Mei 09, 2009

Bagaimana Nak Maju Kalau Kepala Otak Ahli Politik Penuh Sampah dan Tahi?

Semalam,satu hari,aku duduk depan PC,ikut persidangan DUN Perak dari liveblogging Aniletto.com.Terlalu banyak peristiwa yang menunjukkan politik Malaysia ni masih mentah dan terlalu ikut emosi.Seolah-olah politik budak-budak tadika,ikut perasaan.Kalau tak dapat apa yang diminta,meraung menangis menjerit sampai lah dapat apa yang dihajati.

Kalau kita turut daripada apa yang terjadi secara langsung,memang jelas mangkuk2 ayun kerajaan menggunakan kuasa yang ada pada mereka untuk menjamin mereka terus berkuasa.Kesian jugak kepada Sivakumar sebab diheret keluar dewan.

Yang paling aku tak suka kat sini adalah satu benda.Pihak-pihak mangkuk kerajaan BN ni ingin mengambil alih kuasa secara "halal" tetapi melakukannya secara kasar.Maksud aku,mereka akan cuba memesongkan saluran yang betul jadi saluran yang bengkok semata2 untuk memastikan Perak kembali ke tangan mereka TOTALLY.Adakah mereka peduli mengenai pengundi-pengundi Perak yang telah pun memilih Pembangkang sebagai Kerajaan baru mereka tahun lepas?

KEPALA JUBOR DIORANG LA NAK PEDULI PASAL RAKYAT!

Habis,apa guna buat pilihanraya?Apa guna sistem demokrasi?Kalau benar kita amalkan demokrasi,kenapa aku tak pernah nampak ucapan pembangkang dalam TV ditayang sepenuhnya?Kita bantai kutuk Amerika macam-macam,kita kutuk Israel,kita kutuk Yahudi,kita kecam Arab Saudi,bila kita kecam orang luar sebulat suara kita kecam ramai-ramai.Kenapa kita tak pernah kutuk kerajaan BARISAN NASIONAL yang menindas dalam negara kita sehebat orang2 Israel yang bom Palestine?Kenapa bila dalam bab dalam negara kita tak sebulat suara?

Sebab ada kepentingan?Sebab nak duit?Nak tender?Nak projek?

Selagi mangkuk-mangkuk ayun tu mentadbir negara,selagi tu la negara kita akan makin lama makin ke belakang,kalau anda ada baca pasal purata pendapatan rakyat,kita sekarang berada di bawah GABON.Ye,GABON.Sebuah negara yang merdeka 3 tahun lepas kita.Tak malu ke kita jatuh sebegini rupa sekarang ni?Sepatutnya kita sama level dengan diorang ni atau baik sket.

Purata pendapatan kita compare dengan jiran terdekat kita,SANGAT-SANGATLAH JAUH KE BELAKANG.Nak kata pasal budaya dan perkembangan tamadun?Pasal peluang pekerjaan banyak?Pasal penduduk yang ramai?Pasal apa?Pelaburan dalam negara?Nak buat kilang pun tanah tak cukup!

TOLONG BAGITAU AKU APA REASON DIA SINGAPORE JAUH LAGI BAIK DARI MALAYSIA?SEBAB AKU HANYA NAMPAK SATU AJE SEBAB DIA.PEMIMPIN MALAYSIA TAK RETI MENTADBIR.SEMUA HANYA PENTINGKAN DIRI SENDIRI DAN BEKERJA HANYA UNTUK DIRI dan FAMILY MASING-MASING.

Aku ingat aku tak nak ikut pasal politik sebulan dua,tapi benda yang jadi ni agak menyakitkan hati.Memang panas je rasanya.Kerajaan Pusat bole pulak panas dengan rakyat.Ingat rakyat tak boleh panas dengan kerajaan ke?

61 ulasan:

DaRk AnGeL berkata...

err.. Tot.. negara Gabon tuh kat mana?

Tanpa Nama berkata...

nak senang tgk satu je la, TV kerajaan RTM. Da bape kali da tuka sana tuka sini, still BUGHOKKK NAK MAMPOS and aku takda selera nak tgk.
mmg diorang tak reti nak tadbir, bende kecik stesen tv tu pn tak reti haih...

Ron Jerem Lee berkata...

apa boleh buat, budak budak tu kita yang undi.

joepisang berkata...

Helloo Broo..Sory disturb u this morning..Pas+DAPlaknaltullah+PKR+nizar+Sivakumar itu menunjukkan kebodohan tahap GABAN..Bebudak tadika pun tau..Dah tak kuasa majoriti 28-31 kena paham lah..Jadi korang kena keluar secara terhormatlah bukannya memekak mcm biawak kat dewan mulia itu..Buat malu teman jer sebagai org perok...Daulat Tuanku!!!

iLOVEspeed berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
iLOVEspeed berkata...

joepisang, andalah budak yang belum masuk tadika tu.

Anda langsung TAK FAHAM apa-apa.

Atau anda yang telah menunjukkan "kebodohan tahap GABAN" diri sendiri.

Ah well, what do we expect from those who kiss the government's ass anyway, am I correct?

Tanpa Nama berkata...

biasalah.. nama kerajaan BN semua nak hak balik... takut kalah... macam lah permainan budak2 standard tadika.... buat malu diri sendiri... at least kita dah tau ideology dari PM baru kita macam mana... ckp kosong. damn i hate politik tapi nak ke-po jugak...kukuku.

Tanpa Nama berkata...

I agreed with iLOVEspeed...joepisang memang bodoh tahap gaban!!!! Tak nampak ke atau bute mate.....??

semi berkata...

dear lovely joe pisang,

masalahnya, saluran BN tu tak betul. macam mendatangi isteri dari lubang belakang (saluran kedua), boleh tak boleh kalau ikut sunnah Nabi, gua nak tanya lu, bro??

ok fine, BN kata dia ada majoriti. ok fine. ambik lah, majoriti. ambik. nak jadi MB? ambik lah..

Tapi perlantikan 'speaker' ganesan tu tak sah bro..

Usul nak tukar speaker dah ditolak. kenapa mesti HERET dan HUMBAN tuan speaker macam tu. apa dah TAK ADA sistem lagi kah negara ini? tak perlu ikut lunas undang2 kah?

perlantikan 'tuan speaker' ganesan tu tidak sah mengikut undang2 nya. kalau nak tukar tuan speaker, cara pertama, beliau letak jawatan. atau cara kedua, usulkan dalam dewan untuk tukar speaker. kalau speaker terima, debate lah.. kalau usul speaker reject, sudah lah.. ingat ada MP usul debat pasal Altantuya? speaker reject, MP akur kan?

ingat, usul boleh diterima atau ditolak oleh tuan speaker. dalam hal ini, tuan speaker tolak. jadi it's a NO NO.. how come it became YES? you tell me...

cuba joe pisang check balik undang2 yg betul.

analogi nya macam ni lah. joe pisang nak kahwin. tapi kaedah akad nikah nya salah. tak sah lah nikah itu. maka joe pisang akan jadi suami yang tidak sah. tidak timbul soal ibu-bapa kedua pihak setuju, atau majoriti tetamu yang hadir kata setuju. soalnya tidak sah.

seperkara lagi, saudara joe pisang marah tak kalau orang potong queue masa kita dah beratur panjang lama2. kalau saya, saya marah.. kalau joe pisang boleh izinkian cara2 tidak mengikut lunas atau tamadun, lepas ini, kalau ada orang potong queue joe pisang, jangan marah.. kalau polis mintak rasuah jangan marah. kalau bumbung ofis runtuh jgn marah. kalau harga barang naik jgn marah. kalau kena rogol, senyum2 jela. kalau kena rompak, salam je tangan perompak tu.. yelakan, buat apa nak ikut undang2??

anyway, bukan soal majoriti.
ini soal mengikut kaedah undang2.

bro, solat tak ikut cara pun tak sah bro... tak kira la majoriti dalam masjid tu sebulat suara taknak solat semula pun..

yang lain2 anti BN tu, PLEASE BEHAVE. KITA ni ada tamadun... ada akhlak baik. takyah la label orang2 macam depa ni apa2, panggil kata2 kesat ka, maki ka... jadi cam dioarng pulak kang..

kita bagi hujah2 bernas, berasas, padu dan berilmu. aku SURE, dalam hati kecik diorang AKAN terdetik, Oh alangkah salah nya aku. alangkah angkuh nya aku. ada benarnya juga apa yang mereka cakapkan. zalim rupanya BN ni..

TAPI, kalau takda walau sedetik pun, aku tak tau la nak kata apa...

yang anti BN, aku syorkan kita mula campaign dpd sekarang.. sebar2kan kebobrokan mereka. kezaliman mereka. ajar dan ajak keluarga, member, saudara-mara mencari maklumat alternatif.. jgn dok baca berita hairan ngan utusan malau tu sangat..

CAMPAIGN STARTS FROM NOW.. THEY WANT HATRED, FINE. WE GIVE HATRED THROUGH THE BALLOT BOXES COME NEXT GE OR BE(s)..

KEMBALIKAN HAK RAKYAT, DARI RAKYAT, UNTUK RAKYAT...

- GUA YANG NGI -

semi berkata...

Dear Lovely Joe Pisang,

I really hope you and co visit this blog again. But, at the same time, do a lot of reading (books and Quran) and do a lot of self reflection - based on what our religion tells us.. We are Muslims, arent we?

Gua muslim. Gua tak kesah lu nak kata orang Gaban. Tapi gua tak setuju lu nak kata DAP laknatullah? Lu tau ka sapa yang laknatullah. Yang gua tau syaitan. Orang gua tak tau.

Yes, Allah kata wal kafiruuna humuzzolimun.. tapi itu Allah yang kata. bukan orang kata. kita ni orang bro. jgan panggil orang macam2.

kita ni yang muslim ni. kena jaga akhlak. toksah nak kata orang macam2. mulut kena jaga, jgn sembrono sgt. tngn kena jaga, jgn curi sana-sini, hulur sana sini, kaut, sapu, sorok bawah tikar, dll.. SOLAT kita ada check? ibu bapa dan keluarga kita ada respect? jiran2 kita ada ambik tau? orang2 susah ada kita bantu? kezaliman ada kita hapuskan (setidak2, selemah iman, BENCI KEZALIMAN)? Zakat ada bayar? Kerja tak ada curi tulang? Sekolah tak ada ponteng? Cikgu tak ada kita tipu? Duit orang tak ada kita sebat? Perempuan seksi ada kita tahan mata kita? Ada kita siut2 kacau anak dara orang? ADa kita involve gotong royong bersihkan kampung, piket stop hillside development? Kempen anti keganasan? Porn dah berenti tgk? Sudah buat semua ini?

BELUM BUAT? BELUM HIDUP CARA MUSLIM LAGI LAH BRO...

fine, depa tu non-muslim a.k.a kafir. TAPI, KITA NI? nak buat perangai macam mana?

Bro, Rasululah dulu pun lindungi kafir juga tau...

Gua akui bro, ramai orang bukan Islam perangai amat2 buruk. Muslim pun ramai gak bro perangai yang amat2 buruk.. TOKSAH KITA NAK MENAMBAH STATISTIK ITTEEWW!! :-)


Kepada MUSLIM yang lain, yang rasa tertindas, dan rasa BN zalim, jenguk2lah ayat Yalukallifullah (ayat last Al Baqarah), insyaAllah kita jadi lebih sabar dan GIGIH! InsyaAllah..

Wallahualam...

- gua yang N.G.I, semi -

Tanpa Nama berkata...

semi ni dah jadi pakar perlembagaan negeri perak wei.28 PR - 31 BN kerusi DUN dia kata PR majority.

nasihat utk Semi...pegi sekolah balik. Sekolah aliran kebangsaan. tak payah cakap arab2 tu sume. tak ada makna nak bedakwah dalam blog maki hamun CursingMalay mcm ni.

mantot pulak kata Singapore lebih baik dan jadikan model utk Malaysia. Boleh jadi mcm Singapore.

