September 04, 2010

Sebuah Persoalan Yang Unik Tetapi Mempunyai Jawapan Template Yang Berbohong


Tanyalah mana-mana menteri atau Perdana Menteri kita sendiri,
"Apakah benda yang paling unik tentang Malaysia?"

...dan majoritinya pasti akan berkata,
"Kepelbagaian kaum yang hidup dalam harmoni dan saling bertolak ansur."

Ironik bukan bila jawapan itu sudah menjadi satu jawapan template untuk persoalan itu.
Tanyalah Ibrahim Ali sekalipun soalan itu,sudah pasti jawapan itu juga yang akan keluar.

Kemudian bila seorang perempuan Cina masuk ke surau tak bertudung dijadikan satu isu besar negara.Kemudiannya keluar pulak gambar perempuan Melayu masuk ke surau tidak bertudung dan tidak menutup aurat,langsung tidak ada bunyi yang keluar dari pihak2 tertentu.



Kuasa mampu membuatkan sesiapa saja diam kerana ramai yang tahu dan berilmu,
takut hilang pekerjaan.Itulah kelebihan empunya kuasa.Mereka lebih tinggi dari segalanya.

Bacaan Lanjut
Racial Harmony Day

35 ulasan:

SHE berkata...

NOWADAYS...NOTHING IMPORTANT THAN POWER...GO GO POWER RANGERS

raina berkata...

biasalahhh manusia..mana ada sempurna..

karl berkata...

Salam bro mantot,

"Kuasa mampu membuatkan sesiapa saja diam kerana ramai yang tahu dan berilmu,
takut hilang pekerjaan.Itulah kelebihan empunya kuasa.Mereka lebih tinggi dari segalanya."

isu yg ko tulis ni mengingatkan aku kat kampung aku. maybe it's lame, saje nak mengarut.

dulu kat negeri aku dulu, golongan istana berpecah dua - satu group rebel sebab x puas hati dgn satu group lagi berkenaan perlantikan raja.

group yg rebel ni kalah, meninggalkan istana dan gelaran dorang, berhijrah ke kampung aku skang ni dan kemudian beranak cucu cicit smpai la hari ni. group yg menang jadi kerabat diraja lah.

bukan nak gebang lebih, tapi benda ni fact - ramai keturunan anak cucu cicit kg ni kemudian membesar dan kerja yang baik2 - doktor, cikgu, lecturer, engineer, takpun paling lekeh kerja kat jabatan2 kerajaan pegang gred 41. Bukanlah semua berjaya, tapi ramai yg berjaya.

dan keturunan yang jadi kerabat skang wpun hidup mewah, penuh dgn masalah dan hidup ok la sikit daripada human garbage. hidup dgn pau orang, perabiskan beras dsbnya.

Sekian karutan aku.

Kap berkata...

itu dipanggil kepala otak berjambul.

Hidemichi berkata...

UMNO kan berbudaya ampu mengampu. Hakikat terbukti.

Najiha berkata...

isu dia bukan : bukak aurat boleh/tak boleh masuk masjid

tapi :
adakah non-muslim boleh/tak boleh masuk masjid


sebab tu jadi kecoh. tapi takpe, sebab isu ni kecohlah baru ramai orang tahu yang sebenarnya non-Muslim boleh masuk masjid bila ada urusan tertentu.

aishah na'ai berkata...

huhu..
ak xley mengundi ag xckup umo
tp ak tw la gak sal politik
ak sokong kerajaan gak
still ad perasaan pcya
tp pehal la bodoh sngt mereka niii
nk masuk masjd yg femes bkn maen pelancong bkn islam kene ttp pkai tdung..
yg pkai sexy kn ttp aurat
ni masjd ke surau ke rmh Allah gak..
xreti hormat nk ttp rmbut cket ker..
bodoh laaaa.. nk suh rkyat ikot hormat agama tp pemimpin cm taik wtpe??
huhu.. naseb baek la malaysia ni xdturunkn bala cm negare2 sekeliling..

