April 13, 2013

Sesi Soal Jawab Politik dan Kehidupan Bersama Blogger Terkenal, Mantot (Part 1)

1. Kau mesti anti gila kerajaan sebab kau tak dapat apply kerja gomen dulu kan?

Jawapan  : Mungkin kau juga anti Anwar Ibrahim sebab kau try apply sekretariat Pakatan, tapi tak dapat. Lebih teruk lagi, lepas dengar ura2 Anwar gay dan kau approach dia, kena rejek, membuatkan kau benci Pakatan.

2. Aku tak setuju kau kata Wan Azizah mencerminkan sifat suami dia, yakni isteri cerminan suami. Nabi Noh pun isteri dia tak ikut dia dan masuk Islam bro!

Jawapan : Kau ingat kau Nabi? Yakin aje lah hadis yang mengatakan, lelaki yang baik akan dapat perempuan yang baik. Jadi, berdasarkan pandangan kau dan menggunakan hadis tersebut, aku rasa kau assume Nabi Noh adalah seorang yang tidak baik.

3. Kenapa kau tak percaya itu Anwar dalam video?

Jawapan : Kalau kau sebagai Islam, tau ada orang Islam lain nak buat maksiat dekat tempat dan masa yang kau tau, kau buat apa? Pasang hidden camera atau gi tegah dia? Aku lebih berminat nak tau...siapa yang mastermind projek2 hidden camera ni.

4. Kenapa kau suka sangat tengok Melayu berpecah belah?

Jawapan : Rasulullah dah pesan, Islam akan terpecah kepada 73 aliran di akhir zaman. Melayu berpecah ikut politik bukan satu masalah pada aku, aku tak heran. Melayu berpecah kepada yang jaga agama dan tidak peduli pasal agama, itu masalah aku dan kau semua.

5. Aku tau kau tidak percaya dengan parang terbang 13 Mei 1969! Kau takkan tak tau Allah hantar bantuan ghaib untuk tolong tentera Islam semasa perang dulu-dulu?

Jawapan : Aku percaya ada benda ghaib. Tapi aku tak percaya Allah akan tolong kita, orang Melayu Islam kalau niat kita tak betul. Masa tu, pergaduhan berlaku atas dasar bangsa. Bukan atas dasar agama. Tolong jangan samakan tentera Islam zaman Nabi dengan pejuang2 Melayu sekarang ni. Mungkin betul, mungkin tidak. Tapi....janganlah sampai percaya habis-habisan benda ni.

Lagipun, macam mana Lim Kit Siang boleh terlepas? Kata dia berak atas poster pemimpin Melayu? Blogger UMNO dan Zul Kulim claim dia dalang 13 Mei.

6. Kenapa kau anti kerajaan?

Jawapan : Dekat luar sana, maksud aku negara lain, walaupun diorang kafir, satu sen diorang curik dari duit cukai pun boleh membuatkan diorang kena pecat. Ada yang lebih bermaruah, diorang resign sendiri. Tapi kita kat sini? Bertambah kuat diorang defend. Kerajaan kita memerintah menggunakan teknik tolong member. Kalau member buat salah, kena tolong tutup.

Kerajaan BN sekarang hanya mampu buang orang ketika pencalonan PRU. Takde maruah dan rasa bangga nak mentadbir dengan ikhlas dan amanah. Amanah tu tah ke mana.

7. Apa bukti semua yang blogger UMNO ni tulis fitnah?

Ada blogger UMNO start cerita tulis Rafizi Ramli kena buang kerja sebab menyeleweng duit Petronas. Aku ada ramai kawan kerja Petronas. Benda tu semua fitnah belaka dan tuan punya badan pun dah jawab. Itu modus operandi blogger upahan UMNO ni. Reka cerita sudah cukup. Asal ada orang percaya dan kredibiliti lawan jatuh. Itu baru satu. Ada banyak lagi yang malas aku nak list down.

8. Kau percaya benar dengan Pakatan?

Tak dinafikan akan ada bad apple antara diorang. Tapi diorang is a better option pada aku sekarang. Kalau diorang jadi macam BN sekarang, aku akan berubah. Aku lalang. Tapi kalau nak jadi lalang, jadi la lalang yang berayun ke benda betul.

