Jun 16, 2011

18SX - "Sayang,Saya Harap Lepas Ni Tiap2 Kali Balik Raya,Kita Balik Kampung Saya Dulu" Kata Suami Anda

Kalau jawapan anda kepada soalan tajuk di atas adalah HELL NO! bila suami tanya camtu..posting ini bukan untuk anda.

Orait.Posting hari ini akan jadi agak panjang...jadi,sebelum baca,baik minum air dulu...tenangkan fikiran dan fikir pasal persekitaran yang sejuk......Dah?Orait.Hari ni..aku nak bercerita... Sebelum mula,aku nak tanya,"kenapa perempuan selalu marah bila ada pihak salahkan kaum dia kalau jadi gejala sosial,keruntuhan akhlak dan sebagainya?" Sebab.....memang tu tanggungjawab wanita.Bukan aku kata.Agama kita kata.Ramai perempuan yang dah berkahwin ni tak faham benda ni....main kawin aje....tapi bila suami ada buat hal sket....mulalah meradang.Komplen pasal suami...salah tu kak. Dosa besar...tu lah puncanya....

Aku harap apa yang aku tulis ni akan membuatkan apa yang dah aku post selama hampir seminggu ni make sense.Aku tulis benda ni bukan sebab aku tak bahagia....ni lah mulut orang Melayu..gi kertas pasir mulut tu. Aku tulis semua ni sebab bila aku tak setuju dengan Dr.Mashitah hari tu respon korang negatif...bagus lah.Girl power punya pasal.Orang pempuan tegur,dengar..laki tegur,katanya sexist.

Bukak akal anda kejap...lupakan semua benda pasal sexist...aku akan try explain benda ni secara paling balance yang aku boleh.Tapi ingat...kalau aku maki kau...itu sebab kau tak berfikir.Kalau kau boleh persoalkan "HOI! akad nikah tu pun satu benda yang sexist tau!" aku takde rasa segan2 nak panggil kau mangkuk atau sudu... (benda betul terjadi dalam posting sblm ni).

Okeh....kenapa aku kata perempuan adalah penyebab masyarakat jadi lemah?
Satu aje sebabnya...perempuan jugaklah penyebab masyarakat kita jadi kuat.Kuatnya perempuan..kuatlah masyarakat.Dan semua tu dicipta melalui hukum kuasa mutlak dalam Islam. Maksudnya,dalam Islam,ada individu yang mempunyai kuasa mutlak infinite ke atas sekumpulan golongan lain.Hanya ada 2 aje dalam Islam,Tuhan bagi kuasa tu....perintah diorang memang takleh nak dilawan langsung.

Suami dan ibu....

Dua golongan ni,pegang kuasa mutlak hanya ke atas satu kumpulan sahaja.Suami..ada kuasa mutlak ke atas isteri.Ibu ada kuasa mutlak ke atas anak-anak.Apa pasal pulak isteri kena dikawal oleh suami,anak kena dikawal oleh ibu..mana fair,kata kau.Itulah hensemnya hukum Tuhan ni...Hukum kuasa mutlak ni lah yang kawal masyarakat kita sebenarnya.

Aku cuba tulis sehalus mungkin,ingat ni...once kau dah kahwin dengan lelaki pilihan kau....kau bukan setakat serahkan badan kau dekat dia,kau sebenarnya serahkan sekali  emosi kau dekat dia.Dia nak kau senyum,kau kena senyum.Dia nak kau sengih,kau kena sengih.Itulah kuasa mutlak suami.

Jangan pertikaikan,selagi tak langgar hukum agama.Ayat ni,sangat2 protect kaum isteri.Tapi ramai perempuan tak suka.

Aku nak tanya,buat apa serah diri pada suami sebelum tu?Kau pilih dia..bila kau dah pilih seorang lelaki jadi suami kau,kau dah berjanji dan berikrar yang kau akan taat dan patuh dengan dia.So,accept your fate.You are the one who agree to it.

Dan,sebab ramai sangat yang kata "suami aku jahat,suami aku camtu,suami aku cilaka" aku tulislah benda ni berdasarkan pandangan anda tu..."suami mesti jahat,isteri mesti baik"

........................

"Macam mana hukum ni menjaga masyarakat kita?"

Apa yang aku baca pasal kuasa mutlak ni selalunya tak cerita secara mendalam,selalunya hujah yang diberikan lebih kepada "isteri kena dengar perintah suami" dan "anak kena dengar cakap mak." Takde explanation sangat.Pada aku tak cukup penjelasan dia orang tak nak dengar faedah dia.Bila yang diperintah (isteri,anak-anak) menjaga dan hormat kepada golongan berkuasa (suami,ibu) kita sebenarnya sedang melahirkan satu bentuk keturunan yang lebih baik dan akan keep on improving with time.

a. Kuasa suami ke atas isteri

Isteri perlu patuhi dan hormat suami,selagi apa yang suami minta dan arahkan tak bercanggah dengan agama.Ada ke yang berbulu dengan statement tu?.............Ada.Mesti akan ada yang persoalkan,kalau suami aku perangai buruk,macam mana?Kalau suami aku disyaki kaki liwat macam mana?Suami aku tak fair macam mana?

Selagi apa yang dia buat tak menyebelahi undang2 agama dan anda sendiri tak pasti sama ada dia pernah ke tak meliwat....percaya,hormat dan respeklah dia sekuat mana yang anda mampu.Jangan syak wasangka dan bersangka buruk dengan dia.Layanlah dia macam suami tercinta walaupun dia tak fair.Walaupun dia tak basuh pinggan dia lepas makan,pengotor,ketiak busuk,bulu tak cukur dan sebagainya.Walau sesakit mana pun hati anda dibuat suami anda (asalkan tak langgar hukum)....layanlah dia dengan kasih sayang.Sebab itu kunci paling senang ke syurga.

"Habis tu takkan nak diam aje diri tahan derita!"

Jawapan dia mudah...biarlah derita di dunia dengan suami yang macam cilaka dan lepas arwah masuk ke syurga,dapat jugak buat dilayan oleh 10 orang Robert Pattinson macam permaisuri.Ya,kalau anda rasa anda tak bahagia dengan suami sebab suami perangai dia buruk (bukan jahat)...tahan lah.Itu kunci ke syurga.


"Argh.Aku tak suka lah jawapan kau tu!Sexist gila!
Takkan pempuan nak tahan aje sakit hati!"

Iye.Cuba tahan.Ramai ibu-ibu yang lagi sanggup tahan daripada ambik opsyen bercerai.Aku ulang lagi sekali..kunci ke syurga beb! Orang selalu cakap,perempuan senang masuk syurga..cuba jadilah isteri yang baik,penyabar dan solehah walaupun anda bersuamikan lelaki yang tak guna macam mana pun.....

"Argh..tak nak aku dengar benda camni.Tak adil!"

Aku faham kenapa kau rasa tak adil,tapi dari bersabar tu lah datangnya keistimewaan wanita ni.Jadi,sekarang,aku masuk pasal golongan yang kedua yang dapat kuasa mutlak....


b. Kuasa ibu ke atas anak-anak...

Fakta ; Takde anak yang lebih sayangkan bapanya berbanding ibu.Bapak kena beli anak kereta mainan,barbie dan mcm-mcm untuk buat anak sayang kat dia.Mak?Mak ada sebelah kau,kau dah boleh rasa sayang kat dia.Kadang2 kau tengah main bola ke,tengok wrestling ke,dating pun...kau masih lagi mampu rasa sayang dia.Suami rugi kat situ.Tapi ada sebabnya Tuhan jadikan umat Islam ni camtu.

Ibu adalah pengaruh paling besar dalam membentuk karakter seorang anak.Takde orang lain. Trylah kuat macam mana pun si bapa nak bentuk anak-anak dia,sepanjang hidup anak...ibu lah orang yang paling lama dalam kepala dia.

Dan sebab tu lah kalau bapa kematian isteri,dia perlu kahwin lain.Sebab tanpa seorang isteri,bapa takkan mampu jaga anak dia..sebab benda tu bukan fitrah dia.Kau tanya la sesiapa yang kematian bapak masa muda,ada tak mak dia nak kawin lain?Jarang dengar.Sebab...Tuhan dah ciptakan anak-anak tak mampu hidup tanpa ibu.Special kan ibu ni?

Dengan pengaruh ibu yang sangat kuat dalam hidup anak-anak,kau cuba bayangkan apa pengaruhnya kalau anak-anak tengok ibu diorang selalu melawan suami yakni bapak diorang?Anak perempuan akan membesar jadi seorang yang tak yakin nak kahwin..tak percaya dengan lelaki.Membesar dengan membenci lelaki.Anak lelaki pulak,dia akan jadi seorang pendendam dengan ayah dia sebab buat mak dia macam tu.

Yang paling buruk yang diorang akan belajar adalah....isteri boleh lawan cakap suami.Yang paling affected,anak lelaki.Dia akan membesar dan jadi seseorang yang boleh di kawal isteri dia..semua sebab dia rasa mak dia buat camtu,dia pun kena biar isteri dia buat camtu.

"Habis,apa faedahnya kalau lelaki cilaka,isteri dia sabar?
Apa kesan dekat anak-anak ni?"

Kalaulah si ibu bersabar dan tidak melawan cakap suami....perasaan yang wujud dalam diri anak-anak adalah rasa sayang.Anak perempuan akan lebih particular dalam memilih suami,dia pasti lebih paham bagaimana nak menghadapi suami sedemikian dan apa yang paling penting,si ibu yang bersabar sebenarnya sedang mengajar anak perempuannya juga sifat sabar.