Dgn syarat korang setuju sume pemimpin BN duk saman korang sampai bankrap masuk jel. Tak payah dengar lagi komplen2 yg kononnye-mewakili rakyat tapi sebenarnye mewakili diri sendiri yg keciwa dan mungkin, tak de pe sangat yg ada kot?

Cakap senang. Bikin try tengok?


ANOTHER MALAYSIAN

wankedah berkata...

gentleman la... dah majoriti kurang... dah dah laaa. kalau BN mesti akur... apa rahhh...

Tanpa Nama berkata...

ni aku benci mantot buat entri politik ni...hahahah

Mantot berkata...

kamon la,
orang dungu aje yang tak nak mengaku memang malaysia jauh ketinggalan compare dengan singapore,kita merdeka 57,singapore keluar 63...

comparekan la?ko rase kalo singapore masih lagi dalam malaysia,camne la rupe singapore tu.aku rase ade la mcm perlis.

comparekan potential malaysia dgn singapore satu masa dulu?kenapa singapore yang lagi jauh ke depan?

orang malaysia ni hanya tau berlagak kutuk singapore takde air la,takde tanah..orang malaysia ada air,ada tanah tapi negara tak jalan betul buat apa?

another malaysian,
amende ko ckp ni?aku tak paham aa.point ko,takleh nak komplen,takleh nak kondem?lagi baik diam je?

jadi,sebab diorang pemimpin,rakyat takde hak nak kritik diorang?jangan la jadi tipikal malaysian yang otak kena brainwashed dengan kerajaan.

semi berkata...

tot,
(aku selang seli bahasa aku ikut style mat belia sket, peminat AF sket, geng2 motor sket, budak tak sekolah sket, mat despatch sket, kaki ponteng kerja, mat urban, dan lain2.. maklumlah base pembaca kau dah meluas dah ni.. syabas, and keep it up!)

intro: gua cukup bosan ngan orang yang tak suka membaca. tapi seebuk nak bercakap atau komen. (gene malaysians, or malays in particular, maybe?)

'another malaysian' baru je tambah kat statistik tu. aku nye komen pun sure dia tak habis baca. langsung aku tak kata PR ada majoriti. malah, antara ayat first2 aku, aku cakap BN yang ada majoriti. hok aloh.. dia boleh kata aku kata PR ada majoriti. ntah mana dia tgk ntah. pastu terus 'melompatkan senjata' dia..

tot,
kalu lu pikir betul2, ramai orang kita dok sibuk cakap kita ok. semua ok. aman, sejahtera, makmur. apekah??

ok fine, kalau ramai tak suka compare-compare ngan negara lain.. OK, kita takyah compare. suka hati? kita tgk negara sendiri cukup. ok, mat2 belia sekeliaaan...?

NAH:
ok ke kalau pencen serendah seratus lebih?
ok ke kalau jenayah tinggi?
ok ke kalau adik, kakak, mak, nenek, abang lu kena ragut, rogol?
ok ke kalau gaji lu kecik?
ok ke kalau satu hari lu kena rompak, polis tak datang tolong?
ok ke kalau polis tahan lu takde pasal, sumbt lokap 2 minggu semata-mata nak kata kat sok kabar, "suspek sudah ditahan untuk disiasat"?
ok ke kalau gua ni jadi ketua (kampung ke, polis ke, menteri ke), pastu gua datang tanah nenek moyang lu, pakai loyer gua rampas tanah lu..pastu, lu lawan2, gua tangkap sumbat ISA.. suka kah kau wahai another malaysian?

reply in English without much deliberation if you can and or dare, dear 'another malaysian', since you dont like Arabic..

OR, ulaslah dengan bahasa Malaysia mengikut nas tatabahasa dan diksi serta intonasi yang tepat jika anda benar-benar patriotik, tidak pernah ponteng sekolah dahulu atau tidak pernah terlelap walau sepicing pun ketika kelas BM dahulu...


me speak no Ingelish? Me no pimpol? No tank kyu?
come on...

(bai cakap arab gua tu bahasa Quran bai, dah yang gua quote tu ayat Quran... oh, please...)

semi berkata...

another malaysian,

apa makna dakwah?
di mana tempat sesuai dakwah?

dude, dakwah tak kira tempat dude.
Hatta, lu ajak bini lu solat jemaah pun dikira dakwah.

Blog maki hamun ni tak sesuai dakwah? Pada gua yang tak ada sijil JAKIM ni, tempat camni laaaa paling sesuai..

sebab apa? sebab ada orang macam LU!

Sami'na, waato'na. Itu kita cakap pada Allah bai. Bukan pada Sultan atau ketua cawangan!

.......................
Footnotes:
1.gist of my first comment: the removal of Sivakumar was unconstitutional. Nothing to do with majority..

2. Extreme thought: Kalaulah warganegara kita yang berpendidikan, ada otak bagus, rajin membaca, profesional dan competent semua fed up dengan semua mess yang BN and their goons buat ni migrate keluar, sure tunggang langgang negara ni ngan mat belia, mat slogan, mat kaki ngulor, mat rempit, dll..

Tanpa Nama berkata...

salam
betul kata semi..
wa setuju betul la...
kita kena ad ilmu
dengan ilmu baru boleh nilai
tapi as muslim,ilmu 2 perlu diguide ngan iman..
baca la anoter malaysian n wankedah!!!
2 kan perintah Tuhan yg pertama
Iqra'..

p/s: bro semi,wa minat la ngan cara penulisan lu...boleh email wa
fitri_blonc@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

takdalah mantot...aku rasa takdela jadik cam perlis...tempat tu kan harbor...

Tanpa Nama berkata...

salam..
kepada sape yg brkenaan.. aku rasa xpayahlh nk maki org sana maki org sini.. cari salah org sana cari salah sini.. diri anda sendiri blum tentu org lain suka.. klu anda jadi wakil rakyat pasti ramai org xsuka anda klu org mcm anda masih wujud.. cermin2 lah diri anda sendiri..

BN jadi kerajaan ke tau PKR jadi kerajaan ke sama je dua2.. yang penting sapa yg jaga bangsa melayu itu yg patut kita pilih.. klu jadi kerajaan smata2 nk ambil hak org melayu naikkan bangsa lain klu ini kerajaan yg anda pilih.. satu masa nanti jadilah melayu di singapore..

Mantot berkata...

haha...

biarlah dia cekik,dia terajang,dia belasah,dia tekan...tahan aje la asalkan dia jaga bangsa melayu..

kena tekan orang bangsa sendiri takpe.takde la sesakit kena tekan dengan bangsa lain.

yang penting BANGSA MELAYU kena jaga!

Tanpa Nama berkata...

PR dapat kuasa = constitutional
BN dapat kuasa = unconstitutional

PR punya speaker = constitutional
BN punya speaker = unconstitutional

PR speaker gantung MB BN = adil
BN speaker ganti PR speaker = tak adil

Undang2 sebelahi PR = sah
Undang2 sebelahi BN = tak sah

rasa rasa lah kan, ada berlaku sebarang ketidak adilan ke dalam formula pemahaman kau ni Semi? Mcm ni rupanya keadilan version Islam PR supporter mcm kau.

Speaker nak duduk kat post dia sampai DUN bubar sendiri. who in their right mind as the state government would allow that? Nak biar perintah Tuanku sultan tak mahu bubar DUN disanggah?

Mantot,

I like your name. Resembles the way of thinking and understandings of demography of world politics. especially about the 'betterness' of Singapore government and their democracy.

Cuba-cubalah bersembang dgn Singaporean. Ada demokrasi ke kat sana? Pembangkang hampir setiap hari naik mahkamah.Blog diorang kena injunction, semua MP pembangkang dlm parlimen Singapore sekadar for show only.



p/s: Personally, the most insulting statement by the commenters in this blog is : "Semua professional di malaysia benci pada BN"

Who the hell r to claim that? Kalau semua professional n businessman sokong PR, whats so difficult in getting money n support to swipe clean during the last GE12?

ANOTHER Malaysian

serombong_angin berkata...

camnila, tgk dpd sudut yg baik dpd comparison malaysia n sngapore tu. ape kebaikan yg kt ada, yg kt xbleh buat, n why kt xbleh buat? sdgkan mlysia lg kaya (minyak, gas, etc)..mngkin cr kt organize kekayaan tu, atau mgkin government yg ada skrg ni xcukup bagus utk tadbir... :)

kpada yg pro BN, xsalah pun bg aku klu BN perintah. bgus BN perintah. sbb pe, sbb at least kt msh ada pembela bangsa melayu kt. Kt xnak kadi mcm singapore yg melayu jd merempat. TETAPI, jgn ikut je pe yg kerajaan (BN) ckp...sbb dgn jelas n nyata, byk kesilapan yg diorang buat. xkan kt nak ikut je. that's why kt analyze, kt condemn kerajaan. so that we can improve ourselves. xsuka ke klu jenayah ni makin kurang, pndapatan makin byk, hrga brg makin murah, kete sume org bleh pakai, public transport sume cantik2, wangi2 n smp on time. yg paling penting, BN luaskan lg scope tu. Klu selama ni bela melayu, luas kan skit, bela ISLAM dan melayu. kn lagi cantik tu...

Bukan aku kata BN lngsung xpedulikan Islam, tp setakat ni mcm acah2 je, indah pd nama n permukaan je. improvement ni la yg kt nak...

Xkan dh nak hidup pada takuk lama lg kot. Biarla penghayatan Islam tu btul2 brsungguh2. and itu la yg PAS perjuangkan. klu BN (atau UMNO) utk lebih tepat btul2 memperjuangkan prinsip Islam dlm pentadbiran, aku rs xde mslh utk prg PAS ikut join serta...

Pe pun, bukak minda luas2, and pape yg kt buat, pk dulu, analyze dulu, br buat/ckp. sbb hidup kt ni skali je. so gunakanlh hidup ni sebaik mungkin. yg pasti, Malaysia bleh jd lg bgus. xkesahla nak compare ngan singapore ke, UK ke, negara arab ke, yg penting kt nak ada improvement, jd lg bagus, lg cemerlang, gemilang dn trbilang (kekeke...xkan xleh pakai dh kot ayat ni)...

--> sorry aku xpndai sgt berbahasa...moga pmbaca bleh phm maksud aku...well done SEMI for excellent write up.

semi berkata...

dear lovely anon,

kindly, define
"PR punya speaker = constitutional
BN punya speaker = unconstitutional"

Prof economics gua dulu ajar, kalau nak bercakap, tulis, debate or kaji seldidik pasal sesuatu subjek, DEFINE dulu.

jgn lompat2. jgn sembrono.

dear lovely anon, gua takde cakap pun pasal benda lain. gua repeat sekali lagi, gua cakap perlantikan ganesan tu unconstitutional. tak caya wa cakap ni. pergi check undang2 Perak sana.

bini gua paling pantang kalau kena cakap or repeat benda sama ulang2 kali..

korang semua biasa dengar ni:
"along, angah, balik mandi! dah sepuluh kali mak panggil!"

gua NGI bro

Tanpa Nama berkata...

Semi,

Sekali lagi.

Speaker PR = consitutional
Tukar Speaker BN = unconstitutional

Conclusion

Simpan speaker PR tapi MB BN = kerja tak jalan
Buang speaker PR ganti Speaker BN = kerja jalan

U do the math. Constitution superceeded by good intents and also bubar DUN tak diperkenan Sultan.

Why Sivakumar do not want to vacate his seat? Sbb dia nak tangguh sidang sampai DUN bubar automatic.

DUN bubar = sanggah perintah Sultan
= Derhaka = kerja kerajaan negeri tak jalan = rakyat Perak merana = tujuan PR supaya boleh salahkan BN

Still unclear?

Takkan BN nak biarkan je? Ask them. I wouldn't.

PR buat kecoh kat sidang DUN, polis n bentara nak tarik keluar, salahkan BN.

PR carik pasal, buat Raja Muda tunggu 5 jam, salahkan BN.

PR punye speaker tak nak bangun sampai kene tarik dari kerusi oleh bentara, memalukan - salahkan BN.

Moralnya, lain kali jaga ADUN sendiri baik2. Deputy Speaker pon orang PR dulu lah. Tak jaga ADUN, jatuh kuasa, mengamuk mcm beruk. Habis sultan kena seranah. Professional.

