Jun 15, 2011

18SX - Bergadai Untuk Memori Sehari,Masa Depan Apa Peduli,Yang Penting Jadi Raja Sehari...Lepas Tu Makan Megi

Thanks sebab bagi sambutan yang menggalakkan pasal posting kahwin semalam.

Tujuan aku tulis benda tu....kita selalu tertanya-tanya,kenapa bila dah jadi suami isteri kita tak bahagia....pada aku,benda2 yang kita dah buat sebelum kita kahwin tu lah antara penyebab utama..sebab kesan dia long term.

Tujuan lain adalah sebab aku rasa bisnes wedding boutique adalah salah satu bentuk bisnes rip off yang sangat2 cutthroat dan cekik darah.Gila kau sewa baju aje RM250 sepasang...sebab tu aku ajak anda semua kahwin cara Islam.Simple.Takyah gi sewa baju dan buang duit.Tempah baju kurung boleh simpan dan pakai sampai ke tua...ada gak kenangan.Aku?Baju dah hantar balik lepas kahwin...sewa kena bayar jugak...bodoh aku dan isteri aku satu masa dulu.

"Keburukan tidak mengamalkan perkahwinan Islam dari segi mental;"

a. Suami dah tersimpan dalam kepala macam mana "taste" isteri dia,maksud aku,level materialistik perempuan tersebut.Kalau isteri dia jenis demanding masa baru nak kawin,beban yang dia akan tanggung lepas2 tu dah bertambah semata-mata nak penuhi impian isteri.

b. Isteri pulak akan terbiasa jadi demanding dengan suami dan apabila ada benda yang tak cukup,dia tak segan2 mintak walaupun benda tu bukan necessity.

c. Isteri jugak dah tersimpan dalam kepala benchmark macam mana "sayangnya suami dia kepada dia" dengan menggunakan penilaian material.Katakanlah...bakal suami kata "hantaran yang mak bapak awak mintak tu mahal sangat" dan kebetulan pulak nilai toleransi bakal isteri tu kurang,sedikit sebanyak akan wujud rasa skeptikal terhadap kemampuan suami yang "cuba-cuba" negotiate sesuatu syarat yang tidak wajib ada langsung sebenarnya.

d. Ada jugak suami yang akan menggunakan bullet point "awak ni,hantaran aje mahal..tapi apa pun tak tau" kalau lepas kahwin nampak kekurangan isteri.Ni suami jahat ni...seboleh2 nya jangan jadi sampai tahap camni.

e. Suami juga akan jadi seorang yang bitter mengenangkan usaha dia mengumpul wang tu hilang sekelip mata.Ni yang banyak berlaku....sebab tu ramai suami makan luar.Dia marah dengan isteri sejak dari mula merancang perkahwinan lagi.

f. Perkahwinan macam tu akan menghasilkan pasangan yang meminta-minta antara satu sama lain.Dua-dua tak nak kalah bila berselisih pendapat.Ungkit mengungkit jadi kebiasaan,macam makan nasik.

g. Mewujudkan rasa tak puas hati antara saudara mara.Ye lah,macam korang banyak tulis,bila pengantin nak cara dia..ada lah makcik ke pakcik yang tak setuju,nak kena ikut cara dia.Grudge between relatives akan timbul..

h. Yang paling cilaka.....wujud persaingan antara masyarakat dalam memastikan kenduri dia jauh lagi grand dan lavish berbanding kenduri yang di adakan sebelum tu.

i. Dan yang lebih teruk lagi....akan adalah rasa iri hati atau malu yang timbul antara saudara.Katakanlah,sepupu kau tengok kenduri kau mewah,ada kereta kuda....sepupu kau mesti ada rasa nak kalahkan kau.Kalau yang tak mampu pulak..dia mesti malu dia tak dapat sewa kereta kuda,sebab dia hanya mampu sewa kereta lembu..

j. Bila mak bapak dah set benchmark tinggi..adik beradik perempuan lain mesti expect benda yang sama bila diorang kawin nanti.Anak tunggal perempuan untung dalam benda ni...hehehe.

k. dan dari situ..akan wujud rasa dalam diri anak perasaan tidak adil dan pilih kasih  kepada mak bapak kalau kakaknya dapat kenduri meriah tapi bila tiba turn dia,mak bapak tetiba nak pulak majlis ikut tuntutan agama.... (patutnya dia bersyukur..tapi...sibling rivalry...korang lagi paham kot benda ni berbanding aku)

(aku tak dapat nak berfikir keburukan ni lebih2 pada belah suami sebab otak aku bias..jadi,kalau ada sesape nak tambah untuk part suami..aku alu2 kan)

Berkait-kait kan?


"Keburukan tidak mengamalkan perkahwinan Islam dari segi material;"

a. Keluarga yang baru nak mendirikan rumah tangga memulakan perkahwinan dalam serba kekurangan.Kalaulah duit2 yang dikumpul dapat digunakan untuk beli peralatan rumah..kan senang dan selesa hidup?Kitchen cabinet pun beribu2 sekarang ni.

b. Suami dan isteri akan dibebankan dengan hutang kerana simpanan sudah lesap untuk "pesta" perkahwinan.

c. Tidak mesra alam.Bayangkan berapa banyak kertas yang digunakan untuk buat kad kahwin dan sampul dia?Lepas orang follow map,orang buat apa?Buang.Membazir...paying for something yang value nya tinggi tapi usagenya sangat limited.Carik la kad kahwin paling murah dan paling baik yang anda boleh dapat...

d. Rumah tetamu akan dipenuhi dengan barang2 yang tidak akan digunakan lagi dan selalunya lepas setahun dua...cenderamata yang diberikan akan dibuang.Duit terbang lagi.lepas kahwin ni,dalam setahun dua tu...wang seolah-olah terbazir macam tu aje tanpa kita sedari.Semua cenderahati yang diberi walaupun niat dia baik selalunya dimasukkan ke dalam tong sampah.Bayangkan,setiap kali cenderamata yang dah dibuang tu digantikan dengan pampers anak,susu anak dan sebagainya.Lebih praktikal...sebab tu dulu orang bagi telur rebus.Jimat kos dan takkan membazir..sekarang?

ps - Ada lagi sesiapa nak tambah?

......................

Dengan harga barangan yang makin mengarut tak berpadanan dengan gaji dan belenggu ekonomi kapitalis yang membuatkan "orang Asia bekerja untuk kayakan orang Amerika"....keburukan yang paling teruk bila kita tak mengamalkan konsep perkahwinan Islam adalah bila;

"....kita terpaksa tahan hasrat nak timang anak sebab takut nanti duit tak cukup...isk isk isk..."

Tapi...walaupun kita dah terlanjur membazir sehingga takde support financial..jangan takut nak buat anak sebab rezeki anak tu Tuhan dah tetapkan...Insya Allah akan ada.So,lepas kahwin,jangan risau,buatlah seks berapa kali pun sampai isteri pregnant..tak perlu risau.Nanti2 ada la jalan Tuhan bukak...

.........................

Aku tujukan kepad golongan wanita satu soalan...


"Adakah mempunyai majlis perkahwinan yang sederhana dan ikut kemampuan,tidak seperti norma masyarakat kita merupakan sebuah pengorbanan yang perit untuk anda lakukan?"

Jika anda jawab ya...fikir dulu betul2,mana datang fantasi tu?Adakah datang daripada filem orang putih,adakah datang daripada tengok orang lain punya kenduri macam mana...

Anda bakal meletakkan bebanan tambahan kepada bahu bakal suami anda yang dah pun bersetuju untuk tanggung dosa anda.Ada jalan mudah..jangan ambik jalan susah.Ringankanlah beban bakal suami anda dan mak bapak anda....

Yang paling mustahak...jangan terikut-ikut dengan orang putih.Kalau tengok dalam drama dalam filem,bila wedding day...apa saja yang pengantin perempuan nak..perlu dipenuhi sebab wedding day dia adalah hari meraikan dia yakni pengantin perempuan.

Tapi kita tak macam tu.Wedding kita bukan hanya untuk orang perempuan sahaja.Jangan ketepikan bakal suami anda,jangan jadikan mak bapak anda mangsa kerakusan anda.Lagi senang majlis,lagi berkat la perkahwinan.Lagi prepare couple untuk hidup selepas berkahwin,lebih baik.Benda yang paling kita kena kejar..berkat.

