Januari 26, 2011

Akanku Hutang 9 Tahun Untuk Membeli Kereta Secara Ansuran,Tunai....


Sebagai seorang peminat bola,aku selalu kagum dengan kekayaan player-player bola.
Baru-baru ni,player  mana beli kereta mewah 40 ribu pound.Theo Walcott pakai kereta Audi R8,sebuah kereta mewah GILA kat sana yang dibelinya dengan 80 ribu pound.

Kagum..kagum...

Tapi kalau aku telefon Theo Walcott bagitau dia orang Malaysia gaji RM3000 beli kereta 80 ribu,lagi la dia kagum dengan orang Malaysia.Sebab kat sana...orang kaya gila babi aje beli kereta 80 ribu dengan gaji 3 ribu pound.

Gila tak balance ekonomi Malaysia ni.
Tapi kita takde choice?Ada...ada....tapi kita kena tunggu sekejap.Kerajaan bangang mana yang suka rakyat berhutang 9 tahun untuk satu barang yang nilainya setiap masa depreciate?

Jangan pilih parti itu lagi.

42 ulasan:

eszol berkata...

gua baru tersedar ekonomi bab ni

damn

free compass berkata...

kalau pembangkang memerintah pun belum tentu boleh ubah semua. satu lagi jangan banding kereta je, bandingkan jugak yuran masuk sekolah, yuran pengajian Universiti, cukai itu, cukai ini, kadar jenayah. malaysia masih lagi tempat yg murah dan aman untuk membesarkan anak-anak. mintak maaf kalau saya salah.

SMART berkata...

haha 9thun..tak! bleh buat 10thun..hhahaha pjgkn hayat menderita.. tapi kalau nk hilang stress baik lu layan nie

peserta pertama AFF9 sudah siap video klip lagi..

http://utoprax.blogspot.com/2011/01/berita-peserta-pertama-akademi.html

Mantot berkata...

In England and Northern Ireland, and for non-Welsh students in Wales, full-time undergraduates are liable to pay tuition fees of up to £3,225 a year (2009-10 rates).

The poorest students are eligible for non-repayable support at up to the same amount.

It works like this:

* annual tuition fees - which were a flat rate of £1,175 - have, since September 2006, been varied from nothing up to a maximum of £3,000 (index linked)

* families earning less than £25,000 are eligible for a grant of £2,906 a year, which tapers away to nought on family incomes of £50,020

* universities charging maximum fees have to fund bursaries of at least £310 for the poorest students

* unlike previous tuition fees, students no longer have to pay "up front" - while at university - unless they want to

* instead fees are covered by a loan, repayable by graduates once their annual income passes £15,000

* repayments are a minimum of 9% of all earnings over that figure per year

Baca..
Kemudian comparekan "benefit" PTPTN dengan apa yang tertulis kat atas

ch!natsu berkata...

hehe nice~ =)

Tanpa Nama berkata...

Memang amat setuju bab ni. Klu kat Emirates Stadium aku tak tahu, tp klu kat Old Trafford siap free parking dkat2 player2 siapa yg ada Audi. Klu tahap gaji aku yg dh bkerja bru 17 tahun ni dlm bidang profesional rumah pun msih duduk dgn mak. Klu betul dlm kepala TPM kita mempunyai pelbagai formula menyelesaikan masalah..Nah..cari formula selesaikan masalah harga rumah, tanah yg smakin meningkat dan juga keperluan asas lain sperti kereta.
p/s Kancil aku tinggal lagi 3 tahun hutang.

@rep berkata...

setuju. sangat tak balance. kat UK beli keter cash jer. tak pown busuk2 gesek kad kredit bayar 6 bulan.

kat malaysia ni 9 x 12 = 108 bulan.

sila bandingkan 6 dengan 108

tak ker giler namanya tu? tapi apa boleh buat? pangkah bulan pown tetap tak akan buat hutang tu LANGSAI

Farah berkata...