Tanpa Nama berkata...

Skg bila dah terang2 ada hujah based on Quran & sunnah.. Baru lah manusia2 yg Cuba nk politikkan isu ni nk kate isunya bole ke tak non-Muslim msk dlm masjid.. Munafiq!! Kalo tgk btul2 gambar rosmah tu ade 3,4 org cina kat dlm masjid.. Ptuii!!! Xde plak nk kecoh!! Yes, mmg tul la tu slh satu isunya.. Tp golongan2 munafiq ni nak jgk try exploited bende ni.. Mula2 kate psl xpakai tudung la.. Pastu bila terang2 org Islam sendiri xtutup aurat dlm masjid (especially UMNO), depa try plak point non-Muslim ni.. Pastu bila dah terbukti mmg non-Muslim bole msk.. Baru la Nak diam.. Aduiyaa.. Ni Pon trmsk isu doa dlm khutbah jumaat.. Sudah2 la.. Xpyh la nk tambah dosa bln Ramadhan ni..

afiqsiddhartha berkata...

karl, cerita kau tu kalau buat movie, boleh menang banyak anugerah. seriousssss.

Cik Agogo berkata...

dari tadika pun aku pun hafal jawapan camtu jugak kalo kot-kot ada orang tanya apa uniknya malaysia.

sampai sekarang aku tatau nak bagi jawapan apa selain tu. any suggestion?

ToYa mAt AmiN berkata...

malaysia unik,, ada byk mengundi dalam setahun,,, he he he

buruh berkata...

kita hidup jangan jadi jahil. ada alim ulamak. kita tanya. kalau tak percaya kat nik aziz, tanya alim ulamak yang ko percaya. kalau ikut kepala otak; syurga neraka pun tak masuk akal.

http://zulmamakpng.blogspot.com/2010/09/gambar2-pencemaran-masjid-di-dunia-dari.html

Tanpa Nama berkata...

Malaysia negara yang unik?
Apa ingat negara-negara lain tak unik ke....?
Sejak sekolah kita selalu ditekankan dengan kehebatan malaysia melebihi negara lain.
Kita memang patut berbangga dengan tanahair kita tetapi biarlah bangga yang realiti. Apa yang mampu buat kita cakap mampu, tapi kalau belum mampu buat, jangan mengaku mampu.
Cuba tengok KLCC. Tegaknnya KLCC semuanya menggunakan teknologi dan kepakaran asing. Kita cuma keluar duit aje. Tapi sering dicanangkan kononnya Malaysia telah berjaya membina sebuah pencakar langit yang hebat sedangkan realitinya kita hanya membeli KLCC.
"Oleh itu, marilah rakyat malaysia, kita upgrade diri kita supaya kita dapat sama-sama mengupgrade negara kita." Lepas tu barulah boleh kita kata Malaysia sebuah negara yang unik.

Gen Fujita berkata...

Saya bersyukur tidak tergolong dengan salah seorang yang menggunakan "template" lapuk tu. :)

Menyentuh isu masuk surau, saya taknak cerita panjang sebab isu ni mainan politik, cuma, orang sepatutnya berlumba-lumba membuka pintu ke masjid/surau bagi bukan Islam untuk tujuan dakwah dan memberi pendedahan, tapi depa ni dok ngada-ngada nak sekat tu ini pulak taknak bagi bukan Muslim masuk, pastu kalau agama lain bukak pintu rumah ibadat depa luas-luas kat umat Islam depa bising, dengar cerita murtad terus melenting. Apa punya turr...

a kl citizen berkata...

kita terlalu banyak mengeksklusifkan agama kita hanya untuk bangsa kita sahaja
seperti ustaz hasrizal tulis dalam entrinya

akibatnya, orang tak nampak luasnya islam tapi nampak sempitnya orang melayu ni

Tanpa Nama berkata...

rosmah ni aku rase dah senget la.