Sebab bila dapat berkat....suami tak payah pun mintak dilayan macam pelacur,isteri yang volunteer nak buat camtu.Benda halal bang!Isteri pulak tak payah nak marah2 suami sebab tak buat kerja rumah..suami sendiri yang volunteer.Tak kiralah penat macam mana pun tapi bila hati kita senang semua benda jadi riang....projek anak pun akan kerap sket nak membanyakkan umat kat dunia.

Kesimpulannya,aku akhiri dengan sebuah pantun moden.

Sangat indah masa bercinta....
Mana tak nya tiap hari dating,
Bila dah halal apa salahnya,
Lepas dah kahwin tiap2 hari.......

Pandai2 la anda habiskan pantun aku tu.
Aku suggest "cooking," "cleaning" "jogging" "loving"....

101 ulasan:

ComOt berkata...

buat kenduri kecik2 nanti tetamu bagi hadiah cikai2 jer hmm...

Cik Kamoo berkata...

bersederhana tu lagi baik ... supaya leh hidup tenang lebih lama ... ye dak

Nor Adzwaty Rokkafella berkata...

stuju banget dgn post sblm ni n yg ni...sy adalah antara org yg dikutuk ramai kerana x mahu mengadakan majlis perkahwinan yg grand...cukup dgn majlis akad nikah & kenduri kesyukuran sahaja...sy rasa pengisian slps perkahwinan tu lg penting dr bazir duit buat majlis meriah2 cmtu...

Radio Baru berkata...

Comot ni mesti seorang wedding planner kan? Beria2 mempertahankan majlis mesti grand,pastu letak gambar2 kat Facebook.

ika~~ berkata...

ada..
aku xphm yg bg door gift sudu n garfu kecik,cwn kecik etc tu..mmbazir!apa suh men masak2/pondok2 eh?

ComOt berkata...

radio buruk: i'm not
dah nama pun majlis..takkan nak buat hambar je..kemuncak majlis adalah pengantin duduk di pelamin. menyaksikan silat gayung. tak pun baling bunga. kalau nak hambar je..baik buat kenduri arwah. atleast tetamu rasa berbaloi dtg jauh2. kalau u all pergi sst majlis pun majoriti mengharapkan sst yg cambest dan seronok utk dikenang. saya tak faham. kenapa lelaki amat berkira hal ni. padahal boleh je beli rokok, main game sampai habis beratus2,beli heli atau kereta control. belum termasuk yg gila gadjet yg pantang tengok benda canggih2. tak lupa suka modify kereta mcm kostum badut. meluat gila la korang ni

mr edz berkata...

pokok pangkal mesti kembali kepada Al quran dan sunnah...

Siberkop berkata...

Mantot, McLovin!

Comot, jangan emosi. Bila hal2 kenduri dikaitkan dgn beli rokok, main game, itu dah berbaur emosi. Lepas tu anda bandingkan pula majlis kahwin dgn kenduri arwah. Post sebelum ni pun anda bandingkan begitu.

Yang saya belajar dan saya tahu, kenduri arwah tu sesuatu yg bukan keperluan juga. Kenduri kahwin tu perlu tapi sekadar untuk memberitahu org ramai yg 'anda' dah kahwin. Ini kalau kenduri kahwin dah jadi majlis untuk beritahu anda ada byk duit utk dibazirkan, itu dah salah.

Semua org, lelaki atau perempuan, ada keinginan. Ada jer lelaki nak buat grand2 lagi2 kalau dia mmg rasa dia hebat dan nampak hebat kalau buat majlis kat dewan2 hebat. Tapi itu semua dah jadi pembaziran. Baik sedekahkan duit tu pada anak2 yatim. Mula2 kahwin dah sedekah kat anak yatim wow, insyaALLAH berkat woit!

Wallahua'lam.

Nia Dhani Nasir berkata...

Sya setuju majlis simple2 dan tak perlu membazir bab2 pelamin bagai.
Kalau rasa diri tu banyak duit lebihkan utk makanan dan jemput anak2 yatim dtg kenduri dari duit dihabiskan utk perkara2 nonsense dan menyusahkan diri dikemudian hari.
Tetamu dtg pun nak makan je. yg penting makanan sedap dan cukup,

Ape guna habiskan duit utk pelamin beribu2 sedangkan nak duduk kejap je...bukan boleh tido pun atas tu.

Islam tu mudah je tapi kita yg menyusahkan....

manueng berkata...

istilah 'grand' ni kalau kita duk kejar sgt, takkan ada penghujungnya... bila naik kereta kuda dah jd trend, benda tu dah tak nampak grand sbb semua org duk buat... lepas tu mula la cari idea yg lg grand...tak tau la naik apa pulak... kalau ada burung garuda, mau disewa nak bagi lagi grand agaknya... sbb tu la buat ikut kemampuan...kalau rasa mampu spend rm10k utk keseluruhan majlis tanpa perlu berhutang, maka itu la tahap grand bg sesuatu pasangan tu... kalau mampu spend rm3k, maka itu jugak la tahap grand nye...tak perlu la berhutang bagai semata2 nakkan majlis yang grand sbb tak nak kalah dgn org lain... cuba ingat balik, ada ke kite duk berkira sgt bila pergi kenduri org? ada ke kita nak sgt kenduri grand? asal dpt jumpa tuan rumah ngan pengantin, dapat duduk makan hidangan, cukup la kan...ke ada yg pergi kenduri org duk harap lebih dari tu? sepanjang aku pergi kenduri org, tak pernah pulak aku harap lebih dari tu...dan aku rasa kebanyakan tetamu yg hadir pun sependapat dgn aku...so tak perlu la risau sgt takut org duk mengata kenduri kita tak grand...takde siapa kisah pun ;)


p/s: majlis perkahwinan yg grand mmg sering diingati, tapi aku tetap pentingkan kehidupan selepas kenduri tu...kalau setakat nak diingati grand nye sesuatu majlis, agak2, yusry KRU & erra fazira nak tak majlis diorang dulu diingati sampai bila2? sakit hati jadinye kang...huhu =p

Tanpa Nama berkata...

aku setuju dgn comot bab habis duit rokok sbb MEROKOK 100% xde faedah

but ntuk compare dgn game, itu tak adil, same dgn pompuan nye hand bag, mekap, bla3 sume tu

kesimpulan yg psni, nk bandingkan game n rokok dgn berbelanja untuk perkahwinan tak relevan, itu dah masuk emosi mcm siberkop ckp

comot, tanye ko, ko dtng majlis sbb nk meraikan pengantin atau nk tgk grand ke x majlis?

mcm aku ckp dlm komen kat post sblom ni, INI SEMUA NIAT

kalau dah niat nak makan, nk dilayan sbb nk hargai kite dtng dari jauh, mmg sakit la kan

sbb PENGANTIN SEPASANG, TETAMU BERATUS, BERIBU

nk puaskan hati sorng2 yg dtng, mmg mati r, stiap org ade taste masing2

kalau kite hidang kari ayam, tapi ade yg xsuke kari, kene masak gulai lemak lak ke untuk dia???

berbaloi ke hutang berpuluh ribu, demi nk puaskan hati tetamu?

aku tak bermaksud kepuasan tetamu tidak penting

maksud aku kite buat mne yg mampu, untuk mencapai matlamat memuaskan hati tetamu sehingga berhutang itu tak patut

contoh kt rumah ko ade ekon, ko blk kg jauh2 smpy sarawak, ko ingt opah ko nk pasang ekon ntuk ko demi menghargai kedatangan ko?

cukup la sekadar menepati syarat ianya satu majlis perkahwinan, Islam sendiri ajar zuhud kan

kalau kite xpuas ati dgn majlis yg sederhana, mane kite letak nilai ZUHUD kite??

sedangkan kite hadir untuk meraikan pengantin, majlis lak yg kite tgk, malu la kan

lg pn, majlis org len knpe kite nk bising2

bnyk je kenduri kawen aku dtng yg mcm2 xde, doof gift xde, xde kipas, panas weh dok bwh kemah

tp ape ak kite nk complain? itu bkn majlis kite

n kite dtng pn ntuk MERAIKAN PENGANTIN, bkn untuk tgk cane majlis tu grand ke x

its all about NAWAITU, NIAT kite tu yg penting, tu je..

