Jun 03, 2011

Awkward Agama : Adakah Anda Perempuan Busuk?

Aku tak berapa gemar dengan pergerakan hak wanita.

Aku tak nak tipu...aku menyampah. Bukannya sebab lelaki takde pergerakan yang menjaga hak lelaki tapi sebab kebanyakan pergerakan wanita ni tujuan dia menjadikan wanita lebih liberal.Lebih open.Aku,sangat konservatif.Aku tak suka perempuan yang too liberal.Aku gelar perempuan macam ni perempuan busuk.

Ada hujah perempuan2 golongan ni...masyarakat memandang rendah kalau perempuan buat apa yang lelaki buat.Lelaki boleh ada perempuan simpanan dan bila lelaki buat,masyarakat kata "biasalah,lelaki."Tapi bila perempuan buat,perempuan tu dipandang serong sehabis mungkin dan kemudiannya digelar,perempuan jahat,jalang,bitch.Masalahnya,masyarakat kita dah anggap kalau lelaki main kayu tiga..itu adalah satu benda yang expected.Itu adalah perjuangan diorang...pada aku,kalau perjuangan kau adalah untuk membuatkan masyarakat tak memandang rendah perempuan yang nak berperangai macam lelaki sundal....baik kau tak payah berjuang.

Ada banyak lagi hujah2 diorang yang berbunyi liberal gila tapi aku cukup tak suka bila perempuan yang cuba fight hak dia compare keburukan lelaki dan jadikan itu satu isu yang "menghalalkan" perjuangan liberal dia.Aku jugak malas nak sentuh pasal sesetengah golongan perempuan Islam yang memperjuangkan "hak perempuan untuk pakai seksi." Golongan camtu,aku harap dia dapat suami yang paksa dia pakai tudung...sebab suami dia ada hak buat camtu.(itupun sebab aku dah tulis pasal ni banyak kali)

Tapi bila aku baca Berita Harian hari tu,keluar satu artikel pasal komen Dr.Mashitah mengenai "menjadikan penceraian sebagai satu opsyen yang positif untuk wanita" aku jadi kaget sekejap.Dah sampai level macam ni ke masyarakat kita?Seorang "pakar agama" mengajak masyarakat supaya menjadikan penceraian satu benda yang positif untuk golongan wanita.

First sekali,fakta......setiap 15 minit satu pasangan bercerai di Malaysia.Apa yang Dr.Mashitah bangkitkan adalah dia mengajak kaum wanita yang tertekan dengan masalah rumahtangga supaya menjadikan penceraian satu proses yang mampu diambil oleh isteri.Hehehe..kelakar pulak ayat tu tapi based on the article,it does really sounds like that. Give divorce a chance if you are unhappy with your married life.

Aku rasa mesti ada sebabnya kenapa Allah jadikan penceraian itu kuasa di tangan suami.Mungkin suami kurang emosional dan berfikiran lebih praktikal jika menghadapi masalah rumah tangga dan statement Dr.Mashitah itu bakal menggalakkan lebih ramai perempuan berani push diri mereka supaya sanggup meminta cerai daripada suami masing-masing.Adakah itu jalan penyelesaian kes penceraian yang semakin meningkat?Aku tak faham apa tujuan dia kerana dari dasarnya,dia concern mengenai kes penceraian tetapi pada masa yang sama,dia juga menggalakkan perempuan minta diceraikan jika dah tak tahan dengan suami.

Terlalu banyak kesan buruk akan timbul jika seorang tokoh agama yang terkenal dah mula tanam dalam pemikiran wanita lain,mintak cerai,kahwin kalau tak gembira pun buat apa?Kalau suami dia tak mahu ceraikan....macam mana?Apa nasib anak-anak?Apa nasib keluarga?Apa nasib suami kalau isteri yang tidak happy mula keluar dengan orang lain semata-mata nak paksa suami ceraikan dia?

Dan berbaliklah semula kita pada golongan yang memperjuangkan woman's right.Adakah anda sebagai wanita rasa didiskriminasi?Adakah hidup anda rasa tertekan?

Aku tak rasa perempuan yang baik akan ditekan.Kau tak pakai dedah-dedah,masyarakat takkan pandang serong dekat kau.Tapi macam mana golongan-golongan macam ni nak memperjuangkan hak wanita kalau qualification dalam diri kau sendiri tak ada?Kau gelarkan persatuan kau Sisters of Islam tapi presiden kau tudung pun tak pakai?Apa benda yang kau nak perjuangkan sebenarnya atas nama Islam?Hak perempuan tak nak pakai tudung?Kata memperjuangkan "dignity" berpandukan Islam....gila hina perjuangan kau pada aku....

Dan lama kelamaan propaganda ini akan makin mendalam menyerap dalam masyarakat kita...sedar tak sedar woman's right ni datangnya daripada barat dan akan makin ramai lah yang bangun,kononnya memperjuangkan hak wanita tapi apa yang mereka tidak sedari adalah semakin lama mereka memperjuangkan hak wanita,semakin hilanglah nilai agama dalam diri diorang....kerana,nilai agama mengajar semua orang,bukan setakat perempuan malah lelaki juga untuk jadi konservatif,bukan liberal.Liberalisasi akan membuatkan seseorang itu accept dan open untuk semua benda. Agama langsung tidak membenarkan benda-benda macam itu sebab agama itu datang sekali dengan peraturan yang perlu kita patuhi.

Bagilah beberapa tahun lagi,akan makin ramailah perempuan yang berani buat apa yang aku ceritakan macam kat sini dekat khalayak ramai.Makin ramai yang berani mintak cerai,yang makin open mengenai sexuality,makin open mengenai "aku pakai push up bra hari ini",perempuan boleh jadi Imam dan macam-macam lagilah yang kononnya menunjukkan "perempuan makin kuat."Semua atas dasar "kekuatan wanita" atau seperti seperti nyanyian kumpulan Elite,"TAMPARAN WANITA."

Pada aku,kuat atau tidak perempuan tu bukannya datangnya dari perjuangan dia,kuatnya dia tu datang daripada dalaman dia sendiri.Orang lain bukak tayang dada,kau tak buat,kau kuat.Member kau semua tak pakai tudung,tapi kau pakai.Itu menunjukkan kau kuat walaupun lama kelamaan kau dah tak ada member yang ajak kau keluar sebab kau tak vogue.

Kuat bukannya macam seorang minah tak habis sekolah yang bodoh mengaku bangga dia tak virgin lagi dengan blog bertepek gambar mamat2 spastik yang nampak macam peminat Justin Bieber.Macam mana cerai tak banyak kat Malaysia kalau makin ramai budak sekolah dah tak virgin?Kau ingat dengan announce macam tu kau hebat?Siapa nak kahwin dengan kau lepas ni?Satu Malaysia dah tengok gambar kau dan tau kau siapa.

Itu bukan kuat.Itu bodoh.Tapi orang putih dah ajar kita "BE ASHAMED IF YOU ARE A VIRGIN!YOU ARE A LOSER IF YOU ARE A VIRGIN! YOU ARE UGLY IF NO ONE WANTS TO FUCK YOU!"

Masyarakat kita ikut....sebab tu minah tu jadi camtu...dia bangga dia sundal.Lalu dia percaya dia lawa sebab ada orang dah kongkek dia.

Dan kesimpulannya; ya,aku setuju,undang-undang Islam mungkin kelihatan tidak adil kepada golongan wanita tapi ada sebabnya kenapa undang-undang dan hukum Allah dijadikan sebegitu.Pada mata kasar,terlalu banyak kuasa diberikan pada lelaki.Perempuan tak boleh jadi imam,tak boleh jadi khalifah,tak boleh lafaz cerai,kena pakai pakaian yang menutup badan,tak boleh berlawa-lawa di khalayak ramai dan macam-macam lagi.Semua tu untuk protect anda.Kalau sesiapa jumpa Dr.Mashitah,pesan kat dia,aku rasa dia kena kurangkan sket make up tu sebab bila aku tengok dia aku rasa dia hot.

