April 07, 2013

Adakah Parti Barisan Nasional Sebenarnya Adalah Sebuah Parti Pinggan Mangkuk dan Parti Tupperware?

Ada sesiapa lagi tengok perasmian manifesto BN sekejap tadi? Malu kan jadi orang Melayu? Layan manifesto Kenya punya Presidency pun jauh lebih professional berbanding kelakuan Najib tadi.

Seriously, aku malu. Semua persoalan mengenai kenapa banyak negara Asia Tenggara dah jauh mendahului kita dalam pelbagai bidang dapat dijawab bila kau tengok balik apa yang seorang PM, PERDANA MENTERI KITA buat masa bentangkan manifesto.

Malu sebab PM aku bercakap macam dunia ni dia punya. Itu bukan mempersembahkan manifesto. Itu sebuah persembahan, an entertaining show. Sebuah konsert yang kadang2 dah jadi salah satu episod Maharaja Lawak....cuma temanya "Hentam Pembangkang" sambil kaki2 kipas berdiri kat belakang buat2 muka support.

Ini contoh manifesto untuk level student.



Ini untuk Youth Parliament UK


Di bawah ini untuk Presidensi Kenya, sebuah negara yang dikhabarkan lebih
kebelakang berbanding Malaysia yang lagi 7 tahun nak capai negara "maju." Kenya target, 2030.

Ada tak pencacai kat Kenya yang kata "Kalau tak suka duduk Kenya, gi duduk Malaysia la!"
Lepas rakyat Kenya tengok pembentangan manifesto Najib semalam, mungkin ada.


Ini manifesto calon Presiden Parlimen Eropah.



Ini pula manifesto pilihanraya untuk parti politik di Ireland.


Apa yang paling mengecewakan aku adalah cara manifesto tersebut dilancarkan. Caranya adalah orang ramai diberitahu, "mari sini Abang Najib beritahu,kenapa anda mesti jangan pilih pembangkang." Bukan ke  benda yang sepatutnya "kenapa anda perlu pilih Barisan Nasional?" Lihat ni. Ini level politik Melayu.


Kau cuba buang semua mikrofon yang ada, buang backdrop kat belakang dia gantikan dengan suasana kampung. Pakaikan TPM kita dengan baju kemeja kosong. Dia jadi siapa? Dia jadi seorang pakcik yang lepak kedai kopi sambil borak2 kongkang dengan pakcik2 lain untuk meyakinkan orang lain, sila pangkah BN.

..................

Esok, semua media pro kerajaan sudah pasti akan penuh dengan gambar Najib berbaju kemeja berlogo dacing kecil2, wajah penuh bersemangat di muka depan. Dan pakcik2 makcik2 dikampung akan gembira sebab BR1M bakal naik jadi Rm1200, anak bujang dapat RM600 dan bantuan2 lain juga dinaikkan. Kalau BN menang PRU13, mereka akan terus bangga dengan statistik berapa ramai yang bersyukur kerana dapat bantuan BR1M.

Aku tak pernah faham kenapa Kerajaan Barisan Nasional cukup bangga mengulang statistik jumlah angka penerima BR1M yang jelas2 menunjukkan, sebenarnya orang2 kita tidak ramai yang mampu. 6 juta orang kita pendapatan isi rumah mereka RM3000 ke bawah.

Dan, di bawah ini cara yang betul untuk meyuarakan manifesto. Perbandingan is fine. Tapi kalau dalam pembentangan manifesto kau nak ingatkan seluruh rakyat Malaysia yang "Anwar Ibrahim suka tikam belakang"...What the fuck Najib? PM pun kaki fitnah ke? 1 jam bentang manifesto tapi pakai 54 minit kutuk Pakatan Rakyat apa pasal?


Dan di bawah ini, adalah comparison yg "orang ultra Melayu" tak suka buat.
Comparison dengan sebuah negara yang satu ketika dulu dipanggil Temasek.



Compare lah sendiri.
Jangan esok keluar pulak ayat "membandingkan bukan budaya kita."

Amatlah menyedihkan kalau BN menang pilihanraya dengan
manifesto tersebut yang rata2 memperbodohkan orang Melayu malah menjatuhkan
nilai Melayu sendiri.

33 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Siyes beb wa sokong lu mantot....tp mmg ade melayu tahap dungu yg lu ckp tu..aku penah jmpe melayu mcm tu-kesian beb,

Tanpa Nama berkata...

Aku tengok smpai 9.30 jek pastu tutup sebab aku nak dengar manifesto tapi lain pulak yg klua dr mulut pm kte tu. Seriusly video manifesto kat atas ni lg bagus. Kot ye pm nk menghambur pmbangkang pun, apa salahnya selang seli dgn akujanji beliau. Tak la aku dgn mantot trkilan sgt kan.

