Jun 22, 2011

"Doktor,Saya Mahu Pemeriksaan Kerandut Saya Dilakukan Oleh Doktor Wanita dan Jururawat Muda!"

1. Wanita,boleh diharuskan bekerja apabila,

a. kematian suami...bukan sebab takut suami mati
b. memberi bantuan dekat mak ayah isteri kalau suami tak mampu tolong2 hulur
c. membantu perniagaan suami
d. mempunyai kepakaran yang diperlukan..cth..doktor,Dalam Islam tak dibenarkan sbnrnya perempuan dirawat oleh lelaki dan sebaliknya.Sambut anak bersalin sepatutnya doktor perempuan.

2. Kerja yang dilakukan mesti bersesuaian dengan fitrah wanita...seperti guru,jururawat,doktor,penulis.Pelacur bukannya pekerjaan yang mengikut fitrah wanita...

3. Wajib menutup aurat ketika bekerja..jadi pekerjaan sebagai model bikini adalah tidak dibenarkan.Jangan lupa,suara wanita juga aurat..jadi...penyanyi adalah tidak dibenarkan sama sekali.Ni yang orang ramai nak sangat sekarang ni,suka anak jadi artis.

4. Pekerjaannya tidak boleh menimbulkan fitnah antara lelaki dan wanita.Kerja nya juga tidak boleh melibatkan pergaulan lelaki dan wanita yang bebas.Pernah dengar ada ofismate 2 orang,sorang suami orang,sorang isteri orang..tidur sebilik sebab ofis book satu bilik aje masa kena hantar kursus?Aku pernah,laki tu cerita kat aku takde rasa bersalah.Lagilah risau kalau kalau kau hot wife dan kau kerja sebagai setiausaha seorang manager.

5. Wajib mendapat izin suami.

6. Mesti memastikan tanggungjawab terhadap anak dan suami tidak terabai atau diganggu. Mesti berhenti apabila pekerjaan sudah mengganggu tugas menjaga suami dan anak-anak.

7. Niat perlu betul untuk membantu suami/keluarga bukan untuk memuaskan nafsu membeli belah (aku tak kata semua..sapa terasa,dia terasa la sebab benda ni terkena kat dia,kui kui kui)

8. Perlu menjaga adab wanita/isteri semasa bekerja yakni;

a. Tidak bercantik-cantikan
b. Tidak make up tebal-tebal
c. Menjaga pandangan
d. Wajib menutup aurat...
e. Tidak memakai perfume (ni yang paling ramai buat)
f. Tidak melembutkan suara apabila bercakap dgn lelaki bukan mahram.Untuk part ni,anda boleh tengok Batman Begins atau The Dark Knight,perhatikan bagaimana teknik Christian Bale menukar suaranya setiap kali dia jadi Batman.

...........

Selalunya,bab adab bekerja tu la yang ramai tergelincir dan bab
keperluan tu yang orang tak tau.

Aku tinggi...aku sangat mudah untuk tengok cleavage orang
yang jenis suka pakai baju jatuh kat dada.
Takkan aku nak pejam mata bila bercakap dengan orang?
Kang orang ingat aku tengah khayal imagine benda...

Dan bau perfume tu mmg satu hal...
Inzal beb inzal....

Banyak benda yang ditulis payah dipraktikkan kat Malaysia bukan sebab hukum ni outdated..tapi sebab kerajaan tak pernah peduli nak jalankan pasal ni.


95 ulasan:

mushroom berkata...

perempuan sepatutnya x pyh nak bekerja lah.. tu adalah salah satu punca rumah tangga retak dan runtuh..

Dashing berkata...

Perlu menjaga adab lelaki/suami semasa bekerja yakni;

a. Tidak berkacak-tampan.
b. Tidak berbau harum memikat.
c. Menjaga/menutup pandangan. (mengelak melihat cleavage wanita BUJANG yang jenis suka pakai baju jatuh kat dada, skirt singkat dll)
d. Wajib menutup aurat.
e. Tidak bercakap dengan ayat2 berbaur mengorat.

Tanpa Nama berkata...

mushroom anda lelaki ke perempuan?
bekerja ke x?
kawen ke blum?

Ayat Mengorat

Awienz berkata...

kalo perempuan jadi engineer x bleh gak ke?heh..

Hot Mama berkata...

Apa pun keja kita kalau niat betul,bersih & ikhlas nak cri rezeki (bukan nak market diri), jaga tata tertib & maruah diri, be professional dan paling penting suami redha & dan izinkan takkan ada masalah2 yg mantot cuba highlightkan slama ini.
Yg laki pun tolong la jgn galakkan pompuan2 yg suka marketkan diri (bujang or dh kahwin)ni. Diorg ni buat mcm tu nak amik perhatian korg, klu korg dok ligat puji pandang suka smua lagi syok la dia buat prangai mcm tu. Esp yg bujang tu, xyah la terhegeh sgt nak marketkan diri, you will attract the wrong guys.
Kalau kedua laki & perempuan jaga adab bekerja masing2, respect each other, saya yakin takkan ada masalah di tempat kerja. Wallahualam.

simanis berkata...

kalau tak keja ape nak makan???
kalau laki boleh bagi 10k sebulan, ok duduk rmh dengan redha hehehe...

ape pun semua nya bergantung pada niat...

Rabiatul berkata...

yes niat betul nak bekerja kan.........tapi bukan ke niat tak menghalalkan cara? -,-''

anyway mantot, haha you always stated things yg i tak nakkk mengaku ianya betul. But it is true. Perempuan kalau belajar tinggi mana pun, suami tak redha, pakai tak senonoh, tak ke mana kan. notes taken.
omg i think i have a crush on you haha

Betty Latif @ BL berkata...

lame kot sume benda nak salahkan kerajaan.

kerajaan suh benti isap rokok,ade jeh yg isap lg.

pendek kate ni terpulang pd masing2 cr nak mencorakkan kehidupan masing2.

just my RM0.02

Tanpa Nama berkata...

bahaya ni kalo rabiatul ade kt tmpt keje aku.muahaha

tok moh selamoh kain kuning berkata...

aku nih kdg2 setuju dan kdg2 tak setuju dgn entry mantot..
tp entry bab pompuan2 berpakaian dan berkelakuan nih mmg aku sokong sgt2..kalau boleh buat byk lagi..
pompuan sekarang byk yg berpakaian sbb nak tarik perhatian..berkelakuan pun mcm kucing nak mengawan je manjang..tergelak2, tergedik2, termanja2...
isk, mcm lah kecantikan dan kemudaan tuh kekal..lg pun kena ingat bukan kau sorang je yg cantik mantik kat dunia nih..
ingat2 la, ada kehidupan lagi selepas mati..
dan aku juga ingin menegaskan kepada org2 sekarang yg ada anak nih, didik la anak tu elok2..
jgnlah biasakan anak pompuan pakai seksi2, biar la dia kecil lagi pun, nt bila dia dah besar takut dia tak tau malu..tak mau tutup aurat..
anak laki pun didikla utk jadi pemimpin islam, pahamkan dia dgn tanggungjawab.. lelaki sekarang nih byk yg hampes2.. (kecuali la mantot, dia kan lelaki yg hebat, beriman, bertanggungjawab dll)
aku juga ingin menyokong kalau pembuat, penjual dan pemakai pakaian2 kat malaysia ni jgn la buat mcm takde fesyen lain, kalau lengan panjang singkat atas bontot pulak, lengan panjang serta dah labuh tp ketat sampai takleh bernafas pulak..
adik2 dan kakak2, takyah la layan sgt fesyen2 nih, punca nak buat dosa ada la..
owh lupa, makcik2 sekali pun, sekarang nih kan ramai trend pakai legging, bj lengan panjang atau pendek dan tudung expres yg tak tutup dada... makcik ada cermin tak kat umah, kaki mcm kayu balak tak tgk ke..
tp aku pun tak suka juga jenis yg bertudung labuh tapi nak fesyen2 jugak sampai labuh2 menyapu lantai nih, adui la.. agak2 lah..nih aku join masuk toilet pun pening, dia nih ada perasaan was2 tak bila solat nih..
aku sokong baju kurung aje.. tp ramai yg sekarang nih kalau jahit baju kurung nakkan yg ketat manjang.. tp elok lagi dr setengah2 tuh baju kurung tak mau, nak baju kebaya aje..
yg jenis tak pakai tudung tok sah cerita la... i berbulu mata dgn you..
hah, tu je komen aku.. mintak disiarkan..