So is it true that all malaysian professionals and businessmen hate BN?

Maybe they hate PR more when they lose their 'salahkan' attitude? Professionals are called as such because they can think and opinions can switch according to situation that provides advantage to them.

ANOTHER MALAYSIAN

kucai berkata...

ok fine, BN kata dia ada majoriti. ok fine. ambik lah, majoriti. ambik. nak jadi MB? ambik lah..


apr ker bodo another malaysian nie..semi dh kata camni pon hang x pham lgik..pastu siap tukaq fakta..hang bongok ka bahlol..pastu sruh org pi skolah blik..hang tu yg patut pi skolah tadika balik..psai bangang sgat..

bodo piang..eja pon tatau..

Tanpa Nama berkata...

Kucai,

Kau pendekar keyboard PR. Semua pada kau BN yang bodo.orang awam mcm aku ni lagi bodo dari orang BN.

cuba teliti.

kau kata bagi perak sbb BN dapat majoriti.

Realiti:

PR tak nak bagi dah 2 bulan sejak march. Nizar masih mintak Sultan bubar DUN berkali-kali sampai kene sound oleh Raja Muda.

Sivakumar, kurang ajar patut pukul dia mcm pukul ular. Tak nak bangun dari kerusi speaker walau dah kene undi tukar speaker.

Ironik. Kata orang bodo, sendiri mau bikin la. Bukak lagi laporan Anilnetto tu. Orang kata, jumpa jenis dia dgn ular, pukul mana dulu?

ANOTHER MALAYSIAN

semi berkata...

Dear Lovely Another Malaysian, I think you are cute.. aren't you? owwh.. rajin.. dedikasi.. komited.. setia.. ;-)

Answer these few simple questions:

1. How much can I get (RM/mth) if I want to join UMNO cybertroopers Inc? What are the KPIs? I have writing skills u know... Enough to join, not? :-)

2. Define kerja jalan ngan kerja tak jalan? Eh, kerja apa tu? Ada orang buat kerja ke selama ni? ELOK ke tak agaknya?

4. Define rasuah, dan beri contoh2 pelaku-pelaku rasuah yang terkenal?

5. SALAHKAH kalau gua kata gua TAK SUKA sultan?

6. Mana lagi salah, biar orang mencuri, merompak, menyeleweng, merogol, ATAU tak suka pada sultan?
(Bukankah taatlah kamu pada Allah, pada rasul. Taatlah kamu pada ketua2 kamu selagi berlaku adil. Define adil. Dan define zalim. Agin, ikut the proper literal and technical definitions. Bukan ikut suka mulut jiran Mak Jah..)

7. BERDOSAKAH kalau gua tak setuju ngan feudal system?

8. BURUK KAH perangai aku kalau menyokong meritokrasi, persaingan sihat, kesaksamaan? Bukankah itteew yang dituntut agama, sayang? Ah ha?

9. Please tell me what is/are the rightful way(s) i.e. according to the laws (we have laws right?), to dissolve Perak DUN? Tell me please, BUT according to peruntukan undang2 ya... bukan ikut suka cakap tau... Please, if you dont want to answer my other questions, at least answer this one. Please, once and for all! Make it clear, dear....

Sorry another Malaysian, joe pisang, joe jambul, lovely dudes... gua pembayar cukai, so terpakse make sure korang 'kerja betul2' tawww.... Yelah, sedaaap je jadi cyber troopers kalau tak kena buat kerja banyak kan...

CYBER TROOPERS, TRANSFORM!! Zoinggg zoinggg beebeebopbopbbeebop...

....
message to Mantot:

Lu sudah bwh spotlight skang bro. Jaga2, cybertroobers attack!!
Gua hanya boleh tolong setakat termampu...

Tanpa Nama berkata...

Semi,

Jangan pusing lagi. Tak payah jawab soalan kau yg lain. Intellecuatlly insulting. I will do one favour though...

DUN Perak tak boleh bubar sebab Sultan tak perkenan. FULL STOP.

So tak ada cara. Ikut saja sampai bubar sendiri GE13 2013.

Again, tak ada cara bubar dan tak perlu bubar DUN Perak.

Cybertrooper? asal bawak isu lawan PR je cybertrooper?

Tu la, lain kali jangan main cakap UMNO dah tak ada professional, businessmen, rakyat biasa, orang awam yang sokong.

I don't mind paying internet bills, taking 1 minute from my lunch hour to reply such craps from PR fanatics. its just one word -

V.O.L.U.N.T.E.E.R.I.S.M

For the right cause(that PR clowns says BN is doing wrong), for the right facts(that PR spins for their political agenda) and for the right thing to do! Simple.

It takes two to tango u know...takkan nak expect orang awam yang pro BN mcm aku duk diam je while korang screw the minds of internet surfers?


ANOTHER MALAYSIAN

Mantot berkata...

haha,gua rilek je.diorang nak attack kita tahan je.skrg ni,
satu aje cara dia nak setelkan masalah kat Perak ni.

bubarkan DUN dan buat balik pilihanraya negeri.

sebagai sebuah kerajaan yang PANDAI,bukankah itu aje cara paling senang nak setelkan masalah,kenapa diorang tak propose benda tu dekat Sultan?bukankah kerajaan wujud sebab nak setelkan masalah sesebuah negara?

jadi,jalan keluar dah ada.kenapa yang berkuasa tak berani ambik?kenapa Sultan Perak tak nak bubarkan DUN?

Kalau tak nak panjangkan krisis,kalau tak nak tunjukkan kebengapan masing-masing..kenapa tak nak mintak jawapan daripada rakyat?

biar la rakyat pilih lagi sekali.
bukan kah itu benda yang paling fair sekarang?kalau nak berlaku adil,itu aje jalan keluar dia.

persoalannya,berani ke tidak?

Mantot berkata...

aaa...yang persoal aku pasal Singapore tu..

aku bukan kata dari segi politik,aku persoal dari segi pembangunan,ekonomi,pengangkutan awam,sosial,sikap,tatasusila rakyat

benda2 camtu diorang jauh dah ke depan.walaupun diorang takde ex-bangunan tertinggi kat dunia,litar khas f1,tapi dari segi ekonomi diorang lagi baik dari kita KESELURUHANNYA.

kita ni,dengan tanah,sumber bumi,hasil alam,cuaca,negara pengeluar kereta..tapi kenapa kita jauh kat belakang?

kita merdeka sama-sama.
kalau ikut potential,Malaysia jauh ke depan.Kita ada semuanya compare dgn Singapore.

Tapi?
Kat mana kita?

Master Yoda berkata...

Aku sokong point no 5 and no 6 semi ni....

Sempoi...

Caya la bro...

Mesti lu tuntut ilmu drpd Tok Hishamuddin Rais....

Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Aku suka nama kau.

Sbb kau ni faham isu ikut 'wishful thinking' kau je. Bukan realiti.

Dalam realiti, sapa nak kalah? Kuasa Kembali pada BN bukan masalah pada BN, pada rakyat Perak, hanya masalah pada PR. Mereka hilang kuasa dan peluang sapu kontrak, tanah 999 tahun dan balak Perak. Tanya Uncle Nga dan Ngeh. Oleh itu tak ada masalah pada BN dan rakyat Perak. PR sengaja huru hara hilang kuasa.

Ada ke BN nasihatkan Sultan Perak jangan bubarkan DUN?

Sultan Perak bekas Lord President bodo sangat perlembagaan ke? Semua syarat dah cukup utk lantik kerajaan baru, baginda lantik la. Apa lagi.

Sultan bertindak atas peranan baginda sebagai Raja dan kedudukan dalam perlembagaan negeri. Baginda tak buat keputusan terburu buru, dia jumpa semua 28 ADUN PR, 28 ADUN BN, 3 ADUN Bebas sebelum buat keputusan nak bubar DUN atau tak, nak lantik MB dan Exco BN. Kau cakap mcm Tuanku buat keputusan terburu-buru. Kamon la.

PR sedang riding gelombang kekecewaan rakyat. Takkan BN nak bagi peluang lagi? Tunggu gelombang ni surut.BN ada lagi 4 tahun. Apa nak terburu buru boleh guna kelebihan masa nak ubati hati rakyat dan dapat sokongan. Mcm main bola la. Dah dapat score 1(negeri Perak), play defensive la sampai masa habis. Menang tetap menang. Ada betul?

takat kalah beberapa kerusi DUN dan Parlimen dalam PRK baru2 ni, tak apa, keep on coming. Lama-lama lunyai la PR dan kepercayaan rakyat pada mereka yang tak boleh perform dan tak pernah perform mengurus dan tadbir negeri/negara.

Bukan PR je boleh menang pilihanraya.Boleh rangka strategi nak menang pilihanraya.

Tak kene masa, tak payahlah buat. Tak semena2 PR menggelupur sebab takut gelombang mereka ni surut sebelum sempat mereka rampas kuasa dari BN.

Apa kata suruh PR state mcm Kedah, Selangor yang lebih kurang mcm telur ujung tanduk bubar DUN dulu.

Soalan yang sama. Ada berani?

Kalau ye silakan. kalau tak tunggu sahaja gelombang sekarang surut, gelombang biru 2013.



ANOTHER MALAYSIAN

semi berkata...

Master Yoda, gua tak tuntut ilmu dpd Tok Isham, walaupun memang layak dah dia tu kena panggil atok!

Another Malaysian,
again u jump your gun, unnecessarily. read carefully my comments. there, in one of those, i signed off by my NGI initial..

N.G.I is not ngi for ngilu.. "ngilu seh!" bukan, bukan yang tu..

N.G.I tu non-governmental individual.. for that, I am also a non-partisan. see. i dont belong, or support any parties.
Gua hanya support/dokong mana2 kebaikan, dan amat2 benci mana2 keburukan, taaawww... YOU sebagai professional, MESTI you tau apa dia buruk, apa dia baik itteeww.. takkan la benda 'BAEEKKK' tu je you tau. "dato', takde ke projek2 repair longkang ke, buat pagar balai raya ke untuk saya? letih ni kempen. lori tu saya kasi pinjam seminggu tu." tanya Man, kontraktor kelas G yg terkenal. "ada.. mesti ada..sabar-sabar.. kita bangsa yang teguh dengan kesabaran! kesabaran menjana wawasan! Ada wawasan, baru boleh kenyang!," kata datuk N sambil berslogan, seperti biasa. Laju pula Man membalas, "BAEEKK punya la datuk ni! macam tu la..."

....
takyah nak pro-pro, support-support parti politik ni. geli je bunyi dia. gua support MU je taaww...! (sori tot!)

...gua nak kongsi satu pengalaman ngan 'professional / businesman' melayu ni:

"semi, this is my card," kata bro N. gua pelik sket sebab jawatan dia tulis "businessman", lalu tanya, "wah, abg ni Businessman.. business apa?". Dia jawab dengan tenang-tenang Mat belia, "SEMUA BOLEH."

Mantot berkata...

Abang Another Malaysian,

aku suka ko punye point,tapi bile aku baca balik,ko byk kali samakan orang india dengan ular (sivakumar,aniletto)

dah lah bro.

AKU MALAS LAYAN PUKIMAK RACIST MACAM KAU.KALAU KAU RASA ORANG MELAYU NI BAGUS DAN MULIA SANGAT KAU PEGI BUAT NEGARA SENDIRI.

MACAM MANA PUN KAU KENA ACCEPT.ORANG MELAYU KENA DUDUK DENGAN INDIA DENGAN CINA.

SELAGI LANCAU2 RACIST MACAM KAU YANG RASA DIRI KAU BETUL..KAU TETAP SALAH SEBAB KAU RACIST HARAM JADAH.

Aku malas nak layan orang racist.
Sket2 main sentimen bangsa.Kau nak jadi stereotaip UMNO kau pegi la.

Semi,
orang macam ni kau jawab camne pun takde guna.Sebab otak dia dah tutup.

