Mei 26, 2009

Diskusi : Ayat-Ayat Tipikal Seorang Penyokong Kerajaan

1) "Patutnya kita bersyukur sebab Malaysia mampu keluarkan kereta sendiri dan jual dekat kita dengan harga yang murah."

2) "Kau tengok pembangunan negara kita,apa yang kurangnya?Kau ingat pembangkang boleh buat macam ni?"

3) "Kita patutnya terus menyokong UMNO sebab diorang pejuang kemerdekaan."

4) "Apa lagi yang tak elok kat Malaysia ni?Kau jalan2 kat luar kau rasa tak selamat ke?"

5) "Bersyukurla dengan apa yang Kerajaan bagi dekat kau."

6) "Pasal cukai kereta pun nak bising!Habis tu kau ingat kerajaan nak buat jalan tu,ambik duit dari mana?"

7) "Kerajaan sekarang ni aje yang mampu jaga orang Melayu!"

8) "Percaya la cakap aku,kalau kerajaan bertukar,habis semua benda bangsa lain kontrol."

9) "Kita kena perjuangkan bangsa Melayu!"

10) "Kau pergi merusuh kat jalan kau dapat apa?"

11) "Najib layak jadi PM."

Aku tak paham macam mana orang-orang macam ni berfikir,sila terangkan dekat aku.Aku tau ramai penyokong kerajaan kat sini.Jom kita berdebate!Aku malas nak tulis panjang-panjang.Berdebate ni best jugak.

48 ulasan:

fahmi berkata...

salam.. saya x berpihak tp pelik juga dgn org2 begini yg terlalu menyokong ssbuah pihak.. kita klau nk memilih mesti la rasional, jgn terlalu ultra mengalahkan ultraman.. kaji dulu baik buruk baru buat keputusan dgn bijak.. pada aku dua2 pihak ade silap dia..
x gitu cik mantot?

Obefiend berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
siew berkata...

salam..
satu lg bro...

"gaji/rezki hg bulan2 tu sapa kasi?kerajaan yg kasi"

kapla otak hg!!!(bagi sesapa yg ckp cam ni la)

Obefiend berkata...

aku balas Mantot.. secara sinis

Diskusi : Ayat-Ayat Tipikal Seorang Penyokong Pakatan Rakyat

1. malaysia seharusnya lebih maju dari Jepun,Korea, Singapura.. Jepun takde resourse pun boleh kaya! negara kita gagal. takde yang tak gagal malah gagal segagalnya

2. kita tak perlu bangga dengan proton.. apa la sangat proton. baik tutup kilang. tak payah belajar buat kereta. biar kita depend on orang je buatkan kereta kita. ketip kuku pun kita import china. asal kita tak ada kilang pengetip kuku buatan malaysia? see what i did there?

3.Kita harus sokong Pakatan Rakyat pasal ia SATU SATUNYA parti yang membawa demokrasi. orang lain tak layak. Kami aje yang paling bagus nak bawa demokrasi. yang lain kalau calon bebas tu semua balachi UMNO jugak,. Jgn terpedaya ya!

4. Jalan kat Malaysia tak elok belaka. Macam kat UK semua jalan dia rata dah bagus. Aku tak pernah ke UK tapi aku tengok drama series dan BBC mmg tak pernah tunjuk jalan kat UK yang rosak. Perfect sokmo.. Kat malaysia je jalan tak perfect. tempat lain semua bagus. kita je pariah jalanan

5.jangan bersyukur langsung dengan kerajaan.tak ada apa nak disyukurkan. kita hanya perlu syukur yang Badawi jadi PM dulu kot? Pasal dia la pekung BN nampak. sebelum ni kita lalai

6.lagi-lagi subsidi, bantuan, pinjaman, insentif, projek rakyat.. apa korang nak free shit sahaja ke? nak jadikan malaysia negara welfare? ada ke duit? ke setakat angan-angan Al Jubori?

7.Kerajaan dibawah PAS sahaja mampu jaga orang islam

8.percaya la cakap aku. Kalau kerajaan bertukar semua banga sama rata overnight. hilang perbalahan. hilang rasisma macam hilangnya selaput dara selepas disetubuhi.. yang super rasis macam Lim Kit Siang pun automatis jadi tak rasis SEKELIP mata. inilah kuasa penyucian PR

9. Kita kena perjuangkan MAKKAL SAKHTI.. MAKKAL MAKKAl!! yenggele

10. Kita kena merusuh kerana Gandhi dan Martin Luther King pun merusuh. Jangan jadi bodoh macam Ang Naum Su Kyi. nak buat cara aman last last kena tahanan rumah. nak macam tu? kena agresif

11. Anwar Ibrahim layak jadiPM

Aku tak paham macam mana orang-orang macam ni berfikir,sila terangkan dekat aku.Aku tau ramai penyokong Pakatan Rakyat kat sini.Jom kita berdebate!Aku malas nak tulis panjang-panjang.Berdebate ni best jugak.

buruh berkata...

Obefiend,

No 4,

Paling² pun, dekat Pusat Bandar diorang jalan memang cun.
Jalan kat Kuala Lumpur? memang macam haram.

Contoh paling dekat dengan Malaysia:
Singapore, start dari sempadan, sampai ke bandar jalan elok je.
Johor? jangan kata sempadan, dekat imigresen dah berlopak sana-sini macam haram.

Aku bukan tak bersyukur.Tapi aku dah pegi tengok dan bandingkan banyak tempat.
Kita memang mampu bertanding dengan negara maju, tapi dari segi pengurusan tu kita jauh ketinggalan.