9. Ala Mantot, berdasarkan entry2 kau, aku tak rasa kau ni kategori beriman pun. Kalau beriman pun takat sekerat sekerat. Mana yang rasa sedap dengan nafsu kau, kau amik, mana rasa tak kena ngan nafsu kau, kau kutuk habis-habis. Cara kau kutuk pun dah menunjukkan tahap keimanan dan kesabaran kau macam mana.

Jawapan : Ya, betul. Aku cukup suka tengok perempuan menyusu di khalayak ramai sebab tu aku cukup gemar galakkan supaya ibu2 hot berhijab bonggol unta menyusu di depan aku.

10. Ikut kisah kau, senior kau ditangkap oleh warden ketika sedang meliwat. Ada berapa saksi tu? Kalau ikut syarak, dah dikira fitnah ni!

Jawapan : Apasal perlu saksi lagi kalau diorang sendiri dah mengaku tengah melakukan hubungan songsang.

11. Kenapa kau sokong benar Cina dan komunis DAP?

Jawapan : Kalau DAP itu komunisme, dah lama polis tangkap diorang. Yang aku paling pelik, kenapa kau kata kau akan sokong PAS dan PKR kalau DAP dibuang keluar tapi kau still sokong Barisan Nasional yang ahli2 nya adalah gabungan majoriti 3 parti berasaskan kaum.

12. Kalau kau jadi aku, kenapa aku perlu pangkah Pakatan?

Jawapan : Jika kau nak aktif memperjuangkan Malaysia, kau perlu pilih Pakatan. Sebab dalam sistem BN, choice kau terhad kepada bangsa kau. Kau takkan nak join MCA atau MIC kalau kau tak suka hala tuju UMNO. Samala macam orang Cina dan India, diorang tak suka Samy Vellu, apa lagi diorang mampu buat? Terhad gila. Jadi, walaupun kau tak suka, kau kena angguk jugak.

Tapi Pakatan.... aku Melayu, aku boleh masuk mana2 parti yang aku nak. Mungkin Cina dan India agak limited sikit tapi ada pilihan. Aku tak suka hala tuju PKR? Aku boleh masuk DAP.

Sistem BN sekarang membuatkan rakyat sangat bergantung dengan kepimpinan parti. Melayu nak mintak sokongan anak dapat biasiswa sebab result baik? Carik wakil rakyat UMNO. Tapi cuba bayangkan masa depan Malaysia kalau anak Melayu boleh disokong oleh pemimpin Cina dan anak India, Melayu yang endorse? Sokong 1Malaysia...tapi penghayatan tak betul dan masih bersifat perkauman apa cerita bai?

Itu baru sikit. Nanti aku sambung.



40 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Awal posting hari ni. Bagus mantot. Teruskan keikhlasan anda

Tanpa Nama berkata...

Hoh.. Entry yg buka minda pagi hari.

haizam lah berkata...

baca blog mantot mampu membuat aku terleka..terleka yang aku tgh masak daging beger kat dapur..harap tak hangus

DON berkata...

hahaha terbaik laa.

aku yakin orang yg mcm hang ni akan berani dan ikhlas menulis utk kritik kerajaan PR... kalau PR pun buat silap.

mantot, jadi lalang kadang2 lagi baik dari jadi 'tongkoi kayu' yg dibuat pagar untuk jaga lembu.

aslina majid berkata...

Ada ke parang terbang pade 13 mei 1969? Apsal tak masuk dlm silibus sejarah pon?

Tanpa Nama berkata...

Haha..soklan psl nabi nuh tu, n anti gomen sbb xdpt msuk gomen tu aku yg tny, at least ko ade la bace..aku ingat ko x bace..haha

tp psl aku lak assume nabi nuh tu xbaik, sbb isteri dia xbaik..haha, tu ko yg assume, apsal ttibe lak aku yg assume..sukati ko je..ini typical cara PR menjawab isu, pusing2 last2 ko salah ckp org len salah.. pandai ko, out of no where ttibe lak aku assume nabi jahat..astaghfirullahal'azim

Tanpa Nama berkata...

btol, anon atas ni...kalo cmtu, mantot suke tgk video lucah, bininya pn same..bole cmtu?

Mantot berkata...

Anon,
tolong at least letak nama. Senang sikit nak refer.

"Wanita-wanita yang keji diperuntukkan untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi waita yang baik pula." (An Nur: 26)

AYat tu turun lepas zaman Nabi Noh.