Mantot berkata...

eh,
sori la kalau aku ter emo.
tapi ramai jugak yang masuk dalam ni dan tinggalkan komen "ULAR" "KELING" "PARIA"...aku hangin betol kalau ada orang Melayu yang tetiba bangun MEMPERJUANGKAN MELAYU KAT SINI.

Nak perjuangkan Melayu sangat,KAU PEGI LETAK KOMEN KAT BLOG ORANG CINA DGN ORANG INDIA.

aku tak paham apasal yang diorang marah sangat kat org India.ada ke orang India pegi kacau anak gadis diorang?Kacau bini kau?

aku takesah kalau nak keluar fakta nak bangkang pendapat aku dan yg sependapat dengan aku tapi kenapa nak kena masukkan bab kaum?sbb spaeker DUN tu India?kalau dia Melayu maknanya kalau dia cuba bertahan kat situ ok ke pada korang penyokong kerajaan ni?

warna kulit dan bangsa aje isu org2 UMNO ni.seolah2 menunjukkan kalau Orang Melayu dan Orang India bunuh orang,orang India tu lagi jahat.

aku rasa mcm tu pemikiran diorang ni.takyah lah layan.aku malas nak layan "racist fuck."cakap apa pun takde guna sebab pada diorang,diorang memperjuangkan BANGSA.diorang bukan peduli pasal pentadbiran yang adil.

"asal bangsa selamat,cukuplah hidup ala kadar"

insan berkata...

Assalamualaikum,

(Sesungguhnya) Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan. Beruntunglah mereka yang menyucikannya, rugilah bagi mereka yang mengotorinya (Surah As Syams)

1. Aku baru je lepas course ESQ165. Kalau sebelum course, aku rasa nak jugak aku tambahkan vocabulary kutuk, carut, dan yang seangkatan dengan apa yang ada.

2. Pada aku, mesti ada sebab kenapa sultan perak tak restu pembubaran, tapi tak ada pulak sapa sapa nak tanya pasal tu.

3. Aku tak pandai constitution perak, tapi bukan ke semua perkara sebelum apa apa decision kat DUN tu kena bahaskan dulu? Kalau main rempuh, hentam keromo tu bukan DUN namanya. Kat kedai kopi pun orang tak buat sampai camtu.

4. Kalau 20 - 30 tahun dulu, orang masuk politik nak bangunkan negara, tapi sekarang nak bangunkan sapa? Tun Abdul Rahman pun setau aku tak kaya mana lepas jadi PM. Tapi sekarang jadi YB dah jadi tiket nak senang kaya, boleh dapat permit itu ini, projek kat sana sini.

5. Aku tak suka rasis rasis ni. Allah tak bangkitkan kita bila kiamat kelak dengan bangsa kita, tapi dengan agama kita. Even kalau ikut Sains pun, semua manusia tak kira apa bangsa, darah dia merah.Kalau kau pernah receive blood due to operations, ada kau nak pilih darah melayu je? ada kau nak cakap kat spital yang kau tak nak darah india pasal india tu ular? Kenapa nak maki hamun bangsa lain kalau bangsa sendiri yang menjahanamkan bangsa dia sendiri?
5. Pada aku dua - dua sama je. Kalau takda apa yang nak dikejar bila dapat satu satu jawatan tu, takkan nak sampai gaduh semacam.

6. BN kata itu suara majoriti, so Perak berkerajaankan BN. PR kata tak sah. Yang rakyat ni plak sibuk sokong dua dua. Pada aku senang je. PRU13 karang jadikan pengukur, sapa yang sebetulnya terajui kerajaan Perak. Buat apa nak gaduh gaduh. Kita ni semua bersaudara.

7. Mantot - aku setuju sangat kat kau pasal ekonomi Singapore tu. Ekonomi diorang memang bagus. Walaupun kat Singapore ni Kapitalistik, takda orang yang sangat susah sampai makan pisang rebus pasal tak mampu beli beras. Takda la plak kat jalan jalan dia kita jumpa lubang lubang yang banyak kat bandar bandar kita.

8. Aku rasa elokla pada sapa sapa yang rasa panas pasal politik ni balik semula pada Al Quran. Kita bukan dilahirkan untuk sokong UMNO, PAS, PKR, DAP,etc. Kita dilahirkan untuk beribadat. Maki memaki tu bukan ibadat.

Wassalam

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Harap jangan alih isu kepada isu racist.Siapa yang perjuangkan melayu dalam blog kau? Tak ada sebut. Hanya sebut umpamakan dgn ular mana pukul dulu. Tak ada sebut Keling. Tak ada sebut india. Kau yang assume.

Ada betul ka? BN pon byk komponen parti India. BN hormat semua kaum. Tapi tak ada ular dalam BN yg sbbkan huru hara mcm sivakumar.

Rasa rasanya, dan amat yakinlah orang melayu Islam ni dia ada budi bahasa, dia tau adab, dia tau didikan, dia tau sabar, dia tau maruah dia tau keadaan. Rasanya kalau letak speaker Melayu dari PR pon dia takkan buat perangai mcm Sivakumar. Berpaut pada kerusi macam hilang segala galanya. Ala2 filem tamil.

Kenapa asalnya tak letak speaker dari PAS atau Keadilan? PAS dan KeADILAN hilang pengaruh dan kuasa kena main dek DAP. MB dari PAS semata-mata Sultan yang berkenan pada Mac 08. DAP mahu calon mereka.

Masalahnya TAK ADA YB Melayu dari DAP.Mereka majoriti dalam semua ADUN PR di PERAK. 'Hey lu PAS KEADILAN bolo, wa mau wa punya Speaker'. Lu punya pasat sulang ilang tanah wa mau 999 tahun, ilang balak, manyaakk cilakaaa...

Tak dapat No.1 post, dapat No.2 speaker pada DAP dah cukup utk DAP manipulate satu kerajaan sewaktu PR perintah 11 bulan.

Buta bukan perkataan yang sesuai. Pekak pon bukan. Tapi apakan daya, hanya boleh nasihat pada orang Islam dan Melayu dalam PR ni.

Balik isu asal, bila mau redha bagi je Perak pada BN sbb Sultan tak mau bubar DUN, walk out with a gentlemanly gesture with still some dignity intact? Give a bow and the opponents will respect you.

tak mahu jugak terima realiti kan.

Ops lupa...mcm kau katalah...hati kita je tertutup. Hati org PR sentiasa terbuka sampai Sultan cakap pon salah. Terbuka sampai tak berpijak pada tanah umpama 16 September 2008.


ANOTHER MALAYSIAN

semi berkata...

Office admin aku india, bos aku cina, aku Melayu, dulu house mate aku sabahan, fren circle aku ramai kelantanese, mak aku orang johor, ex PM aku mamak..

takde hal pun! tak kira bangsa, kalau perangai macam hampeh, memang nak kena tibai!

aku marah orang cina bawak keta cam setan. tak sampai 1km dah ada sekor lagi macam setan bawak motor. agak2 bangsa apa tu?

aku marah indon pecah2 rumah. budak melayu pulak pecah2 kereta time aku SOLAT JUMAAT! dahla bukan kereta aku, kereta bini aku! saksi kejadian pulak, seorang Muslim yang tgh cat rumah dia, TIME SOLAT JUMAAT!

marah2 cina bukak kedai judi, pusat pelacuran, orang melayu, india, cina semua masuk tempat2 tu.. nak pukul sapa pulak??

bro, nak pukul ular pun ada adab-adab dia tau.. halau dulu, kot2 tu jin. JIN tau! makhluk yang selalu kacau orang tu pun kita kena jaga adab2 ngan dia. takde main bantai je..

.....
kau ni memang nak kena rotan ngan cikgu Mariam ni bro! nakal sangat!

Mater Yoda berkata...

Sabar Mantot...

Sabar...

Sabar Another Malaysian...

Sabar...

Ok..Dua2 tarik nafas dlm2...Lepas

Ok, 1, 2 and FIGHT...ROUND 2...!!!

Kah kah kah
(Aku plak jadi batu api....Naya aku kene maki...Sori ar,nk bg kool....)

Mantot berkata...

takde,point aku,ko cakap camni..

Ironik. Kata orang bodo, sendiri mau bikin la. Bukak lagi laporan Anilnetto tu. Orang kata, jumpa jenis dia dgn ular, pukul mana dulu?Apa maksud ko "jenis dia"?Jawab dan bagitau aku,kalau aku jumpa Aniletto dengan ular aku nak pukul mana dulu.

Aku cume assume dari ayat2 ko,KO RACIST.

dan bila bercakap dgn org MELAYU yg racist,mmg susah nak bagi dia paham.sbb semangat perkauman tu kuat.degil lagi satu hal.keras kepala lagi satu hal

aku bukan nak ubah topik,tapi takde point berdebate dengan kau selagi kau tak buang dalam kepala kau "KETUANAN MELAYU" tu.Bila ada ketuanan melayu tu,bukannya itu lesen orang melayu nak maki bangsa lain.

kalau kau still kuat sangat sokong UMNO yang memperjuangkan BANGSA MELAYU,kenapa kau tak accept PAS yang memperjuangkan AGAMA ISLAM?

Mater Yoda berkata...

Ketuanan Melayu??

Kah kah kah...

Ketuanan apakah ini?? Ade ke dlm buku Sejarah SPM??

buku Sejarah PMR??

Kah kah kah...

Melayu, melayu dan melayu....

Tukar la nama sket, MEMEKAR ke??

Tu psl bangsa ni paling last dr segala ape kat M'sia...Layu...

TheonewhowantequalitY berkata...

suanya bukan pasal melayu ker haper ker...

semuanya pasal agama jer...

kiter bersatu dalam agama semua buleh...

ok... peace...

najib memang bangang...

kehidupan berkata...

Sebenarnyer kes Perak nih dah pernah terjadi satu ketika dulu. Perak pernah dilanda kemelut perebutan kuasa sesame sedara. (sila baca buku Sejarah ok?)

Now sejarah berulang kembali!

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Aku pon tak suka Melayu Islam yang nak jadi liberal dengan sesuka hati gadai hak istimewa melayu tu sendiri.

Pemikiran yang sejajar dengan prinsip Malaysian Malaysia DAP ni yang patut kita ganyang habis habisan.

Dah bangsa hampir kehilangan semua kat tanahair sendiri, kau boleh kata tak apa, hak sama rata untuk semua.

Hak sama rata (EQUALITY) untuk semua tu sendiri tak termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Hak Keistimewaan Melayu letaknya lebih tinggi di samping hak bangsa lain. Dengan Hak Keistimewaan Melayu dipelihara Raja Melayu, dengan kedudukan Raja Melayu sebagai Ketua Agama Islam, maka dengan rasminya Islam tak tergugat sebagai agama rasmi persekutuan. Ini pun kau nak gadaikan. Apa nak jadi.


Fahami sejarah. Malaysia tak tertubuh dengan EQUALITY FOR ALL. Kita bukan AMERICAN DREAMS versi Asia. Hipokrasi mcm di sana, letak la Presiden kulit hitam ke, kulit kuning ke selain bangsa majoriti putih. Hasilnya pentadbiran dan polisi yang tetap sama. Jew Friendly. Depressing Islam.


Lupa nak jawab pasal fahaman Singapore Negara Pulau milik Lee Kuan Yew dan keluarganya. Kaji betul2 Mantot siapa di atas syarikat2 terbesar Singapore. Temasik, siapa pemegang saham dan dlm management. Semua keluarga Lee Kuan Yew.

Apa susah nak jadi mcm Singapore.
PAP yang tadbir Singapore. Pecahan PAP tu DAP di Malaysia. Mula2 dia jual cerita keutamaan untuk semua.Dah dapat kuasa, tiada lagi keistimewaan untuk kaum bumi. Hanya utk

Jual saja kuasa pentadbiran dan Perjanjian Perdagangan dengan US.Negara kecik, pelabuhan utama, KDNK per luas kepadatan penduduk besar. Apa susah sangat nak jadi mcm Singapore ye?

Lepas tu orang Melayu Singapore yang tak ada naungan Sultan atau Raja ni, jadilah melukut di tepi gantang. Tak ada keistimewaan dirampas di tanah sendiri.