"kalau pembangkang memerintah pun belum tentu boleh ubah semua. "

Memang belum tentu. Tapi sampai bila kita nak ditindas BN? Undilah parti Islam itu. :D

AlexiaAqram berkata...

aku lihat masalah tak balance ini terjadi kerana sistem ekonomi kita di pelopori bisnes gaya bangsa cina. memang banyak di monopoli bangsa cina pon. Kerajaan? Tadah nganga tanpa sekat.

tapi, ini melibatkan hal bangsa. aku malas nak cakap sangat, karang perkauman. Nak salahkan kerajaan bangang pun mcam kurang valid sebab yang puncanya pon dari kita sebagai pengguna pun sama ikot support sama dengan bisnes gaya bangsa cina. macam mana gayanya tu?

hutang sampai mampos!

apen berkata...

tot.....

cukuplah ko menyakiti hati kami rakyat marhain yg tidak mengundi parti BEBAN NEGARA itu... nak buat camne tot?, lebih ramai rakyat yg BENAK NYANYUK dari yang pintar

ini memang kenyataan!... harga kereta yg dijual di Malaysia terlalu tidak munasabah sebab nak jaga PROTON...

entah bila lah rakyat nk dipermudahkan...

angah berkata...

dan jangan x tau rege keta proton kat luar negara pon jauh lebih murah dari proton yg dijual kepada kita dalam malaysia...

suwiittt kan KERAjaan kita???

Cerah Jeff berkata...

tunisia dah,mesir on da way..
mesir+tunisia=mesia..yeay!
xsabar!

zakzak berkata...

well...
kat UK ni pun yuran akan dinaikkan sehingga at least £9000/year untuk semua local students.

ini semua bahana belanjawan Labour sebelum ini yang mengutamakan bank2 daripada simpan duit untuk masa susah mcm ni.

research activities pun terjejas. tu yang aku terasa di sini...

sama macam mesia gak, sini masa recession haritu, Labour gov. selamatkan bank2 depa dengan bail out berbillion pound. perghh...

banyak lagi pemotongan belanja akan dilakukan pada tahun ini. Health services pun salah satu area yang terjejas teruk.

Harga minyak kat sini pun naik jugak. dulu less than £1. sekarang ni paling murah £1.29.

inflation ada naik skit. tapi tak terasa sangat coz barang2 makanan tak ketara kenaikannya.

para ekonomis UK takut yang ekonomi di UK ni akan jadi 'stagflation' = stagnant plus inflation. parah jugak tu.

so, ramai la malaysian yang graduate di sini yang nak cari keja barang setahun dua terpaksa balik kerana pasaran kerja yang amat tidak memberangsangkan. satu lagi majikan prefer orang2 dia jugak.

takde kena mengena sangat, tapi saja nak komen.

hmm...tapi apapun, check and balance sangat penting untuk proses demokrasi.

LeeZ berkata...

"kalau pembangkang memerintah pun belum tentu boleh ubah semua. "

'belum tentu boleh' under PR.... lebih ELOK dr 'DAH MEMANG TAK BOLEH' under BN!!!!

bengong betul, lagi nak sokong BN!!!!

Kap berkata...

strategi pemerintah sekarang; bagi pelajar ramai dapat degree, tapi last last kerja jual broadband, jual produk kapitalis. yang bengap dapat kerja buat keputusan dalam kerajaan atas tiket cable. malaysia lingkup 2020.

kurap berkata...

fucking shit. ad orang pndai ckp tapi habuk tarak. meleis2. sempitkn lubang bontot you all before undi pkatan, sbb anwar nak test bontot yang mana sedap. lagi sempit lagi bgus.

Ann berkata...

org kita dh terbiasa ngn pemerintah skg dan takutkan perubahan..

Tanpa Nama berkata...

gov tax kaw2 kereta import satu hal pasal nak balancekan dgn harga kereta malaysia

org kita pun satu hal cintakan dunia mcm yg nabi dah bgtau
tgk org KL,slalu aku nampak dok umah flat tp pakai BMW 3series
rumah memahal org tak nampak
tp keta leh tayang bwk g memana

dan 1 lg!!!
mostly org kita dah tak concern pun
psl buat hutang beli keta ni
kalau boleh nak interest rendah je
dah tak kesah menda ni riba
padehal riba ni perumpamaan dia lg berdosa dari berzina

malaysia dah jd hub perbankan islamic la konon
islam ape kalau loan islamic lg kejam dari convertional?
islam kejam ka?
ke korg ja nak buat duit n jaja nama islam?

kita rakyat marhaen kerja keras cari duit tiap2 bln kasi duit kat korg plus dpt dosa subahat membenarkan riba
tu belum bukak cite modern money mechanic/fractional reserve lg

fikir2 la dlm golongan mana kita ni 'nnt'

wallahualam

Tanpa Nama berkata...

benak nyanyuk apa!? negara ni siapa yg merdekakan kalau tak bn? biarlah dorg nk buat apa-apa pn. dorg pegang kerajaan..mengikut nabi, kita rakyat patut taat pada pemerintah! banyak dah jasa bn pada kita especially pak lah n mahathir..i admire u mahathir!