Kau cuba buktikan aku salah bila aku kata isteri tu cermin suami, kau gunakan Nabi Noh sbg contoh.

Masalahnya kau salah. Sebab tu aku assume camtu.Kau takleh nak compare Nabi Noh dengan orang kita sekarang direct camtu. Dia lain.

Ada ayat Quran dah terang2 tulis camtu dan Nabi Noh mana ada masa zaman QUran turun.

Mungkin kau boleh keluarkan bermacam2 kes di mana suami atau isteri masing2 tak sekepala untuk betulkan pandangan kau, hanya sbb kau tak setuju dgn aku tapi..

Dah Al Quran tulis camtu.
Aku ikut aje la.

Sebab tu aku tulis "isteri tu cermin suami." Aku based kan tu kepada ayat tu.Sama ada kau nak percaya atau tidak itu terpulanglah kepada masing-masing.

Mungkin isteri kau atau suami kau macam haram pada pandangan kau, tapi mesti ada sebab dia macam haram yg terjadi sbb perangai kau sendiri.

Kita tak perfect.Pasangan kau pun sama. Mana datang kelayakan kau nak compare suami isteri sekarang dengan Nabi Noh?

Kita kan dah ditakdirkan yang paling alim pun nipis aje iman dia?

Kita tak layak.
Jadi tak perlu kau gunakan keluarga Nabi yang tak elok sbg panduan hidup kau.

Kita ada Muhammad,kita ada Quran, kita ada akidah, kita ada hukum hakam.




Tanpa Nama berkata...

"Dah Al Quran tulis camtu.
Aku ikut aje la."

Itu masalah Muslim sekarang. Tafsir sendiri Quran berdasarkan pemikiran/idea/fahaman sendiri. Kemudian SEBARKANnya tanpa merujuk ilmuan yang bertauliah.

Penyakit sebenarnya. Vote je la PR tapi cukup2 la guna ayat Quran/hadis utk defend Anwar. Kan mudah...

Tanpa Nama berkata...

Tolong mantot, nak sebut Muhammad, sebut nabi Muhammad, jangan mcm xde adab..mcm nyanyi lagu..lg bagus kalo sebut Rasulullah s.a.w

Aku anon yg tny ko psl nabi nuh, aritu..

Namaku Peugeot.

Mantot berkata...

habis tu apa tujuan kau compare pandangan aku dengan Nabi Noh?

Tanpa Nama berkata...

jap2 aku tgh cari link nk suh ko nilai, dalam hadis tu ade exception untuk golongan tertentu..

contohnya Asiah, isteri firaun..firaun jahat tp Asiah yg baik, Firaun dikurniakan untuk menaikkan darjat Asiah di sisi Allah..kalo ko bace la kisahnya

jap2

peugeot

Tanpa Nama berkata...

http://hafizfirdaus.com/content/view/105/56/

aku rasa kita nk tafsir perlu berguru, even aku ingatkan pada diri aku sendiri.

peugeot

Mantot berkata...

sbb isteri Firaun jaga Musa dari kecik?mmg la. semua orang tau psl benda tu. tapi kau bagi cth byk mana pun, nak buat apa?sbb kau nak buktikan yg walaupun Azizah baik,Anwar boleh jadi jahat?

Kan?

Kalau kau tak paham kenapa Allah jadikan isteri Nabi Noh sendiri macam tu sedangkan dia tu Nabi...meh aku bagitau, tapi ni ikut pemahaman aku la berdasarkan cerita dia yang aku baca.

Kenapa isteri Nabi Noh lawan dia dan apa pengajaran dia?

Allah nak tunjuk kat kita semua, walaupun Nabi sendiri pun tak dapat ajak isteri dia masuk Islam. Tapi ada ke Nabi Noh give up try ajak?

Sama la jugak mcm kita. Kalau kau suami, kau tak boleh give up try betulkan mana yang kurang dekat isteri kau..walaupun kau ada kekurangan. Nabi sendiri susah payah ajak isteri dia, takkan kita ni nak benarkan aje isteri ke mana2 berpeluk2, tak tutup aurat dan sbgnya?

Kita ada advantage compare dgn Nabi Noh sendiri. Dia perlu sebarkan Islam dkt bini dia, kita pasangan dah tentu Islam..kita takyah ajak pun dia masuk Islam.

Tapi berapa ramai yang lepas aje isteri dia buat perangai suka hati dan let go tanggungjawab sendiri sbg suami?