Paling kurang pun, mereka di Singapore tau untuk berenti berkempen lepas pilihanraya. Ada segolongan di Malaysia ni tak reti berenti walau dah setahun lebih pilihanraya sebab hilang kuasa kat satu negeri.


Pelik juga masih ada Melayu(kau pon melayu dan guna nama blog Melayu Maki Hamun(Cursing Malay) yang liberal.


Ayuh, sama-sama lihat undi tak percaya DUN terhadap MB sah Perak Ir Nizar nanti. They want legality, we give them legality. Ada peluang back out secara gentleman tak mau.



ANOTHER MALAYSIAN

Mantot berkata...

bro,
aku paham apa ko cakap.tapi ko tak paham kot kenapa aku anti sangat dengan kerajaan ..
aku bagi contoh..ni lama punya cerita

Pakcik aku,duduk dekat jalan nak pegi airport alor setar.nama tempat tu hutan kampong.

kerajaan nak ambik tanah dia,kata nak buat highway (highway bandaraya takde tol.takpelah,accept aje la,terpaksa.dapat duit pampasan.tapi ada jugak penduduk yang tak nak pindah,mesti ada kan?geran ada,pampasan memang tinggi tapi diorang tak nak ambik.

kerajaan paksa jugak.ok,takpelah,accept aje la qada' qadar.pindah aje la walaupun hati berat.sebab dah elok2 ada tanah..

siap highway tu dan tak lama lepas tu wujud lah deretan rumah kedai kat tepi highway tu.tuan punya tanah ni pun pegi la balik ke situ dan tengok atas tapak rumah dia dulu ada "Pasaraya Ah Keong." (aku tak ingat nama)sebuah pasaraya 2 tingkat.

kalau betol UMNO perjuangkan orang Melayu,kenapa tanah orang Melayu yang selalunya diambik?

ko baca pasal projek Draf KL 2020.Kalau kebayakan tanah orang Melayu kat KL ni diambik sebab nak bangunkan bangunan komersial,mana lagi tempat dekat KL ni yang ko boleh kategorikan tempat orang Melayu?

kita tau orang Melayu tak mampu nak beli tanah dalam KL (kecuali sesetengah pihak) jadi siapa yang akan jadi tuan punya tanah KL ni nanti?

majoriti dia kita dah tau orang Cina punya.Tempat Melayu dekat KL?Tinggal Kampung Baru aje.

Kalau ikut draf tu,tak lama lagi takde la.

Orang Melayu ni pemikiran dia konservatif,bagus tu.Sebab tu lagi ramai yang prefer ada tanah daripada ada duit.tapi kalau kerajaan nak ambik jugak atas dasar pembangunan,apa yang orang Melayu boleh buat?

masa nak ambik tanah tu,siapa yang bangun perjuangkan hak orang Melayu?ko tengok la sekarang ni pun dah la.

Tanpa Nama berkata...

malaysia nie hancur kerana pemimpin2 yg mentadbir negara nie bodoh...tahu cari duit utk masuk poket sendiri jer...kalu kumpul duit byk2 pun buat aper, bukan blh bawak masuk kubur pun...manusia sekrg dah lupa kenapa mereka lahir kat bumi ALLAH S.W.T...semua harta benda kat atas dunia nie kepunyaan ALLAH S.W.T, kita sbg manusia hanya meminjam dan semua yg berlaku kat atas bumi nie dgn izin ALLAH S.W.T...kenapa perlu manusia mementingkan kekayaan dan diri sendiri sedangkan kita hidup di bumi ALLAH ini hanya sementara...Malaysia negara islam (x.x) islam hanya pada nama

insan berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
insan berkata...

Mesej dari MB Perak:

12-May-2009
SYUKUR ALHAMDULILAH
Syukur alhamdulilah kepada semua warga dan rayat Perak khususnya dan Malaysia amnya yang telah sabar dan mendoakan untuk kemenangan dan keselamatan seluruh Rakyat Perak. Selama 3 bulan kita dalam suasana krisis perlembagaan oleh kerana perbuatan rakus merampas hak rakyat negeri Perak pada 5 Feb. 2009 lalu.

Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah berkerjasama dan mendoakan kejayaan ini. Marilah kita bertenang, terus memuji kebesaran Allah SWT serta memohon kempunan dari Allah SWT.

Semua rakyat harus bertenang dan Pakatan Rakyat akan meneruskan khidmat kami membantu rakyat serta membela rakyat yang memerlukan banyak perhatian dan pertolongan dari kerajaan. Sesungguhnya kami akan meneruskan dasar serta janji demi kebaikan rakyat dan melaksanakan diatas prinsip keadilan dan kesaksamaan.

Semua rakyat Perak beragama Islam mesti menunaikan solat sebagai tiang agama dan kembali kepada ajaran nabi Mohammad SAW. InsyaAllah kita akan banyakan lagi program kebaikan dan membenteras kemungkaran demi berhasrat menyelamatkan bangsa , negara dan agama oleh kerana gejala sosial seperti dadah, rokok, ragut, rempit, zinah , mabuk , tak sembahyang, jahil dan lain-lain.

Maka marilah semua kaum dan rakyat Perak kita ikut dan patuh kepada perlembagaan dan undang-undang tubuh serta mengikut Rukun Islam, Rukun Iman dan Rukun Negara supaya dapat kita bangunkan balik tamaddun Islam yang telah lama tidak di beri perhatian wajar.

Sebagai Ahli Parlimen P059 Bukit Gantang pula saya ajak seluruh warga parlimen tersebut mengemukakan segala masaalah mereka melalui pusat khidmat masyarakat yang telah saya dirikan di DUN Cgkt Jering, Kuala Sepetang dan dua pejabat di Trong.

Kapada semua kakitangan Kerajaan disemua peringkat, marilah kita laksanakan khidmat kepada rakyat dengan menganggap semua titik peluh kita sebagai amalan membantu rakyat agar mereka tidak menuntut hak mereka di hadapan Allah SWT diakhirat kelak. Marilah kita ambil kesempatan memberi sumbangan kepada rakyat yang cukup terhimpit akibat krisi ekonomi global kini.

Kepada semua media ,marilah kita bebaskan diri kita dari belenggu fitnah dan sindrom enggan melapurkan yang benar. Kepada semua bloggers dan media kerajaan, saya pohon keampunan atas kesilapan dan ketelanjuran saya. Saya turut memaafkan serta mengampunkan kesilapan kalian.

Kepada semua pegawai dan penjawat awam , jangan lagi menyebelahi mana-mana pihak, sebaliknya buat kerja dengan penuh tanggungjawab dan amanah. Kepada RTM FM Perak, berlaku adilah kepada saya dan Pakatan Rakyat untuk suara saya didengari oleh rakyat Perak kerana saya cuma mahu mengajak kaum saya bersolat dan berilmu. Saya bertemu dengan Menteri Penerangan ketika itu, Dato' Shabery Chik dan merayu berilah saya setengah jam seminggu untuk mengajak orang Melayu supaya patuh pada Allah dan jangan lalai. Hendaklah serious beragama. Maka berilah ini kepada saya. Namun tiada layanan darinya dan warga Perak FM di Ipoh. Tolonglah kami kerana kami difitnah dan danayai. Belalah Islam!.

Kepada semua warga tani, peladang, penternak dan nelayan, saya sayang kepada kalian semua dan akan membantu melegakan kehidupan yang terik sekarang.

Kepada semua ketua JKKK yang telah diberi surat watikah oleh saya sebagai MB tempoh hari, teruskan usaha baik tuan tuan kerana saudara dipilih oleh rakyat. Ini telah diperkenan oleh kebawah duli yang teramat mulia Raja Muda semasa saya mengesyurkan usaha memilih ketua JKKK. RM cukup gemar dan berkenan dengan tindakan ini.
Saya kembali dengan hasrat memberikan hak kepada rakyat Perak pilih kerajaan yang kuat dan wibawa. Saya akan cuba sedaya upaya memohon perkenan Kebawah DYMM untuk bubarkan DUN Perak dan adakan pilihanraya seluruh negeri kita.
HIDUP RAKYAT.
ALLAHU AKBAR.
Posted by Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin
http://kamparinn.blogspot.com/2009/05/syukur-alhamdulilah.html

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Amnya, kes pakcik kau ni kes terpencil. Aku simpati dan marah sebab jatuh pada kaum tu. Aku lebih marah pada pihak pengurusan hiway dan pejabat tanah negeri. Tanah diambil, pampasan diberi. Kat situ cerita dah habis. Wang dah bertukar tangan. Hiway dah siap, tapi lot pakcik kau sebenarnye dijual kepada kaum ni.Nak salahkan pihak yang terima suap ke nak salahkan pihak yang menyuap? Hukumnya, kalau tak ada yg nak bagi, tak ada la yang nak terima kan? Kaum mereka ni hidup mati dengan menyuap.Itu cara mereka.

Yang suka terima rasuah ni pulak, golongan legislatif dalam pentadbiran kerajaan. Golongan-golongan PTD dan pegawai penguatkuasa antaranya yang ada autoriti.Ketua-ketua Pengarah Jabatan, pegawai tinggi kementerian. Mereka ni semua bukan banyak pon sokong UMNO. Bahkan mereka tak boleh bergiat dalam UMNO dan politik kerana jawatan atas dalam kerajaan.

Mereka ni merosakkan sistem dengan menerima rasuah, adil ke disalahkan pihak eksekutif kabinet BN yang dipilih rakyat dalam pilihanraya? Betul Menteri BN yg mengetuai kementerian. Tugas Ahli Parlimen dilantik Menteri adalah menggubah polisi kementerian. Tapi yang melaksanakan, adalah pihak legislatif. Jentera kerajaan yang korup ni. Mcm mana Menteri BN nak kawal 100%? sama juga mcm Nizar nak kawal Perak, Khalid nak kawal Selangor. jentera legislatif yang dah rosak.

Yang buat lagi banyak orang bukan BN, yang silahkan pemimpin BN. Betul bukan semua bersih. Tapi tembak mesti tepat pada sasaran.

Yang gila tanah terang-terang jenis kaum ni yang ada duit juta dan billion, bisnes besar-besar, suka suap dan hulur, suka kegiatan bawah tanah, suka dan terang-terang lihat orang melayu minta sedekah kat tanah air sendiri.Mereka juga dalang mintak tanah 999 tahun kg baru di Perak, mintak kontrak balak kawasan simpanan Istana di Belum. Ada satu parti yg cuba laksanakan agenda take over tanah ala Singapore dulu.

Aku rasa kau pon faham parti mana tu.Sbb mereka yang gila meroyan setelah hilang kuasa di Perak. Yang aku pasti bukan parti melayu Islam MB Perak yang SAH sekarang Nizar.

Oleh tu, jangan jadi bahan mainan mereka ni. Itu adalah lebih berdosa dan menindas agama dan bangsa sendiri.

Oh ye, harap-harap tak ada yang baring lagi atas jalan pegang bendera palestin. Salah negara ni. Speaker DUN Perak, Deputy Speaker masih BN. Takpe, tak payah terburu buru buat sidang DUN, tunggu perkenan Sultan untuk sidang seterusnya. Jangan langkah Tuanku macam PR buat drama 'Planet of The Apes' di sidang DUN 7 May 09.

Yang penting, bila kena masa, kita letak undi tak percaya dan tak boleh dicabar lagi di mana-mana mahkamah.

ANOTHER MALAYSIAN

semi berkata...

another malaysian,

gua nak kasi tutorial sket lah. wa tak tu lu nya background apa. gua economist by training, tapi sebagai WARGA, gua tau la sistem pentadbiran, perundangan ngan kehakiman negara kita. takda la buat malu nak pergi piket atau komen2 kat blog karang, kalau sistem negara sendiri tak tau. malu den, jack!). tutorial ni free tau. tapi kalau nak bayar, bayar la dengan cara membuka minda, muhasabah diri dan MEMBACA dengan lebih banyak lagi tau...and, kurang2kan berslogan. geli taww slogan2 nih! ahakks..

TUTORIAL BERMULA.
1. kita negara raja berpelembagaan. sistem pemerintahannya adalah demokrasi berparlimen. di dalamnya ada 3 cabang.

