April 23, 2008

Kutuk Melayu Tahap Racist : Datuk-Datuk Yang Eksyen

Hari Sabtu hari tu,ofis aku ada upacara konvokesyen untuk student yang dah grad.Jadi ada lah VIP yang dinanti2 iaitu Datuk Si Polan bin Si Polan.Aku sebab takde tugas apa2 aku pun berlegar2 je la dekat lobi dewan pusing2 tunggu VIP datang sebab nak tengok dari dekat.

Jadi sampai la sebaris VIP ni didahului oleh kuda kepang yang dibawak oleh budak foreign,hehe.
Masuklah si Polan ni dengan bini dia,Datin X.Mak aih.Muka tak reti senyum langsung.Macam palat muka.Tak reti nak buat mesra langsung.Muka masam mencuka dan jalan tak pandang kiri kanan langsung.Aku menyampah betul bila jumpa pemimpin macam tu.

Jadi Datuk pun sebab keturunan ko.Yang bini tu pun satu,tak reti langsung nak nampak ciri2 pemimpin disayangi.Ni belum lagi jadi pemimpin paling tinggi sekali.Lepas Si Polan dan bininya lalu tetiba ada pulak seorang artis dengan abangnya.Eh?Artis ni?Apa yang dia buat dekat sini?Ini konvokeseyen,bukan konsert.

Jadi lepas habis semua ada makan2.Aku pun makan la ngan member aku.Habis makan aku gi la tandas nak cuci tangan.Masuk bilik air aku beratur la sebab ada orang pakai sinki.Bila aku nak ambik tisu,ada sorang budak depan aku.Tetiba ada lagi sorang mamat tepi aku.Terus dia tarik tisu yang budak tu tengah tarik dan ambik tisu untuk dia dan blah.Takde senyum takde kate "kejap ye dik".Dah la potong line aku pulak tu.Dialah Abang Sayang kepada artis tersebut

Jadi,persoalannya kat sini,kenapa bila dapat gelaran Datuk tu korang rasa korang bagus?Sebab dapat Datuk tu korang rasa lagi mulia dari orang biasa ke?Kena jadi orang biasa ke baru boleh treat orang lain dengan elok?Mungkinkah gelaran Datuk kat Malaysia ni sebenarnya adalah satu status yang membuatkan korang "golongan bangsawan?"

Kenapa kat Malaysia bila dah dapat Datuk,90% orang tu akan jadi perangai tahap anjing?Pemimpin kat Malaysia ni sebenarnya ramai sangat yang sekadar nak memimpin untuk rasa kuasa.Siapa yang dipimpinnya pun aku tak tau,mungkin haiwan2 liar dan buruh2 haram saje yang menyokong.Majoritinya aku rasa boleh kira dengan jari pemimpin yang dekat dengan rakyat.

Setakat naik basikal,naik motor masuk ceruk kampung nak berkempen pilihanraya 5 tahun sekali,takyahlah.

The people shouldn't be afraid of the government,
The government should be afraid of the people

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bro, kasi tau sapa artis tuh?tak yah nak selindung2.nanti aku leh tepek kat artismelayu.net

-aj3k

Mantot berkata...

sape lg bang...kalo artis ni laki dia golongan datuk2.

takkan takleh teka kot jek

Tanpa Nama berkata...

takkan tok ti si tudung spendar?
ajek

Mantot berkata...

hah,tere la ko jek dalam bab2 gosip ni.ko mesti layan AF ni

a w e n g berkata...

patut ko tarik je terus misai die..eh.??
Hows it goin bro.??

Tanpa Nama berkata...

hahahahaa..AF tahun ni busan.aku ahli kelab mawi FC.wakakaka.
bodoh nye tuk K!tok ti pun bodoh juger.pakai spender atas kepala.baekk punyerr~pegi konsert celine dion, bukak balik tudungnye.pakai baju ketat nampak bentuk tetek yg mungkel.waddafak!
-aj3k

Ydiana berkata...

Salam

saya bukan nak defend golongan datuk2, tapi yang hidung tinggi tu bukan semua. Mungkin datuk yang ini yang kaki tak pijak tanah. Kalau hidung tinggi tu, tak payah datuk, memang dah sombong. Tapi bila jadi datuk, menjadi2 lagi. Datuk2 yang saya personally kenal, 85% tak begitu. Masing2 punyer personaliti. Too bad for this particular datuk...