Point² yang lain ko berdebat la dengan Mantot

star berkata...

mengaku je la kbnyakan rakyat malaysia ni tkt nk berubah terutamanya org melayu. baru slesa skit dh tkt jadi keselesaan itu akan hilang kalau kerajaan bertukar. sedarlah wahai rakyat malaysia.. krjaan skrg ni dah korup tahap anjing. dr sbesar2 menteri sampai la sekecik2 pegawai krajaan yg berlagak mngalahkan menteri. smuanya korup. slagi korupsi & kegilaan kuasa ini menjadi milik krajaan barisan nasional, jgn harap la malaysia ni slamat. salam.

star berkata...

mengaku je la kbnyakan rakyat malaysia ni tkt nk berubah terutamanya org melayu. baru slesa skit dh tkt jadi keselesaan itu akan hilang kalau kerajaan bertukar. sedarlah wahai rakyat malaysia.. krjaan skrg ni dah korup tahap anjing. dr sbesar2 menteri sampai la sekecik2 pegawai krajaan yg berlagak mngalahkan menteri. smuanya korup. slagi korupsi & kegilaan kuasa ini menjadi milik krajaan barisan nasional, jgn harap la malaysia ni slamat. salam.

Obefiend berkata...

@BURUH

aku bukan debat.. aku balas balik sinis. aku tak kata point tu betul pun

jgn salah paham

aku menulis benda tu sebagai direct counter kepada point orang PR cakap pada isu jalan.

we have both extremes. PR ada zombies brainwashed dia. BN pun ada. Mantot tulis pasal BN zombies and tulis pasal PR zombies. Just to show that both side pun ada sibodoh bebal

oh ya

point 4..... aku dengar di kedai kopi di Kota Bharu. haha... darah cap bulan agaknya

Tanpa Nama berkata...

Aku sebenarnya lebih suka melihat keadaan semasa.... adakah hidup kita sekarang tertindas, dipijak , dihina atau sebagainya... adakah kita selama ini tak dapat makan, susah nak pergi sembahyang, takut kalau nak keluar dari rumah dan sebagainya....
Yang aku konfius, kenapa Pakatan Rakyat asyik menyebut Anwar yang layak jadi PM... PKR Parti baru, sedangkan calon dari Pas lebih layak aku rasa kalau PR memerintah Malaysia... aku rasa kalau Anwar yang jadi PM.. keadaan tak akan banyak berubah sebab Anwar bukan pejuang Islam....

Mantot berkata...

aku rasa penyokong PKR ni sebut Anwar layak sebab satu masa dulu dia memang layak,masa dia jadi TPM.

dan bila kau nak kata pasal Anwar bukan pejuang Islam,apa bukti kau?aku selalu dengar org anti Anwar cakap camtu,cuma kalau tgk asal-usul,Anwar ADALAH seorang pejuang Islam,cuma dia agak moden dan oleh sebab dia bekas UMNO,orang skrg dah lupa siapa Anwar Ibrahim satu masa dulu.

Siew,
aku terlupa siot pasal point tu.Itu point paling kerap digunakan nak pastikan loyalty staff gomen tak terpesong,hahhaha

pelik aku,adakah hubungan pekerjaan gomen adalah one way street,maksudnya hanya staff gomen aje yang patut berterima kasih dgn gomen sbb bagi gaji dan kerja,Kerajaan pulak takyah berterima kasih dgn staff sebab tak dapat apa2 faedah dr situ?

Master Yoda berkata...

Kah kah kah....

Yg elok kite amik, yg buruk kite buang...

Bak kate pepatah

Buang yg keruh, amik yg jernih...

Kalau dua2 keruh, wat parti baru...

Kah kah kah

Lagi satu, bagi aku bekerje ngan gomen tak semsetinye nk sokong gomen...

Kite wat keje, kite dpt upah...

Setel....

Prinsip yg mudah...

Sokong ke idak, tu blakang kire...


Sokong mane yg kite ase betul tu hak sendiri, ikut penilaian sendiri dr sudut pemahaman sendiri

Kalau kite sokong dr sudut pemahaman sekular, tu lantak depa la...Sendiri jwb kat akhirat

Kalau nak sokong dr sebab nk fulu masyuk, kontrek berbillion2 dpt. tu lantak hang la...Sendiri jwb kat Padang Mahsyar

Kalau sokong dr sebab perjuangan tu bgus, pon lantak korang gak la...Sendiri jwb gak bile ditanya kelak

Kah kah kah

sebatangklobot berkata...

Sungguh prejudis kepala penyokong UMNO kt bangsa lain, orang kata racist, ngelak kata nationalisme.

adeh, kesian orang UMNO, tak sedar yang penyangak ni tak kira bangsa, Melayu pun ade penyangak, Cina ada penyangak. Sama je. Melayu ada yg baik, cina pun bukan sumer kiasu nk telan melayu.

Punya prejudis sampai zalim kt orang lain, buat malu agama Islam je. Mana penah Islam ajar nafi hak orang lain? orang bukan islam termasuk, (orang Islam apatah lagi)

Punya prejudis, sampai bole biarkan UMNO corrupt, rompak sampai kenyang, tp takpe "biarlah rompak sket2 (sket kepala hotak), yang penting jaga melayu, tekan cina" Mana la orang UMNO dapat pendidikan mcm ni. Terjaga lah sangat melayu bawah UMNO.

"UMNO lah yang jaga melayu, kalo UMNO takde, habis melayu" Amboi, bongkak nye statement, keselamatan melayu bawah tangan UMNO? Cube la bawak ber igt Tuhan. Yakin kalo UMNO takde, Allah bagi rezkilah kt mana2 yg die nak bagi. Bukannye bergantung harap kt UMNO, sampai pandang mcm UMNO pemberi rezki la plak.