Tanpa Nama berkata...

Barisan Nasional : lebih kurang 2 jam + live

Pakatan rakyat : 10 minit + rakaman

Tanpa Nama berkata...

aku dok tunggu cite 'lie to me' patut on air kat ntv7 kul 9.30pm, tapi tggu punya tggu tadak, dapat tgk najib real punya lie to us...kahkahkah...cm gampang!

Tanpa Nama berkata...

derma derma... ni parti derma klua manipesto mcm haram gak . sume kurangkan. sume mansuh.. jom pesto mani ramai2.. sontot sontot mantot.. huahaha.. derma derma...

Cucuq Jagung berkata...

terkedu gak...the words he used the intonation,the group behind him trying desperately to look important...the group infront mcm pesta

Please lah. ..too much...too low

Tanpa Nama berkata...

ni serius lg aku nk ckp.. janji2 pembangkang utk slangor dulu. sume konon nak kurangkan. nk mansuh. nak bantu.. haram x jd ape pon.. alasan manifesto bukan janji.. aku org slangor.. ic alamat sana. sejak tinggalkan sane lebih 4 tahun. dtg tgk blk mmg xde ape yg membangun.. xde ape pon yg nampak ape dorg buatkat slangor slame ni.. aku nak cari jalan pi umah aku pon x jumpa.. signboard xde.. haprak miskin krajaan negeru nak pasang signbord pon x mampu.. jalan simpang prenang. tol makin banyak.. ckp nak hapus tol.. dkm slangor sndri tol kemain lagi.. gile huat manipesto x jdi ape pon.. ckp lebih buat tadak.. mcm ko la mantot.. ckp lebih. tp ape yg ko bt.. tau kritik je.. goyang kaki duk dpn pc.makan cikedi... msti ko gemok kan mantot.. gahahahaahha..

wawa berkata...

Maap cakap tapi najib tak pro. apejadah bentang manifesto tapi duk hentam pakatan je.nak bentang manifesto bentang ajelah...macam haram.aku percaye besok patient aku punye sronok sebab najib dh janji nak bagi brim 1200.heh.yap! patient aku orang felda semuanya....kihkih.ksian sungguh patient aku.semuanya buta sebab wang.

Mantot berkata...

aku gemuk..tapi aku tak pernah sesat bila nak balik rumah sendiri.benefit aku gemuk, mak aku senang nak nampak dr jauh dan panggil kalau2 aku didapati merayau2 tanpa tujuan.

cewek.medusa berkata...

cute lawak abg mantot ni, gemok tp comel

Anon 9:24:00
tempat lain jajahan biru pn byk yg x brp nk mbangun pn kn? kau tu yg 4 tahun da x balik kg, kecoh sesat. yela, dulu bawak kapcai bole selit lalu jambatan. skrg br pakai kereta agaknye,sesat kena lalu tol kihkihkih

Tanpa Nama berkata...

Anon yg kat atas sebut pasal tol tu. Klo x membangun, mcm mana ekonomi malaysia bole ok? Kan selangor pnyumbang trbesar utk negara? Tu pon ko x leh tgk ke ape? Pasal tol pulak, ko tunggu pakatan dapat pusat.

mr edz berkata...

nasib baik malam tadi ada naked news..

Tanpa Nama berkata...

Mereka terlupa tot..

Parlimen dah bubar BEB mana ada Pembakang mana ada Kerajaan BN dah..

Sekarang cuma ada KERAJAAN SEMENTARA... tu lama sangat pegang kuasa atau terlalu tamakan kuasa lupa.. LUPA.. Kuasa bukan kita punya tetapi adalah AMANAH..

Aku memang tak suka budaya mengeji orang ni.. tak kira pa Bn ke PR.. aku lebih meluat kat BN sebab setiap masa hari gunakan Media massa yang dia kawal untuk mengutuk dari mentarbiah mendidik rakyat bertangungjawab..

Seriously MENYAMPAH bentuk mengata mengutuk ni over sangat..

Come on BN kalau kau nak undi aku sila la buat secara dewasa tak perlu kutuk orang dan tak perlu memBNkan semua orang.. yakinkan kebolehan BN dan apa BN dah buat cukup le..

Apa ingat tak berdosa ke mengata/mengutuk orang nak didik rakyat kita suka mengata dan mengutuk? Kalau taknak jadikan masyarkaat kita macam tu wahai xPm dan BN yang disayangi ubahlah sikap anda.

Tanpa Nama berkata...

Aku takde tv so aku tak tgk, tgk pn bt sakit otak, akak aku yg gigih nk crite,haha...malu siot dok bagi2 camni, nampak sgt byk yg tak mampu...