Fina Fento berkata...

setuju setuju setuju..

budak kampung berkata...

perempuan boleh bekerja,tpi kena la jage adab. kan? tak perlu la bercantik2 sangat mase bekerja. tapi balik rumah,bile dengan suami,pakai biasa2 jer. sian suami tu.

lelaki bukan tak mau jage pandangan dari melihat lurah dendam. abes kalau dah dikelilingi dengan lurah dendam,nak pandang mane.

penutup: bile dah kawen nanti aku nak bini aku dok umah je. jage mak ayah. takpon bukak warong depan umah. senang die nak jengok mak ayah aku nanti

mrs.spicy berkata...

mantot, aku suke pulak entry ko semenjak dua menjak ni. tapi aku rasa entry ko ni membakar perempuan jer.

cer ko sound pulak lelaki2 yang suka bini dia bekerja sebab kalo bini tak kerja dia tak kaya.

cer ko tekankan tanggungjwb lelaki plak

sbb sekeliling aku ni, aku tgk ibu2 ni bukan nk kerja sangat, tapi terpaksa. ikut hati mmg nk melepak jer kat rumah. jage anak jaga laki

Encik Khairi berkata...

please jgn jadikan sektor awam mesia jd seperti Algeria.

bygkan di spital misi semua berbulu dan hapak, stat dari guard sampailah ke tukang kaunter kantin spital.

makin sakit jadinya.

pompuan ni tutup aurat dah makin cantik. Kita nak tengok sipi2 pun boleh, tak ada nak salah. so, senang hati org masuk spital, sembuh pun cepat.

Encik Khairi berkata...

mrs spicy, tanggungjawab laki? nih baca.

LS berkata...

baik!

2thumbs up!

Cik Puan Comel berkata...

aku setuju dengan Dashing.
kadang kadang bila isteri dah ok.jaga diri utk suami.suami pulak yg seronok bertepuk tampar and boleh tolong hantarkan kawan kawan prempuan balik rumah and makan satu meja.


terasa hati?eh mestilahhh..bukan sebab aku tak wat sama..aku tanak pu.
cuma rasa mcm cemburu tapi cma boleh pendam and redhakan je la

Cik Siti Fairuz berkata...

kalo laki aku suh benti kerja, aku bole pertimbangkn.. dgn syarat bg aku monthly income RM3k-5k (wat saving masa kecemasan)

sebagai bonus & kesian dia bekerja keras, aku bole jd drebar anak2 ke sekolah. bonus lg, jd drebar tuk laki aku pun bole (senang nk monitor dia gi mana) kehkehkeh.. sure dia xsanggup memenuhi syarat ni ;)

isopto berkata...

yelah..pempuan tak sesuai kerja..
tapi kenapa ada suami yg masih menyuruh isteri kerja padahal
anak2 terabai...
ish2 ada juga suami yg tak paham...

syukurlah sape yg paham...

aku x nak keja sbb susah anak di bahagi2 ke pengasuh2,
letak anak sana sini tp apakan daya
suami belum benarkan berhenti kerja..

Kelon Eric Bana berkata...

sampai satu masa, aku akan suruh bini aku berhenti kerja jugak, insyaAllah.

kalau ikut keadaan ekonomi sekarang, gaji suami memang tak cukup lah nak tampung keluarga.

kalau kerja jadi doktor pun gaji ciput aja jika nak banding dengan dengan gaji doktor kat UK.

di malaysia doktor kerja macam nak mati. di UK kerja tak stress pun, tapi gaji banyak!

Si teNang berkata...

cannot say more than agree!!!

tapi ade ke yg berjaya buat macam ni? mungkin ada..tp tak ramai..sbb tu wanita sbenarnye mmg tak payah bekerja..ajaran Islam menyuruh sorang isteri bersyukur dgn suami. tak kira suami tu miskin atau kaya. syukur dan terima seadanya apa yg suami boleh bagi. bukan mintak lebih2. ramai yg tak paham konsep syukur ni..

kalo tgk Rasulullah s.a.w. sendiri, dia berpoligami..tp isteri2 dia hanya saidatina aishah je yg anak dara. lain2 sume janda. cube pikir..kenapa? sebab nak jaga wanita..selamatkan wanita..kalau org laki pon paham benda ni, pompuan yg kematian suami tu xde lah juga kerisauan sbb ade je laki yg nak kawen dan jaga keperluan dia walopun laki dia dah mati.

mak ayah pon, kena segera nikahkan anak pompuan bila sampai umur sebab apa? supaya tak beban kat mak ayah sendiri yg dah tua, tak larat nak keje untuk tanggung anak pompuan. kira pas amanah utk jaga pompuan tu kat lelaki lain yg lebih kuat, masih bertenaga utk cari rezeki.

setakat ni, sy belum lagi jumpa ayat Quran yg kata pompuan boleh keje utk bantu suami. yg sy tau, pompuan kene terima apa yg suami dapat bagi kt dia. nanti sy ngaji lagi dan cari..kalo jumpe, sy kongsikan..kalo tak jumpe, maksudnye mmg pompuan tak boleh KELUAR bekerje.

soal cukup atau tak rezeki/duit, itu atas kita. kita punya nafsu, kita yg kawal. kawal kita biar nafsu yg kawal kita, mmg tak cukup lah even gaji macam PM pon..or even gaji sejuta dolar pon. kalau kita kenangkan sirah perjuangan Rasulullah menyampaikan Islam, menegakkan Islam, kita akan rasa malu dgn diri kita sendiri sbb makan berlambak2 tah bape kali sehari tapi masih rasa tak cukup2 duit untuk hidup.fikirkanlah.

wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

Part yg aku setuju:

1)Perempuan kena jaga adab pergaulan dan pakaian masa berkerja x kira dah jadi bini org atau masih bujang.

2) Kerja kena yg baik2, x menimbulkan fitnah, dpt izin suami, t/jawab x terabai

3) Kerja utk bantu keluarga. bg aku x ramai yg kerja hanya utk puaskan nafsu shopping. rata2 utk tmbh pendapatan keluarga. sekarang ni mana cukup harapkan gaji suami je. lainla kalau hidup berdua tanpa anak. itu mungkin bolela bini jaga rumah.

Part yg aku x setuju:

1)Pakai wangi-wangian. Takkan x pakai minyak wangi langsung? Habis tu, nak biar busuk menjelang tgh hari smpai petang? Boleh pakai tp x payahlah wangi sampai sebatu leh bau.

2) Pakai cantik2. Takkan nak pakai baju buruk pulak? bg aku, kaler baju x payah terang benderang. cukup sekadar kemas, elok dan sesuai dgn kerja. lgpun, cantik itu subjektif.

3) Wanita diharuskan berkerja apabila suami mati bukan takut suami mati... Bro, kalau isteri tak kerja, kau ingat senang ke nak cari kerja bila suami mati atau cacat kekal? Majikan susah nak employ wanita yg dah lama x kerja tau. Sambil nk dpt kerja tu, nak bagi anak makan apa? Isteri yg berkerja boleh diibarat insuran utk keluarga. kalau salah seorang ditakdirkan x boleh kerja, ada sorang lagi yg boleh tampung. Kalau suami tu bisnesman juta2, xpela bini dok rumah. tapi kebanyakan kita tak dapat nk buat mcm tu. biasanya both couple kerja hanya utk cukupkan belanja keluarga sebulan.

mr edz berkata...

jangan undi BN

mr edz berkata...

jangan undi BN

mr edz berkata...

jangan undi BN

Syafinaz Ali berkata...

Tepuk dada tanya selera,

Ada lelaki:
1-Suka wife kerja sekurangnya dpt bantu dia dr segi kewangan
2-Suka wife kerja sbb kesian takut wife sunyi (bg yg blum ada ank)
3-Suka wife kerja takut kwn perlekeh ckp x moden
4-Suka wife kerja nnt xyah susah2 nak spent duit utk make up bini,baju dia bla bla bla sbb pandai la bini tu guna duit kerja dia
5-Suka wife kerja kononnya nak suruh isteri pandai berdikari
6-Suka wife kerja sbb bila blk letih susah sikit wife nak detect kalau ada buat onar belakang dia
7-Kesian kat bini sekolah tinggi x kasi kerja nnt apa pulak kata mak bapak dia,mak cik2 dia...huhuhu
8-Mmg dh nk suruh bini dia kerja,without any reason

Ada wanita:
1-Suami izin suruh kerja
2-Keinginan dr dulu nak jd wanita bekerjaya
3-Tak rock la duk rumah kwn2 semua kerja
4-Penat2 sekolah tinggi2 haruslah kerja
5-Bila kerja ada duit sendiri boleh melaram ikut suka hati
6-Boleh bg duit kat mak bapak kat kampung tu pun setahun sekali mungkin..hehehe
7-Sebenarnya mmg x suka jaga anak pun,beranak sbb nak jaga hati suami dan takut org point mandul pulak
8-Memang x suka urus rumahtangga sbb duk ofis lg best ramai geng nak bergosip,nak bersosial
9-Rimas jaga anak,banyak songeh

Maka tepuk dada tanya selera dimana kita sebenarnya.Sbb pada aku tak semestinya suami kena bagi smpi 10k sebulan baru nak jd surirumah sepenuh masa.Itu pun kalau gaji suami tu tinggi.Mau yg dh nak pencen gaji baru 10k mcm mana?Kiranya isteri jd surirumah sepenuh masa lepas pencen la yer.

