Januari 11, 2012

Menjadi Bapa Cemerlang Bab 3 : Jadilah Bapa Sebelum Anak Anda Dilahirkan Lagi

"Sayang,saya tak period lagi bulan ni.."

Apa respon anda apabila mendengar ayat tu?Selalunya ada dua respon,gembira atau berduka. Yang berduka sebab terpaksa jadi bapa,yang gembira sebab dapat jadi bapa.

Detik paling menggembirakan bagi seorang lelaki adalah apabila tahu isterinya mengandung.Detik paling mengecewakan bagi seorang lelaki adalah mengetahui aweknya mengandung. Detik paling buruk seorang lelaki adalah tahu gelfrennya mengandung dan dia tak pernah sentuh pun gelfren dia.Tapi,aku kecikkan aje la skop posting ni pasal seorang isteri yang mengandung.

Tempoh paling kritikal apabila mengetahui isteri mengandung adalah 3 bulan pertama tu.Ada kes-kes di mana yang aku dengar, perempuan tumpah darah hanya melakukan aktiviti-aktiviti yang biasa.Ada jugak yang aku tau,seorang wanita tolak pagar rumah mengalami keguguran janin yang tak sampai 2 bulan.

3 bulan pertama tu SANGAT KRITIKAL.
Time ni,untuk pengetahuan anda, isteri mesti :

1. Elakkan badan daripada penat

2. Elakkan diri dari melakukan kerja-kerja berat. Sesetengah perempuan, kerja ringan pun dia tak boleh buat.

3. Kurangkan travelling.

4. Orang-orang tua pesan...jangan menyapu sampah pakai penyapu lidi.Aku assume sebenarnya bermaksud "jangan bagi isteri buat kerja rumah."

5. Cuba elakkan berjimak sehingga lepas first trimester.

3 bulan pertama dalam pembentukan janin adalah masa di mana badan isteri baru nak adjust perubahan dalam badan dia jadi dia sangat memerlukan berapa banyak tenaga untuk tolong dia.Time 3 bulan pertama ni risiko untuk tumpah darah tu agak besar sebab dinding rahim yang bakal protect anak dalam kandungan masih berada dalam keadaan tidak matang.

Apa yang suami perlu buat time ni?

1. Buat semua kerja rumah.Yes...SEMUA.

2. Kalau boleh, hantar isteri ke tempat kerja.

3. Kalau tak dapat, usahakan supaya isteri senang ke tempat kerja.Kalau dia drive kereta, usahakan dia bawak kereta automatik.

4. Bagi isteri makan.Kalau pandai masak,kalau tak larat,beli.Jangan paksa isteri masak.

5. Larang isteri naik kereta Perodua Myvi.

...................

Time ni jugaklah perangai isteri anda akan menjadi sangat-sangat pelik. Kadangkala dia serupa Hitler, kadangkala dia jadi Rosmah Mansor, kadangkala dialah perempuan paling manja dalam dunia. Jangan marah dia. Hormone imbalance sedang berlaku dalam badan dia.Ini memang tidak dapat dielakkan.

Ada beberapa perkara yang suami boleh buat selain daripada membantu secara hands on menyenangkan hidup isteri, suami juga bolehlah mula membelikan beberapa supplement yang mampu membantu menguatkan badan isteri :

1. Susu tepung untuk pregnant mother.
2. Pil Obimin. Bukan mahal pun..Rm15 aje. Kalau banyak duit..beli Obimin Plus.
3. Pil kalsium
4. Apa jenis vitamin.
5. Asid folik dalam bentuk pil.

Apa yang paling penting ketika 3 bulan pertama atau first trimester ini adalah kepentingan memastikan isteri anda gembira dan bertenaga.Bila badan dia takde energy,pembentukan dinding rahim akan jadi perlahan dan dinding rahim akan jadi tidak cukup kuat untuk pegang janin.Time ni,isteri akan kehilangan selera makan. Anda mesti buat sesuatu pasal ni.Pastikan dia makan,minum cukup.Pastikan dia tidur cukup.Kalau dia tak nak makan sebab rasa loya ke, cuba carik makanan yang dia ada rasa nak makan sebab dia mesti makan.