Anak lelaki pula akan belajar bagaimana nak jaga hati wanita,apa yang menyedihkan hati seorang insan yang bergelar isteri dan dia akan dapat panduan isteri bagaimana yang harus dinikahinya...yakni ibunya.Ibu adalah guide memilih calon isteri yang terbaik.Teruk ibunya,teruklah anak lelaki nya nanti.

Generally,isteri yang sabar akan membentuk anak yang lebih baik kerana watak anak-anak akan dibentuk daripada sifat ibunya..bukan bapanya.

Jika ibu jenis melawan,anak akan turut sama kerana merasakan ibu dia boleh buat...kenapa dia tak boleh buat?Itu akan bagi kesan pada si bapa.Anak-anak perempuan yang mencemuh bapa mereka dalam hati berdosa.Tapi dosa mereka tu bukannya anak-anaknya atau ibu yang tanggung.Dosa kutuk bapak ni,bapak sendiri yang tanggung.Dah la kena kutuk,dosa tu dapat kat dia jugak.

"Padan muka kaum lelaki!Kah kah kah!"

Ini lah safety net perkahwinan.Kalau bapak ade rasa takut tanggung dosa isteri dan anak-anak perempuan dia,dia akan jadi bapa yang paling baik dalam dunia...sebab beban yang dia pikul tu amat-amatlah besar.Anda kutuk lawan suami anda,dia yang tanggung.Dia tak masuk syurga,anda pun join la sekali dia kat neraka.Semua sebab dosa dia yang anda cipta masa kutuk dan umpat dia.Berat kak tanggungan suami ni...janganlah dilawan kata-kata dia.

.................

Here is the thing yang paling susah wanita masakini nak buat.
Korbankan kebahagiaan dunia.

Sebab tu aku tak setuju dengan pandangan Dr.Mashitah...based on this thing,walaupun suami kau buruk macam mana sekalipun..(dan aku ulang lagi,buruk selagi tak tentang hukum Islam) ...sabar dengan suami tu adalah kunci isteri ke syurga.

Sanggup?

Yang tu,anda jawab lah sendiri...nak bahagia di dunia ke nak bahagia di akhirat?Sebab tu aku takdelah terkejut sangat kalau ada isteri yang merelakan suami memadukan dia selepas suami tertangkap khalwat dengan perempuan lain.Ada isteri yang sanggup dan dia tak mintak cerai pun...sebab dia paham....tak kiralah buruk mana suami kau,suami kau still kunci kau nak ke syurga....

Tapi...jangan lupa pulak...dalam perhubungan suami isteri..ada satu lagi kuasa yang paling besar.Ada lagi seorang ibu...dan ibu ni lah yang akan jaga check and balance perhubungan suami isteri ni.JENG JENG JENG!

c. Kuasa ibu suami ke atas pasangan suami isteri

Ingat,once seorang perempuan dah kawin,dia seolah-olah dah diberikan hak ke atasnya oleh bapanya,sebab dosa pahala anak dah pindah jatuh atas suami.Dan ibu lelaki ni absolute kuasanya.Isteri bukan sahaja jadi hak suami...kini dia dah jatuh bawah kuasa ibu mertua dia.

Kalau dia kata anak lelaki dia mesti balik raya kampung dia dulu,suami anda mesti ikut.Dan anda sebagai isteri jangan lawan benda ni...jangan duk bergaduh,memberontak dan sebagainya.Sebab key dia adalah whatever happens....mother comes first.Siapa atas anda?Suami.Siapa atas suami...ibu suami anda.Mother comes first!

Tapi sayangnya,kalau kau bukak drama,bila ada scene menantu perempuan dengan mak mertua,mesti tak happy aje kan?Orang kata filem kita,wajah kita.Ini adalah benda yang paling penting untuk seorang isteri lakukan....dan aku akui,stigma menantu dengan mertua ni memang wujud dengan luas dekat masyarakat kita.Apa kata anda,sebagai isteri,ambik langkah awal...walaupun anda tau mertua anda tak suka anda,walaupun anda tau mertua anda suka kat calon dia...cuba ambil hati dia.Ini wajib!

Sebab kebahagiaan suami datang daripada keredhaan ibu dia.

Jadikan ibu mertua itu macam ibu anda sendiri.Dan bila seorang isteri dapat kasih sayang seorang ibu mertua yang sempurna...cycle kekeluargaan tu akan lengkap.Atuk mertua,Nenek Mertua,Bapak mertua,Ibu mertua,suami,anda dan anak-anak....lepas tu anak-anak anda akan sambung balik keturunan anda ni bergantung kepada sifat2 dan cara pembesaran yang ditunjukkan oleh pemegang kuasa mutlak mereka...iaitu kaum ibu yang dipantau dan dijaga oleh suami mereka.

Bila anda patuh pada suami,anda akan meneruskan cycle ni.Ini yang paling mustahak anda pelihara.Once anda jadi a rebellious wife,cycle ni akan terganggu sehinggalah ada orang restart balik "patuh dan taat pada suami." Takkan nak tunggu 7 keturunan baru nak mula berbaik dengan suami?

Sedar tak sedar,satu masa nanti,isteri akan jadi ibu.Bila anda dah jadi ibu,kuasa mutlak tu pulak bakal turun kepada anda.

Bayangkan....anak lelaki anda nanti lebih mementingkan isteri berbanding anda,sebab dia dapat seorang isteri yang semasa kecilnya dia belajar dari ibunya queen control itu halal?
Bayangkan....anak perempuan anda tak nak kawin-kawin sebab tak percaya dengan lelaki,dijadinya seorang lesbian,diganyangnya awek2 cun yang sepatutnya dijadikan isteri nombor 2,3 dan 4 penulis blog ni?

Teruk kan.

Bila dah jadi ibu tu,itulah untungnya seorang perempuan ni.Dia akan ada kuasa ke atas anak lelakinya....anak lelakinya pulak ada kuasa ke atas isterinya...isterinya pulak ada kuasa ke atas cucu-cucu anda....cucu-cucu anda pulak berkembang dengan menjadi lebih baik dan murni hanya kerana..pada satu tahap,ada seorang ibu yang mampu sabar dan percaya,pada akhir nanti,akan ada ganjaran bukan setakat di akhirat malah ganjaran keturunan yang hebat-hebat belaka.

Dan aku harap,penjelasan aku ni mampu buat korang menjawab "kenapa kena jugak taat suami kalau suami macam cilaka dan suka korek hidung lepas tu jentik kat bini.."

"Ok,kalau kau tere sangat pasal suami isteri ni,bagitau aku macam mana nak betulkan laki aku yang layan aku macam hamba?"

Berbaik-baik dengan mak suami anda; walaupun anda terasa seolah-olah mak mertua anda tak suka anda.Dia ibu.Kasih sayang dia unlimited.Skeptikal memang la skeptikal,anda bila dah ada menantu pun akan rasa tak ada perempuan yang sesuai dengan anak lelaki anda..tapi apa yang cantiknya di sini...apabila anda rasa tidak lengkapnya diri anda untuk suami anda daripada mata pandangan seorang ibu mertua...usaha untuk membetulkan benda tu akan ada datang dari sendiri.Lainlah kalau sejak mula kahwin anda dah dah rasa diri anda "The best wife in the world"..lagi la menyampah mak mertua anda.

Bila anda usaha,mak mertua anda ni akan tahu daripada suara anak lelaki dia.Tak payah suara,instinct pun dah boleh bagitau sama ada anak menantu dia ni bagus ke tak.Bila mak mertua anda dah kamceng dengan anda...hehehe...yakinlah,takde orang lagi gembira melainkan suami anda.Dan dari situ suami anda tu akan improve diri dia.Sebab dia happy dua orang perempuan yang dia sayang tu geng.Tak caya tanya suami anda.

Benda yang suami paling takut adalah mak dia tak dapat terima menantu dan lagilah si suami takut kalau terpaksa kata isteri dia "baik,suci dan bersih" dekat mak sendiri semata-mata nak cover keburukan isteri.Tu dia dah buat apa?Menipu ibu...siapa ada kuasa mutlak ke atas suami anda?Ibu dia...bukan isteri...

.................................

Ok..aku nak bias pulak untuk section ni dan aku dah ngantuk.Ayat aku makin lama makin berterabur.Aku fikir karangan ni sepanjang aku drive tadi selama 2 jam.Sebelum mengakhiri posting aku ni,aku cuma nak tanya sepucuk soalan....

"bilakah kali terakhir anda bercakap dengan mak mertua anda,wahai kaum isteri?"

Dan...sebab aku menyampah baca golongan2 yang selalu mempersoalkan kenapa isteri perlu taat dengan suami..aku suggest suami gunakanlah ayat ni..."Kalau mak saya suruh ceraikan awak dengan sebab munasabah..saya takdelah nak teragak-agak lagi nak ceraikan awak..mak saya lagi faham hati saya berbanding awak.Apa dia cakap saya akan ikut tanpa mempedulikan pandangan awak.Faham?"

Itupun kalau anda dah jalankan tanggungjawab anda sebagai suami la...ini adalah sebab kenapa lepas berkahwin,kuasa berat ke belah mak suami bukan mak isteri....counter balance sebab ibu ada anak support,suami ada mak mertua support.Kena jaga tu...ramai orang kita buat tak peduli...suami diugut2 sambil ajak mak isteri join sekali,nak pastikan suami terpaksa tunduk dengan isteri.Bila cuti raya tu..janganlah gaduh....kalau suami nak balik kampung dia..ikut aje balik sambil tersenyum.

Mak mertua suruh cerai karang,suruh carik bini lain sebab bini perangai tak elok...padan muka....baru la nak menangis tak berlagu...hihihihih..

Jadi,pengakhirannya....apa tujuan feminist movement sebenarnya?

