Julai 27, 2012

Awkward Agama : Lebih Baik Bercinta Daripada Berkahwin

Bukak radio sehari dua ni, ramai yang bercerita pasal kisah suami isteri yang baru saja berkahwin dalam usia suami 16 tahun dan isteri 14 tahun. Banyak jugak la pandangan orang ramai dikeluarkan dan majoritinya... membantah.

"Eeeiii...akak sangat tak setuju la dengan tindakan diorag.." kata seorang pemanggil. "Ini zaman sekarang, mana sesuai lagi kita buat macam tu...ish ish ish.." keluh seorang lagi pemanggil.

Apa yang kelakarnya, sepanjang perbualan DJ radio tu dengan pendengar dia, dua DJ ni asyik bertanya, "adakah kahwin awal ini jalan penyelesaian nya untuk mengurangkan gejala sosial dan pembuangan bayi?" Yang lagi sorang akan menyahut, "Habis, apakah jalan penyelesaiannya?" atau "Apa sebenarnya jalan penyelesaiannya?" atau "Adakah ini jalan penyelesaiannya?"

Rumusannya, sepanjang segmen tu, majoriti kata, pasangan tu ;
Tak matang.
Tak bersedia.
Tak habis sekolah.
Tak cukup tua.


Cuba kita tanya balik dengan orang2 yang mempertikaikan perkahwinan diorang ni, berapa umur nenek dia atau mak dia kahwin dulu. Adakah nenek kau tak matang masa dia kahwin dulu2? Cuba kita tanya balik kalau benar zaman dah berubah dan perkahwinan bukan penyelesaiannya, berapa umur yang sesuai untuk berkahwin?

Kalau dia kata kenalah tunggu umur dua puluh-an atau lewat dua puluh-an... cuba kita tanya mereka balik, mana lagi bagus, bercinta sampai umur lewat 20- an atau berkahwin pada umur belasan tahun?

Masyarakat kita beramai2 cuba memikirkan apa sebenarnya jawapan kepada masalah sosial yang melanda remaja...tapi bila ada jawapannya....kita cuba pulak deny jawapan itu dengan tuntutan2 yang kononnya kontemporari....kononnya dia tak matang. Adakah sebab mereka tidak matang jadi mereka patut dibenarkan bercinta bukan mahram tapi tak patut dibenarkan berkahwin?

Yang paling aku menyampah, ada seorang caller kata kita tak boleh biar diorang tinggal sendirian sesama diorang..kita kena pastikan mereka ni duduk sekali dengan mak bapak diorang...

Kalau dah WALI dia sendiri setuju nak kahwinkan diorang...siapa pulak kita nak membantah apa yang WALI dia sendiri nak. Pandai2 la wali dan besan dia tanggung budak2 tu.

Samalah macam aku baca minggu lepas, lepas Irma Hasmie kahwin, keluar pulak gambar husband dia rupanya dah pernah berkahwin. Ramai2 pakat gesa Irma Hasmie rectify "betul ke husband dia tu dah pernah berkahwin?"What the hell punya masyarakat. Suka hati dia lah dia nak kahwin dengan bekas suami orang.Yang kau nak suruh dia explain dekat kau kenapa?

Benda buruk kita sanggah...benda baik pun kita nak bantah. Takkanlah sampai satu masa nanti, kita prefer yang horny pegi onani, asalkan mereka tak pilih nak kahwin lagi?

Dan surely...kat luar sana..mesti ramai yang menunggu detik2 keretakan rumah tangga budak2 tu...dengan harapan agar mereka dapat sebut, "haa...kan aku dah cakap hari tu diorang tu muda sangat lagi!" 

52 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

biasa la org malaysia,ckp xpernah membina.keji kutukan bantah dah sebati dengan jiwa.

Suhaily Che Mohamad Shukri berkata...

alhamdulillah budak2 ni dah kawen. insyaallah bahagia hidup diorg. sekurang2nya terlepas dari dosa maksiat. rezeki tu ada kat mana2, xsemestinye ko genggam ijazah baru dapat keje. sebaiknya baiklah kite berserah kepada Allah sambil doakan yang terbaik utk diorg. rezeki ditangan Allah, bukan ditangan manusia. kena faham konsep tu.

