Oktober 25, 2011

Hikmat Tidak Menyesal Membunuh Bayi

A Normandy man will spend the next 27 years in prison for killing his infant son for disturbing his video game.

Andrew Keith Johnston, 19, entered a best interest plea on Monday to charges of second degree murder for the death of his 1-month-old son William on Oct. 15 of last year.

Johnston had been charged with first degree murder, which could have brought either a life sentence, life without parole, or the death penalty.

Under the terms of his plea agreement, he chose to take a sentence that was outside of the range for second degree murder, which could have been 15 to 25 years.With his head bowed before Circuit Court Judge Robert Crigler, Johnston accepted the plea, saying little more but "yes" and "no" in answer to the judge's questions.

Assistant district attorney Mike Randles stated that Johnston made a written statement that the 1-month-old was crying in his bassinet, and that he became irritated because the crying was interfering with his playing of video games.

"I came over to him, held him in my hands and squeezed him harder than what was intended," Johnston wrote. "I then took both of his legs and shook him with enough force to hurt him."(Link)

...............


Ada sesiapa percaya kepada hukum karma?
Kalau ada,mintak tolong jawab soalan ni.

Dalam hukum karma,setiap perbuatan akan dibalas secara setimpal..kan? Maksudnya, apa yang kau buat dekat orang lain, kau akan dapat balasan dia balik kemudian hari.Jadi, kalau berdasarkan hukum karma...

1. Apa yang baby tu dah buat untuk deserve treatment macam tu?

2. Berapa ramai orang Melayu yang percaya dengan hukum karma?

3. Aku pasti ada "mak bapak instant" yang buang bayi dia tanpa rasa bersalah kat Malaysia ni.




16 ulasan:

Rai berkata...

tengok muka takde rasa nyesal pun.. padan ngan muka dia.. kalau dia tenangkan baby tu instead of bunuh sampai skang boleh main video game.. sebab dia bunuh.. kan dah tak boleh main video game langsung..padan ngan muka dia..

Kasmawati Jaafar berkata...

otak letak kat lutut.

Tijah berkata...

bayi 1 bulan? alhamdulillah sekurang2nya dia tak mati sebagai kafir.

Henzy berkata...

Mantot,

Hukum karma tu kepercayaan Hindu kan?

Mungkin anda maksudkan Qada' dan Qadar or Qisas ker?

Wallahua'lam.

roeza berkata...

sgt kejam. sape2 mak bapak yg main buang2 bayi sendiri tu memang tadek hati prut..
memang patut dihukum berat.

Tanpa Nama berkata...

kita kan orang Islam, mana ada hukum karma, yang ada hanya hukum Allah, tetapkan iman kita ye. Sentiasa berdoa agar kita sentiasa di landasan yang betul. Na'uzubillah pada perkara-perkara yang menggugat keimanan..Amin...

gman berkata...

hukum karma tu kalau menurut buddha/hindu adalah hukum yang menentukan kelahiran seterusnya. contoh kalau bayi yang tak bersalah ni dibunuh sekarang, mungkin di kehidupan lalu dia seorang perogol atau pembunuh. mcm tu la kiranya...

[AMR]ReenaRawee berkata...

sebelum ni aQ percaya hukum karma..
sebab cikgu sejarah aQ ajar..
tapi lepas baca satu entry kau sebelum ni,
aQ lebih faham.
karma, apa tu?
;D

Mohd. Hafidz A. Majid berkata...

[AMR]ReenaRawee, cikgu sejarah ko ajar hukum karma? Bab pasal apa tu?

Tanpa Nama berkata...

org islam bole ke guna pkataan hukum karma?musykil gak...

SyncRo MEOR berkata...

is my mind twisted or something ? whenever i read something like this i would always have to first laugh. then laugh a bit more. then a bit more with the hint of awkwardness out of the situation.

and only then i would feel sorry and stuff. dah terlalu banyak fucked up things kat dunia ni buat aku terbiasa stumble on berita camni. daymessun.

Yui Light berkata...

What the hell la kan?

Gilo... -.-"

Gagak Itam berkata...

aiyo makcik2 & pakcik2 pengomen. korang paham x ape yg mantot cube sampaikn?

1. bdk 19 thn tu kene penjare sb bunuh anak die. itu di negare omputih.

2. di M'sia ni org MELAYU suke2 hati buang/bunuh anak tanpa rasa takut & ramai yg dpt lari dr kene hukuman.

3. so ape yg akan jd pd M'sia amnya & pd melayu khasnya di masa depan bile kejadian buang/bunuh anak ni MAKIN BERLELUASA?

berkata...

Memang subjek yang menarik. Karma ni konsep yang ada dalam agama Hindu dan Buddha, selain dalam Jaism dan Sikhism.

Dalam kebanyakan agama atau sistem kepercayaan yang percaya pada karma, konsep karma bukan pasal hukuman atau pembalasan atas perbuatan baik/jahat.

Karma lebih kepada sebab dan akibat. Selalunya analogi yang digunakan untuk terangkan apa itu karma ialah: kau tuai apa yang kau semai.

Maksudnya, SEBAB kau semai benih jahat, AKIBATnya kau akan dapat buah yang jahat. Vice versa.

Perlu ingat, selalunya mereka yang percaya pada karma juga percaya pada kelahiran semula. Selagi merit tak cukup, kau akan tersekat dalam putaran roda samsara(sengsara?).

Jadi, untuk menjawab soalan pertama kau tu, perlu juga tanya, apa kau percaya ke pada kelahiran semula?

Orang yang percaya mungkin akan cakap bayi tu ada karma buruk dari kehidupan sebelumnya. Mungkin dia mati dibunuh sebab dia adalah pembunuh dalam kehidupan lampau.

Orang yang tak percaya dengan kelahiran semula pula akan cakap soalan kau tak relevan sebab dotdotdot

Tapi, nak percaya atau tidak, kenapa nak susah-susah fikir pasal sebab dan akibat semua ni. Tak perlu fikir panjang. Menghukumkan lebih senang. Padan muka dia. Kan?

Macam aku cakap tadi, ini memang subjek yang menarik.

Tanpa Nama berkata...

apesal x pause je game tu? hahaha..duk dalam penjara,ko dah x rasa pegang game dah lepas ni

kujo jotaro berkata...

pas nie dia main game kat dlm neraka la prens...kah kah kah