September 23, 2011

Bercukur Pun Sudah Jadi Sesuatu Yang Tidak Affordable

Hari ni..aku pegi carik mata shaver aku sebab stok yang aku pakai dah habis,lagipun mata yang ada lagi terpasang sekarang ni dah agak tumpul. Sakit bila bercukur sebab bila tarik dekat dagu rasa kena sagat. Aku pernah simpan misai sahaja tanpa ada janggut tapi aku rasa kelakar...rasa macam karakter Borat dalam filem Borat.

Sampai aje aku dekat row shaver..aku usha tengok...pergh....RM58 untuk 10 keping. Aku ulang lagi sekali...RM58 untuk 10 keping. Aku dah terbiasa pakai shaver yang agak ganas sket jadi aku tak berapa suka pakai disposable punya shaver. Tangkai dia tak sedap.

Jadi aku pun berdiri la semua shaver yang ada kat situ sambil berfikir,"tahun lepas aku beli 5 keping...baru RM18 (seingat aku). Sekarang 10 keping dah RM58.Satu mata tu dah berharga RM5.80.."

Nak tak nak aku terpaksa tukar opsyen aku beli disposable punya razor yang agak ok.Aku usha harga..." PERGH...RM12 untuk 3 batang. Gampang apa macam ni..." Yang paling murah adalah razor disposable jenama BIC 6 batang...RM6.50 camtu. Selepas pengalaman berdarah dagu kena plaster dengan hansaplast....aku tak nak beli.Ni baru 2011...tahun 2015 nanti macam mana harga dia?Nak pakai shaver macam yang kedai gunting rambut macha aku tak berani.Itu boleh bunuh orang. Murah memang murah..satu blade berapa sen aje..boleh kepak dua.

Besi makin mahal.Tidak ada apa-apa yang akan jadi makin affordable.
Kanada, adalah satu option yang sentiasa aku fikirkan.



32 ulasan:

Dr. Ben berkata...

misai saya trim guna gunting kecik, janggut (lambat panjang) tak pernah cukur sejak tahun 2000.

Shave murah2 untuk bulu ari2 je. Tak terasa pulak nak beli shave mahal2 untuk bulu ari2 ni.

Ni semua ikut sunnah Nabi s.a.w. Ada kelebihannya ikut sunnah ni.

bukan cikgu berkata...

aah la tot, aku perati kan ayah aku pun salu wat cam Dr Ben. dia ade gunting kecik, pehtu dia salu trim janggut dia pakai gunting tu.

lepas tu, aku salu bising (tapi tak la kurang ajar) kat ayah aku sebab nanti bulu2 janggut yang dah di trim tu besepah jek kat lantai. tapi biasalah, ayah aku buat tak heran jek ngan bebelan aku.

hehe. comel betul. mungkin ko boleh amalkan macam tu mantot.

LydSunshine berkata...

Org hanya fokus harga barang yg naik seperti minyak, gula, tepung. Padahal brg2 kegunaan harian yg lain seperti syampu, dental floss naik byk gila pun orang tak pertikaikan pun.

mr_zee berkata...

lawak lah ko ni bang, pisau cukur disposeable baru, tak sampai dua hinggit satu.... sapa suruh ko beli yg harom mahal nyer... brand bagus2. Shick, Bic, Gillette. 3 pisau 4 pisau 2 pisau, semua ada.. jadilah pengguna yg bijak.

Henzy berkata...

Biarlah dia nak beli yg berjenama. maksud Mantot, dulu yg berjenama pun taklah mahal mcm skrg. Kan bang, kan?

Anyway, tolong jgn tinggalkan kami abg Mantot.

fuad ansari berkata...

sudah sampai masanya utk memendekkan misai dan memanjangkan janggut.. dapat mengurangkan penggunaan pisau cukur dan dalam masa yg sama juga akan beroleh pahala... (",)

Hazwan Arif berkata...

pakai gunting je ehehe..

Tanpa Nama berkata...

bro, guna safety razor la. murah,nampak manly sikit. blade pon baru 4rengget 5bilah, double side lagi.nak macho lagi guna cut thoat razor ke.

Zonkers berkata...

OKla tu..ko beli je yg rm58 10 keping. setahun pakai sekeping. leh pakai smpai 10 tahun. aku buat camtu.hahahahaha

bulu ko lebat sgt ni. hahahaha

dark berkata...

hahahahahahahahaha...

kanada???..hahahahahaha...

Rabiatul berkata...

uuu canada's coldddd shit

Tanpa Nama berkata...

mr zee,bkn mslh brand mhl.tp harga brg yg da makin naik n jd mhl..
nk cdgkn mantot ubah gaye idup ke?

xordy berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=5ADaRIqy0Dc&feature=player_embedded try ni bro. aku try and it really works. Kalau tak berani, use it on jeans.