Give it a few years,jika keadaan ini masih berterusan,aku sure alimony akan jadi satu requirement sebelum pasangan baru berkahwin.

75 ulasan:

zahir batin berkata...

Sabda Rasulullah s.a.w : “Allah tidak akan melihat kepada wanita yang tidak mensyukuri apa yang ada pada suaminya dan tidak merasa cukup dengannya.” (HR Nasa’i)

Wanita Bertudung Hijau berkata...

kesian kat penjaga tiang arasy kan

tak tenang dia nak berzikir dan memuji kebesaran Allah sbb tiang arasy asyik bergegar je setiap kali penceraian kat dunia ni berlaku

biarpun penceraian ini halal di sisi Allah, byk lg jln halal lain yang lebih bijak wajar dilaksanakan bg nak menyelesaikan masalah dlm hbgn rumah tangga

LS berkata...

KEH KEH KEH!

aku setuju 100% dengan kau bang mantot. biar orang pandang konservatif asalkan ianya base on agama.

pada aku, peganglah pada agama. bukan pada dunia logika. bila ikut agama, akan kuatlah jalan kita ke syurga kelak.

Wallahualam.

Otakku Otaku berkata...

good read bro..

super-1 berkata...

bak kata pegawai syariah di ipoh ketika diajukan soalan tentang Sister in Islam, dengan selambernya beliau berkata; "Sister in Islam ni kafir" full stop. haha senang je jawapan die.

tapi memang pun. ape yang diperjuangkan SIS ni semakin melawan hukum Islam. tak perlu nak bubuh ISLAM tu kalau nak memperjuankan hak wanita je. jangan malukan agama aku.

Gagak berkata...

tula. asyik cerai je sbg penyelesai. Aku sokong ko mantot. Dah org berpengaruh yg selalu masuk tv ckp mcm tu, confirm la benda tu akn trigger keinginan istir untuk bercerai, bila benda tak baik pun dipositifkan.

sama juga mcm kes gay. Dah mcm2 media kat internet specially yg ckp pasal gay. Dorg ckp gay ni naluri yg timbul tnpa diminta, kalau rasa diri gay jangn dipendam,..maka jadilah budak2 sekolah menengah yg ada lembut sikit terasa dirinya gay padahal tidakpun. dan dia tidak malu pun mengexpresikannya. bila benda tak baik dipositifkan. beginilah jadinya.

prima_chrome berkata...

Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bersabda : " Aku menjenguk ke syurga, aku dapati kebanyakan penghuninya orang-orang fakir-miskin dan aku menjenguk ke neraka, aku dapati kebanyakan penghuninya kaum wanita. (HR. Ahmad).

Bukanlah nak katakan semua perempuan jahat , tapi sesetengah daripadanya memang x pernah ada usaha nak ambil iktibar daripada pengajaran lepas.. Salah satu faktornya adalah seperti yang anda ceritakan mantot . Setuju 100% !

Awan berkata...

Dunia dah berubah...org lgi la berubah...

zam berkata...

bro lepas ni tlng bagi nasihat lelaki jugak.. kalo wanita bole manjaga aurat. lelaki juga mesti kena menjaga pandangan mata. anoyying gila bila aku tgk lelaki yg naik syahwat bila tgk wanita terbukak mahupun bertutup.

Ateeka Amer berkata...

@LS: now nak cakap base pada agama. suami2 sekelian base sangat ke pada agama?


aku paham apa maksud mashitah tuh. kadang2 sesetengah perkara lebih baik diselesaikan melalui perceraian. selalu yang jadi mangsa ialah perempuan jugakk.

aku tak pernah sokong SIS tapi aku nampak perempuan ni makin ditindas.

Enchaoz berkata...

setuju.. umm pakar motivasi yg sorg neh macam makin sesat jer skrg..

Sue Anna Joe berkata...

Aku seorang yang agak open minded, tapi aku pon secara jujur rasa SIS itu is a huge joke. Bagi aku Islam tu dah cukup adil dan sangat memartabatkan wanita.

Rakyat bermoral berkata...

lelaki pemimpin kaum wanita..kdg2 kesian tgk pompuan couple ngn balak yg kureng Agama...

oni berkata...

"i pakai seksi ni untuk kepuasan diri tau" bila kita usha cleavage dia muka tak puas hati nak tarik2 baju yg dah memang kainnya ciput. kepuasan diri my a**!

cipan berkata...

Islam 2 da ckup adil...klau nk memperjuangkn hak2 wanita..cm perlindngn klau kna dera ke..ok je.. tp klau perjuang yg bkn2... mlampau r 2..

afrohead berkata...

Dr. Mashitah bukan pakar agama. dia dr. bukan ustazah. ini yang selalu orang keliru.

a mi parecer berkata...

perempuan Malaysia ni makin ditindas sebab pemikiran2 macam kamu lah. Macam Taliban, tak bagi perempuan pendidikan, memang macam pemikiran kamu, perampuan duduk rumah, jaga suami. urgh!! . Sebab apa Dr. Mashitah cakap macam tu? Sebab lelaki melayu tak berkualiti! susah nak cari yang berkualiti. Susah sangat. Mungkin orang macam kau, isteri kau rasa bertuah dapat orang ,macam kau, tapi bagi orang macam aku, agak bersyukur juga tak dapat orang macam kau. Pemikiran progresif sangat penting bagi mengelakkan masyarakat Islam tidak ketinggalan dalam sustainable development.Pembangunan dari semua segi, ekonomi, sahsiah perasaan, fizikal. Penting untuk seorang wanita itu berasa independent dan membuat keputusannya sendiri tapi campurtangan dari orang lain. Well, perempuan sekarang pon dah majoriti kat universiti, penggerak utama sektor swasta & awam, dan kau pon berharap kepada kedudukan ISTERI kau sebagai penjawat kerajaan untuk buat loan rumah, kereta & sebagainya. kan mantot? kan?
Kau ni memandang perempuan tu rendah sangat, macam cara kau memandang golongan gay jugak. 'eh, kawan aku tak pakai tudung nampak hot dan lebih terbuka'. Ye ke? semua orang tak pakai tudung fikiran dia macam tu eh? Even majoriti mereka memberi alasan2 beruk kerana tidak bertudung, tapi tak semua kan, dah2 la diskriminasi orang. tengok la diri sendiri dulu.
Takyah sebut da pasal budak 14 tahun tu, apa pon pegangan hidup dia, dia memang bodoh & perlukan bimbingan, tapi kalau kau baca komen2 kat blog dia, orang2 macam kau & follower2 kau akan kata dia bangang, masuk neraka, pelacur & sundal tapi orang2 macam aku kata dia perlukan bimbingan, bawa dia kembali ke pangkal jalan, dia muda lagi & perlu kasih sayang. Aku tak paham la orang2 konservative macam korang ni.
Penceraian memang menyakitkan, tak ramai dah budak acting out zaman sekarang ni bila mak bapak explain baik2 kenapa diorang bercerai. Dr. Mashitah tu pon bagi condition kan, kalau dah takda sebarang penyelesaian, maka perceraian bolehlah dijadikan opsyen, buat apa tanggung biawak hidup?, tak semua lelaki tak guna, tapi kalau hidup sebagai penderma sperm je baik tak payah. kerja sama banyak, balik sama penat, gaji sama banyak, apsal bila balik rumah isteri je yang kena buat kerja?, anak2, masak, basuh baju. suami duduk depan TV bagi alasan penat. anak2 langsung tak tanya, kerja rumah dah siap ke. tau esok nak pergi kerja, sarapan dah siap, baju dah gosok. bila bini membebel kata mengungkit lah, derhaka lah, tak cium bau syurga lah!. boleh isteri cakap kat suami macam tu? awak tak tolong saya buat kerja!, tak cium bau syurga lah awak!!! boleh ke?
Asyik2 alasan protect wanita. pft... aku pon tak setuju kalau perempuan asyik terhegeh2 nak tunjuk cleavage & peha dia je. tapi alasan kau yang perempuan tu tak boleh jadi ketua terlalu mudah & bodoh. Kau pon ada mak, katalah kalau ayah kau dah meninggal, adakah kau akan suruh mak kau kahwin lagi dengan berpendapat , 'ish, mak aku ni perempuan,perlukan seorang lelaki untuk menjaga kehormatan beliau, tak boleh buat decision sendiri, mak(perempuan) ialah golongan yang harus sentiasa dibimbing'. fuuuuu... perhaps, that particular woman can't be a good chief or director because she has a loser husband. Maybe she can do it better after she divorce him. MAYBE.