Tujuan dia mudah...diorang nak masyarakat kita lemah.Diorang nak perempuan2 kononnya rasa diri dia kuat,lagi powerful dari lelaki,semata-mata untuk pecahkan cycle yang aku ceritakan ni.Once kau dah berani lawan suami....masa depan generasi akan datang pun akan dipenuhi wanita-wanita yang berani lawan suami dan suami yang tak peduli pasal isteri.

Golongan ibu adalah individu yang paling berkuasa dalam membentuk masyarakat.This is the only way,the proper way.Bukan pegi bagi bantuan atau buat meeting atau buat perjumpaan,semua itu karut.Macam mana diorang nak bentuk masyarakat dengan cara camtu.Bagi talk naikkan semangat,balik mengamuk dengan laki...apa benda?Dan sebab itu jika ada kumpulan yang nak bagi talk macam mana nak ajak isteri taat pada suami,itu adalah ilmu yang paling berharga untuk isteri tu.

Aku harap,aku dah jawab soalan "kenapa kaum isteri perlu taat pada suami" dan "kenapa golongan wanita dipersalahkan kalau terjadinya masalah sosial." Semua bermula dengan mentaati suami.Kau tak perlu rasa rugi taat dengan suami sebab anak-anak kau nanti akan balas jasa kau balik dari dia kecik sampai la dia jadi mak dan bapak orang.

Jangan kahwinlah kalau dalam hati ada rasa ego nak tunjuk dekat suami...lepas tu isteri gelar benda tu toleransi....Dalam bab keputusan suami...tidak perlu wujud rasa "toleransi terpaksa" untuk si isteri melainkan jika suami benar-benar simpati.

Hehe....aku ready aje kalau ada yang nak tembak aku.Aku cuti sekarang.Banyak masa terluang.Tapi sebelum kau tembak aku..gi tanya suami kau,tunjuk apa aku tulis.Kalau dia kata betul...betul la tu.Kalau dia suruh kau senyum sambil baca,senyum tau!Sebab kalau suami anda suruh anda senyum dan anda senyum,bukan setakat suami kau makin sayang kat kau tapi Malaikat pun akan mendoakan kau.

Jangan marah aa!Aku mintak maaf kalau cara aku tulis ni mcm cilaka tapi aku harap anda boleh faham apa aku cuba bagitau.

Fahamilah wahai wanita..you lose something (kena taat suami), but you will gain something greater that will grow bigger and bigger until the end of days.(keturunan yang baik) Bentuklah keturunan anda yang baik sekarang.Mulakan dengan diri anda sendiri...mana tau kita berbesan?Hehehe...

Dan kepada golongan suami dan ibu yang dah pegang kuasa mutlak ini,kalaulah setiap hari anda terpaksa bersedih kerana isteri duk melawan dan anak-anak buat perangai,sebelum terlena tu,maafkanlah diorang.Jika suami tidur dalam keadaan marah akan isterinya...sepanjang malam lah si isteri tu akan dilaknat.Kalau isteri tu mengandung?Anak tu sekali2 lah kena laknat dengan malaikat.

Dan terakhir,ingat,aku tulis artikel ni dengan assume "suami jahat,isteri baik" kat atas tu?Masalah ni takkan berlaku kalau ada ramai lelaki yang baik,tapi macam mana nak produce lelaki yang baik tu?

Isteri yang taat.Tak dapat suami (*edited) yang baik tapi dapat anak yang taat pun takpe,sebab anak anda akan belajar supaya tak jadi macam ayah dia.


Tajuk esok ; Finale 18SX : Perempuan Busuk

102 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

"Isteri yang taat.Tak dapat isteri yang baik tapi dapat anak yang taat pun takpe,sebab anak anda akan belajar supaya tak jadi macam ayah dia."..ayat lu mmg kene mantot..apa yang ko citer nie..mcm bapak aku..dan aku dah janji pada diri sendiri..aku x kan jadi macam bapak aku..

Farah berkata...

Ntah la, Mantot. Pendapat saya, wujudnya golongan rebellious wife berpunca dari 'kecurangan' ( bukan suami tak perfect, malas, tak hensem dll but clearly CURANG, ranapkan hati isteri) suami. Bukannya berpunca dari diapi2kan oleh feminist movement nih. X(

Perempuan ialah golongan yg paling setia pada soul mate nya melainkan dihancurkan hatinya. Okay, ayat last tadi takde bukti. Solely dari pemerhatian. :)

simanis berkata...

Saya cuma silent reader selama ni...

Tapi kali ni saya nak bgtau saya setuju apa yg awak tulis pjg lebar ni...

Saya memang meluat dengan Masyitah sejak jadi ahli politikus ni...

Cik Tata berkata...

"c. Kuasa ibu suami ke atas pasangan suami isteri" point tu alhamdulillah menjadi pd sy dan pasangan melalui kesabaran ibu dan mak kami terhadap suami masing2.

"Bila mak mertua anda dah kamceng dengan anda...hehehe...yakinlah,takde orang lagi gembira melainkan suami anda.Dan dari situ suami anda tu akan improve diri dia.Sebab dia happy dua orang perempuan yang dia sayang tu geng.Tak caya tanya suami anda." benda ni pun saya dh nmpk bila sy dgn mak dia boleh berborak gelak ketawa, dan sy mengadu mslh pun pd mak dia. alhamdulillah.

kami memang bkn pasangan suami isteri. tp insyaallah dengan izinNya kami mahu disatukan. dengan adanya entri mcm ni sy tak teragak2 utk percaya dengan isi kandungannya sebab sy percaya, segala2nya bermula dr kita. kalau kita memberi seperti yg dikatakan oleh En Mantot, tak mustahil kita akan menerima sesuatu dr sang suami.

Terima kasih atas percambahan minda di waktu pg kamis ni En Mantot. Sangat menjana minda :D

Tanpa Nama berkata...

so mantot, bagi ko perempuan itu punca kpd kekuatan masyarakat. isteri mesti taat kepada suami bla bla bla... -pandangan biasa seorang lelaki yg konservatif. aku x berapa setuju sgt dgn beberapa poin ko, tp itu pendapat ko.

satu je.... pasal dosa. aku tak tau hadis sahih mana, ayat alQuran mana yg cakap dosa isteri, anak ditanggung suami. Setiap org lelaki dan perempuan bertanggungjawab terhadap dosa pahala masing2. Bukan main wariskan dosa kpd org lain mcm ajaran Kristian (original sin).

Suami/ ayah itu berdosa jika dia tak menjalankan tanggungjawab mendidik keluarganya. Bukan jk isteri/ anak x pakai tudung, dosa tu dia tanggung. Setiap manusia yg dah baligh, dia sendiri bertanggungjawab terhadap dosa/ pahalanya bukan sapa2.

Sama mcm kita lihat kemungkaran berlaku depan mata tapi kita tak buat apa2. Dpt dosa kerana membiarkan kemungkaran. Bukan dpt dosa kerana buat kemungkaran tsbt. itu 2 perkara yg berbeza.

Sylarius berkata...

Gua rasa, dalam hal ini paper Utusan adalah penyumbang terbesar dalam menyebarkan ideologi feminisme ni. Gua memang tak suka sebarang penindasan dilakukan terhadap mana-mana pihak, tapi dalam hal Utusan ni, seolah-olah asyik memburukkan pihak suami. Hal-hal keganasan rumah tangga diperbesarkan, kalau hari ahad tu bole baca dalam ruangan di Celah-Celah Kehidupan, tiap-tiap minggu cerita pasal keburukan lelaki.

yana berkata...

setuju mantot,mak saya sampai akhir hayat benci kat saya sebab dia kata saya taat sangat kat suami.saya ramai adik beradik,belah suami 2 orang aja,tu pun semua lelaki,jadi mak mertua minta kami balik rumah dia dulu.utara- selatan.
masa nikah pun kami tak mahu bersanding,jadi mak dendam dgn saya,kadang2mak ungkit juga kerana penat nak besarkan saya.mak tahu anak lelaki wajib taat pd suami,tapi anak lelaki mak hanya taat pada isteri,kesian mak saya.
sigh....

serenity9260 berkata...

rmai plak org nk kawen skang nih


Ni best bro!!!
Giler Aje!Burger Yang Diperbuat Daripada Najis
Sejuta Trafik Ke Blog Anda!

LS berkata...

Yes, I cant see anything to disagree with.
Thanks Bang Mantot.

mr edz berkata...

jangan pangkah BN

hafiz berkata...

Salam bro,

aku setuju dengan komen ke 5,xdak hamba Allah yang akan menanggung dosa orang lain..jika isteri ko x pakai tudung dibelakang ko walaupun ko dah suruh dah didik dia..tu bkn salah ko lagi..dia yang akan tanggung dosa tu,melainkan jika ko xpenah didik dia atau tegur dia suruh dia pakai tudung..dia berdosa kerana xpakai tudung dan ko berdosa sebagai suami kerana xdidik ahli keluarga ko..

wallahualam

hafiz berkata...

dan mmg dalam hukum agama..jika ibu sang suami meminta si suami menceraikan isterinya..si suami wajib berbuat demikian ..bukan aku cakap..ko gi lah tanya ustaz2 lain..si ibu berkuasa keatas kehidupan anak lelakinya..si bapa berkuasa diatas kewangan anak lelakinya..kalau bapak ko nak amik duit ko diam2 dalam kocek ko pn xdak hal..dia boleh amik..itu hak dia..sekali lagi,bukan statement aku..agama cakap mcm gitu..rasionalnya..sama2 lah pikirkan..anyway point2 yang lain dalam entry ni aku setuju sgat..kecuali yang bab suami tanggung dosa isteri..

wallahualam

Cik Tata berkata...

sorry.. salah point tadi. patutnya "b. Kuasa ibu ke atas anak-anak..." point tu alhamdulillah menjadi pd sy dan pasangan melalui kesabaran ibu dan mak kami terhadap suami masing2.

sorry :)

aswadz berkata...

aku gak bersetuju dengan apa yg ko katakan dlm entri nih bro.