Jgn dirumit pada suatu yg tak perlu dirumitkan pun.Ada yg kerja tukang kebun,isteri tak kerja ank 8pun ada yg boleh je survive cuma ikut tahap dia la.Redha je isteri dia x mengeluh pun sbb dia tak kenal coach,dia tak kenal make up mac bla bla bla.

Maka tepuk dada tanya selera.Tgk diri kita ini dimana.Sekian.

Mantot berkata...

hehe,
aku sedang menantikan seorang perempuan yang baca benda ni dr perspektif yang aku nampak.."satu peluang untuk bagitau kat suami yang dia tak nak kerja dan suami kena push diri dia lebih sikit untuk support family.."

tapi yg bising..semua sbb kata "aku kerja sebab aku nak support keluarga,kalau boleh aku pun tak nak kerja la!kau mana paham!zaman sekarang kena camtu!"

kalau tak nak kerja..takyah kerja.Islam dah tulis camtu....Itu aje.Cuma ramai yang tak yakin sbnrnya dgn suami,"mampu ke suami aku support?kalau duit tak cukup camne?"

Suami tak boleh halang.Dia tak boleh halang kau nak duduk rumah jaga anak..

Bila dah jadi camtu,cuba la yakin sket dgn suami yang tindakan kau nak duduk rumah itu akan push suami kau untuk kerja lebih keras,takpun buat 2 job sekali.

Yang penting,asalkan tak membazir,asalkan tak bermewah2.

Mantot
(aku dekat lab,malas nak login)

Cik Sizu berkata...

so, ada cara tak nak bagi org laki / future husband aku nanti bila dah ada anak aku taknak keje?

Syafinaz Ali berkata...

Tapi ada juga sesetengah keadaan yg kita tak boleh nk deny akn peranan isteri yg bekerja dlm membangunkan institusi keluarga.

Misalnya aku sendiri,sblm aku ambil keputusan sambung belajar,aku juga pernah bekerja.Dan dgn gabungan gaji aku dan suami juga kami mampu beli rumah pada harga 380k pd usia 25 thn.Walau sekarang mmg dia sorg je yg byr sekurangnya dulu kalau nak ikut gaji dia sorg x lps loan 350k sbb kami berdua x kerja gomen maka isteri juga memainkan peranan disitu.Aku rasa kat luar sana pun ramai yg sama situasi dgn aku.Kerana itu aku ckp tepuk dada tanya selera.

Sekarang bila aku dh jobless,maka dia kena kerja kuat la sbb segalanya pada dia.Mantot,aku yakin dgn suami aku.Hehehe!Sekian.

Tanpa Nama berkata...

tak setuju dgn si tenang yg kata "setakat ni, sy belum lagi jumpa ayat Quran yg kata pompuan boleh keje utk bantu suami. yg sy tau, pompuan kene terima apa yg suami dapat bagi kt dia. nanti sy ngaji lagi dan cari..kalo jumpe, sy kongsikan..kalo tak jumpe, maksudnye mmg pompuan tak boleh KELUAR bekerje"

sbb

The messenger of Allah said : "Allah the Almighty has laid down religious duties, so do not neglect them. He has set boundaries, so do not over step them. He has prohibited some things, so do not violate them; about some things He was silent-out of compassion for you, not forgetfulness, so seek not after them."

some things x mention hukum dia dlm quran, tidak semestinya bermaksud TAK BOLEH. kita cari kat sunnah, qias, ijmak segala. bukan automatic kata xde kat quran means XLEH.

wallahualam

-amy

Si teNang berkata...

Cik sizu,

ada tak cara? adaaaa...caranya syukur, terima seadanya apa yg suami boleh bagi. jgn mintak lebih2. cukup dgn apa yg dpt disediakan oleh suami.

pastu bagi ayat-ayat Quran sikit yg menunjukkan pompuan mmg sebenarnya tak payah kerja. kat komen sy dlm pos mantot yg lepas, sy dah bagi ayat surah Al-Ahzab:

"Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertakwa. Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu) dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan). (32) Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliah zaman dahulu dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu wahai "AhlulBait" dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji). (33)"
{Surah Al-Ahzab 33: ayat 32-33}

tolong faham wanita2. ayat ni bukan utk isteri nabi je kalau kita org yg nak berfikir.

p/s: sy rase org cuma baca komen balas incik mantot je kot. tak nak baca komen sy. takpe lah. sy tak mintak org baca pun. at least sy berusaha juga utk sampaikan sesuatu. kut ada yg terbaca, ada yg nak berfikir dan nak berhijrah ke arah kebaikan..Alhamdulillah.
yg baik itu dari Allah, yg tak baik tu atas kelemahan sy sendiri sbg makhluk.

Wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

si tenang,
did you notice the ayat diturunkan utk isteri2 nabi yakni ahlul bait.

hukum utk isteri2 nabi lebih strict.

Tanpa Nama berkata...

aku pergi kerja goth gila wardrobe.
itam je memanjang.

Si teNang berkata...

ok. tapi kan ke sepatutnya istri2 nabi tu la yg kita jadikan contoh?
even siti khadijah yg dah jutawan tu pon tolong Rasulullah dari rumah je.

inilah yg payahnye nak ubati masalah dalam masyarakat. suruhan Allah tu kite amik separuh2 je..taknak amik semua..

suka sy nak mengingatkan diri sy sendiri:
Barangsiapa yang menginginkan pelindung, maka Allah cukup baginya.
Barangsiapa yang menginginkan teladan, maka Rasulullah cukup baginya.
Barangsiapa yang menginginkan pedoman hidup, maka Al-Quran cukup baginya.
Barangsiapa yang menginginkan peringatan, maka kematian cukup baginya.
Dan barangsiapa tidak cukup dengan semua itu, maka neraka cukup baginya.

mrs.spicy berkata...

mantot, aku dah cakap, aku setuju jer ngan ko cakap ni. betul belaka. cuma aku cakap ko tulis ni macam kene kat perempuan jer. macamlah perempuan ni nak sangat kerja. tak nak pon.

masalah nye sekarang lelaki suke perempuan tak kerja?

suke ke kalau die boleh pakai civic kalau wife kerja, tapi kene pakai mayvi jer sebab wife tak kerja.

aku tak kerja pon. dok kat rumah breastfeed anak, jaga husband. tapi aku ok jer.

aku just nak tanya lelaki. korang ok ker?

Tanpa Nama berkata...

ROTFLMAO

ni la blog paling lawak pernah aku baca. sangat putar alam

Mantot berkata...

iye,cik mrs spicy...aku tau.

masalahnya,masih ada org mcm CIk Siti Fairuz kat atas tu....

dan ada org pempuan yang dia tak nak kerja,tapi dia kerja jugak...sbb mcm kau tulis..suami takut dr pakai Honda takut nak "turun pangkat" pakai Myvi.

Nak sgt perjuang hak feminist,aku dah bagitau hak feminist wanita yang betul...anda tak perlu kerja utk tolong suami,anda boleh duduk rumah kalau anda nak.

Perjuangkanla benda ni.
Tak kirala apa suami nak kata,berjuangla untuk nak breastfeed anak full time,jaga rumahtangga full time.Ini bukan masuk bab tak taat...ini mmg satu benda yang suami sendiri kena akur...

Suami suka ke tak suka,isteri punya choice nak jaga rumah,isteri punya hak.Suami tak boleh lawan.

Tapi kalau suami mintak tolong,kalau rasa nak tolong,tolong la...tak salah kalau rasa kesian dekat suami tanggung sorang2.

Cuba ignorekan kejap "suami harap isteri kerja" tu sebab benda tu salah...suami takleh nak harap camtu.Kalau dah nak berenti kerja untuk didik anak,suami takleh ckp apa.Itu fitrah asal isteri/ibu.

Dan mcm biasa benda ni balik kepada nafsu balik,boleh baca dekat "Kenapa Keluarga Sekarang Memerlukan Dua Income."

