Julai 24, 2012

Seorang Designer Dari Kaca Mata Kerajaan

1. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah lama menyedari pentingnya industri kreatif merangkumi perfileman, muzik, animasi, kandungan penyiaran, multimedia, permainan video selain seni, budaya dibangunkan secara komersial dan tersusun kerana potensinya bukan saja daripada sudut ekonomi tetapi juga untuk pembangunan sahsiah rakyat negara ini.

2. Datuk Seri Najib Tun Razak mahu peluang dan persekitaran yang kukuh diwujudkan bagi meletakkan industri kreatif Malaysia pada kedudukan paling kukuh di peringkat dunia. Perdana Menteri berkata untuk itu pelaburan dalam jenama tempatan perlu dilakukan bagi memberi dorongan kreatif. “Kita mesti melibatkan diri dengan bakat muda terbaik negara bagi memperlahankan penghijrahan mereka,” memetik Bernama Online dalam ucapan Najib pada Anugerah Putra Brand Award 2012.


3. Seperti yang ditegaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Belanjawan 2010 bahawa industri kreatif wajar dimajukan untuk menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Katanya, ia meliputi seni persembahan dan muzik,reka bentuk, animasi, pengiklanan dan pembangunan kandungan. Kata Najib, DIKN berupaya membuka lebih banyak peluang kepada pelbagai kumpulan karyawan sedia ada, generasi akan datang dan industri-industri sampingan untuk mencetus lebih banyak idea, kreativiti dan inovasi yang boleh dikomersialkan.


...................


3 artikel di atas menceritakan harapan PM kesayangan kita dengan penggiat industri kreatif.


Aku rasa ramai kat luar sana yang terlibat dengan industri kreatif paham macam mana rasanya dealing dengan orang dari Jabatan Kerajaan....kerana mereka sebenarnya lagi kreatif daripada korang yang memang grad industri kreatif, kan?

Tapi agak menghina sebenarnya bila Najib punyalah mencanangkan nak majukan industri kreatif tapi bila bab logo sambutan kemerdekaan....dia approvekan this super monstrosity.

Dah tengok logo sambutan kemerdekaan tahun ni? Ni aku letak. Jangan tengok kalau masih tengah puasa. Nanti muntah.  Sebab kalau kau tengok dan kemudian kau termuntah..kau dah sengaja muntah. Aku dah  warning dulu. Batal puasa.....


NAH!





BUWEKKK!!

...dan aku rasa ramai sebenarnya penggiat industri kreatif tak terkejut logo sebegitu diapproved. Ramai yang tak tau kot unofficial code of conduct nak design untuk Jabatan Kerajaan...


"Buat seburuk mungkin dan secincai mungkin dan surely itu la yang diorang approved. Design gila2 pun takde guna. WAJIB ada emboss tebal2 biar shining. Semua benda kena ada outline. Kalau buat video, mesti BANYAK GILA EFFECTS dan TRANSITION PAGE PEEL. Font mesti banyak jenis dan fancy. "

40 ulasan:

Nurul Syuhada berkata...

wat malu designer malaysia jekk...

Tanpa Nama berkata...

sekali pandang dah macam logo zaman 60an dulu, zaman bapak dia

kreatif la sangat!
-telukiputih

Nurain Kamal berkata...

Eh betullah, kembang tekak tengok. Tahun ni dah 2012, tapi logo masih di tahun 1980 *facepalm*

M for Mundur lah kot.

rehaljingga berkata...

berapa pulak kos untuk design logo ni.makan juta-juta ni.

ini baru janji ditepati! tahniah !

Cik Siti Fairuz berkata...

serius? sangat SERABUT & BERSELIRAT & BYK KALER

suke yg ada SENI: KREATIF & SIMPLE. buang duit amik course design kalau ko conteng atas tisu masa berak pn bole jd. sape wat duit baru byk2 kaler tu?

Kaki Merapu berkata...

Jawapan dia senang ja...

"kome semua ni orang seni ka?"


kah kah kah kah.......

Tanpa Nama berkata...

aku bkn org SENI. tp logo kt atas tu aku bole design lg kreatif. ..time berak pn boleh ahahaha

♥CIK SHA♥ berkata...

memang sakit mata dan hati juga..(-_-")

Prince of Noob berkata...

hahaha baru nak buat entry kutuk design tu... tapi ni kira logo hari kebangsaan yg paling hebat la sejak najib memerintah. ko tengok logo tahun 2009, 2010, 2011 kat sini lagi la tahap pemalas gaban... baikla zaman2 dulu siap buat peraduan mencipta logo hari kebangsaan terbuka kepada semua rakyat malaysia... at least ramai la budak2 muda bersemangat nak cipta logo merdeka masuk peraduan tu...

rehaljingga berkata...

kaki merapu : kalau design macam ni tak perlu orang seni nak design.upah budak sekolah menengah doploh ringgit 3 jam siap logo cenggini rupa.

just azura! berkata...

semua benda nak letak, semua benda nak tunjuk. kalau gambar pak naj boleh letak nak diletakkan jugee...

Encik Sood berkata...

Woi. Jangan lupa visitor counter.
Barang wajib website gomen. kahkahkah

CyCra~ berkata...

ni bukan logo,ni dah jadi banner,,
oh aku sgt bukan org seni..

Cik Cakula Cemekut Cekelat berkata...

tak cantik langsung..macamana murid2 n pelajar2 nak lukis logo merdeka tahun ni??adakah mereka akan melukis sambil memaki hamun disebabkan perinciannya yang terlalu kompleks?