Tanpa Nama berkata...

ak setuju 100% dgn artikel ko ni.
kahwin awal salah,kahwin lambat pun salah,
rela lagi masyarakat tgk anak luar nikah dari anak sah taraf.
matang ke tak tu xda ukuran standard nya.cma kita nak tau diri org tu dh matang ke belum?
pastu sebuk tanya nanti nak bg makan apa.3 golongan berhak dapat pertolongan Allah
1-Orang berjihad di Jalan Allah
2-Orang yang menebus dirinya supaya merdeka
3-orang bernikah untuk menjaga kemaluannya

ak nak tmbh skit utk perenggan terakhir tu
kalau dorg bercerai pn dorg xde wat dosa besar banding dosa berzina,anak luar nikah,buang bayi.perkara Allah benarkan tapi Allah benci ialah bercerai.mana lagi baik?

Tanpa Nama berkata...

nak tanya.radio mana yg ulas isu ni ye?

Encik Sood berkata...

Mungkin sebab bila tengok pe'el remaja sekarang buatkan ramai orang jadi skeptikal dengan pengantin muda ni.
Tapi kalau mereka dah bersedia, apa salahnya kita berikan peluang tu kan?

Mantot berkata...

radio bernama 24

onlajer berkata...

yang ini aku setuju sangat, kalau aku tahu habis sekolah aku kahwin,ha ah aku dah gatal sangat, tapi cuba kamu fikir betapa bahagia nya orang yang berkahwin berlandaskan tuntutan agama. Gaji walaupun ciput tapi berkat cukup sahaja rasanya, itu aku!.dan
paling koma pun kurang sikit lah kes-kes khalawat, kesian juga dengan penguat kuasa agama yang terpaksa bersengkang mata buat serbuan dekat hotel- hotel budget dengan suasana yang tak berapa best lain lah kalau dapat buat operasi hotel2 yang berstar-star pasti semangat bhai.

Cik Siti Fairuz berkata...

kalau aku kawen umur 16 dulu.. apa agaknya jadi ngn aku skrg ni ye

bagi aku tak kira matang/bersedia dah ke budak2 tu, janji habiskn sekolah dulu.
sibuk sangat ngn isu masalah sosial remaja sekarang bercinta, pastu bg mereka kawen awal? cuba ko ajar lebih sikit pasal agama, adab, tanggungjwb.. takde la depa sibuk kawen/bercinta awal.
sebut psl matang, faktor usia pn kadang2 tak mematangkn sesorang.. ada bulu dah penuh tumbuh satu badan pn perangai x matang2 jugek.

Tanpa Nama berkata...

post ni aku suka..hal ni ada la sikit berkait dgn aku..aku belum habis belajar masa mintak kahwin dulu..mak aku ingat aku main2..lama2 dia tau aku serius dan dia pun perkenankan keinginan anak dia ni..tp adik beradik aku yang membantah..memang jadi isu besar betul..ckp aku tak habis belajar lagi la, nanti sangkut la, itu la, ini la..tp dgn kuasa Allah, aku grad on time juga..malah markah aku juga bagus..pekerjaan juga alhamdulillah ok..berkat berkahwin awal dan elakkan dosa maksiat bertimbun2 agaknya..aku sokong sangat kahwin awal ni, lagi2 kalau mak ayah setuju..apa yg masalahnya kalau buat benda baik? mentaliti masyarakat kita ni memang, pandang negatif je..yang positifnya susah betul nak pikir

Ummi berkata...

Betullah.Kadang2 x phm jugak ngan masyarakat melayu ni.Dlm video tu pun boleh nampak yg family diorg ni InsyaAllah mampu tanggung dorg sementara dorg nk berdikari.Dlm pada tu,dorg boleh pantau dan bimbing.Yg nak bantah nape plak?Bukan kita pun kene tanggung nafkah diorg.Sekurg2nya bahu kita tak beban tanggung dosa biarkan maksiat berlaku.Lebih baik kita doakan pasangan ni.Kita kene ingat jugak,kita juga ada anak.