Tanpa Nama berkata...

pling memalukn bila orang yang sama bgi komen. mcm anjing sekor2. bwahwawah!

Penunggu Hujung Dunia (PhD) berkata...

Salam

Aku malas nak sokong mana-mana.tapi aku suka ada sorang philosopher politik berkata lebih kurang :

Rakyat yang terlalu lama dibodohkan sehingga tidak memahami( dan membezakan) apa itu kebodohan.

Well..judge with ours..ha3

Tanpa Nama berkata...

sebab bn memerintah la kebanyakkan pembangunan dari segi hartanah...bangunan2 kat malaysia ni melayu mata sepet yg punya.... sebb melayu haprak mcm umno gadai abis semua...tu pun masih ada melayu haprak mcm ahli umno tu duk tergila2 kat keris karat tu.... bodoh tahap babi...

Tanpa Nama berkata...

bang, ada ke orang gaji rm3k beli kereta rm80k? dah gila ke apa?
-fairuz

Tanpa Nama berkata...

"bang, ada ke orang gaji rm3k beli kereta rm80k? dah gila ke apa?
-fairuz"

seriously ade. but i'm not one of them. gaji aku ciput jer.. keta pon yang paling murah tapi tetap mahal. haih2

TanpaGraviti berkata...

Harga kereta kat Msia memang overprice. Tak payah compare apple to apple pun, harga kereta kat Msia lagi tinggi dari negara2 lain eg. Jepun.

Well.. Kalau kita tak hidup sengsara, macam mana barua2 tu nak hidup senang kan?

anak pok mat berkata...

belambak2 kat kl tuh...gaji x sampai 3k pon selamba je pakai vios ngn honda city...dudok umah flat parking keta berlapis-lapis tepi jalan

aku x salahkan diorang sbb kita sume manusia mmg ada 'keinginan' walaupun kekadang melebihi 'keperluan'

aku rase kalu proton xde sekalipon BN akan tetap bagi harga keta mahal gile babi...biar rakyat merana janji idup diorang senang lenang HARRKH...TUIHH!!!

Tanpa Nama berkata...

angah said, "dan jangan x tau rege keta proton kat luar negara pon jauh lebih murah dari proton yg dijual kepada kita dalam malaysia... suwiittt kan KERAjaan kita???"

---> Yes, siap upgrade la kan? Top class gitewww... haha.

kurap said, "fucking shit. ad orang pndai ckp tapi habuk tarak. meleis2. sempitkn lubang bontot you all before undi pkatan, sbb anwar nak test bontot yang mana sedap. lagi sempit lagi bgus."

---> Fobia lubang bontot punya pasal sampai sanggup kena 'rogol hak asasi' oleh BiNawe. Grow up la weh. Well, BiNawe takde kaki bontot, kaki rogol, kaki cabul, kaki etc ke? Sendiri mau ingat la.

Anonymous said, "benak nyanyuk apa!? negara ni siapa yg merdekakan kalau tak bn? biarlah dorg nk buat apa-apa pn. dorg pegang kerajaan..mengikut nabi, kita rakyat patut taat pada pemerintah!"

---> BiNawe yang merdekakan? Well, kenapa menidakkan organisasi lain yang memberi tekanan/tentangan hebat terhadap penjajah dulu? Nabi mana kau ikut? So, nabi memang suka la kalau umat dia ditindas dengan pemerintah kuku besi dan penuh muslihat? Duh...

Tanpa Nama berkata...

Ralat. Aku nak tambah:

Anonymous said, "benak nyanyuk apa!? negara ni siapa yg merdekakan kalau tak bn?"

Lu lagi la benak. BiNawe 'merdekakan' guna apa? Dengan bersetuju menerima sistem dan tatacara sekularisme serta perlembagaan cernaan penjajah? Camtu cara dapatkan merdeka? Tak gentleman dan tak bermaruah langsung. BODO KAYU PUNYA MANUSIA!

Somebody from Egypt berkata...

aku nak tanya satu soalan,

apa maksud MARHAEN? ni bukan bahasa melayu kan?

sape2 tahu, silakan jawab, tx

Julia berkata...

@somebody from egypt

marhaen tu maksudnye rakyat biase. Asal-usul, maybe BM klasik kot.. ntahla. I'm not sure abt that.

Raden berkata...

yang paling lawak... kebanyakan salesman proton... tak pakai keta proton pon... hahahahahaha

Master Yoda berkata...