Prince of Noob berkata...

cik cakula budak2 sekolah kalau nak lukis logo tu balik pakai tangan mmg diorang akan maki hamun, tapi kalau diorang pakai komputer senang sahaja, diorang boleh follow je manual yg orang ni dah buat kat sini

Tanpa Nama berkata...

HUWAAA....AKU NAK BUANG SEGALA SORTWARE2 DESIGN YANG CANGGIH2 KALAU SETAKAT MALAYSIA IKTIRAF DESIGN CAMNI....

Laici berkata...

aku pun boleh wat camni...tampal2,copy paste..copy logo 1 malaysia,bendera,paste..pastu wat font 55, Merdeka, Janji Ditepati..

Siap !! RM250,000 pls..sebagai susah payah aku reka logo

Encik Sood berkata...

Lepas tu aku sebagai content writer boleh sembang lebat kaw2 apa makna dan relevannya logo dan simbol ni untuk negara kita.
Translate sekali? RM70 per page please.

Tanpa Nama berkata...

banner br nmpk bro?hahahaha.mmg sakit mate n hati tgk - wan

Tanpa Nama berkata...

Janji Ditepati? kahkahkahkah...baik tukar "Janji Siap" kuikuikui

Tanpa Nama berkata...

merah gila "Janji Ditepati"

:wink:

-adila

Tanpa Nama berkata...

Bukan rupa logo tuh yang penting rasanya, yang lagi penting penghuraian logo tuh. Sebab huraian dia gempak, kipas habis tuh yg terpilih tuh walau design hampeh. Enough said!

Tanpa Nama berkata...

ooh.. satu lagi. patut dlm logo tu ada "koc wanita KTM" berlingkar2 warna pink... dan apa2 pencapaian pn patut semua masuk dlm logo tu. bumbung kedai 1malaysia warna merah jgn lupa

tokine berkata...

artwork mcm zaman aku skolah rendah dulu..ala..zmn awal 90an..kikiki

Tanpa Nama berkata...

Kalau boleh nak letak semua...br1m,sk1m,janji semua Ada.....beg tangan lupa boh tu.....maksud beg tangan-menjaga kebajikkan masyarakat......Eh satu lagi PETRON-1petrol Malaysia....boleh boh Minyak dgn harga sehinggit....

Tanpa Nama berkata...

Teringat pertandingan melukis logo masa darjah 6 dulu..

kehhh...kehhh...kehhh... berkata...

aku dah biasa buat job untuk kerajaan ni...bukan salah designer tetapi pegawai2 kerajaan yang nak kan design macam tu..memang betul kalau bleh semua benda logo nak di selitkan...lantak leh..janji mashukkk....kehhh..kehhh...kehhh...

Tanpa Nama berkata...

Biasa la tu...design2 camtu org2 tua minat la
tgk la umo pm bape..mmg sesuai design tu dengan citarasa dia...hahahaa

Tanpa Nama berkata...

klu DONALD DRAPPER pun reject ni...staf kat Sterling Cooper Drapper Pryce pun boleh buat elok lagi... sebut pasal kolej of courselah biar bykkan kolej..pastu boleh sume org dapat pendidikan tinggi ..bila org nak masuk..boleh pinjam PTPT..makanya OWNER2x kolej swasta yg akan berterima kasih kpd PTPTN kerana bagi diorang wang walaupun education program yg diorang provide tak sehebat mana pun..lagipu Lembaga Akreditasi Negara (LAN/MQA) pun boleh kasi lps wlupun sistem, kemudahan tak sehebat mana pun...setakat kolej buat rumah kedai 2 tingkat pun boleh...

Tanpa Nama berkata...

cam gumpunk. "Orang yang salah di tempat yang salah dan pastinya masa yang salah". Pegawai yang luluskan tu baru bangun dari tidur selama 20 tahun. cam gumpunk.hahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahaha

Master Yoda berkata...

Jom join page ni...And boleh gelak ketawa sekali...Kah kah kah

http://www.facebook.com/pages/Kami-Bantah-Logo-Kemerdekaan-Malaysia-Ke-55/450089135012104?ref=ts

Merdeka!! eh silap la, Erdeka!!! kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Eceeh..x perlu nak malu sgt laa..logo sja.... solat subuh pon lmbt!!

Mummy Dot berkata...

sejak akhir2 ni meluat mata tgk logo 1 yg colour merah biru kuning putih tu, nk jugak tema 1 malaysia dia tu ada di mana2. masalahnye kalau cantik xpe... ni, puhh lisss,da mcm ngajar budak tadika, apa itu nombor 1..
xde kelas kaw.

adam berkata...

baru klasik..

orang2 tua memang camtu, benda dah lama berdamping dengan diorang memang susah nak tinggalkan.

benda2 baru ni tak 'in' katenye. haha

Malaysian~ berkata...

i don't mind how does the logo looks like, but 'erdeka' is totally unacceptable!

Tanpa Nama berkata...

mmmm.....erdeka!

Tanpa Nama berkata...

mmg terbaek..design level..OOOooover 9000........

danny trejo berkata...

dulu aku penah buat design untuk satu jabatan kerajaan kat perak ni..buat sikit punya stylo..hapah pengarah dia (perempuan tua) rijek..pastu aku buat BG pakai gradient je..pakai font billboard je..( mcm design pakai MS words je) ..tp itu la yg dia kata TERBAEK.....!!

Zonkers berkata...

Halo mantot, ekspresi "BUWEEKK" tu amatlah gay ok. laki manader sebut BUWEEKK kalo x puas ati.

Tanpa Nama berkata...

eh danny..

aku cam penah rase je pglaman kau alami tuhh.. pojet perak> pgrah pompuan> rejek >

utk 2012 pnye promo ehh

sama.. :)