Oktober 12, 2011

Bahagian 01 : Bapa Zaman Dahulu vs Bapa Zaman Sekarang



Bapa Zaman Dahulu :
Anak dijaga oleh pengasuh yang juga orang Melayu. Siap boleh duduk rumah sekali dan keyakinan nak tinggal anak dengan pengasuh agak tinggi,sebab selalunya yang menjaga tu pun orang yang kita kenal.

Bapa Zaman Sekarang :
Anak dijaga dekat nursery. Dijaga oleh wanita luar. Balik rumah anak berbahasa seberang. Setiap masa rasa cemas sebab tau pengasuh kena jaga ramai budak sekali. Ada lagi ke anak gadis tempatan nak kerja jadi pengasuh anak orang dekat rumah orang?


Bapa Zaman Dahulu :
Mampu tanggung anak ramai walaupun gaji tak berapa besar.

Bapa Zaman Sekarang :
Terpaksa fikir bajet kaw2 sebelum nak pancut dalam.



Bapa Zaman Dahulu :
Sekali beli barang untuk bagi makan family habis puluh-puluh.

Bapa Zaman Sekarang :
Sekali beli barang untuk makan family habis ratus-ratus.


Bapa Zaman Dahulu :
Mampu beli tanah besar dan buat rumah ikut design sendiri.
Kalau tak mampu pun mesti mampu beli tanah.

Bapa Zaman Sekarang :
Mampu beli rumah ada tanah sekangkang kera buat letak pasu sebijik dua
ikut design yang developer tetapkan.


Bapa Zaman Dahulu :
Hanya ada 3 jenis bil aje yang datang setiap bulan,bil letrik,bil telefon rumah dan bil air.

Bapa Zaman Sekarang :
Hanya ada 2 helai duit seratus yang tinggal dalam wallet lepas bayar pelbagai jenis bil.


Bapa Zaman Dahulu :
Risau anak tak nak belajar.

Bapa Zaman Sekarang :
Risau anak tak nak belajar,risau anak tengok porn,risau anak kecik2 dah ada awek,
risau anak nak jadi artis,risau anak pakai seksi-seksi,risau anak jadi mat rempit
dan bermacam lagilah benda yang merisaukan


Bapa Zaman Dahulu :
Beli kereta dan yakin yang kereta kau akan kekal tahan berpuluh tahun.
Kualiti kereta pun body bapak ah keras. Mampu beli kereta luar,
Proton adalah option yang baik untuk mereka yang nak berjimat.

Bapa Zaman Sekarang :
Beli kereta dan sebulan dua lepas tu problem dah muncul.
Body kereta macam tin coca-cola..especially kereta Perodua.
Beli Proton atau Perodua adalah kemestian kalau tak nak beli kereta lagi mahal.
Proton is improving..tapi still tak reliable macam kereta Proton Saga mak aku dulu.


Bapa Zaman Dahulu :
Anak nak pegi main dekat padang petang2? Pegi la main.

Bapa Zaman Sekarang :
Anak nak pegi main dekat padang petang2? "Sekejap ye..bapak nak pakai baju teman adik.." Padang pun makin susah nak dijumpai.


Bapa Zaman Dahulu :
Anak darjah 1 nak main basikal jalan merata-rata...boleh aje.

Bapa Zaman Sekarang :
Anak darjah 1 nak main basikal mesti dalam kawasan rumah.

..............

Cuba kau kira balik jumlah family kau.

Cuba kau kira balik jumlah adik beradik mak abah kau.Dulu family atuk kita mesti tersangatlah besar. Tu tak masuk lagi family tiri kalau atuk kau,abah kau kahwin lagi sorang. Yang peliknya..orang zaman dulu..family tiri ni sangat rapat. Tak kiralah adik beradik tiri pun dah macam adik beradik sendiri.