Kalau kau suami, kau ada tanggungjawab untuk menyelamatkan isteri kau walaupun seburuk mana dan jauh sesat macam mana pun isteri kau...sampailah kau atau dia mati.

Jadi dalam kes Asiah, kalau kau nak kata Azizah baik sebab nak balance Anwar tu buruk..terpulang. Aku takut nak kata Anwar tu buruk walaupun video macam2 keluar sebab benda tu tak sahih.

Tapi Azizah dan anak2 semuanya terpelihara. Kau pernah nampak Azizah peluk lelaki lain? Macai UMNO bila nampak Azizah pakai sarung tangan pun jadi isu. DIorang kata itu sebab takut nak pegang tangan yang pernah pegang China Doll.

Aku tak nak la join benda2 camtu.
Benda2 tak sahih, aku tak ambik.

Tapi PM aku tak pernah ada isteri yang pakai tudung, tu sahih.

Tanpa Nama berkata...

:)

Tanpa Nama berkata...

Ok, psl bab jaga anak, pm xde isteri bertudung..n lain2 tu aku setuju, tu sahih..

Tp psl tafsiran 'wanita yg baik untuk lelaki yg baik', tu kena rujuk ilmuan islam, bkn ikut logik sendiri je.

Anyway, wlpn aku xsehaluan ngan ko, tp dpt tgk ko reply komen aku pn..aku bangge beb!, mantot tuuuu!..haha

Peugeot

Tanpa Nama berkata...

Ada org yang bangga bila tuan tanah menjawap salam nya. dengan fakta n dengan beradab. benda ni lu tak kan jumpa kat tanah org sinun. biasa nya, tuan tanah sinun akan jawab salam ko dengan maki hamun. kalau dah habis ayat, jaga2 sket, nanti lu punya video tengah berak pun dia sebarkan 1 kampung. ini jugak fakta.

Mitsubishi.

Tanpa Nama berkata...

X, ko slh..byk tuan tanah xsuka reply ptanyaan org.. Ko xyah la nk puji mantot beradap la hape la..sengal

Aku sokong peugeot, dia rasional...bile dia mintak mantot jgn ikut akal je dlm tafsir ayat quran, aku rs mantot pn pikey 'btol gak', tu yg mantot pn xde reply maki hamun

Tanpa Nama berkata...

Bg aku peugeot ada point disitu..n xnk gado2 wlpn dia declare 'x sefahaman' ngan mantot..

Masalhnye yg sokong mantot xpikir cmtu, dia ingat bila org ckp 'bangge mantot reply'..dorg assume'mantot menang!'

Bullshit!

mantot berkata...

Hehe,knp tak teruskan debat.

Jom sambung...aku beradab sbnrnya,sweet pulak tu.

Tanpa Nama berkata...

Peugeot mane peugeot??

Aku rs peugeot akan masuk time mantot post psl anwar jela, ttibe peugeot ade..kalo psl NIP, xdelak bunyi2 cm peugeot

Tanpa Nama berkata...

kalau la parlimen malaysia ni bleh bedebat macam hampa semua kat atas ...kan baguih....tp parlimen kita...hehe...sendiri mau ingat..

-kelisa-

Parti Bebas berkata...

"4. Kenapa kau suka sangat tengok Melayu berpecah belah?
Jawapan : Rasulullah dah pesan, Islam akan terpecah kepada 73 aliran di akhir zaman. "

Jadi kau admit la you don't mind masyarakat jadi huru-hara demi tumbangkan BN yang kau benci sangat tu? Kau mahu orang kita berpecah? Kau mahu yang buruk berlaku?

Jawapan kau di atas begini la analoginya(& katakanlah kau tu perempuan, Mantot.)

Soalan: Kenapa kau tak tutup aurat?
Jawapan: Sebab neraka ramai wanita. I don't mind jadi salah seorang penghuni.

Please tolong delete jawapan no.4 kau tu. Debat tak salah, tapi toksah ngaku kau suka laga2kan orang. Kang tak pasal2 menyebabkan orang tak mau pangkah PR plak.

Ahmad Arba'in Ali berkata...

Saya baca entry, then baca komen dari atas sampai bawah, rasa mcm tgk dua kepala puki dgn mulut rupa cipap tgh berdebat.

Tanpa Nama berkata...