@Fr!^n@ berkata...

ramai rakyat Malaysia memulakan bicara dengan bende negative.. TAK BOLEH sebab bla bla bla..
Alhamdulillah dorang dah berkahwin.. apa masalahnya?? aduii bukan dorang yang kene tanggung budak2 tu pun..
kalau da mula dengan positif.. maka akhirnya pun positif laa.. huuu

master yoda berkata...

Nice post mantot..yg dok ketegaq kat radio tu psl diorg tak dpt,diorg kene keje dl bagai,dh kumpul duit,br ler blh kahwin...yg bebdk ni,parents masing2 dh sepakat,and of course diorg dh timbangkan camne nk uruskan anak2 dorg lps kawon..wh not,doa yv terbaik utk dep..tu psl sedih jadi malay kat malaysia ni..

enon berkata...

dj2 tu sepatutnya menyatakan bahawa bagusnya berkahwin muda dari buat maksiat,bukan tnya pendapat yg bakal mempengaruhi pendengar radio yg byk krg matang berfikir.


p/s:aku meluat dengan radio-radio yg bawak isu-isu yg merapu2 dan lps tu jadi tempat wanita2 sibuk duk hal cerita keburukan suami depa.x rasa berdosa ke kakak2 oii...

Prince of Noob berkata...

ntahnya... kalau bapak dia anak menteri ke, jutawan felda ke, diamond leader mlm ke, kawin je la tunggu apa lagi... dah keluarga dia mampu, daripada kaya tapi biar je anak bersosial kat kelab2 malam dgn perempuan2 sambil tonggang2 arak baik la kawin je... dapat jugak merasa benda yg halaaaaallll macam yg kat sini

Tanpa Nama berkata...

aku pun memikirkan perkara yg sama dengan perenggan last tu, mesti ada punya masyarakat yg macam tu. haih

Cik Siti Fairuz berkata...

tentang perenggan yg last tu..
serius, aku tak terlintas pn. cuma bayangkn kalau mereka dr zuriat kita sendiri, mesti kita doakan yg baik2 je utk masa depan mereka.

Nia berkata...

bagus kahwin muda macam ni, takde buat dosa bercouple..haih!
kalau umur dia 18 tahun nanti dapat anak, masa dia 28 tahun, anak dia tu dah darjah 4, tak ke untung tu. anak dah besar, mak masih muda dan vogue.

Sudin Shaari berkata...

Pasangan muda yang kahwin ni kira ok la. Benda baik. Tapi yang upload video ni yang perlu dipersoalkan. Biar la pasangan ni hidup aman sikit biar sampai cukup umur. Biar bahagia dulu. Dah cukup umur nanti nak upload tak apa la. Kesian, 1 Malaysia dok cerita pasai depa. Takut mengundang fitnah pula.

nadz ruslan berkata...

setuju sangat.

adakah couple tu bukan satu tanggungjawab? padan la syok, sebab main-main?

bila nak kena akad baru rasa ada tanggungjawab? pastu perlekeh budak-budak ni nikah. orang tu lengkapkan half agama tau? nak makan apa? kan Allah ada, tak percaya janji Allah ka? bukan lepas kawin dorang duduk diam dalam rumah main masak-masak

tak senonoh betul mmelayu islam zaman sekarang.

100% Jade berkata...

boleh je nak kawin awal, tapi at least bagi habis sekolah dulu. Tak kira la parents berduit ke tak, anak2 still kena pentingkan study. Bukan la nak kata da kawin ni diorang akan abandon study, tapi it's better habiskan SPM dulu..

Tanpa Nama berkata...

zaman sekarang ramai nak jadi TUHAN. nak tentukan jodoh org lain :)

Cik Cakula Cemekut Cekelat berkata...