a mi parecer berkata...

cont
Sangatlah rugi bagi aku orang2 macam kamu ni, alasan aku taknak dengar Zainah Anwar tu sebab dia katadia SIS tapi tak pakai tudung! haraomm!! Kafir!!, kau patut baca & tau macamana pergerakan mereka manaikkan taraf perempuan Islam yang tertindas di tempat2 lain, kerja2 volunteer diorang bagi pelajaran percuma kepada anak2 perempuan Islam supaya boleh membaca & membawa diorang keluar dari kemiskinan dengan pendidikan. Macamana diorang membela perempuan2 tertindas akibat lelaki yang hanya percaya poligami tu sunnah nabi tanpa memikirkan macammana emosi nak2 ketika membesar. For you it does not account to you sebab? DIA TAK PAKAI TUDUNG!!APA DIA BUAT PON TAK COUNTED! DIA AKAN MASUK NERAKA!. Bagi aku apa yang dia buat sejuta kali lagi bagos yang dari ustazah tudung labuh yang bagi kau kursus kahwin yang suruh main lepas balik kerja tu!! tapi biar aku teka pendapat kau terhadap ustazah tu' sebab tu la perempuan tak baik bercakap, bagi lelaki je yang jadi penceramah, perempuan ni elok jadi cikgu mengaji je'.
Seperti pa yang Kirsten Wigg cakap pada bapaknya, seorang Kristian Consertavive dalam movie Paul, biarla aku akhiri comment aku:
"It's hard to talk with this kind of people"

P/s: i commented before as Laila :P

safiyyah berkata...

@ateeka amer

kalau suami x base agama kita perlu ikut x base agama jgk ke?

ada sebab kenapa Allah benci perceraian. habis tiap kali kau tak bahagia, kau mintak cerai? tak bahagia lagi, then mintak cerai lagi? bahagia tu bukan datang bergolek, tapi kita yang cari. tolak ansur, sabar, patuh agama. baru Allah bagi bahagia tu.

pegang-pegang sebelum kawen, macam mana nak bahagia lepas kawen? tak berkat.

masalahnya bukan perkahwinan tu. tapi sebelum kahwin tak jaga. masalahnya bukan pada wanita yang ditindas, tapi masyarakat sekarang yang lari dari agama.

Syafinaz Ali berkata...

Sangat setuju...

Bkn menafikan hak tp sudah termaktub begitu.Bukan semua yg lelaki boleh buat,wanita boleh buat.Masih ada gap antara lelaki dan perempuan.Cuba tanya menteri wanita jambul sejemput tu,agak2 kalau nak samakan sgt taraf antara wanita dan lelaki,bolehlah lepas ni wanita pulak buat urusan dr gali kubur,angkat jenazah,uruskan pengkebumian.Tgk org perempuan boleh buat tak : ) aku takut tertonggeng je mayat sbb kudrat wanita x sekuat lelaki.Kita harus akui itu.Cuma tang mulut je wanita punya volume boleh lwn lelaki.Hahaha!

Kalau perjuang bg wanita yg dinafikan hak dlm rumahtangga,yg kena kungfu hari2,ibu2 tunggal,ank gadis teraniaya,tu barulah betul.Memang wanita diberi hak utk bersuara.Siapa ckp wanita kena duk diam2 je.Dlm Islam pun wanita diberi hak bekerja,join politik etc.Fikir sendiri la.Cuma biar bertempat.Ini tidak.Lelaki buat dia nk buat.Label la aku narrow minded,sbb smpi sekarang aku menyampah tgk perempuan main bola sepak.Huhuhu!

Kdg2 kalau kita lihat,kebanyakan perempuan yg kena ganggu biasanya perempuan yg jenis memberi peluang.Kalau dh bergurau bertepuk tampar x ada batas,berckp ikut sedap mulut kdg2 berbaur lucah,pantang lelaki offer keluar,x fikir pjg terus accept,mmg lelaki akn fikir perempuan ni jenis "mudah".Jarang perempuan yg berpendirian,yg ada batas pergaulan lelaki akn kacau.Lelaki pun akn respect perempuan mcm tu.

Aku pun bengang dgn statement bdk yg mengaku x ada dara tu.Suka hati label ramai perempuan dh x ada dara.Itu perempuan dlm kelompok dia la tu.Aku pun bercinta putus bercinta putus jugak.Bercinta dgn suami lebih 2 tahun,time kawin berdara juga lagi.Aiii,kalau bdk tu depan aku,confirm aku tunjal2 kepala dia.Bongokkksss!!!

Mantot berkata...

Cik Laila (pls..paragraph)

kalau kau dah assume semua lelaki melayu tak berkualiti,payahlah camtu.mcm mana pandangan kau mengenai suami yang memaksa isteri pakai tudung?

adakah itu satu perbuatan yang zalim?

sesegar berkata...

aku takk tau tang mana,tapi aku rasa kau betul

a mi parecer berkata...

Sorry bout the paragraph, pening eh? well, I am Puan, and yes I am married to a Malay man by birth. Perangai?, not so much.Maybe i only noticed Malay in only their bad behaviour, like pemalas, irresponsible, & tak cukup satu. Aku tahu ada banyak perangai MELAYU yang positif, tapi tak ramai yang masih ada ciri2 tersebut.

Kalau husband dah paksa pakai, terpaksa la pakai, dah nama pon kena paksa. Lama2 nanti okay la kot. Harap la isteri anda bukan rebellious, jenis kat depan pakai kat belakang tak pakai.Kalau suami tu seorang yang baik dan mencerminkan kelakuan yang baik kepada isteri, mesti takkan ada bantahan punya.

Ntah la, aku memandang komuniti Melayu sebagai seorang outsider kerana aku tak tinggal di dalamnya.Sebab tu aku presume lelaki Melayu macam tu.

Hani berkata...

Aku setuju dalam 80% apa yang kau ckp mantot, aku mmg tak suka org2 yang liberal ni, tapi bab cerai tu, walaupun aku ni pun tak berapa suka Dr.Masyitah tu, tapi ada benarnya dia bercakap tentang opsyen yang positif, dalam keadaan yang dia cakap ni, maksud dia kalau dalam berkeluarga si isteri asyiklah ditindas, bukan ditindas menurut pendapat2 liberal, ttpi dari segi ugama pun, contoh tak bagi nafkah, suami tak jalankan tanggugjawab sepenuhnya, isteri kena pukul, sejauh mana pun kesabaran wanita siapa yang tahan, aku dah tgk banyak isteri kat kawasan2 aku ni yang membesarkan anak2 dgn usaha sendiri, suami tu pun minta makan dari bini, anak2 jadi tak tentu hala sbb sbb ayah dia lepas tanggugjawab, anak2 kena pukul, siapa yang tahan, memang betul hak cerai tu d tangan suami, tapi kalau suami pun bab agama zero, tanggungjawab zero, macam mana? kalau dah kahwin 30 tahun, sabar sabar nak selesaikan masalah, tapi x selesai macam mana? Sabar manusia ada tahapnya, ada sebab kenapa Allah meghalalkan cerai walaupun tidak menyukainya, ada sebab kenapa hak terletak pada kaum adam, dan ada sbb kenapa kadangkala kita perlukan mahkamah syariah dalam menyelesaikan perkara, adakalanya, mmg penceraian mmg merupakan opsyen yg positif kepada si isteri dan anak2. Sedih aku bila kau cakap mcam tu bab cerai tu, sbb aku tahu mcm mana membesar dalam keluarga yang ayahnya lepas tanggungjawab. Allahualam.

damme damiah berkata...

aku pun tak berapa berkenan dengan perjuangan hak asasi wanita despite being one myself. aku sendiri masih percaya dan bersedia untuk jadi konservatif. you know, duduk rumah jaga anak, makan pakai family and the likes. tak rasa degraded pun macam tu. ingat senang nak jaga anak/keluarga?