2. cabang satu, eksekutif (pentadbiran). kat sini la ada PM, ada kabinet. PM sebagai ketua eksekutif. CEO la tu, dah nama pun Chief Executive. gaji mereka DIBAYAR OLEH RAKYAT, melalui cukai2ke atas PENDAPATAN rakyat. Dan, mereka tidak perlu bayar cukai. Dah gaji tu duit cukai. Buat apa nak cukai2 lagi. Maka, anda bayangkan BESARRR privilege yang kita beri pada mereka untuk MENGURUSKAN negara ini. Kata kuncinya MENGURUSKAN. (ewah-ewaahh, macam Pn Masariah pulak ya! pakai kata2 kunci pulak.. :-)) Iyalah, gua tak ada masa nak turap jalan, pak mat ada kedai runcit nak jaga, mantot ada blog nak maintain, another malaysian ada 'kerja' nak buat, mak gua nak jaga cucu, bapak gua nak pergi surau, mother-in-law gua nak bisnes MLM. So kita 27juta orang ni pakat2 la UPAH sekumpulan warga untuk BUAT KERJA UNTUK RAKYAT.. BUATKAN LAH JALAN, LAMPU, URUSKAN AIR, LETRIK, TANAH, DLL.. "Bukan songlap semua tu, shetonn!!" (Eh, Direktor Ahmad Nisfu, tolong keluar dari kelas ini. Jgn ganggu saya nak mengajar ya..)

3. cabang dua. perundangan. apa fungsi dia? menggubal, meminda, dan meluluskan undang2. "eh,eh, slow2 la skit. saya dah pening ni.." "ok, ok..". di sinilah peranan parlimen (persekutuan) dan DUN (negeri2). ahli2 parlimen dan ADUN2 lah yang bertanggungjawab MEWAKILI RAKYAT UNTUK BERSUARA TENTANG PERUNDANGAN NEGARA. YANG INI PATUT BUAT TAK. YANG ITU PATUT MANSUH TAK. sebab, takkan 27 juta rakyat nak masuk parlimen berdebat. yela, pak abu nak layan WWE, mawi nak nyanyi, bini dia nak shopping, pak imam nak jadi imam, tauke wong nak jaga kedai, muthusamy ada lori nak bawak, mat rempit nak pi ukur jalan, mat2 belia nak pakai baju batik, abang gua nak jaga anak dia. takde masa dowwhh nak pergi parlimen/DUN nak bincang2 tu. mak letihlah macam itteww! so, kita semua pun pakat2 la LANTIK/PILIH LAH WAKIL YANG SESUAI, BAYAR ELAUN MEREKA DENGAN CUKAI UNTUK HADIR KE PARLIMEN/ADUN. UNTUK gubal, pinda dan luluskan undang2, yang sepatutnya IKUT PANDANGAN RAKYAT. RAKYAT BOS, BUKAN? BUKAN UNTUK CURI TULANG PERGI KARAOKE ATAU 'LAWATAN SAMBIL BELAJAR' TAU! Elaun tu jadi haram nanti tau... abang gua paling pantang orang makan duit haram ni.. dia pernah halau memberr... eh, eh, lari tajuk lak..

4. seterusnya, cabang ketiga. badan kehakiman. "eh, apsal ahmad hakim ada pulak. mana boleh!" "bukaan, bukan ahmad hakim. KEHAKIMAN. JUDICIAL, u know". "apsal Judy sial lak? dia kafir laknatullah ke?" "hish kamu ni, salin nota ni. jgn nak bising2!" JUDICIAL lah. fungsi dia adalah MENJAGA KELUHURAN PERLEMBAGAAN. LUHUR TAU! BUKAN LULUH MACAM SEKARANG NI. Badan ni yang mengawal badan eksekutif sebenarnya. Mengawal dpd apa? Mengawal supaya buat kerja tadbir negara ikut undang2 dan TIDAK SALAH GUNA KUASA, yo! sebab itu dia penting. dia duk tengah2 antara legislatif dan eksekutif. yela, dah yang ada kat dalam legislatif dan eksekutif tu selalunya orang yang sama. nampak rasional nya di situ?

4. Begitulah murid2, sistem pentadbiran, perundangan dan kehakiman negara kita. "Eh, Sultan gua macam mana?" "Sultan yang mana? Sultan Aminurrashid kah?" "Tak, sultan gua. Encik, tuan, professor, seri paduka. Tadi cikgu cakap, kita ni Raja Berpelembagaan! Mana Raja? Mana Sultan?" "Oh, sorryyyy. chekgu terlupa. Maklumla dah nak recess kan.. Chekgu dah pikir nak sambarr je nasi lemak kerang kat kantin tu. Kang lambat pulak!" Tapi tak apa, sebab awak berminat nak belajar hari ini, tak macam selalu dok ponteng kelas je. Dah pandai pulak sebut betul2 apa yang chekgu ajar tadi. Chekgu suka betul perangai kamu hari ni. Chekgu terangkan, okkayy...

PERANAN INSTITUSI BERAJA.

Sesungguhnya, walaupun rakyat yang dictate pentadbiran, legislatif dan judicial melalui wakil-wakil yang dilantik, masih ada satu institusi yang terletak paling atas sekali. Memperkenalkan, INSTITUSI BERAJA! Kalau kita boleh jumpa hakim2 kat New Zealand, court tennis, main badminton, jumpa wakil2 rakyat kat blue apple subang, zimbabwe makan angin, karaoke kat taiwan, kat mana kita boleh jumpa Raja2 ni? Ok. Ramai raja/anak raja kita boleh jumpa kat kasino, tempat lumba kuda (bukan lumba kuda coin singgit tau!), atau, kalau lu nasib baik boleh ah jumpa tgh mabuk time lu clubbing2 tu.. "Ok, cut the crup, chekgu! You are insulting my intelligence!" "Wow, I'm glad you are now intelligent.."

Ok, YDP Agong adalah ketua interim institusi kehakiman. Inter...rim..rim..eh, apa tu.. interim sebab diorang ni kena rotate. kejap sultang ganu, pstu sultan sane, pastu pusing balik sultan sinun ikut giliran. peranan depa adalah SEBAGAI KETUA NEGARA. kata kunci nya apa? KETUA. Bukan PENGUASA. Tuhan saja yang kekal sebagai YANG MAHA KUASA. SANG PENGUASA ABADI! Mereka akan ada SAY dalam penggubalan undang2, ketua agama islam, ketua PDRM, ketua turus ATM, ketua wilayah2 persekutuan, bla bla..

Waitaminute, chekgu. You cakap dia ada SAY dalam penggubalan undang2. Tapi apsal wakil2 rakyat je yang nampak macam yang finally dictate apa kat undang2? Oh ya. Sebabnya, walaupun YDP Agong boleh reject usul Parlimen, tapi ada second reading, dan ada time period untuk YDP Agong baca dan terima/reject usul. Walaupun dia reject, usul masih boleh terus jalan kat Parlimen. Confuse bukan? YES, WELCOME to the rreeeaal worrlldd.., babeh. Walaupun YDP Agong ketua negara. tapi undang2 tetap boleh dilulus, walaupun dia reject.. bab ni, kita cerita lain kali ok?

..............
Now, kita tgk what happen skang ni? Siapa yang 'control' badan kehakiman? Siapa yang control parlimen? Siapa pulak yang control dan influence PDRM, ATM, wilayah2, agama islam di Malaysia ini? Siapa bunuh Alice?

So, assignment chekgu untuk another malaysian pada minggu ini seperti di bawah:-
1. jelaskan kenapa sistem2 negara kita ni jadi oh, soooo fuckin' screwed up? Jelaskan faktor2nya, dan siapa yang terlibat menyebabkan terjadi nya great mess tersebut. Terangkan juga, BAGAIMANA WAKIL2 RAKYAT YANG TAK COMPETENT, BOROI, SEMBAB, KAKI PONTENG, KAKI SONGLAP boleh dilantik ke Parlimen/ADUN? Adakah sebab rakyat silap pangkah undi? Adakah sebab peti2 keramat undi pos?. Berlakukah penyelewengan SMS hingga Isma yang tak cun, suara tak sedap, takde pakej boleh jadi chart-topper AF? Dan, apakah PERANAN BOSS, iaitu RAKYAT dalam membetulkan keadaan ini? Jangan lupa, sila nyatakan pendapat anda, Siapa bunuh Alice? Sebab chekgu rasa Imuda la... hmm..

Oh ya, sebagai nota kaki. Kamu boleh type atau tulis tangan assignment kamu. Dilarang plagiat atau copy kerja kawan kamu. Dia tu bangang gak, tak guna kamu tiru kerja dia.

Babai. Chekgu nak makan nasi lemak kerang...

Tanpa Nama berkata...

Apa kau merapu ni Semi?

Jangan distract isu. Taktik lama dah basi. Dari post atas-atas kau cuba underestimate dan commenter lain dan cuba tunjuk mcm kau je ada otak dan ngaji.

Isu komen sebelum, mantot tak puas hati tanah diambil pejabat tanah dan pengurusan hiway. Last2 dapat kat kaum tu.

Nak bagi balik Perak pada Nga Ngeh ke tak ni? Diorang dah tak sabar2 lagi nak tanah 999 tahun diorang, nak bukak Kedai Ah Keong diorang atas tanah org melayu perak ni. Nak balik kontrak balak hutan simpanan Istana Perak kat Belum ni.


(Nizar tak masuk buku, dia kat situ puppet Nga Ngeh).

Jangan baring atas jalan lagi lepas sidang DUN lagi satu.

semi berkata...

Kan Mantot punya isu tajuk dia, "MACAM MANA NAK MAJU KALAU OTAK AHLI POLITIK PENUH NGAN TAIK DAN SAMPAH?"

Lu kata gua merapu?

"Yo! Transform!! Wa ka sau, wa ka sau, tenanda!"
..........
Ok la let us dance according to your rythm, babeh.
...........
KAU NAK TAHU KENAPA AKU, MANTOT DAN RAMAI LAGI BENCI UMNO???

UMNO sebagai PARTI Melayu paling besar dan paling lama telah GAGAL MEMPERJUANGKAN NASIB ORANG MELAYU.

bukak mata kau, siapa yang jadi mat rempit? siapa yang kerja bawahan? siapa yang berpendidikan rendah? siapa yang tak kompeten? siapa yang malas bekerja? siapa yang ramai jadi pekerja gomen lembab macam celaka?

Siapa pula yang kaki songlap? Siapa juga yang jual tanah Melayu? Of course, la orang Cina nak beli bai! Diorang tu kaki bisnes kuat. TAPI APEHAL MELAYU NAK UNTUNG CEPAT, NAK KUASA PERGI GADAI SEMUA? APEHALL? SIAPA YANG SELEWENG? SIAPA YANG KASI LINGKUP? SIAPA YANG BOBROK? SIAPA YANG SUNTIK BOTOX? (eh, lari topic lagi..) SIAPA YANG KAKI TIPU ORANG KAMPUNG? BUKAN KE MELAYU TU?

BUKAN MELAYU SENDIRI???

Apesal masih ade orang miskin tegar, yo?
Lu kate negare kite kaye?
Apesal menteri2 kaye raye?
Apesal majoriti rakyat taraf hidup macam palat?
Apesal sistem ekonomi terumbang-ambing?
Apesal sistem pendidikan macam bangsat?
Apesal tak ada support system?
SIAPA YANG TADBIR KERAJAAN SELAMA INI? BUKAN BN KE HAH?

APE KAU BUTA KE?
PASTU KAU NAK KATA AKU MEREPEK, BILA AKU AJAR KAU FAKTA??

WOI, AKU PUN TAK SUKA KALAU ORANG BUKAN ISLAM YANG PERINTAH, DICTATE HIDUP AKU! AKU PUN TAK SUKA KALAU AKU NI TERPAKSA HIDUP JADI MACAM MELAYU SINGAPURA!