Yg aku tau negara yg dok bagi2 duit camtu nk tau negara apa?
autralia: Aborigines
new zealand: Maori
US: Red Indian

Diorang kasi tanah rizab dan duit,tak yah keje pon takpe. Makan minum tido keje sikit kalau nak, dpt duit g gamble n minum. Slave zaman moden. Tua2 gemuk dan diabetes dan senang kojol. Korang pk la dia bg sbb ape? nk bg dok diam dan pak turut. Kalo yg reti fikir, diorg kuar dr cycle tu.

Tolongla fikir. Kita semua lebih bernilai dari itu. Jgn duit beraja di hati. Duit tu alat nak sampai ke Akhirat.

Tgk jauh sikit boleh tak..Dia dah bg macam2, hutang negara pon makin byk. Korg rasa kalo diorg menang dia nk cover balik dari mana? mesti minyak naik, harga brg pon confirm naik. Dan mesti diorg lancarkan GST sbb penah kuar tajuk Bharian "GST terima maklum balas positif", celah mana positif pon tak taula.

Dahla kalo diorg menang mesti cocky tak hengat...Kesian doo tgk cara najib ckp, dgn nk tersembur air liur,lap2,sgt berusaha dan tak natural. Kdg2 mcm nk soh dia STFU.

Takdela aku suke PR tu sgt, tp kita rakyat kena fikir kepentingan kita. Sapa pon menang, kita kena lagi menang, jgn gajah dua ekor bergaduh, kita kancil (rakyat) yg tersepit.

k lah, bye.
-mks-

Tanpa Nama berkata...

Akai tadak !!

Tanpa Nama berkata...

Kalo korg perasan, najib tu mcm anak org kaya yg tak ramai kwn dan takde kelebihan ape2, cuma kaya je. Jadi dia bg duit nk bg org kwn ngn dia, kesian wey...tp dlm crita msia ni, duit tu duit rakyat bkn duit bapak dia...hadoiii..

Tanpa Nama berkata...

Betullah.Kat tempat aku ni,bkn main indah lg besar besaran buh papan tanda.Depan rumah sentiasa dibersihkan,takyah susah payah aku menyapu.Bil air pun kurang.Tol tu plak bknnya kerajaan Selangor yg control.Yg caj tol tu sapa?kalo nk tol free,try lah undi PR sekali.Kalo diorg tak tunaikan janji,tukar ajerlah lps 5 thn.Apa susah bebenor?Nasib baik PR kuat demand la ni,dptlah kita mcm2.Kalo tak,padan lah dgn kain pelikat selai sorg.Tu pun time nak pilihannraya.

Tanpa Nama berkata...

Janjikan bulan dan bintang. Tapi last2, manifesto bukan janji pun tarak guna gak. Buang masa je tengok!
Kurang2 PM cakap lebih pun, Janji di tunaikan..

Sat g mesti ada CAI PR duk cakap... CAI detected hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

Ini kali confirm aku pangkah selain BN.. Bukan aku je.. family aku pon yg ramai dulu org BN pon dh join pembangkang.. Dh meluat tengok keterdesakan Najib n BN.. So obvious.. BULETIN UTAMA paling nk muntah aku tengok.. Mcm la kite ni bodoh sgt.. Manifesto Najib sucks!!

Tanpa Nama berkata...

Seriously aku frust kalu BN masih menang. Ya Allah mngkn keadilan dan Islam!

aslina majid berkata...

Semalam aku tengok pembentangan manifesto tu semata2 sebab nak tengok gelagat orang yang pegi kat situ je. Aku tak concentrate sangat pasal isi2 manifesto. Serious kitorang satu family dok gelak2 tengok gelagat manusia2 bila kamera hala kat dorang secara candid. Sumpah terhibur.

Tapi dengar jugak la sikit2 manifesto. Sikit je la. Tu pun aku tak abes2 tanya abang aku, dia cerita page berapa sebab mukadimah je dah makan setengah jam. Dalam banyak2 dia cakap, aku dapat tangkap pasal br1m je. Tu pun sebab ada bunyi2 nilai duit. Amik tau la jugak walaupon aku dalam kategori tak layak dapat. Dah la tak layak, tapi kena mengundi jugak. Kesian aku.

Tanpa Nama berkata...

mantot, aku duduk selangor. aku ada masalah!!

masalah aku, dah lama aku tak bayar bil air!! tolong laaa. kerajaan apa mcm ni?? kasi air 20m padu percuma kat rakyat!! WTFish!

Kump. Pemuda, Puteri UMNO BERSARA Dari UMNO berkata...


