku aftr aku stop pnjmn 2 maa aku blum abes blaja..stakat bunga 2 aku sdia mklum sbb ngara ko yg ko agung2kn ni suka mkn riba!!ko ade duit ke nk byr blk klu ko stil study?klu mak bapa ko bgi duit tiap2 bln mmgla ko ckp sng.aku xmnta mak bapa aku bgi aku duit msa aku blaja dlu sbb aku ORANG SUSAH..aku blaja n aku dpt tajaan..aku blaja betol2 sbb aku org SUSAH!!ko sokongla krajaan ko yg suka aniaya org susah..org xpnjm klu ada duit..ke ko ade duit then ko pnjm jga?aku bnci htng..aku benci riba..mslhnya kedua2 bnda yg aku xsuka d amalkn oleh krajaan yg ko sanjung ni!!ksimpulannya aku xsuka krajaan skg!!xckp dgn riba drg aniaya org.. lgi nk caj servis mcm bgs 2..mkn harta secara batil!!ko suka la kan??sbb mgkn ko xrsa susah..mmg klu xde ptptn aku xdpt blaja..aku xdpt blaja benci krajaan yg ko syg sgt 2..trima ksh krajaan sbb buka mata aku utk lbh kenal ko n fanatik2 ko ni..suka sgt sokong hal2 yg haram..pttla lesen judi n arak sng dpt..sbb rakyat n pmimpinnya suka..pung pang pung pang bodek2 krajaan klu ko nk byrkn htng ktrg xpe la jga..ni mnyemak je kat blog org lain pas2 xreti hrmat org..eh lupa krajaan ksayangan ko kan ajar ko mcm 2..org lain nk baca blog ko pun sibuk nk baca..pas2 xnk hormat tuan rumah..nk sgt sokong krajaan ko suru drg buat PRU besok..tgk bley mng ke x..

aku bukan pembodek kerajaan..

Tanpa Nama berkata...

'stupid people being stupid'
bodoh cam kambing ek. dulu mase skolah x nk blaja btol2. result dpt cam bodo pastu xdpt scholarship, menggelabah, terpakse amek ptptn. AMEK KAU. bebal cam lembu. xnk hutang xyah amek ptptn. kakak ak pn xde scholar tp die nk blaja gak, bapak ak sponsor die. bapak ak x kaye pn. gaji 2k++. ak rase yg amek ptptn tu bapak gaji sume 3k except maybe ade yg miskin kedarak tp xsedar diri bodoh xnk tolong family. pastu bile kne bayar bunge menggelabah. ba[ak die kat umah keter mercedes x nk klah. BODOH kan. ini bukan pasal hutang ke free edu ke, ini tentang ur willingness nk blaja. ni x, blaja malas, result mcm org x penah blaja, pastu suruh wat part time malas cam lembu, tup tup, result bwh 3.0 nk minx mansuh ptptn. kepala bapak kau lah. tu yg org melayu sume jadi bodoh bertingkat2. sume nk free, nk senang. bapak ak boleh je sponsor akk ak, pnyer yuran 3 tahun kat KOLEJ SWASTA lagi. cukup mkn je akk ak.. dah tau xnk byr hutang xyah pnjam.
suruh bapak kau yg kaye raye tp kedekut tu bg free edu kat kau, itu tanggung jawab die sbgai bapak. ni anak dah bodoh bapak pn bodoh, satu family jadi bodoh. tu baru satu family, blom family yg lain2.
anyway, ak dpt free education, corporate company yg sponsor. kau ade? nk tau x sbb ape ak dpt, sebab ak sedar famiy ak xkaye, ak nk naekkan taraf hidup kitorg. so, ak blaja rajin2. biar result semua dekan. ni buat demo kat dataran merdeka la ape la, baek kau balik bilik bukak buku, blajau pastu pk nk byrkan hutang kau blik. BODOH square.!