Tanpa Nama berkata...

aku ade jumpe mat despatch kat tmpat keje aku

gaji dia RM1750

dia da keje 15 tahun kat situ

dia keje dkt MAS Subang

dia ade 4 anak

isteri tak keje

dia pakai kancil

n moto buruk je y da bape belas tahun ntah

tiap2 pagi, dia gune duit sndiri beli kuih muih sedekah dkt ofis

bnyk lak tu kuih dia beli

bos suke dgn dia, ofer up gaji kerani tp keje despatch

dia xnk, dia ckp takut naek gaji, dia lupe, dia demand lebey

dia ckp dia hepi sgt hidup mcm tu

ayat dia paling best pernah ckp kat aku

"bile sedekah bnyk, kite jd mcm x endah dgn harta, so nnti, kite akan dpt "keredhaan Allah", sbb tu hati tenang xkesah la duit bnyk mane pn"

point kat sini, kite jgn endahkan HARTA, ape yg kene kejar bukan HARTA tapi KEREDHAAN ALLAH

gaji dia sket, tp dia banyak gile sedekah, sbb tu dia hepi je cmtu, dia TAK ENDAH kpd HARTA

so aku xstuju sgt sape2 yg ckp duit x cukup ntuk hidup sbb tu kene isteri kerje

ayat mcm tu se olah2 MENAFIKAN KUASA TUHAN

Allah dah bg guide hidup

bnykkan sedekah, ZUHUD tu paling penting

so kalo kite kejar ape yg disuruh Allah

Allah akan sentiasa tlg kite

xkan ada istilah TIDAK CUKUP

one more, BANYAKKAN BERSYUKUR

sekian

-BERUANG-

MiSs LaDyBiRd ^o^' berkata...

bestkan kekita perempuan ni takyah keja..duk umah je..tapi persoalannya...

- tengok juga kita kawen dengan siapa, mampu ke si suami yang punya gaji sebanyak RM2ribu lebih atau kurang nak sara anak bini sume...

- zaman skang ni, kita leh tgk byk sgt kes penceraian..kalo kata tetiba si suami dan si isteri tersebut bercerai..apa akan jadi pada isteri yang tak bekerja tu?baru lah terkedek-kedek nak cari keja...

- skang ni student pas grad sure akan bekerja..dah keja elok2..gaji mahal2..tetiba kena behenti keja sebab nak kawen...ish, rugi3...

p/s: tak setuju tak ape..hanya sekadar dari sudut pandangan aku je..

dayang berkata...

Aku komen berdasarkan pengalaman mak aku. Arwah bapak aku meninggal mengejut, eksiden. Masa tu mak aku fulltime housewife. Anak 4 dengan sorang lg br 2 bulan dlm perut. Bapak aku ade tglkan pencen sikit RM120. Kami pindah duk kg dgn tok & nenek, mak aku terpaksa kerja kilang lps tu. Perit betul masa tu. Tapi aku rasa lepas tertubuhnya Negara Kebajikan nanti aku bolehla resign, duk rumah jg anak & jg suami je. Sebab pasti kalau ape2 jadi, kebajikan aku terbela. skg blm boleh lg.

Tanpa Nama berkata...

sitenang,
mana ada amik separuh2. yg dirisaukan adalah trend mengharamkan or mentidakbolehkan (sama la tu) yg halal dgn sebegitu mudah. especially since kita ni bukan scholars of islam.

zaman rasulullah dulu ada je wanita bekerja. yg penting tidak melanggar hukum2 Allah yg lain; kena tutup aurat, tidak bercampur2 etc.

ni saya paste pasal sahabiyat yg bekerja. ada jd doctor, cikgu...

Another example of such working women was Rufaydah Al-Aslamiyyah, the first female doctor in Islam, for whom the Prophet (peace and blessings be upon him) specified a tent in his mosque in Madinah in order to treat and nurse the injured Muslim warriors of the Battle of Al-Khandaq (the Trench).

Ar-Rabaiyyi` bint Mu`awwidh and Umm Sulaim used to set out with the Prophet (peace and blessings be upon him) in his various battles to provide water for the Muslim warriors, hand weapons to them, prepare food for them, treat the injured, and carry the martyrs to the burial places.

Furthermore, Ash-Shifa’ bint `Abdullah used to go out to teach the Muslim women to read and write and to practice medicine during the lifetime of Allah’s Messenger (peace and blessings be upon him).

Umm Mihjan used to clean the Prophet’s Mosque, and when the Prophet (peace and blessings be upon him) noticed her absence and his Companions told him she had died and had been buried (as they did not want to disturb the Prophet’s sleep when she died), the Prophet (peace and blessings be upon him) went to her grave and offered the Prayer for the dead over her.

One more example was that Caliph `Umar ibn Al-Khattab appointed a woman named Ash-Shifa’ to occupy a position called al-hisbah or market inspector who saw that scales were just and accurate and that transactions were carried out according to the rulings of Islam.

source:http://infad.usim.edu.my/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3786

wallahualam.
islam itu mudah

-amy

Tanpa Nama berkata...

Maaf,senior Mantot. Nak tanya sikit. Kalau bab tak boleh berwangi-wangian tu..kalau orang tu ada masalah bau badan cmne? Contohnya saya sendiri,tak yakin bila nak pergi kelas kalau x spray perfume sebab takut kene chop pompuan busuk. saya takde masalah nak tutup aurat cuma itu saja laa..rasa tak yakin kalau x spray perfume. tak confident. kadang2 tyme lecturer tgh bcakap pn saya asyik fikir saya berbau atau tak. so soalannya kat sini,boleh ke kalau saya berwangian utk tingkatkan rasa yakin dlm diri?

Mantot berkata...

ada org pempuan boleh tolong jawabkan tak soalan di atas?aku tak tau nak jawab camne...tak silap aku ada deodoran pempuan yang tak berbau kuat tapi cukup utk tutup bau peluh.

masalah keyakinan diri ni aku tak berapa reti la nak menjawab nya.

tolong bantu/bagi cadangan.

Cik Siti Fairuz berkata...

kihkihkih.. aduyai mantot bukak kaunter pharmacist pulak.

bsok habis isu bini berhenti kerja, mantot kena jawab ni pulak "period saya tak teratur selepas mkn pil perancang semenjak jd surirumah sepenuh masa ni.. mcm mane ye mantot?"

bole je nk pakai minyak wangi/atar, janji bau tu tak cukup kuat (pakai sikit2 cukup la). biar sekadar kite sorg saje yg bau sendiri,cukup.

Perempuan Melayu berkata...

pakai laa ladyspeedstick! bukan saja buat arm'brad'pitt anda tidak berbau, namun kering sepanjang masa. cuba lah! :P

minyak atar wangi la. tak larat nak kalau terbau. pening.

kalau perempuan tak boleh pakai perfume, lelaki plsss ye pakai perfume. takde korang terbau badan perempuan lain..plus aku suka bau perfume laki!

Hot Mama berkata...

Spend within your mean..kalau semua orang mcm tu single income pun cukup kot. Tapi takleh la nak mewah2 ada astro,melancong sana sini,pakai smartphone, hntr anak g tadika mahal,makan fastfood, shopping kt pavillion, pakai keta import, ada internet kt umah, pasang aircond.
Boleh ka anda hidup tanpa smua itu? Kalau tak sanggup dan nak naik kan taraf hidup dan up to date mmg smpi mati pun tak cukup dgn single income wlpn laki ko gaji puluh ribu.
Aku rasa itu kot motif post ni. Bukan masalah tak cukup duit nak hidup. Tapi tak cukup duit nak hidup senang. Zaman dulu org hidup takdak pressure ni,simple je life diorg..cri duit utk cukup makan,pakai & pelajaran je. Sbb tu gaji bapa RM300 pun blh sara 5 anak, mak dok umah..anak pun x brani nak demand lebh. Btl tak? Renung-renung kannnnn

Cik Nad berkata...

saya suka komen bersedekah tadi..

Si teNang berkata...

ok, amy. terima kasih atas info. :)

tapi kan..persoalannya, pekerjaan sekarang yg melibatkan wanita2, adakah menepati yg kata tak bercampur laki ngan pompuan ke ape sume tu??

@Anon.
ade ceramah ustaz kazim elias kate cari cara utk hilang bau badan (bukan pakai pewangi). sy dengar ari tu tp x dpt tangkap tah ape name bende yg dia bgtau suh guna tu. dia kate mandi limau selalu. jgn mkn byk benda2 yg boleh wat bau badan kuat cam bawang, jering..pastu mkn limau bebanyak. boleh try cari tawas. buat serbuk/campur ngan air. tiap kali pas mandi sapu kat ketiak (selawat dulu b4 sapu)..selamat mencuba~ ;)

@hot mama
ya.mmg camtu lah nampaknye. cube kite sedarkan diri kita dan org ramai bahawa akhirat tu lebih penting berbanding benda2 dunia yg kita semua akan tinggalkan jugak 1 hari nanti. buat apa nak mewah kat dunia kalo kat akhirat nanti miskin terseksa?