Pastikan adik2 semua keluar mengundi nanti.. Keluar mengundi PAS, PKR @ DAP walaupun adik2 mendapat saguhati atau duit daripada UMNO dan Barisan Nasional... Walaupun adik2 terpaksa berada di kem Barisan Nasional, pastikan adik2 mengundi PAS, PKR @ DAP... Asalkan Bukan UMNO.... OK!!! :-)

Adik2 semua jgn bersangka buruk kpd kawan2 yg berada di kem Barisan Nasional.... Mereka mungkin terpaksa menurut desakan mak ayah atau sapa2... Tapi takpa.. Jangan risau, mereka tetap akan undi Pakatan Rakyat ( Pesan awal2 kat mereka. Kita tiada pilihan )... Undi adalah rahsia.. Kita tentukan..


Tolong bantu kawan2 kita yang sedang berkempen di laman2 di bawah....
http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=18
http://www.detikdaily.net/v6/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
http://www.selatanonline.net/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics
http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=6

Tanpa Nama berkata...

Budaya mengutuk, serangan peribadi pn da sinonim ngan, pr....samada ko sedar aku atau sengaja buat2 xnmpk...time bn kutuk pr pandai plak ko jd judge..hek eleh kambeng gurun nuar btol la ko neh

Tanpa Nama berkata...

Xlayak terima brim mksdnya ko dh lebih kelyakan...hadui 500 pn kecoh xdpt sebat

Tanpa Nama berkata...

Yg ko nk marah dia apsal?Dia bkn hadap sgt RM500 tu tp org2 yg x layak dpt BRIM ni lah yg menyumbang kpd BRIM tu,bkn kerajaan BN.Ada reti?

besynte ngata berkata...

Sape yang kecoh rm500? bukan BN ke saban hari tayang kat TV? untuk apa? nak simpati tu ler..

Sape yang kena tax memang terasa la wei.. duit tax ambik pastu bagi kat orang lain kecoh kononye BN ni hebat sangat.. Apa ingat RM 500 yang gomen tax kat orang ni tak bernilai ke? Kami ni kerja setiap hari cop duit ke apa..

kami sumbang kat kerajaan Malaysia senang-senang BN chop kata tu BN.. punya Ada fikir? Phui tu pun tak reti fikir..

BN Saban hari suruh orang bersyukur dan berterima kasih.. ada pernah berterima kasih kepada TAX PAYER macam kami? sikit pun tarak kan? Ada cakap terima kasih kepada rakyat kerana kemakmuran yang dikecapi dan sumbangan rakyat BN dapat beri BR1M tapi apa yang saban hari tayang? BN ni hebat la bn ni beri BR1M la.. bestnye..




Anoneemus™ berkata...

Ayat last tu paling bermakna =) Benar.

Khairi berkata...

ni serius lg aku nk ckp.. janji2 pembangkang utk slangor dulu. sume konon nak kurangkan. nk mansuh. nak bantu.. haram x jd ape pon.. alasan manifesto bukan janji.. aku org slangor.. ic alamat sana. sejak tinggalkan sane lebih 4 tahun. dtg tgk blk mmg xde ape yg membangun.. xde ape pon yg nampak ape dorg buatkat slangor slame ni.. aku nak cari jalan pi umah aku pon x jumpa.. signboard xde.. haprak miskin krajaan negeru nak pasang signbord pon x mampu.. jalan simpang prenang. tol makin banyak.. ckp nak hapus tol.. dkm slangor sndri tol kemain lagi.. gile huat manipesto x jdi ape pon.. ckp lebih buat tadak.. mcm ko la mantot.. ckp lebih. tp ape yg ko bt.. tau kritik je.. goyang kaki duk dpn pc.makan cikedi... msti ko gemok kan mantot.. gahahahaahha..

Ini contoh macai kini dulu dan selamanya. bodoh mcm lembu. jalan nak pi rumah ko takde sign tu keje sapa? bengap.

Khairi berkata...

Ni cerita pasal tol kalau tak reti reti bahasa lagi...

aku paste je la link kat sini mantot.

TOLL

Tanpa Nama berkata...

serius aku tgk kejap je, bila masuk nak hentam pembangkang terus tukar chanel tgk Cinta Jangan Pergi tv9, idok la sakit hati..

tak profesional langsung, ni buat orang makin menyampah dgn BN

Tanpa Nama berkata...

Ni pr territory bro.mmg jilat hbs la.lg mau kutuk tv3 suku pdhal masing 2 2x 5 je

akusayangmalaysia berkata...

Rakyat malaysia yg sokong BN ialah:-
1. Geng mamak terlebih melayu dari melayu.
2.golongan kapitalis yg tidak berhati perut.
3.rakyat malaysia yg bangang pasal politik ataupun mmg semulajadi bangang.
Sekian...