Anoneemus™ berkata...

Agama? ok jom cakap pasal agama.

malas nak komen panjang sangat.nanti saya tulis kat blog sendiri.

Necafe Ais berkata...

Ramai perempuan tak nampak benda ni...

“Apabila seorang isteri menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan, menjaga kehormatannya dan menghormati suaminya, maka akan dikatakan kepadanya, masuklah kamu ke dalam syurga melalui mana-mana pintu yang kamu sukai.” – (Hadis riwayat Ahmad).

Tidak ada satu hadith yang bagi lelaki keistimewaan seperti di atas. Hubaya-hubaya kaum Adam, yang akan menarik anda masuk ke neraka ialah orang-orang yang terdekat dengan anda...ibu, isteri, adik-beradik perempuan, atas alasan anda sebagai wali (penjaga) tidak menunaikan tanggungjawab anda

Pokoknya di sini bukan sebab pakai tudung, kerana pakai tudung tu memang dah disyariatkan, sebagaimana solat. Kalau tak buat tetap berdosa apabila baligh. Yang jelas Zainah Anuar memang berdosa sebab tak pakai tudung. Di dalam hati sanubarinya Wallahua'lam.

Tahukah tuan-tuan yang SIS itu diasaskan oleh Amina Wadud, seorang bangsa kulit hitam warga US sewaktu beliau mengajar di UIA? Amina Wadud ini walau di US pun punyai agenda memajukan kaum kulit hitam dan diselitkan dengan agenda Islam. Disini sudah nampak kecelaruannya. Sudahnya jadilah solat Jumaat berimamkan beliau di New York sekitar 4-5 tahun lepas. Amina Wadud sekarang mengajar di Virginia Commonwealth Uni..boleh google. Sesuatu apapun kalau asasnya bercelaru maka tujuannya juga akan keliru.

Kita akui memang lelaki melayu ramai tidak berkualiti, merempit, isap dadah dsb., tetapi tetaplah tidak boleh dipersalahkan atau diubah agama. Perlaksanaan agama itu yang menjadi masalah. Di Malaysia kita ada kekangan perlembagaan dan juga pertanggungjawaban urusan agama ke atas Sultan dan bukan YDP Agong atau mufti, jadi wujudlah kes-kes fatwa yang tidak selari apabila anda keluar dari sempadan kelantan ke perak, sebagai contoh.

Kalau menurut Islam wanita tetaplah terbela dari ianya kecil sehingga dewasa waima ibu tunggal beranak 8 pun, kerana ada tingkat-tingkat walinya, dari ayah, suami, pakcik, abang, dan akhirnya sampai ke pemerintah sekiranya wanita itu betul-betul sebatang kara. Kalau mahu bekerja, silakan, asal ada izin dari suami dan rumahtangga terurus. Lihat contoh Zainab Al-Ghazali, tokoh wanita Islam moden sezaman dengan Hasan Al-Banna RA. Perjuangannya bukan perjuangan Ikhwan walaupun sudah dijemput oleh Hasan Al-Banna, tetapi masih mengikut lunas Islam.

Jadi perlukah women's lib seperti di barat? Rasanya tidak. Menarik juga untuk diperhatikan, anasir-anasir seperti Kapitalisme (Adam Smith), Komunisme (Karl Marx), Women's Liberation (Gloria Steinem, Betty Friedan)...semuanya dari orang Yahudi.

Kita perlu rasional dalam perkara ini. Kalau Islam jadi anutan maka tiada istilah "konservatif" atau "liberal" kerana Islam itu terbaik untuk sepanjang zaman.

AKMAL berkata...

Bro yg tulis Cursing Malay, aq nk kongsi ape yg aq bace ni. Aq sokong ko bro! Laila boleh bace jugak ni. =)(Aku ingin kembali kepada diriku, seorang perempuan!)

Seorang penulis wanita Kuwait yang terkenal, Ghanimah al-Fahd, ketua pengarang majalah ‘Usrati’ dan bekas aktivis feminism meluahkan rasa hatinya yang disiarkan di dalam sebuah majalah yang bernama ‘al-Majallah’:

Kami telah menjejaki usia tua, harapan dan cita-cita kami turut meningkat. Kami telah mencapai semua yang kami hajati; kami telah menyelami pelbagai bidang ilmu pengetahuan lebih daripada apa yang mampu kami ungkapkan…

Kami telah menjadi seperti lelaki sepenuhnya: kami memandu sendiri kereta kami, kami musafir keluar negara seorang diri, kami memakai seluar panjang, memiliki akaun sendiri di dalam bank dan kami berjaya memegang jawatan kepimpinan di segenap lapangan.

Kami bergaul dengan kaum lelaki, bertemu dengan lelaki yang pernah kami takut ketika kami masih kanak-kanak.

Kemudian… lelaki tetap lelaki! Perempuan yang telah bertukar menjadi lelaki! Perempuan menjadi pengelola ke atas rumahnya, mendidik anak-anaknya dan memerintah pembantu rumahnya!

Dan selepas kami mencapai segala perkara, dada kami berasa puas dan selesa kerana kami kaum wanita di Kuwait telah berjaya menyaingi lelaki… aku berkata kepada kamu dengan terus terang, sebagaimana kebiasaanku (suka berterus terang):

Alangkah indahnya kewanitaan, alangkah indahnya perempuan yang dilindungi oleh lelaki, lelaki yang dipandang kuat oleh wanita, yang mampu melarang wanita musafir seorang diri, yang memintanya agar duduk di rumah menjadi suri.

Alangkah indahnya semua itu! Dia (wanita) mendidik anak-anaknya sambil mengurus daerah kekuasaannya (rumahtangganya) dan dia (lelaki) sebagai ketua yang gagah…! Ya! Aku katakan semua ini selepas apa yang aku alamai sendiri.

Aku ingin kembali kepada kewanitaanku yang telah hilang ketika aku terjebak dalam medan kehidupan dan kerjaya!

LS berkata...

@Ateeka Ameer

Eh salah ke aku cakap? Kalau salah sila lah betulkan. HEHEHE!

@LS: now nak cakap base pada agama. suami2 sekelian base sangat ke pada agama? <---

Kipas berkata...

dr.mashitah tu bukan pakar agama ye? dia tu doktor apa sbenarnya? kat satu suratkabar ni ada ruangan soal jawab hal2 agama Islam..tapi aku dok perati jawapan dia tu aku tak brapa nak boleh terima..jawapan asik nak liberal je...??banyak kali lah aku terperasan..sbb tu aku x berapa percaya ngn dia ni..boleh rosak pembaca kalu pecaya bulat2 kenyataan dia...ish3....dh la pkai tudung makin singkat makin singkat..ish3..