Laici berkata...

ala,kalau suami korang cakap boleh kerja,"kerja la untuk bantu keluarga"

apa korang kecoh?

masalahnya kalau suami tak bagi kerja sebab rasa mampu utk tanggung, tapi kau berkeras nak kerja sebab nak pegang duit sendiri dan tringin nk beli itu ini..


sebab bila perempuan kerja, banyak risiko....
ggunan seksual,blik rumah kena ragut,rakan sekerja lelaki mengorat2 (yg suami org@yg bujang), fitnah, dan bermacam lagi...


pakai minyak wangi? pakai deodarand ler cik kak sekalian, perlu ker pakai minyak wangi ? ada ker minyak wangi yg baunya tak menusuk hidung org yg di sekitarnya? sebab peranan minyak wangi memang nak bagi org di sekitar bau..


jgn cakap "ala,aku pakai minyak wangi bau kuat2 pun,niat aku lain, aku xnk bau busuk,bukannya aku nk tarik perhatian,menggatal ngan laki mana2,


ingat, niat tak menghalalkan cara..bila kau dah bau wangi kuat,sampai timbul perasaan lain mcm kt org bkn mahram kau? pe jdi?? fikir la sndiri

Cik Siti Fairuz berkata...

@laici

aku pakai perfume sekali sembur je kt badan.. mmg x menusuk hidung sesape. dan alhamdulillah.. aku mmg jenis x berapa perlukn deodorant tu. kecuali keluar hujung minggu, byk aktiviti lasak ;) mmg xsalah nk bau wangi, janji bau tu sekadar ko bau sorang. paham?

Si teNang berkata...

oh.sy baru terbaca komen beruang. sy sangat suka komen citer pasal pakcik despatch tu!!! :D

@amy.
sy baru terpikir. wanita2 yg bekerja pd zaman rasulullah tu, dorang bukan keje utk tolong suami cari rezeki. cuba tgk balik..jadi doktor/nurse utk rawat mujahidin yg cedera dalam perang. jadi cikgu utk sampaikan ilmu.

hari ni, mostly yg keje adalah utk cari duit. cikgu mengeluh sbb kena buat tusyen + fotostat latihan/nota utk student, tapi gaji tak naik2. niat dia jadi cikgu tu nak sampaikan ilmu or nak jadikan profesyen keguruan tu utk cari duit? hmmm...ade sape bole jawab?

sbb sy mmg masih lagi dgn pendirian sy isteri/anak2 kena bersyukur dan terima seadanya apa yg mampu disediakan oleh suami/bapa (ni Rasulullah suruh ni). dan suami/bapa hari ni! dorang ni yg kena brain wash kut..suh anak pompuan n bini pegi keje???..isk~

mrs.spicy berkata...

Cik Siti Fairuz, camane nak ukur banyak mana nak pakai perfume biar kita sorang jer bau orang lain tak bau? heheh..pelik tuh

en. mantot terima kasih entry dan komen2 semua orang. boleh buat semangat masa tengah down.

Tanpa Nama berkata...

Action is louder than words.so,hopefully u can prove it mr mantot.Show us u can survive with 1 income n u will be a good example 4 all ur followers n readers.Walk the talk.

Tanpa Nama berkata...

i like the walk the talk comment! tp wife dia guru. guru profession yg sesuai utk perempuan, so tak de masalah wife dia keluar bekerja. Sebaliknya dia yg resign, buat free lance.

Fatin Farhana berkata...

ermm entri sentiasa pasal wanita.
tanggungjawab husband to wife mcmne?
DETAILED.

Tanpa Nama berkata...

sometimes pkai deodorant pn tak cukup.. last2 msti sembur perfume gak

Green Lantern berkata...

Pendapat aku skrg, lagi ramai laki yg tak izin isteri quit kerja dari tak izin isteri bekerja.

Ha'ah. Wife tuan blog Cikgu, nak beranak pastu cuti 3 bulan. Kita tengok la berjaya tak penulis menyuruh isteri dia berhenti. Then kalau isteri dia ingkar, kita tengok la apa plak alasan tuan blog ni nanti.

Cik Siti Fairuz berkata...

mrs.spicy,

tgk la ko pakai ape EDP, EDT, bodyspray.. aku beli yg biasa2 aje kt bodyshop tu. bila pakai pun, bau mcm baju br dicuci/di'softlan' kn sahaja (ni yg dipanggil sekadar kite je bau) eheh

dan selalu bau kuat menusuk dtg dr jenis EDP yg mahal2 tu..

mantot, sori.. tmpt komen ko ni da jd kaunter promo brg perempuan.

Aslina berkata...

bab mekap dan perfume tu...

aku penah dengar syarat satu company (lupa plak nama dia apa) tapi memang wajibkan staff2 pompuan pakai mekap dan perfume.

pucat ke kalo tak mekap? aku pakai lipbalm je pegi keje rileks je...

natural beauty.

haha. aku keje sebab aku blom ade suami yang nak tanggung aku dan aku menumpang idup dengan family abang aku juga membayar hutang ptptn. sekian terima kaseh.

JANN JANN JANNAH berkata...

pape pun aku suka jd wanita bekerjaya..dan Alhamdulillah laki aku izinkan..dia x izinkan pulak bila aku memain cakap aku nak berenti keje n fokus jaga makan pakai dia.

Tanpa Nama berkata...

haha, tgh baca komen tibe2 ade gak selit pasal perfume. aku pakai deadorant je xdek pon nk pkai perfume bagai. aku sorang je dapat bau wangi badan aku hihi.

okay, pasal entry lak. aku setuju la. Bila kita ni terlampau materialistik sangat, gaji enam angka pun kita rasa tak cukup. mak aku x keja pun tapi cukup je makan pakai kami adik beradik.

sometimes aku tak paham gak kenapa perempuan yang bekerja sebab nak pakai barang2 mahal2 yang branded? Untuk apa?sebab kemahuan ke sebab nk tunjuk dengan jiran sebelah?

yang paling penting kalau perempuan nak bekerja sekalipun jangan abaikan tanggungjawab anda sebagai seorang isteri dan ibu.

aku suka coment beruang tu yg ckp pasal sedekah. Memang betul, keberkatan tu paling penting. ada org hidup mewah tapi tak bahagia tapi ada org hidup x mewah tapi bahagia.

-tulip-

ejaMaria berkata...

Mantot, saya bekerja sbb suami berkehendakkan saya bekerja... sbb apa saya kata begitu...
saya kerja di sektor kerajaan, suami pulak kerja di sektor swasta yg terlibat dgn kerja2 pembinaan... lately ni goverment dah takde projek pembinaan dah... tujuan sy kerja sebagai back-up... in-case kalau satu masa nnt company tpt kerja dia bungkus... sementara nak cari job lain... sementara dia dapat kerja tetap dgn gaji selesa memang dia berharap saya sentiasa ada di belakang dia...
mudahan-mudahan Allah lindungi kami dari kesusahan... Amin

Si teNang berkata...

kesian laa kat mantot ni..
dia tulis nak suh org berfikir, nak suh org sedar, korang yg baca ni kate die ade problem ngan wife dia..pastu cabar-cabar dia buat itu ini ape sume..ape lah salahnye kalau kita yg bersaudara sesama muslim ni doakan yg terbaik untuk saudara kita..???