Ahmad arba,

Kepala puki nenek kaw!..carut marut cm syial

Tanpa Nama berkata...

1st time aku rs mantot n 'musuhnya' bole berbaik last2!..haha

Peugeot, ko xde blog ke?pkai anon sume boley tipu beb

Tanpa Nama berkata...

Psl ayat "wanita yg keji utk laki yg keji dan wanita yg baik utk laki yg baik" tu, bkn mantot tafsir sendiri, tu mmg ustaz2 pun dah bahas camtu.

Lg 1, jwpn mantot psl perpecahan pd aku mmg nampak mcm dia tak kesah, tp Allah kesah dan dia bg ayat "Taatlah pada Allah, Taatla pada Rasul dan pemerintah di kalangan kamu" (sila note yg tiada perkataan taat dpn pemerintah tu sbb kita manusia biasa mesti ada buat silap). Sambungan ayat lps tu, "kalau berlaku perpecahan, kembalila pd Al-Quran" (Jgn plak paksa ayat quran ikut kita). Boleh rujuk link Pesan Ustaz Don menjelang PRU 13 utk lebih lanjut.

https://www.facebook.com/photo.php?v=543621622327764

saja share mana yg aku tau, tak fanatik sesape =)

Tanpa Nama berkata...

Btw psl endorse tu; masa mahathir pegang kubang pasu, ada sorg makcik cina mtk sokongan belajar utk anak dia, mahathir lulus dgn lajunya. Kawasan dia mmg dia jaga. Aku rasa jitra pekan yg agak terancang berbanding daerah lain.

Tanpa Nama berkata...

Jawapan no.9 overkill! haha

Tanpa Nama berkata...

Nape la takut sgt nk tukar kerajaan pemerintah. Bknnya lama pn, 5 tahun je...demokrasi memberikan kt pilihan utk memilih kerajaan yg trbaik utk kt, jd pilihlah dgn profesional berasaskn kpd prinsip perjuangan, KPI masing2. Jgn cmpur adukkn dgn sisi kelucahan, kt2 kesat, fitnah, hngga memberi keaiban kpd kt. Berpolitiklah dgn cr islam. Klu parti yg dipilih x memuaskn, 5 tahun lg kt tukar blk...amacam?

- angin perubahan-

Tanpa Nama berkata...

Nape la takut sgt nk tukar kerajaan pemerintah. Bknnya lama pn, 5 tahun je...demokrasi memberikan kt pilihan utk memilih kerajaan yg trbaik utk kt, jd pilihlah dgn profesional berasaskn kpd prinsip perjuangan, KPI masing2. Jgn cmpur adukkn dgn sisi kelucahan, kt2 kesat, fitnah, hngga memberi keaiban kpd kt. Berpolitiklah dgn cr islam. Klu parti yg dipilih x memuaskn, 5 tahun lg kt tukar blk...amacam?

- angin perubahan-

Tanpa Nama berkata...

:) montot ada saya cakap saya tak bersetuju isteri cermin suami ke? harapnya begitu la :) Maaf kalau kamu silap menafsit apa yang saya postkan..

Cerita nabi Nuh ada dalam Quran.. Sila belek Al-Quran keseluruahnya.. Ianya panduan buat semua jenis manusia.. :) Dalam cerita Nabi Nuh mengigatkan kita hidayah tu milik Allah dan iman tidak dapat diwarisi.. walaubagaimana pun kita hendaklah berusaha menyelamatkan keluarga kita daripada api neraka.. minzalik..

Memang betul apa kau cakap memang lazim wanita yang baik untuk lelaki yang baik begitu sebaliknya.. seperti dalan Suah An_nur. tepapi kebaikan dan keburukan manusia ini rahsia Allah.. kerana setiap orang hanya tahu hasilnya setelah ia mati.. tidak semua yang jahat akan kekal jahat dan tidak semua yang baik akan kekal baik.. Allah jua yang maha mengetahui..

dan bila berkata pasal ujian yea.. manusia diuji mengikut kemampuannya.. yea Azizah diuji mengikut kemampuannya begitu juga Anwar dan keluarganya..

Allah itu maha kuasa dan maha mengetahui setiap sesuatu..

buatlah sebaik mana yang kamu mampu selebihnya serahkanlah kepada Allah S.W.T.

paijo fz berkata...

