Oktober 16, 2011

Firasat Mangkuk : Teh Tarik dan Nilainya Dalam Kehidupan

Berapa harga satu minuman teh tarik? Selalunya RM1.20.

Ada jugak orang jual lagi mahal dari tu. Kat kedai mamak RM1.80,RM2 pun dah biasa. Orang ramai minum aje. Takde yang pelik atau terbeliak bijik mata pun bila segelas teh tarik berharga RM2.

Tapi...kalau ada seorang pekedai jual teh tarik dia 50 sen...semua orang hairan, kan?

Aplikasikan benda ni dekat kehidupan..

Kita hidup dalam dunia yang orangnya akan pelik...bila kau buat sesuatu yang baik. Kau nampak kawan kau pakai seksi2. Kau dengar kawan kau cerita pasal dia ringan-ringan dengan awek dia. Cubalah nasihatkan diorang... Benda pertama yang akan keluar sebagai respon selalunya "Kau tu bukannya baik sangat pun.." kan?
 
Mungkin...ramai orang lagi prefer bayar RM2 untuk teh tarik diorang. Lagi ramai yang suka ikut trend jadi kalau ada satu kedai jual tek tarik 50 sen..dia dah kacau harga market. Dia pulak yang salah. Dia dah merosakkan value teh tarik tu dan akan memaksa pekedai turunkan keuntungan yang diorang dapat.

Ada ke betul camtu?

10 ulasan:

Adlilatun Nur berkata...

...

Han Ibn Suib berkata...

betul2, mesti ada yang pandang pelik kat orang macam tu..

Tanpa Nama berkata...

Sistem pendidikan tlh berjaya mencorak mentaliti majoriti menjadi follower yg setia. Perkara yg salah/betul ditentukan/dinilai drp jumlah majoriti. 'Democracy is power' Tahniah kerajaan!
Drp,
RYSMHP

adikeica berkata...

saya duduk baca buku semasa kejohanan sukan universiti. saya pergi sebab mewakili kolej untuk bertanding acara larian 100 m dan 4x100m. Habis acara, saya duduk buat tutorial. teruk gila kene hentam dengan senior boys masa saya membaca buku. what i did is pekakk kan telinga sebab ini soal masa depan saya yg ada byak test the following week.

klu usya orang lari x apa, baca buu nampak pelik..duuhhh?

syafiqakarim berkata...

haha betul.aku pun perasan benda ni.

Nur berkata...

Malaysians memang pelik pon.

Cik Siti Fairuz berkata...

"Kau tu bukannya baik sangat pun.." kan?
oohh.. ini aku tak amalkan. kalau betul/salah.. tegur ttp tegur.. aku terima. tapi kalau si-penegur terkinja beruk lg ada hati nk 'menyalak' aku maksud menyalak,bkn menegur..ini mmg mkn selipar

pi saba' musti orda teh tarik.. rege RM4/gelas. bising2 pn aku ttp bedal..hehe mantot cer jual teh 50sen, if sedap..aku pelanggan plg setia ;p

Ninie Simmons berkata...

Yes.. i totally agree what u said.

Tanpa Nama berkata...

teringat kata2 sorg cegu mase sekolah rendah dlu...

"haih untung dpt duk kat sekolah rendah. kat sekolah rendah, murid berkeja2 nk padam papan hitam. kat sekolah menengah, sorg pun xmau..."

err... ade related tak dgn posting ni?

al- ifudin berkata...

agak la..kalau aku berniaga dalam satu kawasan and kene compete dgn kdai mamk yg bersepah mcm cendawan tumbuh lepas hujan, aku nak saje2 letak harga murah sikit.. biar panas sikit hati depa tu.. nak sangat cekik darah..ptuih!