September 09, 2011

Awkward Agama : Janganlah Terkejut Kalau Makin Ramai Orang Murtad




Aku percaya ketiga-tiga gambar atas itu terjadi kerana salah pengaruh Kristian.

Orang Melayu tidak pernah salah. Apa saja perbuatan orang Melayu yang salah dan langgar hukum agama...itu semua salah pengaruh Kristian.Jadi...kita tak perlu betulkan nilai agama yang ada dalam diri orang Melayu tu sendiri.

Kita perlu betulkan agama orang lain untuk mempertingkatkan agama orang Melayu.Itu adalah tindakan yang terbaik. Biarlah teruk mana pun nilai agama dalam orang Melayu..yang penting..dia tidak murtad.

Kalau dia nak murtad jugak?
Itu semua sebab pengaruh Kristian.

Mana ada orang Melayu yang mempermainkan agama Islam atas pendirian sendiri. Semua mesti ada pengaruh luar. Orang Melayu berpeluk sakan sebelum kawin? ITUPUN SALAH PENGARUH KRISTIAN!

Orang Islam itu sempurna :)

27 ulasan:

Sang Merah berkata...

blame on d religion when ppl themselves are fakap....nice sacrasm :D

Darus Interferon berkata...

sinikal gila, aku rasa readers patut baca luahan Kristian ni, dia ada point bernas, especially pandangan agama diorang dekat kita dengan current politic sekarang :)

http://www.thenutgraph.com/insulting-muslims-101/


Ps, eh, kau tak takut ker tulis ayat macam ni, nanti ada "adik-adik" yang baru baca blog ni nanti confuse plak

fuad ansari berkata...

mukmin yg baik adalah mukmin yang mampu memberi kesan kepada persekitarannya, dan bukan yang terkesan dengan persekitarannya.. (",)

Marhaen Kacak berkata...

mmg sinikal..tapi ada la nanti yg melatah..huhu..

nice point bro

Melayu Oh Melayu : Bacalah Ini Untuk Kesedaran Bersama

Tanpa Nama berkata...

tak dinafikan ape yg terjadi kat org islam skarang disebabkan org islam tu sendiri.tp pengaruh luar ttp perlu diambilkira dlm hal ni cthnya pengaruh media dlm & luar negara.
jadinye,sendiri mau igtla.semua dh bsr.bleh fikir baik buruk.bezanya cuma pilihan kita berdasarkan nafsu atau iman.

Kudut berkata...

Yg sempurna itu agama Islam. Penganutnya xpernah sempurna.

Tanpa Nama berkata...

Saya ada spupu keja kat jais, dia kata fail yang nak murtad setinggi setengah meter atas meja dia, sedehla memikirkan isu murtad ni...

IZYAN KAHER berkata...

"orang islam itu sempurna" .
it should be written "agama islam itu sempurna" la brotha i thought :)
since islam tidak perlukan kita, but we do need islam itself ^^,

nn berkata...

izyan, he's being sarcastic lah. that's why he wrote it that way :)

secret berkata...

<3 Tak ramai mak bapak ajak anak2 solat jemaah sama2.
<3 tak ramai anak2 rasa perlu nak story kehidupan mereka pada mak bapak. mak bapak busy nak jaga nama, jaga pangkat, nak gah di mata masyarakat kelompok tp anak kt umah tak amik port.dok nyata buruk anak2 jiran. dan lebih baik update status fb ngan twitter kat dalam bilik.huhu
<3 dalam diri kita semua tak faham maksud TAQWA.
<3 kita kena buang jauh2 pemikiran "kubur masing2'. kena tukar kepada pemikiran "MACAMMANA AKU DALAM KUBUR NANTI?"

Kenapa aku suka penulisan mantot?
1- kita akan fikir balik apa yang kita baca.
2- ayat mantot kiasan sentapan tertinggi.
3- mantot takkan tulis apa2 kalao takde point. macam raya hari tu lah. brape hari cuti. ceh.
4- mantot cakap guna otak. thank u. orang yg seangkatan je leh paham ape mantot tulis. jd, nak tak nak, kena improve supaya leh paham ayat2 mantot. huhu

Zinedine Zaiddin berkata...

Baru je Darus Interferon cakap macam ni:

"Ps, eh, kau tak takut ker tulis ayat macam ni, nanti ada "adik-adik" yang baru baca blog ni nanti confuse plak"

dah ada yg komen macam kat "September 9, 2011 1:38:00 PM GMT+08:00"

hahahahahaha

Jefri berkata...

dear secret, no such solat jemaah di rumah. solat jemaah hanya di masjid. kecuali solat jemaah untuk solat sunat. *solat fardu pun liat*

points lain well accepted :)

JR berkata...

bab2 main agama ni, sensitif betul. sesame islam pn nk gaduh. *sigh

rizal berkata...