Isteri Taat berkata...

Tu sebab org kata harga syurga tu mahal....mmg kena susah2 dulu lah kalau betol nak peroleh syurga. Tu sebab syarat plg utama dan teratas utk jd isteri solehah adalah redha dgn pasangan. Hoho....aku sgt sokong ayat hang, :'Jangan kahwinlah kalau dalam hati ada rasa ego nak tunjuk dekat suami...'
Baik idup single drpd dok tambah dosa tak mampu taat pd suami.

Mantot berkata...

@Anon dgn Hafiz

kalau ambik contoh aurat isteri dan anak-anak.aurat diorang tanggungjawab suami sebab benda tu wajib dan si ayah perlu pastikan anak dan isteri dia tutup aurat.

tp kalau depan ayah dia,diorang bertudung labuh tapi kat luar pakai mini skirt sambil nampak lurah jubur..itu bukan salah ayah.Kesalahan tu gi kat individu..

Tapi..

Kalau ayah tu membenarkan isteri dan anak ni tak tutup aurat dan siap kaler rambut lagi..tu dosa ayah.Dia takkan dapat masuk syurga dan dia tak layak nak jadi wali anak dia kahwin nanti.

Aku rasa kau sendiri paham konsep dia..apa2 tanggungjawab bapak kalau dia dah jalankan,dia lepas.Tapi kalau dia biar,dia tanggung.

ayat aku tak berapa clear kat situ rasanya.

As long as dia dah tegur,dan dia masih cuba tegur,dia dah lepas.Tapi aku rasa yang tak berapa clear sbnrnya benda ni..berapa lama bapak tu perlu tegur sampai kesalahan tu pindah ke individu bwh tanggungan dia.

Masalahnya,kalau dia dah stop tegur dan isteri dia buat donno aje....suami dia nak buat apa?Ugut cerai?Dia tak boleh nak biarkan aje benda tu.Pempuan tu still isteri dia

Tanpa Nama berkata...

secara jujur aku syg ayah aku lg byk dr aku syg umi aku...sbg anak mmg aku taat kt umi aku,tp kalo ckp pasal syg..aku syg kt ayah aku lebey lg..sbb nya aku tgk ayah aku lebey sifat2 penyabar dan btnggjwb..bile umi aku lwn ckp ayah aku,ayh aku xkan lwn blk..even kdg2 kalo aku pkir bukn salah ayah aku pon...cuma umi aku je yg emo..huh~pmpn ni mmg sush nk dfhmi..maklomla,pkhwinan selama 23tahun masa kn xde pgaduhn sket2kn..aku anak sulung(pmpn) n belom bkhwin lg..aku bdoa moga2 aku dpt jdoh yg baik supaya aku mmpu jd isteri solehah yg taat kt suami..=) ape2pon,aku suke bce entry ni..kunci kbhagiaan umhtagga ialah 'taat' ..taat kt Allah,otomatik kita akn rse taat kt mak ayah apetah lg suami n isteri..tp taat yg ikhlas bukn sekadar taat tnpa penghayatn..renung2kn..=)

redzabes berkata...

syurga di bawah tapak kaki ibu

morovlizki berkata...

Terbaek la bro.gua lg skong hujah lu drpd hujah mashitah yg pkai mekap tbal.nk mlawa je lbih.hahaha.

EffYouSeeKay WhyOhYou berkata...

bagi akulah,benda ni goes both ways.
dalam Quran dah ckp,surah annur,ayat 26,

bahwa laki-laki yang baik akan mendapatkan wanita-wanita yang baik dan begitupula sebaliknya

kalau kau rasa kau baik,tp suami kau mcm sial,ada 2 sebab:
1.Kau x baik
2.ujian dari Allah

either way, dua-dua require kau bersabar and jd lebih baik.

tp,to be honest memang SANGAT susah untuk seseorang tu,baik laki or perempuan nk stay dalam an abusive relationship.

mazin berkata...

salam mantot,

gua terkesan dengan entry kau. aku nak share ngan bini aku.

TQVM

aQel berkata...

kalau dengan mengikut kata ibu mertua bermakna membuatkan ibu kita sendiri kecik hati, cth dalam hal balik kampung time raya, is it okay?

Tanpa Nama berkata...

best entry ni...sy seorng ank,isteri,menantu & seorg ibu...
mmg btul ape yg tertulis kt entry tu..
bl kita taat,terima..redha dgn apa sja suami kita lakukan...slgi x bertentangan dgn agama...
hidup kita akn tenang...
ambil stp yg terjd dlm bntuk positif..insyAllah Allah sntiasa tnjukkn jln..

mr edz berkata...

sekali lagi jangan pangkah Umno dan BN

mr edz berkata...

sekali lagi jangan pangkah Umno dan BN

ComOt berkata...

Pesanan Rasulullah SAW Terhadap Wanita :

Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah. (Riwayat Muslim).

Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina,
dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. (Riwayat Ahmad, Thabarani dan Hakim) .

Dikahwini wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.

Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami,
maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban,
Thabarani, Anas bin Malik).

Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaaan berhias bukan untuk suami nya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat Tarmizi)

Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf). (Riwayat dari Hassan).

Wanita yang taat pada suami, semua burung-burung di udara, ikan diair, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristigfar baginya selama ia masih taat pada suaminya dan diredainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasululllah SAW: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.

Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkanya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat
pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan mengadapnya.

Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, diberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut
dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta dicatatkan Allah baginya kelepasan dari neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-mustaqim.

Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya “tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun”. Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada
malamnya.

Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah (perang sabil).

Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

Pesanan Rasulullah SAW Lelaki :

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah,dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang syadaqah”.

Wanita Ananah : banyak mengeluh dan mengadu, dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah : suka membangkit-bangkit tentang sesuatu terhadap suami. Wanita ini sering mengatakan ‘aku buat tu keranamu’.

Wanita Hananah : menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah : ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising.

—Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli

Wallahu’alam.

Laici berkata...

@Farah

Perempuan ialah golongan yg paling setia pada soul mate nya melainkan dihancurkan hatinya.

Haha...lawak tol ayat nih...takleh blah btol..apa cerita berita kt surat khabar pompuan curang tggal suami,anak2 pastu kena tangkap khalwat ??

kecurangan bukan berdasarkan jantina, dua2 jantina mampu utk curang..antara hati dan nafsu jer, nak@ tak..

Adott berkata...

phew. berjaya jugak menghabiskan baca entri ni.

aku belum kawin. anak perempuan tunggal mak ayah aku. mak ayah aku, alhamdulillah walaupun tinggal berjauhan (atas desakan kerja), aku tengok diorang bahagia dan happy jek.

pesan mak aku bila tengok drama melayu tipikal yang menunjukkan aksi mertua vs menantu; "kalau nak laki kamu masuk syurga, kamu mesti ingatkan laki kamu jangan lawan mak dia. sebab syurga laki kamu bawah kaki mak dia, dan syurga kamu bawah kaki laki kamu."

akan aku pegang kata-kata mak aku. :)

kyo_9 berkata...

nk kongsi sket ttg hasil kajian yg ak dapat:

1) Seseorang anak tu lebih mengambil berat kebahagiaan ibu daripada kebahagiaan ayah nye --> sebab pelbagai jenis perasaan yg dia kongsi bersama ibu itu sejak dari kandungan lagi.. dan perasaan itu bersambung sehingga dia sudah lahir ke dunia..

2) Tugas ibu terhadap seorang anak memang berat sehingga anak itu berusia 6tahun.. Usia 6 tahun ke atas, tugas si bapa pula yang berat sebenar nye dalam memupuk jati diri anak itu --> Jika ibu mengajar anak tentang perasaan, tugas bapa pula mengajar anak tentang dunia..

3) Memang ada kajian yg mendapati seorang anak memang boleh hidup tanpa ayah, tp jika tiada ibu, anak itu bakal menghadapi hidup yg begitu mencabar..

Jiji berkata...

Isteri mmg wajib taat, regardless suami tak cukur bulu atau ketiak busuk - tp tidak lah menyuruh isteri BERTAHAN dengan ketiak busuk dengan bulu ibarat akar tembakau.

Isteri mmg wajib taat, regardless laki ko mcm cilake tp tidak lah menyuruh isteri BERTAHAN jika mental dan emosi didera setiap hari.

Isteri kena tahu beza TAAT dan BERTAHAN.

Dalam Islam tidak ajar untuk MENYIKSA DIRI DI DUNIA UNTUK KESENANGAN DI AKHIRAT

pahamkan betul-betul ayat tu dlm konteks yg dibincangkan,bukan secara general kang ada yg twist lain pulak-- kata berkorban demi islam satu penyiksaan pulak)

KESIMPULAN whatever reasons, Isteri perlu TAAT, tapi mereka perlu diberi pilihan UNTUK TERUS BERTAHAN ATAU TIDAK.