-BERUANG-

LS berkata...

Nice Bang Mantot.

"h. Yang paling cilaka.....wujud persaingan antara masyarakat dalam memastikan kenduri dia jauh lagi grand dan lavish berbanding kenduri yang di adakan sebelum tu."

Super nice.

Meriah? My ass.

makcik kantin berkata...

hari-hari mantot tulis pasal kahwin.. dr mudah dah rasa mcm susah pulak kawen ni kan?

penting sgt ke nk jd raja sehari tu?? proses yg penting, adalah slpas kawen.. masuk rumah baru banyak nk pakai duit. Makcik ada tgk majlis wedding grand wat kt taman ape ntah kt putrajaya tu.. sampai ke hari ni, couple yg majlis ala2 putera raja tu hidup kt umah sewa yg sekeliling penuh ngan LALANG! kesian kn.. pegi keje pun laki-bini naik motor. bile bini da mengandung, br sibuk nk beli kereta 2nd hand..kut2 ada kwn nk jual murah :(

tak payah membazir masa nk kawen.. banyak lg nk pakai duit pas kawen nanti.

syah shah berkata...

Agreed dengan point Mantot... Yang bersederhana ini yang paling afdhal dalam Islam...

Dan perlu ingat ye wahai anak-anak gadis yang belum kawen termasuk mak bapak gadis-gadis, belanja kenduri kawen anak gadis adalah terletak pada pundak ibubapanya sendiri, bukan bakal suami.

Perempuan Melayu berkata...

Mantot,

aku tak tahu kenapa everytime aku baca post mcm ni, aku bayangkan kau tak bersyukur dengan bini kau sekarang. aku bayangkan kau tengah bercerita pasal diri kau sendiri. seingat aku, sebelum kau kahwin, kau jarang utarakan perkara2 sebegini dalam blog kau yang buat aku suka sgt baca blog n penulisnya sekali. tapi dua tiga blog yg lepas ni aku rasa kau dah lain. lepas kau kahwin ni, kau tak happy ke yang?

pendapat aku, yang penting, bakal suami isteri kena tolong each other dari sebelum kahwin sampai mati. aku admit aku mmg dapat duit hantaran mmg banyak, tapi duit tu aku gunakan beli TV, Sofa, kabinet tv, mesin basuh, peti ais, semua utk kegunaan bersama. hantaran mahal2 tu, dia beli barang2 dia, aku beli barang2 aku. tp in the end, harga semua sama. fair n square.
infact masa kenduri itself, aku baru perasan dulang suami aku 13, aku balas pun 13. ok je.tak de pun dengar orang lain ngata. semua gelak je.

aku tatau lah kau dok bandingkan benda2 ni sume dengan sape tp aku rasa rata2 kawan perempuan aku semua cam aku.

kau dapat point2 ni hasil dari kajian mana mantot. aku wonder la :P

Encik Sood berkata...

Comot. Niat tu penting.
Kenduri arwah memanglah tak meriah. Sebab kita berkabung. Kau takleh samakan kenduri arwah dengan kenduri kahwin. Kecuali kalau kau pernah ke Toraja, memang kenduri arwah dia meriah gila2. 7 hari 7 malam berseronok. Sampai simpan jenazah dalam rumah 10tahun demi nak kumpul duit nak bagi grand. Alah, kat Nat Geo pun ada.
Kalau kenduri grand2, buat kat hotel, kek 5 tingkat dll...tapi crowd yg dtg dok pedulik pasal the material part of the wedding...lari dari niat asal nak meraikan pengantin...makanya memang sumpah tak meriah. Last2 jadi sesi ngumpat, banding-membanding. Yg Sheikh Muszaphar tu aku rasa grand tahap melampau. Tu tak kira lagi yg aku tgk kat yutiub, bertandu bagai... Itupun orang komen gak.
Kalau takut wedding jadi senyap, hambar...Abis tu orang yg dtg tu xbercakap ke?
Konsep raja sehari tu kena campak jauh-jauh. Sebab konsep nilah kita jadi selok parok.
Again, niat tu penting. Jgn tersasar dari konsep walimah.

Shera berkata...

bg pendapat sy...
sume nie berlaku atas kemampuan..
kalu kite da mampu, kita buat la ape y kita nk utk hari bersejarah kita..
sekali seumur hidup kot kn...
if xbape mampu pon, kite berusaha..
besenyer la kan.. if kite nk sumthing dlm hdop, cthnye. kereta idaman, rumah idaman, bini idaman etc. mesti kite bsungguh2 berusaha utk mdapatkannya..
bg sy sama je mcm erti perkahwinan nie..
kita nk mrasai ape y kita idamkan dlm hidup..
tu nama dy kepuasan hdop..duet boleh dicari lg.
rzeki dimana2..
lpas kahwin nti rzki kite btambah2.y pnting sume org happy...
asalkan jgn terlalu membazir,timbulkan riak dlm hati dan melanggar hukum hakam agama kite...Insyaalah~

Wallahualam~

Radio Baru berkata...

Wakakaka.. radio buruk la pulak. Emosi sungguh kau rupanya.

"kalau u all pergi sst majlis pun majoriti mengharapkan sst yg cambest dan seronok utk dikenang"

Kah..kah..kah!!!

Akulah Pak Lan berkata...

Tak tahu kenapa..tapi suka entri ni..

-HanaMichi- berkata...

suka artikel ni..paling setuju point g.. interfere..

tapi mslh yang timbul..permintaan fmly yg nak dipenuhi.

life afta married lagi penting kan? ni x....sbb nak nama..sbb nak tunjuk, mjlis anak aku grand dgn kawan-kawan..n im sick about it..lalu, tidak timbul niat nak kawen.

peace!

b berkata...

aku nak kawin ringkas-ringkas ja.tapi mak bapak nak jugak buat kenduri untuk panggil semua kawan tauladan teladan sedunia sebab nak membalas panggilan dulu dulu katanya.susahla.last-last tak pyh kawin lah.now single sebab dah tau susah nak kawin.

pet berkata...

setuju bila ada yang kata lelaki ni kalau nak spend untuk benda-benda lain (cth: modify kereta, beli gadget, beli rokok etc) memang laju je. tapi kalau nak spend untuk rumah berkira habis.

setuju bila ada yang kata perempuan ni kadang-kadang over spending kat wedding. nak baju designer saja, nak fresh flower saja. kononnya ni once in a lifetime la.

setuju bila ada yg kata perempuan pun bertimbangrasa..banyak kawan-kawan yang gunakan duit hantaran untuk beli set bilik tidur rumah, sofa, meja makan dan apa-apa yang berkaitanan dengan kehidupan selepas kawin...secara tak langsung, mereka telah berjaya buat lelaki saving duit untuk untuk keperluan bersama.

Tak setuju dengan adat yang menyusahkan pasangan zaman sekarang. Kebanyakan sekarang memang nak wedding simple je. Tapi ibubapa dah dimomokkan dengan mesti ada majlis resepsi sebab nak acara merenjis, mesti ada meja beradap dengan udang panjat dan buah ukir-ukir, mesti ada dulang hantaran 7 balas 9, mesti ada wang hantaran dan pasang 10 unit khemah.

At the end of the day pasangan terperangkap antara nak wedding simple atau ibubapa yang kecil hati sebab wedding "tak ikut adat".

Maka akhirnya sebuah majlis yang ringkas terpaksa menelan belanja at least rm30k.

Pasangan berhutang, wedding vendor tepuk tangan.

morovlizki berkata...

Gua salute utk pemikir mcm lu bro.gua pun ade wat pkara yg x ptt n mbazir.terbaek lu,bro.

Katak Hijau berkata...

Comot: Daripada bazir duit buat majlis grand2, baik simpan duit tu nak beli rumah ye tak?

Ini namanya forward thinking. Bukannya meluat nak keluar duit. Apa barang kenduri mengalahkan wedding Prince William, tapi lepas kahwin duduk rumah sewa kat flat, makin ikan masin tiap2 hari.