"Orang Islam itu sempurna" gua x berapa setuju...
kalau...
"Orang Melayu itu sempurna"....keh keh keh...

Nasihah Nasir berkata...

Hihihihi...a'ah...sume pngaruh luar kan?sbb masing2 xreti nk jage diri sndirik..ha3

husna berkata...

eh tiba-tiba aku terkejut tengok gambar nanu pegang anjing. ke kucing tu? hehe

mushroom berkata...

ah, semuanya x matang

secret berkata...

@Jefri. hoho... abistu solat jemaah kat sekolah tu ape pulak. ni bukan cerita solat jumaat lah. bahaya betol statement awak tu.

saya belajar agama islam bukan takat kat sekolah menengah tau. siap kat sekolah agama kerajaan negeri. 2 skolah 1 hari saya p belajar.

kalau pikir akal logik, takkan la sampai suami kena imamkan isteri kt masjid jugak kot. maksud saya pengajaran dan amalan solat berjemaah dalam komuniti kecil iaitu keluarga.

saya harap cik Jefri kena la bertanya pada yang punya ilmu islam yang seeloknya. terima kasih atas pujian. tapi maaf, saya tak terima. saya cakap perkara betul sahaja.

dengan jawapan saudara amat jelas dan nyata cik Jefri perlu belajar lagi. walaupun umor kita smakin tua, tak bererti ilmu di dada kita ni penuh. dan harap jangan lah bagi statement memandai. bahaya juga untuk anak2 awak nanti.

maaf kalau cik jefri terasa. golongan yang kurang berilmu agama, dan juga ambil mudah hal2 remeh macam ni lah menjadi penyumbang kes-kes sosial generasi muda masa ni.

'Ibarat ketam mengajar anak jalan lurus'

sekali lagi. maaf ya. saya bukan dengan tangan kosong. saya punya ilmu agama. harap cik boleh terima teguran saya ini. teguran ini untuk semua pihak juga. harap maklum.

dan sekiranya jawapan saya ini menimbulkan tanda tanya mahupun keraguan, SILA RUJUK KEPADA ILMUWAN AGAMA ISLAM DI SETIAP PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH. KALAU RASA PAYAH SANGAT, SILA P TANYA KAT TOK IMAM MASJID DI KAWASAN MASING2.

ASSALAMUALAIKUM

Master Yoda berkata...

nice one mantot...lu memang otai bab laser2 ni...main makan dalam punye..

Gua ase "kod asas tarikh lahir" lu samada no 3 atau 8 dan element lu ialah Api...(Hanya tekaan gua aje la...)

Encik Sood berkata...

saudari pengomen "September 9, 2011 1:38:00 PM GMT+08:00" tu terang2 seorang adik dan tidak memahami konsep sarkastik apatah lagi penulisan dua hala.
bagi muka ajelahhh

MissF berkata...

rasanya ayat salahkan agama Kristian pn xpatut juga digunakan sbb agama Kristian itu asalnya drp nabi Isa (kitab injil) dan sepatutnya org kristian yg mengamalkan kitab Injil yg ori pun takkan lakukan perkara ini. so lbh baik gunakan istilah Pengaruh Barat sbb org barat yg perangai mcm hampeh tu semua x mengamalkan Kristian dgn btl dan mereka pn buta pd ajaran sebenar mereka...

sy bukan nk sokong kristian tp risau kalau org kristian baca entri ni, mereka akan memberi anggapan spt dalam surah dibawah ini;

Allah swt berfirman, "Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kepada mereka apa yang dahulu mereka kerjakan." (al-An'am:108).

wallahualam

Tanpa Nama berkata...

lol..idk but we cant blame other religion for what we do or did..its just our own fault..dont u think so?

Tanpa Nama berkata...

as easy as it right u blame other religion..wow..the wrong doing of your people u blame it on other religion..how thoughtful of u sir...
tq sir for blaming christian as the main reason that your people "lost"
at least we know that we never blame other religion of our wrong doing..damn! =D

Tanpa Nama berkata...

both anon - he's being sarcastic la

Tanpa Nama berkata...

MissF said, "sbb agama Kristian itu asalnya drp nabi Isa (kitab injil)"

tak setuju kristian asal dari nabi Isa. get ur facts right.

Entri ni berunsur satira. satira politik. relaks, jangan melatah.

master yoda, mungkin juga tu 8,3, atau 6? huhuh. selamat meneka.

Len Inouie berkata...

Sarcasm to the max!

Orang Islam itu sempurna***

Hahahah!

Tanpa Nama berkata...

bangang ke ape ni blogger....ble cetus gaduh agama....naper nak mention agama lain?? cukup ls stakat tulis agama lain...bkn mention....bahlol...