Tanpa Nama berkata...

DOUBLE STANDARD

Lann Shaukani berkata...

Setuju dgn Gen Fujita.

Obefiend Weiland berkata...

the real uniqueness of Malaysia?

it is maybe one of the few countries left on earth where racial SUPREMACISTS are allowed to have their say. Their vitriolic racist speech is aired on national television and their leader is a MEMBER OF THE PARLIAMENT. even USA stopped voting for KKK members into congress decades ago. In Malaysia wearing your racist badge on your sleeve is encouraged

Malaysia.... truly racist nation. That is unique. then again a retarded baby with 3 heads and 7 penises will be unique too. but that does not mean they are useful!

Syafrizal berkata...

Setuju dengan Gen Fujita dan a kl citizen :)

mie berkata...

Kita kena sedar that's why la org melayu kurang disenangi oleh kaum2 bukan melayu sebab perangai sesetengah pemimpin2 melayu tu sendiri..diorg sengaja memprbesarkan isu tudung ni, dan skang plak diorg x benarkan non muslim jejak kaki dlm masjid,surau seolah2 islam tu hanya hak eksklusif org melayu je..org agama lain x dibenarkn msk dlm masjid. lalu muncullah mimpi ngeri yg mengatakan bhw "kalau masuk islam bererti masuk melayu.."..
So, mcm mana org bukan islam nk belajar mendekati islam kalau x dibenarkn mendekati tempat ibadah umat islam? cukup ke sekadar bc buku agama semata2? perancangan Tuhan, manalah tau, kot2 lepas msk msjid dan tgk quran atau cara2 kita solat diorg terus dpt hidayah dr Allah kan..

Yang buat taik adalah 1,2 pemimpin melayu sendiri atas sikap double standard psl isu tudung ni.. dan yg pasti, isu tudung ni menyebabkan jurang hubungan antara kaum makin melebar sbb melibatkan sensitiviti agama dan kaum antara melayu-cina.

Akibatnya kaum lain menghakimi sesuatu yg specific tu sbg sesuatu yg general..(lupe ar istilah english dia), sbg contoh sorang pemimpin melayu parti A mengeluarkan kata2 berunsur rasis, maka kaum bukan melayu akan cop kesemua org melayu itu rasis.

Samalah mcm kes hubungan Malaysia-Indo, yg claimed 1,2 budaya yg kononnya milik Indo asli tu adalah kementerian, tapi diorg anggap rakyat malaysia secara amnya telah claimed budaya diorg tu. sampai sanggup nak berperang dgn kita plak..kerna sekor kerbau main lumpur, abis terpalit semua..aish..

eykameow berkata...

kita ni mudah melatah. aihh...

eykameow berkata...

kita ni mudah melatah. aihh...

Laici berkata...

out of the question,tapi sesiapa komen sikit, tentang nih

http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=%2F2010%2F9%2F3%2Fcentral%2F6943790&sec=central

takkan la duit zakat kita dah habis sampai syarikat judi kena bagi sumbangan?

austenite berkata...

dah lama aku tggu kau post pasal ni...
mcm biasa, sama ngn aku jangka..haha..

Tanpa Nama berkata...

nak tambah lagi keunikan - "Kat Malaysia ni je boleh jumpa pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap, nasi lemak, roti canai, ..." memang kalau tak kepelbagaian bangsa, satu lagi jwpn feveret ialah makanan

Tanpa Nama berkata...

gemoknyer org yg bg ucapan tu.dgr kater die amalkan pemakanan yg sihat?

Tanpa Nama berkata...

dlm mazhab syafie utk org bukan Islam masuk ke masjid mmg haram.. org islam tak jaga aurat pun tak patut.. apa2 pun kita jgnlah menjadikan sbrg benda buruk org islam buat utk m'halalkn benda haram cthnya utk kafir msuk ke dlm masjid.. sekian.. wallahualam

rhoma irama berkata...