ComOt berkata...

agreed with sheera and pet
to radio buruk.. KAH KAH KAH jel a ye point awak? naper? dah terkena batang hidung sendiri? bab keperluan sendiri semua nak berjenama. bab nak kahwin berkira pulak. yup! ada perempuan mintak hantaran tinggi bukan sbb nak buat kenduri shj. diarang nak beli emas. utk saham akan dtg. yg ni mmg realiti. dan plan saya. mana tahu suami susah, tak cukup duit utk anak. err..pernah dengarkan istilah suami gadai barang kemas isteri? ahaha

Encik Sood berkata...

Meja makan beradap dengan udang panjat tu aku baru je terkena semalam la weh!!!
Dengan centerpiece fresh flowers gitu.
Dengan tagline "sekali seumur hidup"...
Akak, sebab menda ni sekali seumur hiduplah saya tak nak look back at my wedding and say,
"I could've saved at least 5k on decor & makan beradap ALONE."

Darling berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Darling berkata...

kalau tak ada duit tak payah buat grand2. dh kaya sgt xtau nak letak mana duit tu buat je la, hak dia.

yg penting kalau dh masuk waktu solat, pengantin jgn xsmyg.

mazin berkata...

salam ,

aku rasa sebenarnya kita ni banyak terpengaruh dengan oranng sekeliling + nak jaga hati . pengalaman aku sendiri la, aku mmg nak buat simple2 je. tapi, bila sampai kat adik beradik + makcik + sedara mara - ada je la yang suruh buat macam2. kalau x ikut nanti kecik hati, kalau ikut kan plak , kita yang tak senang hati. so aku dapat rasa la kadang2 bukan semua orang rasa gembira masa hari kahwin diorang - ada jugak yang rasa terseksa macam...... ha ha ha hah a ha

Tanpa Nama berkata...

biar sederhana asalkan meriah & bermakna. lelaki bukan berkira, tapi berjimat - cermat. LOL. -Ace-

Radio Comot berkata...

Cik Comot, tak kena nyer.

Aku cuma tumpang gembira untuk bakal pengunjung2 majlis kawen anak kau yang grand nanti. Tapi kalau dia jatuh miskin lepas kawen, kau masih nak salahkan laki dia jugak ke?

Dan jhangan lewper jweger jewmput Mantot & kitowang syemua tau kat majlis anak kau nanti ye? Tak syabar kitowang nak menikmati majlis kau seronok utk dikenang.

ComOt berkata...

@radio mongok: anak? anak kucing adew lew. kena tinggu depa baligh dulu . saya buat kenduri bagi ikan rebus ja kat hangpa. berkira sgt kan? harap gumbiralah dan terkenang dgn jamuan saya nanti tuew. haha.
so moral valuenya lelaki perempuan kena adil. lelaki kalau boleh make up kan kereta jadi lawa2 takkan tak boleh manjakan isteri anda? jgn lupa tugas isteri org melayu lebih mencabar tau. kpd perempuan pulak,anda kan bijak. fikirla sendiri. bukan mcm lelaki. lurus bendul. semua nak kita terangkan. muahaha

serenity9260 berkata...

ceh,kawen je,xyah mahal2 der


Ni best bro!!!
Cool Aje:Pejuang Libya Menggunakan Barang Buangan Untuk Mencipta Mesin Perang Seperti Machine Guns!!

Sejuta Trafik Ke Blog Anda!

Tanpa Nama berkata...

Artikel ni betul gak..n salah gak
tp xpela..blog ko kan..tulis jek ape2 ko nak :)

Org nak kawen
ps: ak setuju dgn perempuan melayu..hue hue

missnadira berkata...

mcm tertarik dgn comment perempuan melayu..
sy pun ada baca post2 encik mantot sebelum dia kawin..berbeza dgn skarang..

but anyway..sape2 rajin pegi bagi link post encik mantot ni dekat blog2 bride2be yang berlambak2 sekarang ni..baca blog2 diorang terus rasa
"susahnya kawin ni.."

sy setuju jugak dgn mazin,
kalau kata lah sy n bakal hasben nanti nk buat simple punye majlis, ape kate parents saye, sy anak pmpuan sorg msti nk buat grand, kalau bakal hasben pun anak lelaki sorg, mesti mak die nk buat grand jugak, kdg2 mak ayah kite okey, makcik pakcik atuk nenek pulak yang tak puas hati, ape majlis anak kau kecik aje..anak tu sorg je pun kau kedekut nk keluar duit ke..duit tu simpan bukan boleh bwk mati kassim oii..

dan macam2 lagi..kdg2 pengantin yg tersepit..

banyak side of story..tak semua bakal pengantin yang caught in the hype nak majlis grand2..

Cik Puan Comel berkata...

n3 yg bagus utk dibaca oleh lelaki dan perempuan yg akan berkahwin.

ok,aku msa kawen dulu pun jadi mangsa kutukan org and sedara gak...kes simple:

1. wang hantaran & mas kawen murah(ni sbb aku bincang dgn suami aku dulu before bertunang berapa yg dia mampu.dia bg satu amount,and aku reduce lagi.then org cakap aku downgrade diri sendiri and bg bakaal suami pijak kepala aku)

2.tade sanding sanding yg grand grand

3.pakej kawin paling simple and murah.butik tak glamer.

4.masa bertunang aku pakai baju sedia ada,make up sendiri,tade stage and professional photographer .jamuan pun aku yg masak sindri utk 40org.ahahaha

aku punya justifikasi sonang jo
1. aku kira kemampuan suami aku dan kemampuan aku sindri.alahai..setakat seronok je org memuji majlis sehari tu..apa la sgt.....daripada nk menanggung beban hutang keliling pinggang pastu.kalo grand camner pun..ada jugak mulut mulut akan ckp gitu gini..mana pernah puas maaaa...pilih...korang yg nak kawen ke atau sedara mara or kengkawan tu yg nak kawen sampaikan korang nk ikut telunjuk aor kemahuan dorang..nak malu hape...janji selamat and halal ko nak peluk cium laki ko pastuh

2.aku tade sanding sebab aku malu and abg,ayah aku ustaz.kalo dorang tak suka,,automatik aku pun tak suka.masa tu laki aku nak,aku cakap kalo dia nak,wat la sanding kt umah dia..tapi aku takkan duduk sanding..and maybe family aku pun tamo datang.kejam kan?tapi aku cuma pk tamo membazir jek.ahahahaha

3.murah sebab aku dah pk pas kawen lagi nak pakai duit.aku suka pahala lebih nak kurangkan beban suami aku.pahala free sape takmo..janji aku ada baju yg boleh org tau akulah pengantin yg diraikan dan aku dah jadi bini org,cukup.

kesimpulannya,bersederhanalah dari semua segi.ikut kemampuan kita and pasangan memasing.pas kawen aku bersyukur sgt still mampu beli barang rumah skit skit and tadelah makan megi mcm mantot cakap tu*sekali sekala teringin tak salah kan.ahahahaa

-icha03- berkata...

susah la nk buat kecik2..
kadang tuh, mak bapak yang nk grand...
yang semput, kite la anak anak..
huhuhu ...
arap nnt aku jadi mak yang serba sederhana..
insyallah...

Tanpa Nama berkata...

comot:

mana anda nak? lelaki yg sgup berkorban duit tenaga utk melayan fantasi anda bila anda sempurna buatnya atau lelaki yg sanggup hidup bersama anda sampai mati walaupun anda cacat bagai?



fobia fikir pasal kahwin

rierie berkata...

sye klu ikut ati mmg nk wat mjls kawen simple2 je..tp x leh sbb nnt de byk mulut yg mengate i.e my relatives n my neighbours..diorg mmg xle tgk org lebih or kurg ckit..de je nk d kate nye..saba je la..kakak sye dl pon kawen simple2 je..riuh sekampung jd nye..diorg tuduh kakak sye da mengandung..sbb tu lah kawen rushing2..Ya Allah..kakak sye tidak la seburuk tu..time tu kakak sye br umo 21 thn..manela de duit sgt nk kawen..tp die kawen jgk..wat bnd baek watpe nk tangguh2?sye yakin ni lah slh satu sbb nape org wat mjls grand2 skang..tp tidakla smpi sggp b'gadai hutang keliling pinggang..persepsi masyarakat senanye yg wat kte cmni..nk tutup mulut diorg xleh..alangkah bgsnye klu kte ade masyarakat yg x bluntly judge kte

Auni berkata...

mantot, tak payah

Tanpa Nama berkata...

cik puan comel:

terus terang suami cik puan comel seorang yg amat3 bertuah...

tahniah dan semoga ke anak cucu

Auni berkata...

