September 27, 2011

Najib, Adakah Tuhan Itu Science Fiction?

Ada baca Sinar Harian hari Ahad hari tu? PM Kesayangan ramai admit... "Undang-Undang hudud, tidak akan laksanakan di Malaysia ini tetapi kita terima ini adalah undang-undang Tuhan dan sebagai sebuah parti yang terdiri daripada orang Islam, kita terima hakikat ini tetapi jika ia hendak dilaksanakan ia mesti berpaksikan kepada realiti."

Kah Kah Kah Kah Kok Kok Kok Kok!Apa benda lu merepek ni. KAH KAH KAH!

Adakah "undang-undang Tuhan" ini hanya sesuai dilaksanakan di dalam;

a. Filem fantasi
b. Karya fiksyen
c. Imaginasi nakal

Undang-undang British yang kita sedang pakai sekarang ni atau undang-undang Tuhan?Pergh..tough choice....mana satu nak pilih.

Minggu lepas...aku borak dengan seorang minah Iran.Dia kata dia suka duduk Malaysia ni. Sebab kat Iran dia takleh nak pakai seksi-seksi. Aku akui..waktu dia berborak dengan aku...dia pakai singlet dan seluar jeans ketat.

Sambung dia...(aku translatekan) "tapi nasib baik saya orang Iran. Kalau saya orang Arab Saudi lagi teruk. Perempuan tak boleh drive kereta. Perempuan takleh ambik lesen memandu. Paling saya tak suka,balik sana panas tapi terpaksa pakai purdah.."

Aku tak tau macam mana perbualan aku tu boleh masuk pasal undang-undang negara dia.Mula-mula sekali aku tanya dia pasal tulisan dia sebab aku perasan dekat buku nota dia, dia tulis pakai huruf yang aku tak kenal. Bukan Jawi..tapi Parsi...dari situ terus bersambung-sambung sampai lah dia komplen pasal undang2 negara Arab yang dikatakan agak menekan kaum wanita.

Dalam fikiran aku,pergh..kau datang Malaysia pakai camni...

Kemudian,bila aku baca paper Sinar Harian pasal statement Najib yang kata undang-undang Islam itu tidak berpaksikan realiti...aku pun melakukan proses connect the dot.

Frasa A : Wanita Iran datang Malaysia tayang cleavage kerana tidak boleh berbuat begitu di negara sendiri

Frasa B : Najib berkata undang-undang Islam tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia kerana tidak berpaksikan realiti

Kesimpulan yang aku dapat ; Najib suka cleavage kerana cleavage adalah suatu anggota badan yang sepatutnya diterjemahkan ke dalam bentuk realiti dan bukan sekadar dalam fantasi. (Link)

ps - Sejak bila Tuhan itu fantasi?
 

35 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

gila!!!!!!!!!!!

AbdullahUmar berkata...

baek tol math logic ko tot

mr edz berkata...

cleavage rosmah tak sama dengan cleavage iran itu

ketawariang berkata...

tau xpe! ade ke die ckp psl reality? ingtkn rmi x perasan....ms tgk berita mlm tu,hangin je rs...
agk2 die pny dosa n pahal tu realiti ke fantasi? entah hape2!
xpe tunggu kt akhirat je la nnt...

Master Yoda berkata...

Susah btul pemikiran aristokrat berpendidikan ala Barat ni..haish..

Encik Marzuki berkata...

suh najib buat hukum hudud dalam filem tron legacy 2, huhu. filem star wars pun ok jugak.

Tanpa Nama berkata...

"kita terima hakikat ini" bunyi ayat macam orang pasrah ala2 terpaksa terima hakikat sebagai islam je.. lol

Tanpa Nama berkata...

hahaha terbaik laa bro.

satu hari nanti alQuran hanya boleh tengok kat muzium, tengok je.. lepas tu kalau nak tengok kena bayar tiket.

Rey Mysterio berkata...

nnt mesti ada kes kena bom dengan C4..bukan awek mongolia,tp awek iran..kahkahkah

Ismail Fitry berkata...

Orang Iran yang aku jumpa kat New Zealand ni pun suka komplen pasal undang undang Iran.

Sampai kat sini hilang semua purdah dan jubah. Malahan lebih seksi dari perempuan orang putih!

Che Lin berkata...

ingatkan awek kelantan ex-roommate aku yg dtg kl je yg culture-shock, rupanya awek Iran pun sama gak... eh kita kan pakai islam hadhari je skang ni

Adlilatun Nur berkata...