Akhirnya,bila aku menulis mengenai dinding rahim..aku bukan menulis pasal dinding rumah seorang lelaki bernama Rahim atau dinding rumah pengerusi RISDA. Aku menulis mengenai rumah pertama anak anda.

27 ulasan:

Akmalhazwan berkata...

apsal xleh myvi?

Syakir Zainol berkata...

Mantot,

Aku nak perbetulkan dongeng pasal susu utk lactating mother tu. Aku dah dgr komen pakar dlm tiwi dan artikel2 sebenarnya susu tu mengarut je, semua tu marketing mcm susu Anlene gak. Cukup takat minum susu tepung biasa DAN amik Obimin dgn berdisiplin.

Paling penting, acid folic pill jgn tinggal.

Mantot berkata...

oh..gua terlupa asic folic..thanks!

Haizam Kacak berkata...

aku dgr pulak,bapak2 digalakkan juga amik acid folic..

kisah hati berkata...

baiknyaa mantot..see mantot bukan tau nak berom** je haha

Cikgu Aishah berkata...

Kalau xmakan pil apa2pun boleh jugak,tp make sure ibu amik makanan seimbang untuk badan dan baby. Aku semenjak mengandung anak kedua ketiga xde amik pil2 tu pasal,bila xmakan pun aku jadi serupa gergasi,inikan bila makan pil2 tu. Aku amalkan makan buah delima sepanjang mengandung ganti pil2 tu dan buah2an. Tp kalau nak makan pun xlarat,itula gunanya pil2 tambahan tu.

AIN berkata...

nasihat yang baik..=)

Tanpa Nama berkata...

"5. Larang isteri naik kereta Perodua Myvi."

Point yg kelima ni aku tak berapa paham.. Kenapa kena larang naik MyVi? Dah kalau MyVi tu jela satu2 nya kereta yg aku ada, abistu camne nak anta bini aku pergi kerja?

gembira berkata...

aku masa 1st trimester, angkat baldi air pastu mop lantai, basuh baju 2 kontena, panjat sofa bersihkan kipas, turun naik rumah tingkat 4, bonceng motor langgar lobang(laki aku nyer keja), travel x ingat dunia..

laki aku paling mulia pun dia buat, drivekan aku gi keja.

Mantot berkata...

myvi takde suspension...

lydiarahayumahmod berkata...

Semua point2 yg ko buat Encik Mantot. benar belaka. Terima kasih.
Tapi aku wonder lah, berapa peratus je lelaki take note pasal ape yg ko tulis.

peace!!

Encik Sood berkata...

ah. mantot, the night before aku bleeding tu, we were on a myvi.
haihhh. mungkin takde rezeki.

Tanpa Nama berkata...

" bang, dah 3 bulan tak period"
abg- " HAH... dah menopause.. !"
-pang!

Tanpa Nama berkata...

first trimester x boleh jimak? "sayang, abang perlukan tangan tu"-mantot
-pang!

SyncRo MEOR berkata...

the awkward moment when i read this with more attention than needed for a forever alone son of a gun. god is this a SIGN ?!




how sad that i need to say 9gag pun intended for some to understand.

Hidemichi berkata...

suka yg part Myvi tu...Lagi Power, Lagi Best, Lagi boleh terbang.

cek P berkata...

salam, 1st time nk komen hehe..

asid folic tuh tuk perkembangan saraf janin rs nyer..penting untuk pembentukkan organ2 awalan janin..n untuk otak jugak..
klu x mkn takut anak lembap plak..

ada org badan die tahan ms pregnant..yg mantot bg komen nih tuk org2 yg badan kurg tahan..mcm sy..
2x x jadi..hmm redho jela..

tp yg pasti mmg semua yg mantot tulis PENTING diambil kira ok..

grohl berkata...

takde pulak orang meroyan kat sini. tak baca lagi kot?