Mantot, kau tak payah berdebat dgn comot, perempuan melayu dan yang seangkatan dgn mereka. Aku setuju dengan post ni, you've got your points...

haru biru berkata...

kahwin tu mudah..

hafal sepotong ayat al quran pun boleh jadi mas kahwin.

aku dh rasa kahwin tu susah..
nak cari duit lagi, nak jaga perasaan tunang yg berubah tiba2 jadi orang lain..

nasib baik aku lelaki..

haru biru berkata...

comot,

kalau niat kita nak menerima pujian orang ramai ke atas apa yg kita buat tu namanya riak..

kalau kita riak, orang2 yg sekeliling kita pun riak juga..

Tanpa Nama berkata...

aku tak kawen lg, n lambat lg kot nak kawen

tp aku pk2 buat cmni je kalo psl family sedare mare sume dok sebok psl majlis kawen aku nnti

ckp cmni, ooooo, nk grand, nak ape?? kuda?? labu? istana? bole2, meh sini duit, kite letak sume tu dlm majlis nnti k

kalo depa bg duit, untung, kalo xbg, tnye r awat xmo bg, td beria bg idea mcm2, soh buat mcm2, mintak duit xmo bg

kalo dia ckp tu majlis hang, bwatpa gune duit aku

oooo, majlis sndiri, duit sndiri, idea susunan atur care sume sndiri la kan?? ikut suka tuan punya majlis la kan??

ckp blk bkn xbg campur tangan, tp cukup la skadar bg idea, mne yg mampu kite buat, nk paham tu je, jgn kecik ati kalo xgune idea dia

ckp, kalo nk sgt gak gune idea hang, bak sini duit, jalan je, hahahaha

nak tak nak dia akan snyp, mmg diorng xkan puas hati, tp ape sgt diorng bule buat, bising jela kan

nk tutup mulut org mmg xkn bole, buat grand cane ade gk yg bising, puaskan hati yg sane, sini lak bising, payah kan

pk la, kalo berhutang bukan diorng yg nk tlg bayar hutang

kalo depa riso, depa ckp ni skali je sume, nnti terkenang2 bla3 bile dah tua sume

ckp blk yg kite sndiri mmg nk cmni, so jgn la riso

itu jela bg pandangan aku

aku rase kalo btol2 tekad nk bersederhana, msti bole, msti ade jalan

tp kalo pasangan sndiri yg xmo, tu masalah besar

-BERUANG-

izman berkata...

bersederhana lebih baik. tapi kalau duit berlebihan, why not.

salam ziarah.

Tanpa Nama berkata...

cik ririe, mmg susah sangat nk tutup mulut org

mulut org mmg akan bunyi cane pn

kalau buat sederhana ckp cmtu, kalo buat grand lak

dia ckp cmni, kawen tym muda, duit pn tadak, tp majlis nk grand je, tu ape lg, hutang le tu

tgk, mmg payah nk puaskan hati sume org, sape2 yg xphm tu biar jela

ape yg diorng bole cume buat bising je

sape2 yg bising ni, kite biar Allah yg balas, itu diluar keupayaan kite

mane lg penting? nk ikut panduan Islam, cari keredhaan Allah atau mulut2 busuk org len

ingt Rasul kite punye cabaran lg besar, kite punye ni ciput sgt je kot

ingt, jangan korbankan mase dpn sbb nk tutup mulut2 busuk ni

-BERUANG-

Tanpa Nama berkata...

Masa nikah nt sy dan bakal suami pakai jeans dgn tshirt, nikah kt umah je. Lepas tu makan nasi minyak + ayam masak merah + rendang dgn acar buah (masak sendiri) bersama keluarga terdekat. Dalam masa 2 jam, semua setel. Nak sambung g keje lepas tu pun bleh. Ok x?

Cik Mun berkata...

Ya, itu dia. Tepat sekali. Perkahwinan dan pertunangan zaman sekarang ni banyak dipengaruhi oleh TV dan majalah-majalah yang mengambarkan sebuah pertunangan dan perkahwinan itu perlu dalam keadaan grand. Padahal perkahwinan menurut Islam itu adalah mudah dan tak membebankan, mentaliti orang sekarang terlalu materialistik untuk sebuah majlis yang bersifat sehari padahal duit yang dikumpul tu boleh je untuk perbelanjaan sepanjang berkahwin. Sekarang orang bujang yang kumpul duit semata-mata kumpul duit untuk kahwin bukan selepasnya.

EffYouSeeKay WhyOhYou berkata...

hello!the purpose of majlis kahwin is to inform orang sekeliling yang kita ni dah kahwin,sekaligus mengelakkan fitnah.

@comot:emosi much?rileks sudah.

what with your statement? : kpd perempuan pulak,anda kan bijak. fikirla sendiri. bukan mcm lelaki. lurus bendul. semua nak kita terangkan. muahaha

kalau kau belum kahwin,i hope you won't.sian laki kau.

ComOt berkata...

ye la mr bear. buatlah kecik2. masak bihun ngn air sirap. tapi tlglah jgn menjemput org yg jauh2. buat sakit ahti je. kita punya duit minyak,duit tol,dress up lagi, memang tak berbaloi2! huh!!

lilacfla berkata...

tak senonoh tajuk kau. kawan2 ingat aaku baca artikel entah apa2.

hee kahwin biarlah besederhana. bukan majlis sehari tu yang paling penting, tapi hari2 lepas majlis tu kan?

ComOt berkata...

@EffYouSeeKay WhyOhYou yg tu bukan saya saja2 cakap. penceramah lec lelaki yang habaq sendiri. lelaki bendul dr perempuan sikit.suruh beli ayam, ayam je la dia beli. padahal sendiri yg nak makan tom yam :D

EffYouSeeKay WhyOhYou berkata...

@comot:I've heard TONS of sexist joke about women from my lecturers and yet you don't see me flinging them at you don't I?but I'm digressing.let's stay to the topic shall we?

and....you completely MISSED beruang's points.baca betul2 boleh?

MAJLIS KAHWIN NI UNTUK INFORM ORANG YANG KITA NI DAH BERNIKAH.dah halal duduk sebilik dan sebumbung+elak fitnah.itu yang penting.

Tanpa Nama berkata...

menarik tul article ni.. meh aku citer pengalaman aku:

1) aku khawin umur 25, hantaran 6 riban jek.
2) majlis kenduri sebelah pompuan mmg grand, tapi sbb tak usik duit aku so aku tak amik port sangat la
3) kenduri sblh aku mmg simple.. 2 khemah yg di beli kat giant (jiran punya), meja kosi yg kakak aku dapat ntah kat mana, bekas telur seramik utk 100 orang makcik aku bagi (dia simpan dari majlis2 khawin yg dia attend), kad khawin aku pakai cover dari sebelah pompuan, cuma tukar isi dalam jek (print sendiri), masak gotong royong antara mak aku ngan kakak.
4) jemputan dalam 80 orang
5) pakai baju nikah )kaler putih)
6) keseluruhan cost = Rm400

hasilnya?? lepas 6 tahun kahwin, aku dah beli 3 bijik umah yg bernilai more than rm1 juta! settle.

Shera berkata...

kecik2 ke besar2 tu sume atas kmampuan...
y xmmampu tu jgn la dok dengki, nk condemn2 mjlis org y mampu..
if nk cite type2 mnusia kt bumi ni,
ad y jnis mnusia simple life, mybe dorang mmg xsuke bnda leceh2 bagai nie..wat bese2 pon dorang xde hal..even dorang kaya pon..
Allah jadikan manusia ni mcm2 keinginan dan kmahuan.
tp jnis y btol2 appreciate hal2 mcmtu, len plak dy pk..everything must be perfect, for him or her..
xkesa la org nk ckp ape..coz duet aku bkn duet ko..
kalu aku xmmpu pon, aku bkn mntak sdekah sna sni..xmntak duet sape2.
at least brusaha ape y kte nk dlm hdop..