Huhuhu...

Balqis Riza berkata...

suka kesimpulan ko tu weh..
hai la najib najib

SYARIFF HAIKAL berkata...

biasa la lau da pm pun suke behibur..ape cite..hmmmm

spanardotorg berkata...

kosmate aku skrg ni iran, dia ajak aku berparti buih bebas masa besday anak dia bln dpn.hahaha..cam haram

bakaruddin abu berkata...

mantot..
aku try google tp still xdpt sumber yg bleh dipercayai..
klu bleh ko tlg crkan info psl negara yg amalkan hukum hudud ni bleh..


ps: aku ikhlas mintk tlg, bkn sarcastic ke ape ke..tima kaseh.

berkata...

Aku ada soalan untuk kau Tot.

Assuming kau setuju laksanakan Hudud, dan kau setuju Hudud tu ialah criminal law yang sah, pada pendapat kau, adakah:

1. Hudud perlu digunapakai sebagai complimentary pada "undang-undang British" yang sedia ada.

ATAU

2. Hudud mesti menggantikan "undang-undang British" secara sepenuhnya?

dan kalau sebagai complimentary,

3. adakah Hudud akan dilaksanakan kepada Muslim sahaja atau applicable kepada seluruh rakyat Malaysia?

Tanpa Nama berkata...

aku selalu pergi airport atas urusan kerja.. so, kadang2 aku pergi toilet untuk buat urusan peribadi...dalam toilet tu memang dah selalu aku nampak mak2 arab n anak2 pompuan diorang sedang bersiap2 nak tukar jubah n pakai tudung sebab diorang nak balik negara diorang balik...kat sini bile bercuti, diorang pakai jeans, t-shirt/singlet n free hair...best..x de sape nak marah...kite kan negara islam moden...

kueh bakar berkata...

tak payah jauh...

org brunei kalo pegi miri dalam bas dah bukak tudung...

odway balik brunei pakai balik...

tak pun budak kolej universiti islam melaka..dating dengan askar bukak tudung pakai suar jeans...nak masuk kolej baru tukar balik bertudung...

Ayed berkata...

tot, cuba baca penjelasan Dr Asri pasal isu ni,

http://drmaza.com/home/?p=685
http://drmaza.com/home/?p=1617

ajibritish berkata...

typical mentality melayo, belum buat lagi dah negatif.

Tanpa Nama berkata...

ye, betul tuh. kat jepun nih, sume kawan kawan aku dari timur tengah- iran ke egypt ke, bile datang sini je terus bukak tudung keluar habis segala rambut kembang merah diorang tuh. sama jugak dgn situasi kat KLIA, bersepah sepah minah arab yang seksi meksi.. bahagia agaknya diorg bile masuk ke the other sie of negara Islam :)

Anonymous berkata...

ko sandarkan islam dengan pak arab sekarang mmg silap besar la bro anon kat atas. mcm kau failkan ugama wahyu sbl islam dengan puak jahiliyah.

for ur info, 'kebanyakan' mat saleh lebih bagus akhlaknya dari 'kebanyakan' pak arab, walaupun diorang pakai kain tak cukup.

wootwoot berkata...

ko : sbg complimentary n hanya untuk muslim shj.takotny ko ae dgn hukum hudud ni?

Tanpa Nama berkata...

wootwoot:jgn slh sgka sgt.dia ty pendapat je.bkn bermksud dia tkt hukum hudud.open ur mind.

Tanpa Nama berkata...

tohan itu fiksyen!!

kalau ada, mesti dia tercongok kat depan kita mcam boss besar kan???


hahahaha

Mantot berkata...

dia tanya aje tu..

mengenai soalan dia;
keliling kau ramai orang Melayu tak segan mengaku minum arak,tak segan mengaku dia kaki romen,tak segan nak mengaku dia tibai duit tender gomen buat beli susu anak..

semua tu jadi sebab undang2 yg kita pakai ni tak melimitkan perbuatan kita.

jadi,pada aku..orang Melayu perlu ada limitation yang perlu buat diorang rasa takut nak buat benda yang terkandung dalam hukum hudud tu..

Bayar denda sebab kena tangkap berkhalwat takkan didik masyarakat jadi lagi baik.

