Julai 06, 2012

Awkward Agama : Jangan Di Minum Air Terlarang Itu Wahai Rakyat!


Mana lagi untung? 

1. Arak dijual secara terbuka di pasaraya.

2. Arak hanya boleh dijual dikedai2 makan Cina dan pub.

3. Arak? Tak boleh masuk Malaysia langsung.

Takde siapa yang larang kau beli arak dan minum arak. Paling kuat sekali...ada signboard "Arak Haram Di Sisi Islam." Tapi, kenapa bila kau kena tangkap minum arak, kau kena bayar denda?  

Kalau pemerintah letakkan di bahu orang ramai pilihan sama ada nak atau tidak minum arak, kenapa pemerintah hukum anda kalau anda ditangkap minum arak? Apa role pemerintah kita sebenarnya?




21 ulasan:

tiong berkata...

1st!!

NenetPenne (NP) berkata...

orang awam beranilah hukum kalau minum arak..walhal mcm lah pemerintah tu tak penah minum..

lain kali kalau nak minum arak jangan ditempat yang terbuka..minum masa clubbing boleh..tau tak? ha ha ha...

Tanpa Nama berkata...

sebab dalam pilihan tu ada hukuman.kalau pilih untuk minum kalau tertangkap akan dihukum unless dia org kafir.kalau nk stop pemerintah akan guna alasan arak tu untuk non muslim.kesimpulannya,sape2 yg memerintah pun hasil nya tetap sama.arak tetap berluasa.pkr ada berani ttp kilang calsberg?bn mmg komfem tak.

Rai berkata...

macam taik kan dia tulis ramadhan sale tu..

onlajer berkata...

Macam tungul semuanya, apalagi reportlah dekat jakim,pejabat perdana menteri,tv1,2,3 astro,cnn,bbc,aljazera,amareka,israel,arab saudi,polis sentri,ibrahim ali,tauke beras jati,Hj najib,Hj Anwar,Tn haji Hadi,Biar satu dunia tahu. InsyAllah kalau aku berani koyak benda ini.

Prince of Noob berkata...

blog ke 4 yg aku baca letak gambar ni carlsberg ramadhan sale ni... benda ni memang tak patut la... patut kena buat siasatan pada tokey dia samada dia mmg sengaja nak menimbulkan isu atau dia mmg tak tahu pasal orang islam xleh minum arak (kalau tak tau mmg sangat bodohla)...

tapi luar tajuk sikit, aku nak cakap yang aku perhatikan dari dulu lagi ramai orang islam kat malaysia time solat fardhu sikit punya liat, ada tu ramai yg tak solat langsung, tgk je la kawan2 korang kat ofis kat universiti mesti ada je yang langsung tak solat. tapi time bulan puasa dia follow jugak puasa, 30 hari tak tinggal, tapi solat masih lagi tinggal, apa diorang ingat puasa je ke yg wajib, solat tak wajib?

Prince of Noob berkata...

btw mohon ada orang mengamuk kat pasaraya tu sambil baling2 kerusi pecah2kan keyboard kaunter macam cina yg mengamuk bertukar menjadi super saiya dekat Sen-Q sabah tu

Laici berkata...

diam ah bodoh...kau komen cam budak bodoh....takyah komen la noob,menyemak je

azhar berkata...

Secara kasarnya, xde ape2 masalah komen Prince of Noob tu. Ataupun sy ttgl sesuatu? Ada pengisiannya jugak berbanding sebelum nie, kan?

Tanpa Nama berkata...

Dia cuma nak buat sales sempena musim Ramadhan dan sales itu mcam sales for New Year, Xmas, Mid Year. Tak semestinya org Islam kena beli. ramai yg non Muslim tinggal berdekatan, jadi boleh amik kesempatan beli Carlsberg simpan utk musim perayaan masing2. itu saja niat tokey kedai ni, .... org Melayu sekarang suka la nak kecoh2 macam org2 kat Indon sana, sikit2 rusuhan, demonstrasi, Pemuda UMNO, PERKASA, pagoda, telekom semua nak tunjuk perasaan. Guna akal la... bukan Melayu saja nak shopping org bangsa lain pun nak jugak dpt harga runtuh dan diskaun.

Tanpa Nama berkata...

memang la tak perlu kecoh-kecoh. tapi tak perlu la nak kaitkan dengan ramadhan. kan lebih elok?
ini macan secara tak langsung macam mempromosi arak sempena ramadhan.
ustaz² pun tak sokong benda ni.

Tanpa Nama berkata...

Niat tak menghalalkan cara. Matlamat tak menghalalkan cara. Tokey tu perlu disekolahkan dan dinasihat. X jalan jugak boikot. Bila target jualan x dicapai, mulalah sendiri mau ingat

Tanpa Nama berkata...

dah toke the store tu pun dah mintak maaf... harap dia dapat pengajaran daripada kes ni...

Tanpa Nama berkata...

Cube bezakan komen noob dan laici..
Anda bleh lihat sape lebih bodoh..

shidaidris berkata...

good one mantot :)

Fitrix berkata...

Benda mcm ni pun nak butthurt.Bengong x sudah2

Promosi Ramadhan tu untuk org bukan Islam.Diulangi,org BUKAN ISLAM.Kalau ada promosi Khrismas untk org Islam org Kristian rilek je.

Sbb brg promosi tu ARAK?Org bukan Islam mmg suka minum arak.Diaorg minum sampai mabuk pun xpe asalkan x menyusahkan org.

Setiap perayaan ada promosi masing2.Sbb time tu ramai kluar duit berbelanja nk sambut jd promosi2 ni ambil la kesempatan.Ni

Fitrix berkata...

@onlayer

Ko dh report blum kat JAKIM polis semua?Cakap org tunggul sbb x buat mcm tu.

Kalau dh bagus la.Dunia ni x perlukan ramai lagi org yg sembang kencang

Tanpa Nama berkata...

Mencemarkan bulan Ramadhan.... Kerajaan tak sensetif plak benda2 cenggini... hmmmmmm

Tak faham nape ada org tak suke noob..... dia kacau idup ko ke?...

Henzy berkata...

Fitrix, kau rasa berapa ramai sokong kenyataan kau?

Fitrix berkata...

@Hazrey

Knape aku perlu kisah berapa org sokong kenyataan aku?Konon kalau kenyataan aku xde org sokong jadi ia tak bermakna la?

Kalau sorang manusia dlm dunia ni sokong kira OK la.Kalau xde pun OK jugak.No harms done

Tanpa Nama berkata...

Fight! Fight! Fight!

Kamon keyboard warriors.