So hormatilah hak masing2...janji xmenyusahkan org dan mlampaui batas2 agama.


but ape2pon, jgn terlalu membazir,ikot kmampuan, jgn riak & jgn lupe bnda y wajib & elakkan pkaran y haram..
& pastikan bakal isteri or bakal suami kite tu direstui mak abah & family...
& menepati ciri2 pasangan dlm Islam..
Memilih isteri:
1)Agama
2)harta
3)paras rupa
4)keturunan
tu plg utama..
Insyaallah semuanya akan berkat..

Wallahualam~

Radio 'insert perkataan Cik Comot' berkata...

Aku rasa Cik Comot masih tak jawab soalan - lelaki yg sanggup berkorban duit tenaga utk melayan fantasi kau. Heheh..

Selamanya ni aku heran Mantot ni attack pompuan yg macamana. Rupa2 nya memang wujud jenis pompuan yg blogger ni maksudkan.

Anon 12:33:00 PM GMT+08:00. Aku respek kau la.

Kudut berkata...

memang kitorang buat kenduri nikah n kahwin nnt nak puaskan hati ko je kn yg datang dari jauh. seriously, kalo ko datang semata nk nilai betap grandnye sesuatu majlis, baik tak payah jemput ko terus, sebab org mcm ko la penyebab skeptik "kahwin mesti grand kalo xnk kena kutuk."

Kudut berkata...

oh ye. To Comot, look previous post.

Laici berkata...

adeh,

cik comot,

ada ker majlis kahwin jamu bihun dengan air sirap jer? aku tak pernah lagi pergi majlis pastu makan camtu..point kat sini nk elakkan pembaziran jer,

ok, kau dijemput ke majlis tu, apa niat kau? nak tengok majlis grand2, makan makanan yang sedap2 dan mewah2 sambil tengok persembahan utk pengantin? baik kau pergi bufet hotel, tengok persembahan kat sana..

kita pergi majlis kahwin tu sebab rasa hormat,dan tumpang gembira dengan perkahwinan org yg kita kenal tu, tapi kalau niat kau sendiri nak komen majlis tu gempak ke tak, dan nanti niat pengantin dapat hadiah best2 sebab dah berhabis duit buat majlis...dah tersasar dah niat tu

Tanpa Nama berkata...

HANGATTTTTTTTTTTTTTT...HEHEHEHEH ALAA EMAK KAWEN KAN AKU...LEH PAKAI LG KE AYAT TU ZAMAN SEKARANG???
SENDRI NK KAWEN SENDRI LA TANGGUNG... :) HEHEHEHEHE APE YG PENTING KERJASAMA....NK IDOP SAMA2..NK TDO SAMA2...PALAN TU MESTI ADA...BIAR MURAH ASALKAN SELESA....
BALIK SEMULA KEPADA AL-QURAN DAN SUNNAH...BARU KITA TAU HAKIKAT SEBENAR...SEDARLAH..KITA SEMUA NI UMAT AKHIR ZAMAN..MEMACAM DUGAANNYA...

WASSALAM...

Tanpa Nama berkata...

Aku malas nak login sebab pakai PC lab...perbincangan ni mmg kelakar .

@Comot,
apa kata kau cerita sket impian kau nak wedding macam Kristian tu,aku berminat nak tau lebih lanjut lebih baca komen2 kau hari ni.

Mantot

Tanpa Nama berkata...

pengalaman aku plak:
kawin sblh pompun biase je tp meriah

kawin sebelah aku pehh mmg sakit nk melayan mak aku nk majlis grand sgt
aku habes 30K unutk sbelah lelaki sahaja
keje siang mlm (2 keje) nk kumpul fulus sampai credit card sume penuh
aku cube nk nasehat mak tp x bejaye
itupun buat kt dewan je ..mule2 nk hotel adusss
pelamin & hiasan dewan aku je dh 8k huhuh
piki2 blaik mmg membazir sebab aku bley bli rumah ngan duit 30K tu

rezeki orang bg time kenduri parent aku amik sume so mmg aku stat life with almost no savings.

naseb baik ade mmbr2 yg hulur kt aku gak time kenduri so benafas kejap.

skang ni hutang credit card pun blom abes.

yang paling sedey bile parent aku mintak duit sebab diorang kluarkan sket duit untuk mknn kt rumah time sedare dtg pdhal rezeki dr orang dtg kenduri dlm 16K..dhla sume aku bayar

mmg dugaan

gha sudin berkata...

Komen anon 11.59am n 12.33pm memang terbaek lah! Ada terasa cam nak buat lebih kurang gitu gak la. Hoho!

redgiantlipstick berkata...

mmg terbaik topik ni~ patut la penah jadik trend org kawen lombok, leceh benau~

tak perlu la nak bertanding2 kasik org tgk, bertanding2 kasik tuhan tgk tamau pulak.

Tanpa Nama berkata...

masa kakak aku kawin dulu dia dipersoalkan oleh keluarga lelaki kenapa tak buat bersanding, kan abang bagi hantaran banyak,tak cukup ke nak buat acara bersanding..

oleh..kak D..

CikLilyPutih berkata...

betul lah, makin hari makin mahal pakej2 perantin nie. yang kaya tokeh butik yang kayap pengantin lah kan..

iza berkata...

mantot,
aku setuju part2 'kesan mental'..sebab hanya org pompuan je yg suke pikir "nanti org kata..."

bile buat majlis, kalau kita kesiankan org yg dtg jauh2, baik kita tumpukan pd benda makan...kdg org tak heran pun majlis tu grand ke tak...mereka datang krn kenalan dan nak meraikan...bukan takat nak ckp, "wah...grandnya majlis kawin die ni..."...
bak kata pakcik aku (duduk di KL), kalau gi kenduri kawin di johor, bila balik dr kenduri, bg mcm2 makanan n bekal bawa balik, die n wife lg suke sbb balik2 penat dah ade bende makan....

Tanpa Nama berkata...

membazir amalan syaitan.... kalau ade duit banyak pun kalau dalam majlis tu lebih kepada pembaziran ttp jd kawan setan.... tu belum lagi kalau ade perasaan riak.... maunye x bau cium syurga... majlis dh grand kene la pakai baju glemer2... ketat2...dedah sana sini... semua org tengok....tambah lagi dosa.... cukur kening... makeup tebal....mak andam lelaki lak tu.... tu belum lagi terlepas waktu semayang....sanding pukul 2 makeup dh kene standby dr pukul 12... pas sanding nnt nk mkn beradap lg... nk posing2 lg.... kol 5 br abis... silap2 smpi ke maghrib... dhtu bile masenyer smyg zohor.... buat jelah majlis simple2.... x membazir, x riak, x tambah dosa....

ComOt berkata...

alamak..byk nye yg serang saya..tak tau nak balas mcm mana.. :(
yg sebenarnya saya pun nak buat kicik2 jer. tapi ramai kawan harap nak g wed saya. saya pening! mak saya nak jemput 200 org jer! argh! mana nak ikut? jaga hati mak atau tak bg makan kat kawan2 yg ramai tuh?? :/
tgk org kristian khwn, ala2 garden. tak ramai sgt tapi nmpk grand. tu mcm impian saya :D. jadi secara automatiknya jemputan exclucive. boleh ke mcm nih ^_^

Tanpa Nama berkata...

pengalaman aku la

ada jiran buat kenduri sampai malam..mlm ada joget lambak..

sekarang yg pasangan kawen tu dh bercerai pun..tak sampai setahun..last2 kawin lagi buat simple2 dan sudahnya kekal smpi sekarang..

comot: wa salute la sama lu sebab idea membazir mg kelas..

Master Yoda berkata...

Stujun dgn sedari ROkafella

Tanpa Nama berkata...

comot:

aku ada idea utk kau,

kau buat la garden wed tu dulu. jemput la setakat 200 orang tu kira tak ramai mana..

dh 1st anny nanti buat la majlis mkn2 sket jemput kwn2..