Tanpa Nama berkata...

salam,relaks dlu brother, jgn marah2 sgt.. smua masalah boleh selesai. kalau xnk kena cukai :
1. ptptn- xyah ambik ptptn, guna duit ibu dan bapa anda.. ataupon dapatkan 1st honors. setel..
2. kfc?- xyah mkn kfc.. xde kne cukai..
3 pinjaman kereta?- xyah pinjam. beli kereta terus. xde kne cukai. beli kereta kelisa pn 12k je.. tp 2nd hand la..
4. pinjaman rumah? xyah beli rumah. sewa dlu.. pastu kumpul2 skit duit g beli rumah terus.. xde cukai dah..
5. nak bg free education smua dgn bg smua tax yg sama? xpatut2.. ada sesetengah xnk blajo, cth: nak ambik bisness mak bpk diorg.. takkan nk byr sama dgn org masuk universiti.. diorg xpatut kne tax sbb org lain.. xpatut2..

jadi jgn lihat keburukkan je.. tgk la kecantikkan gak.. nescaya hidup anda akn tenang ye..

Tanpa Nama berkata...

hmmm...rasanya kalau meminjam cara islam...pinjam 15k bayar 15k je ke eh? rasanye tak...sebab pinjaman kereta dan rumah pakai konsep islam still kena bayar lebih dari harga asal...dah nama pinjaman...mestilah ada interest...bukannye kena masuk mahkamahpun yang tak bayar...takat tak dibenarkan keluar negara...ada ke yang tak bayar kena sepina aset dan akaun bank dibekukan?...

tolonglah....healthcare malaysia nie memanglah tak sampai tahap negara maju....tapi bandingkan dengan negara2 membangun lain healthcare kat malaysia memang top lah...

Tanpa Nama berkata...

Anwar ni kaki kencing. Kau percaya la mamat tu. dulu zaman PTPTN nak buat, die la yang jadi menteri kewangan. die yang luluskan usul untuk inject fund dalam PTPTN. tut tup, nak dekat PRU, terus cakap nak mansuh? ape cite? die ni memang ade niat jahat. nak berkuasa punya pasal sanggup pancing undi orang muda buta perut. tak yah la mansuh PTPTN. takde riba' dah la. itu lagi okay kot

Tanpa Nama berkata...

Salam mantot. Bleh sertakan sekali link yang tunjuk cukai kenderaan tu? Thanks.

Tanpa Nama berkata...

nak jatuhkan kerajaan je,kutuk2,mcm korang tak ambil pula bantuan rm500 tu,ntah2 dh bg anak branak makan guna duit yg kononnya govrment itulh inilah.pnjam bank dunialah.wtf,nk sgt sapa naik,anuar?nk jd mcm dlu time dia jd menteri kewangan,nk beli kereta,mampos orang nk bayar bunga gila babi 10percent untk sebulan.mahu?bn pegang rakyat sakit konon.apa yg sakit?mati kebulur rakyat?kalau krajaan makan duit rakyat ke,kau terasa ke?rakyat2 smua ok je.ckp tak pakai otak punya melayu.yg pnjam ptptn.dh tau bunga ada.lg pnjam.joli sna sni.duit ntah kmana.duit hbis.bungalah.tak patotlh.bfore pnjam lain kali pkir.pelik2 org melayu ni.dh bg snang.nk lg snang.

Tanpa Nama berkata...

putrajaya tu,anak2 orang parti2 pembangkang bgai bukan takde pergi bila hari belia.untuk sapa tu buat bnda tu?ada bpak2 bdak parti pembangkang bgai ckp kt anak dia mcm ni,'kau jgn pergi nak,aku pukul karang',xde punya.'pergilh nak' bpaknya jawb.putrajaya najib pegang boleh hduplh.xpyah pembangkang bgai pegang,takut jadi fantatjaya nti.astagfirllah.sy seorang islam.tidak baik brkata begini.takut tuhan laknat sy,so.eloklh yg berpura2 pandai yg nk jtuhkn gvrment tu,sedar weh.mcm mana jahat gvrment korang anggap skalipun.rakyat tetap dpt segala keperluan.jgnlh pkir kalau parti lain pegang.rakyat dpt lg banyak.so.jgnlh tamak.tuhan laknat nanti.bersyukur apa yg kerajaan skrg bg.

-biar ringkas dan kualiti,jgn beriya2 dan mati.-

FIKIRKANLAH SEJENAK PENDERHAKA NEGARA.RAKYAT DIDAHULUKAN,PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.SATU MALAYSIA..

Tanpa Nama berkata...

http://theotherkhairul.blogspot.com/2012/04/truth-behind-free-education-in-malaysia.html?showComment=1334504676296&m=1#c7901773558059698722