SEBAB APA? SEBAB AKU ADA PELAJARAN DAN AKU BOLEH KERJA DENGAN BAIK! SEBAB AKU COMPETENT! SEBAB AKU BAYAR CUKAI! SEBAB AKU SAYANG NEGARA AKU NI! SEBAB AKU TAK SUKA ORANG BODOH DAN BANGANG YANG NAK JADI PENTADBIR NEGARA AKU!

KALAU SATU HARI, UMNO KATA, "WAHAI ORANG MELAYU SEKALIAN. PADA HARI INI, KAMI AKAN PULANGKAN BALIK BAKI2 RM40BILLION YANG MASIH ADA DALAM TABUNG UMNO INI. INI DUIT KAMU SEMUA. KAMI MINTA MAAF. MAAFKAN KAMI. KAMI TAK MAU ROTTEN IN HELL! MARIK LAH KITA SEMUA BERTAUBAT. KITA BETULKAN SEMULA APA YANG PINCANG. KITA HENTIKAN RASUAH SECARA TOTAL! KITA NAIKKAN TARAF HIDUP RAKYAT! KITA BUAT KERJA BETUL2! KAMI AKAN BERSAMA2 AJAK RAKYAT HIDUP SECARA ISLAM YANG SEBENAR. KAMI AKAN LINDUNG YANG LEMAH. KAMI AKAN TOLONG-MENOLONG. TK ADA LAGI KONTRAK2 SAPU BAWAH MEJA DAH. INSYAALLAH, KAMI AKAN BERI PELUANG KERJA, PENDIDIKAN YANG BERKUALITI, KAWALN EKONOMI YANG BAIK UNTUK RAKYAT. KERANA SEGALA KUASA DAN SUMBER NEGARA INI ADALAH HAK ANDA SEMUA. HAK RAKYAT. DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT.

KAMI JANJI, INI BUKAN SLOGAN SEMATA2. KAMI TAKNAK DAH JADI MAT2 SLOGAN. GELI TAU!"

KALAU ITU YANG UMNO BUAT, MAKA, PADA HARI ITU JUGAK, AKU REGISTER MASUK UMNO. HERET BINI AKU AND FAMILY SEKALI! AKU RESIGN JADI N.G.I WAKTU TU JUGAK.

Bukak mata hati bro!!!
Allaahhh...

semi berkata...

and, kalau waktu tu ada gak orang yang baring2 atas jalan bawak bendera palestin, aku akan cuba heret dia. buka mata dia. tampar2 pipi dia suruh bangung 'tidor'.

kalau waktu tu, anwar masih sibuk2 nak reformasi, aku baling je ngan kasut!

TAPI, AKAN BERLAKUKAH WAKTU TU?
AKAN BERUBAH KAH UMNO?
GUA TANYA LU NI BAI...

Tanpa Nama berkata...

Boleh ada dua cara bercakap pulak. Peribadi dan character asal kau mcm mana? I think the letter style(as above posting 11:11:00 AM) is the real one obviously.

Comment kat posting ni dah meleret sampai ke isu terakhir yg dibawa tuan rumah mantot. Pasal tanah pak cik dia last2 ada kedai Ah Keong. Kau merapu cakap pasal Posting Front Page Ahli Politik Kepala Penuh Sampah & Taik buat hape?

So kau lebih rela bagi kat uncle Nge dan Ngah la ye? Jangan bagi BN, alang alang tak dapat apa2 baik bagi kat Nge Ngah.

Aku bukan cakap bagi pihak UMNO, mahupun ada apa2 yang dibayar oleh diorang. Tapi such abomination of thinking macam kau Semi cannot be left unopposed. To make things fair.

Puak kau pun suka LAWAN TETAP LAWAN. Bukan puak PR je boleh ye? Orang awam BN

Kau competent, kau ada kelulusan, kau bayar cukai(tak perlu aku tanya how much comparing to other higher level professionals or business crowds - it shows how frustrated you are by posting all these comments!), kau boleh kerja dengan baik. Kau bukan org BN.

Tapi orang BN bukan ke ramai yg punya sume tu ye? Kan masih ramai dalam BN yang kerja kuat, ikhlas, ada kelayakan, pengalaman.


Takkan orang bagus-bagus ni semua kat PR. Masakan BN masih pegang majoriti walau pernah ada PM paling tak competent masa lepas.



I wonder.


ANOTHER MALAYSIAN

semi berkata...

betul lah, tot.

seruan kau aku betul lah.
buang masa je reply kat another malaysian ni. ok, ini last gua layan cyber trooper sekor ni, pas ni gua move on.

- dahlah pemalas baca fakta.
- pastu putar belit fakta aku.
- argument satu fakta pun ilek.
- tak pernah nye konsisten. kejap kata surf time lunch time, kejap kata bayar bil sendiri. tapi almost every fuckin hour aku tgk dia online. lu cyber troopers la!
- kejap kata sivakumar ngan anil kaum kena pukul dulu even ada ular, pastu tak ngaku. apekah??
- paling handsome dia ni, boleh benci kaum lain yang Allah juga cipta, panggil2 laknatullah.

wa tak tau la lu ni. lu baru je tambah statistic lah bai!

........
(tak abis2 kata aku puak PR, skong Ngeh lah, sayang Ngoh la.. apekah??
bai, pergi take time, baca balik comment2 aku kat sini. tutorial aku tu free je. itu ilmu tu. kau orang Islam kan? gi digest plan2..)

.......
Again, Gua N.G.I. lah bai.
kadang2 je gua double jadi cyberspace cop Gyaban!! menghalang bloggers daripada ditarik cyber troopers ke lubang angkasa..
.......
kesimpulannya, kau memang nak kena rotan dengan Cikgu Mariam! bingai sgt...

Tanpa Nama berkata...

Quote Semi,

'- dahlah pemalas baca fakta.
- pastu putar belit fakta aku.
- argument satu fakta pun ilek.
- tak pernah nye konsisten. kejap kata surf time lunch time, kejap kata bayar bil sendiri. tapi almost every fuckin hour aku tgk dia online. lu cyber troopers la!
- kejap kata sivakumar ngan anil kaum kena pukul dulu even ada ular, pastu tak ngaku. apekah??
- paling handsome dia ni, boleh benci kaum lain yang Allah juga cipta, panggil2 laknatullah.'


My comments:

Kau ke aku tak nak bagi fakta?
Kau cipta fakta kau.

Tak konsistent? Apa yang tak konsistent? Dah kita lawan api dengan api, takkan biar bara. Kena curah air kasi padam. Finish the job! Aku masuk byk blog. Bukan sini je. Tapi kat sini 'lawannye ke main lagi'. Ni yg kene finish the job. Ada faham?

Mana ada aku tak mengaku tak cakap pasal Sivakumar dan Anilnetto tu bukan ular? Dlm posting mana?
Hidup mati, jenis mereka ni antara ular PUKUL DIA DULU. WORRY PASAL ULAR TU LATER. Bak kata kau, mungkin JIN. Aku tak bersahabat dengan JIN.

Satu pon posting aku tak penah sebut perkataan 'laknatullah'. Bagi bukti. Kalau aku tak sebut mereka laknatullah, sapa yang sebut? Rasanya kau kot.


Nak layan lagi atau tak kau punya pasal. Tak ingin argue pon dgn kau, ni blog tuan rumah Mantot. Agree to disagree adalah idea yg bagus utk fanatics sokong PR dan benci BN mcm kau Semi.

Semoga betulkan balik tanggapan yang semua professional dan businessman, yang baik, yang jujur, yang amanah, yang kerja kuat ada pada PR semata-mata.

BN pon ada juga. Mereka tunggu je gelombang kecewa rakyat sebab paklah ni surut.4 tahun pon 4 tahun lah.

Gelombang baru tu yang ditakuti PR dan pembenci BN(termasuk kau). Situasi di Perak makin interesting.


Assalamualaikum



ANOTHER MALAYSIAN

Master Yoda berkata...

Yeah...

Hangat sehangat Hot F.M komen2 kat sini...

Come on sume....

mantul berkata...

err..nmpknye isu politik mnjdi topik terhangat semenjak dua ni..ingatkan ble hakim dh putuskan sape MB Perak yg sah bule arr selesai..tp ada lain plak yg cube wat rayuan, tangguhkan lah dll..tp yg kesian rakyat Perak yg jadi mangsa, cam gajah sama gajah..pelanduk mati kat tengah2..btw TPM pun ada cakap yg rakyat jadi mangsa hal cenggini..

aku cume nk simpulkan kat sini ialah manusia ni ada 2 jenis kumpulan yg utama dalam berpolitik.

1) jenis yg ni assume pihak len tu bwk ancaman ke atas diri dia sendiri. So, org mcm ni akan bermati-matian dok halang pihak yg bule bwk virus2 kat dlm kehidupan dia..

2) jenis yg ke-2 bule nampak kesalahan org len ibarat something wrong goes sumwhere-la..tp golongan camni besenya kuasa terhad & ttp ngan perjuangan dia..

mantul berkata...

so, klu kat sini kte leh simpulkan kat memane 2 jenis yg ada nilah..err, mgkn ni pendapat peribadi sy so, lantak sylah nk berkata apa-apa..hahahahah.

terima kasih mantot sbb ko mngamalkan demokrasi dlm blog ni..bagus tuk perkembangan minda msyrkt..emm, chow-dlu ahh..nk sembahyang magrib..heheheh

assalamualaikum..renung2kan, dan selamat ber..pikirla sendiri!

Tanpa Nama berkata...

cte ni aku rasa btoi...
lyn ja la.ahli politik semua sama
dammit! hangpa pikiaq sndirila

baca jgn xbaca.
http://pinkturtle2.wordpress.com/2009/05/15/20415/

Cerita-cerita di sebalik tabir PKR di Perak yang sempat saya korek.Ini ada;lah kisah benar kalau tidak masakan saya boleh tahu semua nama-nama orang PKR

Sebahagian daripada orang-orang kuat PKR Perak tidak berpuashati dengan Jamal dan Kapten Osman apabila mereka dilantik sebagai Exco. Mereka-mereka ini dulu ada yang tidak mahu bertanding kerana takut kalah dan ada yang kalah bertanding dalam PRU 2008.

Apabila mereka berdua ini dilantik sebagai Exco sudah tentulah tidak menyenangkan hati orang-orang yang kalah ini. Maka mereka harus mencari jalan bagaimana untuk menjatuhkan mereka berdua ini.

Antara perancang utama ialah,Mustafa Kamil Ayub yang kalah bertanding di Pasir Salak dan Sg.Manik,Hj Mail,bekas pengerusi PKR Perak sekarang ketua bahagian PKR Bukit Gantang, Ustaz Zul, ketua bahagian PKR Tambun. Kapten Usaili ,bekas adun Bota 1999.

Inilah wajah-wajah yang menjadi punca menjahanamkan kerajaan pimpinan nizar bintang tiga. Langkah pertama mereka ialah perangkap Jamal dan Kapten Osman dalam kes rasuah pada bulan ogos 2008. Dengan harapan anwar akan buang mereka berdua ini dan diadakan p/raya kecil,maka berpeluanglah mereka-mereka ini menjadi calon dan seterusnya dilantik sebagai MB atau Exco.

Untuk pengetahuan semua,sewaktu lepas pru 2008, DAP lebih berminat untuk mengangkat Adun PKR sebagai MB. Bukannya Adun PAS. Nizar bintang tiga telah mengambil jalan pintas yang cepat,kerana dia tahu PKR dan PAS tiada Adun yang lebih berkaliber selain daripada beliau.

Maka dengan segera nizar mengadakan perbincangan haram dengan DAP agar beliau diangkat sebagai MB dan dia akan berikan DAP sembilan kerusi Exco. Dan satu kerusi Exco untuk PKR. Tiada kerusi Exco untuk PAS.

Pada masa yang sama Mustafa Kamil Ayub yang kalah bertanding di Sg.Manik pun ada memasang impian juga untuk menjadi MB.

Pada satu hari semasa krisis perlantikan MB Perak antara PKR dan PAS, Jamal telah dipanggil oleh anwar ibrahim ke rumah beliau. Setibanya Jamal disana beliau melihat Mustafa Kamil Ayub juga berada disana bersama anwar, wan azizah dan syed hussin.