Alasan yang kita selalu dengar.." orang dulu2 takde benda nak buat..jadi nak bersenggama aje la kerjanya."Aku tak pandang benda tu sebagai satu benda yang buruk. Siapa yang tak nak hidup yang membolehkan kau bersenggama dengan isteri sehingga mengandung dan tak terdetik langsung rasa risau mampu ke tidak jaga anak tu nanti. Kau tak nak hidup camtu?

Kenapa negara kita membangun tak seiring dengan kualiti kekeluargaan? Kita maju dari segi infrastruktur tapi dari segi kekeluargaan,family values kita sebenarnya menjunam teruk.Apa yang aku nampak sekeliling aku, kualiti hidup kita makin low. Mak aku selalu tanya kitorang adik beradik, "Pasaipa hangpa gaji ribu-ribu la ni duit tak cukup..pasaipa mak dulu gaji ratuih-ratuih ja cukup siap bagi adik mak duit belanja?"

Entahlah. Aku tak tau macam mana nak jawab soalan tu. Barang makin mahal penyebab utama tapi still..gaji kau makin besar kan?  Yang paling membingungkan aku, kenapa barang makin mahal padahal quality barang tu sebenarnya makin hampas? Dulu kita beli susu dalam tin..kita memang betul dapat susu sejat...sekarang kita beli susu dalam tin..kita bukannya dapat susu. Kita dapat gula pekat...diorang panggil benda tu krimer manis.

Aku selalu tulis macam ni nak jawab benda ni...satu masa dulu kereta bawah 20 ribu. Rumah dulu 80 ribu kau dah dapat rumah yang mampu tampung selesa 6 orang ahli keluarga.

Mak aku start kerja gaji dia tujuh ratus lebih. Itu starting gaji degree tahun 70an. Sekarang starting gaji degree Rm1800 camtu. Naik la dekat 3 kali ganda..itupun tak sampai sebenarnya. Tapi tanggungan kita tak naik 3 kali ganda...dia naik lebih dari tu.

Cuba compare macam ni :

Datuk aku dulu seorang polis berpangkat konstabel..dia ada 7 anak. Bapak aku,seorang manager bank,ada 4 anak. Aku,cikgu, baru ada seorang anak lelaki yang super comel...aku dah 30 dah ni. Bila bapak aku 32, adik pempuan aku dah ada...dia anak yang ketiga.

Anak aku? Mungkin dia adalah seorang sainstis merangkap pakar robotik dan juga seorang Ustaz yang bergaji puluhan ribu masa akan datang..Tapi masa tu mungkin harga krimer pekat manis dengan gula artificial dari hampas tebu berharga RM12 setin atau lebih.

Budaya berkeluarga besar orang Melayu akan terhakis dan orang Melayu akhirnya..akan jadi macam orang Barat yang lebih mementingkan quality of life berbanding quality taht comes from quantity of the family. Tapi tahukah anda;

Nabi Muhammad suruh kita berkeluarga besar supaya umat dia ramai dekat Akhirat nanti?

Tapi janganlah diambil bulat-bulat benda ni camtu aje. Fikir lah sendiri umat macam mana yang dia nak ramaikan ya? Kalau 12 orang anak pun...5 bohsia,4 drug addict dan 3 lagi hard gay pun takde guna jugak kan?

Aku dan kau sedang hidup dalam dunia yang sedang beralih arah menjauhi dan memusuhi Islam,terlalu banyak pihak yang cuba mempengaruhi orang Melayu supaya let go agama..dan it is working, they are winning. Persoalannya, adakah anak aku pulak nanti akan hidup dalam negara yang memang tak memandang langsung permintaan Islam hasil daripada apa yang sedang berlaku dekat zaman aku ni?