Tanpa Nama berkata...

korang tau knpe timbul masalah bagai2 cmni?

sume sbb cara hidup kite dah lari daripada ajaran ISLAM

kite lupe ke hadith Rasul yg bermaksud kalau kite berpegang kpd AL-QURAN dan AS-SUNNAH, nescaya kite xkn sesat sampai bile2

tanye korang, bile last korang baca Al-Quran? adakah bacaan YASIN mase kenduri arwah? tu pn kalo bace la kan

tgk sndiri betapa jauh kite dari AL-QURAN, same la betapa sesat hidup kite kat dunia ni

belum lagi cite psl SOLAT, bile last SOLAT yg dibuat? adakah SOLAT JUMAAT? SOLAT AIDILFITRI?

tgk, tgk, sedangkan pegangan asas dah lari, cane pulak dgn perkara lebih besar seperti INSTITUSI KEKELUARGAAN??

point aku kat sini, kite xkan berjaya ubah perkara lebih besar kalau asas sndiri dah rosak

buat la ape pn, kalau kite x berpegang kpd AL-QURAN dan AS-SUNNAH, nescaya kite akan sesat! KOMFEM!

org Islam zaman skrng kalau nk berubah, kene berubah seperti MUALAF

sbb kite ni ISLAM hanya ATAS NAMA, ape beza kite dgn KAFIR kalau kayu ukur AURAT dan SOLAT kite xjage?

sbb tu aku ckp berubah seperti MUALAF

kite teruskan hidup kite seperti biasa tapii...

start dgn perkara wajib, jgn tinggal yg wajib then tinggalkan yg haram lak

step by step juz like a MUALAF

then mantapkan bacaan AL-QURAN, next AS-SUNNAH

payah nk ubah trus institusi kekeluargaan ni kalau ASAS DAH HANCUR

ingt la, bile kite start blk dari asas, kite BERPEGANG dgn AL-QURAN dan AS-SUNNAH

NESCAYA KITE TAK KAN SESAT SAMPAI BILE2

automatik gaya hidup berubah n masalah cmni xkn timbul

tepuk dada tanye IMAN, tanye diri sndiri, ISLAMKAH kite?

kalau trase kite x ISLAM mane, so bermulelah seperti anda seorang MUALAF

-BERUANG-

Tanpa Nama berkata...

bro cursing..
jangankan kerajaan..?
suami akhir zaman ramai tak peduli yang bro sebut di atas..?
suami bangga bini lawa seksi..camne..?
kalau dah suami tak memimpin bini...?
hampeh betul la jadinya..

Cursor berkata...

Suka bercantik-cantik ke tempat kerja..?
macam ramai je jenis macam itu..?
Adakah termasuk bini-bini anda di sini..?

sherliza berkata...

mantot - ko tukalah subject matter lain. naik nyampah plak aku baca komen2 nih

sahabat...ko nak keja, ko kejalah...he is writing on his thots. meaning...blog nih blog dea, ko tak suka...tak setuju ke apa ke...sukatilah kan. dea punya blog, sukati dealah...nak tulis apa. takyahlah nak challenge semua tuh...sebab aku rasa, he doesnt have to prove anything to u guys...haih

lagi satu...soalan pasal bau badan pun nak tanya mantot. APAKAH? pleaselah weih...

a. sebelum kawin - ko nak kerja atau parents ko suh keja...ko kejalah...kalau tamau, lepak kat umah
b. masa nak kawin - ko cr lah suami yg mcm mantot,
c. lepas kawin - ko benti keja (kalau ko keja) atau sambung lepak...suh husband mcm mantot amik maid daily buat keja umah. ko just lepak cam permaisuri pastuh mantot balik...ko layan baik punya (ini kita pahamlah kn...since mantot pun dh byk kali share dgn kita idea2 bernas)
d. hal-hal lain spt : bil letrik, bil air, makan apa ari nih, lauk apa, baju sapa nak lipat semua...nak byr sewa umah ujung bulan, tak yah risau...sebab husband ko yg mcm mantot akan usahakan.

ur just his wife, tanggungjawab nak jaga anak...besarkan anak...didik anak, taat pada suami tanpa byk soal (of course ini kita semua phm...yg tidak memudaratkan dan tak salah di sisi agama). dah...yg lain spt kos sara hidup serta msalah yg lain biar abang mantot uruskan.

mantot, ko nak cr bini no 2, 3 atau 4?

Si teNang berkata...

alaa..sukenye laa baca komen beruang tu..sama laa kite pikir.. :)

mmg org Melayu ari ni ngaku agama Islam. tapi tak beriman, tak beramal ngan Islam dan paling teruk sebenarnye mmg tak faham ISLAM YANG SYUMUL. amik certain part je pasal Islam dlm kehidupan. certain part yg diambil tu pon dah diubahsuai ikot trend & peredaran zaman. tak rujuk Quran, tak rujuk hadis & sunnah. bajet bagus blake..

dark berkata...

ske sgt2 beruang ny komen..=)

n sape eak yg komen kate "keluarga 8org ank pn leh survive wlupn isteri fulltime surirumah"..

yg tu aku sokong sgt2..

aku bersyukur ke hadrat ilahi,wlupn ibuku tidak bekerja,abahku masih dpt menampung 9 org anknya..hidup bersederhana..semua masih hidup,tiada yg pernah kebuluran..

alhamdulillah,serba sedikit aku sendiri dpt membantu abahku..

memang xdpt dnafikan,nafsu ingin memiliki sesuatu yg nmpk mewah dan gah tu ade..tp pk2 blik,mane keperluan dan kemahuan..

ni semua nafsu je..cantik mmg subjektif, tp krn subjektif tula perempuan terlalu mengejarny...beriya2 nk menayangkan tubuh bdn yg solid dan dada yg mantap..niat nk bantu..walhal...ermmmmm...mmg terjadi depan mata...

backup la macam mane pn,ckp la perempuan semua xsame ble bekerja...hakikatny..brape ramai yg pergi keje kai jubah labuh,longgar,tudung menutupi dada dan blakang bdn??..

=)

my 2cents..

p/s;2cents tu ape sbnrnye??hahhahahaha

Tanpa Nama berkata...

salam si tenang :)
to me, hal2 niat ni, kita serah kat Allah la. the point is, kalau Allah bagi, siapa kita utk tak bagi, utk kata takleh?
Allah je berhak utk judge.
kita manusia biasa ni steer away lah dari memberi hukum.zaman sahabat dulu, umar r.a cukup risau nak keluarkan fatwa. org tanye2 dia hukum, he kept saying 'come and see me tomorrow' sbb dia nak kena find out betul2 before ckp 'TAKLEH! HARAM! CANNOT!' or 'HALAL! BOLEH!'
they did not dare to sign on behalf of Allah. zaman skrg, everyone wants to be a mufti. it's a worrying trend.

tu je point saya wahai cik tenang :) saya komen bukan sebab isu pompuan kerja tak kerja ni. (otherwise saya komen kat mantot je la). tp saya risau kita kuarkan hukum 'TAK BOLEHHH!' sebegitu mudah berdasarkan ayat2 quran yg kita tafsir sendiri with our limited knowledge.

Imam Ahmad dulu, seorang scholar of islam, diriwayatkan ada sorg ni datang dari jauh nak jumpe dia untuk tanya soalan. dari ~40 soalan, dia jawab 3 ke 4 je. yg lain semua dia kata 'i dont know'.

SGT berhati2 dalam mengeluarkan fatwa. kita?

-amy

Tanpa Nama berkata...

http://ohmacamitu.blogspot.com/2010/05/tanggungjawab-mendidik-anak.html

Tanpa Nama berkata...

mantot, aku rasa ko nih tgh hint2 bini ko supaya dia berenti keje jaga anak dan jaga ko kat umah kan..
alamakkk... betui ka..
wahai bini mantot, sila offer diri berenti keje dan jadi surirumah je..
kalau tak cukup duit utk bermewah2, sila buat blog dan jual apa2 barang...

Tanpa Nama berkata...

http://jomfaham.blogspot.com/2009/02/hukum-wanita-bekerja.html

Tanpa Nama berkata...

Si tenang dan sheliza,
ni bukan cabar mencabar.mengikut idea penulis blog, dia yakin ape yg dia tulis tu btl dan mengikut ape yg agama tls.so y not dia buat?klu stakat ckp x buat sama la dgn politician yg dia asik kutuk2 dlm blog dia bertahun2 ni.ckp pandai tp xde hasil.
klu dh bagus buatla.klu xbuat something not right bout u or ur idea.
btw sheliza, btlla ni blog mantot so lantak diala nk tls ape2.skang aku bg pandangan aku.lantak aku la ape aku nk tls.

Mantot berkata...