Encik Ali berkata...

kalo perkara basic soal tutup aurat tak nak ikut. toksah la nak perjuang soal besar pasal hak wanita....macam pergi kerja tak pakai baju la..bogel..hahahaha

FRSR berkata...

aku pun bila bace artikel mantot ni setuju dengan ape yang die tulis.nak2 part SIS ni.tak melambangkan langsung ciri2 keislaman..worst part boleh mengelirukan agama lain tentang Islam. tu satu.
bila part cerai as positive option ni..aku pun tak berape nak setuju dgn cara dato' mashitah ni.perkara yang halal tapi paling terakhir Allah bagi ni adalah cerai.itu adalah jelas.tapi kena tengok sebab kenapa cerai ni banyak berlaku sekarang?tak boleh nak tuding pada suami yang mengemudi,mahupun isteri,aku percaya dua2 ada salah.Ni semua tengok pada kes,tapi janganlah kata gaduh sikit dah mintak cerai.
Overla tu.
Untuk orang yang merasakan mustahil untuk berlaku penceraian dalam instituse keluarga terdekat aku sendiri..macam mana agaknya kalau CONTOH ayah sendiri dah mengabaikan tanggungjawab sebagai pengemudi?dulu buat bisnes,tapi MUNGKIN barakahnya kurang akibat dari makan sini sikit sana sikit..sekarang bisnes kurang.
So sang isteri banyak menanggung makan pakai.Sang suami pulak lepas tau isteri boleh buat,die dah pandai buat tak tahu?
Tiba2 isteri dapat tahu,sang suami ada isteri kedua.Hati sang isteri sakit,sebab suami bukan memujuk dan minta maaf..sebaliknya memaksa sang isteri untuk menerima.

MUNGKIN isteri boleh terima kalau suami memberikan contoh yg baik.He gain the respect.Tapi?makin buat tak tahu hal belanja rumah,jarang balik..agak2 isteri boleh tengok lagi muka di rumah?

MUNGKIN itu yang ustazah Dato' Mashitah kata positive option.kita manusia biasa.walau suami kita,tapi kalau hati dah betul2 tak boleh terima..itu pilihan terakhir.tapi usahakan perbaiki dahulu.tak boleh juga sang isteri teruskan tapi hati asyik memaki hamun dan benci tengok muka suami.betul tak?

SIS ni pulak ibarat mak bapak mengajar anak jangan cakap bohong.Tapi,mak bapak sendiri cakap bohong,mcmana?
SIS mungkin banyak buat volunteer..bagi pendidikan,naikkan taraf wanita.tapi MUNGKIN juga diorang dapat highlight lebih?Ada yang menutup aurat,pun buat perkara yang sama..cuma kurang highlight.
ikut aku pun suka mengutuk jugak,bila fikir balik..apa yang aku buat?
Pada aku..kita boleh tolong.tapi kerana kurang ilmu Islam,JANGAN SESEKALI MENGELIRUKAN.Itu lebih teruk.
Kita mungkin boleh ambil langkah bijak,buat persatuan yg membantu menaikkan martabat Islam,dengan imej lebih baik.
Wallahualam.

Cik Kiah berkata...

Ni lah tandanya akhir zaman. Guna alasan Hak Asasi bila nak menghalalkan sesuatu.

secret berkata...

ASSALAMUALAIKUM

Mantot dan rakan2.

ok. ni secret bagi pandangan secret sendiri. masih bujang. dan apa yang secret cakap ni base on ilmu pendidikan agama yang belajor mase skolah menengah dan sekolah agama kerajaan johor. alhamdulillah abis smpi darjah khas.

(HEHE...SUBJEK MUNAKAHAT. ialah subjek palling digemari). Kerana mase dalam kelas subjek, adalah tidak awkward untuk cerita bab2 dalam rumah especially bab dalam bilik. tet... huhu

OK. saya tak tahu ape la yang kalian dok cerita, LIBERAL lah. konservatif lah. time aku belajor agama dari ustaz- ustazah takde pulak nyebut istilah 3 nye tu. BAHAN RUJUKAN AKU DAN RAKAN2 IALAH BERDASARKAN KEPADA DALIL AKLI DAN DALIL NAKLI DAN SUNNAH AL JAMAAH. iaitu:

1) bukti dari ayat- ayat Suci al- Quran (Kalamullah a.k.a. KATA- KATA ALLAH);
2) Bukti dari Hadis- hadis Soheh (a.k.a perbuatan, percakapan rasul Allah )
3) Sunnah wal jamaah - pakatan para alim ulama'. contohnya macam FATWA lah.

ok. apa aku boleh cakap.

bila aku dah kawin nt, aku akan jadi istri yg baik untuk suami aku. Selagi mana, suami tak buat benda pelik2 kat aku. kalau suami aku buat hal smpi tahap aku tak boleh blah,dan lepas musyawarah ngan 2 belah pihak kelaurga suami dan isteri. tapi masing2 tak nak mengalah,jalan terakhir cerai lah. dan Allah memang halalkan pun penceraian walopun DIA(Allah)Tak Suka.

Islam tu mudah.
KITA SEBAGAI MUSLIM, KITA SENDIRI KENA TENTUKAN HALA TUJU KITA.

Saya pernah dengar/baca ayat ni tapi tak ingat pula dari sumber yang mana. JANGANLAH BERIBADAT UNTUK DAPATKAN SYURGA TAPI BERIBADATLAH KEPADA ALLAH, si sang pencipta. dan itu lebih baik.

Kesimpulannya.
Saya Islam dan ilmu agama yang saya peroleh adalah dari Institusi pengajian yang sah. tadika,sekolah rendah menengah dan jugak sekolah agama kerajaan negeri johor. yang mana ilmu itu disampaikan secara langsung melalui ustaz ustazah yang bertauliah dalam bidang masing2 termasuk bidang MUNAKAHAT (=P HUHU). Itulah ilmu yang saya pegang. dan sebarang ilmu yang saya peroleh dari internet, majalah, buku-buku adalah sebagai bacaan tambahan sahaja.

Pesan terakhir saya.
pernah disebutkan dapat hadis(saya tak ingat sumbernya) menyebut . yg maksudnya lebih kurang mcamni.
Jangan belajar bersendirian (contoh melalui pembacaan buku),kerana anda sedang berguru dengan SYAITAN.


p/s: Hasil tulisan ni, hanyalah pendapat peribadi secret. Untuk maklumat yang pasti,sila berjumpa kepada ustaz dan ustazah yang berada di sekolah, di pejabat2 agama islam di setiap daerah masing2 ye.

ASSALAMUALAIKUM

Invicyble Spirit berkata...

Saya rasa mungkin salah faham ni pasal Dr.Mashitah tu,

maybe die bukan refer pada cerai tp fasakh..mungkin media massa ni xbrape detail dlm hal2 ni...

dulu saya ikut kursus kawin mmg ustaz2 ni cite ramai sgt lelaki yg ambil kesempatan terhadap kedudukan die dalam rumahtangga..nafkah xbayar, pukul2, gila sex smpi bukak pintu tingkap nk bagi og kampung tgk,sengaja xbg nafkah batin..saya xtaula nape ramai yg jadi camtu tp yg saya tau perkara2 ni mmg terjadi kat Malaysia ni dan inilah hakikat..sangat ramai lelaki yg xhargai pasangan dan begitulah perempuan..

yup,perempuan ni mmg suka mengikut perasaan, tp sbb diorg penuh dgn perasaan la lelaki xpaham or cuba paham punca perasaan tu timbul...yup,perempuan mmg complex tp kalo suami tersayang tego btol2,kena caranya (die isterikn xkn xtau cara btol nk nasihat) mmg die akan ikut..tp kalo at the same time laki tu xjaga tanggungjawab,susahla kn isteri tu nk respekkn?

kesimpulannye kena fair game la,xlehla nk espek pompuan tu patuh je kalo laki tu pijak kepala.and perempuan pun xperlula amek kesempatan bila husband da cukup baik..biasalah lelakikn ego tp xyahla berangan diorg tu prince charming 24/7 sbb kte pun blum tentu bley jadi snow white terbaik...

saya xtaula rumahtangga tu ekceli camne,sbb saya xkawin lg..tp masa kawin mesti awal2 hepi kn,wedding suma meriah...bg saya kalo establish persefahaman tu awal, insyAllah ok sampai akhir hayat..

peace

Laici berkata...