Apa benda yang kita boleh buat hanya satu ;
Jaga agama kita,ajarkan agama dekat anak kita. Tak kisahlah kau pandai ke tak pandai sangat bab agama ni..aku pun sekadar tau benda wajib..ayat hafazan..baca Yasin..baca Quran. Dapat sikit-sikit pun jadi..walaupun sikit..kesan dia tu akan still ada dalam diri anak kita.

ps - adakah aku akan kena tangkap dengan JAIS kalau aku tulis benda macam ni dekat sini?

34 ulasan:

Adlilatun Nur berkata...

Selamat enjoy fatherhood...

syamzari berkata...

masih menunggu bila Ust.Azhar Idrus turun lagi ke selangor ni, dan pada malam tu dia ditangkap...aku nak tgk muka2 JAIS ni...

miss lily berkata...

setuju dgn entry nih, mungkin salah satu drpd punca kenapa gaji tinggi tp still xcukup adalah keberkatan gaji tersebut, cuba compare mak kita dgn kita, walaupun gaji dia skit tp dia tetap bersedekah berkongsi mknn dgn jiran, tp kita ada x buat benda yg sama?kat situ jer dah nampak perbezaan kenapa gaji kita byk masih rasa xcukup, xcaya, cuba blk rumah tanya kat mak kita, kenapa gaji dia skit tp mampu nak sara anak ramai dan cukup smpi hujung bulan...*inilah pengalaman berharga bila duduk rumah dgn mak walaupun dah layak kawin, sbb byk ilmu yg kita dpt drpd org yg tua, automatic kita sendiri akan faham apa perbezaan org zaman dl dan org zaman skrg*

mr edz berkata...

berapa gaji rosmah? kenapa beliau rasa tak cukup cukup?

Blogspot berkata...

Enchek Mantot, berdasarkan listing bapa dulu vs bapa skrg kau, apa point kau? Aku agak dlm fikiran kau sekarang "Kan best kalau aku hidup zaman dulu2. Senangnya jadik bapak."

kawan ang berkata...

ang merungut mcm ni mantot. tak kemana. stop la main internet, cari duit, cari kerja bg side-income. dulu mak pak ang kerja tak goyang kaki mcm ang lah depan komputer. ada ja org yg anak banyak la ni tp cukup ja dgn gaji tak berapa sen. rezeki bukan dtg dari rungutan ang weh. rezeki tu tuhan tentukan. ang nak merungut sampai bila? ang nak salahkan org lain sampai bila? sedaqlah weh ang skrg aku tgk dah mcm makan gaji bini ang ja.

berubah lah weh, kami sayang kat ang. aku sedih tgk kawan2 mcm ni.

Mantot berkata...

terima kasihlah sahabatku..kau menyedarkan aku yang aku mmg dah menganggur terlalu lama...aku akan carik kerja start drpd hari ni.

aku sayang kau jugak

Cik Sizu berkata...

hahhhaha sayang menyayang sungguh mantot & kawan2

Tanpa Nama berkata...

eh kawan!
ape pulak rezki tuhan tentukan, aku keje penat2 cari duit, tuhan pulak tentukan.. kan aku keje gomen, gomen la bg duit, ape pulak tuhan.. najib plak dah bg bonus++ gula gula dalam budget, NAJIB yg bagi! AKU ULANGI, NAJIB YANG BAGI.. haha ko ni buta agaknye kawan.. isk isk.. penat2 najib bg, ko ckp tuhan bg pulak.. aku kesian kt mantot, pekerje swasta, gomen x bg duit.. kene buat side income, keje smpai tengah malam, sian ko mantot.. klu canmni susah la ko nak mendayung malam.. malam pon kene keje..haha mintak la najib bg ke.. wakakak

Tanpa Nama berkata...