Seb baik walau pun aku duk johor, tak penah terlintas nk sokong UMNO.

tudc berkata...

ader paling kelakar..report polis masa Adun DAP baca petikan ayat quran.lam repot tu tulis mencabar keistimewaan orang Melayu sbb dia baca al-quran.esok tu kuar paper Spain nak kaji tulisan and ayat quran di Cordoba..aku soh kawan aku jiwa umno buat report sebab org putih baca quran.dia tak mau lak...(Alquran tak diturunkan untuk org melayu la...) tok moyang aku,mantot dan semua disni semuanya bukan Islam yek..dulu orang Melayu agama Hindu tau sblm kedatangan Islam...faham2 je la

buruh berkata...

Obefiend,
"point 4..... aku dengar di kedai kopi di Kota Bharu. haha... darah cap bulan agaknya"

ntah² yang ko dengar tu pun aku yang cakap kot.. haha

Tanpa Nama berkata...

aku nak cakap umno dah lawan cakap hang tuah...takkan melayu hilang di dunia,,kalau hang tuah tu ada dan hidup lagi..nangis agaknya hang tuah ye!..umno dah banyak hilangkan keistimewaan orang melayu..terbaru isu bahasa,isu kuota..agak2 bila pulak kerajaan melaka nak anugerah datuk ke,tun ke kat hang tuah ye.shah rukh khan dah dapat ,allahyarham P.Ramle pun dapat,allahyarham hang tuah tak dapat ke?

momo berkata...

proton sebenarnya macam sial. cakap kualiti berapi2. kalau betul sangat berkualiti fight la harga kereta ikut cc. aku jamin 3 bulan proton lingkup. sudah-sudah la tu gomen kasi pakai pampers. dari kecik, muda sampai ke tua nak kena protect. proton can go to hell!

dan kepada cerdik pandai yang masih sokong UMNO tu aku ucapkan syabas kerana memperbodohkan diri anda...

Tanpa Nama berkata...

Well just tengok kawasan PAS jaga cukuplah(contohnya) ... seriously memang terjaga dan modern, than try to compare how BN take care.. kalau ada pilihanraya barulah nampak their ass moving around.. boleh dikira baru buat kerjalah.... as i say tengok siapa jaga kawasan cukuplah... simple. no need to argue .. peace bro.

humanbeing berkata...

juz observe wat's happening to Ijok during prye kecil sblm PRU.. bkn main baiki.. dah menang? pastu?

tapi rilek je.. prye berikutnye dah diambil alih.

haih, kelakar.

racist x racist.. org belum Islam nih marah2 sbb x phm ag tentang undang-undang Islam .. isk2..

btw, mantot.. im kinda of prejudice.. mungkinkah blog ini dipasang trackers, ada SB gov, n ktrg sume kena tgkp sbb rebel?

Mantot berkata...

selagi seorang rakyat tu ada rasa takut untuk meluahkan perasaan tak puas hati diorang dengan kerajaan..itulah maksud dia kerajaan tu banyak yang tak betul.

itu jugak menunjukkan yang kerajaan ni tak fair,kan?

kebebasan bersuara perlu tapi bila rakyat dan pemimpin2 bawahan tu takut nak bersuara,kerajaan camtu patut la ditukar.

nak tangkap ke nak lokap,diorang buat mcm tu,makin jelas la kerajaan kita ramai org Islam,tapi perangai lebih kurang mcm orang takde panduan.

aku cukup hangin bila penyokong2 kerajaan kata "kadang2 tindakan ketidak adilan dan kejam tu perlu."
pada diorang,benda2 mcm tangkap Anwar,tangkap Raja Petra,tangkap Hidraf tu penting utk menjaga kestabilan negara.

tapi pada org yang berfikir,diorang nampak tindakan kejam tu hanyalah utk jaga kepentingan KERAJAAN bukan negara.

Selagi PEMBANGKANG dilayan mcm haram dalam Parlimen tanpa wujudnya kerjasama dengan pihak Kerajaan Pusat,selagi tu negara kita akan terus macam ni.

anda nak takut dgn Kerajaan,takut la.Diorang manusia jugak.Anda ada buat salah?Anda ada langgar undang2?Jangan takut.Kerajaan bukan tuan punya negara kita.

KITA tuan punya negara kita.

Mantot berkata...

kalau kerajaan nak jadikan kemudahan negara kita ni bertaraf negara maju,diorang kena accept yang RAKYAT-RAKYAT pun akan naikkan mentaliti diorang jadi RAKYAT negara maju.

setakat fasiliti maju tapi nak rakyat berakal zaman kuno,bagus ke kerajaan mcm tu?

mybraintalks berkata...

Aku kalau orang tua bangka cakap bersemangat sokong kerajaan cam tu aku tak kisah sangat..sebab dah paham..dah memang orang tua.

tapi kalau orang muda yang beriya-iya cakap kerajaan ni betul aku memang takleh terima.boleh buat stok gelak je.

Tanpa Nama berkata...

Betul ke penyokong kerajaan yang sebut mcm tu semua?

Mungkin yang semata-mata sokong untuk nama sokong je kot.

Tapi...nampaknya tak de yang salah pon semua 11 point kau tu mantot?


Mungkin...dan juga mungkin lagi kebanyakan professional & businessman Melayu berjaya yang salah sokong UMNO/BN ni. Yang kurang berjaya, yang gagal, yang tak "Make His Mark" ni pulak, salah sokong PR.

I wonder kenapa PR pon hilang pace, gara-gara Brader Anver ni ye. PAS pon hilang taring dibuat dek PKR ni.Tapi dua2 kene ngaappp dek DAP(Singapore).

Tanya-tanya pasal bukti, apa bukti negara lebih baik di bawah PR?


