Januari 19, 2012

Menjadi Bapa Cemerlang Bab 05 : Miracle of Survival

Dua hari lepas isteri aku bersalin,anak aku masuk ICU sebab demam.Tak banyak,dalam 37.9 camtu tapi memandangkan anak aku baru berumur 2 hari...tak baik ambik risk. Hari tu hari bekerja aku jadi aku pun kena balik ke kampung tengok anak aku petang tu, lepas habis kerja.

Sampai aje kat hospital aku terus masuk ICU tengok isteri aku tengah susah payah cuba menyusukan anak aku sambil seorang nurse tolong tunjuk ajar. Aku masuk tengok,usha sebelah ada seorang kakak lain juga sedang menyusukan anak dia.Cepat2 aku patah balik dan buat2 pandang tempat lain.

Aku pandang sekeliling aku. Ada seorang baby tengah duduk bawah inkubator. Kecik gila saiz dia. Ada la seorang dua lagi yang nurse kat situ duk mandikan.Nurse tadi tu panggil aku suruh tengok anak aku camne. Borak2 kejap aku pun dihalau la balik sebab itu bukannya time melawat pun.Malam tu aku tidur kampung dan esok paginya aku balik semula ke Cyberjaya sebab kerja dan petang tu aku balik lagi.

Mujurlah tidak ada kejadian awkward lagi sebab waktu aku sampai, semua ibu2 tidak menyusukan anak diorang. Sebelah katil isteri aku ada seorang perempuan berbangsa Cina. Diam aje dia tapi dia still senyum jugak dekat aku bila aku masuk.

"Jom jalan2 kat luar..." isteri aku ajak aku jalan sebab anak aku tengah dimandikan waktu tu.

"Abang perasan tak semalam ada baby kecik gila dalam inkubator?" tanya wife aku. "Abang nampak yang.." jawab aku.

"Tu la anak kakak Cina sebelah saya tu.." beritahu isteri aku. "Premature benar anak dia...6 bulan camtu rasanya..kan?" tanya aku."Dia dapat anak kembar..." bagitau isteri aku lagi.

"Mana lagi sorang?" tanya aku.

"Meninggal dalam kandungan..jadi terpaksa operate keluarkan dua-dua. Mintak2 yang sorang tu selamat..." terang isteri aku.

"Sepanjang malam kakak tu menangis...dah tiga minggu dia duduk sini teman anak dia yang duduk bawah inkubator tu...." sambung isteri aku lagi.

Aku diam aje la.

Sebelum detik tu aku ingat kejadian bila doktor tersalah pasang spekulum kat isteri aku sehingga membuatkan spekulum tu terlepas dah cukup seksa. Aku ingat lagi aku meluru masuk sebab dengar isteri aku jerit macam nak mati dan doktor tu gelabah2 bila aku tanya dia apasal. Punyalah marah aku masa tu nak aje aku hentak doktor tu sedas dua...

Tapi bila dengar apa yang jadi kat kakak tu...membuatkan aku fikir balik apa yang jadi kat aku. Apa yang isteri aku lalui itu dia aje yang rasa...tapi psychologically waktu isteri aku nak bersalin, aku tak berapa betul sebab banyak benar complications yang timbul. Suami mana mampu tengok isteri terseksa, kan?

Tapi aku tak boleh bayangkan kalau aku yang diletakkan dalam situasi di mana seorang anak aku dah meninggal dan seorang lagi anak aku yang survive ni chances untuk hidup adalah 50/50 dengan bantuan machine dan pelbagai tiub. Situasi di mana mak dan bapak dah memang tak mampu nak buat apa-apa lagi.

Membuatkan semua benda yang aku lalui beberapa hari sebelum anak aku lahir seolah-olah macam melancong ke Disneyland.

Harap cerita ini membantu memperkuatkan psikologi anda.Diharapkan anda jangan percaya dengan adegan bersalin di dalam filem atau drama. 

29 ulasan:

apenzz tensai berkata...

apesal tetiba rase mate masuk abuk nih? isk!...

LS berkata...

terima kasih mantot :)

wootwoot berkata...

sape potong bawang ni? isk

bakisz berkata...

xsangka mantot ! *clap*clap*

Lin berkata...

Itulah sebahagian kecil pengorbanan sang ibu2 dan isteri2. :)

shafiq ahmad berkata...

manly tears~~

you know me.. berkata...

And you still need a hand job from your wife. Given birth can be traumatise to most mother out there. C'mon dude its only for 2 months. Give them a chance to mentally prepared before you start acting 'i'm-your-husband-and-fucking-horny-hand-job-me-now-or-else!' attitude.

Cik Cakula Cemekut Cekelat berkata...

Okeh..aku sedey...kbai...

Mantot berkata...

or else what?
do continue your phrase...

miss nona berkata...

aku blum kawin, aku rasa maybe takkan kawin, cos aku takut dgn lelaki skrg.. pengalaman dulu so traumatising, tapi aku suka nak ada anak... maybe anak angkat.. but aku tak sure aku ni mampu ke jage amanah Allah.. so, to all mothers out there, u have my respect, and to all fathers out there, they deserve your respect..

Zack berkata...

Miss nona, berdoalah kat Allah agar diperjodohkan dengan lelaki yg baik2..xperlu takut..bukan semua lelaki ganas2..hehe

btw mantot, apa jadi kat baby tu? ada update?