Apabila isteri tidak mampu lagi bertahan , tolong jangan samakan mereka dengan GOLONGAN YANG TIDAK TAAT ya?

hafiz berkata...

sesungguhnya harga syurga itu mahal...cuma kita xnmpk maharnya..sebab 2 lah ramai perempuan yang derhaka suami,ramai lelaki derhaka kepada ibu..perempuan tidak akan ditanya soal dakwah didunia tetapi lelaki akan ditanya tentang soal dakwah..perempuan tidak ditanya tentang soal jihad..tetapi lelaki yes..isteri tidak ditanya tentang ahli keluarganya..tetapi suami akan ditanya ttg ahli keluarganya..perempuan ditanya tentang auratnya..lelaki pn..isteri ditanya ttg taat pada Allah dan suami ditanya ttg adil kepada isteri(yg tidak melampaui syarak)..so,bnyak menda lelaki lebih dipertanggungjawabkan diatas dunia..tetapi masih bnyak perempuan memperjuangkan hak yang ntah apa2..padahal bgi perempuan nak ke syurga amat mudah..taat Allah,taat bapa(bagi bujang) dan taat suami..

wallahualam

hafiz berkata...

pada pendapat aku,kalau isteri dah mmg tekad xmo pakai tudung wpun ko dh suruh spi ko sendri pn dh nak putus asa wpun dlm dakwah xdak istilah putus asa..pada aku mmg patut la cerai ja..sbb pada aku,balik kpda tujuan nikah..pada aku,tujuan nikah ni nak ikut sunnah nabi,nak kawal nafsu aku,nak dapat zuriat dan nak dapat redha Allah..tp kalau dh kawin nak tmbah dosa dengan istri yang mmg ang pn dh mati akal nak tegur, so apa pekdahnya?..sedangkan anak istri ni hanya ujian dari Allah nak tgk setakat mana taatnya kita pada Dia...ni pendapat aku je..kalau xkena betul2kan lah..

wallahualam

Jiji berkata...

Agreed with hafiz, maksud senang ke syurga lebih kepada amalan perempuan/isteri itu sendiri utk TAAT dan BERSABAR.

Lelaki banyak perhitungannya nanti. Apabila seorang isteri itu lemah dan tidak mampu lagi BERTAHAN, bantu isteri agar dia mampu kembali untuk BERTAHAN.


Mcm pokok, sentiasa taat berdiri dan memberi teduhan, jika acap kali ditentang... akhirnya akan rebah.

Mantot berkata...

"kalau dengan mengikut kata ibu mertua bermakna membuatkan ibu kita sendiri kecik hati, cth dalam hal balik kampung time raya, is it okay?"

tgk jantina anak..

kalau anak pempuan..
bila mak kecik hati pasal benda tu,itu tandanya mak tu tak berapa melaksanakan taat dekat mak mertua dia dulu...kalau dia taat dekat mak mertua dia,dia akan paham kenapa anak pempuan dia kena buat camtu.benda ni mcm satu cycle..kalau mak dia jenis isteri taat,anak perempuan dia takkan ada byk masalah lepas kahwin...

bunyi dia mmg salah tapi mak terpaksa terima benda ni dan by this time normally kebanyakan mak dapat terima yg anak gadis dia kena ikut suami...

kalau anak laki pulak,
mak memang boleh kecik hati.sebab anak lelaki tu bawah bidang kuasa dia..

hafiz berkata...

@jiji

setuju dgn ko..sbb tu Islam wujudkan fasakh..kalau agak2 dh xleh taat sangat dengan perangai suami..spi dh nak derhaka..baik tuntut fasakh ja..aku bukan nak mengalakkan cerai..tpi masing2 ada akal untuk pikiaq dan Islam yang hebat ni ada penyelesaian pada setiap masalah..so gunakan lah sebaik2nya..

wallahualam

Mantot berkata...

comot...
berubah btol nada kau hari ni?

shah berkata...

tajuk n artikel nie aku sokong.. memang betul la bos aku memang takut bini die.. sebab bini die dato' mashitah...

Cik Puan Comel berkata...

tot,
aku kenkadang tak paham dgn segelintir perempuan yg memasing bangga bercerita mcmana dorang kuasai suami dorang.

masa aku bujang dulu aku selalu kena statement batu api mcm

" ko kawen nnt jgn bg suami ko ikut telunjuk dia aje..kena bagi suami respect kita sebagai perempuan"

maaf..masa tu aku tak setuju and ada plak mulut-mulut katakan aku ni tak kenal dunia perkahwinan.

bagi aku la.pengalaman selepas kawen and tgh sarat mengandung ni,
aku setuju sgt sgt kunci syurga tu ko akan dapat dgn keredhaan suami.

biar pun tak larat bawak perut,aku cuba sediakan semua keperluan suami aku.biarpun berpeluh bagai nak rak...aku anggap tu semua pahala aku serve utk suami.
dan yg paling penting aku rasa kena ada niat..ko layan suami ko kerana apa???nak buat modal sembang dgn kawan kawan ke..nak tunjuk kat semua org laki ko sayang ko ke..

aku punya niat paling senang rasanya..
akui niat layan suami aku kerana Allah Taala.settle...hanya dari Allah semua yang terbaik kan?

aku byk belajar dari arwah mak aku.
selalu senyum,belai and jgn bangkang kehendak suami as long as tak langgar hukum Allah.dan aku skang ni masih dalam proses pembelajaran dan aku mmg kena akui la mmg tak mudah ko nak dapat access ke syurga tu.byk menda ko nak korbankan menda yg ko suka masa bujang.


ni semua atas kehendak hati memasing.cuma kita ni kenkadang terpengaruh dgn apa yg kita tgk di filem or drama and persekitaran kita. pompuan pompuan yg kunun bahagia dapat control lelaki padahal tah hape dlm hati mendidih kuar.mana tenteram ok...sebab yg tak tenteram la asyik bercerita gitu gini pasal perihal and keaiban memasing.

bila aku tulis ni terasa mcm aku lelaki plak,ish tah tah anak aku boy tak?ahahahah..off the topik tetiba

Jiji berkata...

Mmg banyak sangat isteri yang TIDAK TAAT tapi mampu bersabar dan mampu bertahan. -- "laki nak kawin lain? silakaaannn .. senang sikit aku nak kesana kemari nanti."


Mmg banyak jugak isteri yang TAAT tapi TIDAK mampu bersabar dan TIDAK mampu bertahan. -- "Laki berhutang dengan ahlong, kena ugut bunuh setiap hari, kena lacurkan diri blabla"


Sikit golongan isteri yang MAMPU TAAT, MAMPU BERSABAR, MAMPU BERTAHAN.--

Ada 2 senario..

1. Suami keluar berdakwah, mencari rezeki, berjihad demi ISLAM. Isteri ber-taat la, bersabarlah, bertahan lah.

2. SUAMI MCM CILAKE - Find your way out.

Zaman sekarang lelaki sibuk suruh Isteri taat kepada perbuatan cilake mereka (suami) sendiri.. BUKAN SEBAB no 1.

bak kata Hafiz..

"sedangkan anak istri ni hanya ujian dari Allah nak tgk setakat mana taatnya kita (suami) pada Dia."

So para isteri.. taat suami selagi suami taat pada allah.

Ulang suara: taat suami selagi suami taat pada allah.

Perempuan Melayu berkata...

Mantot..

tak abis baca post ni mata dah bergenang..macam mana ni..

:)

Tanpa Nama berkata...

mantot,
aku xsure ape yg nak aku share kan kat cni ade kaitan x ngan post ko sbb aku bace skip2 je.. Hmm..acctually aku setuju dgn pndgn dr mashitah wlaupun aku xsuke dia. Kdg2 bila kita x suka org tu x smstinya dia ckp sume slh.

Perceraian tu kdg2 lebih baik utk masa depan.knape? biarla aku cerita pnglmn sendiri.

Ayah aku mmg pns baran tapi xla truk smpai pkul mak aku. Tapi ketakutan ttp mghantui hidup kami adik brdik.Ditakdirkan abang mewarisi ayah. Lebih hebat lg dia kaki pukul. Bila dia mngamuk mmg dasyat skali smpai aku risau keselamatan anak2nya.

So,adakah isteri dia perlu brtahan?

Yg aku tau klau si isteri trus brtahan,wlaupun dia seorang yg penyabar,dia adalah sorg yg selfish.knape?

klau anak2 dia x mati,kmungkinan besar anak2 ni akan mewarisi sikap ayahnya@anak2 akan alami mslh mental sbb trauma.

sekian.

Farah berkata...

Hadoi.. baca betul2, Cik Laici ooii... - Takde bukti. Sekadar pemerhatian. Maleh nak elaborate hari ni.

hafiz berkata...

Maksud dari salah satu hadis Nabi..

"Dunia ini kalau ada nilainya disisi Allah walaupun sebesar hama,nescaya orang kafir tidak akan mendapat setitik air pun"

orang kafir skang bukan setakat setitik air, macam2 air diorang dapat..mmg dunia ni macam penjara bagi muslim..yang 2 xleh,yang ni xleh..yang tu haram,yang ni haram..nak kena taat suami lah..nak kena taat dekat mak mertua lah..

tapi..

tulah,syurga tu mahal..


wallahualam

Jiji berkata...

Aku nak share satu ceta mengenai seorang suami ..


Terpulang kepada korang nak kategorikan dia SUAMI yang macam mana..


"Ada pakcik tua ni, dia ni bekerja sebagai repairman kat rumah keluarga Encik Jamal.

Pakcik tua ni selalu perasan Encik Jamal ni ikut terlunjuk isteri dlm membuat keputusan mengenai hal hal rumah dan anak-anak.

(Aku stresskan: HAL RUMAH dan ANAK-ANAK)

cthnya..

Kedudukkan sofa dan meja.. buat keputusan utk makan di rumah atau luar.. etc.

Satu hari pakcik tua ni kena pasang pigeon hole, depan rumah..

En Jamal nak pasang kat kanan, isteri nak soh pasang belah kiri.

Encik Jamal menurut. Pakcik tua tak puas hati, terus pasang belah kanan.

Pakcik tua gaduh dengan Isteri En Jamal.
.
.
.blablabla


Sambil minom kopi dengan pakcik tua, En Jamal kata..

"Dari kecik, Isteri saya terpaksa menjaga/melindungi adik-adiknya dari bapa dia yg suka merogol dan memukul, emaknya yg kaki minom, dia akan rasa selamat bila dia mampu mengawal sesuatu keadaan...