ANOTHER MALAYSIAN

apis berkata...

ahahahah dah mula dah.... mantot, lu perasn tak si bangkai another malaysian ni kalau lu post pasal politik aje mula la dia masuk,letak komen tarap tadika dia tu...

mula la dia cakap pasal PAS hilang taring la, PKR hilang itu la.... DAP singapore la...

weh ANOMA, lu cite le sekali pasal UMNO hilang telor bila berdepan dengan gerakan,mca,mic... hilang hala tuju KETUANAN MELAYUNYE bile nampak lubuk duit melimpah ruah depan mata...

modal puak 1malaysia 1nescafe ni balik balik itu je... jalan daaa

p/s : latest news pengluaran sijil halal yang telah diambik alih oleh syarikat kroni ameno daripada JAKIM boleh dijual beli dengan mudah...hanya dengan rm5000 je mana-mana tokey pon bole dapat sijil pengesahan halal.... apa bangsat la puak ameno ni, sijil halal pon boleh jadik tempat buat duit, tak kira langsung kesucian halal dan haram sesuatu makanan untuk dimakan oleh orang islam, untuk jadik darah daging...
kalau nak bukti bukak paper harian metro 27hb....

memang haram jadah betul, boleh blaaa la ....

Tanpa Nama berkata...

bangkai?

komen tadika?

hilang telor?

c'mon la PR supporters.Jawab isu, sume 3 perkataan bangkai, komen tadika, hilang telor tu sesuai sangat utk korang kalau tak jawab kenapa PAS & PKR tunduk pada DAP Malaysian Malaysia.

Apa salahnya 11 kenyataan Mantot tu? Tak terangkan lagi ni.


Menarik jugak pasal isu sijil Halal Palsu ni..sapa yang betul2 bersalah ye? I wonder jugak.

Baca lagi Metro.Amik buat hiburan dah la, ini serap sebagai kiblat politik. Main hentam keromo je kata kroni UMNO(HDC) yang jual sijil halal tu.Dah 50,000 sijil halal palsu yang dijual, perlu ke syarikat seperti HDC yg palsukan? Dari jual satu sijil RM5000 baik jual RM500,000 atau RM5juta betul tak? Dah palsu tu kedai cap ayam pon boleh print...tak payah HDC.

We should be responsible of what we say,write or do and willing to accept liabilities including legal actions if we fail to prove our actions. Kalau ada bukti, dakwa sajalah HDC di mahkamah. Mana tau leh menang, leh isi tabung kempen lagi.

PAS je yg buat isu ni, dah tak ade idea la katakan...PKR tak kesah makan pe, waa haraamun kalau makan sorang, waa halaalun kalau kongsi sama. DAP, makan tala apa, tiap2 ali wa makan.


stupidity knows no boundaries... ;)


ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

pas,pkr ngan dap semua menggelabah je lebih...dengan tak stabilnya baru nak memerintah...of course la orang tgk pun teruk..kejap dia ni..kejap dia ni...tak sepakat...habis tu..parti bebas plak takda orang yg boley nak di vote....so....apa sebenarnya korang nak rakyat buat???bn je la...dah dia lama...tuhan gertak sikit bagi kalah sana sini barula dierang buat kerja balik...hahaha

Mantot berkata...

bro,
aku pelik betol...

Kenapa orang-orang penyokong kerajaan takut betol dengan orang bukan Melayu?seolah-olah dalam hidup mereka ni,orang bangsa lain tak wujud.

Kerajaan kita cerita pasal perpaduan kaum,suruh kita hidup bermuafakat.Bila hari kebangsaan,iklan tunjuk gambar budak melayu,cina ngan india main sekali kat tepi sawah.

Tapi bila timbul isu2 anti kerajaan,diorang mainkan sentimen Komunisme,Ketuanan Melayu,Hindraf.

Jadi,bagitau la aku,
apa yang ko takut?Ko claim PAS ngan PKR dah bawah DAP (Parti Singapore spt kata kau) jadi,aku hanya nak tau..

Apa yang kau takut sangat orang Melayu,Cina,India bersatu?Sebab daripada respons ko,nampak benar kau takut dengan DAP,yakni orang Cina.

Jawab la kat sini.

Aku nak tengok kau ni seorang Melayu Ultra atau hanya seorang racist fuck.

apis berkata...

lebih baik gua baca metro sbb dah tak larat nak baca mutusan dengan berita harianto kegemaran ko tuh...

weh anoma, HDC tu ada kaitan dengan sape kalau bukan wira rasuah negara kesayangan ko tuh...sape punya polisi yang bagi HDC amik alih pengeluaran sijil halal dari JAKIM...pikir la sikit anoma woi...

ini bukan soal dakwa ke, ke kempen ke... ini soal makanan halal haram la bahalol....letih cakap dengan puak 1malaysia ni...

PAS & PKR tunduk pada DAP Malaysian Malaysia???mana pulak bukti ko tuh... ko jawab la dulu 1malaysia 1nescafe tu konsep apa pulak...

Tanpa Nama berkata...

apis yang genius...

Pengeluaran sijil halal oleh JAKIM diswastakan kepada Halal Development Corporation mengikut keperluan dan ketelusan dalam mengurus peranan JAKIM sebgai penguatkuasa dan HDC sebagai syarikat kerajaan. Sudah tentu HDC mempunyai sistem standard dan cara verifikasi produk halal yang mana kalau tak sama, malah lebih baik dari JAKIM, sebuah badan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Apa bukti HDC yang jual sijil halal ni? Mcm aku kata, dah palsu tu kenapa perlu HDC sebuah badan yang official keluarkan? Palsu tu kedai print mana-mana boleh buat kan? Mcm beli dvd pirate la. Jiwa kau ni memang Metro la brader.

Soal kaitkan HDC dengan wira rasuah ke sape ke, bukan dia yang turun tandatangan kat sijil tu atau duk kat makmal makanan analisa betul ke penuhi hukum sebagai halal. Semua kerja HDC. Maka sijil ORI saya ulang ORI yang dikeluar HDC tak diragukan status halalnya. Yang palsu, itu nasib la. Penguatkuasaan yang kene ambil tindakan. HDC pon boleh saman je pengeluar sijil palsu dia.