Tanpa Nama berkata...

aku tak boleh dengar perkataan spekulum tu... aku seriau ngan bende tu.. sakit tau bila benda tu masuk senak tau... sial. terus trauma aku nak pegi buat ci-PAP SMEAR.

Cik Siti Fairuz berkata...

mantot telah menakutkan miss nona... yela, apa berita baby kakak cina tu?

Hikari berkata...

tak dinafikan, ada juga org bersalin mudah je mcm bersalin dlm drama..

ada jugak yg byk komplikasi mcm aku dulu dgn darah tinggi dan kencing manis sementara sampai kena operet.

semua tu bergantung kepada rezeki masing..

p/s: tot, ko tak caye ke aku cakap ada org bersalin senang je mcm kt lam drama ek? tu pompuan ngandung luarnikah yg bersalin lam jamban, tepi longkang, tepi mana2 tah lg yg pastu campak je anak tu.. senang kan depa bersalin? takde nurse takde sape pun...

Tanpa Nama berkata...

bertuah kau mantot, bini kat kg, aku time pantang bini &anak kat rumah, seminggu je mak mentua dtg, so lepas tu hari2 balik on time uruskan anak & bini, tapi tetap puashati dpt tgk dia mbesar depat mata...
-coma-

RieNa berkata...

good post mantot!

terus terkenang pengalaman anak sendri lps lahir masuk icu 12 hari. anak yg doc kata 'kronik', 'tenat', peluang tipis utk hidup dan lain2 perkataan menakutkan, Alhamdulillah, sihat sampai skrg. moga sihat selama mungkin. amin.

rezeki, habuan masing2 tanda Allah sayang..

you know me.. berkata...

I did. I ended it with the word attitude. Try and read my comment again. This time learn how to read with punctuation marks

Mantot berkata...

i know how to read la..i am just asking what do u think a husband would say after that..maybe if yoru husband "..or else i will sodomize our child" (like that one case that really happen)

and then put yourself in that situation.

what will you do?

SyncRo MEOR berkata...

yoru. hahaha. sorry.

would like thoughts on kapel2 (melayu *kalau wujud la*) out there yang ada anak tapi tak buang tepi longkang tongsampah dalam jamban but follow through.

since you're in the mood (somewhat), psychologically, what do you think of them kids ? cam.. bagaimana lahirnya seorang anak boleh mengubah character seseorang yg f*ck around or dgn couple bila diorang decide to have the baby

(kalau rajin ah. busy takpe)

Tanpa Nama berkata...

antara sebab aku tk teman bini aku masa dia bersalin...ni la dia..takut tk bleh kawal perasaan mau lebam mata doktor tue kene tumbuk...heh...bro setiap perkara yg berlaku ada sebab, tuhan turunkan ujian atas kemampuan seseorg...tk lebih tk kurang...belum tibe lg ujian tu utk ko dan aku dan yg lain2 kot...

Net berkata...

Aku pun nak menyampuk!!

"maybe if yoru husband "..or else i will sodomize our child" (like that one case that really happen"

Ini sah2 lelaki kurang siuman. Report kat polis. Biar dia dok jail seminggu. Daripada dok jail 15 tahun gara2 rogol anak sendiri.

Aku percaya hand job takkan cukup nyer utk seorang lelaki kurang siuman. Ntah2 dijimak juga minah dalam pantang tuh.

you know me.. berkata...

Easy, you can just being an immatured husband you are now.

It is not about getting a hand job or sodomise your newborn. It is about being a husband and a father.

Getting a hand job is not a solution and vice versa.

I mean, if you were mentally ill, a hand job would not satisfy you.

More reason, when you pin point the whole situation of not getting "a-hand-job-so-I-will-sodomise-the-new-born" to a wife.

That is just sick man.

Please don't treat your wife like a sex machine. I pity her.

cherry lipstik berkata...

ngeri tengok org berlakon adegan nk bersalin.

Mantot berkata...

"i pity her?"

what kind of comment is that?

do you think that only a real gangster can come out with a good gangster flick?

Encik Sood berkata...

bini mantot = sex machine?
yeaah riiight.
dia ni bercakap macam duduk serumah dgn mantot je. haih.

Sang Merah berkata...

if mentally ill...if not then a hand job is more then enuff ;D

Aslina berkata...

ape status baby dalam incubator tu skang? aku harap dia hidup.

arwah mak aku citer, dulu aku pon camtu. alhamdulillah aku survive sampai masuk tahun ni dah 27 tahun aku hidup di atas muka bumi.

sinach berkata...

testing

sinach berkata...

actually aku lalui pengalaman ank premature.alhamdulillah anak aku survive wapon kna duk incubator for almost one month.tp duk NICU ni membuatkan aku rase problem ank aku sangat kecik berbanding baby2 lain.aku witness 1 baby meninggal,baby declared brain dead,baby yg kompem cacat etc.my problem was nothing compare to them even aku dah kna panggil utk death line nye discussion dgn pakar.buat aku malu ngan Tuhan masa berdoa.seriously.tp aku mintak Allah izinkan aku jaga ank aku n alhamdulillah dia beri peluang sampai ke saat ni.

bersyukurlah dgn ank yg anda ada, to quote from Wardina. "susah2 kita mandi kan anak,at least ank tu masih bernyawa.bayangkan anda mandikan jenazah ank anda."