Cik Anon, ko baca Al-Umm edisi mana nih? Check balik kat sini

Premis 1

Premis 2

Premis 3

Premis 4

Premis 5

Apa apa pun janganlah kita jadikan sebarang benda buruk yang orang non muslim buat untuk mengharamkan mereka dari mengenali Islam contohnya dalam soal hadas dan menutup kepala.

rhoma irama berkata...

Cik Anon, ko baca Al-Umm edisi mana nih? Check balik kat sini

Premis 1

Premis 2

Premis 3

Premis 4

Premis 5

Apa apa pun janganlah kita jadikan sebarang benda buruk yang orang non muslim buat untuk mengharamkan mereka dari mengenali Islam contohnya dalam soal hadas dan menutup kepala.

Tanpa Nama berkata...

Dah samdol tu samdol jgk la... Bkn mazhab syafie la.. Mazhab Maliki yg menyatakn HARAM kecuali darurat but Syafie boleh kecuali kat Makkah!!! Itu pon bole lps dpt keizinan... Haa.. Skg pihak mane yg nk exploited bab2 agama ni?!

Tanpa Nama berkata...

klu islm msuk xpe, brtudung ke x, tp klu agama len..x pasti bersih ke x org tu...uma die de bela anjing ke..die g kndg babi ke...x samak then msuk surau...tggungjwb sape tu?

Tanpa Nama berkata...

Iskh.. Iskh... Iskh.. Ni la yg aku bosan nk layan ngan penyokong tegar UMNO ni.. Bila dah xde hujah yg depa boleh pakai from al-Quran/sunnah/mazhab.. Depa nk jgk bg org pening ngan putar belit alam bg meng"HALAL"kan apa yg proksi dia ckp.. Samdol.. 1st yg bg fatwa tentang non-muslim @ pelancong bole msk ke ruang solat tu drp jab Islam sendiri n bf depa nk buat apa2 keputusan, xkn la depa xamik kira semua benda.. 2nd, terang2 yg haramkn non-Muslim msk masjid ialah mazhab MALIKI.. Kat Msia ni kita pakai Mazhab SYAFIE yg membenarkn non-Muslim msk ke masjid kecuali di MAKKAH!!! Lastly, Kalo Rasullah sendiri bole bwk msk non-Muslim ke dlm masjid.. Ape cite?pg masjid/Surau dgr tazkirah.. Tok2 imam biasa cita psl kisah2 nabi.. Mmg la Anjing Babi tu haram.. Tp seharam haram binatang tu Rasullah pon penah pg tadahkn air dlm kasut/sepatu dia & bg Anjing kat Anjing yg kehausan.. Yg hadas besar/Mandi wajib ni tertakluk pada muslim!! Yg non-Muslim ni mane depa tau hadas besar ka, Mandi wajib ka... Hang blaja ngan ustaz mana org Islam xpakai tudung takpa?!! Buat malu la.. Org Islam yg dr kecik dok blaja aurat tu apa kata plak tak apa.. Jgn kn dlm masjid!!

Clark berkata...

In general, there are 2 categories/types of voters. The 1st one is the "fanatic" voters, where they will always be loyal regardless of the wrong doings by the party. 2nd, is "on the fence" aka "atas pagar" voters. Their votes normally can be either way, depends on the current environment/situation n facts. Exp on how the issues being handled, the solutions taken, efficiency, transparency, the right arguments/facts presented & etc.. Based from these 2 types, I'm proud to say I'm 1 of the "atas pagar" voters n my votes will be purely based to the party that can provide me with a better arguments from a reliable facts!!

Fontonk berkata...

AKHIR ZAMAN.

MANA PERGI ULAMAK YANG PURE?
MANA PERGI PEMIMPIN YANG BETUL BETUL MEMIMPIN?
MANA PERGI HUKUM ALLAH?