Senang nak jadi org bodoh kat Melesia ni, tp nak jadi org pandai, hahaha, sendirir mau ingat la...

Pandai kelentong ada

Pandai kill ada

Pandai melebong ada

Pandai letopkan org pakai C4 ada

Mcm2 la pandai, cuma

Pandai mengelokkan M'sia je hampir tiada, kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

xabih2 kutuk proton...produa macam mane??kete kecik mahal plak..

Tanpa Nama berkata...

Anon,
Perodua mahal sebab dia bawah Toyota.
No wonder lah Toyota nak kaut untung banyak kat Perodua. Padahal kos nak buat kereta bukan mahal sangat pun.
Kalu ikut open market kete kat Malaysia ni;
Proton Saga - RM23000
Proton Persona - RM27000
Proton Exora - RM34000
Perodua Viva - RM13000
Perodua Myvi - RM20000

oh, jangan dilupa pabila kereta bukan nasional seperti Honda, Toyota yang kebanyakkan menjadi pilihan rakyat Malaysia jika diopen marketkan adalah lebih kurang sama dengan harga Proton pada masa sekarangn dan jauh lebih murah dari harga yang ditawarkan di LANGKAWI (TAX FREE) !!!
Honda City - RM47000
Honda Civic - RM65000
Toyota Vios - RM34000
Konklusinya, dengan open market sahaja rakyat mampu memiliki kereta dengan harga yang lebih murah tanpa perlu berhutang sehingga 9 tahun dan dapat merasa kereta yang tinggi kualitinya.

Mantot berkata...

Anon,
mana kau dapat price kat atas ni?
maksud aku,yang kereta local tu?

Tanpa Nama berkata...

Mantot,
Aku amik harga open market kat Singapore lepas tu aku exchange dengan Ringgit.
Aku rasa kalau open market kat Malaysia nie jauh lagi murah dari Singapore nun.
Kita tertipu oleh kerajaan!

Mantot berkata...

Cayalah bro.
Aku tak terfikir pulak Singapore.

Dulu aku tulis Myvi UK ngan Myvi Malaysia..Myvi UK lagi murah,dekat 6 ribu,8 ribu beza,lepas convert ke ringgit.

Padahal buat kat sini....RAWANG lagi tu.

Tanpa Nama berkata...

hahaha...
ok2...
Open Market penyelesaian terbaik agar Industri Automotif kita ni lebih bersaing secara sihat, tak ada yang monopoli Industri ni..
Kau tekan link ni lepas tu ko tengok Average OMV je..
And jangan lupa nk convert. Ko mesti tak percaya punya..hahaha
http://www.onemotoring.com.sg/publish/onemotoring/en/lta_information_guidelines/buy_a_new_vehicle/car_cost.MainPar.0047.File.tmp/Car_Cost_Update.pdf

Tanpa Nama berkata...

"benak nyanyuk apa!? negara ni siapa yg merdekakan kalau tak bn?"-----> ini orang mesti PTI di sabah yg dapat IC projek dari BN.

ika~~ berkata...

betul...
kete terlalu mahal..
myk pn mkin lma mkin naik..
tapi gaji kat situ gak..nak naik kemain susah.
aku kecewa dgn govt T.T

Tanpa Nama berkata...

ape nak susah.aku rasa kat malaysia ni xkisah la rega keta tu mahal ke aper ke org yg mmg dlm kepala dah aim toyota honda ni tentu akan beli keta tu gak.ko boleh tgk kat kl jer la..keta vios dgn honda city dan mengalahkan jualan kereta malaysia di jln raya dah berlambak.sana sini keta tu jer yg org pakai skrg.mana dah org skrg ni nak beli keta waja ke,gen2 ke pesona ke.mereka sanggup berhutang lebih 40 ribu drp harga keta proton utk pakai kta import..pada aku beli la keta yg ko rasa mampu dan ko rasa ko mmg patut dapat..xkisah la gaji ko 3k jer pn..kawan aku gaji 2400 pn amek honda city 2009 baru punye..sorang lg yg gaji lebih kurang tu gak amek honda civic 2007 second.aku tgk nurse pun ader pakai toyota camry.rmh flat jer tu..tp gaya mesti ada

Tanpa Nama berkata...

Nodoh mcm kepala kontol abah dia jer komen.. boleh sesuka hati jer faraid harta negara.. habis kalo menteri BN minta puki mak dia pun, kene kasi jugak.. taat pemerintah.. apa punyer bodo la macai meleis ni..