Jadi,aku rasa sistem sedia ada perlu dimasukkan unsur2 "restricting" org Melayu Islam dr buat benda2 yang terkandung dalam sistem Hudud tu..

Soalan kedua kau..

Hudud hanya tertakluk kepada orang Islam... mereka agama mereka kita agama kita.Yang penting kita kena jaga orang yang seagama dengan kita

Tanpa Nama berkata...

mantot,
maksudnya utk org bukan islam still gne undang2 skarang ke?atau ada cara islam lain untuk org2 bukan islam?

(the naked writer) berkata...

ramai kelam kabut bila laksanakan nanti, dengan najib2 sekali. rosmah tak suka pakai shawl

berkata...

Betulkan aku kalau aku silap baca, tapi berdasarkan jawapan kau untuk soalan kedua tu, maksudnya pada pendapat kau, Hudud cuma applicable pada Muslim? Non-muslim akan pakai yang sedia ada. Begitu?

Maksudnya, pada pendapat kau, Hudud cuma boleh digunakan sebagai complimentary kepada "undang-undang British"?

Jadi, kalau Hudud dilaksanakan,di Malaysia akan ada:
1) sistem kehakiman untuk criminal/civil law berasaskan British Common Law,
2) sistem criminal law berasaskan Hudud dan
3) sistem moral law berasaskan Syariah.

Satu negara, satu bahasa, satu bangsa. Keadilan itu untuk semua, cuma undang-undangnya berbeza. Menarik. Sangat menarik.

Aku rasa link dari Ayed tu sangat sesuai di baca dan relevan dengan isu Hudud ni.
http://drmaza.com/home/?p=685
http://drmaza.com/home/?p=1617

Kalau rasa TLDR:, sinopsis Dr Maza:
Hukuman Hudud cuma akan berkesan kalau keadaannya sesuai dan suasananya kondusif. Kalau tidak, keadilan takkan tercapai dan ummah akan binasa.

Apa maksud keadaan sesuai/suasana kondusif? Pergi baca sendiri.

Nerzhul berkata...

sape tak suke cleavage? takde kot. hee

Ayyman Rahim berkata...

Najib, biasa lah. Aku pernah baca dkt mana entah, 10 tanda akhir zaman antaranya mcmni la, para pemimpin terdiri daripada orang yang tidak kuat agamanya, memimpin manusia pulak.

Milo berkata...

Bayar denda sebab kena tangkap berkhalwat takkan didik masyarakat jadi lagi baik.

"betul "

Jadi,aku rasa sistem sedia ada perlu dimasukkan unsur2 "restricting" org Melayu Islam dr buat benda2 yang terkandung dalam sistem Hudud tu..

"betol"

Hudud hanya tertakluk kepada orang Islam... mereka agama mereka kita agama kita.Yang penting kita kena jaga orang yang seagama dengan kita

"betol"

gua setuju dgn lu mantot..

kepada saudari/saudara ko~ :

sebelom mantot jawab soalan ko, aku nak ko jawab soalan ni..

Apa ko nak jawab nanti bila tuhan tanya,

"Asal ko xpakai hukum aku? Xsempurna ka hukum aku bagi untuk orang islam pakai?"

Kalau ko dapat jawab, aku respect. Hudud ni pun ambil masa untuk laksanakan. Xkan la ko mencuri pagi, petang tu terus potong tangan. Agak2 la. Satu negara satu bahasa satu bangsa.. Bullshit. Agama tu nombor satu. Sorry to say la, pergi belajar lagi

Tanpa Nama berkata...

heran aku apsal orang mempertikaikan hukum tuhan.

memang, Nabi Muhammad SAW tak mengajar kita satu-satu detail apa yang kena/perlu buat.tapi nabi berpesan supaya ikut al-quran dan sunnahnya. itu pasal ada orang mendalami hukum fekah/syariah semua. kitab² yang dah ada jauh lebih detail daripada law British. cuma kita je tak tahu.

satu lagi, hudud seboleh-bolehnya untuk menyelamatkan individu. bukan menghukum tak tentu pasal. itu sebab maruah dalam Islam diletakkan pada darjat yang tinggi.

kat dunia boleh la pertikai/kasi sebab. tapi depan tuhan, macam mana? ko ready ke nak jawab sekental ko jawab atas dunia?

Tanpa Nama berkata...

pelik. takkan najib suka tgk cleavage tino lain mantot? cleavage bikmama sure lebih dalam dan gebu. kahkahkah
-::venus::-