Bukti PAS & PKR tunduk pada DAP :

1. Nizar bintang tiga ikut telunjuk Nga & Ngeh

2. Nizar bintang tiga kasi tanah 999 tahun utk kg baru cina di perak tapi tak bagi utk melayu

3. Nizar bintang tiga kasi tanah balak simpanan Istana Perak di Hutan belum pada Nga & Ngeh, tapi bagi yang belukar je kat PAS/PKR

4. Nizar bintang tiga nak bubar DUN Perak atas desakan Nga & Ngeh bukan atas pengekalan kuasa pada PAS/PKR

5. Nizar bintang tiga anjur drama "Planet of The Apes" oleh ADUN2 PR di sidang Dun Perak 7 May 2009 atas desakan Nga & Ngeh DAP Komunis


Apa lagi mau tak cukup bukti lagi?


stupidity can also comes in all ages, races and especially blog commenters...haha.


ANOTHER MALAYSIAN

apis berkata...

tu ko panggil bukti ke anoma?? ahahaha

stupidity can also comes in all ages, races and especially blog commenters...haha.

SEMI berkata...

"Negara dah 52 tahun merdeka. Hasil bumi banyak. Tenaga manusia ramai. Peperangan dah lama berlalu."

TETAPI,
1. Apsal ada orang miskin lagi ni?

2. Kenapa ramai rakyat yang bergelut untuk mencari sesuap nasi?

3. Mutu pendidikan kita? Makin menaikkah, atau menurunkah?

4. Cukupkah support system kita ini? Apa akan jadi pada mat2 flat, mat2 felda, mat2 setinggan 10-20 tahun lagi?

5. Kenapa jenayah makin berleluasa?

6. Kenapa kita masih bersikap prejudis? kan dah lama duduk sebumbung di sini?

7. Harga barang makin mahal. Kerajaan buat apa? Apa alternatif rakyat? Nak tanam sayur sendiri ke, bela ikan keli?

8. Kenapakah kualiti hidup rakyat makin merudum? Kenapa pencen ada serendah RM100? Apa cukup ke nak makan sebulan?

9. Macam mana tanah tiba2 boleh hilang? BANYAK tanah kita hilang ke Singapura, kenapa, dan MACAM MANA? Adakah DAP punya kerja? Atau "SIAPAKAH"? kita benci singapura, enn?

10. Mengapa menteri2 kita tak nampak macam golongan cerdik atau berkaliber, sedangkan mereka punyai tanggungjawab besar terhadap rakyat dan negara?

11. Kenapa ramai budak2 sekolah kita tak reti speak in English mahupun kecek Melayu dengan baik? Apa yang tidak kena dengan sistem pembelajaran kita ni? Siapa yang gubal ni? Kenapa ramai fresh grad menganggur? Takde kerja ke, atau terlebih qualified? Apsal kelas postgrad gua macam gampang je? Baik balik tgk AF!

12. Kenapa pendidikan awam masih tidak percuma?

13. Kenapa rancangan2 TV seolah tidak terkawal? Kata cerita2 seram, seksi semua tu tayang lepas kol 10pm. Tu, selamba je TV3 tayang2 seram kol 9pm++.. Camna tu?

14. Macam mana padang bola adik2 gua main hari2, tup2 satu hari gua tengok tiba2 dah jadi kondo mewah? Sapa yang buat magic tu? Mana budak2 tu nak main bola ni beb? Takkan tukar hobi main telor...

15. Ade orang cakap, ni negara Islam. tapi apesal lak ade kasino kat Genting tu? Sapa lak kasik lesen bukak tu?

17. Selamba je gua tgk orang beli2 arak kat 7E. Macam mana tu? DAP ke yang perintah negara ni?

18. Pak2 menteri UMNO gua pun cakap negara kite ni negara Islam. Tapi anak2 diorang selamba je ronggeng kat night club? Halal ke tu? Eh, macam mana pulak night2 club boleh tumbuh macam cendawan tumbuh lepas hujan? Shahrizat Jalil tu Islam ke idok tu? Kenapa dia pun resmi2 night club kat bangsar dulu tu?

19. Gua salute ah, kat atuk2 kita yang dulu jadik askar lawan2 penjajah. Darah Satria beb! Tapi apsal ah rumah2 diorang gut tgk macam reban ayam je? Ke diorang masih dalam misi sulit, sebab tu saje2 undercover duk dalam rumah dilapidated camtu? Atau, itu ke nasib kalau jadi pejuang2 negare beb? Hish taknak ah gua kasi adik gua apply jadik askar kalau camtu! Kang dia dah tua kang, gua pulak kena support dia hidup. Mintak2 Bersamamu nak tolong ah..

20. Hmm... Baik gua suruh dia kerja ngan towkeh cina. Tapi member cyber gua (Another Malaysian) cakap, orang cina ni teruk, jahat, tamak, nak rampas2. Hish, camne adik gua nak kerja ni. Macam mana ni beb? Takkan nak suruh dia masuk AF lak?

21. Apesal court case Mat Top perlis tu dah 20 tahun tak setel2? Ala, kes bawak masuk ayam laga siam je. Kes si nizar ngan zambry tu tak sampai 24 jam dah setel. Macam mana ni? Tak pueh ati la camni ni.. Lama sangat tunggu. Ke ni, taktik melambat2 kan perlawanan ala2 Liga Super ni? hish, musykil la..

Banyak lagi persoalan2 gua yang masih tak terjawab ni. Tapi persoalan PALING BESAR yang buat gua goyang yang satu ni,

"Kenapa makin ramai rakyat yang benci pada BN? Apa salah diorang ni? Takkan tak tentu pasal lu orang benci BN ni beb? Ape hal?" - Bila pikir2, ni yang gua nak pangkah BN pun serba salah ni. Kang lu orang sume gelak2 kan gua lak..