@ mana2 perempuan yang kepala penuh sudu di atas...hebat bukan main kutuk,tapi pakai Anon

ni lah pempuan melayu skrg ni,kepala keras sgt tak reti berfikir.......nak cabar aku apasal pulak?

cabar la suami kau buat mcm tu..cabar la boifren kalau kawin nanti,ckp kat dia tak nak kerja...sbeleum kahwin kau ada hak buat perjanjian dgn dia...kau nak kerja ke kau tak nak kerja...cakap la kat dia.

kau cabar aku kau dapat apa?nak dapat kepuasan dapat tau aku cuba,tapi tak dapat buat apa yang aku tulis,lalu kau gembira,hepi sengih,boleh kutuk aku "Hak eleh,mamat tulis CursingMalay poyo,dia tak mampu nak buat nak suruh org buat" ?....

kau hepi aku tak dapat buat benda ni pun,kau jugak yang still kena kerja,kau jugak yang dapat husband jenis tak paham apa hak kau....

merapu lah kau walk the talk,walk the talk..
gi suck cock lah kau...ada jugak guna mulut tu...

amal lagi perangai orang melayu...dengki orang lain punyalah kuat..tapi diri sendiri tu takde pernah nak try buat.

bodoh siot camtu....

aku dah inform,drpd respon mmg nampak ramai yang tak tau..kau rasa berapa orang lelaki sangat yang nak letak benda2 camni?

ada jugak yg sedar,"eh.apsal tak ramai lelaki yang respon?"

tau pun.
baru sedar laki takut nak respon sebab kalau beban tu jatuh kat dia seorang,berat dia nak tanggung...mana ada orang lelaki suka benda ni.mana ada orang suka angkat benda 100KG sorang2?kalau ada org tolong,hepi la dia...

sedarkanlah laki kau.dia memang patut sedar itu tanggungjawab dia sorang2 angkat 100KG tu...

ramai2 pakat kutuk lelaki Melayu malas....yang kau pegi kerja sambil mulut "saya ikhlas untuk cover suami aku",padahal dalam hati duk ungkit "kenapa lelaki aku malas aa" ?


Sori.Aku respon kasar.Target aku..tu ha..Anon "walk the talk,walk the talk."

Org yang selalu cakap camtu adalah orang yang suka tgk orang lain cuba dan hepi bila orang tu gagal.

Mantot berkata...

@anon..
ni bukan idea aku.kalau ikut idea aku,aku nak semua pempuan bujang pakai bikini pegi kerja..

Cik Siti Fairuz berkata...

kesian mantot. aku nampak ape point yg dia nak sampaikan.

Tapi la ni, bukan setakat perempuan yg degil.. lelaki lg ramai yg degil! dah tahu hukum agama bagai tapi still tak bole nak BERTEGAS ngan bini sendiri.

aku rasa kan mantot, ramai lelaki kat luar sana yg kecut telor kalo bini masing2 berhenti kerja sebab risau sape yg nak backup diaorg? walaupun bini gaji kecik, sekurang2nya diorg boleh mintak duit rokok ngan bini kalau terdesak. tu la aku ckp, lelaki lagi ramai yg degil!

FRSR berkata...

aku pun setuju kalau perempuan duk rumah dari bekerja di luar.
rasanya ada alternatif lebih baik sekarang untuk wanita yang masih nak mencari pendapatan dlm masa yang sama duk rumah.
bekerja dari rumah - ambik upah menjahit ke, buat kek,jahit manik,jual kuih raya..alahai bestnyeee..

Mantot berkata...

lelaki mmg la degil,nature lelaki takkan nak kalah dgn pempuan...kalau kau tgk couple2 skrg...pegang2 peluk2.tu semua tu lelaki yang start dulu.

tapi kalau awek tu tolak,dia kata tak nak,apa lelaki tu cakap..lebih kurang camni,"awak ni,pegang2 sket pun takleh..degil betul la awak ni sorang.ringan2 sket je,bukan rugi"

padahal lelaki mcm la tu sbnrnya yg degil,keras kepala.tp aku dah tulis sblm ni,kalau kau dapat suami buruk sekalipun,isteri kena pastikan keturunan dia tak buruk...dia ada kuasa utk shape keturunan dia (once dia jadi emak lah)

sebab Tuhan memang tau,lelaki zaman kita ni tak peduli sgt pasal bab2 ni...sbb tu sistem dia walaupun seburuk2 mana suami,kalau ibu dia ok...keturunan tu bersih.

yg penting,perempuan tu tau hak dia dan tak tinggalkan rasa malu dia.

TAPI....kau cuba kira berapa orang pempuan melayu yg tindik lidah,tunjuk seluar dalam walaupun pakai seluar?ramai...

semua sbb lelaki insist dia buat benda tu...jubor la pempuan2 tu buat camtu atas kehendak sendiri sambil kata "ini imej saya,ini diri saya.."

fitrah perempuan tu malu dia kuat,Tuhan jadikan pempuan PEMALU GILA.Imej seksi bukan fitrah pempuan.Pempuan seksi perempuan abnormal...

buat camtu semua sebab lelaki.takkan kau nak tunjuk lurah jubur kau untuk tunjuk kat pempuan lain?mana ada sebab lain...lelaki la,suka diperhatikan lelaki.

Cik Siti Fairuz berkata...

"seburuk2 mana suami,kalau ibu dia ok...keturunan tu bersih"

TEPAT!

aku harap wanita2 yg singgah baca blog ni boleh sama-sama bantu baiki suami/boipren msg2. jgn naik sama perangai ngan pasangan anda. kalau dia bengkok/berkarat bantulah dia jd lurus/berkilat. ni pun jika benar anda sayangkn mereka & mengimpikan kehidupan yg lebih barakah selepas kawin. InsyaAllah.

Cik Sizu berkata...

aku lah antara yg komen "lelaki yg nak wife keje, sorang pun takde berani komplen kat sini"...aku pernh dirisik dgn makcik mana ntah utk anak lelaki dia yg mahukan perempuan bkerja, kaget aku! cettt memang aku bkerjaya tapi tkejut aku lebih dari makcik tu tnya aku solat ke dak. hhhissshhh pasai agama takde plak nk tnya

...aku nk komen pun hati2 sebb tak nak pengkomen blog ko sound "knpa bukn istri/ibu sebok nk komplen?"

yg mana pendapat elok, yg mana aku bole adjust aku simpan utk masa depan :)

idot berkata...

aku ada nak komen sikit. dulu masa zaman Rasulullah, sahabat2 yang pergi jihad balik luka2 yang merawat adalah muslimah yakni isteri para sahabat. tak bererti doktor perempuan tak boleh merawat patient lelaki. even masa conference islam in medicine yang aku pernah join pun, memang diharuskan untuk merawat. bukan tak boleh. sekian.

Si teNang berkata...

@amy

sy tidak pernah menulis dan menjatuhkan hukum. cube tengok semula..dan quote kan balik kat sy kalo ade saya kata pompuan HARAM bekerja. dan sy minta maaf atas itu.

seingat sy, sy cuma kata tak boleh dan bagi reason2. dan dalam Islam takde wujud pon HUKUM: TAK BOLEH.

pasal niat. ye. mmg Allah je yg tau. tp kita tau zaman Rasulullah s.a.w. dan khulafa ar-rasyidin dulu, mereka ni dah ditarbiyah dgn baik. diterapkan dengan SYUKUR. tapi ya lah..Allah lebih mengetahui lah kannn..

sekadar bertanya..adakah org yg berkelulusan syariah/islamic knowledge dan seangkatan dengannya sahaja yg layak melontarkan pendapat? kalau camtu, sedutlah semua yg mashitah ibrahim ade PHD dari al-azhar tu ckp..

@mantot.
ya lah.memang betul lah kena cari laki yg mcm awk kate tu. tapi berapa ramai je yg macam tu kat Malaysia? patot laa ramai andartu skrg. pastu pompuan sume jadi kucar-lanar ni pon sbb laki tak berjaya pimpin pompuan dgn betul! Allah kata darjat laki tu lebih tinggi daripada pompuan. untuk ape? utk lindungi pompuan dan bimbing pompuan ke jalan yg benar laa..

yg pompuan sekalian pon..Islam dah angkat martabat org pompuan. Rasulullah dah buat perjuangan bermatian-matian dulu. tapi kenapa diri sendiri yg nak menjatuhkan martabat diri sendiri? bila ada kes org kene rogol, buang bayi, tangkap khalwat..masing2 kutuk yg buat tu..ade cermin diri sendiri tak kita ni macam mana? ada tanya diri sendiri kita ni menyumbang kpd masalah tu ke tak? ade tanya diri sendiri kita persiapkan anak2 kita supaya tak terjebak dgn gejala tak sihat?

oh..sori..emo pulak sket. tgh down..huhu

untuk renungan bersama..ramai mak bapak nak yg terbaek utk anak2. hantar gi sekolah. hantar skolah bagus2, masuk U. suh buat diploma, degree, master, PHD. cube tanye, ramai tak mak bapak yg check bacaan Al-Fatihah anak2. makhraj & tajwidnye betul ke tak..rukun solat ni...tanye diri sendiri jugak. jgn nak sibuk tegakkan pasal pompuan boleh keje, bace fatihah dgn shahadah pon tak betul..ape laa faedahnye wahai manusia?

Tanpa Nama berkata...