Bagus la kawin awal..ape masalahnya??

* mantot...xnak komen ke psl lagu tema merdeka???

Ann berkata...

ini la realiti masyarakat kita...apepun yg org lain buat, smua slh kt mata dorang, dorang lbih suka tgk keburukan dari kebaikan. tak salah nk jaga tepi kain orang..tp biar lah dengan cara yg betul..doakan je kebahagian org lain. abis cerita.

pendek kata, dh jodoh budak2 ni sampai...siapa lah kita nk deny. dah ketentuan allah swt.

muhsin.aminudin berkata...

dont worry, ramai gak yang suka benda ni, cume dorang tak call dj je

Tanpa Nama berkata...

mane nak? dosa ke pahala?
tepuk dada,tnya iman.

shidaidris berkata...

aku setuju. masa aku g kursus kahwin, satu ustaz tu bgtau dia kahwinkan anak dia umur 16 tahun dengan cikgu dia sebb dia nampak mcm anak dia dah gatal sangat ngan cikgu tu.

tapi dia buat majlis ringkas2 je. kalaulah ibu bapa skrg ni tau bahawa anak2 perempuan mereka sbnrnya dah gatal sangat.............

haha. abiskan la ayat aku tu

adam berkata...

Mereka bahagia dalam merancang,
Mereka gembira dalam halal kisah,
mulut orang memang banyak tak diundang,
Contohnya komen berlambak atas aku ni hah,

Tanpa Nama berkata...

pantun pundek ke apa atas ni

aslina majid berkata...

dah jodoh dorang...

semak la orang2 yg tak suke dak2 ni kawen... agaknye dorang lagi suke tengok couple2 budak2 skolah moncong2 mulut itik dlm gamba kat fesbuk sambil check-in shopping mall harini makan kepsi hubby blanje... hubby my ass...

apapun aku salute kat budak 2 org yang dah kawen ni... aku rasa mak ayah dorang yakin dorang mampu galas tanggungjawab besar. weh, org da kawen ni murah rezeki tahu?? dari tanggung dosa kapel kejadah semua...

Pared Cibik Buruk berkata...

Yang suruh budak-budak ni habiskan SPM dulu. Ada masalah ke kalau dah kahwin nak amik SPM? orang bujang je ke boleh amik SPM?

M K Azizi berkata...

Alhamdulillah. Sesuatu yg baik lebih bagus dicepatkan. Kan bagus kahwin awal2, boleh elakkan maksiat, bertambah-tambah rezeki. Sy doakan yg kahwin awal semoga kekal bahagia hingga ke akhirat, insyaAllah. Dan sy doakan supaya yg berfikiran negatif tu, daripada mengharapkan kecelakaan menimpa, lebih baik mendoakan kesejahteraan mereka2 yg kahwin awal ni, lebih baik..

paraxixth berkata...

Sepatutnye gomen kene bagi peruntukan setiap.pasangan untuk mendirikan rumah tanga untuk kali pertama. Lu tanye la budak yang umur 20+++. Diorang x nak kawen ke? Gua pasti 98% cakap nak.. Masalah sekarang adalah duit. Duit untuk hidup boleh la. Tapi untuk adekan majlis. Tu je masalah nye.

Tapi beruntuk mereka nie. Kawen dah meria. Fotographer. Videographer. Ade persembahan lagi.

Gua x tak setuju kawen muda sangat cenggini. Sebab die merase perit jerih nak kumpul duit ke? Kalau die.rase mungkin die akan menghargai lebih sikit.

Tanpa Nama berkata...

Uiuuh kalau dpt aku kahwin gadis 13 tahun....ketat tuu mmmmMmmm

Tanpa Nama berkata...

Assalam..ceq setuju atikal ni 200%...:)

lelaki melayu berkata...

ok pe kalu kawen awal... leh elak kan gejala maksiat. teman suka kalu org2 kawen awal nih..

le' lu berkata...

hanya org yg dh bsedia je yg Allah prtemukan jodoh dorg..dh dorg kwen tu,mksdnya Allah tau la dorg tu dh bersedia..Allah lbh mngetahui..

dan,tolong la phm,bkn sijil,plajaran tggi2 dn keje bgs2 yg bg rezki..rezki tu 100% dr Allah semata mata..