Mustafa Kamil Ayub turut membawa satu ‘proposal’ untuk diberikan kepada anwar. Kandungan ‘proposal’ yang dibawa oleh beliau adalah kononnya ada peruntukan undang-undang yang menyatakan MB boleh di lantik di kalangan bukan Adun.

Maknanya Mustafa Kamil ayub berkata yang beliau boleh menjadi MB Perak walaupun dia bukan Adun. Anwar ketawa terbahak-bahak bersama wan azizah melihat ‘proposal’ tersebut.

Untuk pengetahuan anda juga pada malam kemenangan pru 2008, sebaik mengetahui mereka menguasai Perak anwar telah menghubungi Dr.Zambry,menawarkan Dr.Zambry jawatan MB Perak sekiranya beliau melompat ke PKR.

Atas dasar menghormati bekas bos,dan memegang prisnsip kesetiaan kepada Umno,maka Dr.Zambry telah menolak dengan penuh hormat tawaran tersebut.

Kepada anak-anak muda yang mungkin tidak mengetahui perkara ini ,saya ingin memberitahu kepada adik-adik sekalian. Dr.Zambry adalah anak didik anwar ibrahim semasa dalam Umno dulu. Dr.Zambry pernah dikenakan tahanan ISA semasa krisis anwar 1998.

Sebab itu saya merasa sedih sekarang,bila anwar langsung tidak menegur atau melarang penyokong-penyokong dia menghina dan mencaci Zamry sehina-hinanya. Zambry tidak pernah menghentam anwar,Zambry tidak pernah mencerca Anwar, Zambry tetap menghormati Anwar sebagai bekas bos dan orang yang lebih tua walaupun berbeza aliran politik.

Dr.Zambry telah berpegang kepada prinsip politik yang baik. Politik tetap politik. Kawan tetap kawan. Biar ada sempadan. Jangan kerana politik kawan pun kita sembelih. Tetapi tidak kepada anwar ibrahim. Dia mengamalkan politik binatang. Hanya dua pada anwar. Kawan atau musuh.

Berbalik kepada tajuk kita. Sesiapa yang mengenali Jamal maka mereka pasti akan tahu hati budi dan perangai Jamal. Beliau adalah antara penggerak awal Parti Keadilan Nasional di Perak. Semua pelopor-pelopor gerakan reformasi tahu perkara ini. Sebab itu walaupun beliau berada di luar PKR sekarang pun, masih ada orang-orang PKR yang sudi berkawan dan menghormati beliau serta kadangkala membocorkan maklumat kepada beliau.

Sewaktu susah di zaman reformasi Jamal itulah yang menjadi tempat rujukan puak-puak reformasi yang kesempitan wang. Jika anda tidak percaya boleh rujuk kepada Saiful atau Badrul .

Berapa banyak wang dan tenaga yang telah dicurahkan untuk memajukan PKR di Perak. Ditakdirkan Allah beliau ada rezeki yang lebih pada masa itu kerana ada menjalankan sedikit perniagaan (sebelum pru 2008).

Dalam mana-mana persatuan atau pertubuhan kebiasaannya orang yang berduit akan dilantik sebagai Bendahari. Begitu juga dengan Jamal,kerana pada masa itu beliau berduit maka beliau dilantik sebagai Bendahari PKR Perak. Pada waktu itu jika tidak silapnya anwar ibrahim masih lagi di dalam penjara.

Itulah yang menyebabkan beliau merasa sangat sedih,setelah berapa banyak wang dan tenaga dicurahkan untuk PKR Perak,akhirnya bila dapat kuasa begini pula jadinya. Katanya lebih baik di zaman tiada kuasa dulu,kawan-kawan pun ada keliling.

Bila ada kuasa kawan-kawan pula yang menikam daripada belakang. Sambungnya lagi sewaktu tiada kuasa boleh minum bersama-sama dengan kawan,bila sudah berkuasa tidak boleh lagi minum bersama,kerana kawan telah menjadi musuh.

Sewaktu Jamal menjadi Exco Perak pun beliau masih lagi menolong orang-orang PKR dengan memberi perniagaan kepada mereka. Jamal sering mempertahankan kepentingan PKR setiap kali ada mesyuarat pakatan rakyat atau Exco.

Pernah terjadi satu ketika dalam mesyuarat Exco. Pada waktu itu berhubung dengan perlantikan Ahli-Ahli Majlis di Perak. DAP cuba menguasai jawatan tersebut dengan melakukan pembahagian yang tidak adil. Nga Kor Ming (surah aura) pada masa itu selaku Exco yang bertanggungjawab terhadap PBT telah membuat pecahan seperti berikut.

Di Seluruh Perak ada 222 orang Ahli Majlis yang perlu dilantik dikalangan orang politik. Tidak termasuk NGO dan non partisan.

Nga Kor ming membuat pembahagian seperti ini 118 orang untuk DAP, 52 orang untuk PKR dan 52 orang untuk PAS. Ini telah menyebabkan Jamal tidak berpuashati. Beliau meminta untuk dibahagikan sama rata diantara tiga parti tersebut

Dua bersaudara yang mengawal Perak dan nizar bintang tiga

Tetapi Nga dan Ngeh menentang. nizar langsung tidak bersuara. Nga berkata,PAS setuju mengapa PKR tidak setuju ? Jamal menjawab lagi ,kalau PAS setuju biarkan mereka,tetapi untuk PKR saya tetap mahu 74 orang.

Setelah lebih kurang 10 minit bertelagah akhirnya Nga bersetuju memberi 70 orang kepada PKR. Jamal tetap tidak berpuashati dan terus melawan untuk mendapat 74 orang. Nga tetap berkeras tidak akan beri 74 orang.

Akhir sekali kata-kata ini terpacul dari mulut Jamal “sekiranya saya gagal mendapat 74 orang untuk PKR saya rela Pakatan Rakyat ini hancur”.

Berdesing telinga nga,ngeh dan nizar mendengarnya. Kelu mereka seketika. Akhirnya mereka bercakap dalam bahasa cina,sudah tentu ianya tidak difahami oleh Jamal,Kapten Osman dan Exco Pas Hj.Zainuddin. Kepada nizar bintang tiga ianya tidak menjadi masalah kerana dia faham dan fasih berbahasa cina.

Sekali lagi Jamal naik angin dan menghentak meja Mesyuarat Exco tersebut kerana mereka berbicara dalam bahasa cina . Selepas itu barulah nga kor ming itu setuju memberi 74 orang kepada PKR. Itulah antara pengorbanan Jamal terhadap PKR di Perak semasa beliau menjawat jawatan Exco.

Pas kekal mendapat 52 orang kerana mereka tidak membantah. Disini kita boleh lihat bagaimana nizar sanggup melacurkan jawatan Ahli Majlis yang sepatutnya menjadi milik orang-orang Pas kepada DAP demi mempertahankan jawatan MB yang dipegang olehnya.

Kesudahannya bilangan Ahli Majlis di Perak seperti berikut. DAP 96, PKR 74 dan PAS 52. Kerana jawatan MB ,nizar bintang tiga sanggup buat apa saja.

Pada peringkat awal Jamal hilang ,beliau tidak berniat untuk keluar parti,tetapi lebih kepada sekadar merajuk dengan nizar kerana kes tanah 999 tahun dan dengan segelintir pimpinan PKR Perak yang tamak dan rakus.

Beliau sama sekali sekali tidak berada di Pahang seperti mana yang dihebohkan oleh puak-puak pembangkang kononnya dia sedang berunding dengan Najib di Pekan. Beliau mendiamkan diri hanya kerana sedang menunggu panggilan telefon daripada nizar bintang tiga. Tetapi oleh kerana sikap sombong dan besar kepala nizar langsung tidak menghubunginya.

Beliau bercadang untuk memasuki pejabat pada 2.feb.09. Tetapi oleh kerana surat perletakan jawatan tanpa tarikh beliau dihantar kepada sivakumar pada 1.feb.09 tanpa pengetahuan beliau maka beliau terpaksa berundur dengan penuh kesedihan dari PKR.

Beliau berkata beliau telah dimainkan oleh rakan-rakan beliau sendiri yang sentiasa rakus,tamak dan mengidam untuk bertanding di Behrang dan Changkat Jering.

Surat itu telah diambil di rumah ustaz zul tanpa pengetahuan Pengerusi PKR Perak dan dihantar terus kepada sivakumar. Siapa mengambil surat itu tidak dapat dipastikan. Tetapi semasa surat itu diambil ustaz zul berada di Palestin.

Mereka menghubungi ustaz zul dan bertanya dimana surat itu berada. Ustaz zul berkata surat itu berada di bawah katil di rumahnya. Maka si pemanggil ini bergegas ke rumah ustaz zul,ambil surat itu dan hantar kepada sivakumar.

Lantas Jamal berkata,buat apa lagi saya nak kekal di dalam PKR,jika sampai ketahap ini mereka buat kepada saya. Mereka sudah tidak perlukan saya lagi. Jika mereka masih perlukan saya mereka tidak akan hantar surat itu kepada sivakumar.

Mereka sudah tidak perlukan saya buat apa lagi saya terhegeh-hegeh,ibarat hidung tak mancung,pipi terserong-serong nak kekal dalam PKR lagi.

Inilah akibatnya bila terlalu rakuskan kuasa,sehingga tidak boleh bersabar sedikit.

Orang-orang PKR Perak rakus kuasa,nizar bintang tiga rakus kuasa,DAP pun rakus kuasa,akhir sekali hancur semua. Yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran.

Tuan-puan sekalian percayalah cakap saya,Pakatan bintang tiga ini akan hancur bukan kerana diajar oleh rakyat,tetapi oleh kerana orang-orangnya sendiri yang tidak jujur,yang tamak dan yang belot akibat rakuskan kuasa.

Ahli-ahli PKR pun bukannya orang baik-baik. Kebanyakan mereka-mereka ini adalah sampah atau lanun dalam Umno dulu. Samada mereka dipecat atau mereka tinggalkan Umno kerana gagal mendapatkan kepentingan mereka dalam Umno. Apabila gagal dalam umno,maka mereka mencuba nasib di dalam PKR pula.

Sebab itu sesekali saya rasa bersetuju juga andainya diadakan p/raya baru di Perak. Kerana kita dapat melihat perpecahan antara mereka berebut kerusi dan berebut menjadi calon. Dulu bila diminta menjadi calon ,semua menolak kerana tidak menjangka akan menang. Bila orang lain bertanding dan menang maka dicari jalan bagaimana nak ’sembelih’ orang yang menang tersebut

kemaskini @ 2311hrs by faisal :

Alang-alang bercerita biarlah saya berterus terang disini. Sekiranya kerusi Changkat Jering dan Behrang kosong,maka orang yang bercita -cita untuk bertanding ialah,Mustafa Kamil di Behrang dan Hj.Mail di Changkat Jering.

Sudah ada komplot halus dikalangan PKR untuk menyingkirkan nizar bintang tiga sebagai MB Perak.

Sekiranya PKR menang di kedua-dua kerusi berkenaan,Mustafa Kamil akan dilantik sebagai MB bagi menggantikan nizar,manakala Hj.Mail sebagai Exco menggantikan tempat Kapten Osman.

Tetapi Allah maha kaya,manusia hanya mampu merancang,Allah jua yang menentukan segalanya. Dengan izin Allah semua sekali hancur.

Mendengar guruh di langit,air dalam tempayan dicurahkan. Akhir sekali hujan tak turun-turun,air dalam tempayan dah tak ada,nak mandi hadas pun tak boleh.

Tanpa Nama berkata...

holy shit la mantot...entry ko ni pizza hut super supreme...byk gila komen.

tapi at least qadar yang berlaku pada BN ni cukup utk buat dierang lebih buka mata dan lebih bertangungjawab la hendaknya...sbb mmg dalam dunia ni takda kerajaan yang tak korup...cuma yang korup tu harap keluar la...maintain la yang baik ,jujur dan amanah...terutamanya hal dalam pemberian tender/projek yg sebenarnya melibatkan wang rakyat.