Perempuan cukup senang masuk syurga daripada lelaki, namun perempuan gak la yang ramai dalam neraka



Perempuan patuh pada agama dan jadi ibu serta isteri yg mithali , insyallah akan masuk syurga

fakeplasticlife berkata...

aku ada jugak dengar rancangan bual2 Dr Mashitah kt astro tu, kdg2 pelik dan konpius dgn statement yg dia keluarkan. patut banned je dia. haha

bila zaman berubah menjadikan ramai wanita telah berkerjaya dan berdikari, ego mereka menjadi semakin tinggi sehingga sanggup mengenepikan peraturan yang Allah gariskan.

renung-renung kan dan selamat beramal.

p/s : aku sgt tak setuju dgn pendapat Laila. mungkin aku seorg yg berotak kuno dan tak moden mcm dia.

Tanpa Nama berkata...

ustaz aku pesan, agama Islam bukan agama ikut logik akal.
AGAMA ISLAM ADALAH AGAMA YANG DIWAHYUKAN.

Tanpa Nama berkata...

Walaikumussalam Cik Secret..

I liike . dah kawen lum?

panji alam berkata...

Assalamualaikum..

Sekadar perkongsian, jika berhajat untuk membaca dan menambah ilmu pengatahuan berkaitan rumah tangga, aku cadangkan laman web Ustaz Hasrizal di www.saifulislam.com adalah diantara yg terbaik.

Di samping itu juga, beliau ada menulis buku yg boleh dijadikan panduan untuk kita semua bertajuk Aku Terima Nikahnya.

Wassalam.

Tanpa Nama berkata...

Btul x klu aku ckp skrg kebykkan org kawen krn NAFSU semata-mata. Dlm hal ni 2-2 laki pompuan sama slah. pompuan dok bising ditindas slepas kawen. dah tau kena tindas dula pasai pa yg korg kawen dgn laki tu. mgkin korg ckp 'dulu sblum kawen laki tu jnji mcm2, nk jaga korg baik2 la, i love forever la, etc'.. and disbbkan tu korg kawen. pernahkh korg cek laki tu smyag ckup x, time posa die posa x, kuar zakat x dia. mgkin korg akn ckp lg 'ala bnda tu lpas kawen buat la'. 'kpala otak korg' klu dah tggungjwb dgn ALLAH pon die dah abaikn apatah lg dgn korg. lps tu kena tindas bising la padahal salah diri pd awal xnmpak. sbb tu aku ckp kawen ikut nafsu, i lup u, u lup me, kawen.. bknnya nk cek dasar agama.

kpd pompuan, patuh pd allah, patuh pd ibubapa dan patuh pd suami maka ALLAH menjnjikn surga buat mu.

kpd laki, selesaikn tggungjwb korg dgn ALLAH dlu sblum korg nk bertggungjwb keatas org lain(isteri) nescaya masalah tindas menindas ni xberbunyi. cari la keberkatan bknnya kemewahan. klu kemewahan yg kamu cari smpai mati pon xnah ckup.

kpd SIS, xperlu sapa ikut pon klu semua ikut apa yg tertulis dlm al-Quran dan Hadis.

sori klu komen aku agak kasar ke apa. tolong maafkn aku ye, aku pon bkn le perfert.

Master Yoda berkata...

SIS = Sister in Satanism...Tq..

Master Yoda berkata...

Org umah gua sesekali merungut nape gua particular in aurat issue

Gua dgn selamba je ckp" Dosa si isteri, si suami yg tanggung, jika kerna isu aurat yg simple ni m'yebabkan dosa abg bertimbun, adakah b nak abg msuk neraka lagi cepat?" Terkkedu org umah gua dan tak merungut hatta la ni...Pakaian yg dia beli gua akan minta pandangan gua hatta tudung pon...

Si suami pon kene gak ada ilmu fardu ain yang kuat kalau nak bimbing isteri, kalau idak , nntkan pengaruh SIS dlm jiwa isteri2 kalian

Tanpa Nama berkata...

a mi parecer
1.pemikiran anda sempit ble mengatakan sme laki melayu xberkualiti.anda xjpe nk slhkan laki?
2.dr tulisan anda nmpk anda xphm sgt tentang islam.islam xmghlg kemajuan.nk keje ke nk buat ape ke ikut la janji xbuat perkara yg dilarang oleh Allah dan klu dh kawin mntk izin suami.tu je.
3.tentg zainah anuar dia wat baik dia dpt la pahala.xkira la nk derma ke bg pendidikan ke.tp bke aurat dosa tetap dosa.dua2 dia dpt.nk bsg ape.
4.kenapa hak cerai dan mcm2 hak diberi pada lelaki sbgai ketua?sbb pmpuan kebykannya sgt emosi mcm anda.ckp ikut sdp tanpa memikirkan apa yg anda ckp.
sekian

Tanpa Nama berkata...

To Master Yoda:

Mana ayat al-Quran yg ckp dosa isteri, suami tanggung? mana hadis sahih yg ckp mcm tu?

ikut logikla, kalaulah dosa perempuan (anak, isteri, adik, kakak) kaum keluarga lelaki yg tanggung, sudah tentu semua perempuan masuk syurga. tp kenapa x mcm tu pun? ada pulak hadis yg ckp isi neraka itu ramai perempuan. mcm mana nk jelaskan 2 pernyataan yg bercanggah ni?

sebenarnya, suami tu berdosa kalau dia x didik atau tegur anak isterinya. samalah mcm kalau kita x berbuat sesuatu utk tegah kemungkaran. bukan dosa org tu diletak atas sesiapa. setiap org, lelaki dan perempuan yg baligh menanggung dosa masing2. ini bukan konsep ajaran kristian beb. ada original sin; dosa yg ditanggung oleh semua wanita hingga kiamat.

masih ada byk salah faham dlm bab2 agama ni. byk2 kan membaca, bertanya dan berfikir sblm beramal k?

-Fara Abdul-

Tanpa Nama berkata...

kurang cerdik cik fara ni..haha

Cik Nad berkata...

sebab itu sebelum nak bernikah / kahwen / sehidup semati.. Dalam al-Quran dah diterangkan cari calon yang

1. kerana agamanya
2. kerana keturunannya
3. kerana rupanya
4. kerana hartanya

dan yg paling penting.. dpt restu kedua ibu bapa kita..
esok-esok hidup sendiri di berkati dan dirahmati hendakNya..

Bila dah kahwen nti, sentiasa buat perkara yang dapat memberi 'cahaya' di rumah..

kalau benda-benda kat atas ni dah ikut.. insyaAllah.. cerai-berai ni jalan terakhir..

p/s: mmg ramai muda-mudi zaman sekarang ni tak berkualiti.. sbb asyik terdedah dgn bahan yang tidak berkualiti. Hiburan dah jadi makanan minda..

setuju??

Tanpa Nama berkata...

@Fara Abdul

kau belum pegi kursus kahwin ke? kalau belum, baik kau pergi. dari situ kau argue balik dgn ustaz pasal "dosa isteri, suami tanggung." haha! fikir dulu sebelum bercakap! tolol!

Tanpa Nama berkata...

Janganlah dok maki2 Fara Abdul tuh. dia cuma minta terangkan mana dalilnya, jadi bagi yg berpengetahun tinggi dalam bidang agama tuh pastekan aja biar dia tahu & faham.Kadang2 tak faham org yg hebat bidang agama nih seakan-akan merasakan org lain nih bodoh agama. Gunakan bahasa yg baik, terangkan biar faham spy org2 yg tak tahu nih boleh tahu.Kurangkan sikap 'holier art thou'.Sekian thx

suka_kaji berkata...