Si teNang berkata...

haha..another good entri incik mantot! saya sangat sokong walopun saya pompuan dan tak kawen lagi dan keje dlm bidang fotografi yg boleh kate majoriti klien adalah dari event wedding. dan saya dah banyak berfikir kebelakangan ni berkenaan ajaran Islam yg menuntut kita untuk bersederhana. fuhh!! hal ni jadi salah satu sebab yg membuatkan saya nekad untuk resign dan buat keje laen.

kepada yg berkenaan, kite hadir ke majlis walimah bukan untuk berhibur/meraikan diri sendiri. tapi kita hadir untuk meraikan pengantin yang berjaya melangkah ke alam baru. sila faham dengan mendalam perkara ni ya.

yang buat kenduri kawen pon, tak salah nak adakan hiburan. panggillah team ghazal, or kompang, or sewa PA sistem kejap dan pasang nasyid2/selawat2 nabi. rasenye takde la mahal sangat pon macam ni. tapi kalau tak nak hiburan langsung pon takde hal.

dan lagi 1, kita buat kenduri ikut kemampuan kita dan jangan sampai kita rasa terbeban semata-mata nak buat kenduri. kita buat kenduri jemput orang datang bukan dengan harapan dapat hadiah kecik atau besar. kita buat kenduri untuk announce kat orang yang kita dah kawen. asal orang tau hal tu, dah cukup.

orang nak mengata kita buat kenduri kecik? biarlah dia nak mengata. mulut orang kita takleh tutup. dia mati esok, diamlah dia. dan kita ni, buat apa nak ikut apa orang kata? ikut apa Allah kata. ikut apa Nabi Muhammad s.a.w. kata. (tiru kata2 Dr. Muhaya). InsyaAllah selamat dunia akhirat.

pasal nak banding dengan laki yg suka bazir duit ngan rokok, or beli gadget canggih or maen game? nape cari laki yg macam tu? doa kat Allah dapat jodoh yg beriman, bertaqwa & beramal soleh. InsyaAllah takde jadi pembaziran dari sudut itu.
nak dpt jodoh camni pon, kite cuba la baiki diri jadi solehah dulu. InsyaAllah, Allah takkan sia-siakan permintaan hambaNya yang betul2 nak dapatkan redhaNya.

Wallahualam.
maaf andai mengguris hati dan perasaan.

Tanpa Nama berkata...

Haha, wahai perempuan Melayu, cari je laki kaya dan baik hati dan tak kedekut, dan layan kita mcm tuan puteri.. which is sangat RARE. Confirm takde entry frust nak salahkan perempuan mcm ni. haha

-Luni

ArtForAuction berkata...

salam. nak share sikit, ada kawan parents buat nikah dekat masjid je. baju biasa. khemah setepek, makanan katering ahli surau tolong masakkan. hadiah doorgift, kad jemputan semua....


total? RM4K.

ini sungguh awesome. saya nak buat. hehe

bakal guru berkata...

aku ada jugak ckp kat mak nt bila kawen nk simple2,mekap pon kawan2 or sedara ckupla yg mekapkan,bju murh2 asal lawa n sopan,hntrn 5ribu pon da ok,lgpun dlm islam pun perkahwinan yg mas kahwin lg murah lg berkat.

kehidupan lps kawen yg lagi penting,bahagia smpi ke tua ke x,kan mantot?

incik neng berkata...

aku tak brape percaye ade pompuan materialistik ,suke bermegah megah sangat.aku pon budak budak je tak kenal dunia luar lagi.
tapi bile tengok/bace komen comot. aku rase cam aku salah je.isk

Tanpa Nama berkata...

couldn't agree more encik mantot. i've been thinking about the same thing too. and those previous posts are just awesome.

p/s aku rasa comot ni budak perempuan bawah umur la. jenis budak2 yang suka berfantasi dan senang melenting bila orang tak berapa setuju dengan pendapat dia. i hope she will grow up well. annoying jugak tengok pendapat kurang matang dia. hahahaha

rekbing berkata...

salute gua sama comot. rilex je dia defense sume. haha

Encik Sood berkata...

Comot
1. "Nak jaga hati mak atau xbg makan kwn2 yg ramai?"
Ini xpayah pikir panjang. Ikut jelah mak engkau tu. Kawan kau boleh tolong kau kat akhirat ke? Setakat kecik ati sorang dua...apalah sangat. Mak kau sorang je. Mungkin mak kau masih ada kat muka bumi jadi kau tak tahu camne rasanya bila dia dah takde. Kawan berjuta pun xde nilai kalau mak dah xde.
2. Perkahwinan orang Kristian...dah kena tegur kan, jangan guna agama. Kalau kau kata nak ikut style wedding English ke, garden theme ke, okeylah gak. Kalau kahwin org Kristian, confirm ada paderi. Kau nak paderi ke akadkan nikah kau?

nada hanis berkata...

satu lagi entry menjana minda. haha, sebelum ni aku sebagai perempuan ni fikir aku deserve kenduri yang meriah2. sekalai seumur hidup kan. hehe Aku fikir, kalau aku tamau pun, mak aku mesti nak kenduri tu meriah2. tapi lately aku selalu fikir ke depan. ada baiknya jugak besederhana semasa majlis tu. sebab masa depan lebih penting. macam entry semalam la. bergolok gadai semua benda last2 lepas kawin nak beli peti ais pun tak mampu. aku selalu baca pasal benda2 ni. aku terjumpa hadis ni kat satu belog. aku pun bukan baik sgt tapi at least cara berfikir aku dah berubah sikit. hehe

Sunah Rasul saw: "Wanita yang paling berkat ialah wanita yang paling murah hantarannya." (HR Ahmad, al-Hakim dan Baihaqi)

Tanpa Nama berkata...

membazir itu adalah amalan syaiton durjana ye kawan-kawan. kalau mahu jadi durjana seperti syaiton, amatlah dialu-alukan untuk membazir.

tapi sebaik-baiknya bersederhana sajalah wahai kawan-kawan. kerana itulah apa yang Allah suka.

fullstop.

ComOt berkata...

to annon yg annoying saya. mana ada saya melenting.. cu tanya mr rekbing. dia kata saya sempoi. thx mr rekbing :D
to mr sood, ye ye saya silap guna istilah tue..can you forgive me? lalala.. mak saya nak jemput sikit org sebab nak save,tak mau sibuk2 basuh pinggan kawah dan kuali nanti. dia tak larat nak kemaskan lps majlis. ramai kucing yg dia duk bela ..tu la alasannya~

Tanpa Nama berkata...

hmmm isu perkahwinan xberkat plak timbul...
time nie la nk cite pasal berkat.
tp ade x kite pk.....
dalam khidupan harian kite,
adekah gaji kite tu gaji berkat?
ade x kite sntiase kite sykur dgn gaji kite tiap2 bulan?
kalu xsykur cmane nk berkat?
kwajipan ari2 tu..ade x kite buat dgn sepenuh hati dan ikhlas...?
tu ok lg..
kalu y blom lg penuh 5 waktu?
berkat x?
adekah kite sntiase mjaga hati kedua ibu bapa kite?
adekah kite tidak mengabaikan tngjawab sbg suami atau istri dgn sebaek mungkin?
semua tu berkait dgn keberkatan hdup...

berkat x berkat sume di tangan Tuhan.
Yg penting, jaga amalan harian..
Tawakal..

Wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

da3.....masing2 da besar...malu la gduh2ni....senang je bnda ni...yg pnting pasangan fhm keupayaan masing2...dependla kalu korang nk wat grand bagaike hape ke....pk sendiri....yg pnting lepas kwen jgn susah kn org....
yg pnting nk cri keberkatan dan keredhaan Allah tu lg pnting......

sim_2096 berkata...

aku teringin bebenar nak buat seperti en. mantot sarankan...
utk mengamalkan cara perkahwinan Islam..
mudah-mudahan hajat aku yg baik ni termakbul..Insyaallah..

Invicyble Spirit berkata...