Adalah tugas saya SEBAGAI SUAMI UNTUK PASTIKAN DIA SENTIASA BERASA SELAMAT bersama saya, nanti pakcik pasang ye pigeon hole tu belah kiri ye.."



.
.
Bila berkahwin SUAMI KENA BERFIKIRAN MATANG jangan himpit isteri dengan PERKATAAN 'TAAT' apabila dunia hampir ranap.

Tanpa Nama berkata...

encik mantot,,amacam pulak halnya jika mak mertua seorg yg extreme politik & parti sokongan dia tu bertentangan sama skali dgn menantu ni..mcmana cara menantu tersebot nak bersabar tiap kali dia kutuk2 parti politik yg dia x suka, (tp dia x tau menantu dia mmg pengikut parti politik tersebut).. macamana menantu tersebut harus menahan sabar?.. bab lain mereka ok je..tang bab politik memang berlawanan pendapat...huhuhu sabar jelah...
jangan politikkan hubungan anak beranak betol tak? ho3
-oleh DD-

Perempuan Melayu berkata...

Mantot,

aku dah abis baca. aku dah siap print nak kasi mak aku baca.dia hari-hari tertekan dengan perangai bapak aku (yang tak melanggar hukum Islam) tp apa yg aku buat mmg suruh dia bersabar. so betul la nasihat kau ni. sabar tu kunci ke syurga. nanti aku habaq mai dia.

kepada yg tak setuju dgn mantot, aku rasa korg tak faham point mantot ni. better korang baca 2 ke 3 kali dulu. mantot byk ckp taat pada suami (asalkan tak langgar hukum). tu key point dia. kalau suami/bapa dah kata kaki pukul ke, rogol orang tu kira dah kes lain la. tu kena dengar la dr.mashitah punya point plak. point mantot more on perangai suami yang isteri tak tahan contoh kena jentik dengan suami lepas korek hidung. yang tu kena byk2 bersabar.

thanks mantot.

tp pls jgn kahwin lain lagi. sian bini kau. tp kalau kau rajin, pasni buat topic kenapa lelaki nak kahwin walaupun isteri almost perfect. aku sangat nak tahu. sebab aku tatau kenapa lelaki suka sangat bagi alasan Nabi Muhammad S.A.W boleh kawin banyak, dia pun nak jugak. kalau lelaki tu fair n square lain la. but believe me, adil tu mmg satu perkara yg mustahil la esp lelaki melayu.

ok thanks mantot. i lap u!!

NasiGorengTakNakPedas berkata...

Topik ni sgt menarik bg aku sbb mak ayah ak dah lebih sepuluh tahun cerai, and mak aku sole supporter ak and 4 org adek beradik ak. Of coz ak on my mums side, ak x salahkan dia lgsg bile dia mintak cerai bpk ak. Semua syarat dah fulfill pun ( tak bagi nafkah lebih dr sekian2 mase, dll). Time aku muda lg, ak benci gile kt bpk ak,and ak ade rase sexist sket. Feminism ini, itu..

Dah besar sket br ak sedar betape hipokritnye konsep feminism ni. Hakikatnya, women are not more superior to men, and vice versa. Women and men are designed to complement (bukan complement yg memuji tu) each other. Both with their strengths and weaknesses.
 
For sure, ade bende dlm blog entry ni yg wat ak SGT terasa, tp all in all ak SGT setuju dgn kau. 

 The strength of a woman lies in something much deeper than just being able to live on her own, have sex with any man, have kids without having a husband, talking abt how men are such idiots, laugh and shout in her mans face.. After all is said and done, what is really left for that woman? Like the writer said, patience and perseverence are stronger than all those things. Semua dlm HATI wanitu tu sendiri..

Mesti ade yg nk ckp pendapat ni idealistik. 'Tunggu la kau kawen nanti,, baru tau camne! Huhhhh!' ye, ok, marriage is not easy. Its a hell of a road. But HOW u deal with it,wat kind of person it makes u, how ur kids will learn from it. Bende2 tu semua takde makna ke? what the end has in store for u. Is that not worth it? 

Kau ade something yg lg worth it dr hidup mase akhirat nanti? Tlg share, ak nk dgr..        

 Ak da tak benci kt ayah ak. Ak jz nak dia pulang ke pangkal jln, hopefully Allah will guide him, and insyAllah ak sendiri dpt suami yg soleh. Thank u v much blog writer, sebab tulis entry ni. Ye, bahasa kau agk cilaka kdg.. Tp at least kau bukan tin kosong.

cik ina berkata...

setuju dengan semua point especially point (b) tu...

azlan shah berkata...

senang je, feminism ini adalah salah satu senjata yahudi/ kafir keatas Islam.

btw, check out lirik lagu someday from black eyed peas. siap ada lirik insyaAllah lagi tu. adakah agenda pihak yahudi/ kafir untuk mengkomersialkan Islam?

hahaha aku macam lari tajuk je nih :p

tepuk dada tanya iman~

Tanpa Nama berkata...

sangat sangat setuju dgn jiji

Tanpa Nama berkata...

jiji : i think the husband is sooooo sweet :')

Pami Ripin berkata...

Salam,

Video ni sangat2 signifikan dengan entry kali ni (pada pandangan aku la)

http://www.youtube.com/watch?v=gG3mlam4-sU&feature=related

afif berkata...

Saya sangat setuju dengan penjelasan sedara. Alhamdulillah, isteri saya faham konsep ni, dan keluarga kami sangat bahagia. My relationship with my wife is very good, mine with my mom is also good, and last but not least, my wife n my mom pun excellent. And lebih manis, sebabkan semua ni, hubungan saya dan keluarga mertua belah isteri pun sangat baik.

missnadira berkata...

Jiji: Kenapa cerita Encik Jamal tu macam cerita Lynette dgn Tom Scavo dlm Desperate Housewives..:P

Encik Mantot:Saya happy baca post ni sebelum saya kawin.Thanks(^_^)

Laici berkata...

hehe..klau itu dari segi pemerhatian la..aku rasa kau kena buka mata dan perhatikan betul2 kat dalam masyarakat kita....

Jiji berkata...

to reply missnadira: At first mg nak tulis laynette and scavo.. tp kang ramai yang kaum suami yg ternganga scavo tu amenda!~

hahahaha@!~

Jiji berkata...

to reply Anonymous:

Kadang bila satu pekara buruk tuh berlaku depan mata.. dlm kes ni isteri tak taat, SUAMI kena laa matang .. didik isteri, dakwah jangan tunjuk kuasa, yelah namakan sang suami.. mcm TOM SCAVO (aka En Jamal hahah)

Aku perasan orang keliling aku laa (termasuk laki aku sendiri tp laki aku tak obvious sgt)

Bila seorang lelaki itu menjadi suami .. ada satu perubahan, mcm .. okeh isteri aku suami ko sekarang TUNDUK (read: taat)CEPAT!

c'mon.. ketaatan itu perlu di didik, di bentuk bersama-sama. Sebelum ni masing masing single.. lps kawen.. banyak nak kena adjust dan sesuaikan diri.. kematangan suami ni penting.. TAAT bukan jatuh atas bahu isteri.

KO ISTERI KO TAAT CEPAT!

Kena laa ajar isteri utk mentaati.

redgiantlipstick berkata...

to jiji
itu adalah dari cerita desperate housewives! tom scavo mmg terbaek!
tapi sayang beliau hanyalah watak dlm sesebuah fiction

Gagak berkata...

mantot, aku setuju sgt2la dengan point2 ko, dari awal sampai abis aku baca, tak da yang salah.

boleh dijadikan point kat tunang aku ni, kitorang bertegang lidah sebab dia nak tinggal kat tempat dia bila dah kawhin. n then mak aku nak aku tinggal kt tmpt aku.n aku pun nak tinggal kat tmpat aku juga.

btw mantot, nice enry, aku ambik point2 kat dalam ni, sedia utk berdebat dgn tunang aku malam ni.heheh

Tanpa Nama berkata...

''Feminism is hated because women are hated. Anti-feminism is a direct expression of misogyny; it is the political defense of women hating.''
Andrea Dworkin

Luni

Tanpa Nama berkata...

post saudara memang berisi.. i do agree about the cycle.. because of the cycle, we know that no man is superior than any women and no women is more superior than any men.. they live co complement each other..

pasal balik kampung raya.. kalau lah si isteri memang kamceng dengan mak mertuanya.. aku rasa xde masalah kalau die nak mintak izin ngan mak mertua dia nak balik kampund isteri dulu.. bila mak mertua dah anggap menantu tu macam anak sendiri.. mak mertua sendiri boleh berlaku adil dan bagi arahan kat anak lelaki untuk bawak bini die balik raya kampung isteri dulu..

mende ni aku cerita berdasarkan pengalaman sendiri.. mak kepada ayah aku tinggalkan ayah aku masa kecik lagi.. pastu menikah lain.. ayah aku pernah sampai x ngaku nenek aku tu mak die.. tapi Alhamdulillah lepas kawen ngan mak aku ayah aku ok.. kita pi ziarah time2 raya and kalau ade kesempatan.. tp hubungan tu x la berapa elok.. biasa2 je la..

ape yg aku nak tekankan kat sini adalah mak aku berjaya kembalikan cycle taat tu lam family aku.. dan sebab tu jugak lah aku rasa abag sulung aku dpt isteri yg sgt taat dan memang kamceng ngan mak aku.. Aku doa dan mintak ka Allah semoga aku turut dikurniakan seorang isteri yg solehah dan mampu mentaati aku suatu hari nnti.. InsyaAllah..

ayn berkata...

yup, pandangan jiji mmg betul..
kalau suami taat pada Allah, insyaallah dia akan dapat isteri yang taat juga..
pandangan mantot ni betol tapi terlalau nak tunjukkan ego sbgi laki..
ramai laki aku jumpa, akan mgunakan hadis dan ayat quran yang mengangkat darjat diaorang, tapi bila yg tak brape nak mengangkat kaum lelaki dorang tanak emphasize pulak.

makcik kantin berkata...

kalau nk suami-isteri tenang bahagia layari alam kahwen.. kena layan ADIL kedua-dua makpak kandung/mentua.