KUALITI HIDUP DAN AGAMA KITA DAH MUSNAH ..10 TAHUN DULU X DE KES BUANG-BUNUH BAYI..HARGA BARANG MELAMBUNG...JENAYAH YANG TERJADI MACAM DAH X MASUK AKAL...CTH ..BAPAK BUNUH ANAK ...ANAK BUNUH MAK..RASUAH LAGI LA JANGAN CAKAP..BAGI KULIAH AGAMA KENA TANGKAP...KAU PEGI TENGOK PERARAKAN BATU CAVE..ATAU DISKO MABUK BERBOTOL2 X DE PEJABAT AGAMA KACAU KAU..KITA BUKAN HIDUP DALAM NEGARA ISLAM LAGI..SEKADAR NAMA JE

Kasih berkata...

Mantot,biar je org nk tembak apa pon kat ko. Aku paham sarcastic yg cube ko sampaikan.. Nway,tahniah dh jadi bapa.. Zaman sekarang mmg tak sama dgn zaman dulu..

hanafijaafar berkata...

orang yang hidup melarat kat afrika, makan pun tak cukup.. tapi lagi suka hasilkan banyak anak dengan harapan ada la sorang dari anak tu akan bawak kesenangan untuk keluarga. mungkin anak tu besa jadi orang pandai, kalau tak pun boleh jadi pemain bola kat EPL.

orang putih hidup selesa, tapi tak nak ada anak ramai, atau tak nak langsung. kalau kat jerman ni, harga kereta memang murah berbanding malaysia, tapi harga tanah mahal, harga rumah pun mahal. satu keluarga biasanya ada seorang je anak. lama-lama bangsa jerman ni pun pupus...

just azura! berkata...

tu sebab aku nak dok kampung. tanam sayoq ka, bela kambin ka.. susu sejat manis pulak tak baik untuk kesihatan, jadi jangan beli..

aku pun suka kalau jadi ibu zaman dulu tak payah risau kalau anak aku bertebaran...

Hasrul Affandi a.k.a CarbonizerFreak berkata...

Yang paling berbeza zaman ni ngan zaman mak bapak kite dulu adalah bile nak beri tazkirah kene ade tauliah..kahkahkah

Ayong berkata...

masih ada ke lg calon bapak zaman sekarang yg tahu pikir tanggunjwb.. selain pancut sana sini je kerja nya??

Nik Zulkhairi berkata...

"Terpaksa fikir bajet kaw2 sebelum nak pancut dalam"

hahahahaha..

tak pun pancut dulu baru pikir bajet..

mummy_icha berkata...

selalu gak terfikirkan yg sama.especially bila beli brg yg dh pakai sejak kecik.dulu brgnya harga byk ni.skrg dah makin mahal dan mahal dan mahal.ada pula brg yg semakin mahal tp kualiti semakin turun.yela,lain tahun lain cabarannya.kita kena b'usaha lebih baik lagi...

adanhayad berkata...

ang risau kat anak ang ye mantot

crustacea berkata...

baru tau mantot ni seorang cikgu...

Gagak Itam berkata...

aku tringat kate2 omputeh:

'one step forward, two steps backwards'

aku x tau la reaksi org lain camne tp tu la yg aku rs lps bc entri ko ni mantot.

kite nk maju dlm sesuatu, tp akhirnye kite trkebelakang krn bbrp prkare yg kite abaikn.

entahlah.

hangkebun berkata...

kapitalis...kapitalis...kapitalis...
itu jawapannya untuk comparison mantot psl org jaman dulu n sekarang...

kekayaan tu berpusing pada satu golongan je..
kita ni rakyat marhaen membanting tulang utk mengayakan dorang je..
yg kita ni cukup2 makan je...

nak bisnes pulak kalau xde cable,
cucuk sana sini,usah harap la nak dapat projek,
kalau mcm tu punya gaya bila nak berkatnya...

boleh ja wat side income..
tp kena fikir gak balance of life ko tu...
dah siang mlm cari duit...
bila masa utk family,anak,akhirat..

aku ni keja 9-6...dgn stuck jem + ot wajib pasal nature keja yang bujang ni pun dah rasa tak cukup masa...
inikan pulak kalau dah berfamily ,bila masa ko nak didik anak ko,nak g jemaah kat masjid?

lama-lama...jadilah kita mcm orang kebanyakan di kl ni aku tgk
bab cari duit siang malam takut anak bini tak makan memang pandai..
tapi agama OUT!