Wpun gua x la baik sgt tp cari bini mau baik2 maa. Baru bole kasi ubah. Ini khalilah..

nitro berkata...

{Tapi kita kat sini? Bertambah kuat diorang defend. Kerajaan kita memerintah menggunakan teknik tolong member. Kalau member buat salah, kena tolong tutup.}

kalau kita cuba betulkan atau tegur kena hentam balik. macam kes ketua kelas kena belasah,sedangkan dia buat benda betul.
macm tu gak dengan org2 biasa ni pakai barang2 ofis utk kegunaan peribadi. macam kertas a4 utk print brg peribadi. benda2 ni aku tgk semua org buat bro..tak kira swasta ke kerajaan.

bagi aku bn ni taklah zalim melamapu sgt.sebab perut masih dpt diisi lg.kalau dah memang zalim melampau..golgn rakyat marhaen ni xkan tggu hari mengundi bro.

TumpangLalu berkata...

Aku tak kira...BN mmg kena tumbang. Kalau pas ni PR menang, PR pun tak senonoh, PR pun wajib kena tumbang. Selagi hidup selagi tu kena berjuang. Jangan nak tunggu sampai negara tergadai baru nak berjuang sbb waktu tu korang takkan ada masa nak baca blog2 atau facebook dah, masing2 kena angkat senapang atau tgh sibuk elak peluru mortar.

Tanpa Nama berkata...

BN akan tumbang, mgkn blm 60-70 thn lg so masih liat..

sejarah dh tunjuk paling lama sesuatu revolusi, kerajaan, parti pemerintah pn 60-70 tahun je..

tgk la komunis, parti pemerintah india, bla bla bla

masanya akan sampai..

yg penting bkn Anwar Ebroheem..

Tanpa Nama berkata...

http://jknsabah.moh.gov.my/v6/index.php/larangan-mengambil-bahagian-dalam-politik

mantot. tengok ah website ni..nak kontrol tu..

Tanpa Nama berkata...

6. Kenapa kau anti kerajaan?

Jawapan : Dekat luar sana, maksud aku negara lain, walaupun diorang kafir, satu sen diorang curik dari duit cukai pun boleh membuatkan diorang kena pecat. Ada yang lebih bermaruah, diorang resign sendiri blablablablablaa..

sempat la aku berak jap.

negara mana ni bai? cuba state sket? ko nak kata kerajaan BN skrg corrupt sbb guna duit cukai rakyat? bodoh abby abadi ko ni sebenarnya.

PAS keluar dari BN means PAS adalah cebisan BN yang dikatakan corrupt. Lalu PAS format diri mereka sbg parti yg memperjuangkan agama. Padahalllll..
PKR muncul kerana Bang Non ingin membalas dendam. Kau gila. Baru sepenggal jadi TPM, lagi setingkat nak jadi PM dah kena cantas. PM ok bukan blogger hentam kerajaan. Lalu dia cultivate dendam kesumat ke atas penyokong2 dia (engko la tu) demi mencapai hasrat jadi PM.

Ni yang dua ni. Yang sesama melayu. Seagama. Sedih! Datang daripada cebisan BN jugak. Kalau BN corrupt means dua cebisan ni pun corrupt. Politik sememangnya corrupt.

Kalau PR menang majoriti la contohnya ya. Kita ambik Bang Non sbg PM. Haji Adi sbg timbalan dan Kit Siang pegang jawatan seterusnya. Laugh My Fucking Ass Off mannnn.. Ini sebuah parti yang kelakar.

Jangan fikir BN bodoh mcm pembangkang. Dengan segala pengalaman yang ada, BN akan menang 2/3 pada PRU13.

- Sayang Melayu (remember me? mind you again, i'm a lady bro);)

Unknown berkata...

Allah says: “It is made lawful for you to have sexual relations with your wives on the night of the fasts. They are clothing for you and you are clothing for them…” [Sûrah al-Baqarah: 187]

eddeved berkata...

Soalan nombor 4 tu aku concern:

kau ada ke masa Muhammad SAW sebut ummat Islam berpecah kepada 73 golongan? aku agak umur kau mesti dah 1445 tahun dah nih! abis kuat masa kau dengar tuh 1445 - 1436 = 9 tahun...maknanya masa kau dengar tu kau dah akil baligh kot? Golongan kafir Quraish pun kata 365 berhala tu Tuhan sebab depa dengar nenek moyang depa kata lagu tu! so?