Ingat, sape yg beranak kan ngko ngan bini ngko tu. Dah la semua pun dah tua, umur msg2 tak tahu sampai bila, jd layan lah ibubapa anda sebaik mungkin. tunjuk contoh yg baik kt anak-anak.

makcik komen lambat, hari ni ada katering (mcm la mantot heran kn?kn?) ;p

sayme berkata...

assalamualaikum.
mantot, selama ni aku tak pernah komen kat sini, cuma bace je, memang aku suka ape yg ko tulis. tapi kali ni, ayat paling last tu buat air mata aku bergenang..ya, perkara yg sama berlaku dalam keluarga aku, bapak aku ade la buat perangai dulu, n mak aku tetap sabar layan perangai die, dan itu mengajar aku untuk tidak jadi macam ayah aku, dan buat aku berazam untuk cari gadis sebaik mak aku n melayan dia dengan lebih baik agar nasib die x sama dengan mak aku..thanks mantot kerana tolong luahkan ape yg terbuku dalam hati aku selama ni (^_^)

ComOt berkata...

to montot: ikut mood :D
cepatla buat entry baru. yg buat manusia byk berdebat. saya suka baca

Mantot berkata...

sabor2..esok finale.
lepas tu aku nak letak porn balik mcm biasa

Mizz_NuHa berkata...

bila sy bc entry ni..mcm kena pujuk dgn mak sendiri sampai terlena.tp x lena la..tenang je rs..

tp bila pakcik mantot gurau pasal isteri ke 2,3 and 4 tu,nyaris2 jugak la nak melenting balik.tp bila pikir2 blk,eh,x menyalahi agama pun..lalu sy redha kalau suami nak kawin lain..

semoga bila ada anjakan paradigma ni dlm masyarakat,bila para isteri semakin redha n pasrah dgn keinginan suami yg ingin kawin lain,harap2 kaum suami pun kurang2kan la bergurau dgn isteri psl nk kawen lain..

bagi mmg la bagi,tp sedih n sensitif tu ttp ada..yela..suami tu je yg kita syg..mn ada suami lain dh..
tp insyaAllah,sy izinkan..huhuuuu sedey!

eykameow berkata...

apa yg mantot tulis panjang berjela ni, aku setuju sangat2!
tak sangka idea nak tulis benda ni dapat masa mantot ni tgh drive kan? gila cool.

Skrg ni...ustaz ustazah yg dlm tv tu ckp xnk lepas mcm dulu.....skrg semua kne control, kene pusing2... haih. ntah la... papepun, thnks sbb sudi taip pjg2 untuk readers2 mu..hope ramai baca and sedar =)

"semoga aku di kurniakan keluarga yg bahagia di masa akan datang" - ehem. (masih mencari calon suami sperti imam muda hahaha)

Ok bye.

p/s: keep on posting!!

Gagak berkata...

mantot, buatla 1 entry mengenai guide yang kita perlu ikut seblelum kita kahwin.apa yg perlu kita bincang dgn psgn and so on.hehe

Tanpa Nama berkata...

sebolehnya aku nk happykan hati husband tp mak mentua mulut celupar... anak aku dimakinya, setiap yg aku buat ada jer komplen sana sini, sudahnya aku berenti ckp dgn dia smp skrg... aku tau husband tensen sbb aku ignore-seignorenya mak dia... of courselah husband pilih side mak dia... so, aku rasa unfair and maleh ikut husband balik kg kecuali time raya jer... lebih baik aku ddk jauh dpd asyik mkn maki hamun mak mentua...

camne tu?

A retarded kitty berkata...

cycle of life

Farah berkata...

Pn. Laici, tq. Tengok la camne nanti. X)

miss_single berkata...

mizz_nuha,

I'm still single mingle boleh ke kita bermadu huhu~

zafiqa berkata...

saya bersetuju dgn kebanyakan point yg diberikan...
walaupun sy seorg pompuan...

sherliza berkata...

okielah mantot, aku paham apa yg ko nak sampaikan.

i hail my salute to those yang taat dan sabar.

amm_xgen berkata...

bagus betul la kalau sume pompuan boleh fikir macam ni, tapi masalahnya aku pun x terfikir macam ni, huh nak kena didik isteri tol2 la kalau macam ni

fatin elina berkata...

Saudara mantot,


Post ni patut kasi tgk ke "Perempuan Besi'- Datuk Maznah Hamid. Kemunculan beliau sebagai ahli panel dalam rancangan Apa Kata Wanita : Isteri Taat, Suami Setia? (12June 2011) yang sangat2 lantang mempertikai kan isu "suami jahat,isteri baik".Lihat bagaimana beliau memintas percakapan Ustaz Zawawi dengan perkataan "Nak tunggu dapat syurga betul,lambat lagi".Nauzubillah.Boleh bikin rosak akidah.

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10150199216378218&id=166869628217

ComOt berkata...

@azlan shah
seriusla ada word insyaAllah dlm lirik someday tu
try looking at the bright side, maybe diarang nak lawan lagu Maher zain InsyaAllah sbb tgk maher zain popular lagu tu

Tanpa Nama berkata...

ayah saya didakwa atas tuduhan pencabulan di mana kes ini masih berpanjangan smpai tak setel2 lagi skg and my mom setia disampingnya.

i think my dad is loser and my mom is stupid.

Nanny berkata...

Anon, relax. Your Mom bakal ahli syurga.

NaDya Shah berkata...

tot,
aku tau niat ko baik..idea ko ade. ko nak sume isteri di dunia ni jd isteri yg taat.. aku suke..aku suke..

tp aku pon ade ideologi aku sendri.. kalo ko ade ms..ko bacalah. just aku nye 1cent..

http://izwanadia.blogspot.com/2011/06/sayang-suami-sayang-isteri.html

anyway bagus jugak kalau ko bleh tulis sbb ape suami xtaat@setia pada isteri yg taat padanya dan lengkap pakej bak erra fazira..lalu menikah satu lagi dan akhirnya gagal berlaku adil tanpa dia sedari.. bleh tot?

buruh berkata...

tot,
aku menangis baca entry ko.
nanti aku balik aku nak cium bini aku.
aku nak gi cium mak aku.
terima kasih tot.

Mummy berkata...

nice entry...sgt setuju dgn hasil nukilan anda...terbaik..

iamBIG berkata...

aku xpenah teringin nak membaca post2 yg panjang begini kt mane2 blog...tpi si mantot berjaya buat aku baca sampai habes..dan bonus nyer aku paham ape yg dia nak sampai kan...pada aku post ni perlu di ucap TAHNIAHHH!!!!! WANIO

Mantot berkata...

@nadya shah,

mana kau tau erra fazira tu lengkap pakej nya rohani dan jasmani?tudung tak pakai tu,tak lengkap tu...selagi aurat tak tutup,takde pempuan Melayu boleh gelar diri dia perfect package...

Ryurisora berkata...

jawapan mantot untuk soklan:
"Habis,apa faedahnya kalau lelaki cilaka,isteri dia sabar?

huraian ko memang betul mantot, sebab saya sendiri laluinya, dan lelaki yg tak berapa baik tu dah jadi baik berkat kesabaran isterinye..=)

teringat sorang kawan cakap kat saya

"kalau berselisih faham suami isteri, isteri kene minta maaf dulu, biarpun suami yg salah. nanti suami jadi lembut hati dgn kita, sejuk hati dia, lagi syg dia dgn kiter..."

harap aku boleh jadi isteri yg taat pada suamiku. amin..

i love u b...

jgn muntah, aku menunjukkan kaseh syng pada suamiku..heheh =p

Tanpa Nama berkata...

Tanggungan dosa
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yg belum berkahwin & dosa anak lelaki yg belum baligh. BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibu/bapanya & sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yg tua manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.

Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yg ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yg dianugerah oleh Allah S.W.T. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya."

Wanita.. Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung & melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

Talak terletak di tangan suami & bukan isteri. Wanita kurang dlm beribadat krn masalah haid & nifas yg tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?

Benda yg mahal harganya akan dijaga & dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok & selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah2 kan? Itulah bandingannya dgn seorg wanita.

Wanita perlu taat kpd suami tapi lelaki wajib taat kpd ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tapi harta itu menjadi milik peribadinya & tak perlu diserahkan kpd suaminya manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri & anak2.

Wanita perlu bersusah payah mengandung & melahirkan anak tapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH S.W.T di mukabumi ini & matinya jika krn melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorg lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya & saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya & saudara lelakinya.

Seorg wanita bleh memasuki pintu Syurga melalui mana2 pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat saja: solat 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya & menjaga kehormatannya.

Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.
MasyaALLAH! Sayangnya ALLAH S.W.T pada wanita

Seorg wanita adalah pelengkap & sememangnya istimewa disisi seorg lelaki tapi ingatlah wahai lelaki, kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin maka dgn keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita
sebaik2nya supaya kelak masing2 lelaki & wanita dapat pulang mengadap Allah S.W.T dlm keadaan istimewa disisiNYA.

sumber, iluvislam.

Tanpa Nama berkata...

entri ni buat aku rasa (sekali lagi) x menyesal langsung putus tunang 8 bulan lalu.
siyes!

Tanpa Nama berkata...

salam...bagi saya lelaki pun kena bertolak ansur dgn isteri.sebabnya dalam Al-Quran pun kata, kena layan mak mertua sama dgn mak sendiri. Walaupun ikatan suami-isteri putus,hubungan mertua-menantu x kan putus...dua-dua pihak kena layan keluarga mertua macam keluarga sendiri-baru berkat...