Im the 1 who write bout walk the talk.apa yg emo sgt ni?sbb terkena kt batang hidung sndiri ke?
'Org yang selalu cakap camtu adalah orang yang suka tgk orang lain cuba dan hepi bila orang tu gagal.'tell all ur followers y u judge me negatively?u dont even know me.sempit otak.dhla mencarut xtentu psl.ko mrh sbb aku srh wat ape yg ko ckp?slh aku ke?aku dgki ke?aku xknl ko pun.klu btl bagus dan digalakkan agama buatla.
pernah dgr 'jgn katakan apa yg kamu tidak lakukan'?.think bout that
come on la mantot. jwb baik2 la.ada aku maki ko ke?aku bg pndangan aku.klu ko xsetuju bg reason la.setiap bnda ada pro n contra.aku bkn bdk kecik yg asik nk mng je.grow up.

Tanpa Nama berkata...

dear si tenang,
please don't misunderstand.
pendpt mmgla boleh kuarkan. 'pada pendpt saya wanita lebih sesuai dirumah bla2' ok je tu.. mantot dan ramai je pengkomen dlm ni yg memberi pendapat. takde masalah.

memberi hukum tu haaa yg kita wajar elakkan.
"haram, tak boleh,cannot", lebih kurang la tu.
i refer to your earlier post where you said, if it's not in the quran, that means WANITA TAK BOLEH BEKERJA.

if your 'tak boleh' means something else, then i apologise for misunderstanding.
okla ek.. harap maksud sampai. jgnla defensif ye. saya cuma tegur tang tu je. pendapat2 lain, teruskannn memberi hehehe..

maaf zahir batin

-amy

Mantot berkata...

walk the talk..walk the talk...

tu benda wajib pd suami.takde pro kontra nya...semuanya PRO sahaja.apa2 aje yg Tuhan suruh suami buat,kena buat.kalau tak mampu buat,kena try buat jugak.

nak tak nak aku kena buat.kau takyah cabar aku pun aku kena buat.

ada orang datang kat kau kata "Hoi,jom la melabur dalam ASB!Untung!" Tapi kau tunggu,sebab kau nak tgk dia untung ke tidak.Kalau untung baru kau masuk,kalau dia rugi kau lega sebab kau tak join sekali.

benda ni tanggungjawab suami.
blind faith.kena ikut!kena percaya.takleh ragu2

sbb tu aku kata kau negatif

dark berkata...

hahahah..1st tyme aku tgk mantot bls komen byk kali..=) hahahahaha..xphm aku masih ade yg nk pertahankn pmpn kena bekerja...=)

@tenang

huhuhu..skela komen2 anda..=)

dhr berkata...

whatever...aku suke life aku skg. duk umah jg rumah, makan & pakai suami. Pasal duit langsung tak tau. yang aku tau ape2 brg tak cukup, sms or hello, dia balik keje kang dia bw balik. Tapi ini unpaid leave je. Aku membayangkan bestnye la kalo dpt selamanya mcmni. Tak serabut, tak stress psl keje. Malas betul nak kerja semula lepas ni! Tapi keadaan setiap orang xsama, xsemua boleh dapat mcmni.

Si teNang berkata...

ok, amy :)
peace~
terima kasih..mungkin sy kena tukar perkataan. perempuan tak perlu langsung KELUAR bekerja. nak keje, nak bantu suami ke ape, duduk lah kat umah..anak2 pompuan yg belum kawen juga begitu..

bleh jahit baju, jual pakaian yg tutup aurat kat org laki dan pompuan skarang. or jahit baju utk diri sndiri dan mak ayah.

nak jadi cikgu? silakan..ngajo pompuan je lbih elok (contoh yg diberi pon dikatakan teaching muslim women)..tp niat nak mengajar tu biarlah untuk menyampaikan ilmu. bukan niat untuk cari rezeki tlg suami.

pompuan jadi doktor? boleh juga..tapi sebaiknya utk rawat pesakit2 wanita lah shj..takde la org nak bersalin nnt doktor laki pulak yg seluk/sambut baby..or rawat lelaki2 yg cedera dlm perang (sbb org tgh cedera ni takde kudrat nak buat apa2 kat wanita tu)

bersihkan masjid? boleh juga..dengan niat nak bersihkan rumah Allah. bukan untuk dpt bayaran sbb kemaskan masjid.

boleh macam ni, cik amy?

ari tu kat tanyalah ustaz, ustaz tu citer pasal 1 masjid ni utk dijadikan iktibar (mungkin tak berkaitan ngan pompuan bekerja pon~).kawan ustaz tu nak bermusafir singgah solat kat masjid tu. muazzin dtg azan, pastu terus blah. takde sape nak imamkan solat. sume yg dtg pon solat sendiri2 je..bila otw balik pon dia singgah kat masjid sama utk solat. perkara sama berlaku.

kat luar masjid ada makcik jual2 kopok..dia tanye makcik tu..nape takde imam/tak berjemaah. makcik kate imam uzur (sakit) dah seminggu. kwn ustaz tu tanya, dah muazzin tu nape tak ganti imam..pas azan terus blah x dtg2 dah. makcik tu jwb..dorang dah tegur juga tp muazzin tu jwb dia hanya dibayar utk azan...

erkkk!!!!!! ape lah pemikiran manusia zaman sekarang ni ye?

catpurry berkata...

Betul ke kalau keadaan tengah darurat masa tu si isteri dah nak bersalin tapi kebanyakannya yang bekerja hanya doktor lelaki, boleh ke doktor tu tolong wanita tu yang hampir nak bersalin?

Siapa boleh jawab soalan saya? Terima kasih!

Johann berkata...

Pelik pompuan ni bila kita ceritakan perkara yng benar mengikut acuan Islam, pastu menyebelahi diorang pulak tu boleh pulak diorang marah2 @ emo x tentu pasal. Apa masalah korang sampai nak kerja sangat? Seronok sangat ke kerja ngan stressnya, penatnya. Besar sangat ke gaji? Boleh banyak pahala ke kerja dari duk umah penuhi keperluan suami dan anak2? Kalo kata la Islam suh laki duk umah jaga keperluan bini dah tentu lama suami2 ni x nak kerja. Sedangkan solat berjemaah kat masjid/surau pun wanita x digalakkan pergi apatah lagi gi kerja betul x? Duk je rumah jaga suami Insyaallah rezki tu akan Allah cukupkan kalo kita IKHLAS buat sebab nak dapatkan berkat dari Allah. Aku pun nak seru jugak kepada suami2 kat luar sana supaya at least ada niat untuk berhentikan isteri bekerja kalo sekarang ni betul2 x mampu sangat nak tanggung sorang diri. Insyaallah rezki akan bertambah secara kita x perasan.

Catpurry- Darurat tu macammana? Ada sebijik je ke spital kat situ? Ada perang ke? Kalo ikutkan logik xkan wujud darurat sebab orang yang lahirkan anak haram tu senang2 jek lahirkan anak sorang2 dalam toilet. Xkan la dalam darurat pompuan x leh beranak sendiri or dibantu oleh laki2 mahram dia? Ikut mana pun elakkan la bersalin ngan doktor lelaki.. Wallahualam...

bobbadilla berkata...

"kat luar masjid ada makcik jual2 kopok..dia tanye makcik tu..nape takde imam/tak berjemaah. makcik kate imam uzur (sakit) dah seminggu. kwn ustaz tu tanya, dah muazzin tu nape tak ganti imam..pas azan terus blah x dtg2 dah. makcik tu jwb..dorang dah tegur juga tp muazzin tu jwb dia hanya dibayar utk azan..."

ini muazzin cap ayam ke ni? kalau betul moga2 dia sedar dan berubah...

Tanpa Nama berkata...

aku sokong perempuan duduk rumah je lepas kahwin, heaven!

aku kerja tak pakai make up, pakai baju kurung tak sendat dan tak suka pakai minyak wangi(sbb aku mudah migraine).

Tapi ada beberapa 'mazhab' kt opis tu pandang enteng pada kaum2 seperti aku, konon tak pandai melawa. Tapi, ADA AKU KISAH? Janji semua kerja aku siap.

aku gembira je sebab lelaki kat opis aku tak stare2 aku dan tak kacau aku sebab aku tak hot. boleh buat kerja dengan senang hati.

Tanpa Nama berkata...

salam everyone especially sitenang to whom i've been addressing my comments to :)

just to correct my previous comment about imam ahmad who only answered a few questions out of the many questions asked. it was actually imam malik. my mistake. i apologise.

anyway, this is the article that i stumbled upon today in which the story is mentioned.

http://muslimmatters.org/2011/06/28/saying-%E2%80%9Ci-don%E2%80%99t-know%E2%80%9D-is-half-of-knowledge/

wallahua'lam.

-amy

Tanpa Nama berkata...

Pasai pa aku rasa penulis blog ni kdg laki kdg pompuan???