Diesel Electric berkata...

Kanada? Singapore la. Hahaa

mushroom berkata...

aku x pernah tahu pun dengan harga barang ni.. now aku dah tahu.. mahal gilakkk!!

secret berkata...

header paling klakar!. comel la...sila jaga bayi anda dengan baik ye mantot. huhu

hail hamid berkata...

header best penuh makna makni

hail hamid berkata...

header best penuh makna makni

Chibi Maruko berkata...

razor yang dijual kat canada pun mahal gak :)

sebenar harga barang kat canada pun mana murah, hari ni beli barang masak tuk dua orang aje lebih 40 dollar.

Özgür Çek berkata...

ape celup tot..

Cik Bucken berkata...

trim hensem2...pru13 dah dekat..cikgu2 skolah tersenarai sbgai petugas spr.surat dh dpt...hensemlah kamu sebelum kamu mengundi!!!

Tanpa Nama berkata...

awat nak cukur misai kasi nipis janggut simpan jer.... jimat wooo...

orang macam ko kene ada janggut baru orang respek

buruh berkata...

gambar header.aku rase tak ramai generasi baru kenal sape mamat yang pegang kucing, tunjuk kat anak tu. rare. rasa nak bawak anak aku gi jamming.

sab berkata...

ayat gampang sesuai jugak utk mak2 org cam aku yg pd bulan lepas beli pampers anak harga rm36.90, alih2 nk beli lg bulan ni harga dia dh naik ke rm44.90..ini lg kegampangan terserlah..apa reason pampers anak naik harga pon tatau.adakah bhn2 buat pampers tu kena lalui proses penyahtinjaan sume yg menyebabkan harga naik cam tak hagak2.

bobb berkata...

curt kobain + frances bean...mmg bapak penyayang...hehehe...cayalah bro

apenzz tensai berkata...

Memang macam haram rege shaver kat Malaysia nie...

Selalu aku pow akak aku yg keje UK je, 1 paket Gillete March 5 (dlm ade 16 bilah pisau) baru 5 pound...

Tukor duit Malaysia pon still jauh lagi murah sial!

Tanpa Nama berkata...

Kanada? Go bro go!!..

Tanpa Nama berkata...

Betul tot. Migrate je senang. Boleh jadi RA. Lagipun aku dgr sana senang dpt permit teksi. Tak sabar nak baca blog "cursing-canadian" pulak!!

Che Lin berkata...

bila dah jadi bapak orang ni, semua benda yg melibatkan duit akan masuk dalam consideration.tu baru shaver, belum nanti susu, lampin, baju, makanan, etc... eh kalau mantot gi Canada, dia tetap update blog jugak, maybe lagi best sebab campur2 cerita canada ngan mesia...best3...

ajib berkata...

hahaha...setuju tot...mmg puaka la harga2 barang ni skrg..naik ikut suka hati je...kicap manis cap kipas udang botol besar skrg ni harga dia dah rm8 sebotol!! macam sial..patutla tokeh dia boleh pakai lamboghini,audi r8,ferrari,bentley,rolls royce dan macam2 kereta lagi (kereta jenazah je belum)..tak tipu ni sebab umah tokeh kicap tu dekat je dengan umah mak aku kat kg melayu majidee tu...org melayu kita dok gugu gaga tengok dia lalu lalang naik keta mewah dia pegi opis dia tiap2 ari..tapi harga kicap dia naikkan mcm kicap dia buat pakai kacang soya dari bulan..haha..tobat aku tak beli dah..tukar jenama Jalen ever since..jauh lebih murah..tak mati pon kalau x makan kicap kipas hudang tu...pengajarannya..kalau kita tau hak dan power kita sebagai pengguna dan ajar diorang dengan cara boikot ramai2...mesti ade kesannya..tryla pakat ramai2 boikot tak beli kicap kipas udang tu selama 6 bulan..tengok dia boleh tahan x bila sales dia drop...haha kena ajar sikit kapitalis melayu ni...

Tanpa Nama berkata...

apa susah sementara harga tak naik ko beli ler banyak2 sekali stok seumur hidup


dimasa depan nanti bila harga dah mahal ko blh tayang kat orang ko pakai shaver mahal

ye dop? mantot bangang! benda camtu pun nak bising, gaji ko naik tak bergetik mulut membebel ye? time je ye???

ComOt berkata...

bagus ajib! keluarga saya pun sama beralih ke kicap yg lebih murah tapi sedap. mcm kicap jalen,kicap hilal,kicap maju (tapi banyak kes kata kicap ni suka meletup haha). senang kata kicap tetap kicap bumiputra tapi yg tak kerek la