FRSR berkata...

Couldn't agree more, Mantot.
Ape yang Allah dah tetapkan,semuanya tersusun dengan baik.Dugaan untuk kita hambaNYA adalah untuk melihat sama ada kita mampu atau tidak me'warasi' akal dan emosi dalam masa yang sama sentiasa berpegang dengan Rukun Iman.
InsyaAllah.

alanhussin berkata...

nice entry! tak payah gi kursus kawin selepas anda membaca entry ini...kursus kawin lebih kepada lucah..haha

halem shaari berkata...

Suatu artikel yang amat baik. Syabas...Mohon kongsi..

LembuTekois berkata...

Post yang menarik. Terima Kasih di atas maklumat yang dikongsi.

Tanpa Nama berkata...

paling setuju dengan jiji.betul kuasa mutlak pada ibu dan suami tetapi dalam hal rumahtangga biarlah ada tolak ansur.jgn layan isteri/menantu macam takde perasaan dan penuh ego.sebab apa yg kita bagi..satu hari pasti dapat balasan.Allah itu maha adil.

btw..ada jugak anak yg dibesarkan dgn melihat sifat baran ayah,tetap menjadi baran bila dewasa walaupun mak dah sesabar-sabar umat.yg penting bila dan dewasa carilah ilmu sendiri.jgn letak kesalahan dekat orang lain dah je.

i smell arrogant people berkata...

June 16, 2011 3:54:00 PM GMT+08:00

nah! despite all yang setuju sangat dengan pandangan mantot ni, lucky there's a person yang bagi contoh disebaliknya.

confidence is good. but too confident may caused other people sick of it. fakta itu ini, pumpang2, bla bla bla..

u are one annoying creature la mantot. ada terpikir fakta2 kau tu sebenarnya terbalik? tak cukup pengalaman kau ni.

Tanpa Nama berkata...

Ada point yg betul dan ada point yg harus banyak dipelajari lagi saudara.Sayapun tak perfect.Apapun kita kena berbalik semula dlm ajaran agama islam, lelaki sebagai ketua keluarga besar tanggungjawab dan peranannya dalam institusi keluarga.Tak salahkan kalau setiap manusia tu memperbaiki diri sendiri,saya yakin kalau mak mertua bertoleransi,suami isteri bertolak ansur masalah ni takkan timbul.Tak salahkan benarkan isteri menjenguk mak ayah yg membesarkan dan melahirkannyakan.suami kena tau mak mertua dia pun tinggi tarafnya mcm mak sendiri.apa2pun anjurkan sikap toleransi dan jgn menuding jari keatas kesalahan org lain,perbaiki kesilapan diri sendiri.Tak salahkan kalau kita dapat keberkatan di syurga dan di dunia sekaligus.Tanya diri anda,adakah anda redha atau anda hanya pasrah..cari kebahagian di dunia dan akhirat..InsyAllah

Diba Latif berkata...

Salam Mantot,
dah perasan lama entry mantot banyak unsur-unsur alpha male. Perlu, memang perlu sifat alpha male dlm diri lelaki, tapi sifat ni yang kena kontrol.

Saya pun tak setuju dgn pendapat Dr. Masyitah, tapi pada masa yang sama, dengan kes2 domestic violence yang makin menjadi2, kiranya boleh jadi mcmni lah, "biarlah laki aku pukul aku sampai mati, asalkan aku ikut cakap laki aku dan dengan izin Allah aku masuk syurga..". Kira tahap mati syahid la. (ok,mati urusan Allah, bukan urusan kita).
Tu tak masuk yang haruan makan anak lagi. Ramai jer wanita yangtahan hati walaupun tahu suaminya berzina, minum arak.. tak payahlah cerita pasal tipu2 sunat semua. Dalam situasi macam ni, mantot akan nasihatkan "takper, asal dah tegur suami puan, layan jer suami puan tu..tahankan hati..sabar..syurga di bawah tapak kaki suami..". Lelaki zaman skg pon nak cari yang berkualiti, mcm cari rambut dalam tepung..

Tugas mendidik masyarakat dan membina masyarakat adalah tugas semua orang, tak kira lelaki atau perempuan..semua ada kerja, ada bahagian masing-masing. Bila lelaki dah start jadi perempuan, perempuan berlagak bagus nak jadi lelaki dan kesamaan hak..banyak isu timbul..sedangkan semuanya terletak di tangan sendiri..

So, point saya, ada part saya setuju dlm post ni, and ada yang tak..

lagi satu, kalau mantot ada idea, komen2lah sikit pasal kursus kahwin yang senang mcm nak lulus ujain akhir tahun tadika ribena. Pengisian masa kursus tak ada. Kat sarawak, nak nikah ada 2 cara, sama ada guna sijil kursus kahwin, atau temuduga. Saya sendiri sarankan.. daripada upah penceramah2 tu,baik soh dorang interview pasangan nak berkahwin ni..entah2 qunut pun tak lepas.

Tanpa Nama berkata...

hehe , baru jmpe n bce blog ni..
skrg sye fhm nape mak sye x cerai wlupun ank2 dah rela..

tpi mak sye ni sabarnye melampau mcm ape pun xtahu laa..
tggungjawap abah semua digalasnye.. abah sye bgi nafkah pun x tentu..
ikutkan 3 bulan x bg dh bole mintak cerai..
tpi mak sye telan je..
family sbnrnye brgntung kat mak sye je.. rumah kereta makan minum pakai education semua ummi yg uruskan..
n sye x fhm role ape abah sye bwk dlm family sye..

tpi mak sye sabar pun sabar mak sye mmg melawan abah sye..
sye pun xtahu mak saya ni orang ape..
n yes , sye membesar sye jdi xyakin lelaki boleh urus saya..
anyway , now i know why..

thank you for this entry..
sye doa uncle jadi presiden! :)

NurNiezzaRiena berkata...

Wah.. entry ni dah lama..Tapi baru baca dan nak komen plak? Bleh?

Tapi kalau suami cari nafkah guna duit haram masuk ke badan anak-anak dan isteri? macammana pula yer? kena sabar jugakah?

Dalam Islam saya pernah dengar jika duit yang digunakan haram dalam membeli makanan yang halal, makanan tu tetap haram.
Bila dah haram, si pemakan pun terbentuk dengan yang haram...

Cer jawab sket?

Cikeboom berkata...

Salam..

Actually saya bersetuju yang pahala di bawah tapak kaki suami,dan syurga suami pula di bawah tapak kaki ibunya. Tapi apabila berkahwin, mak & ayah si isteri pun tak boleh diketepikan. Mcm Dr. Riduan Tee dan Dato Dr. Fadzilah Kamsah cakap, setaat mana pun kita pada suami kalau mak ayah sendiri kecik hati dan tak redhakan anak perempuan dia, tak cium bau syurga jugak anak perempuan tu. kalau mak ayah (terutamanya mak) terlalu rindukan anak perempuannya, tapi suami tetap tak benarkan isteri dia jenguk mak ayah, adakah isteri perlu dengar cakap suami jugak? Mana satu nak jaga? IBU YANG MELAHIRKAN DIA or SUAMI yang boleh dapat bila2 masa? IBU tu lah satu, tak boleh nak cari pengganti kat mana2 dah? SUAMI?? tiap kali nikah, dah dapat suami kan?

Saya bukannya nak menggalakkan penceraian & konsep kahwin banyak kali. Cuma dalam perkahwinan ni, perlu ada tolak ansur.. Mantot cakap keputusan suami tidak perlu dipersoalkan isu tolak ansur. Kalau dah hitam katanya memang tak boleh jadi putih kan. Tapi kena la ingat. Berumahtangga ni saling melengkapi, saling memahami antara satu sama lain. Tapi kalau dah isteri je kena memahami suami, mana datangnya SALING MEMAHAMI nyer tu?

Bila isu isteri kena tunduk dan taat pada suami dipersoalkan sekarang ni, saya nak bagi satu isu lain yang saya sendiri tak sure LELAKI TAU ATAU PURA-PURA BUAT TAK TAU. Ianya berkenaan dengan KEWAJIPAN SUAMI. Kalau ikut Mazhab Syafie dalam kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, kewajipan isteri satu je, layan suami di ranjang, yang lain semua kewajipan suami. 'YANG LAIN' tu termasuk lah memasak, mengemas rumah, membasuh baju, jaga anak, basuh pinggan mangkuk, senang kata segala hal menguruskan rumah tangga semuanya terletak di bahu suami..bukan isteri. ULANG SUARA bukan isteri ye.

Bila hal2 berkaitan taat dengan suami ni nak ikut islam kan, then why berkenaan kewajipan suami yang saya suarakan kat atas tu tak nak ikut Islam? Nak ikut jugak budaya melayu yang kononnya semua isteri kena buat. Bila tak buat, cakap isteri tak taat, tak patuh, tak bagus. Pastu mula lah nak cari isteri muda/baru. Yang tu pandai pulak ikut Sunnah Nabi. Ikut Islam katanya. Sedangkan kewajipan dia sebagai suami dalam Islam dia abaikan.

Last but not least, don't be too sexist ok..

Moi berkata...

ustaz mane ajar kau ni...giler merepek..

Moi berkata...

kitab mane ajar kau ni. aku xnk komen yang lain..yg pling aku nk komen sebelum kau ckp klu mak tu suruh cerao laki tu kna ceraikan bini dia, persoalanya akhlak dan ilmu ibu tu sebagus dan semulia abu bakar ke..klu x aku.bimbang maknye masuk neraka anak pn masuk neraka. ex wife tu masuk syurga sbb dianaiya.
jgn buat article sesedap mulut
cara penyampaian pn kurang ajr..tak patut dijadikan teladan.