Tanpa Nama berkata...

Tang pancut dalam tu, kan boleh merancang, bini pun kena amik tau la bila waktu subur n tak subur, tak gitu? huhu, tapi orang melayu jarang amik port bab2 merancang ni. tembak je, janji puas hahah

- ivan

Tanpa Nama berkata...

the richer gets richest, the poor gets children

- ivan

heliantuse berkata...

rasanya sebab duk terlalu kejar kebendaan, benda yang nampak kat mata kasar jadi benda halus-halus macam isu keluarga dah dipinggirkan.

zaman sekarang fikir nak puaskan kehendak nak nafsu sendiri tu lebih utama. dah dididik daripada sistem kapitalis. dapat gaji, berhabis kat bil dan hutang - hutang bank, hutang ah long, hutang sewa beli - sebab? nak rumah besar, nak kereta hebat, nak baju cantik2 dll. kehendak duniawi tu banyak sangat. mana tak masuk kosmo ari ni 45,000 orang bawah 35 tahun muflis?

nak jadi bapa, nak jadi mak kena amik pakai pemikiran orang lama bab menguruskan kewangan dan kehendak diri..huuu..apa la ujian bila saya jadi mak nanti?

mcphisto berkata...

woo ustak 2...
ade maghi jugok eh

light saber berkata...

Inilah fenomena negara maju..tapi nilai masyarakat mundur

ASyraff Ryu berkata...

Penceramah tak bartauliah....tangkap..hahahahaha

secret berkata...

Tot...

Ayat kau yg aku paste kat bawah ni, buat aku kipas diri aku pakai dua belah tangan. haha pa- NAZ !!! haha

Nabi Muhammad suruh kita berkeluarga besar supaya umat dia ramai dekat Akhirat nanti?

Tapi janganlah diambil bulat-bulat benda ni camtu aje. Fikir lah sendiri umat macam mana yang dia nak ramaikan ya? Kalau 12 orang anak pun...5 bohsia,4 drug addict dan 3 lagi hard gay pun takde guna jugak kan?

dark berkata...

hangkebun!!..

aku ske comment ko!!..itulah realitiny kehidupan KEBANYAKKAN** pencari side income..

betul2, nk cari side income mmg sepatutnye tp melulu je mengejar duit smata2..mmg la utk tanggung ank bini,akhirny tggngjwb sbnr sbg seorang suami n bapa pada asasnya sudah runtuh dek kesibukkan mencari side income yg blum pasti incomenye..=)

**xsemua....

Fareez Mansur berkata...

Bapa Zaman Sekarang :
Hanya ada 2 helai duit seratus yang tinggal dalam wallet lepas bayar pelbagai jenis bil.

Oh , ini memang terjadi kat aku sekarang. Nak soru pun tak dak duit

Zonkers berkata...

"5 bohsia,4 drug addict dan 3 lagi HARD GAY pun takde guna jugak kan?"

Kimakkkk klaka sial. keje aku baca blog ko utk carik punch line je.

Tanpa Nama berkata...

hang cikgu ka???!

EE berkata...

aku suka bc ko punyer entri ni..sgt2 sentimental dan buat aq pk blk n teringatkan my dad yg dah meninggal..u r true when u say that knp gaji x ckp2 skrg...bapak aq bleh sara anak 9 orang dgn gaji 200...cuba bygkan...rahsianya satu je tawakal lps berusaha...

Tanpa Nama berkata...

x payah nak compare sangat la.
setiap zaman tu dah di tentukan macamana kehidupan manusia oleh sang pencipta.
yang penting tubaikan perkara wajib tanpa mengabaikan dunia..~