NI SAPA NAK JAWAB NI?
.................
-SEMI- tak suka join2 parti politik, berkemeja batik atau berslogan2. Alergi paling besarnya adalah majlis2 perasmian yang tak ada banyak faedah, kepada isi perut mahupun isi otak. Slogan yang paling tak boleh blah adalah Mesra, Cepat, Betul!

Tanpa Nama berkata...

Mungkin kau lebih genius dari Stephen Hawking la apis. Saya tunduk hormat.

Sampai bukti Nizar bintang tiga pon boleh tak paham. Cubalah nafikan fakta2 berlima tu. Kan terang terangan Nizar yang buat "masa dia MB". Takdir tuhan di tidak lagi MB. Ini kan semua angkara jahat BN bak kata kau.

Hah..apa lagi pasal sijil halal palsu? tak puas hati lagi dengan penerangan sijil palsu tu sapa2 boleh print dan bukan HDC yang jual? tak nak terima tak apa.


Semi ni datang lagi rupenye. Dah lupa ke kau yang dari dulu claim makin ramai benci pada BN dan sekali lagi aku balas balik, Kau dan puak2 PR je kot yang benci. Aku masih tak benci pon. Dan begitu juga ramai penyokong dan bloggers BN yang lain. Macam mana cara kau ukur makin ramai benci BN?

Jgn lupa isu lama, claim tak tentu hala semua profesional & intelek melayu benci BN dan sokong PR. Ini tak masuk akal kerana BN masih pegang kuasa dan sektor korporat masih 'prefer' pentadbiran BN dari PR. Kalau tak mereka pon dah letak economic pressure pada kerajaan BN.

Sejak bile rakyat marhaen Malaysia ni lantik kau utk claim mereka semua dah benci pada BN pon aku tak tau. Sila jelaskan. Tak nak jelas, kita tunggu 4 tahun lagi PRU13. Dalam masa tu teruskan merapu.

Oh ye...ada aku kata Cina semua jahat? Mana bukti aku cakap kat komen aku? Aku serang DAP ye. Depa perkuda Nizar jolok habis belakang mcm puppet. Mana aku nak setuju semua Nizar buat kat Perak sebelah kepentingan DAP.


ANOTHER MALAYSIAN

tudc berkata...

aku org perak...bila lak semua untung kat DAP? dia istihar nak bagi tanah kampung baru and kampung tersusun ..70% penduduk kampung tu org melayu..even penyokong Umno melompat seronok masa Nizar nak bagi..tapi tak sempat,kena naya ngan katak..dia tarik tanah balak,tak bagi konsesi kat kroni..sbb utan simpan pondok tanjung (bukit merah) dah jadi padang jarak padang tekukur..tak caya?? lawat la sendiri

semi berkata...

Dear abang another Malaysian professional lima bintang,

dude, cuba tgk betul2 apa yang aku cakap "Kenapa makin ramai rakyat yang benci pada BN? Apa salah diorang ni? Takkan tak tentu pasal lu orang benci BN ni beb? Ape hal?" - Bila pikir2, ni yang gua nak pangkah BN pun serba salah ni. Kang lu orang sume gelak2 kan gua lak.."

Kau kata pulak, "Sejak bile rakyat marhaen Malaysia ni lantik kau utk claim mereka semua dah benci pada BN pon aku tak tau."

Bandingkan statement aku ngan statement kau tu.. Full stop.

Dude, pergi la buat survey... or, kau kan professional. pergi check la ngan member2 professional kau yang ada information pasal result2 survey yang government or politician tu sendiri buat. Contohnya, ada satu survey untuk najib prior to his appointment to premiership' in which the stats/results really showed that... (jeng jeng jeng...) - survey tu budak2 najib sendiri buat tau.. takkan diorang nak fabricate jadi buruk lak, against the govt..cari pasal namanye tu. Satu lagi, cari la contact2 kau kat uni2 ke research2 institute ke. Dengar camna diorang explain diorang nye findings.. Serious dude, RAMAAII orang miskin kat sini. Dan, RAMAAII yang tak tau apa nak buat nak ubah hidup depa... dan, dalam masa sama, apa kerajaan TELAH dan AKAN BUAT untuk kita semua? Dan, mana pergi sumber kekayaan negara yang aman, sejahtera makmur ni?

Dude, maybe pada kau aku merepek. Ok fine. Tapi cuba baca betul2 komen2 aku. Tgk betul2 persoalan2 aku tu..

Yang sebenarnya, terpulang pada kita le nak caya atau tidak. Nak berubah atau tidak. Nak bincang2 for good atau tidak. Nak stop gaduh2 atau tidak. Nak naikkan taraf hidup rakyat atau tidak. Nak jadi baik atau tidak. (Nak setuju atau tidak rasuah dan penyelewengan tu la punca utama keruntuhan negara.. Takkan kita tak tertanya2 kenapeee Nik Aziz sanggup bergabung ngan DAP dpd ngan UMNO?) Kita tahu semua tu dude...

Cuma, perlu buka mata hati, tepuk dada, tanya iman. Tak perlu kata sapa salah, sapa betul. Kebenaran tetap kebenaran. Kebatilan tetap kebatilan. Cuma, katakanlah kebenaran itu sekalipun ia pahit.

Wallahualam.

(kalau kau ever feel offended, sorry ah, kita ni orang Islam, dude.. ngan orang kafir kita takleh offend, apetah lagi orang Islam ye dok? Additionally, aku memang tak suka ah tulis serious2 shit sgt, bosan dude. kebas otak. kena creative writing sikit ah. ni kan virtual world.. enn??)

Master Yoda berkata...

Kah kah kah...

Tak abis2 tkut kat Cina DAP..

Kite ni hidup lama ke smpi nk tgu Cina DAP nk jadikan M'sia mcm Singapore ke ape ke???

Udah la Yob...