Utk rujukan Fara & pembaca blog:

http://www.ustaznoramin.com/2010/04/adakah-suami-menaggung-dosa-isteri-anak.html

ada dalilnya sekali

izinni berkata...

hujah banyak2 pun tak guna. back to basic ... apa tujuan Allah jadikan Hawa untuk Adam walaupun ketika itu Adam sudah punya segala-galanya disyurga Allah?

jika boleh jawab .. jadi usah dipertikaikan kenapa perempuan boleh atau tak boleh buat itu ini ... ;)

liberal?! yaa rightt!! :p

Master Yoda berkata...

Tq tuan "Suka_Kaji"...

Fara Abdul: Ada btul gak ape yg sedari ckp...Cuma kalau tak ditegur si isteri,si suami akan turut berdosa sama kan??..Itu maksud den..

Aslina berkata...

@anon June 4, 2011 1:25:00 PM GMT+08:00

jangan la sebarangan cakap orang tolol. aku pegi page yang suka_kaji cakap tu aku pahamkan banyak kali takde plak dosa boleh dipertanggungkan ke atas sapa2...

adeiii... da la orang tu cakap leklok mintak dalil...

kalo ko lelaki, aku rase ko la antara orang yang seharusnya kaji balik diri sendiri sebelum nak cuba jadik pemimpin kuarge (tu pun kalo ko blom kawen la)

dan antara manusia yang ape bende puak2 wanita yang konon liberal ni mention...

tak semua boleh/mampu pikir secara matang dan logik ikut hukum agama dan segala panduan yang telah di ajar dulu sampai sekarang (based on al-quran la, kalo korang iye2 mengaku quran tu panduan hidup.)

chill ok?

actually Islam ni dah cukup cantik, cume kurang pemahaman atau paham membuta-tuli atau banyak birokrasi/ protokol je yang bagi nampak Islam ni complicated. Tapi mane datangnye protokol tu semua eh? (buat2 tanye)

hmm...

Tanpa Nama berkata...

Buat apa yang di suruh..
tinggal apa dilarang...
mudahnya islam ...
kecoh apa...

Dosa - pahala - syurga - neraka
Percaya??

Pelik manusia

Tanpa Nama berkata...

kepada para suami jangan tinggal solat dan berzakat...insyaallah bahagia keluarga anda...:)

Tanpa Nama berkata...

kt blog ni asal ada perselisihan pndpt je nk maki. come on malays.bincg baik2 la.tolol la.bangang la.korg tu bagus sgt ke?bajet hebat.

Tanpa Nama berkata...

maafkan sya fara abdul.

seasick82 berkata...

Bro,statement ko "undang-undang Islam mungkin kelihatan tidak adil kepada golongan wanita" tu x berapa tepat bro.ISLAM nie agama fitrah,sebarang undang2 & apa2 ajaran dlm islam adalah menurut nature manusia itu sendiri..senang cakap,AL-QURAN tu MANUAL seorang manusia.
Kita sebenarnya kurang jelas lagi pasal nature manusia nie.setakat research yg baru 10,20 atau 100 tahun pun blom tentu kita boleh challenge manual yg diturunkan "maker" kita,TUHAN..
maybe pada kita,ini x adil,itu konsevatif,sana berat sebelah,tp itu pandangan kita dengan kapasiti ilmu kita yg terhad.sangat,sangat terhad....

Mantot berkata...

seasick,

Basically,yang tak paham akan kata benda tu tak fair,sbb langgar social rights dia.Perjuangan woman rights ni pun aku tgk byk benda camtu.

kau cuba bayangkan ada seorang amoi seksi dtg kat kau tanya,"Hey,you Melayu Islam aa?Apa pasal pelempuan Islam tadak boleh pakai seksi2?Kalau saya mau masuk Islam,kenapa saya tak boleh pakai ini mini skirt lagi aa?Itu law tadak fair woo!"

Itu org luar...yg tak tau.
Kat atas tu pun ada org persoalkan..aku rasa dia Islam yang aku sure reti baca Al-Fatihah.

Mmg senang nak jawab "Al Quran" tu manual hidup..bla bla..bla..tapi kalau seseorang individu tu dah ambik law tu sebagai tak fair,mcm mana kau nak justify benda tu dgn dia?Tak kiralah dia Islam ke,Buddhist ke,penyembah api ke...

Org luar Islam tgk pempuan Islam mcm kena tindas.Ada jugak minah Islam yang rasa kena tindas sebab dia takleh nak freehair kat sekolah.
Mcm mana kau nak jadikan dia bukak Quran dan buat dia tergerak nak pakai tudung?

Dia tau aurat dia kat mana,tapi dia still cuba justify jugak "dia boleh tayang rambut kat public yang bukan mahram dia."

Camne tu?

Mantot berkata...

Maksud aku,dalam respon kat atas ni...ada org kata benda2 tu tak fair,tapi kalau respon kau "Al Quran tu manual hidup,KAU KENA IKUT!" aku rasa takde orang akan dengar apa kau nak kata

secret berkata...

@mantot June 5, 2011 2:03:00 PM GMT+08:00

ASSALAMUALAIKUM

Terkadang itu
kita terfikir
mengapa
kenapa
susah sangat ker?

bodoh sangat?
susah sangat ke nak paham?

kita semua ada kelemahan
semua ada

cari kelemahan itu
dan pulihkan

seperti teknik mengurat gadis yang kita syok amat
sekeras mana hati gadis
pasti akan kalian temui di mana bahagian yang lembut
yang mampu menggoyah kekerasan tembok hati si gadis.

sesiapa saja tahu akan teknik itu, bukan?

cukup mudah.
andai itu yang kalian mampu fikirkan
akan berjaya.

cukuplah
gurau tawa ini.
ku rasakan mahu tertawa dan tertawa.

kerana jika mahu dicontohkan.
boleh
perbincangan di sini seperti ini
yang mampu aku gambarkan.

Sang jejaka mahu mengurat sang gadis
sudah tentu gadis yang dimaksudkan itu
gadis keras hati
tidak mudah lentur
tidak mudah cair
malah dibantah segala hal.

sang jejaka mahu sudah syok amat.
tapi
sang jejaka mahu si gadis
tapi apa yang dilakukan itu seperti ini
menjaja segenap alam
berjumpa segala teman
mengatakan kamu meminati dan mengiginkan si gadis itu
maka kamu cerita segala perihal kekerasan hati sang gadis.
kamu menceritakan segala- galanya
bahawasanya sang si gadis itu memang satu- satu nya gadis paling keras hati.
itu saja.
asal jumpa kawan.
tiap kali jumpa kawan.
itu saja perbincangannya.
terhenti di situ.
dan
tak mencari jalan keluar.

ya.
mungkin kalian bernasib baik
sebab itu kalian seakan pelik dengan contoh ini.
ya.
tapi tidak pelik bagi jejaka di antara kalian yang pernah mungkin jatuh cinta pada gadis si keras hati.
kalian tanyakan pada mereka apa yang saya cuba sampaikan maksud contoh tadi.

kemudian. baru lah kalian boleh dan mampu tertawa seperti saya.

ok. selamat

ASSALAMUALAIKUM

Kap berkata...

Islam adil.
penguatkuasaan sangat sangat sangat sangat sangat sangat lemah!!!

Si teNang berkata...

saya sorang pompuan.
dan saya rasa sangat tertekan sebab dipaksa oleh mak ayah saya keluar bekerja. mak sy lagi lah asyik suruh keje ngan gomen.

tak boleh ke sy nak jadi pompuan yg duk rumah je??? T-T

Fitrix berkata...

