Mei 01, 2009

Tiada Tajuk Indah Yang Sesuai

Lepas habis pilihanraya kecik hari tu,aku terus tak ikut dah pasal politik ni.Kadang2 aje la aku bukak nak tengok apa yang jadi tapi asyik2 benda yang sama aje.Gaduh2,kutuk2 situ,sini,seolah2 ahli politik ni kebanyakannya kerja dia hanyalah untuk mengutuk ahli2 politik lain yang tak sependapat dengan dia.Bila aku baca pasal member aku yang duduk kat Norway tu,dia tulis camni..

"In Norway, having a child and raise it is not a big issue. No matter how bad your financial is, Norwegian goverment is giving away monthly allowance per child to buy milk, diapers and all the baby stuff. Let's not forget that all baby that born here in Norway, the mother entitled NOK30000 on the 8 months of pregnancy, this allowance is to help buying baby stuff such as stroller, baby cot, and etc. Apart from this, either the mother or father can claim tax exempted NOK20000 for the first child and NOK5000 for additional children. Mothers who are stay at home to babysit the kids will entitled NOK1500 permonth and this is tax deduction that can be applied. I beleive that money is not a big problem in raising child here in Norway."

Member mak aku yang duduk Kanada pun boleh hidup dengan takde kerja,sebab kerajaan akan pastikan kau dapat hidup kalau kau kena buang kerja atau takde kerja.Kalau kita cuba la sekali,jangan fikirkan apa yang kita bagi kat kerajaan tapi apa yang kerajaan BAGI kat rakyatnya,contohnya macam bantuan ibu tunggal,bantuan orang miskin dan bantuan anak yatim piatu,sebenarnya tak banyak kan?Kalau bagi pun sekadar bagi sikit nak melepaskan tanggungjawab,at least bila ada orang bising diorang akan kata "DAH BAGI RM100,CUKUPLA SEBULAN!."

Apa point ada ahli politik kat Malaysia ni sebenarnya?Apa point ada kerajaan sebenarnya kat Malaysia ni kalau kerajaan hanya lebih pentingkan kekuatan PARTI daripada kekuatan rakyat?Dah 3 minggu aku tak fikir pasal politik dan 3 minggu ni aku takde rase2 tension pasal perihal bodoh politik,kadang2 aje la aku rasa hangin bila aku tertengok berita atau terbaca Utusan.Sebab politik kat Malaysia ni lebih ramai yang fikir pasal PARTI dan DIRI SENDIRI berbanding kebajikan rakyat.

Aku dah agak meluat pasal politik Malaysia ni.Majoritinya bodoh mangkuk ayun.Mentaliti hanya nak kuatkan parti dan nak jatuhkan orang lain.Itu aje la kerja diorang tiap2 hari.Parti kuat macam besi pun takde guna jugak kalau rakyat tak nak anda.

11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tajuk cadangan aku.."tangan yg memberi tak sebaik yg meminta";P

Obefiend berkata...

bro

kamu simplistik. kamu tak keluarkan figures tentang taxation rate di norway or any scandinavian countrie for that matter. lepas tu tengok pula GDP tahunan. kalau kita ambik same system memang lingkurp la malaysia. sistem kerajaan wlefare ini ada juga dia UK dan US. walaupun tak se extensive tapi kita sudah dapat lihat abuse dari kaki welfare. di new orleans walaupun dah bertahun katrina melanda lebih 60% penduduknya masih mintak welfare. before katrina they are on a disablity welfare ( kegemukkan melampau tak boleh kerja? rileks.. ambik disabilirt welfare dan kami kamu duit untuk beli KFC!) and now they claim other welfare to get on tehir feet. tapi actually tidak. they end up tak kerja dan pakai duit welfar untuk melepak depan rumah main internet macam aku!haw haw

no seriously. sistem semacam ini open to abuse. lihat sahaja sistem rebate minyak rm650 tempoh hari. baru RM650 dan tengok berapa banyak malaysian yang suci abuse benda tu. kita selalu kata singaporean kiasuland. tapi lupa yang kita mahakiasu jugak.

satu lagi pasal bagi duit bila dapat baby. tak semena-mena satu kaum kat malaysia akan katakan inis atu lagi sistem nak mengkayakan bumiputera yang sememangnya banyak baby/suka buat baby.