Hentikan la isu2 racist ni...

Bosan la....Poyo la beb

Tu lantak pi la kat anak cucu kite...

Amalan nk bwk kat akhirat dh cukup??? Cube check kat diri tu balik...

humanbeing berkata...

"waaahh.. hebat2.. lagi2? mana lagi pelakon?

Isk.. xsgke skrip nih bes~"

syaitan terguling-guling gelak ketawa kelakar tengok pementasan drama dunia ini.

apa-apa pun.. mengakulah, jika kita nak jadi global player [tak kisah mu BN ka, PKR ka.. apa-apa ka] silalah ikut cara, tingkatkan integriti hapuskan rasuah! buat kerja ada perancangan n ikut cara orang bertamadun..

n kalau nak berdebat, jangan tengok contoh banyak sangat, balik kepada main point dia, apakah asas kepada perundangan, pemerintahan, kemajuan sosial ekonomi sesebuah ngr? nih semua ikut term regulations sendiri..

ah, media pun mana ada masa nak reveal semua benda, sibuk mengekori artis je kje.. bagi gosip basi..

bosan!

Tanpa Nama berkata...

Semi, kenapa kau selalu cuba buat persepsi yang aku pulak berjaya dibuktikan salah dalam discussion ni dan perlu minta maaf? Sori. Tak semudah tu. Jgn cuba ubah isu lagi.

1) Ada satu je survey rasmi, PRU 12 tempoh hari. BN menang majoriti tapi kurang 2/3.Tapi tak terbukti pun makin lama makin banyak yang benci pada BN dan kita tau sebabnya kerana pentadbiran Pak Lah. Sekarang Pak Lah dah tak ada. Kita perbaiki balik la apa yg dah rosak ye tak? 4 tahun sblm PRU13, buat apa nak bagi PR peluang dapat kuasa ye tak?

2) Kau kata ramai yang miskin, tak tau ape nak buat dengan hidup, tak tau cara nak ubah nasib. Mcm ni punya kolot & backward thinking pon boleh wujud lagi ka? Dah teruk sangat ke negara ni sampai ada orang yang tak boleh pikir lagi camne nak cari keje? Nak ubah idup?Semua kegagalan sendiri salahkan kerajaan.Kerajaan ke suruh mat rempit ni merempit? Kerajaan ke suruh hidup jadi mat flat dan mat setinggan? Kau tak pikir ke kenapa byk pekerja asing bangla? Sebab apa..sebab orang macam mat rempit ni la tak nak ubah hidup. Tak nak..segan keje kat McD,KFC, tak nak buat keje sapu sampah, sanggup merempit lagi tak sedar langit tinggi rendah. Maaf la ya.

Logik ke nak suruh kerajaan datang kat kau bagi duit tak pasal-pasal?Kau boleh kerja, kerjalah. Peluang banyak. Masalahnya ni yang banyak tak ukur baju kat badan sendiri. Tu sebab ramai jadi mat rempit. Sbb taknak bersusah sikit. Biar pekerja asing je bersusah-susah ni.

Aku tak nampak makin lama makin ramai benci BN.Mmg lah ada yang tak menyokong. Kau dgn kenkawan kau je kot? Kami OK.Orang kampung kami pon ok. So apa masalahnya?


DAP bagus, kawan kita. Boleh peluk, boleh tido sekatil. Apa punya pikiran la DAP yang terang2 tentang konsep negara Isle PAS pon dia mau terima, UMNO yang terang-terang Melayu Islam dia tak terima.

Ikut lagi Nik Aziz ;)


ANOTHER MALAYSIAN

Mantot berkata...

Bro,
aku tak paham betol apa yang ko benci sangat dengan Nizar tu.selidik dulu betul2 sebelum kau keluarkan kenyataan yang dah pun memalukan kau.

1. Nizar bintang tiga ikut telunjuk Nga & Ngeh

2. Nizar bintang tiga kasi tanah 999 tahun utk kg baru cina di perak tapi tak bagi utk melayu

3. Nizar bintang tiga kasi tanah balak simpanan Istana Perak di Hutan belum pada Nga & Ngeh, tapi bagi yang belukar je kat PAS/PKR

4. Nizar bintang tiga nak bubar DUN Perak atas desakan Nga & Ngeh bukan atas pengekalan kuasa pada PAS/PKR

5. Nizar bintang tiga anjur drama "Planet of The Apes" oleh ADUN2 PR di sidang Dun Perak 7 May 2009 atas desakan Nga & Ngeh DAP Komunis

Kau dapat mana benda2 ni?Hehehe,kalau ini aje yang kau mampu ucapkan,aku rasa sangat2 gembira jika semua penyokong kerajaan camni.

Sebelum kita continue,aku nak tanya sket,ko orang mana?

SEMI berkata...

tot,

what a waste of time trying to explain things to that particular guy.

orang kuala pilah cakap, "bega"

i rest my case.

noktah.

semi berkata...

"Ikut lagi Nik Aziz ;)"

Macam2 orang kata pasal ahli politik.. Anwar itu, Najib ini, Madey ini.. tapi pada Nik Aziz??

GO ON Another Malaysian..
You'll make my 'job' a lot easier...
Allow me to copy and paste your comments in this blog for my dakwah materials... Thanks big time!

End.

Tanpa Nama berkata...

Tot,

Aku benci Nizar sama macam kau benci pada Zambry. Setidak tidaknya aku biar je bintang tiga tu takde nak buat karangan lawak Zizan & Johan pasal dia. Bazir masa aku. Ikut kau punya wishful thinking la tot.setiap kali penyokong UMNO mcm aku bercakap, kau sume kau kata memalukan diri. Abes yang kau puji

5 point aku bagi tu kan bukti terang terangan dan sahih. Apa mau lagi?