Liberal ni bagus satu je,x bzbody dgn apa org lain buat@percaya,asalkan x mendatangkan kemudaratan kepada dia atau org lain.

Kalau ko berzina,well itu dosa ko dgn Tuhan.Jadi buat apa mereka yg liberal patut sibuk2 sangat?X susahkan sesiapa pun.Itu jln yg ko pilih dan ko sendiri tahu dosa besar dll,tapi ko buat jugak.Maknanya ko dh tau la akibatnya.Tapi itu jln yg ko pilih,apa yg org lain2 patut sibuk2?

slay berkata...

aku baru baca entri menarik perihal persoalan hak2 wanita nih semalam.

untuk rujukan penulis dan pembaca blog cursing malay, jawapan kepada persoalan anda mungkin ada di sini:

http://syahirul.com/ramai-wanita-bertanya-dan-seorang-lelaki-menjawab

Tarmizi Abd Rahim berkata...

aku pun rasa benda yg sama..masa kat u yg paling menyampah nak buat suma benda mcm lelaki buat tapi bila nak naik bus slalu kata biaq pompuan dulu, konsep lady first, pastu leh plak kata tak gentlemen lar kalo tak bagi pompuan nek dulu..WTF!!

Tanpa Nama berkata...

@Aslina

peh! pembela. bastard la lu. bodoh. perwira ke? nohorom

forever psycho berkata...

malas nak cakap mende2 camni.. macam drama but in real life situation. ramai sgt butthrt disini. especially gurlz.. klau nak idop senang, ikot je ape yg ptot, xpyah berat2 nak fkir korang kene tindas ke ape..
yg terikut sgt agenda negatif barat wtpe. dieowg ni gunting dalam lipatan.. rasa mcm perjuangkan hak api sebenarnya korang just pawn yg digunakan untuk agenda lebih besar. pehal la otak slow sangat nak tangkap..

NuarIslam berkata...

pmpuan sekarang tak tau tahap mane tanggungjawab diorang kat suami...bile susah sikit mula la pi cari lelaki lain...

Maya Ariffin berkata...

setuju tp up to 70% je coz sesetengah hujah mantot cuma pukul rata.

So cuba amik masa dig lebih dalam sket, sarungkan kakimu disepatu seorang yg bernama wanita..

Pada tangan siapakah kat penentu akhlak seorang gadis, anak dara, wanita? Bukan pada ibunya tapi pada bapanya, bukan pada kakaknya, tapi adik beradik lelakinya, bukan pada saudara perempuannya, tapi pada suaminya. Sebab tu lah lelaki diletakkan lebih tinggi dari wanita. Bukan sekadar hanya kelebihan.. tapi amanah yg besar dipundaknya. kerosakan seorang anak perempuan, cuba kita lihat bukan siapa, tp bagaimana bapanya. Yang kita lihat keliberalan seorang anak perempuan, isteri, emak, sebelum kita ,membuat andaian, cuba kita lihat balik siapa bapanya, siapa abang2 nya, siapa suaminya.
Peribadi wanita adalah lahir dab terbentuk dari siapa disekitarnya, yang paling hampir dgnnya.
Aku menyentuh ni pon bukan nak kata sapa salah sapa betul. Tapi aku mintak mantot, aku dan jugak korang sama2 fikir kan secara rasional sebagai seorang manusia yg bergantung pada satu sama lain.
Seorang lelaki diletakkan tinggi dari wanita bukan sekadar untuk hiasan semata.
Wanita adalah amanah pada seorang lelaki. Kalau betul kita jaga, betul lah jadinya.. insyaallah. Tapi kalau lelaki sendiri gagal dengan amanah yg Allah bagi pada dia.. mcm mana dia nak bawa/bagitau wanita utk kembali pada agama. Kejahilan tu dtg dari mana?
Aku ingat perbualan antara dua lelaki yg telah berumah tangga..
Hujah si A: Isteri perlu taat dengan suami dlm keadaan apa sekalipn selagi mana tak melanggar urusan agama.
Jawah si B: Ye betul.. tapi suami yg mcm mana????
Toksah tgk jauh sgt lah.. wahai lelaki yg membaca blog mantot, berapa kali sehari korang mengimamkan isteri2 korang?

Maya Ariffin berkata...

Just to share.. This was the thing i've told my soul partner if he insisted to not to let me go...

"If you can't give me Syurga, please don't give me Neraka. If you can't give me dunia, please give me Akhirat. Tapi kalau dua2 pun tak boleh, why shud i stay???".

Inilah hakikat senario zaman sekarang. Sejauh mana para2 lelaki menenung dan merenung hakikat ni disebalik kerosakan, keliberalan wanita di akhir zaman..

Tanpa Nama berkata...

lebih baik bercerai daripada disepak terajang, dilayan macam hamba, dipanggil sundal babi instead of sayang baby bucuk-bucuk, dimalukan depan orang ramai, diabaikan nafkah zahirnya (bila batin reti sayang baby bucuk bacin i wanna hold your hand), dibiarkan setia walau diri menyundal dengan betina lain dan lain-lain lagi sifat keji sesetengah jantan seposen tak guna macam tu. seriously ladies, daripada terus berdosa kerana tak ikhlas menunaikan hak-hak suami yang berciri seperti di atas, daripada jiwa dan harga diri semakin tipis nilainya, wake up and speak up your rights.
memang fitrah lelaki konservatif will against these as they are renowned as an egoist at some points (like tudung issues - walhal jelas bertudung tak semestinya mampu menyelesaikan semua masalah). pedulikan.

bercerai bukan soal individu itu liberal atau conservative tapi soal value of oneself towards life. kau ada nilai, kau boleh hidup. kau takde nilai pun kau boleh hidup. tapi nikmatnya cukup untuk hanya seposen. and thats too bad. too bad while u always have a better choice. geddit ladies and mantot 100% followers?

- Sayang Melayu & valuable ladies

Tudung Saji Mengkuang berkata...

Dia tau aurat dia kat mana,tapi dia still cuba justify jugak "dia boleh tayang rambut kat public yang bukan mahram dia." > apela kau ni mantot. balik2 point tudung. tudung tudung tudung. aku tudung kepala jimbet kau tu nak? seriously in this particular shit, how narrow can your mind be?

aku sokong anon sayang melayu. bertudung tak boleh selesaikan semua masalah. sikit2 sudah. cakap ulang2 pasal tudung ni, esok2 anak kau taknak pakai tudung and turn up side down from what u had mumbled here, how la dey? ingat mantot, kadang2 Tuhan bagi apa yang paling kita tak ingin dalam hidup ini.

Arofunk berkata...

To Tudung Saji Mengkuang,

I have read the article and all the comments above, and I agree with mantot. Tudung tu la yang 1st skali. Kalau ngan tuhan pun pompuan xde rasa malu nak tutup aurat, how do you expect her to be shameful towards org len?

And don't comment back cakap org pakai tudung pun x semestinya baik/solehah. Its a moot point. At least hutang aurat dia dengan Allah selesai. X kira la ikhlas pakai ka paksa ka...

Arofunk

plain83 berkata...

@ Maya Ariffin

You're da BOMB! LoL NICE comment ever. It's like asking someone 'Who came 1st? The chicken or the egg?', pstu x abis2 bertelagah..HAHAHA I loike your style Maya..

@ all mantot followers

Personally saya pikir, dlm hal rumahtangga ni kalau berlaku penceraian tu, msti ada sebab n hikmahnya juga. Setiap keburukan ada 1000 kebaikan, dan setiap kebaikan itu ada 1000 keburukan. Hanya Allah s.w.t saja yg tahu kisah benar di sebalik sesuatu kejadian/penceraian itu. Terpulang lah cmne korang nk interpret statement ni, i mean no harm ok??? no maki2 plssss..nnt saya nanges wuwuwu ahaha chilllll...