Harith Z. berkata...

Amanda Peet and baby Molly June kan? fav ko ke die ni mantot?

aQel berkata...

folic acid better kalau ambik sebelum pregnant lagi. dah kawin, terus ambik kalau memang dah planning nak ade baby terus. ambik sebelum kawen pun xde hal la. ^^

Tanpa Nama berkata...

kes myVi melayang kat kelantan. heheh

Tanpa Nama berkata...

Masa aku peknen, aku juga buat semua kerja rumah wpun hasben aku tlg. kat opis plak aku naik turun tangga building 5 tingkat sbb lif jauh. aku travel KL-Kedah every month sbb aku buat master part-time kat UUM. Smpai anak ke3 pun aku aktif mcm tu jugak. Aku pi teambuilding, buat semua aktiviti. Alhamdulillah aku lalui semua dgn jayanya dan aku takde mabuk2 tu yg best nyer..

Tanpa Nama berkata...

Terserlah juga sisi lain En Mantot. :p
shooo shuweeettt

oqi berkata...

betul2 suami kena buat house chores :D

Faizah Jaafar berkata...

nak kongsi pengalaman juga...

macam sy Alhamdullilah rumah pertama untuk anak2 sy itu sangat kuat....sy bole pergi buat aktiviti lasak (tembuilding kompeni) tanpa mengetahui yg saya mengandung...lepas seminggu blk dr tembuilding baru bgtau asben yg period sy lmbt 2minggu...

dan esben sy mengalami alahan yg sangat teruk ...pagi kompem kena morning sicknes smpi bulan ke 7 sy mengandung... :)

mungkin pengalaman pertama dia...selalu tak faham dan asek komplen yg sy x larat buat keje2 rumah....bila dia komplen esok confirm dia akan alami apa yg sy rasa masa mengandung...so masa pregnant anak kedua...dia dh x komplen lagi sbb dia dah rasa apa yg saya rasa masa mengandung...

sesetangah perempuan rumah pertama bb dia sgt tak kuat...ada sesetengah kes duduk jer atas katil...makan, minum semua org yg sediakan...bak kata org sekarang...apa pon x boleh...taim nih...si suami kena sediakan persiapan mental, fizikal dan kewangan untuk melayan karenah isteri...

sy setuju dengan Cikgu Aishah...tak nak ambil suplemen pon bole...tapi make sure kena ambil makanan yg seimbang...tp macam saya untuk 1st bb kena ambil double calsium dr yg sepatutnya sbb bb absorb calsium sy ke tahap extreme smpi sy sendiri tak mampu pegang mug untuk minum....tp untuk 2nd bb sy takmo ambil suplemen sbb igt dh cukup dengan apa yg sy makan...akhirnya masa bersalin mengakibatkan tumpah darah yg teruk smpi ditahan 2minggu kat wad untuk stabilkan saya...la nih doc nasihatkan cuti rehat 3tahun..lepas 3thn baru bole pregnant lg...

apa2 pon setiap perempuan tak sama sistem badan...si suami kena ambil lebih perhatian pada isteri....hanya boleh dengar pengalaman bapa yg lain...tp takkan sama dengan apa yg akan dialami sendiri...

Necafe Ais berkata...

Tuan Mantot,

Saya sangat setuju dengan kenyataan takleh bawak Myvi. Terlalu banyak citer horror tentang wife member-member keguguran terutama kalu bawak long-distance balik kampung. Ada benda yang tak kena ngan suspension myvi tuh...kalu mampu tukarla amik keta sedan, gen2, pesona atau inspira pon kira ok (aku bukan keje proton, tapi itulah yang kebanyakan rakyat Malaysia mampu kalu nak pakai sedan)

kingkong berkata...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id