Jun 12, 2011

Jika Kerajaan Betul-Betul Prihatin - Undang-Undang Seks Yang Seksi


Aku hanya nak tanya satu benda.

Undang-undang negara kita termaktub once kau dah lepas 18 tahun,kalau kau melakukan seks suka sama suka antara lelaki dan perempuan Melayubukan mahram,kau tidak boleh didakwa.(asalkan kau tidak ditangkap)

Tapi,kenapa kita tak buang aje had umur 18 tahun tu dan jadikan aje undang2 "kalau seorang lelaki dan perempuan Melayu yang bukan mahram melakukan seks suka sama suka mereka boleh didakwa?

Mana lagi baik?

Tak ada kot salahnya kalau undang2 tu dikaji khas untuk orang Melayu.Jadikanlah mana-mana orang Melayu yang berzina ni tak kiralah atas persetujuan masing-masing boleh didenda dan dipenjarakan.Kata nak memperjuangkan Melayu?Terangkanlah kat parlimen,undang2 ni tak merangkumi orang Cina dan India tapi kalau mak bapak dia setuju nak ikut hukuman ni,masukkanlah diorang sekali dengan orang Melayu lain.


Come on Ibrahim Ali!
Bentangkan usul ni kat Parlimen.

Respon terbaik setakat ni mengenai soalan aku;

Anon berkata....
mcm mana kalau lepas betulkan benda ni , ramai yang nak keluar islam ?
punca : tak boleh berzina .

mungkin dia orang fikir jugak in case jadi mslh2 mcm ni . jadi bagi kebebasan bila dah 18 tahun biar dia fikir sndiri . fikir lah menyeluruh . jangan tahu ckp pertahankan hukum islam je tapi isu org keluar masuk islam taknak ambil tahu .

pendapat peribadi saya je .


Thanks Anon!
You make my day!

20 ulasan:

hasyikin ismail berkata...

hurm..ptt dikaji semula

Tanpa Nama berkata...

Makin ramai la melayu tukar jadi bangsa mamak... atau bangsa lain.. sbb hanya utk melayu jer hukuman tu...

sim_2096 berkata...

confirm brahim ali bleh menang dgn jayanya dlm pilihanraya akan dtg...kalo bleh b usul ni...hahaha

Cik Ina Do do Cheng berkata...

Dah sampai masanya perkara ni di kaji semula.

Cik Kiah berkata...

Undang-undang melepaskan batuk di tangga..

Tanpa Nama berkata...

mcm mana kalau lepas betulkan benda ni , ramai yang nak keluar islam ?

punca : tak boleh berzina .

mungkin dia orang fikir jugak in case jadi mslh2 mcm ni . jadi bagi kebebasan bila dah 18 tahun biar dia fikir sndiri . fikir lah menyeluruh . jangan tahu ckp pertahankan hukum islam je tapi isu org keluar masuk islam taknak ambil tahu .

pendapat peribadi saya je .

Tanpa Nama berkata...

setuju...
klo berjaya,tak payah riso hiv,buang bayi,perceraian akibat org ke3,vaksinasi hpv dan mcm2 lg penyakit masyarakat.
ktesekarang mengubati penyakit dengan sarana yg menggalakkan pertumbuhan penyakit,blom lg rm billion utk projek2 ni...
nbukankah mencagah lbh baik dr mengubati?

Louis berkata...

Sy Cina gak tp sy sokong bnde nih!!

Mantot berkata...

ramai nak keluar Islam sebab nak berzina?
berminat pulak aku nak tengok muka diorang camne....mesti hensem dan cun diorang ni...

ayunda maajis berkata...

haa..buat mcm cerite semerah padi tu...

kō⋅rŏxx berkata...

bagus tu Tot. undang-undang Malaysia sekarang tak cukup lagi.

setakat undang-undang syariah dengan undang-undang civil je, mana cukup. dua je tak cukup nak perjuangkan Melayu. kena ada satu lagi. undang-undang Melayu.

kalau orang Melayu tak serik jugak, wujudkan undang-undang khas ikut negeri pulak.

terangkanlah kat akar umbi, undang-undang Kedah tak merangkumi orang Johor, contohnya.

kena pecah dan perintah macam zaman dulu-dulu. Melayu, Cina dan India kena ada undang-undang masing-masing. bila berpecah belah baru kita kuat.

orang cakap mencegah lebih baik dari mengubati. itu semua dongeng. budak-budak kita tak perlu diajar. hukum terus. itu saja penyelesaiannya!

hah, bila nak jadi wakil rakyat ni Tot? aku rasa kau lagi popular dari Bob Lokman kot.

hari ni kau join parti, esok kau jadi menteri!

Mantot berkata...

heh...

Tanpa Nama berkata...

kalau minah rempit main ngan apek cine atau sebaliknye camne?

Rabiatul berkata...

this idea is very obvious, simple, and a good preventive move,
tapi kalau undang2 je ada, tak jugak di jalankan macam certain undang2 yg ada kat negara ni, nak buat apa kan..:|

saya berkata...

Anon respon terbaik:

kalau dah berani berzina, buat apa lagi nak mengaku Islam?

kalau betul2 Islam, mesti takut Allah..bukan takut undang2 dunia je..

Kap berkata...

bani yang keluar Islam semata-mata sebab nak lakukan perhubungan seks luar nikah gerenti peraturan dalam rumah mak bapa sendiri dia tak mampu ikut.

main langgar suka hati.

dalam kepala otak ingat nak lari rumah saja.

lari bukan selesaikan masalah, Anon oi!

Tanpa Nama berkata...

Penguatkuasaan undang2 kat M'sia nih mmg hampeh. Setakat undang2 je berapi tp tang perlaksanaan mcm haram. Undang2 manusia nih hanya diwujudkan utk membela golongan tertentu shj,cthnya: org2 berduit bleh bayar denda anytime. Sblm dijatuhkan hukum pun golongan berduit nih bleh bayar dulu utk menutup kesalahan.
Drp,
RYSMHP

Adlilatun Nur berkata...

Anon : mcm mana kalau lepas betulkan benda ni , ramai yang nak keluar islam ?
punca : tak boleh berzina.

Anon... Sejak bila agama lain meng'halal'kan zina...
Semua agama pun kata tokleh zina tak silap saya... But then ramai yg dah tak hidup berlandaskan agama masing2, itu yg ramai berzina...

Faizah Roslaini berkata...

Pelik sungguh. Tak ada orang pulak terfikir mende ni. Aku pon tak terfikir. Banyak selesai masalah tau kalau berzina diharamkan.

Aku sokong, aku sokong.

Tanpa Nama berkata...

ape yg dicakap tu betul.

soalan2 yg berbentuk:

camne kalau die tuka agama?

fuhhh, manusia mcm tu kalau ada, selamatkanlah. gile ape, sgup tuka agama semata2 nak dpt legal seks.

kite x yah cakap kat org, kte jaga agama kta, xyah hrp kat org. kenal adik2, saudara2, sahabat2, kte nasihat2kan. sbb tu la Allah trnkan ayat,

Demi masa, sesugguhnya, manusia itu dlm kerugian. kecuali MEREKA YG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH, BERPESAN2 DGN KEBENARAN SERTA MEREKA YG BERPESAN2 DGN KESABARAN.

cuma kta je x de keberanian tu. carilah keberanian itu, selamatkanlah saudara2 kita