Tanpa Nama berkata...

aku kawen awal:)..alhamdulillah ade je rezki yg x disangka2:)

ade senior aku, medical student, kawen time foundation lg.. skg dah thun 4 n dah ade 2 org anak.. elok je lulus.. cukup je mkn aku tgk:)

Tanpa Nama berkata...

nak kawin ilmu kena cukup.kewangan pun kena jaga.mmg rezeki dari allah tp usaha kne ada.takkan semua nak mgharap je rezeki dtg cmtu je.nak kawin awal xde hal tp sila rancang dulu.

yg kawin muda mcm umur 16 thn still kena rancang dlm tempoh 8 tahun lg nak habis blajar mcm mana nak uruskan keluarga.in case dh ada anak kne ada plan gak.byk rumah tangga goncang sbb masalah kewangan.

kalau dilihat komen2 diatas semua senada dan seirama.tp cuba ty diri masing2 kenapa xsemua kawin awal?sama ada budaya kita dah terbiasa kawin dlm lingkungan umur dh bekerja atau kita sendiri masih belum bersedia.

aku xberfikir negatif bg yg nak kawin awal ni tp kne plan baik2.silap langkah panas disangkakan ke ptg tbe2 hujan di tgh hari.

-mia-

plain83 berkata...

Nmpak mcm 20an jer bdk2 ni? Hmmm bdk2 generasi skang cpt benor matang agaknya...9 taon dah baligh dah kot...kalo dah smpai seru utk kawin tu eloklah depa kawin, kalo x bg nnt jd maksiat...lain la utk yg blom smpai seru lg, yg tu kategori boleh control gatal, so boleh focus blajar tinggi2 dlu n bg dpt keja leklok dlu, bg lengkap ilmu agama dlu, pstu bru kawin...soal jodoh, rezeki n ajal ni Allah s.w.t yg tentukan, manusia x dak hak nk soal n dengki atr satu sma lain. Smoga depa ni bahagia...amin.

Tanpa Nama berkata...

Yang blom kawen, butthurt... ahaks!

Tanpa Nama berkata...

aku pun nk kahwin masa umur 17 dulu, tapi makbapak suruh kumpul duit utk pg mminang..dpt keje gaji RM300 aje.. SPM pun belum lepas lagi...last2 melepas...dah 20an baru dpt kumpul tapi dgn org lain ler...isk.. sedapnya kalu makbapak kayo...

Henzy berkata...

Mari buat nota simple.

1) Kahwin umur berapapun, 14 ker, 18 ker, 28 atau 41 pun, kalau takde jodoh nak bercerai, bercerai. Matang atau tidak bukan persoalan di sini.

2) Umur muda, kahwin awal, sekolah tak habis, camne nak bagi makan anak org? Ini kata2 org yg tak percaya pada Rezeki. kurniaan yg TUHAN beri. Org Islam wajib percaya pada qada' dan qadar.

3) Dunia benci org yg buang anak, tapi bila orang kahwin muda utk mengelak buang anak luar nikah, mereka masih nak persoalkan. Apalah yg masyarakat nak sebenarnya? Hijab nampak Syurga?

4) Masyarakat kita mmg dah bercampuk aduk pemahaman tentang perkara baik dan buruk. Dan kita mmg dah lama jauhkan diri dari sumber yg boleh membawa kita pada jalan yg lurus. AlQuran dan Hadis.

Tanpa Nama berkata...

I am a doctor and I get married before i get my degree..Alhamdulillah Tuhan mudahkan urusan.

Tanpa Nama berkata...