Punya banyak lagi point rebuttal aku kat komen2 lepas, yang bukti Nizar ikut telunjuk DAP je kau pikap.lain2 sume tu tak boleh jawab dah ke?

Nampaknye kene start buat karangan Nizar la ni...kene kaji dulu baloi atau tak untuk seorang bekas MB 11 bulan mcm dia. Mungkin tak kot.


Nizar dgn Nabil raja lawak, mana satu lebih layak jadi MB dalam sitcom kau Tot?

Semi, amiklah kau. Main jauh2. Perangai hipokrit mcm Mat Sabu.


ANOTHER MALAYSIAN

semi (P.H.M.M.S. hehe) berkata...

"Perangai hipokrit mcm Mat Sabu"

wow!
playing God?
woww...

paloi bin mulau berkata...

sori aku nak berkasar sikit hehehehe

kepada penyokong amno totok yg bangang huhuhu kalau perlu bersyukur sbb kerajaan bayar gaji aku...boleh pi mampus

bukan kerajaan amno beend yg bayar hehehe kat slip gaji dok tulih kerajaan malaysia.

kalau satu hari nanti bukan amno beend bentuk kerajaan mcm mana pulak huhuhu

Revolt berkata...

tak perlu la debate dgn para penyokong kerajaan a.k.a totok UMNO.. buang masa dan buang karan je.. debate la apa2 isu pun, takde satu pun yg UMNO boleh jawab.. asal rasa nk kalah je, angkat keris.. modal lain tarak, Melayu Melayu, Melayu... boleh blah!

anti penjajah minda berkata...

wow..aku golongan pelajar yang takde parti ke ape ke.. tp tgk orang2 tua cam korang cakap terlampau taksub dengan kepartian.. tot , semi , anoma , revolt..sangat kuar mengkritik..korang tau ape kesalahan parti korang ..tp yg kesalahannye wat pejam mata.
korang nie la hamba2 politik..yang canang benda yang kecik mcm bakteria tp benda besar cam gajah wat xnampak atas dasar semangat kepartian.damm hurt tgk korang mcm nie..

sepol utusan berkata...

apm,

biorla diorg berdebat, kan mantot open utk berdebat... klu nmpk agak kepartian tu besela...

apm said : korang nie la hamba2 politik..

kite sume hamba politik, x politik parti, politik dlm hal2 kehidupan seharian...

buat anom...

Klu BN Melayu (sbb MCA ngan MIC pun dh mula xsbulu dgn Melayu) brani buat perubahan, cleankan rasuah, urus dengan baik hasil yang KERAjaan peroleh insyaallah xdak org susah...

sbb klu zaman khalifah umar bin abdul aziz bole xde lgsg org susah smpikn nk agih duit zakat pon xtau nk bg sape... itu menandakan hasil diurus dgn beik dan btol xdak rasuah... zaman tu xdak pencakar langit, xdek kreta, xdek SMS MMS, pendek kata xdek teknologi moden tp bole je urus dgn bijak dan beik... jd apa mslhnye dgn kita yg berteknologi hebat dan canggih ade rmi cerdik pandai xbole nk urus kekayaan dgn elok?

Stadium runtuh berkata...

BUKTI UMNO MENGGADAI TANAH AIR KITA

• 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.

• 5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)

• 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!

• Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).

• 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.

• Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.

• Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.

• 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.

• 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vicent Tan untuk projek perlancungan.

• Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.

• 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.

• Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul


-Contoh negeri Pulau Pinang. 50 tahun merdeka, habis tanah milik melayu PP. Merempat di Sg Petani. Siapa yang memerintah? Tuhan beri akal untuk berfikir! Bukan suruh ikut apa yang pemimpin dok kata.

-Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

isu tanah ini masih digunakan oleh UMNO secara membuta-tuli untuk menipu orang Melayu.

Rata-rata penyokong UMNO tidak tahu pun bahawa sebenarnya pembahagian HAKMILIK (bukan tanah baru) tanah itu melibatkan 349 kampung tersusun (melayu), 143 kampung baru serta sedikit tanah adat orang asli. Ia melibatkan 102,000 pemegang hakmilik di kampung tersusun, dan 47,000 pemegang hakmilik di kampung baru yang rata-rata menetap di situ sejak beberapa generasi. Dari segi peratusan, 70% penerima ialah orang2 Melayu.

Tetapi apa yang dicanangkan oleh UMNO ialah ungkapan racist mereka 'bagi tanah kat Cina' dan ini sedikit sebanyak mempengaruhi orang2 UMNO yang kurang berpendidikan.

-Tanah di Sentul di jual oleh UMNO untuk dibangunkan kepada Yeoh Tiong Lay Corporation..

Depa nak bayar pampasan pada rakyat RM300psf ++.. YTL p buat condo 30 tingkat dan jual balik pada rakyat dengan harga 300psf.. Bukan 30x ganda YTL nie untung..

Tanah siapa yang tergadai.. TANAH MELAYU



ahahahahahaah kesian btul pencacai UMNgOk

HIDUP MELAYU !(sambil mengangkat keris gaya pemuda UMNgOk)

Tanpa Nama berkata...

wow...aku xsangka sampai mcm tu sekali UMNO ni gadaikan tanah melayu.

mane ANOTHER MALAYSIAN tu???kenapa die x balas hujah Stadium runtuh ni???

hmmmmmmm.........

mcm mane la ye...terang2 negara makin jahanam....itu pn ade org x sedar lg...

Tanpa Nama berkata...

Menyampah aku dgn spesies cakap psiko..

Jenis lantang bersuara rupanya klentong saja bunyinya..

Keris sekarang buat siang ikan..

Mata nengok benda tak senonoh..

Mercun roket seludup...

Bulan penuh jadi mambang..

M see A, M tengok saja...

luv u malaysia! Harga diri yg baik hendaklah disokong, bukannya harga barang naik dan bukan sifat meninggi diri yg patut disokong...