tapi akus etuju dengan kamu jugak in some point. bantuan kebajikan kita masih lagi hidup in the 60's. 100 sebulan? please nigga. aku habiskan 100 seminggu untuk makan. kenapa tak adjust bantuan selaras dengan harga makan semasa. the best part is lepas bantu lepas tangan. patutnya nak jaga kebajikan kasilah kerja ke.. latihan kerja ke. ini tidak. dah bagi lepas tu tak nak tengok dah. last last keluar bersamamu. sejak bila bersamamu jadi kebajikan masyarakat secara de fakto?

last but not leastmmt politik malaysia gampang. parti roket je, keris ke, bulan ke parti seks dubur ke semuanya sama. masa pilihanraya pung pang nak tolong rakyat. lepas dah masuk parlimen asik gaduh sama sendiri sampai kena banned. nampak dah warna sebenar. parti apa pun kamu pangkah its the same coin. sometime i wonder. should we finally give PKM the chance? is a socialist malaysia really that bad compared to what we have now? i say take the gamble.

kucai berkata...

tue la nama dia malaysia..
sedekah kt anak yatim brang sribu dua..
pastu buat check besaq nk mampoih..
yg depa dok perabih duit kt parti depa x kesah pon..
bgi kt anak yatim..alah ciput thap nk mampos...

austenite berkata...

Tot, aku sokong kau 200%...

Jankovic berkata...

Obefiend,

Kat UK and Norway tu ada ke getah, kelapa sawit, timah dan minyak?

Tanah Malaysia ni kaya raya dengan sumber asli...mana pigi semua keuntungan? Memang lah tax dia orang tinggi pasal depa tak banyak sumber asli.

Tak boleh samakan wealth sharing dengan kebajikan.

Dah 50 tahun lebih dibawah BN tapi Ringgit makin lama makin kurang nilainya. Bandingkan masa 70an, graduan baru boleh dapat gaji 1,500 rumah banglo harga 50,000. Sekarang gaji 1,500 rumah banglo yang standard dah mencecah 1 juta. Nak beli rumah teres pun dah 200,000

Kereta jepun dulu harga 10,000 la ni proton pun dah 50,000. tapi gaji takat tu jugak....

Tanpa Nama berkata...

Sokong.... dan ada sikit x sokong... tapi apa2 pun... memang sokong abis...

Ni la mentaliti Orang Asia Berpolitik... x yah tgk kat Malaysia je... Indon n Siam pun sama naik...

selagi org kata ada darah2 org Melayu... selagi tu la mcm tu... hahhaa...

Org Politik ni lebih mementingkan diri sendiri n Parti... rakyat bab 2... bab 1 diri depa dulu...

kalo x... x le biler ada peluang nak salahkan org lain... laju je mana2 parti... x kira le BN or PR... sama naik je...

Yg eden x sokong pasal Norway n Kanada tu... dieorg kadar penduduk adalah rendah... dan income depa mengatasi jumlah penduduk...

mcm yg kita tau bentuk muka bumi dieorg pun dah menyukarkan depa buat pembangunan yg dramatik mcm US n EU yg lain...

so dieorg ada lebihan income... leh le nak tampung rakyat die... contoh terbaik Denmark... x kan ada org merempat kat sana...

Kat Malaysia leh je kalo nak buat mcm tu... no hal.. mesti leh nyer... kalo ikutkan income kita ada lebihan sikit... TAPI...

Rakyat kita ni lak suka mintak yg bukan2 dari kerajaan.. nak yg terbaik tapi x nak bayar mahal2... So kerajaan spend le duit tang tu tang ni...

Tu rakyat... Ni org Politik lak... biler dpt tau kawasan tu ada masalah... project nilai RM2j ditulis nilai RM6j... tapi Gomen bg kat die... RM2j je... tu kita leh dpt tgk jambatan, umah or apa je hasil mcm Selsema babi je... menyakitkan hati je...

Tu kira sampai gak le duit... ni ada kes kat umah lama aku... org dtg nak wire umah PPRT.. depa x jumpa umah... alamat ada... tapi umah x der... x nampak pun umah.. just semak samun... depa gi le tanye jiran2... maner pakcik yg tinggal sini... jiran bg tau tinggal dlm kebun die... pondok kebun die...

depa tanye la.. mana umah PPRT pakcik tu... jira kata apa... duit dah ada kat Ketua Kampung... siap dah sign mcm2 org tua tu... tungu2 sampai 4 bulan x buat2 umah.. batu bata ke, simen ke, kayu ke.. apa pun x sampai2...

terkejut la bdk wire tu... depa kata depa dah dpt surat suruh wire umah tu...

Haaa... mana duit tu hilang... kat Org Politik or Ketua Kampung? hehehe... ni org dah salah kan Org Politik... padahal Ketua Kampung yg cilok duit tu...

sKywAlkeR berkata...