Hukum hukum perkahwinan dalam Islam

Wajib kepada orang yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjatuhkan ke lembah maksiat (zina dan sebagainya) sedangkan ia seorang yang mampu.disini mampu bermaksud ia mampu membayar mahar(mas berkahminan/dower) dan mampu nafkah kepad bakal isterinya. Dalam permasalahan ini boleh didahulukan perkahwinan dari naik haji kerana gusar penzinaan akan berlaku, tetapi jika dapat dikawal nafsu, maka ibadat haji yang wajib perlu didahulukan kerana beliau seorang yang berkemampuan dalam segala aspek.

Sunat kepada orang yang mampu tetapi dapat mengawal nafsunya.

Harus kepada orang yang tidak ada padanya galakan dan bantahan untuk berkahwin dan ini merupakan hukum asal perkahwinan

Makruh kepada orang yang tidak berkemampuan dari segi nafkah batin dan lahir tetapi sekadar tidak memberi kemudaratan kepada isteri, sama ada ia kaya atau tiada nafsu yang kuat

Haram kepada orang yang tidak berkempuan untuk memberi nafkah batin dan lahir dan ia sendiri tidak berkuasa (lemah), tidak punya keinginan berkahwin serta akan menganiaya isteri jika dia berkahwin.

tgk je kita jatuh dalam kategori mana.habis cerita.1 lg,rezeki allah mmg dh tentukan tp xsemestinya dtg bergolek.usaha tetap kena ada.

Tanpa Nama berkata...

salam...kawin awal akan ganggu study???....apa yg ak observe kat sekolah ni nak jumpa pelajar yg dah kawin memang takde lah tp majority pelajar yg tak excell dlm study ni tak kawin pon lagi......dah la tak excell dlm pelajaran sahsiah pulak sangat teruk dengan sek bebas nya dll.....jd konklusinya kahwin tu satu rahmah walau pelajaran kurang cemerlang tak pe pon.....mcm lah semua pelajar yg tak kawin tu semua nya straight A....

Tanpa Nama berkata...

mia
-kdg2 xsmestinya sbb duit, mmg lum jmpe pasangan..kalo jmpe, terus je kawen, kalo duit xbrp nk ade, buat kenduri kecik2 pn dh ok.
rasenya ramai je yg nk kawen awal, tp sbb ramai nk wat besaran2..salahkn diri je lah tak cukup duit..

Tanpa Nama berkata...

Dari Imam Al-Ghazali, 3 perkara yg harus disegerakan:
1. menikahkan anak perempuan
2. mengebumikan jenazah
3. membayar hutang.

Sekian.

Hani berkata...

I am with you in this Mantot. Well said.

Ps: Sakit hati aku kalau memikirkan betapa benarnya entri kau kali ni, sakit hati sebab memang macam tu lah masyarakat kita "Benda buruk di sanggah, benda baik pun nak bantah"

plain83 berkata...

Comment Anon (July 30,2012 1:39:00PM), WELL SAID Anon..ini lah komen yg paling seswai n guna akal. Btw, comment ni refer pada buku kursus kawin kan? Hukum wajib, sunat, harus, makruh, atau haram bagi seseorang itu utk berkahwin. Aku pernah terbaca psl hukum2 ni. Aku juga brsetuju dgn statement "Allah s.w.t hanya akan mempertemukan jodoh pada pasangan yg mmg sudah BERSEDIA utk brkahwin", maka kita tidak boleh komen soal 'masa yg sesuai' bg seseorang itu utk berkahwin, kerana setiap org itu berbeza. Tanya ja diri sndri jatuh dlm kategori mana. Sekian..

Tanpa Nama berkata...

anjing hop takdop SPM pom Allah bg hidop, xkan manusia xleh.. xkisoh lah abih ngaji ko dop lg hop petim wali dio restu, jange cetek sgt kito neh

Tanpa Nama berkata...

tu lah org melayu bangang...asik nak mendengki aje...itulah yang sebati dalam hati mereka dari dulu sampailah sekarang..melayu...melayu...

en.kerek berkata...

dear mr. curse-er, awesome points have been discussed!
thanks for sharing such a good insight, please write more stuff like this to enlighten those shallow minded people