Alaa..benda kawin2 ni yg slalu exaggerate makcik2 yg nmpk materialistic je..kalo xbermegah tu xsah...

setuju dg apa encik mantot ckp..apekejadah nk wat kawin ajak satu kampung ke satu taman, bukannye diorg kenal pun pasangan tu personally..budaya manatah smpi taksub..

yg takley blah time runding2 hantaran etc punyalah manis mulut kata 'xpelaa..xnak lebih2la apela'..tp bile majlis buat sekadar kemampuan bukan main laju je ngata..

pasangan pengantin patut awal2 da bincang sendiri camne..n yg paling penting FIGHT kalo benda tu xreleven..mampus ar sedara sepupu sepapat mana yg sebuk2 tu...BUKAN WEDDING DIA PUN..(emo plak..tp btolkn? ramai je yg sebuk2,kalo die yg bayar xpe gak)..

kesimpulannye xyah berdiam diri bila da rasa hutang tu da smpai ke tekak, ambik je mana mampu,janji dua2 rasa happy..jgn kawin grand bukan main tp besok da kawin barang dapur pun xmampu beli...

and for me, better kasik door gift yg berguna..gula2 pun da cukup,xpun bekas2 kecik yg bley wat letak brooch ke kunci ke.ni ketas2 terima kasih yg kompem dibuang..lainla kalo wat hobi simpan... kad simple2 je..nk lawa2 kasik kt member rapat je..yg xrapat tu kasik jemputan fb pun xpe...lantakla org kata kedekut,duit sape yg kena bayar?

saya ni belum kawin tp skrg ni lpas tgk kawan2 da kawin mmg benda2 camni saya perhati..mmg xley blah ar kalo sedara mara tu bangga anak sedara die kawin dgn orang besar la hapela..ape kaitantah,bukan menantu die pon..bosan tol..awal2 lg da berlagak..

hopefully bila saya kawin,dapatla husband understanding dan sederhana..better carik pasangan hidup yg sanggup hidup susah bersama dr kejar populariti sesama...

apepun,watla perkahwinan yg btol, xmembazir dan xterpesong dlm ajaran islam..sekian

Tanpa Nama berkata...

aku setuju ini cerita...mantot u're the best...aku cari comot punye komen je dlm tajuk ni...sb dr awl lg dia mmg emosi gile...aku xtaw cmne cara die pk.asyik menyalah kn org laki je..die jgn lupe sok suami dia kaum laki..so jgn nk terlalu salah kn laki tkt2 sok dpt laki yg x seperti diigini..aku xslhkan dia,lg pon die xrsa lg kehidupan pas kawen..impian dunia ni kebanyakkan tercapai tp akhirat memng payah sb byk setan yg menggoda...lg pon kalo xdpt dunia mgkn Allah akn bls yg lebih baik kt akhirat..kalo nk kira org punye ckp wt knduri ats langit pon diorg still bckp..sb penyakit manusia yg paling payah nk ubat ialah 'PHD'(perasaan hasad dengki)..manusia ni kn xsame..so dr dok dgr org pye ckp baik pkai otak sndri...pk mane btol mane salah..
ape pon aku memng setuju tajuk ni...terpulang pd individu...

Jazica Albek berkata...

salam bro.

aku harap kau jgn fikir semua perempuan nak grand wedding. sebab dalam keluarga dan sanak saudara aku, lelaki xtanggung pun kenduri pihak perempuan. abg aku lg best, duit hantaran bahagi dua ngan bakal isteri. bukan sbb abg aku sengkek, tapi sebab ada perempuan yg tau apa tu maksud timbang rasa dan kongsi susah senang. n takde pon isu ego lelaki tercalar ke apa di sini. sama2 nak kawen, sama2 la keluar duit.

dan lagi sekali. bukan semua perempuan nak grand wedding. selalunya mak2 dan makcik2 yang over. nak pelamin ribu-riban. kalau aku, takde semua tu pun takpe. tapi makcik2 aku boleh terima ke kalau aku cakap nak kawen tapi buat kenduri kecik aja. baju cantik sikit, tak perlu cari designer dan jurumekap fofular. sebab aku anak perempuan tunggal. awal2 dorang da cakap, "kau kawen mesti grand! intan permata ni!"

kalau diorang sponsor takpe jugak.

ko mmg bias. so aku hrp ko jgn la bias sgt pasni... mmg la pempuan yg cerewet tu wujud, tp laki gelabah pon bersepah.

sorry kalau terkasar di sini.

Tanpa Nama berkata...

Hahah...nk respect ape org yg mengstereotype mcm ni...kalau lah smer scenario mcm ni...alangkah senangnya idop ni..get into the real world kid...

Kalo btul la perempuan yg nk dinikahi mcm ni...materialistik..then its not about the wedding anymore....its about ur partner already...go back to the basic thing of findinf the righ partner according to Islam...even if you spend ciput...but you still have the same materialistik wife...wouldnt matter anyway...one way or another....there'll be issues...

Im not saying here "grand" is right...but grand in the sense that you can afford it...cmon la...u want to get married for god sake...if you cannot do an explicit budget of how you going to live ur life after the day, then you are not supposed to get married in the first place...

If you wise enough on how to manage ur money, grand would not be a problem as long as u do it smartly...makes everyone happy...just don't be stupid enough to blindly stereotyping...

Si teNang berkata...

ok..kepada semua, sudi-sudikanlah tengok video ceramah ustaz kazim elias ni kat youtube..tajuknya "Adat Yang Perlu Diubah"

especially untuk yang nak buat wedding grand2 tu lah kannn..dan untuk yang macam terpaksa jugak buat grand sebab ikot cakap orang..

http://www.youtube.com/watch?v=R91bP-xd8H4

mungkin cakap incik mantot ni korang taknak amik pakai sebab dia bukan pak ustaz..ni saya bagi link video ustaz punye ceramah. selamat menonton, berfikir dan mengambil pengajaran! :)

Tanpa Nama berkata...

To Jazica Albek

makcik2 yg sebuk2 tu... POMPUAN la kan? hahahaha, ade ke pakcik2 yg nk sebuk2 ha? nk bg grand itu bagai?

RJ berkata...

yg penting 5:-
suami,isteri,saksi,wali,akad.settel sah semua.kenduri tu untuk menghormati tetamu yg dtg.mcm org ziarah rumah kita kene la jamu dengan makanan.ye tak???

Mantot berkata...

Jazica Albek,
apa yang aku bias nya?
kau sendiri komplen makcik kau camtu...
salah ke point aku?

Master Yoda berkata...

grand = mampu berdasarkan bajet yg kite ada...that's all

wat personal loan tuk kawin??? kah kah kah (maaf kerna gua gelak...)

ni sudah klaka, baik lu kasi keje setgh maut lagi elok,yg penting tak berhutang...

amik oan tuk kawin???opps, bukan salah, tapi amik loan tuk kawin???

loan kete lagi, nak APPLY loan tuk umah lagi,then pd masa yg sama nak setelkan loan yg diguna tuk kawin lagi....pikir2kan lah

jadinya tuk pastikan sindrom "sakit kpala otak pikir financial problem" tu bereh, wat kenduri kawin yg grand berdasarkan bajet yg kite mampu sediakan

ipar-duai, makcik pakcik, atuk nenek nak mengata, SILAKAN...dh ponat mulut depa tu, tutup la tue...

sab berkata...

seriuosly aku kawin mmg simple je..biar la org2 opis nk mengata apa.bersanding pon x.kompang?kang kena lempang dgn abah aku.tp aku tak pening2 pas kawin, sbb bajet kawin sederhana shj.skrg sblm kawin pon dh ada pre wedding photoshot..aish.ok la suke ati korang la nk membazir.membazir itu amalan syaiton..hehe

Tanpa Nama berkata...

@ jezica : makcik2 kau je kot. makcik2 aku tak komplen pun aku nak buat majlis simple2. dorang siap support emotionally and financially lagi. bantu apa2 yang mampu.

Jazica Albek berkata...

@anon
well, maybe makcik aku je kot.


@mantot
yg point makcik2 tu btl. tp slh bila ada part ko mcm nak blame perempuan aka the bride. or mungkin aku slh bc, oke la aku bc lg skali. jgn la emo ;)

Tanpa Nama berkata...

100th!

Cik Puan Nor berkata...

Mmg setuju buat majlis yg sederhana..mcm sy kahwin dulu saya sederhanakan untuk keperluan sy, seperti pelamin, baju pengantin dan barang hantaran.. tapi sy lebihkan kepada tetamu contohnye makanan..saya mahu tetamu yg hadir rasa puas dlm sudut layanan dan makanan..tapi bukan pembaziran..lauk2 mmg cukup2 utk majlis tu.x kurang & tak lebih.alhamdulillah..mmg tak membazir sbb mungkin niat saya nak buat kebajikan masa majlis sy tu..