Sebot psl ketua kg ni,tigt lak yg ketua kg ak pon lbh krg gak kejahanaman die..Duit yg kerajaan negeri bg utk org2 miskin die rembat.Byk lg senanye bnde2 jahanam yg die wt.kalo ade pilihanraya,konfem ak msuk bertanding..-Nasib bek anak dara die lawa...Heh!!

[t E h t A r I Q] berkata...

this is the true color of our beloved malaysia..i'm 'proud' to be malaysian..takkan melayu hilang di dunia!caya lah!ini pandangan mata kanak2 yang masih xleh mengundi lagi...wakaka...

iskandar berkata...

Aku cuba untuk agree and disagree on certain comment, but at the end of the day, the only things matter is either the government does their responsibility or not?

Betul, GDP Norway and pendapatan perkapita Norwegian is much higher that Malaysia. Penduduk Norway tak seramai penduduk Malaysia, tapi andai pengurusan sesebuah kerajaan tu tak betul, merapu dan banyak kaki songlap, duit tu takkan mampu disalurkan pada rakyat jugak. Agree that Norway is the most welfare country even kalau kita compare dgn other Scandinavian. Again, it's totolly about the people who run the government and the people of the country itself.

Mcm aku ckp tadi, kalau duit banyak, tapi banyak kaki songlap duit tu hilang gak. And, kalau banyak peruntukan pun, kalau orang ambik kesempatan pun tak guna gak. Agak korang la kan, Norway bagi duit tu semudah tu ke? Isi form, and then next thing you realized dapat duit? it's not as simple as that la, you may fill in the form, hantar and sebulan lepas tu, either approved or reject. Yup sebulan, but in between, too many investigation happen. Mcm mana diorang boleh VAT on barang yang orang pos ke address rumah, tetiba bulan 4 tahun depan tax return dah deduct siap2. Every single item here is recorded, rich people akan kene perah cukup2 to help others yang kurang kaya. Budak pergi sekolah, sistem sama tapi yuran lain2, anak orang kaya, yuran lagi mahal, anak orang kurang kaya, yuran lagi kurang.

Sapa kata Norway tak kaya? they own very high reserve of oil in Europe. Tgk la North Sea to menjangkau sepanjang pesisir pantai Norway. Sebab tu StatoilHydro no 8 on world 250 oil company ranking (platts.com)

Agree yang bentuk muka bumi Norway mcm mana menyukarkan pembangunan, but do you think they care about world talelst building to be built in Norway? korang rasa diroang pedulik ke nak ada litar F1 even banyak gak driver F1 dari Scandinavian? korang rasa diroang pedulik ke nak buat banyak shoping complex bila every sunday semua shoping complex ni tutup, petang pukul 6 dah tutup, just to make sure people spend quality time with family, bukan pergi bershoping?

Diorang tak peduli dgn segala infrastucture tu, diorang pentingkan nak preserve all their bangunan yang antik2, diorang pentingkan setiap tin, botol, plastik dan kertas direcycle untuk persekitaran yang lebih baik, itu yang diorang pedulik.

all lastly, the people itself. aku malas nak tulis contoh yang compicated, cukup la aku bagi satu contoh paling simple, kat Malaysia kalau korang lintas kat pedetrain crossing sekalipun korang takkan selamat, sebab driver malaysia akan lagi tekan minyak bila nampak orang nak cross jalan, orang malaysia pun tak pedulik nak guna pedestrian crossing, aka zebra crossing, but in Norway, most of them lintas kat zebra crossing even kene pusing satu round, and no matter how fast the car, as long as ko lintas kat zebra crossing, kereta tu lagi sanggup emergency break or langgar tiang (tak pernah lagi aku tgk la, tapi mmg diorang akan berenti). Disiplin diorang yang tinggi ni la menyebabkan diorang takde ambik kesempatan untuk sentiasa mintak kat welfare je sepanjang masa.

So, pusing2 macam mana pun, semuanya bergantung pada orang, pada orang yang memimpin dan yang dipimpin. GDP, negara tak kaya sangat, infrastuktur susah nak bina, bentuk muka bumi dan sebagainya, hanya bullshit. kalau betul nak buat, mesti ada jalan. kalau dah mmg tak nak buat, mmg mcm2 alasan.

btw, bukan ke alasan hanya excuse untuk menghalalkan kesilapan.

iLOVEspeed berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
iLOVEspeed berkata...

who NEEDS the tallest building in the world, anyway?

*snort*